Éljen a biológiai sokféleség!

 2013.05.22. 08:48

A mai nap ünneplik a biológiai sokféleség napját. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján. Milyen igaz ez a sokféleség a tőkepiacokra is. A jelenlegi helyzetben pont ezért nehéz egységes kezelésnek alávetni a különböző országok különböző piacain kialakult problémákat. Ami alapesetben jó dolog (a piaci sokféleség) az válsághelyzetekben megnehezítheti a probléma megoldását. Hiszen eltérő piacokon eltérő probléma megoldások lehetnek sikeresek. Ebben hazai „kedves vezetőnknek” teljesen igaza van. Viszont az, hogy a probléma megoldására milyen eszközöket használnak fel, na, az már ugye nem mindegy. Egy a lényeg, a megoldásokhoz ne Orwell 1984 című könyve legyen a kiindulópont. A piacokra leselkedő veszélyek a közelgő német választások, illetve az USA esetleges leminősítési veszélye. Ezek azok az események amelyek keresztbe törhetik a jelenlegi sok(k)féle válságkezelést. Ne feledjék, még a sokféleség ellenére sem nőnek a fák az égig…

 

Nézzük a piacokat:

  OTP: Továbbra sincs erő az 5000 Ft-os szint megugrására. Eddig legalábbis. Vételekkel várnék, és bár minden ez ellen mutat, nyereséges papírokat realizálnék. Vételeket meg a jelenleg nagyon távolinak tűnő 4.250 Ft körüli zónában kezdenék meg. Viszont azért szép a piac,mert itt minden megtörténhet, csak idő kérdése.

 MOL: Ha a múlt héten sikerült 17.000 Ft körül kiszállni a nyereséges papírokból, 16.200 Ft környékén visszavehetik őket. Ha meg tovább esne sávosan vegyenek még. Az osztalék még jár a papírokért.

 Richter: Az osztalék itt is benne van még a papírban, ha 33.500 Ft körül elcsíphető a papír vegyenek bele.

 PannErgy: Megint egy újabb év telt el, megint elő lehet venni a kerti hintaszéket, és belehuppanva várni, hogy a piacok felfelé „kényszerítsék” az árfolyamát. Ha előbb nem, a véleményem szerint a következő fűtési szezonra megmozdul. Ha nem teljes pénzzel vannak benne, jut pénz más papírra is.

 Egis: A papírban hosszabb távra is van fantázia, a legnagyobb hátránya a hihetetlen alacsony forgalma. Nagyobb portfóliókba kis mennyiséggel számolhatnak vele.

 Danubius: Kisebb csomaggal kalandvágyó spekiknek továbbra is ajánlott.

 

Nemzetközi részvénypiaccal kapcsolatban nem változott a véleményem, egyedi részvény sztorik lehetnek, de nagy általánosságban inkább kivárnék a külföldi papírok vételével. Esetleg egy óvatos DAX short 8.500 pont közeléből továbbra is megpróbálható.

 

Devizapiaci törpecápák továbbra is gyűjthetik az EUR/HUF longokat sávosan, akár 285-286 Ft-ig is, ha esetleg lemegy odáig. Bár tényleg ritkán írok ilyet ebben a párban, de továbbra is kereshetik az EUR/CHF shortokat. Mikor minden szép, minden jó, olyankor üt be a gond, és olyankor hirtelen újra megtalálják a frankot. Az EUR/USD pedig továbbra is a kamikaze pilóták előtt tisztelgőknek ajánlott.

Ha eurójával sokféleségre pályázik, akkor Ön az OTP euró kötvényeire és a Mol Magnóliájára vadászik!

 

Az izomláz és egy sivatagi show DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést! 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr235312401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása