„A fondü, illetőleg fondue vagy fondu neve rögtön elárulja a francia eredetet, és a sajt megolvasztott állapotára utal. A fondü legelsőként elterjedt változatát sajttal készítették, nem sokkal később pedig húsos és csokoládés verziója is elterjedt. Az étel eredetéhez több magyarázat is fűződik. Az egyik szerint a fondüt valamikor a szegénység hozta divatba. A maradék száraz sajt- és kenyérdarabkákat így tudták legjobban hasznosítani, és erre különösen télen szorultak rá, amikor a hó elvágta a hegyi falvak lakóit a külvilágtól.”

Bár a cikk a svájci frankkal foglalkozik, de a téma inkább a devizapiaci várakozások szemszögéből figyeli a mozgást, sem mint a frankhitelesek kálváriáján tunkol még egyet

Az írás idején közepes hangerővel szól az elmúlt hetek retró slágere a Neotontól (220 felett…).Azt próbálom kitalálni, megtervezni, milyen szintek mellett és milyen fedezettséggel érdemes minden látszat ellenére chf/huf devizapárban short pozíciókat keresni. A példák, fedezetek, letétek 50.000 chf/huf egységre vonatkoznak. Elsődleges elgondolás, hogy hosszabb távon a 220 feletti szint elviselhetetlen lesz a frankhitelesek nagy részének. Az eddigi szintek is már a tűréshatárt feszegetik, de egy tartósan magas szint nagy biztonsággal komoly hitelbedőlésekhez vezet(het).

Mi következhet ebből? Egyrészt jelentős ingatlankínálat jelenik meg a piacon, amelyek mivel jelentős diszkonttal tudnak csak elkelni, rontják a bankok eredményét. Ha ez hirtelen, és nagy dózisban valósulna meg, akár egyes-bankok megingásához is vezethetne, áttételesen veszélyeztetve a betétesek pénzét. Hiszen klasszikus értelemben a bank a betétesek pénzét helyezi ki hitelként, ha nem kapja vissza, nem tudja visszafizetni a betéteket. Nyilvánvaló itt még nem tartunk, de a legnegatívabb forgatókönyv ez lehetne. Másrészt ez a negatív forgatókönyv(mármint a tömeges lakásárverezés) hihetetlen szociális feszültségekhez vezetne, amit a politika valószínűleg mindenáron igyekezne elkerülni. Viszont minden egyes hiteleseket segítő eszköz (kilakoltatási moratórium, hitelek egy részének elengedése teljes összeg törlesztésekor) újfent a bankszektorra nézve lehet hátrányos.

Mindent egybevetve létezhetnek olyan szintek a chf/huf párban, ahol érdemes pozíció felvételt keresni. Melyek lehetnek ezek? Érdemes több szintre tervezni a pozíciók nyitását. Az első mindenképpen az eddigi csúcs, a 225 Ft körüli érték. Egy 50.000-es pozíció nyitása jelenleg 221.000 Ft alapletétet igényel. Amennyiben optimista forgatókönyv szerint nézzük a piacot, ez a szint megálló lehet a frank számára. Tehát a pozíció fedezésére ebben az esetben viszonylag kis összeg is elegendő. (A nyitási ár és az aktuális ár különbözete, ami 50.000-es nyitott pozíció mellett minden 1 forint veszteség a pozíción 50.000 Ft mínuszt termel.) Negatív forgatókönyv esetén a további megállók 230 Ft és 239 Ft környékére esnek. Ezt feltételezve a 225 Ft-os eladás 239 Ft-os franknál 14 Ft mínuszt jelent, a pozíción ekkor 700.000 Ft veszteség van. Ez azt jelenti, hogy egy 225 Ft-nál nyitott 50.000 chf nagyságú pozíció bevédéséhez 239 Ft-os frank árfolyamig szükség van legalább 1.000.000 Ft-ra. Amennyiben ez a lehetőségünk megvan, és a portfóliónk nagysága engedi, ennél a szintnél újabb pozíciót nyitnék amihez szintén szükséges 221.000 Ft alapletét illetve az esetleges további veszteség fedezésére biztonsági tartalék.

A feltételezés abból indul ki, hogy ilyen magas frank árfolyam esetén a politikai döntéshozók, illetve az MNB rákényszerülnének olyan lépések megtételére amelyek valamilyen formában erősítenék a forintot a frankkal szemben. Mivel a devizapozíciók tőkeáttételes, de nem határidős termékek, nincs lejáratuk, ezért a portfólióhoz mérten helyesen megválasztott pozíció nagyság elvileg bármeddig tartható, short pozíció esetén a kamatkülönbözet is a pozíciót segíti.( chf/huf short pozíció esetén a két deviza közötti fennálló kamat különbözete a pozíció értékét növeli, éves szinten kb. 11 forinttal.) Fontos leszögezni, hogy senki sem látja előre, mi lehet a frank forinttal szembeni árfolyamának teteje, és 225 Ft felett historikus adat sincs, csak technikai szintek, valamint idén jöhet még olyan euró zónát megrázó hír, ami pánikszerű frank vételeket generál, de áprilisban Svájcban választásokat tartanak, és tartósan nagyon erős frank hosszabb távon károsan hathat a svájci gazdaságra is. 

Ha vannak olyan svájci frankos hitelesek, akik nem a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, azoknak ez a short pozíció lehetőséget teremthet arra, hogy a frankhitel tőkerészén elszenvedett veszteségeket kedvező esetben csökkenthessék. Ahhoz, hogy ez "kvázi fedezeti ügyletként" működjön - vagyis az emelkedő törlesztőrészletekből fakadó további veszteséget csökkenthessük -  az szükséges, hogy a chf/huf short pozíció pont akkora nagyságú legyen, mint amekkora hitelt felvett svájci frankban.

 Tehát azok a befektetők, akik az átlagosnál magasabb kockázatvállaló, és kockázattűrő képességgel rendelkeznek, már van tőkepiaci tapasztalatuk, és tudnának hosszú órákon keresztül a fenekükön ülve, jókat beszélgetve, fondüzni, nekik az idei évre befektetési alternatíva lehet a chf/huf páros shortolása. Ha a shortolást végül mégsem lépik meg, de a fondüt kipróbálják, már megérte, hiszen egy kellemes gasztronómiai élménnyel biztosan gazdagabbak lesznek. Az, hogy pénzügyileg is, az pedig Önökön múlik.

 MIELŐTT DEVIZAPIACI POZÍCIÓT NYITNÁNAK, A KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK TEKINTETÉBEN KÉRDEZZÉK MEG BRÓKERÜKET, BEFEKTETÉSI SZAKÉRTŐJÜKET!!!

 Az izomláz, egy falat finom sajt és egy jó pohár fehér bor legyen Önökkel!

 Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: iskola tőzsde portfolioblogger befektetői

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr442566996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

racpeti 2011.01.07. 14:52:32

"Ahhoz, hogy ez kvázi fedezeti ügyletként működjön, az szükséges, hogy a chf/huf short pozíció pont akkora nagyságú legyen, mint amekkora hitelt felvett svájci frankban."

CHF hitel felvétele forintban számított törlesztőrészlettel kvázi a chf/huf devizapár shortolása. Egy újabb chf/huf short ügylet semmiképp nem nevezhető ebből a szempontból fedezeti ügyletnek, hiszen a chf erősödése a forinttal szemben mindkét ügylet esetében veszteséget termel, tehát az újonnan nyitott short pozíció nem csökkenti a hitel árfolyamkockázatát.
Mindettől függetlenül vannak megfontolásra érdemes gondolatok a cikkben.
P.

Ziegler 2011.01.07. 16:42:26

@racpeti: Köszönöm az észrevételét. Természetesen a klasszikus fedezeti ügylet az lett volna, ha a hitelfelvétel pillanatában ugyanakkora mennyiségű frankot veszünk a bankközi piacon. Csak ez szintetikusan sajnos nem működne, a kamattartalom miatt, mert chf/huf long esetében ellenünk dolgozna. Itt arra gondoltam - elismerem nem a leghelyesebb szófordulattal - lehet hogy kedvező elmozdulás esetén a short nyeresége csökkentheti a hitel tőkeveszteségét, vagy úgy is nézhetjük, hogy az esetleges nyereséggel növeltük a hitelfelvételi bekerülési árat. Pozitív kimenetel esetén, ha sikerül ledolgozni a nyitási ár, és a piaci ár különbségét, lehetősége nyílik a hitelfelvevőnek arra, hogy tőkeveszteség nélkül át tudja váltani frankos hitelét euróra, vagy forintra anélkül, hogy pl. eredeti 5.000.000 Ft értékű hitelét most 9.500.000 Ft kifizetésével forintosítaná.
Tisztelettel: Ziegler Mátyás
süti beállítások módosítása