André Kostolany emlékére

 2011.02.09. 08:31

A mai nap van a spekulánsok spekulánsának születésnapja (1906.02.09.). Nagyon sok mindent leírt magáról a könyveiben, sok mindent leírtak róla mások, így sok újat nem lehet írni róla. Élete és tőzsdei „munkássága„ példa arra, hogy sohasem szabad feladni, és minden „ számlaradírozás után „ van élet, van újrakezdés. Persze ehhez nem árt egy „erős” családi háttér sem. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy legendáját klasszikus kötvényvásárlásai teremtették meg, ami azóta is példa a spekulánsok szemében.

Az un. Young kötvényeket, amiket 1930 körül bocsátott ki a német állam, darabonként 250 frankért vásárolta, és miután Németország kifizette őket 35.000 frankot kapott darabonként. A cári kötvényeket pedig Gorbacsov idején 1 % -on vette, mert arra számított, ha felbomlik a Szovjetunió, ezeket az orosz állam kifizeti. Bejött neki és névértéken eladta őket. Könyvei a befektetők körében megbecsült darabok, még antikváriumban is nehezen beszerezhetőek. Dedikált példányai pedig felbecsülhetetlenek.

Sok híres mondása közül nekem a következő tetszik a legjobban: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.” Legnagyobb álma nem teljesült, sajnos az ezredfordulót már nem érte meg, előtte (1999.09.14.) hunyt el.

Nagy kérdés, hogy kozmopolita világpolgárként hogyan érezné magát a ma Magyarországán egy zsidó szeszgyáros fiaként született spekuláns és tőzsdés?

Nézzük, mire spekulálhatunk a piacon: 

OTP: Véleményem nem változott, bár a piac eddig rám cáfol, mégsem keresnék vételeket. Inkább kiszállási lehetőségként értékelném a jelenlegi helyzetet.

MOL: Mint az OTP esetében.

Richter: Ilyenkor mindenki a béka segge alatt látja már, ennek ellenére, vagy épp ezért én 40.000 Ft körül egy csomagot vennék belőle. 

Pannergy: Továbbra is venném, tartanám. Naponta azért nem érdemes vele foglalkozni, csak olyan formán, mint az öreg Kosto csinálta. „Vedd, ülj rajta, majd ha bejön, add el.” Fun-oknak üzenem, a múltkori 1.200 Ft-os árfolyam csak példa volt. Ha bejön, szerintem ennél magasabban fognak tőle megválni a nagytulajok, és velük együtt a törpecápák is.

 Devizarajongók szerintem továbbra is gyűjtögethetik az eur/huf (267 -268,5 körül) és az usd/huf (194,5-196 körül) longokat. Fene tudja milyen lesz ez a csomag. Külföldi részvényrajongóknak 20 euró körül a Hyundai részvényét ajánlom.

 Ha Kosto ma is élne, euróját valószínűleg OTP eurós kötvénybe tenné be!

 Az izomláz és André Kostolany Tőzsdepszichológia című könyve legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr842648460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása