Föltámadott a tenger

 2014.02.05. 08:46

Sok embernek csengnek a fülébe (remélem) a régebbi tanulmányai során megtanult szép sorok. Egy helyen átírtam egy szót jellemezve a jelenlegi piaci helyzetet: „Föltámadott a tenger, A „spekulánsok” tengere; Ijesztve eget-földet,Szilaj hullámokat vet Rémítő ereje.” Mert mi történt az elmúlt időszakban? Semmi. Vagyis sok minden. A semmi arra vonatkozik, hogy csak előre tudott dolgok történtek, hiszen a FED szépen lassan elkezdte kivonni a hihetetlen mennyiségű ingyen pénzt a piacról. Azt az ingyen pénzt, ami kényelmessé tette az országokat, meg úgymond mindenkit és az égbe emelt minden befektetési terméket az elmúlt időszakban. Pedig nagyon igaz, hogy „a fák sohasem nőnek az égig”, csak a növekedésük idejének hossza nem tudott. A spekulánsok pedig nem csináltak mást, mint amit az állatvilágban tesznek a gyengékkel, őket vadásszák le legelőször. A spekulánsok nem okozói a dolgoknak, csak maximum kihasználják az adandó lehetőségeket. Aki azt mondja, nem kell velük foglalkozni,homokba dugja a fejét, mert „Azért a víz az úr!”

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Újra jó beszállók látszanak a bankpapír rajongóknak., a 4.250 Ft alatti szinteken sávosan érdemes vételeket keresni, és nyereséggel ki is szállni belőle.

 

MOL: Ha el is adná a MOL az INA-t, szerintem rövidtávon az is pozitív reakciókat válthatna ki a piaci szereplőkből, hiszen megszűnne a bizonytalanság, a kapott pénz pedig befektethető más projektekbe,esetleg egy jelentősebb osztalék is fizethető belőle. Vegyék, tartsák a papírt.

 

Richter: Bár az elemzői várakozásoktól elmaradt az eredménye,és ez miatt a már elkezdődött csökkenés folytatódhat tovább,de lényeges lesz a reggeli sajtótájékoztató. Egy nagyobb esésben vételeket keresnék nagyobb portfóliók számára.

 

Továbbra is tartanám a meglévő Danubius illetve PannErgy papírokat.

 

A nemzetközi részvénypiacokon remélem, vannak még túlélő DAX shortosok. Ha megvannak, tartsák még a pozíciókat. A 2014-es vb szponzorok közül a jelenlegi szinteken vennék Hyundai papírokat, valamint belevennék egy csomaggal az Adidas illetve a McDonald’s részvényeibe.

 

Azok a devizapiaci törpecápák, akik sávosan megshortolták az EUR/HUF devizapárt, a mostani „konszolidációban” szépen sávosan realizálhatnak is. Amennyiben valami csoda folytán 303 Ft vagy alá esne, sávosan longokat keresnék. Ha pedig újra fordul a kocka, felfelé újra sávosan megshortolnám. A jelenlegi szinteken továbbra is vásárolnám az EUR/CHF longokat, illetve 1,47 alatti szinteken aGBP/CHF devizapárban is longokat keresnék.

 

Továbbra is jó pozíció alakítható ki az OTP euró kötvények piacán mind a vevők, mind az eladók számára. Vegyék számításba portfóliójuk átalakításakor.

 

Az izomláz és egy Petőfi verseskötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr355799636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása