Bohémélet

 2012.02.01. 08:41

Ezen a napon, 1896-ban mutatták be Torinóban Puccini Bohémélet című operáját. Milyen érdekes, hogy a mai gazdasági életben bel-illetve külföldön is mintha ez a bohémélet lenne még mindig divatban, miközben ehhez az életvitelhez szükséges pénz nem áll rendelkezésre. Nézzük a görögöket, akik most alkudoznak a magánbefektetőkkel, az „önkéntes” adósság elengedésről (Most éppen 70 %-os elengedésről hallani). Azokkal a befektetőkkel, akik eddig finanszírozták a hellén bohéméletet. Az olajbogyó, napfény, tenger, taverna, szieszta kombót. Meg a "18-dik" havi nyugdíjat, fizetést, meg miegymást. Érdekes, hogy a balti országokban, a válságban a 12-dik havi juttatásokat vágták meg, akár fizetés, akár nyugdíj, ki is kikeveredtek a válságból. De a görögöknek egy „szerencséjük” van. Ha az olajbogyó magja megakad az EU torkán, azzal mindenki megfulladhat. Azt látni, a friss levegő minden pénzt megér. Az itthoni gazdasági bohéméletben úgy forgatják a köpönyeget, hogy még Szent Pál is „elszédülne benne”. Itt is az látszik, húzatnánk a cigánnyal a nótánkat, csak a vonóba való pénz hiányzik. Ígéretekkel meg nem megy a vonó (sem).

Nézzük a piacokat:

OTP: Az üres pufferek (aki nem mert 3.000 Ft körül venni, mert „államcsőd lesz”, az 3.500 Ft körül bepánikolt, hogy kimarad az emelkedésből) hirtelen megtöltése által generált emelkedés kicsit lefagyni látszik a szibériai hideg levegő hatására. Továbbra is realizálnék, és kicsit kivárnék, merre indul tovább a piac.

Mol: Vélemény ugyanaz, mint az OTP-nél. Itt is realizálnék, és várnék egy visszaesésre. Bár továbbra is az a véleményem, hogy az olajpapír jelenleg fundamentálisan a legjobban kinéző papír.

Richter: A molekula sztori kapcsán én továbbra is bizakodó vagyok, és egy kisebb korrekcióban lassan növelném a portfólióban a gyógyszercég részvényeinek számát. Szerintem az elkövetkezendő időszakban ez jobban megmozgathatja az árfolyamát, mint az eredménye.

PannErgy: Mintha a hideg jó hatással lenne az árfolyamra. Hiszen a meleg víz megolvaszt minden jeget. Remélem, az árfolyamban is megtörik a jég, és inkább észak felé veszi az irányt. Én továbbra is venném, tartanám a portfóliókba. Szerintem, ha lesznek meglepetések a céggel kapcsolatban, akkor az inkább pozitívak lehetnek. Az egyik legnagyobb kincsünk a geotermikus energia, hát használjuk ki, éljünk vele.

A kisebb papírok közül továbbra is keresném portfólió építés gyanánt az EGIS, a Danubius, az FHB, a Fotex papírjait. Persze nem teljes pénzzel ezekben a papírokban ülnék, de csipegetni lehet belőlük.

Devizapiaci törpejégtörők számára továbbra is kedvező lehet az EUR/CHF long. ( ha pedig az SNB belép a frank további gyengítése érdekében, akkor meg Sweat: A La La La La Long…) Az 1,2  hitelességi kérdés az SNB számára, ameddig pedig van fa a helvéteknél, papír is lesz, és nyomtatni is többet tudnak, mint amennyi pénzük a spekulánsoknak van. Szerintem…

Még mindig érdemes figyelni a magyar állampapírokat. Lottónyertesek számára kifejezetten ajánlott nagyobb mennyiségben vásárolni, és TBSZ számlára tenni.

Aki pedig továbbra is az euróban bízik, annak pénze OTP euró kötvényben hízik! Ha valami másra is vágyik, Ön a MOL Magnóliájára pályázik! Idén már TBSZ számlán is tarthatóak deviza alapú befektetések!

Az izomláz és egy Puccini DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás
 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr554042321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása