77308_hotel-doboz01.jpgGondolom sok gyerekes szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. A saját gyerekeim is imádják, de gondolom, sok családban nagyon szeretik a gyerekek. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igen lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát. Viszont az is számít, mire meg tudja venni azt a szállodát, legyen még lehetősége bejáratot (lépcsőt) is szerezni hozzá, hogy amikor a többi játékos belelép abba a kockába, akkor a mi hotelünkben „szálljon meg” 1-6 éjszakára, és nekünk fizessen, ne a „konkurenciának”. Terület, épület, lépcső vásárlása, majd a hotel „menedzselése”, a szállásdíj beszedése. Mint a valóságban. Ahogy az is valós, hogy néha az a játékos, aki pénzszűkében van, megpróbálja elmismásolni a fizetést. Ugye ilyen is előfordult már az életben is néha szállodai körökben?  

“ Messziről fénylik a Hotel Menthol, Ott pompázik a tengerparton, Amerről a zöld színű reklámszöveg Tündöklő fénye kiveri a szemed…” Ahogy a jól ismert sláger is mutatja, az életben még inkább lényeges ez a pompa és ragyogás, mint a játékban. Bár a játék is szembesít “sok-sok konkurenssel” de valahogy az életben ez még inkább kidomborodik. Hiszen nagyon kevés az a hely a világon, ahol egyes szállodák konkurensek nélkül tudnak működni. Ahogy a játék menete során, előbb-utóbb a táblán is megjelennek a konkurens hotelek, ugyanígy van ez az életben is. Abban sincs nagy eltérés a játék és az élet között, hogy nagyon érdemes megnézni,melyik szállodát választjuk. Mert sok minden megtörténhet egy hotelben,egy hotellel. Lehet akár egészségügyi zárlat (Vesztegzár a Grand Hotelben).waczak.jpgUgyanakkor gondolom, senki sem olyan típusú szállásra vágyik, mint a Bates Motel. De Basil Waczak szállójába is beletörne egy-két ügyfélnek a “bicskája”. Abban is biztos vagyok, hogy páran elég érdekesen éreznék magukat Tarantino Mon Signor szállodájának „négy szobája egyikében”.

Ahogy láttuk az előbbiekben, már a játékban sem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szállodát. Most nézzünk körül a való életben, hogy a hatalmas hotelkapacitásból, ami kétségtelenül együtt hullámzik az emberiséggel, legyen szó üzleti úttal kapcsolatos szállodai igényről, vagy egy napsütötte tengerparti nyaraláshoz szükséges és lényeges kellékéről. Azt szeretném előre leszögezni, a válogatás valamelyest szubjektív, mert a hatalmas kínálat bemutatására értelemszerűen a jelenlegi cikk nem alkalmas, azt viszont lehetővé teszi, hogy egy két érdekes hotelláncot esetleg közelebb hozzak, mint lehetséges alternatívát a befektetést keresőknek.

Tozsdesztori-Danubius-Hotels-reszveny.jpgA hazai piacon egy olyan hotel részvény található,ami a befektetők számára megvásárolható. Az, hogy ezt érdemes-e meglépni, döntse el mindenki maga. Az itthon megvásárolható papír a Danubius részvénye. A céget állami vállalatként alapították 1972-ben. Már mint részvénytársaság, 1992-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az évek során a papírok szépen lassan egy meghatározó tulajdonos kezébe vándoroltak. A cég terjeszkedésének köszönhetően talán Európa egyetlen olyan társasága, ahol a tevékenység fő vonulata a gyógyturizmus, annak ellenére, hogy rendelkezik városi szállodákkal is. Magyarországon kívül a régiónkban több országban is, ésl Londonban is rendelkeznek hotelekkel (Danubius Hotel Regents Park).

A részvény eddigi maximuma 11.000 Ft volt, még 2007-ben, az eddigi minimumot pedig 2012-ben produkálta 2.150 Ft-tal. Jelenleg, a cikk írásának idején a papír 5.200 Ft környékén cserél gazdát a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A társaság könyv szerinti értéke jelenleg 6.300 Ft környékén van, tehát magasabban,mint a jelenlegi piaci ár. Ha csak ezt nézzük, jó befektetés, viszont ne feledkezzünk meg az alacsony közkézhányadról, mert a részvények döntő hányada egy kézben van. Pont ez az egyik spekulatív dolog a papírban, mert egy esetleges tőzsdei kivezetés esetén (nem számolva esetleges számviteli, illetve egyéb legális piaci trükközéssel) a nagytulajdonosnak a könyv szerinti értéket kellene kifizetni a kisbefektetők részére. Nem teljes befektetendő pénzzel, de kisebb csomaggal érdemes lehet spekulálni a papírral.

bass intercontinental.jpgHa küldöldre kalandozunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a legnagyobb szállodaipari csoport a világon 2004 óta az InterContinental Hotels Group (IHG:xlon). A története 1777-ig nyúlik vissza, amikor is William Bass létrehozta sörgyárát. Az, hogy a világ legnagyobb hotellánca lett, köszönhető volt úttörő embereknek és az új ötletek megvalósításának. Megjegyzem, Budapesten is találhatunk és akár megszállhatunk Hotel InterContinental szállodában. A csoporthoz tartozó márkák közé tartozik többi között a Holiday Inn, a CROWN PLAZA, a hotel INDIGO, vagy a CANDLEWOOD suites. Az elmúlt egy évben 2.000 penny és 2.600 penny között mozgott, jelenleg 2.422 penny az értéke. Nem tűnik rossz befektetésnek.

waldorf astoria.jpgWaldorf Astoria.Gondolom sok embernek ismerős, valószínűleg a cikk olvasói közül többen jártak is már ott. A luxus szinonímájaként is ismert a neve. Ilyen és ehhez hasonló szállodák tarkítják a következő szállodalánc portfólióját. Ha hozzáteszem a Paris Hilton nevet, akkor nem kell messzire menni, hogy kitalálják, melyik ez a szállodalánc. Paris kisasszony hitetetlen nagy reklámot jelent a vállalatnak, még ha legtöbbször kéretlen is. De a gazdagoknak, a bulvár és a pompa kell. Akinek a waldorf névről először a saláta jut az eszébe és nem a hotel, az sem jár messze az igazságtól, hiszen a hotel megnyitásakor szolgálták fel először. Rájöttek,melyik láncról van szó? Gondolom, nem volt nehéz. Igen, eltalálták ez a Hilton. Amit eredetileg Conrad Hilton alapított 1919-ben. Olyan brand-ek tartoznak ide, mint a CONRAD, a CURIO, HOMEWOOD SUITES, Hampton. Először 1970-ben került a tőzsdére. 2007-ben a Blackstone kockázati tőkealap megvásárolta a céget az alapító Hilton családtól, majd ki is vezették a tőzsdéről, ahová 2013-ban tért vissza újra. (HLT:xnys) 21,5 dolláron indult újra a kereskedése, és az eddigi maximuma 25,7 dollár környékén volt a közelmúlt kereskedési időszakában. Aki bízott benne, hogy a luxus jól fizet, nem csalódott, a részvény jól fialt minden tulajdonosának az elmúlt időszakban.  

mariott.jpgA következő hotellánc is megtalálható Magyarországon is, hiszen Marriott Hotel is van Budapesten. Ezt a szállodaláncot 1927-ben alapította John Willard Marriott valamint a felesége Alice. Az első szálloda 1957-ben nyitotta meg kapuit. Maga a Marriott International 1993-ban alakult, amikor a Marriott Corporation két vállalatra vált szét. Olyan szállodamárkák találhatók a csoportban, mint a Ritz-Carlton, Bvlgari Hotels and Resorts, Marriott Hotels and Resorts. Az elmúlt évben a tőzsdei kereskedésben a részvények (MAR:xnas) 44 dollár és 72 dollár között mozogtak. Úgy néz ki, ez a részvény is jó befektetés volt az elmúlt időszakban.

Nézzünk egy európai láncot akkor. Ez pedig az Accor. 1967-ben alapította Paul Dubrule és Gérard Pélisson a SIEH csoporton keresztül. Székhelye Párizsban van.

A csoport az alacsony, közepes és a luxus kategóriában is rendelkezik szállodákkal. Olyan ismert hotelmárkák találhatóak a csoport tagjai között, mint a Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure, Ibis ,Etap, Motel 6 vagy a Forma-1 Accor. A lánc tagjai közül sok szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (AC:xpar) az elmúlt évben 27 és 39 euró között mozgott, jelenleg 36 euró körül áll.

Nem talált megfelelő szállodát? Sírás helyett mondd Hyatt. Félretéve a szóviccet, nézzük következő hotelláncunkat. A Hyatt szállodaláncot két magánszemély alapította, Robert von Dehn és Jack Dyer Crouch ,majd néhány év múlva von Dehn eladta a részesedését Jay Pritzkernek. Így került a Pritzker család a szállodaláncba. Fia Thomas a Hyatt Hotels Corporation Igazgatósági Elnöke. 2009 novembere óta van a tőzsdén (H:xnys) és az elmúlt évben 43 és 63 dollár között mozgott, jelenleg is éves maximuma környékén tartózkodik.

jacob astor.jpgA következő cég a Starwood Hotels and Resorts. A vállalat 1980 ban alakult, de az elődje 1969-ben jött létre eredetileg egy ingatlan befektetési cégként Starwood Capital néven. Különböző neves márkák találhatók s csopotrtban, mint a Sheraton, a St. Regis (nevét a St. Regis Hotelről kapta a márka, amit John Jacob Astor IV építtetett 1904-ben, és aki a Titanic fedélzetén halt meg 1912-ben. De a 30-as években a szálloda főcsaposa készítette a Bloody Mary koktélt először.), W Hotel Westin, Le Meridien (ami szintén megtalálható Magyarországon) A részvény (HOT:xnys) az elmúlt évben 65 és 84 dollár között mozgott, és most is a 84 dollár környékén tanyázik.

Megfigyelve a fent nevezett hotelek részvényeinek árfolyamait megállapíthatjuk, hogy a hotel nem csak társasjátéknak kiváló, hanem részvénybefektetésnek is. Miért? Talán azért, mert az elmúlt időszakban, főleg az USA-ban, de a Távol-Keleten is, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt évek pozitív befektetői hangulatnak köszönhetően. Ez pedig kihat a gazdagok életmódjára is az által, hogy szívesen keresik a luxust, ezen belül a luxushotelek szolgáltatásait, szobáit. Ez viszont azzal járt, hogy a luxushotelek nagyon jól teljesítettek, és ez meglátszik a részvényeik árfolyamán is.

Úgyhogy aki teheti, a Hotel játékkal társasozzon, aki megteheti, hotel részvényekkel játszadozzon!

 

Ziegler Mátyás,

megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4. számában

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr796847195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása