Napfivér, Holdnővér

 2012.10.03. 08:43

786 éve, a mai napon hunyt el Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója. Gazdag ruhakereskedő család sarja. Fiatal korát tanulmányokkal töltötte, élvezte a fiatalok életét. Majd háborúban vesz részt, megsérül, fogságba esik. Mikor betegen hazatér, mély lelki válságba esik. Zarándoklatra indul Rómába, amelynek során misztikus élményben lesz része. A megfeszített Jézus képmása életre kelt és szólt hozzá: „Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől.”  Ez indítja el egy olyan úton, ami az apostoli szegénység felé, és a ferences rend megalakítása felé vezetett. Közel ezer év telt el, de milyen szép a kép, ami Ferenc által elénk tárul. Hiszen az elmúlt időszakban a legnagyobb gond az volt, hogy mindenki az „ARANYIFJAK” életét próbálta élni Görögországtól Spanyolországig annak ellenére, hogy mögöttük nem állt egy „gazdag család”. Most pedig egy súlyos betegség (a gazdasági gondok) mély „lelki” válságba taszított mindenkit. A jövő nagy kérdése, kinek mikor jelenik meg Jézus, és ki mikor fog „megtérni”, mikor kezdi a romba dőlt házat megjavítani, és nem csak toldozni-foltozni. Minél előbb történik ez meg, annál előbb következik be javulás, pozitív változás. Probléma még az, hogy nagyon sokan vannak a „hitetlenek”. Pedig hinni mindenkinek kell (kellene) valamiben. Önök miben hisznek?

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Most mindenki hinni véli, hinni kezdi, legalábbis a javuló ajánlásokból ez jön le, hogy itt az idő OTP-t venni. Érdekes, ezek az ajánlások miért nem 3.200-3.300 Ft körül jöttek? Nekem ezek az ajánlások mindig megmozgatják a fantáziámat, hogy „Morganék” nem-e most akarnak inkább eladni? De félre az összeesküvés elméletekkel, én inkább kivárnék, aki eddig benne volt több nyereséges körben, miért kapkodna? Ne feledjék, az elmúlt években az „októberi tőzsdekrach” mintha mindig elmaradt volna. De mostanra annyi szemét gyűlt össze a képzeletbeli szőnyeg alatt, hogy ideje kisöpörni onnan. Az, hogy ezt ki fogja megtenni, a piac vagy a gazdasági szereplők? Na, ez a nagy kérdés! Vételét csak 3.600 Ft vagy alatta tenném meg, persze aki ég a vágytól az szűk stoppal 3.800 Ft körül belepróbálkozhat. A jelenlegi szinteken pedig inkább eladnék, ha van még valakinek nyereséges eladnivaló papír.

 

MOL: Nem nagyon változott a véleményem, 18.500 Ft vagy felette inkább profitot realizálnék, és várnék egy kis negatív korrekcióra, ahol esetleg 17.000 Ft vagy ez alatt vissza lehetne venni.

 

Richter: A 38.000 Ft és a 40.000 Ft-os érték továbbra is él szerintem. Emlékeznek a régi Videoton elektronikus játékára? Na ez most pont olyan „faltenisz” a két érték között.

 

PannErgy: Nyugszik, fekszik, nem fötör. Vár, figyel és reménykedik, hogy „meleg távhő” száll majd a csövekben Miskolc felé.

 

A nemzetközi részvénypiacon szintén kivárnék. Több papírt is figyelnék, VW, Hyundai, Hugo Boss, Adidas, Allianz, de nem a jelenlegi szinteken lépnék be a piacra, hanem itt is várnék egy kis korrekciót.

 

A devizapiacon holnap lehet intenzívebb mozgás az ECB kamatdöntő ülése nyomán. Ha eddig nem vettek vagy nincs EUR/HUF long, akkor inkább figyeljenek a 288-290 Ft körüli szintre és itt egy csomagot adhatnak. Kicsi, de biztonságos játék az 1,21 alatti EUR/CHF long. Az EUR/USD meg megy, amerre maga akar, és Maga kis deviza törpecápa, benne ugyan mit akar?

 

Ha javíthatatlan romantikus, és eurója van, az Ön szíve egy érző OTP euró kötvény tulajdonost takar! Lehet, hogy kívülről fekete, de a belseje aranyat ér, ha van elegendő gubája, megnyílik Ön irányába a MOL Magnólia tér!

 

Az izomláz és Zeffirelli csodálatos filmje DVD-n legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr894817230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TTakács Jenő 2012.10.04. 12:28:05

Egyenlőre az látszik,hogy mindent megvesznek mint 1 jó betakaritó jármű!Nem látom ,hogy mitől esnének be a piacok.Szerintem a hangulat a Fed és az Ekb segédeszközeivel :) sokáig elhúzza.

prik 2012.10.05. 13:11:44

@TTakács Jenő: Pont ez benne a pláne, minden annyira szép és jó, hogy az ember nem is gondol arra, hogy a mélyben milyen feszültségek szunnyadnak. Spanyolok, a görögök ismét, nálunk sem annyira rózsás a helyzet, az usa is annyira feszített víztükör már, hogy elég egy apró kavics, hogy nagy hullámot verjen. De az is igaz, hogy nem tudni,mikor csap be a menykő,ezért még araszolhat is akár felfelé nálunk is a piac. Akkor lehet sansz a korrekcióra, ha a most induló amerikai gyorsjelentési szezonban romlanának a vállalati profitok, vagy valamelyik politikai gazdasági gócpontban elszabadulnak az indulatok. Vagy egy los angeles-i földrengésben leesik a hollywood szó a hegyoldalból.

TTakács Jenő 2012.10.05. 14:06:54

@prik: Az amerikai elnökválasztásig esélye nincs a korrekciónak!1 tuti :a gempa mindent visz és ez most is be bizonyosodott!!::))

TTakács Jenő 2012.10.08. 09:05:16

@TTakács Jenő: Arra a kavicsra még heteket vagy akár hónapokat kell várni.1 biztos a amerikai elnököt még mostanába nem választottak 7 százalékos munkanélküliségi ráta felett és ez most sem lesz másként. Csak a vak nem látja ,hogy az amerikai pénzügyminiszter európai látogatása után megfordult minden beindultak a nyomdák.
süti beállítások módosítása