„Észak Dél ellen„ - retró

 2011.07.29. 14:31

Mivel a mai nap sem sikerült még megegyezni a republikánusoknak és a demokratáknak, kicsit túrtam a történelemben, találni-e valami párhuzamot történelmi síkon. Nem fogják kitalálni. Találtam. Gondoljunk csak az amerikai polgárháborúra. Remélem, ilyen sokáig nem húzódik ez a dolog, mint akkor, mert az beláthatatlan következményekkel járna a világgazdaság számára. Hiszen ahogy látjuk, a politikai tőkekovácsolás nem mai betegség az USA-ban.

Ha jobban beleolvasunk az akkori történésekbe, a háború kirobbanásának nem is a rabszolgaság eltörlése körüli ellentmondás volt a fő okozója, hanem politikai gazdasági érdekkülönbségek. Északon farmok voltak, az iparvállalatok vámokkal védték a piacot az európai áruk ellen, délen ültetvények voltak olcsó munkaerővel (rabszolgák). Mert most miről van szó? Míg a 2008-as válság mindenkit megrengetett és abból hellyel-közzel, de nagy vérveszteség által felálltak, az USA-t mintha a többiekhez képest csak súrolta volna a dolog. Persze ehhez kellett a folyamatos műszakban működő állami nyomda (nem a BÉT-es). És akkor most a politikai kisstílűség banánhéja előtt állnak.

Nagy kérdés a washingtoni retró mozik a hétvégén milyen polgárháborús filmet vetítenek? Az 1972-es Élet vagy halál címűt? Hatásos, de talán még akkor sem jön el a vég, ha nem sikerül megegyezni, igazából a hitelminősítők döntése az egyik „A” elvételéről az, ami megrengetheti a piacokat, devizán innen, részvényen túl. Obama elnök valószínűleg a hétvégén többször is meg fogja nézni Kevin Costner Farkasokkal táncoló című alkotását. Azt nem tudjuk, az elnök is akkora buktát szenved, mint amekkorát Costner a filmmel. Bár lehet még bízni különös vészforgatókönyvben is, egy cikkben olvastam az alábbiakat:

„Az elakadás elhárítására Obama egyes támogatóinak, például James Clyburn képviselőnek szokatlan ötletei támadtak. Clyburn szerint arra lenne szükség, hogy Obama elnöki határozattal, a törvényhozói testületek kihagyásával emelje meg az adósságplafont. Erre az alkotmány 14. módosítása alapján lenne joga, amely kimondja, hogy az államadósságot minden körülmények között ki kell fizetni. Mivel jelenleg az adósságot csak úgy tudjuk kifizetni, ha még több adósságot halmozunk fel, Clyburn szerint logikus, hogy a plafont emelni kell, bármilyen áron. Ez a diktatórikusnak tetsző lépés természetesen politikai kockázattal járna Obama számára.”

Ha ez történik, akkor viszont az elnök a hétvégén az Istenek és hadvezérek című filmre fog gyúrni. Most azt hallani, hogy a republikánusokon belüli úgynevezett Tea Party hisztizik. John Boehner házelnök valószínűleg a Tizedes háreme című filmet választja a mozik kínálatából. Én természetesen továbbra is hiszem, hogy meg fognak egyezni, ezt diktálja a józan ész. Mert abban bízom, hogy egy film nem fog menni a hétvégén egy vásznon sem, gondolom sejtik melyik, mert ha ez megy, akkor tényleg mindegy, hiszen akkor ELFÚJTA AZ SZÉL ; az egészet. Amerika megmentésre vár, de hol van most Bruce Willis?


Az izomláz és egy Lincoln fénykép (akár dedikált is) legyen Önökkel!
 

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr753109761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása