Tőzsdeünnep

 2015.06.22. 18:50

Ha már tőzsdével foglalkozik kis blogunk, és a blog neve is viseli, azt gondoltam, pár gondolatot írunk róla. Teszem ezt annak ellenére, és annak tudatában, hogy az elmúlt napokban a csapból is a tőzsde 25 éves évfordulója folyt. Bár örömteli, de egyben érdekes is ez, hiszen a dolgos hétköznapokban mintha nem annyira piacbarát módon állnának hozzá "nagyjaink" ehhez az iparághoz. Ünnepek előtt és után csak "gaz" spekulánsok és brókerek maradnak. Pedig az alapfeltevés az, hogy a tőkepiacokon mindenki azonos eséllyel indul harcba a megszerzendő profitért. Hisz itt mindenki ugyanazt a grafikont látja, és abból próbál meg következtetéseket levonni a jövőre nézve. Ez akkor is így van, ha időnként itthon és külföldön történnek bróker- és bankcsődök, válságok, valamint egyéb piacbefolyásoló dolgok. De nagy általánosságban a befektetési piac olyan hatalmas, hogy tartósan, és ez itt a lényeg, tartósan senki nem képes befolyásolni. Ebben rejlik az egyik nagy csodája. A másik pedig abban, hogy kevés ennél szabályozottabb és transzparensebb iparág létezik. Itt a "mutyiknak" sokkal kisebb a szerepe,és minden látszat ellenére a lehetősége, mint egyéb helyeken. Itt is igaz,amit Hevesi Tamás "Névtelen Nulla" korszakában énekelt: " Mindent megteszek, hogy én legyek az első..." De ugye a tőzsdén nem egy emberből választják ki, kié legyen a csíkos napernyő...

Címkék: portfolioblogger

Tanulni, tanulni, tanulni !

 2015.04.22. 08:41

учиться и учиться. Tanulni és tanulni. Inkább így hangzott el az a híres mondat Lenin szájából, mint a címbeli legenda,ami mint később kiderült nem is tőle származik, hanem Sztálintól. De koncentráljunk Leninre. A mai napon született 145 éve. Az 1922-ben megalakult Szovjetunió első vezetője lett. Korai halála megakadályozta politikai pályájának kiteljesedését, és nagy kérdés, ha nem hal meg ilyen korán, merre haladt volna a világ szekere, esetlen Sztálin nélkül. A mondás annyiban megállja a helyét, hogy a piacokon is tanulni és tanulni mindig lehet, és kell is. Nincs egyforma emelkedés, nincs egyforma válság, mindig idomulni kell a befektetőknek a helyzethez. Valamint ne felejtsék el, ahogy a történelemben, a tőkepiacokon sincs mi lett volna ha….

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki az elmúlt időszakban tudott belőle venni, és megvan még neki, annak érdemes folyamatosan a profitot bevédeni követő stoppok segítségével.

MOL: Úgy néz ki egyelőre a 15.200 Ft erős neki, onnan megint visszapattant. Itt is ajánlott a profit bevédése a követő stop használatával. Örülök aki vett belőle, és tartotta.

Richter: Itt is kísérném az árfolyamot felfelé, ha van meglévő papír. A hosszú távú vételek a jóval alacsonyabb szintekről úgy néz ki szépen beértek.

A kisebb papírok közül továbbra is kitartanék a Danubius és a PannErgy mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon minden igen magasan van, ezért ott kivárnék. Meglévő papírokkal itt is bevédeném a profitot. Esetleg egy Wizz Air korrekcióban,amikor az árfolyam visszajön 1.400 penny környékére, belevennék.

Továbbra is gondolkodnék az olaj vételében, bár az elmúlt egy hónapban jelentősen emelkedett a 44 dolláros aljhoz képest. Akinek van, realizálhat is akár ezeken a szinteken, és 50 dollár vagy alatta újra sávosan beszállhat. (tőkeáttétel nélkül)

A devizapiacon továbbra is a 300 Ft alatti szinteken euró vételeket eszközölnék, 1:1 környékén továbbra is figyelném az EUR/CHF longokat (minden eddigi csalódás ellenére).

Az izomláz és egy Lenin szobor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kiskirályok

 2015.03.18. 11:31

694 éve ezen a napon halt meg Csák Máté, a III. András utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének tartományura. Mennyi idő telt el azóta, de mintha ez a „tartományúri” „kiskirályi” státusz mégsem veszett ki sem a köztudatból, sem a gazdasági,politikai életből. Nyilván a háborúkat már virtuális csatatereken vívják, de a „vérveszteségek” itt is óriásiak lehetnek. A mai napon a FED-re érdemes szegezni a piacon a szemeket, mit lépnek kamatfronton.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A jelenlegi árszinteken továbbra is inkább eladó lennék, vagy követő stopokkal védeném a meglévő profitot. Vételekkel kivárnék.

MOL: A meghirdetett kifizetni kívánt osztaléktömeg kb. 500 Ft –nyi osztalékot feltételez. Továbbra is venném, tartanám, az eső olajár ellenére.

Richter: 3.750 Ft vagy alatta sávosan vételeket keresnék benne.

Továbbra is tartanám a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon az osztalékfizetési időszak előtt továbbra is a magas osztalékkal kecsegtető részvényeket keresném.

A devizapiacon sávosan továbbra is az EUR/HUF longokat vásárolnám, és amennyiben nyereségesek, követő stop segítségével megvédeném a profit egy részét. Kicsit nagyobb kockázatot vállalók pedig figyelhetik az EUR/SEK longokat is 9,15 környékéről, vagy ennél az értéknél lejjebb.

A mostani olajáresés hosszabb távra jó beszállási lehetőséget biztosít. De továbbra is hosszabb távra gondolkodóknak javasolt, sávosan vásárolva, tőkeáttétel nélkül.

Aki az olcsón vásárolt eurót szeretné befektetni, azoknak továbbra is ajánlott az OTP (csókolom Sanyi bácsi, boldog születésnapot kívánunk!) euró kötvények vásárlása. Kedvező az elérhető hozam, még a jelenlegi árfolyamok mellett is.

Az izomláz és egy történelemkönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Chaplin

 2015.03.04. 08:55

A mai napon 40 éve ütötte lovaggá Erzsébet királynő Charlie Chaplin-t. A toprongyos csavargó emlékezetes figurájával örökre beírta magát a filmművészet halhatatlanjai körébe. Kicsit ilyen bizonytalan toprongyos csavargónak tűnik most a piac is, meg némának is, mert egyelőre nagyon irány nélküli az egész kereskedés. Lehet, hogy valamire vár a piac, és utána megszakad a némaság. Görög csőd, ukrán csőd, ECB pénznyomda? A lehetőségek szélesek, az idő eldönti, mi valósul meg belőle…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Pénteken eredmény. Aki spekulálni szeretne, az a pénzének 30-40%-át elköltheti 4.150 körül vagy alatta, a többivel várja meg az eredményt.

Mol: Továbbra is venném, tartanám. Nagy kiugrás sajnos csak az INA sztori lezárása után lehet, viszont osztalékra lehet spekulálni.

Richter: Továbbra isi azt gondolom, a 3.650 Ft vagy az alatti szinteken sávosan érdemes vásárolni belőle, főleg nagyobb portfóliókba.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a PannErgy és főleg a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon várják meg a holnapi EBC döntést. Viszont ettől függetlenül továbbra is a magas osztalékot fizető papírokkal szemeznék.

A devizapiacon remélem voltak, akik mertek bátrak lenni, és vásárolgattak EUR/HUF longokat. Akinek van nyereség rajta, egy követő stoppal mindenképpen védje be.

Továbbra is gondolkodhatnak az olajban ETF vásárlásával, hosszabb távra gondolkodva, nem tőkeáttétellel, hanem 1:1-es kockázattal.

Aki vásárolt olcsón eurót, az továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit. A pénznyomda jó hatással lesz a kötvények árfolyamára, ezért érdemes előtte bevásárolni, és később árfolyamnyereséggel eladni.

Az izomláz és a Kölyök című DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Török világutazó

 2015.02.25. 10:23

Ha már most van a török elnök látogatása hazánkban, akkor legyünk aktuálisak történeteinkben. A mai nap született 404 éve Evlija Cselebi török világutazó, történetíró . Sokfelé utazott, sok emberrel találkozott, élményeit Utazások Könyve című munkájában foglalta össze. Az internet előtti világban az emberek ilyenekből tájékozódhattak a tőlük távoli világokból. Manapság szerencsére, vagy sem az információ pillanatok alatt elér egyik befektetőtől a másikig. Ennek ellenére a híreket, információkat manapság is ki lehet színezni. A színes sokkal hihetőbb, még ha nem is igaz. Ugye milyen sokszor használnak rózsaszínt ehhez? Néha nézzék fehéren-feketén az eseményeket.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Milyen sokat jelent egy görög sajt fecni. Az eredményéig inkább profitot realizálnék, mint pozíciót építenék. Ha csökkenne, 4.150 Ft környékén elgondolkodnék, érdemes-e beszállni.

MOL: Az olajpapír tulajdonosok örömére egy kicsit megindult a részvény. Persze lényeges áttörésre mindenképp az INA sztori megoldása után számíthatunk, de legalább történik vele valami. Aki olcsón hozzájutott az esetleg a profit egy részét védje be stop megbízással. Aki magasabban vették, tartsák továbbra is.

Richter: Egyfelől sajnos, másfelől szerencsére felfelé indult el. Így olcsón jelenleg beszállni nem lehetett, viszont akinek van, örülhet az emelkedésnek. Aki nyerőben van, folyamatosan kövesse, védje a profitot,akinek pedig nincs, legyen résen egy esés esetére, vételi szándékkal.

Tartsák a Danubius és a PannErgy kispapírokat a portfóliójukban.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is kísérjék figyelemmel az magas osztalékhozammal bíró részvényeket.

A devizapiacon nincs nagy mozgás, jelenleg nehéz beszállót találni. Óvatos EUR/HUF longokat lehet érdemes keresni. Az árutőzsdei szekcióban továbbra is az olaj vételében gondolkodnék, tőkeáttétel nélkül ETF segítségével..

Jó áron van az euró, még jó áron vehető az OTP euró kötvény. Győzzék le a tavaszi fáradság első jeleit, keressék a magasabb hozam ismertető jegyeit.

Az izomláz és egy útikönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hamvazószerda

 2015.02.18. 09:06

A mai napra nem volt nehéz témát találni, hiszen adta magát. Ma van hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Ezen a napon a hívők homlokára keresztet rajzolnak az alábbi mondat kíséretében: „Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. A piacok is árgus szemmel figyelik, eljön e a nagyböjt a tőkepiacokon is? Lehetőség van rá, hiszen eddig még nincs megoldás a görög problémára, illetve elég recsegős a tűzszünet az ukránoknál is. Bármi is fog történni, egy biztos, az idei év mindenképpen sokkal intenzívebbnek ígérkezik befektetési szempontból mint a tavalyi volt. Ha az előbbi idézetet átfordítjuk a piacok nyelvére, akkor arra figyeljünk, hogy a piacnak mindig igaza van. Előbb vagy utóbb, de mindig. Legyen hitük a piacban…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Picit mintha túlhúzták volna, az elmúlt időszak „ígérvényeire”. Én korrekciót várnék benne, akinek van még régebbről „beragadt” papír, adja el, és próbálja meg olcsóbban visszavenni. Március elején érkezik az eredménye, érdekes lehet.

MOL: A fővezér megint népszerű, és „keresett” lett. Számottevő mozgást ez miatt nem várok a papírban. Nagy elmozdulás mindenképpen a horvát-magyar szappanopera lezárása után várható. Addig pedig bízhatunk egy jó osztalékban, mint a részvény hozadéka. Venném, tartanám, lezsíroznám.

Richter: Mint az NBA-ben, itt is van kelet-nyugat felhajtás, csak ez nem gála. 3.500 Ft vagy az alatti szinteken azért szerintem erősebb lehet a nyugati hatás. Ezen a szinten vagy alatta mindenképpen vennék akár hosszabb távra is.

Szépen mocorog a Danubius, tartanám továbbra is, ahogy a PannErgy papírokat sem szórnám el. Ha ezekből a papírokból nem a portfólió 100%-t töltötte meg, hanem csak mondjuk 10%-ot, akkor bőven marad pénz nagyobb papírokkal kereskedni.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is figyelném a Hyundai papírjait, 43 euró alatt sávosan vásárolnám. Valamint érdemes figyelniük a magas osztalékot fizető papírokat is. (pl. ENI, Total, Repsol, GDF Suez, Telefonica, Iberdrola, AXA, Allianz)

A devizapiacon nehéz pozíciót felvenni mostanság. Bizonytalan szinteken van az EUR/HUF is, bár ha választani kellene, egy picivel több esélyt adnék a gyengülésnek, ezért inkább longokat keresnék benn. Érdemes lehet figyelni az EUR/SEK longokat is.

Aki kötvényhozamokban nem szeretne „böjtölni”, annak még mindig OTP euró kötvényre kell rárepülni. Most viszonylag kedvező szinten áll az euró is.

Az izomláz és a hit legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A maga felé hajló kéz

 2015.02.11. 08:49

Az elmúlt napok meglepetése nem is az újabb állami bankvásárlás volt, hanem a bankadó tervezett csökkentése. Főleg annak tükrében, hogy az elmúlt időszakban többször is nyilatkoztak róla, hogy szükség van rá, mert a költségvetésnek szüksége van az ebből befolyó összegre stb. Mi változott azóta? Ne legyünk álszentek, nem kaptuk kölcsön egy hétvégére a 100 eurós klisét az ECB-től, tehát a kieső bankadó biztos hiányozni fog, vagyis gondolom nem fog, mert majd más módon nyilván kivetésre kerül, viszont az a kivetés nem fogja érinteni az egyre jobban terebélyesedő hazai tulajdonú bankrendszert. Mert adót senki sem fizet szívesen, ahogy látjuk. De nem mindenki tudja eltéríteni maga elől az adófizetés hógolyóját. Csak Az a kéz. De még ez sem számítana, ha bizakodhatnának az emberek, hogy így akár olcsóbb lehet a bankolás. A bizakodás ingyen van. Még…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: „Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg? Ki tudja hol áll meg, s kit hogyan talál meg?” Nagy meglepetés volt az OTP részvényeseknek az elmúlt pár nap. Aki sávosan vásárolt belőle az elmúlt időszakban, az biztosan keresett vele, még ha nem is a tetején adta el, hanem szintén sávosan szállt ki belőle. Azért azt érdemes végiggondolni, messze még 2016, még el sem fogadták a bankadó csökkentést, meg elég lőporos a világ. Úgyhogy az örömködés mellett nem árt azért az óvatosság is. Akinek volt még magasabbról beragadt pozíciója, most az is ki tud szállni belőle. Ezeken a mostani szinteken a vételekkel kivárnék.

MOL: A surranó pályán szépen komótosan emelkedget. Továbbra is venném,tartanám.

Richter: Nem volt szép az eredménye,nem lenne meglepő egy két célárfolyam csökkentés a közeljövőben. ha ez megtörténne, és egy kicsit lejjebb csúszna a papír,nagyobb portfóliókba sávosan,óvatosan csipegetném.

A kisebb papírok közül továbbra is legyen a bevásárló kosarakba egy kis Danubius és PannErgy.

A nemzetközi részvénypiacon 42 euró vagy alatta újra figyelnék a Hyundai papírjaira, sávos vételekkel.

Továbbra is jó gondolat lehet az olaj vétele, de csak úgy szálljanak bele, ha akár éves szinten is tudják tartani. Ezért még mindig csak a tőkeáttétel nélküli formát preferálnám, ETF (ETC) vásárlásával.

A svájci bicskával szétszabdalt devizapiacon 310 alatt sávosan továbbra is keressék az EUR/HUF longokat. Ha valaki még mer EUR/CHF pozícióban gondolkodni,az figyelje a devizapárt minden olyan esetben, amikor 1:1 alatt van az árfolyam, vételi szándékkal.

Az olcsó euró, a pénznyomtatás mind-mind az OTP euró kötvények irányába mutat. Ne csak ott mutasson szépen,hanem az Önök számláján is. Vegyék, tartsák, örüljenek a kedvező hozamnak.

Az izomláz és egy szent kép legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Mormota nap után

 2015.02.04. 10:39

Bár a héten hétfőn volt a mormota nap,azért ne feledkezzünk meg róla. Sajnos idén is azt jósolta, hogy még hat hétig tart a tél. A piacokon viszont mintha az olvadás jelei mutatkoznának, legalábbis az elmúlt napokban minden megint szépnek tűnik a börzéken. Most éppen nem aggódnak a görögök,oroszok,ukránok miatt. De tudjuk, a széljárás könnyen változhat,érdemes óvatosan kereskedni a továbbiakban is.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Ha át tud menni a 3850-en, akkor akár további emelkedés is jöhet benne. Én továbbra is óvatosan kereskednék benne, emelkedésben realizálnék,elvinném a profitot. Ha esőre fordulna, 3700 vagy alatta sávosan belevennék.

Mol: Most éppen nem akarnak pénzt kivenni az INA-ból. Nagy sakkjáték folyik a papírban. Tartanám,venném.

Richter: Aki olcsón, 3500 vagy alatta vett belőle, akár realizálhat is, bár hosszabb távra is jó lehet. Ízlés szerint cselekedjenek.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a Danubius és a PannErgy csomagokat.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is a nagyobb cégek papírjait keresném, főleg azokat, amelyek magas osztalékot szoktak fizetni.

A devizapiacon sávosan venném az eur/huf longokat.

Továbbra is érdemes vásárolni az olajat, sávosan, etf-ben, tőkeáttétel nélkül. Szerintem idén jó befektetés lehet az olaj a jelenlegi vagy ennél alacsonyabb szintekről.

Aki kötvényben gondolkodik, most kedvező áron vehet eurót, és szaladhat venni otp euró kötvényeket,mielőtt azok ára szalad el.

Az izomláz és az Idétlen időkig DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Klisécsere

 2015.01.28. 09:34

Valami hasonló történik a világban, mint amikor egy autógyárban új modellre állítják át a sorokat. A pénzügyi piacokon pedig az történik, hogy a 100 dolláros klisét kicserélik 100 eurós klisére. Hiszen a múlt héten bejelentett ECB döntés alapján az európai központi bank is „pénznyomtatásba” kezd. Az lesz-e az eredménye, mint a tengerentúlon? Egy masszív pénzpiaci rally? Jó kérdés, az idő fogja eldönteni, mennyire lesz hatásos ez a dolog az öreg kontinensen. Egy biztos, az elkövetkezendő időszak is sok izgalmat garantál a tőkepiacokon, ahol érdemes lesz kellő óvatossággal szemlélődni és kereskedni a piacon, és az SNB példájából okulva nem hinni senkinek és semminek.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Akinek sikerült olcsón venni belőle, az figyelheti a 3.850 és a 4.000 Ft körüli szinteket a profit realizálására. Esésben pedig 3.700 Ft alatt sávosan újra érdemes lehet vásárolni.

MOL:Továbbra is tartanám, venném, akik pedig inkább rövi távra gondolkodnak benne, a múlt heti olcsóbb papírokat 11.000 felett eladhatják.

Richter: Akik nagyobb portfólióba mertek belőle vásárolni, jól tették, ahogy múltkor beszéltünk róla, a gyógyszerekkel kapcsolatos jó hírek tompítani tudják a keleti hideg fuvallatot. Rövidtávon lehet cél a profitrealizálás, de hosszabb távra is van benne fantázia.

A kis papírok közül tartanám a Danubius papírokat. A TVK papírokat pedig tőzsdén adnám el, főleg akinek esetleg még magasabb bekerülési ára van, mint amennyiért most a Mol megvenné,mert így az esetleges veszteséget később a nyereséggel szembe tudja állítani.

A nemzetközi részvénypiacon pozitív hatása lehet a pénznyomtatásnak, ezért nagyobb, jó osztalékot fizető cégek részvényeit keresném.

A devizapiac a svájci daráló óta felbolydult méhkashoz hasonlít, az eddigieknél is óvatosabban kereskedjenek rajta. 310 Ft vagy alatta keressék az EUR/HUF longokat. Bár halmozottan veszélyes lett, de paritás alatt figyeljék az EUR/CHF párt is. Az EUR/USD pár pedig továbbra is a legnagyobbak játéka.

Az olaj hosszabb távra érdekes lehet, de a terméket körülölelő bizonytalanságok miatt csak ETF-ben (nem tőkeáttéttellel, és nem a határidős árupiacon) javasolnám a vételét, sávosan. Az idei évben lehet még fantázia az egyéb árupiaci eszközökben is (pl. búza, kávé)

Aki devizában szeretne megtakarítani, igyekezzen, mert jelenleg kedvező áron tud eurót vásárolni, valamint az európai pénznyomda valószínűleg megtalálja a kedvező hozammal kecsegtető euró kötvényeket is, mint az OTP euró kötvényei. Vegyék, vigyék raktározzák.

Az izomláz és egy Gazdálkodj okosan társasjáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

SNB után ECB előtt

 2015.01.21. 12:59

 Talán még most is mindenki a sebeit nyalogatja a múlt heti SNB megmozdulás óta, de sok idő nincs a nyüsszögésre, mert holnap az ECB tart ülést, ahol a befektetők a pénznyomtatás esetleges elindításával, és annak mértékével kapcsolatban várnak információkat. A mai napot szánják arra, hogy a holnapi várhatóan csapkolódó piacra tekintettel rendezzék át, készítsék fel pozíciójukat. Ahogy látszik, mostanság egyre több puskaport kell szárazon tartani.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten jó beszállási pontok adódtak a papírban, és ahogy múlt héten is írtam, a nyereséges csomagokat érdemes realizálni.

MOL: Itt is igaz az előbbi gondolat, aki jó áron tudott venni az olajpapírból és az eddigi nyereség elég neki, az mindenképpen realizáljon.

Richter: Itt is lehetett „olcsón” venni papírt. A gyógyszer részvény hosszabb távra is megmozgathatja a befektetők fantáziáját, de kérdés, ki mer most hosszabb távra tervezni?

A TVK felvásárlási ajánlata bátorítást adhat a Danubius tulajdonosoknak is. Továbbra is tartanám a papírt. Valamint kis csomaggal továbbra is spekiznék a PannErgy-ben.

A nemzetközi részvénypiacon kivárnék a csütörtöki ECB ülés előtt.

Akinek maradt forrása a devizapiacon az SNB radír után, az is várja meg a holnapi napot, hiszen heves árfolyammozgások is lehetnek. 320 feletti szinteken sávos EUR/HUF shortokat nyitnék. Próbáljanak meg akkor a zavarosban halászni.

Továbbra is gondolkodjanak azon, hogy egy kisebb csomaggal belespekuláljanak az olajba. Nem tőkeáttétellel, nem szorzósan, hanem egyszeres ETC segítségével. Nyilván ez a történet nem a rövidebb távú spekulációnak a talaja, de érdemes a portfólió egy kisebb szeletével hosszabb távra gondolkodni.

Enyhe a tél, erősödött a forint, OTP euró kötvényekre fedezetként euró megvásárolható most itt! De természetesen azoknak is ajánlott ezen kötvények vétele, akiknek már van eurójuk, és abban is szeretnének továbbra is megtakarítani.

Az izomláz és egy „kitörésgátló” legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Indulj el (egy úton)!

 2015.01.14. 10:46

A címben szereplő dal volt a Másfélmillió lépés Magyarországon nevű műsor főcímdala. A mai nap született a műsor megalkotója, rendezője, Rockenbauer Pál. Hónapokon keresztüli gyalogolás mellett bemutatták az ország településeit, népszokásait, érdekes embereket, kedvcsinálóként a hazai túrázáshoz. Szerintem sokunk gyermekkori (és felnőttkori) élménye volt a műsor, amihez hozzájárult még Sinkó László narrátor kellemes hangja is. Nagy kérdés, hogy idén merre kell elindulni a befektetőknek, hogy sikeresen megmásszák a piaci hegyeket, völgyeket és eljussanak az útjuk végéhez, a profithoz. Nyilván kinek-kinek egyenesebb vagy kacskaringósabb lesz az út, és lényeges ki milyen védőfelszereléssel indul útnak, de a legfontosabb az lenne, ha mindenki baj(veszteség) nélkül odaérne az útja végére. Jó piaci túrázást!

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is sávozik. Amennyiben tartósan nem töri le a 3.600 Ft-ot,addig itt érdemes belevenni, és egy emelkedés esetén elvinni a profitot. De tartsanak szárazon egy kis puskaport, esés esetére is.

MOL: Nagy változás nincs, vétel, tartás továbbra is.

Richter: Nagyobb portfóliókba továbbra is venném, sávosan, és lehet, hogy megvárnám, le tud-e esni 3.000 Ft környékére.

A TVK tulajdonosoknak érdemes lehet elfogadni a vételi ajánlatot, mivel a MOL nem szokott bőkezű leni az ilyen felajánlások során. Ennek apropóján továbbra is tartanám a Danubius papírokat, ugyanis ott is jöhet bármikor ilyen vételi ajánlat, hiszen a szállodaiparban is javul a környezet, ott is emelkedik a könyv szerinti érték.

A nemzetközi részvénypiacon döntő lesz az elkövetkezendő időszakban, hogy milyen döntés születik jövő héten az ECB ülésen a „pénznyomtatással” kapcsolatban.

Az olajban továbbra is van szerintem fantázia főleg hosszabb , éves távlatban gondolkodva, bár azt senki sem tudja hol lesz az alja, ezért nem határidős árupiacon vennék bele,hanem valamilyen ETF-ben (és lehetőleg ne szorzósbaJ), sávosan, hogy a kockázatot csökkentsék.

A devizapiacon óvatosan lehet játszani az EUR/HUF shortokkal, amint nyereség van rajta, érdemes csukni, vagy követő stoppal bevédeni. Az USD/HUF keményebb dió, mert a dollár erősödése jobban belengeti ezt a devizapárt, mint az előbbit. Ennek ellenére bátraké a szerencse. Kisnyugdíjasok továbbra is tartsák az EUR/CHF longokat.

Aki kötvény vonalon képzeli el a befektetését, és van eurója (és hogy örül neki J), az továbbra is felülhet az OTP euró kötvény vonatra. Van még huzat, van még erő, legyen Ön is kötvény Vevő!

Az izomláz és egy jó túrabakancs legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Vízkereszt után

 2015.01.07. 09:16

Vízkereszt után, egészen hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Bár ahogy az idei év indult, nagy kérdés kinek van kedve mulatozni, vidámkodni. Szakadó olajár, nagyon gyenge forint,eső piacok. Persze, megközelíthetjük a történetet a másik oldalról is, tekinthetjük a jelenlegi helyzetet akár jó beszállási lehetőségnek is. Az, hogy mi az igazság,nyilván idővel választ kapunk rá, a kérdés az, jól döntenek-e a beszállások tekintetében? Egy biztos, az idei év sem lesz sétagalopp. Kívánok mindenkinek sikeres új esztendőt!

Nézzük a piacokat:

Otp: Sávosan érdemes lehet vásárolni, és amint van nyereség, azt pedig egyből realizálni.

Mol:Az INA sztori mellé még az eső olaj sztori is párosul az olajpapírnál. Mindezek ellenére én továbbra is venném,tartanám.

Richter:A hideg keleti időjárást nyugati oldalról érkező melegség tompíthatja. Aki bízik az új gyógyszerek sikerében, nagyobb portfóliókba sávosan továbbra is tarthatja.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanék egy kevés Danubius-t és PannErgy-t.

A nemzetközi részvénypiacokon jelentős kihatással bírhat egy esetlegesen beinduló erős ECB pénzpumpa. Addig érdemes lehet kivárni,illetve érdemes lehet a magas osztalékkal kacérkodó papírokat gyűjtögetni.

Bármennyire is minden ellene szólhat, elkezdenék spekulálni az olaj emelkedésére. Az óvatosság elvét szem előtt tartva, sávosan és ETF-ben tenném.

A devizapiacon óvatosan, sávosan EUR/HUF shortokat keresnék, és ha nyereség van rajta, realizálnék, vagy követő stoppal bevédeném. Továbbra is kitartanék az EUR/CHF longok mellett.

Aki devizában szeretne megtakarítani, továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit.

Az izomláz és egy finom farsangi fánk legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Karácsony ünnepére

 2014.12.23. 21:25

Minden kedves "Mámoros" tőzsdézőnek, olvasónak áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Longolják a finom ünnepi menüt, és a nyugalmat, a békés,meghitt családi összejövetelt, és shortolják a bút,a gondokat,a problémákat!

 

Tőzsdemámor blog

Címkék: portfolióblogger

Medvepuszi

 2014.12.17. 09:15

20_o_medvepuszi6_northfoto_blikk_allo.jpgMikor már mindenki az unalmas karácsonyi ünnepi kereskedésre készült, az orosz medve akkora puszit adott a piacoknak, hogy szinte a kínai nagy fal adta a másikat. Nyilván ez a nagyok játéka, amit a kicsiknek a szélárnyékban kell, szabad végignézni. De az is igaz,amikor pánik van, az utcán mindenki tökig jár a „vérben”, na, akkor lehet jó pozíciókat elcsípni. Persze idegek, és jó adag anyagi muníció szükséges hozzá. Medvevadászatra fel!

 Nézzük a piacokat:

Otp: Régen látott mozgás, akár napon belüli játékra is jó. Mintha egy napra a régi piac köszönt volna vissza. Én továbbra is sávosan venném, nyereséges papírokat meg azonnal realizálni.

Mol: Belobbant az olaj is. Persze ilyen helyzetben ég minden. Egy biztos a pánikban nem eladni, venni kell. Ahogy szerintem az olajpapírt is.

Richter: A rubel nem tesz jót neki, és még finoman fogalmazunk. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken sávosan, nagy portfóliókba venném.

A nemzetközi részvénypiacon venném az Adidas papírjait, és ki csomaggal bepróbálkoznék az orosz energetikai papírokba.

A devizapicon akinek eur/huf longjai voltak, zárjanak, és fordíthatnak. Vegyék továbbra is z eur/chf longokat.

A piaci pánik kitűnő alkalom arra, hogy az elmúlt heteknél tapasztaltnál picit kedvezőbb hozam mellett sikerüljön hozzájutni az otp euró alapú kötvényeihez. Keressék, akár karácsonyi ajándéknak is. J

Az izomláz és egy csomag puszedli legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Dinamit

 2014.12.10. 09:54

A mai napon van Alfred Nobel halálának évfordulója. A mai napon adják át az általa alapított Nobel díjakat. Számos találmánya közül szerintem mindenkinek a dinamit jut először az eszébe. Nobel dinamitja volt az első, biztonságosan szállítható robbanóanyag. A piacon is mintha több dinamit lenne elhelyezve, nagy kérdés mikor,milyen pici szikra fogja aktiválni őket. Közeledik az év vége, csökkenni fog a forgalom,nő a volatilitás, óvatosan az új pozíciók nyitásával.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az elkövetkezendő időszakban esetlegesen tovább romló ukrán,orosz helyzet nypmás alá helyezheti a papírt. 4.000Ft alatt sávos,óvatos vétel, amennyiben pedig profit van rajta,egyből realizálni kell.

Mol: Bár itt is számíthat negatívumként az orosz helyzet az olcsó kőolajon keresztül,de a papír mozgásának kulcsa továbbra is az INA sztori megfelelő lezárása. Én továbbra is pozitív forgatókönyvben bízok,vegyék,tartsák.

Richter: Apapírt bizonyára érzékenyen érintené minden komolyabb keleti probléma.Ezért csak óvatosan vele,nagyobb portfóliókba 3.700Ft vagy alatta azért csipegetnék belőle.

A kisebb papírok közül tartsák továbbra ia a Pannergy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacon a nyereséges pozíciókat zárnám, újakat óvatosan nyitnék. Talán a jelenlegi árakon Adidast vennék, 60 euró alatt.

Akinek van eurója,és kötvényben gondolkozik,még mindig jó ajándék lehet a fa alá az OTP euró alapú kötvénye,vegyék vigyék. De akinek régebb óta megvan,és nagy nyereség van rajta,az pedig akár realizálhatjanazt.Igazi win-win helyzet továbbra is.

 

Az izomláz és a dupla dinamit dvd legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Gondolom, sok embernek megvan Bruce Willis-szel az Ötödik elem című film, ahol Willis nem kisebb dologra vállalkozott, mint a világ megmentése. A filmnek ezzel a részével jelen cikkünkben nem foglalkoznánk, azt meghagyom a nézőknek, hanem ami ebben a filmben sokkal érdekesebb, a cikk témája szempontjából az ötödik elem, aki egyesíteni tudja a négy elemet (a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt), és megvédi a bolygót a gonosz erőtől. Bár a film Luc Besson jóvoltából könnyed hangvételű,és a szinkronnak köszönhetően igen élvezhető limonádéra sikeredett, a valóságban a négy elem egyesítése korántsem ennyire komikus,valamint nagyon is valóságos a védelmük a sötét erőktől.

Ha belegondolunk, hogy a jelenlegi erőforrások döntő többségét a fosszilis energiák lévén nyerjük, ne csodálkozzunk azon, hogy mindenki keresi annak a lehetőségét, hogy ezeket a véges készletű, viszonylag koncentráltan elhelyezkedő energiaforrásokat valami olyan helyettesítő lehetőséggel váltsák ki, ami mindenki számára elérhető, és nagy mennyiségben hozzáférhető,valamint folyamatosan termelődik. Mert a jelenlegi erőforrások, ameddig rendelkezésre állnak,mondhatni korlátlanul elérhetőek. Hiszen egy szénnel, olajjal, gázzal, vagy urambocsá atomenergiával működő erőmű folyamatosan tud energiát termelni. Viszont a mennyiség véges, felhasználásuk nem javítja a Föld ökoszisztémáját.

A 40-es korosztály még élénken emlékezhet Mel Gibson Mad Max című filmjeire, ami egy kicsit utópisztikus jövőben játszódik, ahol hatalmas harc folyik az erőforrásokért. Több mint 30 évvel a film forgatása után már nem is tűnik annyira utópisztikusnak, habár egyelőre még nem tartunk a filmbeli szintnél, de sajnos az irány arrafelé mutat, hacsak nem változik meg az energia kinyerése, mert úgy néz ki az energia felhasználás az inkább nő, mintsem csökkenne. Bár a harmadik filmben, mint láthattuk, már megjelenik az alternatív energia, a biomassza formájában, Tina Turner filmbéli „birtokán”.

.

Viszont az energia illetve annak felhasználása nem csak a „jövő” emberét foglalkoztatja, hanem foglalkoztatta az embert az ősidőktől fogva. Ahogy az ember „megszelidítette” a tüzet, azon gondolkozott, hogyan tudja megtartani,hiszen az első tüzek felhasználása igen viszonylagos volt, gondoljunk csak arra, hogy egy-egy villámcsapás után jött először létre. Az energia jó hatással járt az étkezési kultúra fejlődésére (sült hús), valamint jelentősen növelte őseink komfortérzetét is. (melegedés a tűz mellett)

 

De térjünk vissza a cikk eleji gondolathoz, a négy elemhez. Ha alternatív energialehetőségekben gondolkodunk, e négy elem igénybevétele alkalmas lehet arra, hogy belőlük energiát nyerjünk. A tűz (a napenergia), a víz (vízierőművek), föld (geotermikus energia) és a levegő (szélerőművek) mind-mind alkalmas arra, hogy belőle energia legyen kinyerhető. Mind a négy energiára igaz, hogy korlátlan mértékben elérhető, gyakorlatilag nincs koncentrálva egy szűk réteg számára. A legnagyobb megoldásra váró probléma, ennek az energiának a tárolása, valamint annak az áthidalása, hogy ezeknek az energiáknak az elérése ciklikus, nem folyamatos. Hiszen a legnagyobb gond, hogy amikor sötét van, akkor nics termelés a napenergia által, ha nem fúj a szél, akkor a szélerőmű sem termel, egy esetleges ingadozó vízszint esetén a vízi erőművel is lehetnek gondok termelés esetén. Egyedül a geotermikus energia tekinthető állandónak, viszont leszámítva egy vízerőmű megépítését, a másik három energiához képest a geotermikus energia kívánja a legnagyobb kezdeti befektetést.

Ma már saját otthonunkban is elérhető ezeknek a megvalósítása, viszont arányaiban a bekerülési költségek jelenleg még egy átlagos háztartás anyagi szintjét meghaladják. Manapság ez úgy néz ki, sokan rokonszenveznek ezekkel az energianyerési lehetőségekkel, de nem engedhetik meg maguknak, kevesen vannak olyanok, akik szeretnék és meg is engedhetik maguknak, illetve jelentős sajnos azoknak is az aránya akik megengedhetnék maguknak, csak nem érdekli őket a dolog.

Tehát, mi csináljanak azok, akik szeretnének profitálni az alternatív energiákból, de saját környezetükben, mikro szinten nincs erre lehetőségük? Vásárolhatnak alternatív energiával foglalkozó, vagy ahhoz kapcsolódó cégek részvényeiből. Magára az egész szektorra igaz, hogy mivel az elterjedésének elsősorban anyagi akadályai vannak, (most azon összeesküvés elméletekkel, miszerint a fosszilis energiában utazók szándékosan „gáncsolják” ezeknek az energiáknak az elterjedését, nem foglalkozunk) az egész alternatív energia iparra nagy kihatással bír, ha egyes országok éppen jelentős támogatással segítik elterjedésüket, vagy éppen ezeket a támogatásokat csökkentik. Ezek a támogatások sokfélék lehetnek. Megjelenhetnek a beruházásokhoz kapcsolódóan, a rendszerek kiépítésének támogatásában, de megjelenhet a rendszerek által termelt energia átvételi árának premizálása formájában is. Mindezek a dolgok időnként, akár pozitív, akár negatív formában jelentősen kihatnak az ebben az iparágban utazó cégek részvényei árfolyamára. Nylván az is hat ezekre a cégekre, ha a technikai fejlődés segítségével az általuk előállított termékek árát csökkenteni tudják, mert nagyon ár érzékeny iparágról van szó.

Mivel nagyon sok ilyen cég van a piacon,illetve a tőzsdéken, a teljes bemutatásra, idő és helyszűke miatt természetesen nem vállalkozhatunk,viszont megpróbáltam mazsolázni a cégek közül, megpróbálva bemutatni egy-egy jelentősebb szereplőjét a piacnak.

Kezdjük először talán a hazai piaccal. Itthon egy olyan cég van a tőzsdén, aki a cikkben szereplő kategóriába tartozik, a PannErgy. A műanyagipari Pannonplast-ból alakult át idővel a geotermikus energiára koncentráló PannErgy-vé. Egy kisebb geotermikus erőmű megvalósítása után (Szentlőrinc), az első nagyobb erőmű Miskolcon került megvalósításra, ezt követte a győri projekt. A cég legnagyobb problémája a részvény gyenge likviditása, valamint az átláthatatlan vállalati, tulajdonosi szerkezet. Befektetés szempontjából sajnos csak arra jó, hogy egy nagyobb portfóliót színezzen, az alternatív energiák iránt elkötelezett befektetők részére. A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt évben 277 Ft és 415 Ft között mozgott, jelenleg a cikk írásakor 317 Ft környékén található. Én személy szerint szeretem az alternatív energia befektetéseket, ezért kis mennyiséggel nagyobb portfóliókba, tartós befektetési számlára ajánlanám, az íze végett.

A Pannergy-hez hasonló cég, aki maga valósítja meg a geotermikus projekteket nincs nagyon. Van egy cég, aki ott van a geotermikus piacon (is), viszont nála az a jellemző, hogy olyan területeket vásárol fel, ahol viszonylag kedvező, vékony a földkéreg,így kedvezőbb fúrási lehetőségek rejlenek a föld mélyében, és ezt adja bérbe. Ez a cég az Alterra Power (TSX:AXY), ami a Magma Energy Corp. és a Plutonic Power Corp. egyesülésével jött létre 2011-ben. A vállalat, mind a négy elem által megvalósítandó energiagyártásban részt vesz. Kiterjedt feltárási és fejlesztési projektjei illetve képzett nemzetközi szakmai gárda támogatja a növekedési terveit. A torontói tőzsdén forgó cég az elmúlt évben 0,27 és 0,37 CAD között mozgott, jelenleg 0,33 CAD-on áll, tehát közel éves maximumához. Elon Musk kapcsán érdemes említést tenni a SolarCity (SCTY:xnas) nevű cégről. Musk ,aki a többi között a Tesla autók kapcsán is a befektetők előtt van, segített a vállalatnak az indulásban (amit 2006-ban a Rive testvérek alapítottak, akiknek unokatestvére Musk),valamint a cég elnöke is. 2007 óta Kalifornia vezető lakossági napenergia szolgáltatója, de nemcsak a lakossági piaccal foglalkozik. A cég részvénye a NASDAQ-on forog, az elmúlt 52 hétben 42,38 USD és 88.35 USD között ingadozott, jelenleg 52 USD körül mozog. Hosszabb távú, kockázatokat kedvelő és helyén kezelő befektetők számára ajánlott.

A következő cég, amiről érdemes említést tenni, az a First Solar. (FSLR:xnas) 1999-ben alapították, az egyik legnagyobb amerikai szolár vállalat. Világszerte 8 GW kapacitást épített ki megalakulása óta. Az elmúlt évben 40 dollár és 73 dollár között mozgott, jelenleg 57 dollár környékén mozog. Ez a papír 50 dollár környékén szintén érdekes lehet, nagyobb portfóliókba, hosszabb távra.

Érdekes lehet a befektetők számára a SolarWorld (SWVK:xetra), ami egy német cég. 1988-ban alapította az elődjét Frank Asbeck, majd 1998-ban a tevékenység átkerült az akkor alapított SolarWorld AG-be. Erre a cégre is igaz, mind mindegyik megújuló cégre, hogy jelentősen kihat rá az éppen aktuális támogatási rendszer, ami az elmúlt időszakban mindenhol, így Németországban is csökkent. A részvények több részvény átalakítás nyomán az elmúlt évben 50 euró és 10 euró között mozogtak, jelenleg 13 euró környékén tanyáznak. Befektetési szempontból a cég részvényei elég szörnyűen muzsikáltak tavaly. Nagyon spekulatív papír, ennek megfelelően viszonylag kis összeggel érdemes vásárolni a portfólión belül.

Nézzünk akkor egy kínai gyártót. Jellemző a piacra, hogy az európai és amerikai gyártók a kínai gyártókat okolja problémáikért, azt állítva, hogy a kínai versenytársak burkolt formában állami támogatások segítségével tudják többi versenytársuknál olcsóbban adni a termékeiket. Ezért megpróbálják a kínai gyártóktól védővámokkal távol tartani a saját piacaikat. De sokszor még a védővámokkal is olcsóbbak a kínaiak, valamint ők is meg tudják tenni, hogy áthelyezik a gyártást, kikerülve így a vámokat. A Yingli Green 1998-ban alakult meg, 2003-ban kezdett modulgyártással foglalkozni.2007 júniusában vezették be a new-yorki tőzsdére (YGE:xnys) a részvényeket. Manapság egy kiegyensúlyozott, vertikálisan integrált 2450 MW termelési kapacitással rendelkezik. A FIFA kiemelt szponzora. Az elmúlt évben 8 dollár és 2,5 dollár között mozgott. Jelenleg 2,8 dolláron kereskednek vele.

Üljünk fel egy szellőre és nézzünk szét a szélerőművek között. Aki utazott már az M1-es autópályán, vagy járt annak folytatásában, Ausztriában, rengeteg „szélpörgővel” találkozott már. Szomszédunknál már nagyon régóta, nálunk a közelmúltban kezdett elterjedni ez az energiatermelési módszer. (volt is rá nagy igény, amikor kiírták a szélerőmű létesítési pályázatokat). Bár a piaci verseny jelentősen csökkentette részesedését, de sokak számára ezen a piacon továbbra is a Vestas az etalon. Ez a dán cég 1945-ben alakult. Kezdetben sok mindennel foglalkozott, 1968-ban lépett a szélturbina piacra, és 1989 óta csak ezzel foglalkozik. 2003-ban összeolvadt a NEG Micon gyártóval, hogy Vestas Wind System (VWS:xetr) néven a világ legnagyobb szélturbina gyártója legyen. Aki repülővel érkezik Dániába, a tengerben is láthat ilyen turbinákat. A részvény az elmúlt évben 18 és 40 euró között ingadozott, jelenleg 27 euró környékén tanyázik. Megújuló energia szektorba fektető befektetőknek „kötelező elem” a portfóliójukban, természetesen a beszállási pont jó megválasztása mellett.

A következő szélturbinákkal foglalkozó cég a Nordex (NDX1:xetra), amelyet bár 1985-ben Dániában alapítottak, központja Hamburgban található. A cég jelenleg 1,5MW és 2,%MW névleges teljesítményű turbinákat gyárt, és értékesíti szerte a világban. az elmúlt egy évben 10 euró és 17 euró között ingadozott az árfolyam, jelenleg picit 14 euró alatt tartózkodik.

Érdemes még megemlíteni az Iberdrola-t. Ez egy spanyol állami multinacionális áramszolgáltató. 2001-ben a kapitalizáció alapján a legnagyobb spanyol energetikai csoporttá vált. Maga a vállalat jelenlegi formájában 1992-ben jött létre több cég egyesülésével. Az előd vállalatokat az 1900-as végek elején alapították. Jelentős vízierőmű kapacitásokkal is rendelkezik, de a portfóliójában atomerőmű is található. A cég megújuló energiával foglalkozó leányvállalata az Iberdrola Renovables 2011-ig volt tőzsdén, azóta az anyacég magába integrálta. Így csak az anyacég vásárolható meg a tőzsdén. Az elmúlt évben 4,2 és 5,75 euró között mozgott a papír, és jelenleg is a maximuma környékén tanyázik. (nem hiába idén elég cudar volt az időjárás, pöröghettek a szélkerekekJ)

Ha megnézzük a cégek mozgását, láthatjuk, hogy befektetésként sem olyan egyszerű ez a megújuló piac, mint ahogy az általuk termelt energia folyamatosságának biztosítása sem az. Ez az iparág, ahogy már korábban is említettem, jelentős mértékben ki van szolgáltatva a különböző támogatásoknak, ami pozitív és negatív értelemben is továbbgyűrűzik a részvények árfolyamába. Ennek ellenére, mivel a Föld szempontjából a jövő mindenképpen a megújuló energiaforrások előállításának, használatának növelése, ezért bízhatunk abba, a megújuló energiával foglalkozó cégek részvényei hosszú távon jó befektetésként funkcionálnak, a technikai fejlődéseknek köszönhetően akár támogatások nélkül is. Persze igaz az is, hogy még egy darabig a befektetésre szolgáló portfóliójuk kisebb szeletét fogják a befektetők ebbe az iparágba fektetni.

A cél, hogy bolygónk fenntartható fejlődésének biztosítását végezzük el mi emberek, ne kényszerüljünk rá segítséget kérni az „Ötödik elemtől”!

 

 

 

 Ziegler Mátyás

 

Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában

Címkék: portfolioblogger

Döntsd a tőkét…

 2014.12.03. 08:53

77 éve a mai napon halt meg József Attila. A magyar költészet legkiemelkedőbb alakjainak egyike. Éppen csak átlépte 30-as éveit, mikor földi pályafutása véget ért, de költészete örökre itt maradt az utókor számára. Műveit szeretik vagy sem az olvasók, egy vitathatatlan, kivételes képességű költő volt. Ha műveit végignézzük, a mostani piaci viszonyok valahogy a Favágó című versét juttatja eszembe, abból is a következő részletet: „ Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz, ne szisszenj minden kis szilánkhoz! Ha odasujtsz körül a sorshoz, az úri pusztaság rikoltoz- a széles fejsze mosolyog.”

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: 4.000 Ft alatt sávosan érdemes vásárolni, viszont a megkeresett profitot is érdemes azonnal elvinni. Ha esetleg a 3.900 Ft elesik, további esés jöhet. Azért tartsanak szárazon egy kis puskaport későbbre is.

MOL: A papírt szerintem továbbra is venni,tartani kell. A háttér homályosnak tűnik, de valahogy az alvó vulkán effektust juttatja az eszembe. Kérdés,mikor tör ki?

Richter: Bár az orosz,ukrán helyzet, főleg a devizák alakulása nem fest valami jól,de bízzanak benne, hogy keletről nyugatra helyeződik,helyeződhet át szép lassan a túlsúly. 3.700 Ft vagy alatta sávos vételekkel érdemes próbálkozni, nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra TBSZ számlára is.

A kisebb papírok közül én továbbra is kitartanék a PannErgy és a Danubius mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon érdemes óvatosan figyelni a piacokat. A tengerentúl az esetleges kamatemelési várakozások erősödése okozhat hosszabb távon kellemetlenségeket, az európai piacokon az ECB esetleges újabb lépései határozhatják meg az elkövetkezendő időszak irányét.

A devizapiacon az év vége felé tartva, 305 Ft vagy alatta érdemes lehet eur/huf longokat vásárolni. Ugye Önök is ilyeneket olvasnak ki a verssorok között? Mivel a svájci népszavazás a várakozásnak megfelelően nem dúlta fel az 1,2-as határ védelmének fegyvertárát az SNB részére, továbbra is türelmesen vásárolják, tartsák az eur/chf longokat. Aki még nem jutott az űrbe, de szeretné átélni a (pénztárca) súlytalanság érzetét, próbálkozhat a rubel devizapárokkal.

Az alacsony kamatok és egy „magyar nábob” ajánlása szinte felér egy lottóötössel. Ez látszik is az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mindenki „AZT” akarja. :) Akarják Önök is.

Az izomláz és egy József Attila verseskötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kórház a város alatt

 2014.12.01. 11:54

Brókerbarangolás a Sziklakórházhban, befektetési lehetőségek az egészségügyi iparágba

Sziklakórház

sziklakórház bejárat.jpgA Budapesten kirándulók sokszor nem is sejtik, midőn a Budai Várban sétálnak és gyönyörködnek a csodálatos panorámában, hogy lábuk alatt igazi kincs rejtőzik. Több kilométeres barlangjárat felett lépkednek! A Sziklakórház egyike a legérdekesebb és a maga nemében páratlan történelmi emlékhelyének, ahol egy valóságos időutazáson vehetünk részt, megidézve a vérzivataros időket, az eszement hidegháborús korszakot. A Sziklakórház létezéséről is sokáig nem tudhattak sokan, titkos objektum volt, pár éve még csak annak, hogy fogadja a kíváncsi érdeklődőket.

A budai Várhegy mésztufa pincéi a történelem során számtalanszor biztosítottak menedéket szükség idején. A barlangrendszer feltárása az 1930-as években Kadic Ottokár nevéhez fűződik. Az első világháborút követően folyt a felkészülés, ha újabb vész törne ki, s ennek jegyében a barlangrendszerben került kialakításra a „K” jelű légoltalmi riasztóközpont. 1939-től a hosszasan tekergő barlangrendszert megerősítették, óvóhelyi céllal átalakították, hiszen az ország kormányzati negyede is a Várban volt. Szendy Károly, Budapest akkori polgármestere rendelte el a létesítmény kiépítését, erre a célra 360 000 pengőt tartalékoltak. A Don-kanyarbeli összeomlás követően Budapest légitámadására való felkészülése is szükségessé vált, ezért a szükségkórház felgyorsított építését elrendelték. Eredetileg hatvan férőhelyesre tervezték, három kórteremmel, műtővel, a kor legmodernebb eszközeinek és technológiáinak felhasználásával (röntgen). műtő.jpg

Múzeumi érdekességek: Az Evita forgatásához  a Morpheus névre hallgató altatógépet kölcsönözték, mert még működőképes és szükségük volt egy korabeli altatógépre. 2mp-re látható is a filmben.
A röntgent állítólag csak 1x használták, amikor az itt lakó karbantartó (hidegháborús időszak) eltörte a kisujját és megkérte a barátját a Szent János körházból, hogy segítsen neki megröntgenezni. A II. vh-ban is volt itt röntgen mert nagyon jól felszerelt kórháznak számított amikor megépült, de a most látható gép az 50-es évek végén került ide.
A háborúban itt született gyerekek számáról nincsenek adataink, azt tudjuk, hogy '56-ban legalább hat kisfiú és 1 kislány született itt. A 'kislányt' ismerjük is, ő azóta Németországban él és ő 2008-as múzeumi megnyitó napján  a múzeum látogatója volt.

A hivatalos megnyitó 1944. február 23-volt, igazgatónak dr. Kovács István egyetemi adjunktust nevezték ki. (A megnyitón jelen volt a később ápolónőként ott dolgozó özv. Horty Istvánné, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona.) A nemesi családok hölgy tagjait a Vöröskereszt részesítette ápolónői képzésben, három főrendi „Ilona” (özv. Horthyné, Ilona, gr. Széchényi Ilona, gr. Andrássy Ilona) teljesített a kórházban számos nővér mellett.

kórterem.jpgA leg emberpróbálóbb időszak Budapest ostroma volt, 44 karácsonyára a német csapatok elvágták a kórházat anyaintézményétől, a Szent János Kórháztól, ahonnan a főtt ételt, eszközöket szállították. 2-300 betege zsúfoltak már össze, ennek többszöröse volt a járó beteg. A mindennapi étel, a víz hiánya, a közel negyvenfokos meleg, az elviselhetetlen szagok embert próbáló körülményekhez vezettek. Az ott dolgozó orvosok és ápolók, a Vöröskereszt képviselője, Friedrich Born, aki menleveleket állított ki a rászorulóknak, helytállása és embersége a mai napig példaként szolgál.

A háborút követően Vírus Oltóanyagtermelő Intézet működött a Sziklakórházban 1945-49 között, majd a kommunista diktatúrában LOSK 0101/1 kóddal jelölt titkos objektummá vált, melynek során a kórtermek kiépítése, a gépészeti fejlesztések folytatódtak. A kórház az 1956-os forradalom idején újból megnyitotta kapuit. A hidegháborús időkben 1958-62 közötti fejlesztések lehetővé tették, hogy egy vegyi vagy atomtámadás esetén is betegeket tudjon fogadni. Az őrült elmék felett, akik gombafelhőkről vizionáltak elsodorta hála Istennek a történelem, de a légókórház és atombunker titkos minősítése egészen 2002-ig megmaradt.

Most, a látogatók világháborús életképeket láthatnak, egy korabeli felszerelt kórházban s egy atombiztos bunkerben lépdelhetnek, ahol a nagyobb termek között zegzugos folyosók, korhű plakátok és mindennapi tárgyak láttán borzongás jár át mindenkit. A közelmúlt történelmébe borzong bele, tudván, hogy oly helyen állunk, ahol éltek, meghaltak, túléltek borzalmas időket. (A Sziklakórház Atombunker Múzeum honlapja: www.sziklakorhaz.eu)

A felszínre kiérve néma csönd, lassan visszatérünk a mindennapi életünkbe, s barangoló brókerként csak napok múltán jutnak eszembe kapcsolódó dolgok. Egy kirándulás, amihez áttételesen kötődik a téma, ez nem is oly egyszerű. Kórház, egészségügy, vállalatok, akik segítségével az orvosok hippokratészi esküjüknek eleget téve szolgálnak, gyógyítanak minket.

Befektetés az egészségügybe

Ha valaki a részvények világából szeretne profitálni, de nem szeretne túlzott kockázatot vállalni, az választhatja a menedék részvényeket (stock haven). Ezek a papírok olyan szektorbeli vállalatok részvényei, amelyeket kevésbé érzékenyen érint egy gazdasági visszaesés (energia és bankszektor). Mivel a fogyasztás és a mindennapi élet alappilléreit képviselik, őket korlátosan érinti a vásárlóerő csökkenése.

Amennyiben az egészségügyre gondolunk, elsőként a gyógyszeripar ugrik be a befektetőknek, de az iparág ettől sokkal szélesebb palettájú, hiszen a gyógyítás és megelőzéshez nélkülözhetetlenek a kórházak, egészségbiztosítók, patikák, a korszerű és hatékony orvosi diagnosztikai eszközök, a mindennapi eszközök, nem beszélve a klinikai laboratóriumok eszközigényéről.

Az érdeklődőknek tudniuk kell, hogy a tőzsdén kereskedett iparág részvényeinek döntő hányadát a tengerentúlon kell keresnünk, ezért szubjektív válogatásomban is nagyobb hangsúlyt kapnak az amerikai befektetési célpontok (több tucat részvényt és befektetési alapot találunk, amit a new yorki tőzsdén jegyeznek), ennek ellenére barangolásunkat kezdjük Európában. Az egészségügyi szektort azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert az emberek átlagos élethossza nő, a hosszú élettel együtt járnak a krónikus betegségek, a világ öregedő lakosságának egészségügyi ellátása növekvő költséget jelent, az iparág termékei iránt nő a kereslet.

Potenciális célpontok

A Philips és Siemens cégek neve ismerősen cseng mindenkinek. Az előbbi társaság a közelmúltban jelentette be, hogy két nagy üzletága külön vállalatként, külön egységként folytatja, szétválik a világítástechnikai üzletág, s leválasztják a konszerről a háztartási kisgép és gyógyászati berendezések üzletágakat. A társaság alapjait még 1891-ben tette le a Philips család, a századfordulón már a világ egyik legnagyobb izzógyártói közzé tartozott, de az első világégés idején már létrehozta első kutatólaboratóriumát, és elkezdte bevezetni az első innovációit a röntgen és a rádiótechnológia területén. 1918-ban a Phiips már bemutatott egy orvosi röntgencsövet. A logójukban szereplő hullámok a rádióhullámokat, a csillagok az esti égboltot jelzik, amelyen keresztül a rádióhullámok utaznak.

A Siemens globális vállalatcsoport története 165 éves. (Mára a világban megtermelt minden 5. megawattot Siemens technológia állítja elő, két óránként ad be szabadalmi kérelmet, Európa autógyárainak 80%-ban az automatizálás és hajtástechnikai rendszerét ők szállítják, 6400 általuk gyártott szélerőmű működik a világon.) Az egészségügyben is megkerülhetetlenek. Siemens Egészségügyi Szektor a világ egyik legnagyobb egészségügyi szállítója, és vezető szerepet tölt be az orvosi képalkotásban, a labordiagnosztikában, a kórházi informatikában, valamint a hallókészülékek terén. A társaság szerteágazó üzletágaiból fakadóan, ezen társaságban való részesedésünk több, mint egy egészségügyi befektetés, nem úgy, mint a szintén német Fresenius Medical Care társaság esetén, aki a világ legnagyobb dialízis termékeket gyártó és dialízis szolgáltató cége. (Ma a világon több mint 2,5 millió beteg szenved krónikus veseelégtelenségben és szorul vesepótló kezelésre.) A Fresenius 3250 dialízis központot számláló nemzetközi hálózatán keresztül a cég világszerte 270.000 beteg kezelését végzi, de termékeit a dialízisre szoruló betegek egyharmada használja. 2012 –ben ünnepelte a vállalatcsoport fennállásának 100. évfordulóját, s ebben az évben az 500.00. dializáló berendezés gyártását is elérték. A Fresenius SE Vz is világszerte működő egészségügyi csoport. Dialízishez, a páciensek kórházi vagy otthoni ápolásához gyárt és nyújt különféle termékeket, szolgáltatásokat: gyárt diagnosztizáló rendszereket és felszerelést, infúziót, transzfúziót, dialízist, vérelkülönítőt és plazmát, valamint hemofilter forgalmaz, továbbá készít szilárd és folyékony gyógyszereket, tápanyag folyadékot. (Ez a hosszas felsorolás jól megvilágítja, hogy mi mindenre van szükség a gyógyszergyárak piruláin kívül.) A bécsi tőzsdén is találunk egy szektortársat, a Intercell társaságát, aki a fertőző megbetegedések elleni immunoterápiás termékek fejlesztésre specializálódott.

Vessük pillantásunkat Amerikára!

healthcare-620x310.jpg1941-ben alakult a Stryker Corporation. A második világháború már javában folyt a öreg kontinensen, ennek velejárója, hogy kielégíthetetlen kereslet mutatkozott az orvosi eszközökre. A cég fő profilja az orvostechnológiai eszközökön belül a helyreállító szegmens termékei: ortopédiai rekonstrukciós implantátumok, csípő és térd ízületi protézisek, a gerinc implantátumok, beleértve a nyaki és csigolya sérülések eszközeit. Kissé bizarrnak gondolhatnák, de a második világégésben számtalan katona szenvedett végtagi sérüléseket, lépett aknára, s sajnálatosan e sérülések a mai korban is előfordulhatnak közúti- és munkahelyi balesetekben, arról nem is beszélve,hogy az elmúlt hetven évben is számtalan helyi konfliktus, háború, vérengzés szedte áldozatát. Az innovációk következtében mára már olyan mű végtagok kerülnek forgalomba, hogy azzal teljes életet is tudnak élni a sérültek, mászhatják meg a világ legmagasabb hegyét, vehetnek részt futóversenyen, akár az olimpián is…

McKesson. A hagyományos gyógyszerek és eszközök, egészségügyi és szépségápolási termékek mellett információtechnológiai szolgáltatásokat is nyújt, mint a stratégiai menedzsment szoftverek. A vállalatok életében tudjuk, hogy milyen fontos a könyvvitel, számvitel, a vállalatirányítási szoftverek milyen mértékben terjedtek el. Az egészségügyben is nélkülözhetetlenek ezek az alkalmazások, elég csak abba bele gondolni, hogy milyen nagyfokú szervezettséget igényel a betegek ellátásának megszervezése, a paciensek és orvosok irányítása, a szükséges eszközök, felszerelések, vérkészítmények, donorok irányítása. Ezen logisztikai feladatok koordinálásához nélkülözhetetlenek ezek a szoftverek. A hétköznapi működés esetén is jó szervezettséget igényel ez a munka, egy esetleges tömegszerencsétlenség, tömegbaleset, járványveszély esetén az összehangolt munka és szervezettség kulcsfontosságúvá válhat.

Az Express Scripts gyógyszertár ellátás menedzsmentre fókuszál elsősorban. Ami magába foglalja a gyógyszer kereskedelmi hálózat feladatait, ezen belül a gyógyszerek szállításához kapcsolódó szerevezést, a kiskereskedelmi gyógyszertári adminisztrációt. A termékek felhasználói között a patikákon túl, egészségbiztosítók, betegellátási szervezetek, a munkaadók, szakszervezetek által szponzorált juttatási programok is találhatóak.

A Termo Fisher Scientific elemző műszerek, berendezések, reagensek és fogyóeszközök, szoftverek és szolgáltatások gyártója, diagnosztikai és laboratóriumi termékeket és szolgáltatásokat nyújt, melyek felhasználói biotechnológiai, tudományos, kormányzati, környezetvédelmi és egyéb kutatási és ipari piacok, klinikai laboratóriumok. A Boston Scientific is orvosi készülékeket és berendezéseket gyárt, többek között kardiológiai termékeket (katéterrel irányított ultrahang képalkotó alkalmazások, szívritmus szabályozó eszközök,pacemaker rendszerek. A z Abbot Laboratories neve ismerősen csenghet, szintén egy régi vállalatról van szó (1888-ban alakult). A generikus gyógyszerei mellet diagnosztikai szegmense a gyógyszer terápiás monitoring, genom-alapú vizsgálatokat, vércukor és vércukorszintmérő rendszereket, tesztcsíkokat is nyújt vevőinek. A teljes termékpalettát szinte képtelenség is bemutatni.

Járványok, Ebola

kolera2.jpgEgy járvány elterjedése mindig hatással volt a gazdaságra, a tőzsde szempontjából pedig óriási emelkedések és áresések is előfordultak. A középkori nagy pestisjárvány Európa lakosságát megtizedelte, a XIX. századi kolerajárvány pedig egyik oka volt az akkori tőzsdekrachnak (1873). Pár éve a H1N1 vírus terjedése borzolta a kedélyeket és váltott ki heves reakciókat, most az Ebolától voltak hangosak a médiumok.

Kizárólag tőzsdei szemszögből nézve, megállapíthatjuk, hogy ennek a járványnak voltak nyertesei és vesztesei (itt ne feledkezzünk meg arról, hogy közel tízezren betegedtek meg, s a betegek mintegy fele sajnálatosan bele is halt a járványba, a gyógyszerfejlesztőket pedig nem jogtalanul vádolták azzal, hogy az 1976-ban azonosított vírus ellenszerét még nem fejlesztették ki, mivel kellő profitot nem reméltek tőle), kellő helyzetfelismeréssel a spekulánsok ezt ki is használhatták. A nyertesek az érintett gyógyszercégek és védőfelszerelést gyártók voltak, a vesztes oldalon a légitársaságok, továbbá az árupiacokon a Nyugat-Afrikához kötődő rész, főként a kakaóbab export. Mivel a fertőzés levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem terjedt, eddig korlátos volt a fertőzött területek száma. Hogy a globális világ és a szenzációhajhász sajtó mi szerepet játszik ebben a szomorú történetben, az egy külön misét megérne…

Maradva az Ebolánál és a tőzsdénél, láthattuk, hogy némely érintett cég árfolyama akár három, négyszeresére is felugrott, de a globális tőkepiacokon nagy hatással nem voltak. A gyógyszer gyártók között a Tekmira, a Chimerix, Ibio, BioCrysté, Newlink Genetics, Sarepta árfolyama reagált heves emelkedéssel, hogy ez mennyire lesz tartós, pár hónap múlva majd megláthatjuk.

Bár Karinthy azt írta, hogy „Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni”, de egészségség nélkül sokkal nehezebb. Ha pedig befektetésekről van szó, akkor nyugodt álmunkról, boldogságunkról talán az egészségiparban pihenő megtakarításunk gondoskodhat. És ne feledjék: ha a Sziklakórházban még nem jártak, látogassanak el oda! Nem fognak csalódni!

 

 

sza.

(Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában)

Címkék: portfolioblogger

Mikulás ralira várva

 2014.11.26. 10:34

Hihetetlen, de lassan megint eltelik egy év. A gyerekek ebben az időszakban már a Mikulást várják. A piaci szereplők is. Hiszen a tőzsdei legendárium szerint ilyentájt szokott lenni az ún. Mikulás rali. Persze nem minden évben, de valahogy ez vésődött be az emberekbe. Az idei évben, főleg a nyugati piacokon ezt a legendát erősítheti az ECB „pénznyomtatása”. Lesz-e, vagy sem, nehéz megmondani, egy viszont biztos, a befektetőknek érdemes józannak maradni ilyenkor is, és az év vége felé inkább a pozíciók leépítésével érdemes bíbelődni, mintsem új, nagy pozíciók felvételével foglalkozni. Ne feledjék, év végén a likviditás lecsökken, a volatilitás megnő. Fontos, hogy ne a szájuk nőjjön meg a befektetőknek, amikor lebiggyed a szomorúságtól, hanem a mosolyuk.

Nézzük a piacokat:

 OTP: Sávozik továbbra is a papír. 3.950 Ft vagy alatta sávos vétel, amennyiben a megvett részvényeken profit képződik, akkor pedig realizáljanak.

MOL: Érdekes olvasni, amikor a horvát miniszterelnök mennyire másabb hangvételben nyilatkozik a MOL-INA dologgal kapcsolatban, mint a horvát gazdasági miniszter. Mi lenne, ha a tárgyalásokon is a miniszterelnök venne részt?   Továbbra is tartsák, vegyék, közel lehet a végkifejlet.

Richter:Nagyobb portfóliókba továbbra is érdemes vele kacérkodni 3700 Ft alatti tartományokban,sávosan, akár hosszabb távra is.

Tartanám továbbra is a meglévő Danubius és Pannergy papírokat.

 A nemzetközi piacokon emelkedésnek indultak a papírok. Akinek van Hyundai, Daimler illetve VW papírja, az a profit bevédése mellett figyelje meddig emelkednek ezek a részvények.

A devizapiacokon továbbra is jó vétel lehet az EUR/HUF long (a december 30-i napra mindenki készüljön fel extrapénzzel a vásárlási lehetőségre J). Szerintem nem lesz sikeres a svájci népszavazás,ezért továbbra is bátran tarthatják, vehetik az EUR/CHF longokat is.

Aki a kedvező euró árfolyam mellett,lecserélésre szánja el a forintját, annak még most sem késő az OTP euró kötvények vételével kacérkodni.

Az izomláz és egy csizmatisztító legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Tell Vilmos és az alma

 2014.11.19. 08:36

A legendák szerint 707 éve ezen a napon lőtte le Tell Vilmos a fia fejéről azt az almát, amit a zsarnok Gessler tetetett oda büntetésből, mert Tell nem tisztelgett a helytartó kihelyezett kalapja előtt. Most is előtérbe kerültek a svájciak, a november 30-i népszavazás miatt. Itt a többi között arról dönthetnek, akarják-e, hogy a svájci jegybank a tartalék 20%-nak a terhére aranyat vásároljon,és ne adhassa el. Ha a választól így szavaznának,az nagyban megnehezíthetné az SNB mozgásterét az általa felállított 1,2-as EUR/CHF védelme érdekében. A svájci gazdasági élet prominensei, a kormány és az SNB is azt vallja, ez az intézkedés káros lenne a svájciaknak,az így is erős frank esetleges további erősödésével (amennyiben az SNB feladná az 1,2 védelmét) jelentősen romlanának a svájci mutatók, romlana az ország versenyképessége,hiszen jelenleg minden ország a „ki tudja jobban leértékelni a devizáját” játékot, amibe a svájciaknak is muszáj lesz, lenne beszállni. Mi történik? December elsején okosabbak lehetünk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is szűk sávban mozog, a taktika szerintem egyelőre nem változott, 4.000 Ft alatt sávosan vásárolandó, ha emelkedés van,akkor pedig a profitot ízlés szerint el kell tenni.

MOL: Kicsit megmozdult az árfolyam, de persze ennél nagyobb emelkedésre vár mindenki. Továbbra is tartás, vétel.

Richter: Nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Továbbra is tartsák a PannErgy és a Danubius papírjait. (Utóbbi kifejezetten jó jelentést tett közzé, ha eltekintünk a jelentős illikviditástól, az árfolyamnak felfelé kellene elmozdulnia, hiszen jócskán messze tanyázik a mostani kb. 7.000 Ft körüli könyv szerinti értéktől. Amennyiben a javuló eredmény tartós lenne, a könyv szerinti érték folyamatos emelkedése elgondolkodtathatja a nagytulajdonost a kivezetésről.)

Nemzetközi piacon érdemes figyelni a VW, a Daimler a Hyundai papírjait. Egy esetleges korrekcióban vételeket keressenek a papírokban.

A devizapiacon továbbra is az EUR/HUF longok vétele a javasolt a 306 Ft vagy alatti szinteken. Aki tud a sorok között olvasni, az azt is olvashatja miért jó ez az irány. Az EUR/CHF long továbbra is preferált, főleg ennyire közel az 1,2-as szinthez. Szerintem a svájci szavazók elvetik az aranytartalék növelését célzó kérdést.

Továbbra is izgalmakat keltenek a befektetőkben az OTP euró alapú kötvényei. Jó áron van az euró, máshol alacsonyak a kamatok, nincs mit csodálkozni azon, hogy minden kötvénybefektető ezeket a papírokat keresi. Keressék Önök is.

Az izomláz és egy alma legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hitel, Hittel, Hidd el!

 2014.11.12. 09:21

Kezd formálódni a devizahiteles csomag forintosítása. Mit tudunk? 2015 februárban számolnak el a bankok a tisztességtelennek nyilvánított feltételekkel. Legkorábban ugyanebben az időpillanatban történhet meg először a devizahitelek forintosítása. (Az euróhitelek elszámoló ára 308,97 Ft, míg a frankhiteleké 256,47 Ft) Bevezetésre kerül a fair kamatozás is. Ennyi biztos van most, a többi még bizonytalan. Százalékok már zubognak a levegőből, de konkrét számok, kinek mennyi lesz ezután a fennmaradó tartozása,illetve mennyi havi törlesztő részletet kell fizetni, senki nem tudja. Egy biztos, a forintosítás után a törlesztő összegek nagysága befixálódik, és így nincsenek kitéve az ügyfelek az esetleges negatív árfolyamváltozásnak. De a pozitív árfolyamváltozásból sem tudnak profitálni többet. Viszont ezek után mit tippelnek, jövőre merre fog mozogni inkább a forint? Elő a fantáziával…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten megont lehetett egy körre felülni az OTp körhintán. Aki 4.000 Ft alatt belevett legalább egy csomaggal,az már realizálhatott is minimum egy évi állampapír hozamot, akár egy nap alatt. Pénteken gyorsjelentés,addig lehet, hogy érdemes kivárni a vételekkel, az esetleges profitot pedig eltenni. Vétel továbbra is 4.000 Ft alatt,sávosan.

MOL: Változás nincs,maximum annyi, hogy picit erősödni tudott az árfolyam. Az áttörésre még várni kell. Viszont az ajánlás továbbra is tartás,vétel.

Richter: Az elmúlt nap végére jelentősen csökkent az árfolyama. Ennek ellenére nagyobb portfóliókba, sávosan 3.700 Ft alatt mindenképpen érdekes lehet.

Továbbra is tartanám a PannErgy és a Danubius pozíciókat. Előbbit a sikeres fúrások illetve projektek reményében, utóbbit a várható jó eredmény miatt.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném 60 euró alatt az Adidas papírjait, 50 dollár közelében kacérkodnék a First Solar papírokkal, valamint 45 euró felett bevédeném az eddigi profitot a Hyundai papírjain. Érdekes lehet 60 euró alatt a Daimler részvénye is.

A devizapiacon 307 Ft vagy alatta sávosan keresném az EUR/HUF longokat, 310 Ft környékén pedig shortokat nyitnék ugyancsak sávosan. Minél jobban megközelíti az EUR/CHF az 1,2-at, annál nagyobb az esélye egy SNB intervenciónak. Szerintem a svájciak bölcsen elutasítják november 30-án az aranytartalék emelését célzó javaslatot a népszavazáson.

Az EUR/HUF árfolyam jelenleg kedvező, ez meg is látszik a kötvényesek rohamán az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mintha ingyen adnák, pedig nem. Aki euróban gondolkodik, vegyen bele. (Sanyi bácsi ajánlásával :) )

Az izomláz és egy hitel kalkulátor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

"Aranyeső a szép kis házra..."

 2014.11.05. 08:48

Ahogy a piacon mindenki várta, körülbelül 1.000 milliárd forintba fáj az ügyfelekkel történő elszámolás a bankoknak, ahogy a tegnap megjelent MNB iránymutatás ezt tartalmazza. A forint árfolyamának „védelmére” az MNB 9 milliárd eurót biztosít a bankok számára. Az, hogy az egész procedúra végleges lezárása miként fog ténylegesen hatni a forintra,nehéz most megmondani, viszont most mindenki erre az 1.000 milliárdra gyúr,mint a fogyasztás felpörgetője. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy azért sok esetben olyan pénzt „kapnak vissza” az ügyfelek ami nincs is,hiszen majd a fennálló tartozásból írják vissza, így a devizahitelesnek talán annyi könnyebbsége lesz, hogy a „századik” állását le tudja adni, mert csökken a törlesztő részlete. Személy szerint kicsit szkeptikus vagyok a „visszaadott pénz” fogyasztásnövelő hatásával kapcsolatban,mert inkább aki „pénzhez jut”, az talán a fogyasztás helyett megtakarítani fog. De az, hogy mi történik, természetesen a jövő zenéje, viszont mindenki „dúdolni” fogja…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is az általam jónak gondolt stratégia 4.000 Ft alatti sávos vételeket jelent, emelkedésben pedig sávos profitrealizálást jelent.

MOL: A közelgő jelentés mozgathatja meg talán rövid távon az árfolyamot,az is inkább akkor, ha a vártnál jobb adatok jönnek ki. Lefelé a mozgás szerintem erősen korlátos lehet. Tartás, vétel továbbra is.

Richter: A gyorsjelentés itt jobban kimozdíthatja az árfolyamot. Amennyiben jelentősen csökkenne, akkor sávosan nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra vásároljanak bele.

A Danubius és a PannErgy papírjait tartanám portfólió színezőként, főleg olyanoknak, akik nagyobb pénzkészletekkel rendelkeznek, és elfér egy kisebb csomag ezekből a papírokból.

A nemzetközi piacokon,aki vett az elmúlt hetekben 160 euró alatt VW papírokat, a nyereséget egy követő stoppal védje be. Ugyanez igaz a 40 euró vagy az alatti Hyundai vételekre is. Az Adidas pedig holnap jelent, akkor várható vele kapcsolatban jelentősebb árfolyammozgás.

A devizapiacon 310 Ft vagy felette óvatos shortok nyithatóak sávosan az EUR/HUF párban, 250 Ft környékén esetleg a USD/HUF pár is óvatos shortokra lehet jó. Továbbra is van fantázia az EUR/CHF longokban, főleg amikor jobban megközelíti az árfolyam az 1,2 környékét. Ennek a szintnek az SNB általi elengedését a jelenlegi piaci körülmények között nem hiszem. (sőt valamiféle jegybanki beavatkozást inkább el tudnék képzelni a frank gyengítése érdekében)

Kötvénybefektetők továbbra is keressék a jó áron megvehető eurót,majd ezt követően az OTP euró alapú kötvényeket.

Az izomláz és egy pénzes erszény legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

börzedalok.jpgAz elmúlt századelő pesti tőzsdei hangulatát, a tőzsdei parkett történéseinek hatását a pesti kispolgár mindennapjaira minden szociológiai, történeti leírásnál jobban mutatják a korabeli kabarék kuplészövegei. A pesti kabaré virágkora a XX század első éveiben kezdődött és az első világháborúig tartott. A párizsi mintára elszaporodott, zömmel a Nagymező utca környékén nyíló szórakozóhelyek (az első a Bonbonniére nevet viselte) az elsősorban a VI., VII. kerületben lakó, jelentős részben zsidó vallású kispolgárság esti célpontjai voltak (ahogyan a nappali a kávéház), konferansziéval, sikamlós, áthallásos, de mindig aktuális dalokkal és persze az elmaradhatatlan női zenekarral, tánckarral, a ma konzumlány kategóriába sorolható hölgyekkel körítve.


börzedalok2.jpgA kabarédalok közül kevés maradt az utókorra, sokat le sem jegyeztek, ezért is számít kuriózumnak az a kis kötet – Börzedalok címmel –, amelyet a kanyargós pályát befutó Gábor Andor(1) jelentetett meg, valószínűleg 1914-ben. A mára szinte fellelhetetlen könyvecske(2) Gábor Andor tíz versére írt
kabarédalt tartalmaz (kottákkal együtt), amelyek 1910 körül keletkeztek és váltak rövid időre népszerűvé. A verseket korabeli helyesírással közöljük.

 

A börze


Upor(3) mellett áll a börze, melytől eddig Isten őrze,

De mert ottan szörnyű hossz van, ott vagyok most jóban, rosszban,

S bár ez ellen több lap írt, vásárlom a papírt.

 


Most nem látok semmi bút itt, minden ember vesz közútit.(4)

Az megy úgy föl első sorban, mint a kára-gyöngy a borban.

Beadot egy kis mutyit, én is veszek közutyit.

 


Embertársam, most ne késs el, végy közútit hét kötéssel,(5)

S egy végső erőlködéssel, végy közútit nyolc kötéssel.

Megérdemled a dutyit, ha nem veszel közútit.

 


Ott, egy hosszú nagy teremben, bömböl, bömböl százhúsz ember.

Bömböl, ordít rémes módon, magyarul, ha nem csalódom.

Straszenbán, ünd Strászenbán(6), ez ma itt az őrület csupán.

Ach, ach, ach, jej, de szép a börzefach!

 


Ebben még szép hosszok lesznek, vesznek, vesznek, vesznek, vesznek

Bettelhejmék és a Vejszék(7), s nem hajítják el a fejszét.

Krausz Simon, ünd Krausz Simon(8)! Ő is vett, tehát nagyon finom!

Ach, ach, ach, szebb ő, mint a perzsa sah!

 


Azután egy szép nap zordul, a közúti visszafordul,

Én ezt akkor veszem észre, ha a hossz már fordul besszre.

Strászenbán!... jaj, közúti: holtra gázol, ez már most tuti.

Ach, ach, ach, itt a pestis, itt a krach.

 


Új vizeken


Gondoltam magamba, talán nem babona. Az értéktőzsdénél talán jobb a gabona.

Én oda átmentem, és örültem annak, hogy ott sem püspökök, ott is zsidók vannak.

Gabonán hízottak, mind olyan kerekek, rozsról pattant fiúk és zabigyerekek.

No de nem is csoda, ha kövérek lesznek, csak repcepogácsát és csalamádét esznek.

Hej, búza, búza, rozs, ez az élet jaj, de nagyon takaros, takaros.

 


Mi volna essetleg, ha tudni akarnám, mi a fenét jelent az: tavaszi takarmány?

Bizonyosan paplan, mert a dunyha téli, értéktőzsdés eszem eztet úgy ítéli.

Azt is megkérdeztem egyik barátomtól, mért mond tengerit, ha kükericát gondolt?

És ha tengeri a kükorica -féle , mért nem mondja, hogy ne tengerizzek vélett

Hej, búza, búza rozs, ez az élet jaj, de nagyon zavaros, zavaros...

 


Nem látott ilyet se Adria, se Kárpát, vettem tíz órakor három vagon árpát.

Tizenegy órakor ott kint az eső csepergett, s attól az én pénzem elúszott, lepergett.

Hallottál már ilyet, Vereckei Árpád, még mielőtt láttam volna azt az árpát.

A pénzem s az árpám úgy vesztek ott kárba, csakis a szememen maradt egy szem árpa.

Hej, búza, búza, rozs! Mért nem gázol el engem a villamos, villamos...


Mélázás a börzén
Hel, mostan puszta igazán a puszta, a sok bessz a börzét ide-oda zúzta.

Egy-két izraelita halaványan lézeng, se ih nem, se ih geb, mely az ég felé zeng.

Alig látni egy-két céget, mind elúszott vagy leégett.

Régesrég megszüntek lenni, s odalent már nem fáj semmi!

Valahol a börze mellett, hacacáré, hacacáré hacacáré...

 


Dehogy is megyek már én föl a börzére, csak itt az Uporban folyik az orrom vére.

Minek is nézzem meg, hogy a kurzus jó-e, úgy lelóg a fejem, mint egy konfiisló.

Tudja a jó mindenható, mi van azon sírnivaló, hogy a börzés ott delelget.

 


Nincs már itt egy ügynök, akibe még szusz van.Egy egész délelőtt

csak harmadfél slussz van, azt is, hogy valahogy ne menjen széjjel,

nem írással kötik, hanem drótkötéllel. S bármely óráján a napnak

Újabb mennykövek lecsapnak. Most egy levél, mely a cáré,

Hacacáré, hacacáré, hacacáré...

 


A börze Koriolánja
Most hogy vége a szezonnak, a börzések elosonnak,

Ki erre, ki arra ballag. Legtöbb nekimegy a falnak,

Sokan mennek Siófokra, s más külföldi városokra,

Sokan mennek ide Gödre, de legtöbben mennek csődbe.

Sokan csak Hidegkút-Gyönkre, de legtöbben mennek tönkre.

 


Mert kedélyállapotom rom, s besszek fekszik meg a gyomrom,

És van egy jól ápolt csúzom, én is tőled búcsúzom.

Én is elmék messze-mesze, ahová nem jár a Presse,

Ahová nem jár a Llojd(9) sem, és nem küldenek messzendzser-bojt sem.

De mielőtt még elmennék, füvet ennék, boldog lennék,

Megátkozlak sok csúfságért, hóhérom, te Szabadság tér! Hóhérom, te Szabadság tér!

 


Boruljon be az ég rajtad! Villamos menjen át rajtad!

Jólét sohase vessen föl, Krausz Simon ne keressen föl.

Rajtad százhúsz hordár álljon, és köpőcsészét ne találjon

Dadák ott ne üljenek le, palotáid dűljenek le!

Vetkezzél ki szép zöldedből, zsidók nőjenek földedből.

Annyi zsidó, ahány rád fér, Isten verjen, Szabadság tér! Isten verjen, Szabadság tér!

 


1 Gábor Andor (1884–1953): újságíró, kuplészerző, kritikus, később kommunista irodalmár. Fiatalon a Roland-ének fordítója, az Egyenlőség és a Hét munkatársa, Ady környezetéhez tartozott. 1918-ban a Nemzeti Tanács, a Tanácsköztársaság alatt a művelődésügyi népbiztosság munkatársa. 1919 után emigráns Bécsben és Berlinben, 1933-tól a Szovjetunióban. 1945 után a Ludas Matyi főszerkesztője, Kossuth-díjat kapott.
2 Erbé–Nádor–Szirmai: Börzedalok. Gábor Andor versei, Magyari Lajos műsora. Nádor Kálmán kiadása, Budapest 1915. 27. p.
3 Upor kávéház a Szabadság téren, a tőzsde épületében működött, főleg a börziánerek látogatták.
4 Közúti: Budapesti Közúti Vaspálya Társaság. 1865-ben alapított közlekedési rt., előbb a pesti lóvasút, majd 1886-tól a villamoshálózat egyik kiépítője, az egyik legnagyobb forgalmú részvény (1910-ben 153 millió aranykorona kapitalizációval) a tőzsdén.
5 Kötés: közútiból 5 darab volt egy kötés, ez 1910-ben kb. 3800 korona volt.
6 Strassenbahn: Budapester Strassenbahn-Gesellschaft: a Közúti német neve.
7 Bettelheim Mór (1876–1931): ismert magánbankár a század első évtizedeiben. Weiss Fülöp (1859–1942): ebben az időben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója, később elnöke, mindketten évtizedekig tagjai a tőzsdetanácsnak.
8 Krausz Simon (1876–1938): bankár és tőzsdespekuláns. 1900-tól a Bettelheim Mórral közösen alapított bankház, majd az Angol-Magyar Bank vezérigazgatója, 1916-tól 1926-ig az IBUSZ elnöke. Élete végén csődbe ment.
9 Die Presse: bécsi napilap, Pester Lloyd: budapesti német nyelvű gazdasági napilap, mindkettő közölte a tőzsdei árfolyamokat.

 

Az összeállítás Korányi G. Tamás: Sztellázs-ügylet ultimóra művéből, a Budapesti Értéktőzsde jubileumi kiadványából (2014) származik

 

Címkék: portfolioblogger

77308_hotel-doboz01.jpgGondolom sok gyerekes szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. A saját gyerekeim is imádják, de gondolom, sok családban nagyon szeretik a gyerekek. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igen lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát. Viszont az is számít, mire meg tudja venni azt a szállodát, legyen még lehetősége bejáratot (lépcsőt) is szerezni hozzá, hogy amikor a többi játékos belelép abba a kockába, akkor a mi hotelünkben „szálljon meg” 1-6 éjszakára, és nekünk fizessen, ne a „konkurenciának”. Terület, épület, lépcső vásárlása, majd a hotel „menedzselése”, a szállásdíj beszedése. Mint a valóságban. Ahogy az is valós, hogy néha az a játékos, aki pénzszűkében van, megpróbálja elmismásolni a fizetést. Ugye ilyen is előfordult már az életben is néha szállodai körökben?  

“ Messziről fénylik a Hotel Menthol, Ott pompázik a tengerparton, Amerről a zöld színű reklámszöveg Tündöklő fénye kiveri a szemed…” Ahogy a jól ismert sláger is mutatja, az életben még inkább lényeges ez a pompa és ragyogás, mint a játékban. Bár a játék is szembesít “sok-sok konkurenssel” de valahogy az életben ez még inkább kidomborodik. Hiszen nagyon kevés az a hely a világon, ahol egyes szállodák konkurensek nélkül tudnak működni. Ahogy a játék menete során, előbb-utóbb a táblán is megjelennek a konkurens hotelek, ugyanígy van ez az életben is. Abban sincs nagy eltérés a játék és az élet között, hogy nagyon érdemes megnézni,melyik szállodát választjuk. Mert sok minden megtörténhet egy hotelben,egy hotellel. Lehet akár egészségügyi zárlat (Vesztegzár a Grand Hotelben).waczak.jpgUgyanakkor gondolom, senki sem olyan típusú szállásra vágyik, mint a Bates Motel. De Basil Waczak szállójába is beletörne egy-két ügyfélnek a “bicskája”. Abban is biztos vagyok, hogy páran elég érdekesen éreznék magukat Tarantino Mon Signor szállodájának „négy szobája egyikében”.

Ahogy láttuk az előbbiekben, már a játékban sem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szállodát. Most nézzünk körül a való életben, hogy a hatalmas hotelkapacitásból, ami kétségtelenül együtt hullámzik az emberiséggel, legyen szó üzleti úttal kapcsolatos szállodai igényről, vagy egy napsütötte tengerparti nyaraláshoz szükséges és lényeges kellékéről. Azt szeretném előre leszögezni, a válogatás valamelyest szubjektív, mert a hatalmas kínálat bemutatására értelemszerűen a jelenlegi cikk nem alkalmas, azt viszont lehetővé teszi, hogy egy két érdekes hotelláncot esetleg közelebb hozzak, mint lehetséges alternatívát a befektetést keresőknek.

Tozsdesztori-Danubius-Hotels-reszveny.jpgA hazai piacon egy olyan hotel részvény található,ami a befektetők számára megvásárolható. Az, hogy ezt érdemes-e meglépni, döntse el mindenki maga. Az itthon megvásárolható papír a Danubius részvénye. A céget állami vállalatként alapították 1972-ben. Már mint részvénytársaság, 1992-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az évek során a papírok szépen lassan egy meghatározó tulajdonos kezébe vándoroltak. A cég terjeszkedésének köszönhetően talán Európa egyetlen olyan társasága, ahol a tevékenység fő vonulata a gyógyturizmus, annak ellenére, hogy rendelkezik városi szállodákkal is. Magyarországon kívül a régiónkban több országban is, ésl Londonban is rendelkeznek hotelekkel (Danubius Hotel Regents Park).

A részvény eddigi maximuma 11.000 Ft volt, még 2007-ben, az eddigi minimumot pedig 2012-ben produkálta 2.150 Ft-tal. Jelenleg, a cikk írásának idején a papír 5.200 Ft környékén cserél gazdát a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A társaság könyv szerinti értéke jelenleg 6.300 Ft környékén van, tehát magasabban,mint a jelenlegi piaci ár. Ha csak ezt nézzük, jó befektetés, viszont ne feledkezzünk meg az alacsony közkézhányadról, mert a részvények döntő hányada egy kézben van. Pont ez az egyik spekulatív dolog a papírban, mert egy esetleges tőzsdei kivezetés esetén (nem számolva esetleges számviteli, illetve egyéb legális piaci trükközéssel) a nagytulajdonosnak a könyv szerinti értéket kellene kifizetni a kisbefektetők részére. Nem teljes befektetendő pénzzel, de kisebb csomaggal érdemes lehet spekulálni a papírral.

bass intercontinental.jpgHa küldöldre kalandozunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a legnagyobb szállodaipari csoport a világon 2004 óta az InterContinental Hotels Group (IHG:xlon). A története 1777-ig nyúlik vissza, amikor is William Bass létrehozta sörgyárát. Az, hogy a világ legnagyobb hotellánca lett, köszönhető volt úttörő embereknek és az új ötletek megvalósításának. Megjegyzem, Budapesten is találhatunk és akár megszállhatunk Hotel InterContinental szállodában. A csoporthoz tartozó márkák közé tartozik többi között a Holiday Inn, a CROWN PLAZA, a hotel INDIGO, vagy a CANDLEWOOD suites. Az elmúlt egy évben 2.000 penny és 2.600 penny között mozgott, jelenleg 2.422 penny az értéke. Nem tűnik rossz befektetésnek.

waldorf astoria.jpgWaldorf Astoria.Gondolom sok embernek ismerős, valószínűleg a cikk olvasói közül többen jártak is már ott. A luxus szinonímájaként is ismert a neve. Ilyen és ehhez hasonló szállodák tarkítják a következő szállodalánc portfólióját. Ha hozzáteszem a Paris Hilton nevet, akkor nem kell messzire menni, hogy kitalálják, melyik ez a szállodalánc. Paris kisasszony hitetetlen nagy reklámot jelent a vállalatnak, még ha legtöbbször kéretlen is. De a gazdagoknak, a bulvár és a pompa kell. Akinek a waldorf névről először a saláta jut az eszébe és nem a hotel, az sem jár messze az igazságtól, hiszen a hotel megnyitásakor szolgálták fel először. Rájöttek,melyik láncról van szó? Gondolom, nem volt nehéz. Igen, eltalálták ez a Hilton. Amit eredetileg Conrad Hilton alapított 1919-ben. Olyan brand-ek tartoznak ide, mint a CONRAD, a CURIO, HOMEWOOD SUITES, Hampton. Először 1970-ben került a tőzsdére. 2007-ben a Blackstone kockázati tőkealap megvásárolta a céget az alapító Hilton családtól, majd ki is vezették a tőzsdéről, ahová 2013-ban tért vissza újra. (HLT:xnys) 21,5 dolláron indult újra a kereskedése, és az eddigi maximuma 25,7 dollár környékén volt a közelmúlt kereskedési időszakában. Aki bízott benne, hogy a luxus jól fizet, nem csalódott, a részvény jól fialt minden tulajdonosának az elmúlt időszakban.  

mariott.jpgA következő hotellánc is megtalálható Magyarországon is, hiszen Marriott Hotel is van Budapesten. Ezt a szállodaláncot 1927-ben alapította John Willard Marriott valamint a felesége Alice. Az első szálloda 1957-ben nyitotta meg kapuit. Maga a Marriott International 1993-ban alakult, amikor a Marriott Corporation két vállalatra vált szét. Olyan szállodamárkák találhatók a csoportban, mint a Ritz-Carlton, Bvlgari Hotels and Resorts, Marriott Hotels and Resorts. Az elmúlt évben a tőzsdei kereskedésben a részvények (MAR:xnas) 44 dollár és 72 dollár között mozogtak. Úgy néz ki, ez a részvény is jó befektetés volt az elmúlt időszakban.

Nézzünk egy európai láncot akkor. Ez pedig az Accor. 1967-ben alapította Paul Dubrule és Gérard Pélisson a SIEH csoporton keresztül. Székhelye Párizsban van.

A csoport az alacsony, közepes és a luxus kategóriában is rendelkezik szállodákkal. Olyan ismert hotelmárkák találhatóak a csoport tagjai között, mint a Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure, Ibis ,Etap, Motel 6 vagy a Forma-1 Accor. A lánc tagjai közül sok szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (AC:xpar) az elmúlt évben 27 és 39 euró között mozgott, jelenleg 36 euró körül áll.

Nem talált megfelelő szállodát? Sírás helyett mondd Hyatt. Félretéve a szóviccet, nézzük következő hotelláncunkat. A Hyatt szállodaláncot két magánszemély alapította, Robert von Dehn és Jack Dyer Crouch ,majd néhány év múlva von Dehn eladta a részesedését Jay Pritzkernek. Így került a Pritzker család a szállodaláncba. Fia Thomas a Hyatt Hotels Corporation Igazgatósági Elnöke. 2009 novembere óta van a tőzsdén (H:xnys) és az elmúlt évben 43 és 63 dollár között mozgott, jelenleg is éves maximuma környékén tartózkodik.

jacob astor.jpgA következő cég a Starwood Hotels and Resorts. A vállalat 1980 ban alakult, de az elődje 1969-ben jött létre eredetileg egy ingatlan befektetési cégként Starwood Capital néven. Különböző neves márkák találhatók s csopotrtban, mint a Sheraton, a St. Regis (nevét a St. Regis Hotelről kapta a márka, amit John Jacob Astor IV építtetett 1904-ben, és aki a Titanic fedélzetén halt meg 1912-ben. De a 30-as években a szálloda főcsaposa készítette a Bloody Mary koktélt először.), W Hotel Westin, Le Meridien (ami szintén megtalálható Magyarországon) A részvény (HOT:xnys) az elmúlt évben 65 és 84 dollár között mozgott, és most is a 84 dollár környékén tanyázik.

Megfigyelve a fent nevezett hotelek részvényeinek árfolyamait megállapíthatjuk, hogy a hotel nem csak társasjátéknak kiváló, hanem részvénybefektetésnek is. Miért? Talán azért, mert az elmúlt időszakban, főleg az USA-ban, de a Távol-Keleten is, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt évek pozitív befektetői hangulatnak köszönhetően. Ez pedig kihat a gazdagok életmódjára is az által, hogy szívesen keresik a luxust, ezen belül a luxushotelek szolgáltatásait, szobáit. Ez viszont azzal járt, hogy a luxushotelek nagyon jól teljesítettek, és ez meglátszik a részvényeik árfolyamán is.

Úgyhogy aki teheti, a Hotel játékkal társasozzon, aki megteheti, hotel részvényekkel játszadozzon!

 

Ziegler Mátyás,

megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4. számában

Címkék: portfolioblogger

Trónok harca

 2014.10.29. 14:45

A szórakoztató- és játékipar királyai

Írásom ajánlom Sz.B.-nak.

tronok_harca_logo.jpgA Westeros földrészen a Hét Királyság királya a Vastrón birtokosa, s uralja a birodalmat a Trónok harca televíziós sorozatban. Családok emelkednek föl, vagy vállnak kegyvesztetté, s nézők milliója várja a következő évad kezdetét, hogy követhesse a Stark-ház és a Lannister-ház történetét. A film- és szórakoztatóiparban is számos óriás harcát, szövetségét láthatjuk, nemegyszer kebelezi be az egyik a másikat, kötnek szövetséget, vagy tűnik fel egy ismeretlen ifjú harcos az online játékipar földjéről.

A régvolt időkben a gyerekek játékszere a fa építőkocka, a labda, a maci és hajas baba volt, a kert végében épített menedékben bújhattak meg az indiánok, biciklivel fedezték fel a környéket. A technika fejlődésével jöhetett csak a diavetítő, hogy a szoba félhomályában, a falra vetített képen egy mese varázsolja el a legkisebbeket. Jó esetben ezek a játékok még mindig kéznél vannak, de a mai kor (fogyasztói társadalom) gyermekeinek szobájában műanyag játékok sokasága áll tornyokban, zenélő és interaktív kacatokkal egyetemben, a mozgókép élménye más tableteken és multiplex mozikban adatik meg, s idővel a megkapott mobiltelefonra is játékokat töltenek le. A játék öröme nincs korhoz kötve, manapság a felnőttek jelentős része is játszik; épít várakat stratégiai játékokkal, épít tőzsdei légvárakat, tölt le okos telefonjára unaloműző applikációkat, a közösségi oldalak játékaira regisztrál.

A film-, és szórakoztató-, és játékipar jelentős részesedést hasít ki magának a tőkepiacokon. Egy játékboltba betérve, egy családi film megtekintésekor, vagy a nappaliban, a játékkonzolon játszott foci mind-mind egy multinacionális média vagy játékóriást gazdagít. A teljesség igénye nélkül járjuk körbe ezt az iparágat, s befektetőként (spekulánsként) vegyük górcső alá, hogy a tőzsdei kereskedés szempontjából milyen társaságokkal kereskedhetünk. Korántsem kell nagyítóval (górcsővel) keresgélni a célpontokat. „Aki nem figyel, hallani sem fog.” (Trónok harca)

A tűz és jég dala

tronok_harca_1_3776_1.jpgA nyáron a filmipar a 21th Century Fox (FOX:xnas) ajánlatától volt hangos a pénzügyi sajtó, mikor ajánlatott tett a Time Warner (TWX:xnys) médiakonszern részvényeinek megvásárlására. A Fox-tulajdonosa 80 milliárd dolláros ajánlatát a Time Warner-birodalom visszautasította. A Fox a társaság kis szeletét szemelte ki, nevezetesen a HBO-t, amely olyan prémiumsorozatokat gyárt, minta Trónok harca, A törvény nevében, Szilíciumvölgy. Ennek a televíziós üzletágnak bár kevesebb előfizetője van, mint a streamingszolgáltató Netflixnek (NFLX:xnas), mégis több pénz termel. (Az év egyik meglepetése volt a Netflix szárnyalása, a tervezett európai terjeszkedése még érdekességekkel szolgálhat, annak ellenére, hogy szektortársaihoz képest is túlárazott, de Carl Icahn-nel ellentétes pozíciót felvenni több mint merész...) A Trónok harca legutolsó évadjának nyitánya 17 millió nézőt vonzott a készülékek elé. A Warner Bros filmstúdió és a HBO sikereinek következtében már az első negyedévben 6,8 milliárd dollár volt a bevétele a Time Warnernek.

 Film- és játékipari érdekességek

  • A Nintendo céget 1889-ben alapították, eredetileg kézzel készített ún. hanafuda kártyák gyártására. Mára 453 millió játékgépet és közel 2,2 milliárd játékprogramot adott el
  • Minden idők 100 legjobb videojátéka között van a Tetris, ami az első Szovjetunióból exportált játék volt, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa, Alekszej Pazsitnov fejlesztette.
  • 1997 –ben egy teherhajóról 62 konténer zuhant a vízbe, az egyik konténerben 4,3 millió darab Lego-darabkával, amiket a mai napig hordja a víz a partra, köztük számos tengerrel kapcsolatos szetteknek darabjaival (búvárfelszerelés, szigonypuska)
  • A brit lottónyertesek 20%-a költene játékszobára (X-boksz, Playstation stb.)
  • Richard Allen Garriott játékfejlesztő (City of Heroes, Ultima sorozat) vagyonát nagy részét áldozta egy űrutazásra, hogy gyerekkori álmát megvalósítsa
  • Obi-Want alakító Sir Alec Guinness olyan megállapodást kötött George Lucassal, hogy a bevételek két százaléka őt illeti meg, így milliomossá vált. Darth Vader (James Earl Jones) másként döntött, mert kellett a pénz rezsire..
  • A játékipar rekordjait külön Guiness-rekordok könyvben gyűjtik össze
  • A legnagyobb filmes bevételt az Avatar produkálta 2,7 milliárd dollárral. A Disney klasszikus első darabját, Hófehérke és a hét törpét, 1937-ben mutatták be, hetvenhét év alatt 416 millió dollárt hozott a készítőknek, ez jelenértékben számolva 6,89 milliárd dollár!
  • Frostmourne_1hand_version_by_Redecorator.jpgA Warcraft világában szereplő mágikus kard, a gonosz, léleklopó penge a Frostmourne alapján készített replikáért egy árverésen 20 ezer dollárt fizetett egy rajongó

 

 

Amerikát hat nagy médiacége van, azok birtokolják a legfontosabb film gyártókat (Fox, Paramount, Sony, NBC, Time Warner, Walt Disney (DIS:xnys)), leányvállalataik filmstúdiók, reklámozással, zenével, újságkiadással, divattal és játék-iparral foglalkoznak. A szerteágazó érdekeltséget látva, nem is oly meglepő, hogy egy film megjelenését már jó előre beharangozzák a médiumok, működik a marketing gépezet, a filmek a mozivásznak után, filmcsatornáknál kötnek ki, hamarosan megjelennek a témát felölelő számítógépes és konzolos játékok, a boltokat elárasztják a hősök és mesefiguráival díszített pólók, táskák, tolltartók, a műanyag, fröccsöntött szereplők.

Háború: filmipar vs. játékipar

A hollywoodi kasszasikerek árnyékában egy érdekes háború bontakozott ki: a filmipar és a játékpiac vívja ezt a küzdelmet. Ennek oka az egyre jobban fejlődő videojátékoknak köszönhetően. Pont egy éve volt egy érdekes ütközet, amikor megjelent a Grand Theft Autó (GTA5) legújabb, ötödik része. A gengszterjáték az első napon, világszerte közel 800 millió dollárt hozott. Nem mindennapi játék, hiszen a fejlesztés költségei elérték a 250 millió dollárt, a bevezetés promotálása a megjelenés előtt már két évvel elkezdődött. Hogy legyen viszonyítási alapunk, tudnunk kell, hogy a legdrágább film, a Karib-tenger kalózait volt drágább megcsinálni, az Avatar 237, a Titanic 200 millióba került. A GTA5 első napi 3,6 millió eladott példány mára elérte a 25 milliót, így összesen 500 millió dollár bevételt hozott. A játék gyártója Take-Two Interactives, s a napokban fog megjelenni a GTA következő sorozata!

A játék elég nagy üzlet, gondolhatjuk már az előző példából is, a legfrissebb kimutatások szerint a játékipar már túlszárnyalta Hollywoodot, és ez még csak a kezdet, hiszen a mobiljáték-piac előtt óriási lehetőség van. Az online játék-értékesítési és forgalmazás 2016-ra 53 milliárd dollár forgalmat fog produkálni előrejelzések szerint. Ha a játékokkal kapcsolatos egyesüléseket, beolvasztásokat, felvásárlásokat nézzük 2014-ben, annak 9 milliárd dolláros forgalma is óriási, a tavalyi év kétszerese (pl. Facebbok 2md dollárt adott a Oculus Riftért, az Amazon közel egymilliárdot a Twitch-ért, a Microsoft az Xbox One konzolok értékesítésének növelése végett a népszerű Minecraft játékok gyártóját, a Mojangra pályázik cirka kétmilliárdért.

bawsaq tőzsde.jpgAz LCN tőzsde manipulálásának legendája, avagy hogyan keressünk 100 millió dollárt?

A GTA5 nagy kérdése, hogy hogyan kereshetünk sok pénzt a játékban? A játékban van lehetőség tőzsdézni, nem is akárhogyan! A játékban van két kitalált tőzsde (Bawsaq és az LCN), ahol részvényekkel kereskedhetünk. A való életben természetesen illegális és büntetendő, de itt kedvünkre manipulálhatjuk az árfolyamokat, taszíthatjuk mélybe az árfolyamot, hogy ezután olcsón felvásároljuk a papírjait (pl. keresztbe teszünk a Redwood cigarettagyárnak, a riválisa, a Debonaire hatalmasat fog ugrani). A lerobbant bróker nevezetű küldetésben egy brókert vehetünk fel autónkba, aki fontos találkozóra siet; ha elvisszük a reptérre, akkor szerény 100 dollárt kapunk a feladatért, de a bróker megajándékoz minket egy tuti tőzse-tippel, amivel egy vagyont lehet kaszálni… Mindez a játék világában ilyen könnyen megy, de ha a valóságban (és főleg törvényesen) szeretnék haszonra szert tenni, akkor a játékfejlesztők részvényei lehetnek érdekesek, de itt már valós összegekről és kockázatokkal találjuk magukat szembe.

Tőzsdén forgó játékfejlesztők, játékgyártók:

Activison Blizzard (ATVI: xnas), Games Workshop (GAW: xlon), Rovi (ROVI:xnas), Elektronic Arts (EA: xnas), Konami (KNM: xnys), Take Two Intact.SFTW (TTWO.xnas), Ubisoft (UBIP:xpar), Nintendo (NTDOY:xnas). Miként a körbefutó kisvasút szerelvénye is visszatér a kezdőállomásra, mi is kanyarodjunk vissza a hagyományos játékok gyártóihoz. A világ legnagyobb játék gyártóinak neve bizonyára ismerősen cseng, a japánokét leszámítva. A trón birtokosa a dán LEGO, őt követi az amerikai Mattel (MAT:xnas), legismertebb márkái, hogy jobban be tudja azonosítani a kedves olvasó a Thomas and Friends, Barbie (55 éve annak, hogy Ruth Handler ötlete alapján piacra dobták a lánya után Barbie névre keresztelt figurát), Disney, Matchbox, American Girl, Max Steel, Polly Pockets, Fisher Price. A legnagyobb öt játékgyártó közé tartozik a japán Namco-Bandai (7832:JP) és Takara-Tomy (7867:JP), és a szintén amerikai Hasbro (HAS:xnas), amelynek ismert termékei a Monopoly, Twister, Star Wars, Transformers, My Little Pony, Cluedo.

A LEGO mai napig családi birtokban van (ezért tőzsdén nem tudjuk megvenni részvényeit). A legendás alpító Ole Kirk Kristiansen volt, aki billundi műhelyében 30-as évek nehéz idején kényszerűségből és hobbiból kezdett fa gyerekjátékokat faragni. Fia futtatta fel a társaságot, midőn 1958-ban kifejlesztette a műanyagöntéssel előállított univerzális illesztési mechanizmusokat. A Lego a dán Leg Godt – Játsz jót! kifejezés rövidítése. A társaság központja a mai napig Billundiban van (a város lakosságának fele dolgozik a gyárnak), a cég kölcsönök és tőkepiacra lépés nélkül hódította el a játékgyártók egyik trónját.

Királyi házak (játékgyártók, médiavállalatok, játékfejlesztők) kincstára az első fél évben

tronok-harca-game-of-thrones-antique-map-i20749.jpgA legmesésebb eredményeket, a játékipar nagy királyi házához tartozó Disney szolgáltatja. Az első fél évben a kaliforniai médiavállalat 12,5 milliárd bevétel mellett 2,25 milliárd adózott eredményt ért el, köszönhetően a Jégvarázsnak és az Amerikai Kapitány 2. részének, most ősszel pedig az új Star Wars –sorozat tűnik reménykeltőnek a mozijegy eladások tekintetében . A számítógépes és online játékokkal ellentétben. egy jó mesefilm évekig, évtizedekig hozza a profitot; elég csak a mára klasszikussá vált Hófehérke, Bambi, Oroszlánkirály opusokra gondolnunk.

A LEGO az év első felében hagyta le a rivális Mattelt az összesített bevételek tekintetében, ami 11,5 milliárd dán korona volt, a nettó nyereség 2,7 milliárd dán korona. A siker kulcsa egyrészt a kiváló üzleti modell, másrészt az idén megjelent Lego-film (Lego-kaland), amely eddig 468 millió dollárt hozott. A tengerentúli gyártók küszködnek, a Mattel a hanyatló Barbie és Fisher-Price eladások végett, de a Hasbro erősen visszaeső társasjáték eladásait is csak szépíteni tudta a Transformers és My Pretty Ponies értékesítései. A Mattel árbevétele 1,06 milliárd dollár, adózott eredménye 28,3 millió dollár volt, a Hasbro árbevétele a második negyedévben 829 millió dollár, a nettó nyeresége 33,47 millió dollárt tett ki.

Játszani is engedd… mobilon, konzolon, felhőben

A trendeket figyelve mind kézzelfoghatóbbá válik az, hogy a jövőben az online játékok előretörése növekedni fog. Az okostelefonok és tabletek robbanásszerű elterjedésével, a közösségi oldalak töretlen népszerűségének következtében. A játékipar e kis királyi házai gyorsan jönnek, látnak, győznek. Elég csak arra gondolni, hogy a Facebook legnépszerűbb alkalmazására, a Farm Vill -re (Zynga-ZNGA:xnas) gondolnunk, amellyel havonta 250 millió játékos kertészkedik, s ennek az irdatlan tömegnek fele játékfüggő, felük hajlandó is fizetni az alapvetően ingyenes játékban bizonyos előnyökért, kiegészítőkért. A tavalyi évben a mobil gaming szegmens árbevétele 12.3 milliárd dollár volt, három év múlva ennek dupláját várják, így a növekedés négyszer akkorára várható, mint a hagyományos PC-s, konzolos, social cégekkel kiegészített teljes játékipar.

Hasonló sikereket produkált Candy Crush Saga (King Digital Enternainment- KING:xnys), a Bejeweled Blitz. Egy sikeres játék tömegeket vonz, talán még a tőzsdére is bevezetésre kerülhet fejlesztője, miként azt tervezi a finn Rovio, aki az Angry Birds megalkotója, aki a mostanra már hagyományos termékkapcsolással is pénzhez jut a plüss állatok révén, de készülnek a az egész estés rajzfilmek is. Egy sikeres játék parkettra lépése nem jár egyenesen a részvényárak emelkedésével, sőt..

Talán a kedves olvasók között is akad, aki várta, hogy mikor fog beérni a sárgarépa, szeretett volna örökbe fogadni egy fekete bárányt, locsolgatta levendula kertjét virtuális farmján. Előre jelzések szerint két év múlva a teljes játékipar negyedét fogják uralni a mobiltelefonok és tabletek. Friss statisztikák szerint nagyjából 375 millió ember játszik a közösségi hálókon De kik is a játékosok? Egy amerikai tanulmány szerint egy átlagos felhasználó 37 éves, az ötvenes korosztály adja a játékosok 29 százalékát, s meglepő, hogy a felnőtt nők aránya (37%) magasabb, mint a 18 év alatti fiúké (13%). Bár az adatok Amerikára vonatkoznak, de máshol is hasonló arányokat találnánk. A játékipar nagykorúvá vált.

wall2.jpgA legenda szerint Építő Brandon, a Stark ház mitikus ősatyja építette a Falat, hogy megvédje a birodalmat, az ott szolgáló Éjjeli Őrség katonáival a Trónok harcában. A játék- és szórakoztató ipari befektetéseknél a tisztelt Olvasónak is szüksége van védelemre, mert óriási ármozgásokat láthattunk a részvénypiacon, ez különösen az új bevezetésekkor szembetűnő. „A játék a lényeg” – mondta Gordon Gekko, de egy tőzsdei spekulációknál mindig fel kell készülni a váratlan, elképzelhetetlen eseményekre is, ugyanis „közeleg a tél”, bármikor lefagyhatnak, eshetnek is az árfolyamok.

 

SzA

Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4 száma

Címkék: portfolioblogger