Az elmúlt hetek középpontjában a hellén államtönk, s annak időleges megoldása áll, ugyanis amennyiben körvonalazódik egy átmeneti megoldás, a piacokon az optimizmus az úr, amennyiben a pesszimista hangok kapnak nagyobb teret, s ezzel együtt a többi periférián lévő ország és képbe kerül, a pesszimizmus uralja a befektetőket.
Ez képződik le a tőzsdéken.
A pénzkupecek (bankár) és vagyonászok (gazdász) keresik a megoldást, a nyerkémek (spekulánsok) meg az adódó lehetőséget. A pénzhajtároknak (pénzügyminiszter) nem sok választásuk van: az adócsikarás (mértéken túl kivetett adóra való kényszerítés) az egyik, a patkánycédula (adófizetési felszólítás) küldözgetése a másik, a nyugpénzek (nyugdíj) és más kiadások lefaragása jó szokás szerint.
A vagyonászok (gazdász) eközben árgus szemekkel figyelik miként alakul az aprótőzs (kiskereskedés) és a az elegytőzs (vegyeskereskedés) élénkülését, a pénzcsűrnökök (bankár) pedig aggódhatnak a a görög állampapírjaik sorsa felett: a kamatszelettel (kamatkupon) és futamidővel mi fog történni, illetve kell-e félni a pénzdagálytól (pénzromlás, infláció). A haszonkémlők (spekulánsok) figyelmét ez idő alatt, ugyanez a lehetőség kelti fel.
A szómúzeumból előszedett, ódon, furcsa, érdekes, bolondos szavak mára már rég elfelejtődtek, egy rövid időre most visszatértek.


"Ha egyszer megízleltük a szavak ízét, elménk nem tud többé lemondani róla. Gondolatokat szürcsölünk belőle. (J.Joubert)

 

Szoták Attila - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr262947920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása