A tudomány végre megadta a választ, hogy ki lehet sikeres tőzsdeügynök, tőzsdei spekuláns! A vizsgálatok szerint az ujjak hosszúságából minden megállapítható, a sportrekordoktól az elméleti tudományos teljesítményeken és a nem orientáción át a betegségekre való hajlamig, továbbá kiderült, hogy kik sikeresebbek a tőzsdei tranzakcióban. Sokszor mondogatják, hogy, a tőzsde nagy része pszichológia, mégis a gazdasági-tőzsdei cikkek jóformán nem is foglalkoznak a pszichológia tárgykörébe tartozó gondolatokkal, vizsgálatokkal. Jöjjön egy kis gondolatébresztő, de csupán ezen írás miatt ne fordítsunk hátat a tőzsdének, illetve ne rohanjuk a virtuális parkettre, a siker záloga nem csak a testméretekben rejlik.

Máris itt van a kézre eső vizsgálat, amelyet ön is elvégezhet. Emelje a tenyerét az arca elé, és próbálja meg nyílegyenesen tartani az ujjait. Most pedig nézze meg, van-e különbség gyűrűsujjának é mutatóujjának a hossza között. Kimutatták, hogy a gyűrűsujj és a mutatóujj hosszának eltérése azzal függ össze, hogy mennyi tesztoszteron férfihormon érte a magzatot az anyaméhben.
A férfiaknál általában hosszabb a gyűrűsujjuk, mint a nőké, akinek a mutatóujja hosszabb. Minél magasabb a tesztoszteronszint, annál hosszabb a gyűrűsujj, és annál „férfiasabb” lesz minden baba, aki ezzel az aránnyal születik, függetlenül attól, hogy lány-e vagy fiú.
Azt már egy ideje tudják, hogy akinek hosszabb a gyűrűsujja, kiváló sportteljesítményekre képesek, főleg futásban és labdarúgásban. A tudomány most bizonyította be, miért: a gyűrűsujjon több a tesztoszteron receptor, mint a többit. A mutatóujjon több az ösztrogén receptor. A maga tesztoszteronszint szerepet játszik a pályaválasztásban, eldönti a nemi orientációt, és meghatározza a szexuális késztetés erejét.
Akinek rövidebb a mutatóujja a gyűrűsujjánál, az valószínűleg több tesztoszteront kapott a méhben, akinek a mutatóujja hosszabb, az ösztrogénból kapott többet. Ezek a vizsgálatok rámutatnak, hogy a hosszú mutatóujjú nők termékenyebbek lehetnek azoknál a nőknél, akiknek rövidebb a mutatóujja. Még ha csak minimális 2-3 % is a különbség a két ujj hossza között, akkor is nagyeltérést jelent valakinek a nőiességében vagy férfiasságában.
Dr. Mark Brosnan, a bathi egyetem munkatársa 2007-ben 100 férfi és nőt tesztelve megállapította, hogy a hosszabb mutatóujj jó verbális és irodalmi készségre utal. Ezek azok a területek, ahol a nők tarolnak. Brosnan azt is kimutatta, hogy azok a gyerekek – a fiúk éppúgy, mint a lányok -,akiknek hosszabb volt a gyűrűsujja, jobban értettek a matematikához és a fizikához, mint azok, akiknek a mutatóujja volt hosszabb.

2008-ban John Coatesés kollégái, a cambridge-i egyetem munkatársai megmérték 44 londoni tőzsdeügynök férfi jobb kezét, továbbá nyálmintákat vettek tőlük reggel és este. Húsz hónapon át követték nyomon az ügynököket, és úgy találták, hogy azok, akiknek hosszabb volt a gyűrűsujja, tizenegyszer több pénzt kerestek a legrövidebb gyűrűsujjak tulajdonosainál. Ugyanebben az időszakban a legtapasztaltabb ügynökök kb. kilencszer többet kerestek a legkevésbé tapasztaltaknál. Ha a tapasztalt ügynökökre szűkítették a vizsgálat körét, kiviláglott, hogy a hosszú gyűrűsujjú ügynökök ötször többet kerestek a rövid gyűrűsujjúaknál. Az is kiderült, hogy általában azok zárták a legsikeresebben a napot, akik reggel a legmagasabb tesztoszteronszinttel ébredtek. Úgy tűnik, a gyűrűsujj hossza potenciális tőzsdei sikereket sejtet, mert eben a munkában kockázatvállalásra és gyors reakciókra van szükség, márpedig a tesztoszteron összefügg az agresszióval, a magabiztossággal és a kockázatvállalási hajlammal.

 

- Emeld föl a kezed - kérte egy régi ügyfele a brókerét.

- De miért? - kérdezte az alkusz.

- Szeretném megcsodálni az új órádat - felelte az ügyfél.

 

Szoták Attila 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr843418182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása