"Ősz húrja zsong, jajong, búsong a tájon sont monoton bút konokon és fájón" (P.Verlain).

Itt van az ősz; behúzódunk szobánkba, s ha nem restellik kezdők, haladók, újrakezdők, akkor előkerülnek a régen (vagy egyáltalán nem) látott filmek, könyvek. A mostani esős hétvégén ajánlunk szíves figyelmükbe egyet-egyet.

Szász János: Talált pénz opciók a mindennapokban és a pénzügyi piacokon 

 

 Michael Ridpath: Szabad a vásár

Ritka esemény a könyvszakmában, hogy a világ vezető kiadói versengjenek egy fiatal szerző első regényéért. A harminchárom éves Michael Ridpath esetében pontosan ez történt. A Szabad a vásár 1995-ben jelent meg Angliában, és mindjárt huszonhat ország kiadói vásárolták meg, négy film- és tévétársaság jelentette be igényét a megfilmesítésre.
A könyv sok vonzó erényt egyesít, ez lehet az oka kiugró sikerének: izgalmas krimi, lebilincselő történet eleven, színes figurákkal, és egy olyan világba vezeti be az olvasót, amelyről sokat olvas és hall, de amely egy kicsit mégis rejtelmes a kívülálló szemében − kivált a világnak ezen a táján. A tőzsde, a kötvénykereskedelem, a befektetési alapok világa ez, ahol milliókat lehet nyerni és veszteni úgy, hogy még csak föl sem kell állni a telefon mellől.
Michael Ridpath belülről ismeri ezt a világot: Nyolc éve dolgozik ebben a szakmában. Hőse Paul Murray, a bronzérmes olimpikon, miután középtávfutóként felhagyott a versenyzéssel, minden energiájával beleveti magát új munkájába: kötvényeket ad és vesz egy olyan cégnél, amelynek az a dolga, hogy minél gyümölcsözőbben forgassa a befektetők pénzét.
Paul életét teljesen kitölti munkája − mindaddig, amíg az a munkatársa, aki egy bankügylet kapcsán valamilyen gyanús körülményre bukkant, váratlanul bele nem fullad a Temzébe. A kötvényeket eladó amerikai cég egyik alkalmazottjának is tudomására jutott, hogy a szóban forgó ügylet körül valami nincs rendben.
Hogy, hogy nem, ő sincs már az élők sorában. A dologról csak egyvalaki tud még. Paul Murraynak rá kell döbbennie: ő ez a harmadik személy…

„A részvénypiaci alkuszok képernyőjén naponta lejátszódó komputerizált erőszak éppoly kézzelfogható ebben a regényben, mintha fizikailag menne végbe.”
The Times

„Az üzletkötőparkett atmoszférája olyannyira viharos és izgalmas, hogy még a cselekmény megértéséhez szükséges háttérinformáció is lebilincselő.”
Bookseller

„Egy harminckét éves bankár, Michael Ridpath idestova több mint egymillió fontot keresett első regényével, a Szabad a vásár című tőzsdei krimivel.”
Daily Telegraph

 

Az izomláz, egy pohár forralt bor és egy meleg takaró legyen Önökkel!

Sz.A. + Z.M.

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr663284974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása