Frank itt, Csere ott?!

 2011.01.10. 18:20

A mai nap cikk jelent meg a svájci frankos hitelek átcserélésével kapcsolatban más devizára. A cikk elolvasása után, valamint a délután megjelent hír kapcsán, ami szerint a svájci jegybank esetleg újra megpróbálja gyengíteni a frankot, elgondolkodtam a cserével kapcsolatban. Tényleg jó ötlet, csak szerintem nem azt és nem úgy, ahogy a cikkben megjelent. Mert mi is történt az elmúlt időszakban? A mai 1,25-ös eur/chf árfolyam december közepén még 1,3 volt, november 1-én pedig 1,377. Novemberhez képest több mint kilenc, decemberhez képest közel négy százalékkal erősödött a frank az euróval szemben, és rekord közeli szinten tartózkodik. Ennek megfelelően a frank a forinthoz képest is rekord erős szinten tanyázik.

Ha valaki most cserélné át frankhitelét bármi másra, akkor igaz, hogy más devizában esetleg kisebb az árfolyam ingadozás mértéke, vagy forintban el is tűnik, de abban a pillanatban, amint kéri a frank hitelének lezárását, realizálja a felvételkori és a lezárás kori árfolyam különbözet tőkére vetített veszteségét, ami úgy jelenik meg hogy egy 5.000.000 Ft-nak megfelelő 150 Ft –os chf/huf árfolyamnál felvett 33.000 chf hitel helyett, kap egy ( ha kedvezményesen 200 Ft-os átváltási aránnyal számolunk, de ma a frank 223-225 ft között van) 6.600.000 Ft-os bármilyen más devizájú forintálisan ekkora értékű tőkenagyságú hitelt. ( 225 Ft-os frank árfolyamnál ez 7.425.000 Ft –os hitel lenne) De ha ma váltanának direktbe 33.000 chf-t euróra (1,25-ös eur/chf árfolyam mellett) , 26.400 euró lenne a hitel, ami 280 Ft-os euró árfolyammal 7.392.000 Ft, tehát a hiteles ugyanott lenne; ahol a part szakad. És akkor még nem is beszéltünk a hitelfedezeti érték erodálásáról (szintén dupla kasza). Az egyik megoldás ugye, hogy ilyen árfolyamok mellett nem kifizetni, hanem felvenni lenne érdemes frankhitelt, vagy pedig ahogy az előző cikkben írtam (http://tozsdemamor.blog.hu/2011/01/07/svajci_fondu_avagy_mi_kerul_a_villara_a_sajt_vagy_a_frankhiteles) chf/huf short pozíciókat nyitnék, ami még mindig kisebb kockázattal kecsegtet, mint realizálni a hitel tőkerészén elszenvedett veszteséget, harmadrészt pedig a „párnás deviza spekiknek” pedig, aki rendelkeznek frankkal, most kellene frankról euróra váltani, ( 1,25-ös eur/chf környékén – KINEK HALÁLÁT KÖLTIK, HOSSZÚ ÉLETŰ LESZ / EURÓ/- ), és ha korrigál az árfolyam 1,35 körül vagy felette az eurót visszaváltani frankra.

Úgyhogy kedves frankhitelesek, nem rohannék holnap a bankba, mert egyrészt reggelente nagy a köd, és ezzel együtt a balesetveszély is, valamint 200 Ft feletti frankárfolyam mellett eszükbe se jusson még fantasy szinten sem a frankhitelek átcserélése más devizára.

 

 

Ha mégis csinálnának valamit, mert viszket a kéz, akkor inkább a chf/huf short illetve eur/chf long pozíciók felvétele ajánlott a jelenlegi szinteken a tőkének megfelelő frankösszeg nagyságban, vagy használjanak kézkrémet.

És ne feledjék DEVIZA PIACI KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK TEKINTETÉBEN KÉRDEZZÉK MEG BRÓKERÜKET, BEFEKTETÉSI TANÁCSADÓJUKAT !

Az izomláz és egy tábla Milka csoki legyen Önökkel !

Ziegler Mátyás - Győr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr782574728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A80 2011.01.10. 19:38:46

Egy érdekes kérdés van itt: még meddig erősödik? Lehetőségem lett volna 180-nál, illetve 2010. novemberben 200-nál is forintosítani a hitelemet, de nem tettem, mert mindenhonnan az hallatszott, hogy nem kell realizálni a veszteséget, lesz ez még jobb is ennél. Tényleg? Mikor? Ma felhívtam egyik bank treasury-jét, állítólag 3-4 hónapon belül nem várnak különösebb gyengülést. Mások meg paritásra számítanak eur-chf között... Ki tudja, kinek lesz igaza?

MitTomÉn 2011.01.10. 22:16:30

1. Azért érdekes játék a számokkal, amikor 200 Ft/CHF áfolyamot vetünk össze 280 Ft/EUR árfolyammal...
Amúgy a számolás persze valódi.

2. Attól függetlenül, hogy bármiféle átváltás sok veszteséggel jár, azért érdemes elgondolkodni a hitelfelvevők fejével, akinek a most még esetleg éppen kifizethető részlet alternatívája az, hogy ha tovább romlik a helyzet, akkor megy a házuk is a levesbe.

A CHF-->Euro átváltással persze nem szedik ki annak kockázatát, ha a Forint esetleg tovább gyengül, azonban a Forint gyengülése nagy valószínűséggel az esetleges további világpiaci hitelválságok (Spanyolország, Olaszország, Belgium, stb) kapcsán tud leginkább bekövetkezni, ami azonban további Euro-gyengülését is jelent a CHF-el szemben. Így valamivel mérsékelhető az esetleges negatív forgatókönyv háztartásokra gyakorolt többletköltsége, mert az Euro-árfolyama (Ft-ban) kevesebbet nő ekkor, mint a CHF-é.

Ha esetleg idővel a pozitív forgatókönyv lép életbe (a hitelpiaci gondok az Euro-zónában csökkennek), akkor viszont a Forint erősödni fog nem csak a CHF-el, hanem az Euro-val szemben is, szóval a mai helyzethez képest árfolyamnyereséget fogunk elérni. Igaz, hogy kevesebbet, mint ha hagytuk colna CHF-ben, de a különbség annyi, hogy amennyivel a CHF gyengülne vissza ez Euro-hoz képest. Azt persze nem tudni, mennyit de a fent említett 10% körüli Euro-erősödésnél nem többet, aminek az esélye nem okoz akkora fejfájást, mint amekkora megkönnyebbülést jelent a Forint-erősödés.

Van egy harmadik forgatókönyv: Euro magához tér, a Forint viszont egyre gyengül: ne legyen ilyen forgatókönyv, mert az azt jelenti, hogy nagy szarban van a haza. (Bár ezen most dolgoznak serényen a kormányban, de ez más kérdés, talán hamarosan ráeszmélnek).

Szóval a további CHF/Forint erősödési kockázat csökkentéseként ez egy kedvezőbb választás lehet, mint a hitel forintosítása, bár így a további erősödésektől nem mentesülünk, csak enyhítjük a hatást. Azonban hangsúlyozottan csak ennek a megoldásnak az alternatívájaként látom, amikor érdemes lehet megfontolni.

Ziegler 2011.01.11. 09:20:31

@MitTomÉn: Köszönöm a hozzászólását. Kommentjében egy dolog kerülte el talán a figyelmét. A cikkben szerepel, ha a jelenlegi eur/chf árfolyamon (1,255) direktben váltaná át hitelét, ugyanúgy veszteséget realizálna azonnal, nem is keveset. Tehát jelenleg semmilyen módon nem érdemes átváltani a frank hiteleket.
Szerintem...
Tisztelettel, Ziegler Mátyás

csokiájsz 2011.01.11. 11:05:08

mekkora egy humorherold vagy te kedves cikkíró! Kézkrém, meg kockázatok....

Azt egyet nem értem hol voltál te és a hozzád hasonló okostojások 2005-ben?

Egyébként biztos te is használod a kézkrémet....

Ziegler 2011.01.11. 11:31:06

Köszönöm az értékes, építő jellegű hozzászólását. 1995 óta ugyanott vagyok, ahol most is, tehát befektetési tanácsadóként dolgozom.(csúnya nevén bróker vagyok)Nincs frankhitelem, amikor volt, akkor is rövid futamidejű, és autóra. Az összes ügyfél, illetve ismerős, aki az elmúlt x évben megkérdezte a véleményemet, annak mindig azt javasoltam, ha autóra, maximum 5 éves távra venne fel, vett volna fel deviza alapú hitelt, tegye, de lakáshitelt csak forintban vegyen fel, kivéve, ha valaki olyan devizában kapja a fizetését, mint amilyen devizában akar hitelt felvenni. Nem mintha ilyen okos lennék, hanem 20-30 éves viszonylatban senki sem lát előre, tehát mindenképpen érdemes a kiszámíthatóságot figyelembe venni egy lakáshitel felvételekor, és ezt Magyarországon a forint hitel jelenti. Ja, hogy eleinte kevesebbet kellett fizetni a deviza alapú hitelek törlesztőrészleteként? Innentől kezdve minden hitelfelvevő spekuláns is egyben, akik az árfolyamkockázat köreit futják 20-30 évig. És nem használok kézkrémet, mert nem viszket a kezem. Egy dolgot biztos meg lehet tanulni a tőkepiacokon, az alázatot a piac iránt,mert ha az ember nem tanulja meg, a piac megtanítja, csak az kicsivel drágább. Gondolom Ön is ismeri a mesét a türelemről és a rózsáról. Tisztelettel, Ziegler Mátyás

csokiájsz 2011.01.11. 13:01:18

akkor javasolnám, hogy most is csak az ismerőseidnek okoskodjál.

Félretéve a személyeskedést, nem veled van bajom, hanem önmagában azzal a ténnyel, hogy Magyarországon el lehetett adósodni chf-ben.

2008. februárjában beütött ugye a válság. Ezzel egyidejűleg a gyengülő Forint gondot okozott a devizában eladósodott embereknek. És jó magyar szokáshoz híven, megjelentek a kárörvendők, az okosok, a pénzügyi analfabétázók.

Hol voltak ezek az emberek 2005-ben? Folyamatosan olvasom az internetes magyar sajtót, de nem emlékszem, hogy akár egy cikk is foglalkozott volna vele, hogy mekkora kockázatot jelent a chf, mert mi van ha válság lesz? Sehol nem lehett ilyen jellegű írásokat olvasni, korántsem annyit, mint most ilyen nagyokos, kioktató jellegűt.

Árfolyam kockázattal számolt az ember fia, de álmában sem gondolta volna, hogy a chf ilyen kilengésekre képes, akár egy nap alatt is.

És még egy nagyon fontos tény: az akkori banki hirdetésekben sehol nem volt feltüntetve, hogy "figyelem, a chf menekülődeviza!" és mint ilyen, igen kockázatos.

Ugyanaz volt akkor a devizahitelekkel, mint most a tőzsdejátékos hirdetésekkel: elhitetik az emberrel, hogy ez mekkora fun, meg trendi. Most hol vannak azok a hangok, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a tőzsdézés nem az átlagembernek való?

Szóval kedves posztoló, visszatérve a személyeskedéshez, bár részben igazad van, akkor se legyen ekkora az arcod.

A türelmet meg a rózsát magyarázd el majd akkor, ha mondjuk néhány albérletet eladtak a fejed felől, lenyúlták a kauciódat, illetve a harmadik használt autódról derült ki, hogy 3ból van összerakva.

Ziegler 2011.01.11. 13:33:47

@csokiájsz: Sem személyeskedni, sem vitatkozni nem szeretnék Önnel. A cikkben a véleményemet írtam le, amit nem tartok okoskodásnak. A stílusom pedig olyan,amilyen. Valakinek tetszik, valakinek nem. Tudja, nagy az Isten állatkertje. De visszatérve az eredeti témához,a legnagyobb probléma, hogy a hitelfelvevőket arra nem készítették fel, hogy az elmúlt időszak adatai nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, és egy 20-30 éves futamidő alatt olyan események is történhetnek amiket semki nem láthat, nem jelezhet előre. És ebben, hogy erre nem hívták fel az emberek figyelmét jobban, Önnek teljesen igaza van. De ami történt, megtörtént, most a jelen helyzetből kell mindenkinek a legjobbat kihozni. A válságok pont azért működnek úgy, ahogy működnek, mert nem nagyon lehet felkészülni rájuk. És minden válság valamelyest másabb az előzőnél. A legnagyobb hitelfelvételi hiba az volt, hogy esetleg a tervezettnél nagyobb hitelt vett fel valaki annál, mint amit első nekifutásra gondolt. Mert a forinthitelhez képest kedvezőbb törlesztőrészlet elbír még egy szobát, drágább konyhabútort stb... Sajnos azok a családok vannak, lesznek a legnagyobb bajban, akik már a hitelfelvételkor is kifeszítették magukat, nyilvánvaló, ha nem így lett volna, akkor ugyanabban a helyzetben nem kellett volna devizahitelt felvenniük. A probléma viszont sokkal összetettebb annál, mintsem Én vagy Ön egy nap alatt megoldja. A cikk konklúziója, hogy szerintem jelenlegi árszintek mellett nincs értelme hozzányúlni a frankhitelekez. Tisztelettel: Ziegler Mátyás

MTom 2011.01.11. 19:57:37

@csokiájsz:
Pont azért vettek fel sokan (talán Ön is) meggondolatlanul ilyen hitelt, mert akkor is mindenki lehülyézése meg a HülyeOrbán/GyurcsányTakarodj stb. volt a fontosabb, mint a józan ész.

Az MNB-től kezdve a PSZÁF-ig minden mértékadó forrásból az hallatszott, hogy nagyon nagy kockázata van a devizahiteleknek.

Lehet mutogatni a bankokra is, de emlékszem, nálam hogy volt:
Elővették a díjtáblázatot, és elém rakták. Hitel x Millió Forint, CHF-hitelre törlesztőrészlet ennyi, Euro-hitelnél annyi, Forintnál amannyi.
Nem kellett senkit győzködni: amelyik az alacsonyabb, sokaknál csak az számított. Mint az ABC-ben!

Amúgy semmiféle pénzügyi képzettségem nincs, akkor még nem is érdekelt az egész, de 2008 tavaszán már minden ismerősömnek azt mondtam, vigyázzon a 140-150 Ft-os CHF- árfolyamokkal, mert annyira erős volt a Forint, mint egy kifeszített íj! A válságról pedig még senki sem sejtett semmit!

Szóval nem beszólni kell, ha valaki kifejezi a véleményét, hanem gondolkodni.
Pl. most lehet az MNYP-n, mert az a hajó mostanában fog elmenni, aztán meg csodálkozik mindenki, hogy nem rágták a szájába, mit tegyen. Nincs biztos döntés itt sem, de az esélyeket érdemes végignézni, sokat olvasni. Csak ez segít dönteni, kinek érdemes esetleg maradnia! Utána viszont lehet csöndben vállalni a döntésünket, bármi is jön.

Az egyéni felelősség ismeretlen Magyarországon, a pofázás és mutogatás annál inkább divat.
süti beállítások módosítása