Ennek az évnek is vége. A részvénypiacokon csend honol. A kereskedők és spekulánsok java is egészen mással foglalatoskodnak, mint a kereskedéssel. Ez így van rendjén. Egy vérbeli tőzsdés ennek ellenére, azért nap végén rátekint a nap végi állásra, hogy jóleső szívvel konstatálja, nem maradt le semmiről.

De agyunk rejtett zugából előretörő kósza gondolatok mégiscsak akörül forognak: miképpen lesz jövőre? A nagy többség pénztárcája ugyanis látványosan nem vastagodott, urambocsá’ még vékonyabb is lett esetleg.

 Én nem bíztam a véletlenre, karácsonyra megleptem magunkat Borival! A család többi tagja még nem tudom miként veszi ezt, de a kedves olvasók mielőtt túlságosan is mély találgatásokba bocsátkoznának, megnyugtatom őket, hogy Bori még a kedves feleségemnek is fog tetszeni, lévén a kisasszony nem más, mint egy barnamedve. A szerény ötszáz kilós maci pedig egy állatkerti, névleges örökbefogadás révén került hozzánk.

Jövőre ugyanis én a Borit találóbbnak vélem, ha már tőzsdéről írok. (A tőzsdei árfolyamcsökkenés szimbolikus alakja a medve.)

Mi szól mellette? Egyrészt megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt hetekben, egy-két hónapban a külföldi részvénypiaci optimizmus ellenére sem képes honi kis piacunk emelkedni. Ha az emelkedéshez nem tudunk csatlakozni, egy esetleges lejtmenethez erőlködés nélkül sikerülni fog. A hazai fundamentumokról, nemzetközi hitelminősítőkről olvashattunk eleget. Februárban a strukturális reformokról tudhatunk meg részleteket, de az még odébb van. Azok sem egy csapásra fogják megítélésüket megfordítani. A devizapiacot elnézve szintén valami nem stimmel. Lehet magyarázni, de csúcsán fest forintunk, nem vitás. Még bő másfél hónap s kedvenc bankpapírunk (OTP) jelent. Mennyi kell céltartalékra, miként növekedtek a nem fizető hitelek aránya…addig is lehet latolgatni a számokat, s várakozás nem fog jót tenni az árfolyamnak.

Mitől tudnánk emelkedni? Ha eddig nem sikerült, a továbbiakban bennem nagy, barna kérdőjelek brummognak. Mily befektető gondolná most, hogy nem élet az élete, ha nem vesz bankpapírunkból?

Ergo: folyamatos short pozik kiépítése teóriám szerint. A chártok urai erre még berzenkedhetnek, hogy kitörés előtt vagyunk; a fundamentumok vitézei még ágálhatnak, hogy nemzetközi szinten nem oly rosszak a makroadatok, s egyelőre még emelkedésre áll a dolog, még ha törékeny is….

Én emígyen gondolom, s ezért fogadtam örökbe egy barnamedvét! Ha egyetért velem, tegye meg Ön is! Remélem, nagyon sokat nem kell várni az esésre; az talán még belefér, hogy Bori macink még szusszanjon egyet, neki is szüksége lehet az erőgyűjtésre, mint megfáradt spekiknek-brokiknak az ünnepek között.

A tőzsdemámor legyen önökkel! Valódi, forintra is váltható sikerekben gazdag újesztendőt!

 

Szoták Attila - Győr

Címkék: tőzsde portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr242545386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása