Lássuk a medvét!

 2010.11.17. 09:38

A medvék emlősállatok, s ezen belül a ragadozók rendjébe tartoznak. A barnamedve a föld legnagyobb szárazföldi ragadozója. A medvefélék nagy testű, erőteljes, lomha mozgású ragadozóak, azonban veszély esetén vagy vadászatkor rendkívül gyorsan képesek futni. Könnyen elfelejtjük, hogy rendkívül veszélyesek is lehetnek.

A tőzsdei állatkert nélkülözhetetlen szereplője, mivel a tőzsdei besszt más néven medvepiacnak is hívjuk, amikor az árfolyamokat mancsával lefelé nyomja. 

 Pancsoló mackó

A medvék nagyon szívesen úsznak és fürdenek, meglehetősen nagy távolságokat tudnak megtenni a vízben. A barnamedvék fújtatva gázolnak át a folyókon, tavakon, hogy halat fogjanak. A jegesmedve jó úszó, fejformája, áramvonalas bundája és a bőre alatti vastag szalonna réteg jól véd a hideg ellen.

Nemzeti olajpapírunk (MOL) is kiválóan fürdött az olajban, az előre beharangozott eredményt is felülteljesítette, csak az a fránya sok elvonás erőteljesen beárnyékolja a képet. Javaslat: realizálás, későbbiekben ezt gyűjtögessük. 

 Táplálkozás

A nagymedvék mindenevő fogazattal rendelkeznek. A metszőfogak nagyon aprók, a szemfogak látványosak. Az igazi medvepiac jellegzetessége, hogy kevés kivétellel minden instrumentum képes esni. Részvény, kötvény, deviza. Honi piacunkon az OTP jutott eszembe, ahol javaslat: csak sokkal lejjebbi szinteken vásároljunk.

Szereti-e a medve a mézet?

Minden medve kedveli az édes ennivalókat, de különösen a mézet. A fákon, vagy földön lévő vadméhek fészkeit könnyen elérik, vastag, bozontos bundájuk megvédi őket a fullánkosoktól.

Minden állam szereti a mézet (ahol a pénz van, onnan szedi elő). Erős karmaik révén könnyedén hozzájutnak. A közép-európában szocializált barnamedvék zsigereikben érzik az eistandot, az észak-amerikai feketemedvék ezt a jegybankra bízzák. Mindkét megoldást árgus szemekkel figyelik a medvekutatók, mert hosszú távon a faj túlszaporodását okozhatja. Konklúzió: minkét piac jelenleg túl magas, javaslat: eladás, mivel medvepiac van.

 Téli álom                                                                                                                Ősszel a medvék hozzákezdenek létfontosságú téli nyugvóhelyük kereséséhez. A medvék számára a téli pihenő egy-egy nem túlságosan mély álom. Anyagcsere jelenségek 25%-kal lesznek lassabbak, a testhőmérséklet 7-8 C közé süllyed, a szívverés 40-50-ről 7-8-ra. A téli álomban egyedül a két kis kedvencünket tartanám: Panergy, Danubius.

A tőzsdézők azon véleményét osztom, akik azt vallják, hogy az optimista, emelkedést váróknak kell majd ezen a télen téli álomba szenderegniük: az elkövetkező hónapokban a részvényárak negyedét is felemésztheti a hamarosan beköszöntő tél. 

Készlet utánpótlás                                                                                               

Amedvék gyakran párosodnak, 6-8 hónappal később világra jönnek a bocsok.A bejelentett amerikai gazdaságélénkítés (kötvényvásárlási program) hatástalansága a tavaszra megint központi kérdéssé válhat. A medvetánchoz addig az európai medvék fogják a talpalávalót brummogni, elsősorban az ír, görög, spanyol bundások.

Harc a túlélésért  

A fiatal bocsoknak sok az ellenségük (farkasok, hiúzok, óriáskígyók), csak minden második medvekölyök éli túl az első életévét. Tisztára, mint a határidős piacok…

A világot megmentő pénzpuma tovább fog működni, s elhiteti a világgal, hogy ez a részvények világának legjobbika. Ha kell hazugsággal, kreatív könyveléssel, demagógiával, a világgazdaság szekerét kihúzó BRIC országok túldimenzionálásával (szegény óriáspandából is alig él 2-3000 a nagy Kínában).

  Ha egy piac túlságosan túladott, előbb utóbb jönnek megvenni az esést. A shortokat is néha-néha lecsukják. Friss pénzt mindig van. Most még ez nem fenyeget minket. 

Területek

 A portyázási terület nagysága az élelemkínálattól és az élő többi medve számától is függ. A barnamedvék 240-1000 km2, örvös- és ajakos medvéknél 4-27 km2. A hímek portyázási területe 2-4-szer nagyobb, mint a nőstényeké.

Lehetőleg a leggyengébbet, legtöbb kockázattal bíró papírt shortoljuk. A tőzsdéző hölgyeknek is ajánlom, mert ők kevesebben vannak, mint az urak, de az ösztöneikben ők jobban bízhatnak. 

A medvével nem jó kikezdeni annak, aki nem ismeri, nem tapasztalta. A részvényező tőzsdés (aki csak az emelkedésből tud profitálni) alulmarad. Nem tud elfutni (hiába vesz blue chipeket), nem tud előle vízbe ugrani (hiába vesz mid cap-eket), nem tud előle fára mászni (hiába vesz small cap-eket). Alapvetően csak egy marad: a jó helyen benyitott short.

 Jó kereskedést!

Szoták Attila - Győr

 

Címkék: tőzsde portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr132454249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása