Konyhai aranyláz

 2012.05.14. 14:16

1562. Ez nem egy évszám, hanem az arany árfolyama dollárban az elektronikus kereskedésben. A cím azért jutott eszembe, mert mostanában olvastam újra egy cikket, amiben a híres guru Soros Györgyről írják, hogy 2011 első negyedévében leépítette arany pozícióját, valamint aranybányászati cégek részvényeitől is megvált. Apropója, hogy az írás közel egy évvel ezelőtti (2011. május 17., portfolio.hu) A jelen cikk vége felé található grafikonból látszik, hogy a guru sem a maximumon adta el az aranyat, de nem is ez a lényeg, mivel valószínűleg „busás” nyereséget realizálhatott rajta még így is. Az egész téma újra előhozza az a piaci jól bevált igazságot, hogy amikor a konyhaasszonyok is elkezdenek „tőzsdézni” akkor adnak el a nagyok. Ez sokszor sok termék esetében megállta a helyét, ahogy az elmúlt időszakban az arany esetében is igaznak tűnik. Gondolom, az olvasók is találkoztak az elmúlt évben olyannal, hogy a mindennapokban már a sarki fűszeres is a 2 kg paradicsom és a három szem paprika mellé a vevőknek a fizikai „lapka” aranyat kínálta. Bár kicsit sarkos a példa, de az mindenképpen igaz, hogy az elmúlt egy-másfél évben futott fel igazán a magánbefektetőkre szakosodott fizikai arany értékesítés. Az, hogy ez most pont egybeesett az arany emelkedésének végével, illetve árfolyamának esésével, természetesen a véletlen műve, de az mindenképpen megjegyzendő, hogy a nagybefektető is csak akkor tud kiszállni az aranybefektetéséből, ha van valaki, vannak valakik, akik éppen akkor akarnak aranyat venni. És ez az, ami mint jelenség megjelenik minden termék piacán, hogy a kisbefektetők leggyakrabban „túl a csúcson” fognak bele egy-egy termék vásárlásába, vagy ültetik be őket.

Hiszen ne legyünk álszentek, ingyen nem dolgozik senki, és ebben nincs semmi probléma sem, viszont azt is érdemes figyelni, hogy a fizikai arany piaca egy OTC, azaz tőzsdén kívüli piac, nagyon széles vételi és eladási oldalakkal. Ne legyünk naivak, ez azért felkelti sokak figyelmét. Szögezzük le, nem az ellen ágálok, hogy az arany rossz befektetés volna, hanem inkább arra gondolok, nem való mindenkinek. Ez nem arról szól, hogy a szomszédnak van egy kiló aranya, nekem is kell. Inkább arról kell, hogy szóljon, hogy jó dolog annak felismerése, hogy nagyobb portfóliók esetén alternatív befektetést jelenthet a fizikai arany vásárlása. DE alapvetően NAGYOBB portfóliók esetén.
 A befektetések alapvető törvénye, hogy minél többféle termékbe tartjuk megtakarításainkat, annál kisebb kockázatot vállalunk. Persze van egy határ ami felett lehet a dolog célravezető. Akinek 1.000.000 Ft megtakarítása van, bármennyire is csábító, ne aranybefektetésben gondolkodjon. Miért? Az aranyat az ingatlannal egy lapon érdemes emlegetni, mint befektetési termék. Hosszú távú alternatíva, bizonyos kötöttségekkel. Hiszen ingatlant sem azért veszünk elsősorban, hogy 2 hónap múlva 20 % nyereséggel eladjuk. Arra ott a részvény, meg a határidős termékek. A lakás is inkább stabil, hosszú távú befektetésként (majd a gyereknek jó lesz!) jön szóba, hiszen, ha rövid idő alatt szeretnénk tőle megválni, inkább veszteségünk keletkezik, mintsem nyernénk vele. (természetesen most nem a nagyon akciós lakásvételről beszélünk, hiszen az emberek nagy része nem ingatlan nepper, ahogy devizával sem a lakosság nagy része ügyletel, inkább egy szűk réteg foglalkozik azzal is „hivatásszerűen”) Ha minden megtakarításunk egy ingatlanban van, nehéz belőle egy kis részét mobillá tenni. (a hitellel most nem foglalkoznék) Így vagyunk az arannyal is. Ha valakinek minden megtakarítása aranyban van, és szüksége van pénzre, rövidtávon nagy biztonsággal vesztesége származik annak eladásából. Akik pedig „nagyon nagy portfólióval” rendelkeznek, azoknak már rég van aranyuk, még abból az időkből, amikor nem volt ilyen drága, illetve nekik van lehetőségük arra, hogy szükség esetén más, jobban mobilizálható befektetést bontsanak fel. De miért is nem jó mindenkinek az arany? Először is, mert ahogy az előzőekben írtam, rövidtávon nehezebben likvidálható, más befektetési termékekkel szemben. Másodszor, nem kamatozik, egyetlen hozadéka az árfolyamnyereség. Viszont, ha rosszkor szállunk be, akkor évekig nem érünk el árfolyamnyereséget vele. Egyetlen pozitívuma az, ha egy atomtámadás után a pénz nem érne semmit, akkor van arany, és ez talán megfelelő csereáru lehet.
Hagy mondjak valamit erre, de ez csak az én magánvéleményem. Az elkövetkezendő évtizedekben nem az arany lesz a legnagyobb kincs. Nem bizony. Hanem a víz. Az ivóvíz. Mert mi a fenét fog érni egy tonna arany, ha közben a tulajdonosának nem lesz egy csöpp vize sem? Semmit. Tehát inkább divatként érdemes felfogni a fizikai arany vásárlását, mint tartós befektetési lehetőséget. Még egyszer mondom, akinek sok pénze van, volt, annak már rég van fizikai arany, de őt nem is érinti a mindennapok problémája, nem nézi, mikor jön a postás a nyugdíjjal, mikor érkezik meg a számlára a fizetés, mikor kell befizetni a sárga csekket. Aki pedig várja a postást, várja a fizetést, nézi a sárga csekket, azoknak sok más, jobban használható befektetési forma kínálkozik, az állampapíroktól a részvényeken keresztül akár a devizapiacig. Az aranyat meg tényleg hagyjuk meg a nagyobb befektetési portfólióval rendelkezők alternatív befektetési formájává. Végezetül pedig álljon itt egy grafikon jól szemléltetve az arany árfolyamának alakulását, az elmúlt másfél évben.   
 
 
 
Ahogy a cikk elején írtam, Soros György 2011. első negyedévében építhette le arany kitettségét, akkor 1400-1500 USD körül állt az arany. A rekord 2011. szeptember 6-án volt, 1920 dollárnál, azóta pedig hullámokkal igaz, de lefelé van az útja. Milyen érdekes, de pont az elmúlt egy-másfél évben kezdett felgyorsulni a kisbefektetők irányába az arany befektetési célú propagálása.
 
Szóval, nem mind arany, ami fénylik, bár az ember a csodában bízik, de csodák csak ritkán vannak, jaj a tudatlannak!
 
Viszont egy pár arany gyűrű is lehet egy életre szóló "jó befektetés”, vagy „a világ legrosszabb befektetése is akár”, de Hölgyek, Urak ez már egy másik kávéház!

 

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr544507892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.14. 20:00:51

Az arany kitermelési költsége 1200 dollár körül van unciánként. Csak a spekuláció nyomta fel az árat magasabbra. Fundamentálisan túl van értékelve.
süti beállítások módosítása