II. József stornója

 2011.01.26. 09:08

 

221 éve ezen a napon történt a kalapos király híres stornója. Pedig milyen lendülettel indult ! Amint tehette, takarékossági intézkedéseket vezetett be, legelőször is a hivatalnoki kar működési költségeit kívánta mérsékelni. A következő rendelkezése az udvari kiadások csökkentését célozta meg. A korszellemtől és a felvilágosult abszolutizmustól nem volt idegen az a hatalmas lendület, amellyel elkezdte politikai pályáját. Tíz év egyeduralmat szeretett volna kapni. „Megalázni és elszegényíteni a nagyokat, ez a tervem. Mindenki az államot tartozik szolgálni, amelynek megszemélyesítője az uralkodó.” Ahogy a célokban határozott, az eszközökben sem válogatós. Éppen Magyarországgal kapcsolatosan írja le: „Minden bizonnyal ellene vagyok az erőszaknak és vérontásnak, de bizonyos dolgokat el kell határozni, kerül amibe kerül.” Milyen ismerős gondolatok, még 200 év elteltével is.

 Saját elhatározásából lemondott a koronázásról és az ezzel járó eskütételről. A kalapos király mentesült minden kötöttségtől, amik elődei és a rendek egyezségeiből származtak: nem kellett garantálnia a rendi szervezetek, jogok megmaradását. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy saját elképzelései szerint átalakíthassa az államberendezkedést. Hatalmas iramban ontotta a saját maga alkotta rendeleteket, 10 év alatt 6000-et, naponta átlagosan kettőt. Az államapparátus már csak a mennyiség miatt sem tudta azokat végrehajtani. Sok intézkedése valóban ésszerű és hasznos volt, de sértette a hagyományokat vagy egyszerűen végrehajthatatlan volt. És mit hozott a jövő? Halála előtt , ezen a napon minden, Magyarországot érintő rendeletét visszavonta 3 kivételével.

Hihetetlen párhuzamokat alakít ki a történelem, nem gondolják? 

Nézzük, rendeletileg mi lehet a piacon:  

OTP: Tegnap mintha fordult volna a papír. Továbbra is eladásokat keresnék a papírban, vagy profitrealizálás vagy short nyitás céljából. Venni csak nagyon messze, 5.000 Ft körül venném.

MOL: Itt is inkább várnék a vételekkel. Ha van nyereséges papír, eladnám.

Richter: Ha valami csoda miatt 42.000 Ft alá menne, óvatosan vételeket keresnék benne.

Pannergy: Bár a nyugdíjalapok csomagjában biztos van, és ha ki kell szórni őket, rövid távon mehet az árfolyam lefelé, de én továbbra is, esésben mindig vevő lennék. Ennek a papírnak két útja van hosszabb távon: I. Sikeres projektek, majd külföldi felvásárlás. II. Egy hirtelen „jégkorszakban” kuka. Én a meleg vizet szeretem, és Önök?

Danubius: Portfólióba ezt a papírt is venném, mert azt gondolom, hogy ez a kivezetéses rétestészta sztori előbb-utóbb elfogyasztásra kerül 6300 Ft környékén. Addig is a részvényesek boldogabban szállhatnak meg valamelyik szállodában, hisz a kispárna huzat talán az övék.

Devizarendeleteket olvasók számára továbbra is a 270 – 271 Ft körüli eur/huf vételekben illetve a 280 Ft körüli eur/huf eladásokban gondolkodnék, miután remélem mindenki elfogyasztotta a megérdemelt kamilla teát (influenza ellen is kiváló!) a meleg kandalló mellett, a 220-225 Ft között nyitott chf/huf shortok realizálása után. Ha valami szerencse hatására a new york-i asztal- és devizaárfolyam táncoltatók 1,4 közelébe engednék az eur/usd árfolyamát, szintén shortokat nyitnék.

Ha a kalapos király ma is élne, a befektetők kötvénybe szánt euróját rendeletével minden valószínűséggel OTP eurós kötvénybe helyeztetné be!

Az izomláz és egy influenza elleni oltás legyen Önökkel! Sikeres és óvatos kereskedést!

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr902614234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása