Oktoberfest?!

 2011.10.12. 08:45

1810. október 12-én, először rendezték meg az oktoberfest-et. I. Lajos király feleségül vette Teréz hercegnőt, és München egész lakossága hivatalos volt az eseményre. Milyen érdekes, hogy már akkor is, ott Görögország volt a „középpontban”, mert Lajos rajongott az antik Görögországért, és azt javasolta alattvalóinak, hogy az esemény az antik olimpiai játékok mintájára bonyolódjon le. Manapság már közel 6 millióan vesznek részt a fesztiválon. 1880-tól árusítanak sört, és ma már megvásárolhatók szuvenírként a söröskorsók. Valószínűleg a ma vendége nem örülne, ha a fesztivál a ma Görögország alapján kerülne megrendezésre, mert akkor a megszorítások jegyében 1 liter kifizetett sörből megkapna 5 decit, a többi meg menne a „közös feneketlen söröshordóba”. Főleg annak tükrében, hogy Szlovákia tegnap nemmel szavazott arra, hogy növelje az euró zóna EFSF alapjába a „sörös tikettek számát”.

Kis hazánk a bizonytalan gazdasági helyzetben valószínűleg az egyik kitörési pontnak tekintheti a megjelenést a fesztiválon, lehet, hogy ezért engedélyezi az otthoni sörfőzést. Már látom a magyar pavilont Münchenben, ahol egy jurta alakú sátorban, bőrnadrágos bajorok állnak sorba, miközben Lehel kürtje alakú sörcsapokból folyik az magyar otthonokban készült Kárpátok főztje. Az, hogy a fesztiválozóknak lesz-e kedvük ünnepelni, vagy bánatukban isszák le magukat, nagymértékben meghatározhatja, hogyan alakul gazdasági helyzet a mindennapokban. Mindenki arra lesz kíváncsi, jön-e még sör a görög sátor, faló alakú sörcsapjaiból. A görög sört (amit jelenleg nem göröghonban gyártanak)forgalmazó nagykereskedők még hajlandóak tölteni a söröshordókat. Kérdés meddig tart a fesztivál?

Nézzük a söröket:

Pilsener (OTP): A leggyakrabban fogyasztott. Ön mostanában fogyasztott ? A piacon jelenleg termelőtől függően 3.000 Ft és 3.350 Ft között mérik. 3.000 Ft körül vagy alatta buli hordóval vennék.

Schwarzbier (MOL): Különösen sötét fajta. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a pörkölt maláta dominanciáját, egy kis étcsokoládés beütéssel. Ha 17.000 Ft közelébe ér, fogyasszák el, és vigyék vissza a korsót 14.000-15.000 Ft közé.

Gyógysör (Richter): A gyógysör rezveratrolt tartalmaz, ami sok szempontból hasznos a szervezetnek (a sörivóknak főleg élvezetileg). 34.000 Ft körül adjuk le a korsót, és ha valaki 30.000-31.000 Ft körül megtöltené nekünk, he habozzunk.

A kisebb sörök közül kóstolásra ajánlom a Gőzsört (PannErgy), a Saisont (EGIS), az Old English Ale-t.( Danubius).

A devizapiaci sörimádók továbbra is keressék az eur/huf shortokat 300 Ft körül, valamint az eur/chf longokat és a chf/huf shortokat.

Ha valaki eurójából nem sört akar főzni, OTP euró kötvényt kell Őnéki venni! Ha pénzét nem akarja költeni komlóra, búzára, árpára, költse a Mol Magnóliájára!

Az izomláz és egy bulihordó legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás - Győr
 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr553296690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása