Tanár úr kérem

 2012.08.29. 08:41

1938-ban ezen a napon halt meg Karinthy Frigyes. Író, költő, műfordító. Sok-sok műve kultikus darabja lett a magyar irodalomnak. Ilyen a címben szereplő mű is.

Egyik történetének összefoglalója hihetetlenül hangzik a mai gazdasági környezetre: „ Magyarázom a bizonyítványom: Bauer kétségbeesetten próbálja megmagyarázni szüleinek a félévi bizonyítványában szereplő rossz jegyeket, és még óriási füllentésektől sem riad vissza. Az a fő érve, hogy ez csak egy ideiglenes bizonyítvány, az igazit csak később fogja megkapni. A történelemtanár elvesztette a noteszt, amiben az ő igazi (jeles) osztályzatai voltak. Frőhlich, az algebratanár pedig egyszerűen pikkel rá, és mindig rosszabbat ad, mint amit érdemel. Végül pedig Bauer megkéri édesapját, hogy írja alá ezt az ideiglenes bizonyítványt, és egy darabig ne menjen be az iskolába, mert nincsen kapu. Lógok a szeren Hősünk lóg a gyűrűn és miközben kínlódik a különböző tornagyakorlatokkal, gondolatban máshol jár. Először az fut át az agyán, hogy nem érthet egy ember mindenhez, és ő másban, a tudományokban jeleskedik, nem a tornában, aztán pedig rájön, hogy ő mindenben tökéletes: egyszer majd miniszterelnök lesz, de kitűnő focista és feltaláló is egyben. Addig azonban egy kicsit gyakorolni kell, de ez az egész iskola, a tornaóra stb. egy nagy marhaság tulajdonképpen, és nyerje meg inkább más a tornaünnepély első díját.”(az idézet forrása: a Wikipédia Tanár úr kérem szemelvényéből való)

A helyszín, az egyes szereplők személye az Önök fantáziájára van bízva, de ne feledjék, több ország és több személy vonatkozásában is  jó megoldás születhet! Vegyük csak „Aki utoljára nevet” című karcolatait, vagy vegyük „Görbe tükör” című humoreszkjeit. Háááát, nem nehéz akár itthoni, akár nemzetközi gazdasági folyamatokra asszociálni. Milyen szomorú is egyben, hiszen 100 éves művekről beszélünk.

De nem feledkezhetünk meg az egyik legnagyobb dologról, amit neki köszönhetünk, a Micimackó magyar fordítását. Hány gyermeki szívet érintettek meg az évtizedek alatt Róbert Gida és barátai a Százholdas Pagonyban? Viszont úgy látszik, sok vezető, aki hazai és nemzetközi téren alakítja a gazdasági folyamatokat, most is a százholdas pagonyban él, a való világ helyett, ami nem tesz túl jót senkinek a folyamatok jelenlegi állása szerint. Mint mondhatnánk erre nekik? „Csacsi öreg medvém!" Tudják mi az egyik olyan szóalkotása, ami a mai köznyelvben hihetetlenül kedvelt, és sokak által használt? Halandzsa. Rengetegen beszélik. - Akár a héten is, különböző jegybankári körökben ,tengeren innen-óceánon túl. - Anyanyelvi szinten…

 

Nézzük a piacokat:

 

Micimackó (OTP): - Van nálatok otthon valami esernyőféle?- Azt hiszem, van.- Kedves volnál, ha kihoznád, és sétálgatni kezdenél alattam, majd időnként aggódva néznél fel rám, és azt mormognád hangosan magad elé: „Ejnye, ejnye, úgy látszik, esőt kapunk.”Ezzel félre lehetne vezetni a méheket, mert nagyon ravaszak ám.”

Mintha a papír is rendelkezne valami esernyővel esés ellen. Nem tud kimozdulni a mostani szűk 3.570-3.650 Ft körüli sávból. Mindenképpen a lenti szint körül próbálnám félrevezetni a „méheket” sávos vételekkel, 3.550 Ft-tól lefelé.

 

Füles (MOL):- És te hogy vagy? Nálad mi újság? - kérdezte Micimackó.Füles fölemelte a fejét, átfordult vele a jobb oldalra, és ott megint lelógatta.- Nem mondhatnám, hogy nagyon „hogyan” vagyok. Egy idő óta éppen csak hogy vagyok, de nem vagyok hogyan.

- Nono - mondta Mackó. - Nem kell azért elszontyolodni. Majd meglássuk. Mi baj?Füles hallgatva álldogált, és bánatosan lógatta a fejét. Micimackó egyszer-kétszer körüljárta.- Mi történt a farkoddal? - mondta meglepetve. - Mi történt volna? - mondta Füles.

- Nem látom sehol. - Tényleg? - Tényleg. Ebben nem lehet tévedni. Mert vagy van, vagy nincs. És itt nincs. - Hát akkor mi van helyette?

- Semmi.”

Az olajpapír nem a farkát vesztette el, csak a nyereségességét, de az az átalakítás,ami most folyik a cégnél, szerintem jó irány. Ha 16.000 Ft alá menne, aki nyereséggel eladta, sávosan elkezdheti visszavenni.

 

Kanga (Richter):” - Mind, mind, akik itt vagyunk,és akkor egyszerre csak arra ébredünk egy reggel, hogy mi történik? Az történik, hogy itt tekereg közöttünk EGY NAGY, ERŐS ÁLLAT.”

 A jelenlegi piacon a deffenzivitás olyan erős, mint amilyennek Kanga tűnik a Százholdas Pagonyban. 40.000 Ft körül adják, 38.000 Ft körül vegyék portfóliókba.

 

Malacka (PannErgy):Méz - mondta Malacka határozottan, aztán gyorsan hozzátette: - Én majd megásom a vermet, és közben te elhozod a mézet.”

Remélem a veremásással lassan végeznek, és a kitartóak megkapják a mézet. Portfólióba vegye, vigye, tartsa.

 

Devizapiaci Karinthy rajongók élvezzék még a mesét az EUR/HUF longokban, 282,5 Ft esetleg 285 Ft-ig. Dávid és Góliát párharcát remélem a helvét Dávid fogja megnyerni, ezért továbbra is tartanék 1,2 körül EUR/CHF longokat.

Ha eurójával nem akar halandzsázni, akkor a pénzét ideje OTP euró kötvénybe vágni! Aki utoljára nevet, annak a pénze Mol Magnóliában lehet!

 

Az izomláz és egy Karinthy mű legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr154738841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása