Itt az ősz. Befűtenek?

 2013.09.18. 08:48

Eljött a nap, amire mindenki régóta vár(t) a tőkepiacokon. Ma ér véget a FED kétnapos ülése, és ma nyilatkozik a FED elnöke, mi várható a pénzjegynyomdával kapcsolatban. „ Minden évben ugyanaz a nóta: kicibálják a patkányt, pofáznak hozzá, az visszapofázik, a végén az egészet megmagyarázzák…” Az egészről az Idétlen időkig című film egyik jelenete jutott az eszembe. A lényeg az idézetben van benne. „az egészet megmagyarázzák”. Na, erre a magyarázatra vár lélegzetvisszafojtva mindenki. Mi lesz ma? Mit döntenek? Napok óta ez a kérdés mindenki számára. Mivel a jövőt nem tudjuk (kivéve az a pár ember, aki alakítja), azt teheti minden befektető, hogy felveszi az általa elképzelt forgatókönyvnek megfelelő pozíciót, és várja azt, amit a bányászok is mindig szoktak várni: a „jó szerencsét!”

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Véletlen-e, ha az összes fővezér „menekül a süllyedő? Hajóról?”. Jó kérdés. Venni nem venném itt, a jelenlegi árszinten inkább realizálnék, és ha 4.000-4.120 Ft körüli árszintre esne,

ott vásárolnék egy csomagot. 4.000 Ft alatt pedig sávosan tovább vásárolnám.

 

MOL: Továbbra is 16.000 Ft körül, vagy alatta venném, 16.600-17.000 Ft között pedig realizálnék.

 

Richter: A vételekkel kivárnék, 3.600 Ft alatt 3.550 Ft körül, ha leesne addig, ott belevennék egy csomagot. Esésben további vétel, és lassan el lehet tenni télire. Hátha tényleg eléri a 4.000-4.200 Ft közötti szintet.

 

Kárpótlási jegy: Érdekes eset. Egy „kis kárpótlási jegyes szabadságharca” újra előtérbe helyezte a jegyet, és a körülötte lévő kaotikus állapotokat. A piacon az eredetihez képest már elenyésző, a kiszíváshoz viszont jelentős (a saccolások szerint 4-5 milliárdnyi) csomag van még kint. Megoldás szerintem maximum a törvényi (névérték plusz kamat) 1742 Ft/jegy árfolyamon történhet meg, esetleg el tudnék képzelni egy kárpótlási jegy - állampapír cserét. De a remény szerintem akkor vál(ik)hat valósággá, ha a papírok nagy része a „megfelelő kezekben” lesznek.

 

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is kivárnék, (egyedi részvény sztori persze lehetséges) vagy sávosan tovább shortolnám a DAX indexet. „A fák sohasem nőnek az égig.”

 

A devizapiaci kazánfűtők lassan elkezdhetik az EUR/HUF longokat vásárolni,illetve sávosan vehetnek még USD/HUF longokat is. A „nyugdíjas” befektetők 1,23 alatt EUR/CHF longokat vegyenek, 1,245 körül meg szűk stoppal shortot nyithatnak benne. Csütörtökön SNB ülés, nagyobb mozgás is elképzelhető a párban. Az EUR/USD pár meg olyan, mint a forró kazán, mindegy melyik részén érnek hozzá, mindig megégeti a kezet. Csak óvatosan vele.

 

Azért hogy eurójával ne fázzon a télen, réseket OTP euró kötvénnyel béleljen! Más is szemet vetett a MOL Magnóliájára, ha vesz belőle, Önnek sem válhat kárára!

 

Az izomláz és egy meleg lakás legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr665521772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TTakács Jenő 2013.09.19. 08:59:12

A számomra egyetlen hiteles irás volt a tőzsdékkel kapcsolatban ,de abszolut hitelét vesztette!!üdv TJ
süti beállítások módosítása