A Tőzsdemámor első riportját közöljük, Zsiday Viktorral, a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. elnökével. Reményeink szerint új és érdekes dolgokat is megtudhatnak, amit eddig máshol nem olvashattak.

Tőzsdemámor: Plótinusz. Központban az Egy. Nem emlékszünk filozófusról elnevezett tőzsdei társaságról. Miben elsők a parketten? Első vagyonkezelő a tőzsdén, aki globálisan gondolkodik?

Zsiday Viktor: Úgy vélem, hogy mindenkinek az életében ott van valamilyen szinten a világról való gondolkodás, a filozófia. Plótinusz egy méltatlanul elfeledett filozófus, akiről kortársai is azt írták, hogy a saját tanításainak megfelelően, kifejezetten etikusan, „tisztán” élt, így kiváló példakép lehet mindannyiunk számára. Ezért lett a cég róla elnevezve.

TM:Miként találtak egymásra Zsiday Viktor és Plótinusz?

Zs.V.:Olvastam egy amerikai misztikus filozófus, Anthony Damiani kiváló könyveit, és ő sokat hivatkozott Plótinuszra, innen a kapcsolat.

TM: Mennyire fontos Ön számára a filozófia? Miként jellemezné azt az egységet, amivé befektetési filozófiája kovácsolódott az elmúlt évek során?

Zs.V.:Nincs fontosabb az ember életében, mint hogy a világban való helyét, saját filozófiáját megtalálja, de ez nem feltétlenül van kapcsolatban a „pénzkereső” tevékenységgel. Befektetési filozófiám egy tudatosan kockázatot vállaló, szigorú, a kockázatkezeléssel sokat foglalkozó rendszerré alakult az elmúlt jópár évben. Szeretem a munkámat, de nem csak ez tölti ki az életemet.

TM: És a keleti filozófiák, gondolkodók? Egy időben Szun-Ce és a Háború művészete még a Wall Streeten is kötelező olvasmány volt, róla miként vélekedik?

Zs.V.:Szun-Ce-t olvastam, kissé túl van miszticizálva a kereskedési haszna. Ha már keleti filozófiák, akkor a tibeti buddhizmus, és az advaita Védanta tanításai állnak közel hozzám.

TM: A Plotinus a B kategóriás részvények között debütált. Az elmúlt évek hazai tőzsdei bevezetései nem mindegyike sikertörténet; az alacsony likviditás és a transzparencia hiánya miatt a befektetők (és spekulánsok) fantáziáját nem mozgatták meg. Miként látja a Plotinus társaság helyét a magyar tőzsdén?

Zs.V.:A legfontosabb egy tőzsdei cégnél, hogy a kisbefektetők érdekeit szem előtt kell tartani, átláthatóan kell működni. Azt remélem, ha így teszünk, az már fél siker. Sajnos, sokak (külföldön is) inkább mások kárára szeretnének gyarapodni, ami szerintem rossz irány, hiszen lehet úgy is, hogy mindenki jól járjon, és hosszú távon csak ez működik.

TM: 10 év múlva hová szeretnének elérni? Milyen befektetési filozófiát követnek?

Zs.V.:Szeretnénk, ha a Plotinus komoly céggé nőné ki magát. Szeretnénk ötéves távon bekerülni az A kategóriába és a BUX indexbe, de ez is annyira a ködös jövőbe vész, hogy 10 évre végképp nehéz lenne bármit mondani. A legfontosabb, hogy ezen időszak alatt nyereségesen működjünk, ezt várják el tőlünk a befektetőink is.

TM: Mindez a szokványostól eltérő kockázatok mellett fog történni olvashatjuk a kibocsátási tájékoztatóban. Mit jelent ez?

Zs.V.:A Társaság kifejezetten magas kockázatvállalási szintet tűzött ki, ez azt jelenti, hogy könnyen benne lehet a vagyon feleződése vagy duplázódása is akár egyéves távon, s hasonló a helyzet a részvényárfolyammal is. Ez nem az „özvegyek és árvák” papírja, hanem a kockázatot tudatosan vállaló hosszabb távú befektetőké.

TM:A Tőzsdemámor néhány kedvenc részvényét is felfedeztük a portfoliójukban pl. Pannergy, Danubius. Milyen megfontolásból tartják a portfólióban ezeket a részvényeket? 

Zs.V.: Hosszabb távon magas hozampotenciált látunk ezekben a papírokban.

TM:A nevesebb alapkezelők mintegy védjegyként, a róluk elnevezett alapok stratégiája felett bábáskodnak. Mennyivel jelent nagyobb szabadságot ez a részvénytársasági forma, mint egy alap kezelése? Kevesebb a kompromisszum, nem kötik béklyóba a szabályok?

Zs.V.:Egy befektetési alap, és egy tőzsdei cég nagyon különböző, valójában csak a cél ugyanaz: minél nagyobb hasznot elérni.

TM: A tőzsdei bevezetés, mondhatjuk tőzsdemámoros piaci környezetben valósult meg. Már pár kereskedési nap eltelt, mióta becsengettek a BÉT-en a Plotinusnak. Miként értékeli a bevezetést?

Zs.V.:Megtettük az első lépést, most kezdődhet az igazi munka. A legfontosabb feladatunk, hogy komoly profitot generáljunk, és ebből minden befektető részesüljön. Egyébként nem gondolnám, hogy nagyon nagy tőzsdemámor lenne. Egyik szomszédomnak sincsenek részvényei.

TM:A Plotinust nem a fővárosban jegyezték be. Ha Miskolcon beszélnénk meg egy találkozót a Villanyrendőrnél, az óra alatt, odatalálna? Milyen kötődése van a városhoz?

Zs.V.:Sárospatakon jártam gimnáziumba, és számos barátom Miskolcon folytatta tanulmányait, ma is ott élnek, így időnként én is megfordulok ott. Meg tudnám különböztetni Miskolctapolcát az Avastól, de azért taxizni nem tudnék Miskolcon.

TM: Az elmúlt évek nagy medve és bikapiacában át kellett értékelnie valamit a befektetési filozófiájában, változott kereskedési szemlélete, kereskedési módszere? Mit tanult a válságból?

Zs.V.:Egyre inkább egy top-down, globális makro irányba mozdultam el. Megtanultam, hogy sokkal több instrumentumon keresztül is le lehet képezni a világról alkotott véleményemet, mint korábban gondoltam.

TM: A technikai elemzés milyen szerepet játszik döntéseiben? Ön elemez inkább, vagy mások elemzésére hagyatkozik inkább?

Zs.V.:A vonalkahúzogatás a legtöbb esetben kávézacc szinten van. A grafikonok azonban nagyon fontosak számomra, mert jelzik a trendeket, illetve utalhatnak a mögöttes, reflexív folyamatokra. De minél bonyolultabb indikátorokat használunk annál inkább nem fogjuk látni a fától az erdőt.

TM: A véletlen, a kiszámíthatatlan, a szerencse mennyire befolyásolta már tőzsdei pozícióit? (Ön és a TM is egy véletlennek köszönheti a találkozását…)

Zs.V.:Ahogy Obi-wan Kenobi mondta: az én szótáramban nem szerepel az a szó, hogy véletlen.

TM: Gyakran olvasni, hogy a tőzsde nagyrészt pszichológia. Mennyire ért ezzel egyet? Miként tudja feldolgozni a veszteséget? Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy belássa, hogy fordítva ül a lovon, s lezárja a veszteséges pozikat? Mennyire segít ebben egy jól elhelyezett stop megbízás?

Zs.V.: Ha valaki tőkeáttétellel kereskedik, akkor a stop életbevágó. Ha elkezdek bukni a stopok miatt, akkor tudom, hogy rossz irányban állok, ilyenkor automatikusan óvatosabb leszek. Én már elég sokszor buktam, így kialakult valamiféle félelemmel vegyes tisztelet a piaccal szemben. A piaccal kapcsolatban pedig Soros Györggyel értek egyet: a valóság és az arról alkotott percepció oda-vissza hatása, pozitív és negatív visszacsatolásokon keresztül mozgatja a piacot és a gazdaságot. Pszichológia nélkül az emberi társadalom, a gazdaság és a piacok is érthetetlenek lennének.

TM:Tőzsde és pszichológia. Póker és pszichológia. A kártya partikon miként tudja hasznosítani, amit a tőzsdén tanult? (Esetleg a kártyacsatákon szerzett tapasztalat használható-e a kereskedésben? Kapcsolat van, az bizonyos, gondoljuk csak Kaló Dénesre…

Zs.V.:A póker nagyon hasonlít a kereskedéshez, hiányos információk birtokában kell valamiféle racionalitással kockázatot vállalni. Nagyon szoros a kapcsolat a kettő között.

TM:Elsődlegesen honnan merít információkat, milyen szakmai médiumokat követ? Miként vélekedik azokról az írásokról, amiket az összeesküvés elméletekhez sorolnak? A pénz- és tőkepiaci szereplők nem nagyon szokták ezeket semmilyen módon kommentálni…

Zs.V.:Úgy vélem a világ nagyon sok, egymástól eltérő érdekekkel rendelkező szereplőből áll, az összeesküvés elméletekben ezért nem szoktam hinni. Információforrásaim a legegyszerűbbek: a klasszikus gazdasági oldalak (pl. portfolio, bloomberg) és természetesen leginkább az, hogy mit csinál a piac, merre mozognak az árfolyamok.

TM: Az öngondoskodás és a nyugdíjak ügye, a pénzügyi kultúra középpontba került a médiumokban. Gyermekeit miként vezeti be, fogja bevezetni a pénz világába? Malacpersely, Monopoly társasjáték, esetleg vehetnek részvényt a zsebpénzükből?

Zs.V.:Amikor első fiam megszületett, akkor szilárd gyereknevelési elvekkel rendelkeztem, aztán rájöttem, hogy minden gyerek más, és nem lehet előre elveket kitalálni. Zsebpénz, és malacpersely egyelőre nincs nálunk, a jövőről pedig fogalmam sincs.

TM: Mi a kedvenc filme, könyve, zenéje, hobbija, idézete és miért?

Zs.V.:Nincsen egyikből sem kifejezett kedvencem, időszaktól, hangulattól függ.

TM: Köszönjük a riportot, a TM rövid történetében az első riportot! Jó munkát kívánunk, sok sikert a Plotinusnak!

 Szoták Attila - Győr

 

Címkék: arcképcsarnok portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr192679017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása