Al Capone is ezt ajánlaná

 2010.12.13. 15:03

Hivatalos neve Tartós Befektetési Számla. Én így hívom: Tegye Befektetését Szebbé. Magyarországon a halmozódás korában össznépi játék a lottó. Lottóláz, szokták mondani. Van valami, ami még ennél is nagyobb lázban tartotta, tartja, és sajnos még jó darabig tartani is fogja az embereket. Ez pedig az adókerülési láz. Nem meglepő (talán csak a törvényhozóknak a csonttornyokban) hogy ez így van. Hazánkban a válság előtt is jelentős volt a különböző elvonások mértéke. Hiába az állam drágán dolgozik. De ezen nincs mit csodálkozni. Hiszen az államtól egyik oldalon azt várják, hogy ő játssza el Charley nénjét, vagy Dollárpapát olyan erős szociális hálót fonva, amin a legkisebb pillangóbáb is fennakad. Viszont a másik oldalon a megkeresett jövedelemből, bevételből a lehető legtöbbet szeretnék megtartani.

Sokan elfelejtik, hogy az állam is hasonlóképpen működik, mint az otthon, addig lehet nyújtózkodni, amíg tele az erszény. Ha elfogy, valahogyan pótolni kell (hitelfelvétel, adóemelés, stb.) vagy az igényeket kell csökkenteni. (kisebb támogatások, szociális kiadások, stb.) És ez az ami nem nagyon megy.

Természetesen most amikor sok százezer ember úszik a lakáshitelek törlesztő részleteiben, jelentős a munkanélküliség, kicsit morbidnak tűnhet megtakarítási lehetőségekről elmélkedni. Pedig nem az. Nyilvánvalóan nagyon sok olyan család van, ahol a napi asztalra való vacsora előteremtése is kemény feladat.

Viszont a társadalomnak van olyan szelete,akik pedig nettó megtakarítóként kisebb- nagyobb összeg hosszabb-rövidebb ideig történő lekötéséről gondolkodnak nap mint nap. Ez a cikk nekik szól. Ők szeretnék a meglévő megtakarításaikat a lehető legkedvezőbb feltételek mellett befektetni. Ez nem minden esetben a legmagasabb kamatot jelenti. Figyelni kell a befektetés hozam-kockázati arányát, a lekötés hosszát, esetleges mobilizálhatóságot is.

Mindenki mindenben a nagyokat szeretné utánozni. Ki nem álmodott már két húgy meleg kőbányait iszogatva svájci sapkával a fején egy poros építkezés ebédidejében a sarki csehóban az off-shore, on-shore, illetve a torna-shore lovagok világáról. „Bezzeg nekik lehet adót elspórolni ! „ Itt a lehetőség, kerüljön adót Ön is ! A lehetőség mindenki számára adott. A megvalósítás kulcsát TBSZ-nek hívják.

Mi is ez? Egy olyan hosszú távú megtakarítási forma, ahol bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 0 % is lehet az árfolyamnyereség-, vagy a kamatadó.

Kicsit hasonlít ember törzsfejlődésére. Először volt a gyűjtögető életmód. Ez azt jelenti, hogy a TBSZ számla ( későbbiekben számla ) nyitásának évében ( nyitás napjától a nyitási év december 31-ig ) lehet rá elhelyezni a megtakarításra szánt összeget. Ezt nevezik feltöltési időszaknak. Ezt követi a halászó, vadászó életmód. A nyitási évet követő évtől indul a megtakarítási időszak. Ebben a maximum 5 évben lehet a kedvező hozamok vadászatával hízlalni a befektetett összeget. A számlán lévő összeg szabadon mozgatható különböző papírok között, egy a lényeg, hogy ne vegye fel a befektető. Tehát berakhatja állampapírba, majd lejáratkor vehet OTP részvényt, majd ezt eladva újra vehet kamatozó papírt. Ha a megtakarítási időszakból eltelt 3 adóév, és a befektető úgy dönt, felveszi az összeget ami a számlán van, akkor a jelenleg érvényes adószabályok figyelembevételével a fizetendő kamat-, illetve árfolyamnyereség adó 20 % helyett csak 10 % lesz. Ha valaki a számláján tudja és akarja tartani a pénzét a megtakarítási időszak teljes idejére, akkor az időszak leteltét követően nem kell megfizetnie a kamat-, illetve árfolyamnyereség adót. Ez pedig a homo shoppingus életmód, amikor a megkeresett hozamot el lehet költeni. Egy cégnél egy évben egy ilyen számlát lehet nyitni, de ha valakinek több egymást követő évben keletkezik olyan megtakarítása, amit előreláthatólag hosszabb távra tud befektetni, akkor az egymást követő években is tud ilyen számlát nyitni.

Pozitívum, hogy akkor sincs semmilyen retorzió, ha a megtakarítási időszak első három éve alatt szükség van a pénzre, mert akkor az érvényes kamat-, és árfolyamnyereség adót (jelenleg 20 %) kell megfizetni. Gondoljanak csak bele, szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki aktív sportoló a hol adnak két tizeddel többet két hónapra sportágban. Kiszámolva a folyamatos időt, energiát, a felvételi, utalási költségeket, számlavezetési díjakat, sokkal jobban megéri,ha valahol inkább hosszabb távra gondolkodik. És főleg olyanok sportolnak így, akik amúgy is hosszú távú megtakarítók, pl. nyugdíjasok, de mégis sokkal jobb a bankos kisasszonnyal beszélgetni, időt elütni, mint a rendelőben Arankával vérnyomás mérés közben. Ha hosszú távra kötnék le a pénzt, elveszne az „ hasznos időtöltés varázsa”. De aki nem ebbe a kategóriában szeret versenyezni, annak kedves hazai pálya lehet a TBSZ számla.

Ha réges-régen Chichago-ban lett volna ilyen lehetőség, Al Capone biztos ilyen számlán kamatoztatta volna vérrel-verejtékkel keresett pénzét, és nem csúszott volna el piti számlákon. A számlagyár már régen sem volt életbiztosítás. Igaz Al?

(megjelent tozsdemamor.hu-n 2010 júliusában)

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr512513150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása