"Invesztitúra-harc”

 2013.07.24. 08:46

Ilyen „harcot”, ami most van a honi piacon, láttunk már régen is, kb. 1.000 éve. A ki az erősebb, a politika vagy a piac párharca már régen is izgalmas kérdés volt. Rövid távon talán a politika erősebb, viszont ne legyen kétségünk, hogy hosszabb távon mindig a piac győz. Német-római császár már rég nincs, viszont Szent Péter trónja még mindig rendületlenül áll. Aztán. Hiába volt XIII. Lajos a király, Richelieu gyakorolta a valódi hatalmat, hiába akarták több összeesküvéssel eltávolítani. Nem sikerült. Ne felejtse el senki, a piac hihetetlenül jó önszabályozó, előbb-utóbb megmutatja az erejét.  Nézzük csak meg, mindenhol toppon vannak a piacok, a pannon puma meg egy lábára mindig sántít. Mi lesz ha egyszer fordul a szél a cseresznyefa utcában? Hirtelen senkinek sem fog kelleni a magyar állampapír, aztán a kis ajtón baromi gyorsan ki akarnak menni baromi sokan. Ma talán kiderül, ki mit mentőcsomagolt megint, kinek és mi akadhat meg evés közben a torkán. Persze ezzel nem lehet tetszelegni, de akik forint hitelt vettek fel anno, annak ellenére, hogy akár kétszer annyit is fizethettek induláskor a devizahiteleseknél, mert nem spekuláltak, azokat ki fogja megmenteni? Azoknak ki fogja kifizetni a forinthitel és a devizahitel közötti kezdeti különbség összegét? Senki? Akkor, most akik 20, akár 30 évre CHF/HUF shortot nyitottak (mert a devizahitel gyakorlatilag erről szól, és semmivel sem különb dolog, mint amikor a  „megvetett” spekuláns a devizapiacon csinálja direktben ugyanezt.), azokat miért kell megmenteni a többi, jól fizető, nem spekuláló adós pénzéből, adójából?  Gazdaságilag nagyon veszélyes, hogy személyes „hibás döntések” után, mindig állami segítséget vár mindenki. Az elvtárs szó manapság nem cseng szépen, de az elvtársiasságot mindenki elvárja. A politika egy dolgot elfelejt, a forinthiteles is „savazni” fog, nem csak a devizahiteles. Izgalommal várja a mai napot mindenki, mert „cirkusz” az van már megint, de kenyér, az mikor lesz már végre?…   

Nézzük a piacokat:

OTP: „Ember, küzdj és bízva bízzál”. Ez azoknak szól, akik hittek benne(m), hogy 4.000 Ft körül is lehet venni még OTP-t. Ugye mennyivel jobb itt belevenni, mint 5.000 körül? (mert azt sohasem lehet tudni, mi az esés katalizátora, de nem is érdekes. Viszont a mostani katalizátorról talán ma többet megtudhatunk) Ha múlt héten sikerült elcsípni, egyrészt gratula érte, másrészt, ha van rajta nyerő, 4.200 Ft felett adnám is. Aki meg még egy kicsit magasabban vette, várjon vele. Ha esetleg újra 4.000 Ft alá esne, sávokban azért óvatosan belevehetnek. Egy biztos, V-Zoy „Szeretem a csókod ízét” https://www.youtube.com/watch?v=FK4pnWq9jDg című számát nem éneklik mostanság bizonyos focipályák VIP-páholyában.

MOL: Manapság a cowboy filmek WANTED feliratú plakátjai horvát nyelven nem népszerűek errefelé. Ezt az egész INA dolgot meg lehetne oldani, valami baráti kéz 1%-os INA részvényvásárlással. A „Kedves” Vezetőnek pl. még nem mondta senki, hogy INA részvényt is vehet? Aztán tényleg megvan az 50%+1 szavazat, innentől meg okafogyottá válna a horvát erőlködés a menedzsment jogokkal kapcsolatban. Vagy ez túl egyszerű lenne? Mindezek ellenére én venném sávosan, aztán 17.000 Ft körül meg megint eladnám.

Richter: Előbb-utóbb gyógyszer lesz a molekulából, úgyhogy esésben nagyobb portfóliókba vásárolgassák, de a jelenlegi árnál lejjebb.

A nemzetközi piacon megint előtérbe került a 8.500 pont körüli DAX shortok lehetősége. Nagy a meleg,elő a shortokkal…

A devizapiaci spekik meg továbbra is 292 Ft körül, vagy esetleg alatta az EUR/HUF longokat, 298-300 Ft körül vagy felette meg a shortokat keressék. A nyugdíjas limonádéfogyasztók továbbra is az 1,23 alatti EUR/CHF longokkal édesítsék itókájukat. Az EUR/USD meg továbbra is olyan, mint 50-es naptej nélkül egész nap a napon. Bízhatsz benne, hogy nem fogsz leégni, de estére a valóság mást mutat.

Jöhet még kutyára dér, de hosszú távon akkor is euróban az OTP kötvény a szép! Ha nem tud lemenni „horvátba”, vegyen bele inkább a Mol Magnóliába!

Az izomláz és egy naptej legyen Önökkel! Nagyon óvatos és leégés mentes, sikeres kereskedést!

Ui.:Ne felejtsék el !!! Augusztus 1-ig nyissanak TBSZ számlát! …Hol volt, EHO meg nem! :)

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr95422543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása