A király beszéde

 2011.02.16. 08:50

 A zorddá váló időjárás elöl, a mozik melegében menedéket keresők egy érdekes és jó filmet nézhetnek meg: A király beszédét. A történet a két világháború között játszódik, valós történeten alapul. A jelenlegi uralkodó II. Erzsébet apjáról, VI. Györgyről szól. Trónra kerülése sem mindennapi, ugyanis bátyja (VIII. Eduárd) egy év uralkodás után lemond a koronáról, mert a szerelmét választja az uralkodás helyett, aki egy többszörösen elvált amerikai lány. A film főhősének nem kisebb feladattal kell megküzdenie, mint saját, emberi hibáival, önmagával, ugyanis beszédhibás; dadogásának oka lelki eredetű. Hogy miként sikerül önmagát is legyőznie, s alattvalóinak méltó királyává válnia a nagy világégés kitörésének hajnalán, azt elmeséli a mozi. (Ami kivételesen nem amerikai.)

 A királyfik és hercegek történetének fonalát nem gombolyítanám tovább, töprengjünk egy kicsit a tőzsdéről inkább! Az elmúlt napokban túl voltunk egy évértékelő beszéden, egy parlamenti, miniszterelnöki beszéden. A Piacok nagy figyelemmel kísérték azokat, hátha tartalmaz információkat, a bejelentés előtt álló reformokról. Sok újdonságot nem hallhattunk, konkrétumot semmit, egyről ellenben megbizonyosodhattunk újból, hogy a mi miniszterelnökünk a hét szabad művészetnek egyikének, a retorikának kiváló művelője.
A tőzsdei árfolyamokra milyen hatással lehet a stabilitási és növekedési paktum (reformintézkedések) bejelentése? Jelenleg a piaci szereplők nagyfokú bizalmat táplálnak felénk, mintegy megelőlegezve azt, hogy valóban mélyreható, előremutató intézkedések elé nézünk (egy éve nem volt ilyen erős a forint az euróhoz képest). Ha csúszással történnek a bejelentések, a bizalom fogyhat; ha lanyhább, vagy szigorúbb intézkedési csomag jön, akkor lehet kijózanodás a túlzott optimizmusból, vagy további forinterősödést indukálna. Ha időközben egy-két dolog „kiszivárog”, már nem fog az újdonság erejével hatni, már beépültek az árfolyamba. Hogy melyik cenárió fog bekövetkezni, mindenki találgathat.

 Az optimista forgatókönyvet lapozgatók számításait az húzhatja keresztbe, ha a nemzetközi piacok korrekcióba kezdenének. Azért az elmúlt hét megmutatta, hogy esni mi akkor is tudunk, ha a nemzetközi hangulat rózsás. Egy borongós környezetben lehet rövid ideig vitézkedni, de a mi erőnk akkor is véges.

 

A híreknek, bejelentéseknek, főleg reformoknak nagy jelentőséget tud a Piac adni. Az igazi próbatétel persze az, amikor az eredményeket fürkészik. Kis hazai tőzsdénk sorsát millió számos más dolog is alakítja.
Addig is számítsunk egy kis korrekcióra, jöhetnek a shortok!


Az én Shortos mozim:
Otp: Arany Málna díjra jelölöm, eladás
Mol: Arany Medve díjra jelölöm, eladás
(Pannergy: Ezüst Kagyló díjra jelölöm, ezt azért megtartjuk! a családi ezüstöt csak végveszélyben adjuk el!)


A tőzsdemámor legyen Önökkel, jó kereskedést!

Szoták Attila - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr952664644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása