Medvepuszi

 2014.12.17. 09:15

20_o_medvepuszi6_northfoto_blikk_allo.jpgMikor már mindenki az unalmas karácsonyi ünnepi kereskedésre készült, az orosz medve akkora puszit adott a piacoknak, hogy szinte a kínai nagy fal adta a másikat. Nyilván ez a nagyok játéka, amit a kicsiknek a szélárnyékban kell, szabad végignézni. De az is igaz,amikor pánik van, az utcán mindenki tökig jár a „vérben”, na, akkor lehet jó pozíciókat elcsípni. Persze idegek, és jó adag anyagi muníció szükséges hozzá. Medvevadászatra fel!

 Nézzük a piacokat:

Otp: Régen látott mozgás, akár napon belüli játékra is jó. Mintha egy napra a régi piac köszönt volna vissza. Én továbbra is sávosan venném, nyereséges papírokat meg azonnal realizálni.

Mol: Belobbant az olaj is. Persze ilyen helyzetben ég minden. Egy biztos a pánikban nem eladni, venni kell. Ahogy szerintem az olajpapírt is.

Richter: A rubel nem tesz jót neki, és még finoman fogalmazunk. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken sávosan, nagy portfóliókba venném.

A nemzetközi részvénypiacon venném az Adidas papírjait, és ki csomaggal bepróbálkoznék az orosz energetikai papírokba.

A devizapicon akinek eur/huf longjai voltak, zárjanak, és fordíthatnak. Vegyék továbbra is z eur/chf longokat.

A piaci pánik kitűnő alkalom arra, hogy az elmúlt heteknél tapasztaltnál picit kedvezőbb hozam mellett sikerüljön hozzájutni az otp euró alapú kötvényeihez. Keressék, akár karácsonyi ajándéknak is. J

Az izomláz és egy csomag puszedli legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Dinamit

 2014.12.10. 09:54

A mai napon van Alfred Nobel halálának évfordulója. A mai napon adják át az általa alapított Nobel díjakat. Számos találmánya közül szerintem mindenkinek a dinamit jut először az eszébe. Nobel dinamitja volt az első, biztonságosan szállítható robbanóanyag. A piacon is mintha több dinamit lenne elhelyezve, nagy kérdés mikor,milyen pici szikra fogja aktiválni őket. Közeledik az év vége, csökkenni fog a forgalom,nő a volatilitás, óvatosan az új pozíciók nyitásával.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az elkövetkezendő időszakban esetlegesen tovább romló ukrán,orosz helyzet nypmás alá helyezheti a papírt. 4.000Ft alatt sávos,óvatos vétel, amennyiben pedig profit van rajta,egyből realizálni kell.

Mol: Bár itt is számíthat negatívumként az orosz helyzet az olcsó kőolajon keresztül,de a papír mozgásának kulcsa továbbra is az INA sztori megfelelő lezárása. Én továbbra is pozitív forgatókönyvben bízok,vegyék,tartsák.

Richter: Apapírt bizonyára érzékenyen érintené minden komolyabb keleti probléma.Ezért csak óvatosan vele,nagyobb portfóliókba 3.700Ft vagy alatta azért csipegetnék belőle.

A kisebb papírok közül tartsák továbbra ia a Pannergy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacon a nyereséges pozíciókat zárnám, újakat óvatosan nyitnék. Talán a jelenlegi árakon Adidast vennék, 60 euró alatt.

Akinek van eurója,és kötvényben gondolkozik,még mindig jó ajándék lehet a fa alá az OTP euró alapú kötvénye,vegyék vigyék. De akinek régebb óta megvan,és nagy nyereség van rajta,az pedig akár realizálhatjanazt.Igazi win-win helyzet továbbra is.

 

Az izomláz és a dupla dinamit dvd legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Gondolom, sok embernek megvan Bruce Willis-szel az Ötödik elem című film, ahol Willis nem kisebb dologra vállalkozott, mint a világ megmentése. A filmnek ezzel a részével jelen cikkünkben nem foglalkoznánk, azt meghagyom a nézőknek, hanem ami ebben a filmben sokkal érdekesebb, a cikk témája szempontjából az ötödik elem, aki egyesíteni tudja a négy elemet (a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt), és megvédi a bolygót a gonosz erőtől. Bár a film Luc Besson jóvoltából könnyed hangvételű,és a szinkronnak köszönhetően igen élvezhető limonádéra sikeredett, a valóságban a négy elem egyesítése korántsem ennyire komikus,valamint nagyon is valóságos a védelmük a sötét erőktől.

Ha belegondolunk, hogy a jelenlegi erőforrások döntő többségét a fosszilis energiák lévén nyerjük, ne csodálkozzunk azon, hogy mindenki keresi annak a lehetőségét, hogy ezeket a véges készletű, viszonylag koncentráltan elhelyezkedő energiaforrásokat valami olyan helyettesítő lehetőséggel váltsák ki, ami mindenki számára elérhető, és nagy mennyiségben hozzáférhető,valamint folyamatosan termelődik. Mert a jelenlegi erőforrások, ameddig rendelkezésre állnak,mondhatni korlátlanul elérhetőek. Hiszen egy szénnel, olajjal, gázzal, vagy urambocsá atomenergiával működő erőmű folyamatosan tud energiát termelni. Viszont a mennyiség véges, felhasználásuk nem javítja a Föld ökoszisztémáját.

A 40-es korosztály még élénken emlékezhet Mel Gibson Mad Max című filmjeire, ami egy kicsit utópisztikus jövőben játszódik, ahol hatalmas harc folyik az erőforrásokért. Több mint 30 évvel a film forgatása után már nem is tűnik annyira utópisztikusnak, habár egyelőre még nem tartunk a filmbeli szintnél, de sajnos az irány arrafelé mutat, hacsak nem változik meg az energia kinyerése, mert úgy néz ki az energia felhasználás az inkább nő, mintsem csökkenne. Bár a harmadik filmben, mint láthattuk, már megjelenik az alternatív energia, a biomassza formájában, Tina Turner filmbéli „birtokán”.

.

Viszont az energia illetve annak felhasználása nem csak a „jövő” emberét foglalkoztatja, hanem foglalkoztatta az embert az ősidőktől fogva. Ahogy az ember „megszelidítette” a tüzet, azon gondolkozott, hogyan tudja megtartani,hiszen az első tüzek felhasználása igen viszonylagos volt, gondoljunk csak arra, hogy egy-egy villámcsapás után jött először létre. Az energia jó hatással járt az étkezési kultúra fejlődésére (sült hús), valamint jelentősen növelte őseink komfortérzetét is. (melegedés a tűz mellett)

 

De térjünk vissza a cikk eleji gondolathoz, a négy elemhez. Ha alternatív energialehetőségekben gondolkodunk, e négy elem igénybevétele alkalmas lehet arra, hogy belőlük energiát nyerjünk. A tűz (a napenergia), a víz (vízierőművek), föld (geotermikus energia) és a levegő (szélerőművek) mind-mind alkalmas arra, hogy belőle energia legyen kinyerhető. Mind a négy energiára igaz, hogy korlátlan mértékben elérhető, gyakorlatilag nincs koncentrálva egy szűk réteg számára. A legnagyobb megoldásra váró probléma, ennek az energiának a tárolása, valamint annak az áthidalása, hogy ezeknek az energiáknak az elérése ciklikus, nem folyamatos. Hiszen a legnagyobb gond, hogy amikor sötét van, akkor nics termelés a napenergia által, ha nem fúj a szél, akkor a szélerőmű sem termel, egy esetleges ingadozó vízszint esetén a vízi erőművel is lehetnek gondok termelés esetén. Egyedül a geotermikus energia tekinthető állandónak, viszont leszámítva egy vízerőmű megépítését, a másik három energiához képest a geotermikus energia kívánja a legnagyobb kezdeti befektetést.

Ma már saját otthonunkban is elérhető ezeknek a megvalósítása, viszont arányaiban a bekerülési költségek jelenleg még egy átlagos háztartás anyagi szintjét meghaladják. Manapság ez úgy néz ki, sokan rokonszenveznek ezekkel az energianyerési lehetőségekkel, de nem engedhetik meg maguknak, kevesen vannak olyanok, akik szeretnék és meg is engedhetik maguknak, illetve jelentős sajnos azoknak is az aránya akik megengedhetnék maguknak, csak nem érdekli őket a dolog.

Tehát, mi csináljanak azok, akik szeretnének profitálni az alternatív energiákból, de saját környezetükben, mikro szinten nincs erre lehetőségük? Vásárolhatnak alternatív energiával foglalkozó, vagy ahhoz kapcsolódó cégek részvényeiből. Magára az egész szektorra igaz, hogy mivel az elterjedésének elsősorban anyagi akadályai vannak, (most azon összeesküvés elméletekkel, miszerint a fosszilis energiában utazók szándékosan „gáncsolják” ezeknek az energiáknak az elterjedését, nem foglalkozunk) az egész alternatív energia iparra nagy kihatással bír, ha egyes országok éppen jelentős támogatással segítik elterjedésüket, vagy éppen ezeket a támogatásokat csökkentik. Ezek a támogatások sokfélék lehetnek. Megjelenhetnek a beruházásokhoz kapcsolódóan, a rendszerek kiépítésének támogatásában, de megjelenhet a rendszerek által termelt energia átvételi árának premizálása formájában is. Mindezek a dolgok időnként, akár pozitív, akár negatív formában jelentősen kihatnak az ebben az iparágban utazó cégek részvényei árfolyamára. Nylván az is hat ezekre a cégekre, ha a technikai fejlődés segítségével az általuk előállított termékek árát csökkenteni tudják, mert nagyon ár érzékeny iparágról van szó.

Mivel nagyon sok ilyen cég van a piacon,illetve a tőzsdéken, a teljes bemutatásra, idő és helyszűke miatt természetesen nem vállalkozhatunk,viszont megpróbáltam mazsolázni a cégek közül, megpróbálva bemutatni egy-egy jelentősebb szereplőjét a piacnak.

Kezdjük először talán a hazai piaccal. Itthon egy olyan cég van a tőzsdén, aki a cikkben szereplő kategóriába tartozik, a PannErgy. A műanyagipari Pannonplast-ból alakult át idővel a geotermikus energiára koncentráló PannErgy-vé. Egy kisebb geotermikus erőmű megvalósítása után (Szentlőrinc), az első nagyobb erőmű Miskolcon került megvalósításra, ezt követte a győri projekt. A cég legnagyobb problémája a részvény gyenge likviditása, valamint az átláthatatlan vállalati, tulajdonosi szerkezet. Befektetés szempontjából sajnos csak arra jó, hogy egy nagyobb portfóliót színezzen, az alternatív energiák iránt elkötelezett befektetők részére. A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt évben 277 Ft és 415 Ft között mozgott, jelenleg a cikk írásakor 317 Ft környékén található. Én személy szerint szeretem az alternatív energia befektetéseket, ezért kis mennyiséggel nagyobb portfóliókba, tartós befektetési számlára ajánlanám, az íze végett.

A Pannergy-hez hasonló cég, aki maga valósítja meg a geotermikus projekteket nincs nagyon. Van egy cég, aki ott van a geotermikus piacon (is), viszont nála az a jellemző, hogy olyan területeket vásárol fel, ahol viszonylag kedvező, vékony a földkéreg,így kedvezőbb fúrási lehetőségek rejlenek a föld mélyében, és ezt adja bérbe. Ez a cég az Alterra Power (TSX:AXY), ami a Magma Energy Corp. és a Plutonic Power Corp. egyesülésével jött létre 2011-ben. A vállalat, mind a négy elem által megvalósítandó energiagyártásban részt vesz. Kiterjedt feltárási és fejlesztési projektjei illetve képzett nemzetközi szakmai gárda támogatja a növekedési terveit. A torontói tőzsdén forgó cég az elmúlt évben 0,27 és 0,37 CAD között mozgott, jelenleg 0,33 CAD-on áll, tehát közel éves maximumához. Elon Musk kapcsán érdemes említést tenni a SolarCity (SCTY:xnas) nevű cégről. Musk ,aki a többi között a Tesla autók kapcsán is a befektetők előtt van, segített a vállalatnak az indulásban (amit 2006-ban a Rive testvérek alapítottak, akiknek unokatestvére Musk),valamint a cég elnöke is. 2007 óta Kalifornia vezető lakossági napenergia szolgáltatója, de nemcsak a lakossági piaccal foglalkozik. A cég részvénye a NASDAQ-on forog, az elmúlt 52 hétben 42,38 USD és 88.35 USD között ingadozott, jelenleg 52 USD körül mozog. Hosszabb távú, kockázatokat kedvelő és helyén kezelő befektetők számára ajánlott.

A következő cég, amiről érdemes említést tenni, az a First Solar. (FSLR:xnas) 1999-ben alapították, az egyik legnagyobb amerikai szolár vállalat. Világszerte 8 GW kapacitást épített ki megalakulása óta. Az elmúlt évben 40 dollár és 73 dollár között mozgott, jelenleg 57 dollár környékén mozog. Ez a papír 50 dollár környékén szintén érdekes lehet, nagyobb portfóliókba, hosszabb távra.

Érdekes lehet a befektetők számára a SolarWorld (SWVK:xetra), ami egy német cég. 1988-ban alapította az elődjét Frank Asbeck, majd 1998-ban a tevékenység átkerült az akkor alapított SolarWorld AG-be. Erre a cégre is igaz, mind mindegyik megújuló cégre, hogy jelentősen kihat rá az éppen aktuális támogatási rendszer, ami az elmúlt időszakban mindenhol, így Németországban is csökkent. A részvények több részvény átalakítás nyomán az elmúlt évben 50 euró és 10 euró között mozogtak, jelenleg 13 euró környékén tanyáznak. Befektetési szempontból a cég részvényei elég szörnyűen muzsikáltak tavaly. Nagyon spekulatív papír, ennek megfelelően viszonylag kis összeggel érdemes vásárolni a portfólión belül.

Nézzünk akkor egy kínai gyártót. Jellemző a piacra, hogy az európai és amerikai gyártók a kínai gyártókat okolja problémáikért, azt állítva, hogy a kínai versenytársak burkolt formában állami támogatások segítségével tudják többi versenytársuknál olcsóbban adni a termékeiket. Ezért megpróbálják a kínai gyártóktól védővámokkal távol tartani a saját piacaikat. De sokszor még a védővámokkal is olcsóbbak a kínaiak, valamint ők is meg tudják tenni, hogy áthelyezik a gyártást, kikerülve így a vámokat. A Yingli Green 1998-ban alakult meg, 2003-ban kezdett modulgyártással foglalkozni.2007 júniusában vezették be a new-yorki tőzsdére (YGE:xnys) a részvényeket. Manapság egy kiegyensúlyozott, vertikálisan integrált 2450 MW termelési kapacitással rendelkezik. A FIFA kiemelt szponzora. Az elmúlt évben 8 dollár és 2,5 dollár között mozgott. Jelenleg 2,8 dolláron kereskednek vele.

Üljünk fel egy szellőre és nézzünk szét a szélerőművek között. Aki utazott már az M1-es autópályán, vagy járt annak folytatásában, Ausztriában, rengeteg „szélpörgővel” találkozott már. Szomszédunknál már nagyon régóta, nálunk a közelmúltban kezdett elterjedni ez az energiatermelési módszer. (volt is rá nagy igény, amikor kiírták a szélerőmű létesítési pályázatokat). Bár a piaci verseny jelentősen csökkentette részesedését, de sokak számára ezen a piacon továbbra is a Vestas az etalon. Ez a dán cég 1945-ben alakult. Kezdetben sok mindennel foglalkozott, 1968-ban lépett a szélturbina piacra, és 1989 óta csak ezzel foglalkozik. 2003-ban összeolvadt a NEG Micon gyártóval, hogy Vestas Wind System (VWS:xetr) néven a világ legnagyobb szélturbina gyártója legyen. Aki repülővel érkezik Dániába, a tengerben is láthat ilyen turbinákat. A részvény az elmúlt évben 18 és 40 euró között ingadozott, jelenleg 27 euró környékén tanyázik. Megújuló energia szektorba fektető befektetőknek „kötelező elem” a portfóliójukban, természetesen a beszállási pont jó megválasztása mellett.

A következő szélturbinákkal foglalkozó cég a Nordex (NDX1:xetra), amelyet bár 1985-ben Dániában alapítottak, központja Hamburgban található. A cég jelenleg 1,5MW és 2,%MW névleges teljesítményű turbinákat gyárt, és értékesíti szerte a világban. az elmúlt egy évben 10 euró és 17 euró között ingadozott az árfolyam, jelenleg picit 14 euró alatt tartózkodik.

Érdemes még megemlíteni az Iberdrola-t. Ez egy spanyol állami multinacionális áramszolgáltató. 2001-ben a kapitalizáció alapján a legnagyobb spanyol energetikai csoporttá vált. Maga a vállalat jelenlegi formájában 1992-ben jött létre több cég egyesülésével. Az előd vállalatokat az 1900-as végek elején alapították. Jelentős vízierőmű kapacitásokkal is rendelkezik, de a portfóliójában atomerőmű is található. A cég megújuló energiával foglalkozó leányvállalata az Iberdrola Renovables 2011-ig volt tőzsdén, azóta az anyacég magába integrálta. Így csak az anyacég vásárolható meg a tőzsdén. Az elmúlt évben 4,2 és 5,75 euró között mozgott a papír, és jelenleg is a maximuma környékén tanyázik. (nem hiába idén elég cudar volt az időjárás, pöröghettek a szélkerekekJ)

Ha megnézzük a cégek mozgását, láthatjuk, hogy befektetésként sem olyan egyszerű ez a megújuló piac, mint ahogy az általuk termelt energia folyamatosságának biztosítása sem az. Ez az iparág, ahogy már korábban is említettem, jelentős mértékben ki van szolgáltatva a különböző támogatásoknak, ami pozitív és negatív értelemben is továbbgyűrűzik a részvények árfolyamába. Ennek ellenére, mivel a Föld szempontjából a jövő mindenképpen a megújuló energiaforrások előállításának, használatának növelése, ezért bízhatunk abba, a megújuló energiával foglalkozó cégek részvényei hosszú távon jó befektetésként funkcionálnak, a technikai fejlődéseknek köszönhetően akár támogatások nélkül is. Persze igaz az is, hogy még egy darabig a befektetésre szolgáló portfóliójuk kisebb szeletét fogják a befektetők ebbe az iparágba fektetni.

A cél, hogy bolygónk fenntartható fejlődésének biztosítását végezzük el mi emberek, ne kényszerüljünk rá segítséget kérni az „Ötödik elemtől”!

 

 

 

 Ziegler Mátyás

 

Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában

Címkék: portfolioblogger

Döntsd a tőkét…

 2014.12.03. 08:53

77 éve a mai napon halt meg József Attila. A magyar költészet legkiemelkedőbb alakjainak egyike. Éppen csak átlépte 30-as éveit, mikor földi pályafutása véget ért, de költészete örökre itt maradt az utókor számára. Műveit szeretik vagy sem az olvasók, egy vitathatatlan, kivételes képességű költő volt. Ha műveit végignézzük, a mostani piaci viszonyok valahogy a Favágó című versét juttatja eszembe, abból is a következő részletet: „ Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz, ne szisszenj minden kis szilánkhoz! Ha odasujtsz körül a sorshoz, az úri pusztaság rikoltoz- a széles fejsze mosolyog.”

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: 4.000 Ft alatt sávosan érdemes vásárolni, viszont a megkeresett profitot is érdemes azonnal elvinni. Ha esetleg a 3.900 Ft elesik, további esés jöhet. Azért tartsanak szárazon egy kis puskaport későbbre is.

MOL: A papírt szerintem továbbra is venni,tartani kell. A háttér homályosnak tűnik, de valahogy az alvó vulkán effektust juttatja az eszembe. Kérdés,mikor tör ki?

Richter: Bár az orosz,ukrán helyzet, főleg a devizák alakulása nem fest valami jól,de bízzanak benne, hogy keletről nyugatra helyeződik,helyeződhet át szép lassan a túlsúly. 3.700 Ft vagy alatta sávos vételekkel érdemes próbálkozni, nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra TBSZ számlára is.

A kisebb papírok közül én továbbra is kitartanék a PannErgy és a Danubius mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon érdemes óvatosan figyelni a piacokat. A tengerentúl az esetleges kamatemelési várakozások erősödése okozhat hosszabb távon kellemetlenségeket, az európai piacokon az ECB esetleges újabb lépései határozhatják meg az elkövetkezendő időszak irányét.

A devizapiacon az év vége felé tartva, 305 Ft vagy alatta érdemes lehet eur/huf longokat vásárolni. Ugye Önök is ilyeneket olvasnak ki a verssorok között? Mivel a svájci népszavazás a várakozásnak megfelelően nem dúlta fel az 1,2-as határ védelmének fegyvertárát az SNB részére, továbbra is türelmesen vásárolják, tartsák az eur/chf longokat. Aki még nem jutott az űrbe, de szeretné átélni a (pénztárca) súlytalanság érzetét, próbálkozhat a rubel devizapárokkal.

Az alacsony kamatok és egy „magyar nábob” ajánlása szinte felér egy lottóötössel. Ez látszik is az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mindenki „AZT” akarja. :) Akarják Önök is.

Az izomláz és egy József Attila verseskötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kórház a város alatt

 2014.12.01. 11:54

Brókerbarangolás a Sziklakórházhban, befektetési lehetőségek az egészségügyi iparágba

Sziklakórház

sziklakórház bejárat.jpgA Budapesten kirándulók sokszor nem is sejtik, midőn a Budai Várban sétálnak és gyönyörködnek a csodálatos panorámában, hogy lábuk alatt igazi kincs rejtőzik. Több kilométeres barlangjárat felett lépkednek! A Sziklakórház egyike a legérdekesebb és a maga nemében páratlan történelmi emlékhelyének, ahol egy valóságos időutazáson vehetünk részt, megidézve a vérzivataros időket, az eszement hidegháborús korszakot. A Sziklakórház létezéséről is sokáig nem tudhattak sokan, titkos objektum volt, pár éve még csak annak, hogy fogadja a kíváncsi érdeklődőket.

A budai Várhegy mésztufa pincéi a történelem során számtalanszor biztosítottak menedéket szükség idején. A barlangrendszer feltárása az 1930-as években Kadic Ottokár nevéhez fűződik. Az első világháborút követően folyt a felkészülés, ha újabb vész törne ki, s ennek jegyében a barlangrendszerben került kialakításra a „K” jelű légoltalmi riasztóközpont. 1939-től a hosszasan tekergő barlangrendszert megerősítették, óvóhelyi céllal átalakították, hiszen az ország kormányzati negyede is a Várban volt. Szendy Károly, Budapest akkori polgármestere rendelte el a létesítmény kiépítését, erre a célra 360 000 pengőt tartalékoltak. A Don-kanyarbeli összeomlás követően Budapest légitámadására való felkészülése is szükségessé vált, ezért a szükségkórház felgyorsított építését elrendelték. Eredetileg hatvan férőhelyesre tervezték, három kórteremmel, műtővel, a kor legmodernebb eszközeinek és technológiáinak felhasználásával (röntgen). műtő.jpg

Múzeumi érdekességek: Az Evita forgatásához  a Morpheus névre hallgató altatógépet kölcsönözték, mert még működőképes és szükségük volt egy korabeli altatógépre. 2mp-re látható is a filmben.
A röntgent állítólag csak 1x használták, amikor az itt lakó karbantartó (hidegháborús időszak) eltörte a kisujját és megkérte a barátját a Szent János körházból, hogy segítsen neki megröntgenezni. A II. vh-ban is volt itt röntgen mert nagyon jól felszerelt kórháznak számított amikor megépült, de a most látható gép az 50-es évek végén került ide.
A háborúban itt született gyerekek számáról nincsenek adataink, azt tudjuk, hogy '56-ban legalább hat kisfiú és 1 kislány született itt. A 'kislányt' ismerjük is, ő azóta Németországban él és ő 2008-as múzeumi megnyitó napján  a múzeum látogatója volt.

A hivatalos megnyitó 1944. február 23-volt, igazgatónak dr. Kovács István egyetemi adjunktust nevezték ki. (A megnyitón jelen volt a később ápolónőként ott dolgozó özv. Horty Istvánné, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona.) A nemesi családok hölgy tagjait a Vöröskereszt részesítette ápolónői képzésben, három főrendi „Ilona” (özv. Horthyné, Ilona, gr. Széchényi Ilona, gr. Andrássy Ilona) teljesített a kórházban számos nővér mellett.

kórterem.jpgA leg emberpróbálóbb időszak Budapest ostroma volt, 44 karácsonyára a német csapatok elvágták a kórházat anyaintézményétől, a Szent János Kórháztól, ahonnan a főtt ételt, eszközöket szállították. 2-300 betege zsúfoltak már össze, ennek többszöröse volt a járó beteg. A mindennapi étel, a víz hiánya, a közel negyvenfokos meleg, az elviselhetetlen szagok embert próbáló körülményekhez vezettek. Az ott dolgozó orvosok és ápolók, a Vöröskereszt képviselője, Friedrich Born, aki menleveleket állított ki a rászorulóknak, helytállása és embersége a mai napig példaként szolgál.

A háborút követően Vírus Oltóanyagtermelő Intézet működött a Sziklakórházban 1945-49 között, majd a kommunista diktatúrában LOSK 0101/1 kóddal jelölt titkos objektummá vált, melynek során a kórtermek kiépítése, a gépészeti fejlesztések folytatódtak. A kórház az 1956-os forradalom idején újból megnyitotta kapuit. A hidegháborús időkben 1958-62 közötti fejlesztések lehetővé tették, hogy egy vegyi vagy atomtámadás esetén is betegeket tudjon fogadni. Az őrült elmék felett, akik gombafelhőkről vizionáltak elsodorta hála Istennek a történelem, de a légókórház és atombunker titkos minősítése egészen 2002-ig megmaradt.

Most, a látogatók világháborús életképeket láthatnak, egy korabeli felszerelt kórházban s egy atombiztos bunkerben lépdelhetnek, ahol a nagyobb termek között zegzugos folyosók, korhű plakátok és mindennapi tárgyak láttán borzongás jár át mindenkit. A közelmúlt történelmébe borzong bele, tudván, hogy oly helyen állunk, ahol éltek, meghaltak, túléltek borzalmas időket. (A Sziklakórház Atombunker Múzeum honlapja: www.sziklakorhaz.eu)

A felszínre kiérve néma csönd, lassan visszatérünk a mindennapi életünkbe, s barangoló brókerként csak napok múltán jutnak eszembe kapcsolódó dolgok. Egy kirándulás, amihez áttételesen kötődik a téma, ez nem is oly egyszerű. Kórház, egészségügy, vállalatok, akik segítségével az orvosok hippokratészi esküjüknek eleget téve szolgálnak, gyógyítanak minket.

Befektetés az egészségügybe

Ha valaki a részvények világából szeretne profitálni, de nem szeretne túlzott kockázatot vállalni, az választhatja a menedék részvényeket (stock haven). Ezek a papírok olyan szektorbeli vállalatok részvényei, amelyeket kevésbé érzékenyen érint egy gazdasági visszaesés (energia és bankszektor). Mivel a fogyasztás és a mindennapi élet alappilléreit képviselik, őket korlátosan érinti a vásárlóerő csökkenése.

Amennyiben az egészségügyre gondolunk, elsőként a gyógyszeripar ugrik be a befektetőknek, de az iparág ettől sokkal szélesebb palettájú, hiszen a gyógyítás és megelőzéshez nélkülözhetetlenek a kórházak, egészségbiztosítók, patikák, a korszerű és hatékony orvosi diagnosztikai eszközök, a mindennapi eszközök, nem beszélve a klinikai laboratóriumok eszközigényéről.

Az érdeklődőknek tudniuk kell, hogy a tőzsdén kereskedett iparág részvényeinek döntő hányadát a tengerentúlon kell keresnünk, ezért szubjektív válogatásomban is nagyobb hangsúlyt kapnak az amerikai befektetési célpontok (több tucat részvényt és befektetési alapot találunk, amit a new yorki tőzsdén jegyeznek), ennek ellenére barangolásunkat kezdjük Európában. Az egészségügyi szektort azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert az emberek átlagos élethossza nő, a hosszú élettel együtt járnak a krónikus betegségek, a világ öregedő lakosságának egészségügyi ellátása növekvő költséget jelent, az iparág termékei iránt nő a kereslet.

Potenciális célpontok

A Philips és Siemens cégek neve ismerősen cseng mindenkinek. Az előbbi társaság a közelmúltban jelentette be, hogy két nagy üzletága külön vállalatként, külön egységként folytatja, szétválik a világítástechnikai üzletág, s leválasztják a konszerről a háztartási kisgép és gyógyászati berendezések üzletágakat. A társaság alapjait még 1891-ben tette le a Philips család, a századfordulón már a világ egyik legnagyobb izzógyártói közzé tartozott, de az első világégés idején már létrehozta első kutatólaboratóriumát, és elkezdte bevezetni az első innovációit a röntgen és a rádiótechnológia területén. 1918-ban a Phiips már bemutatott egy orvosi röntgencsövet. A logójukban szereplő hullámok a rádióhullámokat, a csillagok az esti égboltot jelzik, amelyen keresztül a rádióhullámok utaznak.

A Siemens globális vállalatcsoport története 165 éves. (Mára a világban megtermelt minden 5. megawattot Siemens technológia állítja elő, két óránként ad be szabadalmi kérelmet, Európa autógyárainak 80%-ban az automatizálás és hajtástechnikai rendszerét ők szállítják, 6400 általuk gyártott szélerőmű működik a világon.) Az egészségügyben is megkerülhetetlenek. Siemens Egészségügyi Szektor a világ egyik legnagyobb egészségügyi szállítója, és vezető szerepet tölt be az orvosi képalkotásban, a labordiagnosztikában, a kórházi informatikában, valamint a hallókészülékek terén. A társaság szerteágazó üzletágaiból fakadóan, ezen társaságban való részesedésünk több, mint egy egészségügyi befektetés, nem úgy, mint a szintén német Fresenius Medical Care társaság esetén, aki a világ legnagyobb dialízis termékeket gyártó és dialízis szolgáltató cége. (Ma a világon több mint 2,5 millió beteg szenved krónikus veseelégtelenségben és szorul vesepótló kezelésre.) A Fresenius 3250 dialízis központot számláló nemzetközi hálózatán keresztül a cég világszerte 270.000 beteg kezelését végzi, de termékeit a dialízisre szoruló betegek egyharmada használja. 2012 –ben ünnepelte a vállalatcsoport fennállásának 100. évfordulóját, s ebben az évben az 500.00. dializáló berendezés gyártását is elérték. A Fresenius SE Vz is világszerte működő egészségügyi csoport. Dialízishez, a páciensek kórházi vagy otthoni ápolásához gyárt és nyújt különféle termékeket, szolgáltatásokat: gyárt diagnosztizáló rendszereket és felszerelést, infúziót, transzfúziót, dialízist, vérelkülönítőt és plazmát, valamint hemofilter forgalmaz, továbbá készít szilárd és folyékony gyógyszereket, tápanyag folyadékot. (Ez a hosszas felsorolás jól megvilágítja, hogy mi mindenre van szükség a gyógyszergyárak piruláin kívül.) A bécsi tőzsdén is találunk egy szektortársat, a Intercell társaságát, aki a fertőző megbetegedések elleni immunoterápiás termékek fejlesztésre specializálódott.

Vessük pillantásunkat Amerikára!

healthcare-620x310.jpg1941-ben alakult a Stryker Corporation. A második világháború már javában folyt a öreg kontinensen, ennek velejárója, hogy kielégíthetetlen kereslet mutatkozott az orvosi eszközökre. A cég fő profilja az orvostechnológiai eszközökön belül a helyreállító szegmens termékei: ortopédiai rekonstrukciós implantátumok, csípő és térd ízületi protézisek, a gerinc implantátumok, beleértve a nyaki és csigolya sérülések eszközeit. Kissé bizarrnak gondolhatnák, de a második világégésben számtalan katona szenvedett végtagi sérüléseket, lépett aknára, s sajnálatosan e sérülések a mai korban is előfordulhatnak közúti- és munkahelyi balesetekben, arról nem is beszélve,hogy az elmúlt hetven évben is számtalan helyi konfliktus, háború, vérengzés szedte áldozatát. Az innovációk következtében mára már olyan mű végtagok kerülnek forgalomba, hogy azzal teljes életet is tudnak élni a sérültek, mászhatják meg a világ legmagasabb hegyét, vehetnek részt futóversenyen, akár az olimpián is…

McKesson. A hagyományos gyógyszerek és eszközök, egészségügyi és szépségápolási termékek mellett információtechnológiai szolgáltatásokat is nyújt, mint a stratégiai menedzsment szoftverek. A vállalatok életében tudjuk, hogy milyen fontos a könyvvitel, számvitel, a vállalatirányítási szoftverek milyen mértékben terjedtek el. Az egészségügyben is nélkülözhetetlenek ezek az alkalmazások, elég csak abba bele gondolni, hogy milyen nagyfokú szervezettséget igényel a betegek ellátásának megszervezése, a paciensek és orvosok irányítása, a szükséges eszközök, felszerelések, vérkészítmények, donorok irányítása. Ezen logisztikai feladatok koordinálásához nélkülözhetetlenek ezek a szoftverek. A hétköznapi működés esetén is jó szervezettséget igényel ez a munka, egy esetleges tömegszerencsétlenség, tömegbaleset, járványveszély esetén az összehangolt munka és szervezettség kulcsfontosságúvá válhat.

Az Express Scripts gyógyszertár ellátás menedzsmentre fókuszál elsősorban. Ami magába foglalja a gyógyszer kereskedelmi hálózat feladatait, ezen belül a gyógyszerek szállításához kapcsolódó szerevezést, a kiskereskedelmi gyógyszertári adminisztrációt. A termékek felhasználói között a patikákon túl, egészségbiztosítók, betegellátási szervezetek, a munkaadók, szakszervezetek által szponzorált juttatási programok is találhatóak.

A Termo Fisher Scientific elemző műszerek, berendezések, reagensek és fogyóeszközök, szoftverek és szolgáltatások gyártója, diagnosztikai és laboratóriumi termékeket és szolgáltatásokat nyújt, melyek felhasználói biotechnológiai, tudományos, kormányzati, környezetvédelmi és egyéb kutatási és ipari piacok, klinikai laboratóriumok. A Boston Scientific is orvosi készülékeket és berendezéseket gyárt, többek között kardiológiai termékeket (katéterrel irányított ultrahang képalkotó alkalmazások, szívritmus szabályozó eszközök,pacemaker rendszerek. A z Abbot Laboratories neve ismerősen csenghet, szintén egy régi vállalatról van szó (1888-ban alakult). A generikus gyógyszerei mellet diagnosztikai szegmense a gyógyszer terápiás monitoring, genom-alapú vizsgálatokat, vércukor és vércukorszintmérő rendszereket, tesztcsíkokat is nyújt vevőinek. A teljes termékpalettát szinte képtelenség is bemutatni.

Járványok, Ebola

kolera2.jpgEgy járvány elterjedése mindig hatással volt a gazdaságra, a tőzsde szempontjából pedig óriási emelkedések és áresések is előfordultak. A középkori nagy pestisjárvány Európa lakosságát megtizedelte, a XIX. századi kolerajárvány pedig egyik oka volt az akkori tőzsdekrachnak (1873). Pár éve a H1N1 vírus terjedése borzolta a kedélyeket és váltott ki heves reakciókat, most az Ebolától voltak hangosak a médiumok.

Kizárólag tőzsdei szemszögből nézve, megállapíthatjuk, hogy ennek a járványnak voltak nyertesei és vesztesei (itt ne feledkezzünk meg arról, hogy közel tízezren betegedtek meg, s a betegek mintegy fele sajnálatosan bele is halt a járványba, a gyógyszerfejlesztőket pedig nem jogtalanul vádolták azzal, hogy az 1976-ban azonosított vírus ellenszerét még nem fejlesztették ki, mivel kellő profitot nem reméltek tőle), kellő helyzetfelismeréssel a spekulánsok ezt ki is használhatták. A nyertesek az érintett gyógyszercégek és védőfelszerelést gyártók voltak, a vesztes oldalon a légitársaságok, továbbá az árupiacokon a Nyugat-Afrikához kötődő rész, főként a kakaóbab export. Mivel a fertőzés levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem terjedt, eddig korlátos volt a fertőzött területek száma. Hogy a globális világ és a szenzációhajhász sajtó mi szerepet játszik ebben a szomorú történetben, az egy külön misét megérne…

Maradva az Ebolánál és a tőzsdénél, láthattuk, hogy némely érintett cég árfolyama akár három, négyszeresére is felugrott, de a globális tőkepiacokon nagy hatással nem voltak. A gyógyszer gyártók között a Tekmira, a Chimerix, Ibio, BioCrysté, Newlink Genetics, Sarepta árfolyama reagált heves emelkedéssel, hogy ez mennyire lesz tartós, pár hónap múlva majd megláthatjuk.

Bár Karinthy azt írta, hogy „Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni”, de egészségség nélkül sokkal nehezebb. Ha pedig befektetésekről van szó, akkor nyugodt álmunkról, boldogságunkról talán az egészségiparban pihenő megtakarításunk gondoskodhat. És ne feledjék: ha a Sziklakórházban még nem jártak, látogassanak el oda! Nem fognak csalódni!

 

 

sza.

(Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában)

Címkék: portfolioblogger

Mikulás ralira várva

 2014.11.26. 10:34

Hihetetlen, de lassan megint eltelik egy év. A gyerekek ebben az időszakban már a Mikulást várják. A piaci szereplők is. Hiszen a tőzsdei legendárium szerint ilyentájt szokott lenni az ún. Mikulás rali. Persze nem minden évben, de valahogy ez vésődött be az emberekbe. Az idei évben, főleg a nyugati piacokon ezt a legendát erősítheti az ECB „pénznyomtatása”. Lesz-e, vagy sem, nehéz megmondani, egy viszont biztos, a befektetőknek érdemes józannak maradni ilyenkor is, és az év vége felé inkább a pozíciók leépítésével érdemes bíbelődni, mintsem új, nagy pozíciók felvételével foglalkozni. Ne feledjék, év végén a likviditás lecsökken, a volatilitás megnő. Fontos, hogy ne a szájuk nőjjön meg a befektetőknek, amikor lebiggyed a szomorúságtól, hanem a mosolyuk.

Nézzük a piacokat:

 OTP: Sávozik továbbra is a papír. 3.950 Ft vagy alatta sávos vétel, amennyiben a megvett részvényeken profit képződik, akkor pedig realizáljanak.

MOL: Érdekes olvasni, amikor a horvát miniszterelnök mennyire másabb hangvételben nyilatkozik a MOL-INA dologgal kapcsolatban, mint a horvát gazdasági miniszter. Mi lenne, ha a tárgyalásokon is a miniszterelnök venne részt?   Továbbra is tartsák, vegyék, közel lehet a végkifejlet.

Richter:Nagyobb portfóliókba továbbra is érdemes vele kacérkodni 3700 Ft alatti tartományokban,sávosan, akár hosszabb távra is.

Tartanám továbbra is a meglévő Danubius és Pannergy papírokat.

 A nemzetközi piacokon emelkedésnek indultak a papírok. Akinek van Hyundai, Daimler illetve VW papírja, az a profit bevédése mellett figyelje meddig emelkednek ezek a részvények.

A devizapiacokon továbbra is jó vétel lehet az EUR/HUF long (a december 30-i napra mindenki készüljön fel extrapénzzel a vásárlási lehetőségre J). Szerintem nem lesz sikeres a svájci népszavazás,ezért továbbra is bátran tarthatják, vehetik az EUR/CHF longokat is.

Aki a kedvező euró árfolyam mellett,lecserélésre szánja el a forintját, annak még most sem késő az OTP euró kötvények vételével kacérkodni.

Az izomláz és egy csizmatisztító legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Tell Vilmos és az alma

 2014.11.19. 08:36

A legendák szerint 707 éve ezen a napon lőtte le Tell Vilmos a fia fejéről azt az almát, amit a zsarnok Gessler tetetett oda büntetésből, mert Tell nem tisztelgett a helytartó kihelyezett kalapja előtt. Most is előtérbe kerültek a svájciak, a november 30-i népszavazás miatt. Itt a többi között arról dönthetnek, akarják-e, hogy a svájci jegybank a tartalék 20%-nak a terhére aranyat vásároljon,és ne adhassa el. Ha a választól így szavaznának,az nagyban megnehezíthetné az SNB mozgásterét az általa felállított 1,2-as EUR/CHF védelme érdekében. A svájci gazdasági élet prominensei, a kormány és az SNB is azt vallja, ez az intézkedés káros lenne a svájciaknak,az így is erős frank esetleges további erősödésével (amennyiben az SNB feladná az 1,2 védelmét) jelentősen romlanának a svájci mutatók, romlana az ország versenyképessége,hiszen jelenleg minden ország a „ki tudja jobban leértékelni a devizáját” játékot, amibe a svájciaknak is muszáj lesz, lenne beszállni. Mi történik? December elsején okosabbak lehetünk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is szűk sávban mozog, a taktika szerintem egyelőre nem változott, 4.000 Ft alatt sávosan vásárolandó, ha emelkedés van,akkor pedig a profitot ízlés szerint el kell tenni.

MOL: Kicsit megmozdult az árfolyam, de persze ennél nagyobb emelkedésre vár mindenki. Továbbra is tartás, vétel.

Richter: Nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Továbbra is tartsák a PannErgy és a Danubius papírjait. (Utóbbi kifejezetten jó jelentést tett közzé, ha eltekintünk a jelentős illikviditástól, az árfolyamnak felfelé kellene elmozdulnia, hiszen jócskán messze tanyázik a mostani kb. 7.000 Ft körüli könyv szerinti értéktől. Amennyiben a javuló eredmény tartós lenne, a könyv szerinti érték folyamatos emelkedése elgondolkodtathatja a nagytulajdonost a kivezetésről.)

Nemzetközi piacon érdemes figyelni a VW, a Daimler a Hyundai papírjait. Egy esetleges korrekcióban vételeket keressenek a papírokban.

A devizapiacon továbbra is az EUR/HUF longok vétele a javasolt a 306 Ft vagy alatti szinteken. Aki tud a sorok között olvasni, az azt is olvashatja miért jó ez az irány. Az EUR/CHF long továbbra is preferált, főleg ennyire közel az 1,2-as szinthez. Szerintem a svájci szavazók elvetik az aranytartalék növelését célzó kérdést.

Továbbra is izgalmakat keltenek a befektetőkben az OTP euró alapú kötvényei. Jó áron van az euró, máshol alacsonyak a kamatok, nincs mit csodálkozni azon, hogy minden kötvénybefektető ezeket a papírokat keresi. Keressék Önök is.

Az izomláz és egy alma legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hitel, Hittel, Hidd el!

 2014.11.12. 09:21

Kezd formálódni a devizahiteles csomag forintosítása. Mit tudunk? 2015 februárban számolnak el a bankok a tisztességtelennek nyilvánított feltételekkel. Legkorábban ugyanebben az időpillanatban történhet meg először a devizahitelek forintosítása. (Az euróhitelek elszámoló ára 308,97 Ft, míg a frankhiteleké 256,47 Ft) Bevezetésre kerül a fair kamatozás is. Ennyi biztos van most, a többi még bizonytalan. Százalékok már zubognak a levegőből, de konkrét számok, kinek mennyi lesz ezután a fennmaradó tartozása,illetve mennyi havi törlesztő részletet kell fizetni, senki nem tudja. Egy biztos, a forintosítás után a törlesztő összegek nagysága befixálódik, és így nincsenek kitéve az ügyfelek az esetleges negatív árfolyamváltozásnak. De a pozitív árfolyamváltozásból sem tudnak profitálni többet. Viszont ezek után mit tippelnek, jövőre merre fog mozogni inkább a forint? Elő a fantáziával…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten megont lehetett egy körre felülni az OTp körhintán. Aki 4.000 Ft alatt belevett legalább egy csomaggal,az már realizálhatott is minimum egy évi állampapír hozamot, akár egy nap alatt. Pénteken gyorsjelentés,addig lehet, hogy érdemes kivárni a vételekkel, az esetleges profitot pedig eltenni. Vétel továbbra is 4.000 Ft alatt,sávosan.

MOL: Változás nincs,maximum annyi, hogy picit erősödni tudott az árfolyam. Az áttörésre még várni kell. Viszont az ajánlás továbbra is tartás,vétel.

Richter: Az elmúlt nap végére jelentősen csökkent az árfolyama. Ennek ellenére nagyobb portfóliókba, sávosan 3.700 Ft alatt mindenképpen érdekes lehet.

Továbbra is tartanám a PannErgy és a Danubius pozíciókat. Előbbit a sikeres fúrások illetve projektek reményében, utóbbit a várható jó eredmény miatt.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném 60 euró alatt az Adidas papírjait, 50 dollár közelében kacérkodnék a First Solar papírokkal, valamint 45 euró felett bevédeném az eddigi profitot a Hyundai papírjain. Érdekes lehet 60 euró alatt a Daimler részvénye is.

A devizapiacon 307 Ft vagy alatta sávosan keresném az EUR/HUF longokat, 310 Ft környékén pedig shortokat nyitnék ugyancsak sávosan. Minél jobban megközelíti az EUR/CHF az 1,2-at, annál nagyobb az esélye egy SNB intervenciónak. Szerintem a svájciak bölcsen elutasítják november 30-án az aranytartalék emelését célzó javaslatot a népszavazáson.

Az EUR/HUF árfolyam jelenleg kedvező, ez meg is látszik a kötvényesek rohamán az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mintha ingyen adnák, pedig nem. Aki euróban gondolkodik, vegyen bele. (Sanyi bácsi ajánlásával :) )

Az izomláz és egy hitel kalkulátor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

"Aranyeső a szép kis házra..."

 2014.11.05. 08:48

Ahogy a piacon mindenki várta, körülbelül 1.000 milliárd forintba fáj az ügyfelekkel történő elszámolás a bankoknak, ahogy a tegnap megjelent MNB iránymutatás ezt tartalmazza. A forint árfolyamának „védelmére” az MNB 9 milliárd eurót biztosít a bankok számára. Az, hogy az egész procedúra végleges lezárása miként fog ténylegesen hatni a forintra,nehéz most megmondani, viszont most mindenki erre az 1.000 milliárdra gyúr,mint a fogyasztás felpörgetője. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy azért sok esetben olyan pénzt „kapnak vissza” az ügyfelek ami nincs is,hiszen majd a fennálló tartozásból írják vissza, így a devizahitelesnek talán annyi könnyebbsége lesz, hogy a „századik” állását le tudja adni, mert csökken a törlesztő részlete. Személy szerint kicsit szkeptikus vagyok a „visszaadott pénz” fogyasztásnövelő hatásával kapcsolatban,mert inkább aki „pénzhez jut”, az talán a fogyasztás helyett megtakarítani fog. De az, hogy mi történik, természetesen a jövő zenéje, viszont mindenki „dúdolni” fogja…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is az általam jónak gondolt stratégia 4.000 Ft alatti sávos vételeket jelent, emelkedésben pedig sávos profitrealizálást jelent.

MOL: A közelgő jelentés mozgathatja meg talán rövid távon az árfolyamot,az is inkább akkor, ha a vártnál jobb adatok jönnek ki. Lefelé a mozgás szerintem erősen korlátos lehet. Tartás, vétel továbbra is.

Richter: A gyorsjelentés itt jobban kimozdíthatja az árfolyamot. Amennyiben jelentősen csökkenne, akkor sávosan nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra vásároljanak bele.

A Danubius és a PannErgy papírjait tartanám portfólió színezőként, főleg olyanoknak, akik nagyobb pénzkészletekkel rendelkeznek, és elfér egy kisebb csomag ezekből a papírokból.

A nemzetközi piacokon,aki vett az elmúlt hetekben 160 euró alatt VW papírokat, a nyereséget egy követő stoppal védje be. Ugyanez igaz a 40 euró vagy az alatti Hyundai vételekre is. Az Adidas pedig holnap jelent, akkor várható vele kapcsolatban jelentősebb árfolyammozgás.

A devizapiacon 310 Ft vagy felette óvatos shortok nyithatóak sávosan az EUR/HUF párban, 250 Ft környékén esetleg a USD/HUF pár is óvatos shortokra lehet jó. Továbbra is van fantázia az EUR/CHF longokban, főleg amikor jobban megközelíti az árfolyam az 1,2 környékét. Ennek a szintnek az SNB általi elengedését a jelenlegi piaci körülmények között nem hiszem. (sőt valamiféle jegybanki beavatkozást inkább el tudnék képzelni a frank gyengítése érdekében)

Kötvénybefektetők továbbra is keressék a jó áron megvehető eurót,majd ezt követően az OTP euró alapú kötvényeket.

Az izomláz és egy pénzes erszény legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

börzedalok.jpgAz elmúlt századelő pesti tőzsdei hangulatát, a tőzsdei parkett történéseinek hatását a pesti kispolgár mindennapjaira minden szociológiai, történeti leírásnál jobban mutatják a korabeli kabarék kuplészövegei. A pesti kabaré virágkora a XX század első éveiben kezdődött és az első világháborúig tartott. A párizsi mintára elszaporodott, zömmel a Nagymező utca környékén nyíló szórakozóhelyek (az első a Bonbonniére nevet viselte) az elsősorban a VI., VII. kerületben lakó, jelentős részben zsidó vallású kispolgárság esti célpontjai voltak (ahogyan a nappali a kávéház), konferansziéval, sikamlós, áthallásos, de mindig aktuális dalokkal és persze az elmaradhatatlan női zenekarral, tánckarral, a ma konzumlány kategóriába sorolható hölgyekkel körítve.


börzedalok2.jpgA kabarédalok közül kevés maradt az utókorra, sokat le sem jegyeztek, ezért is számít kuriózumnak az a kis kötet – Börzedalok címmel –, amelyet a kanyargós pályát befutó Gábor Andor(1) jelentetett meg, valószínűleg 1914-ben. A mára szinte fellelhetetlen könyvecske(2) Gábor Andor tíz versére írt
kabarédalt tartalmaz (kottákkal együtt), amelyek 1910 körül keletkeztek és váltak rövid időre népszerűvé. A verseket korabeli helyesírással közöljük.

 

A börze


Upor(3) mellett áll a börze, melytől eddig Isten őrze,

De mert ottan szörnyű hossz van, ott vagyok most jóban, rosszban,

S bár ez ellen több lap írt, vásárlom a papírt.

 


Most nem látok semmi bút itt, minden ember vesz közútit.(4)

Az megy úgy föl első sorban, mint a kára-gyöngy a borban.

Beadot egy kis mutyit, én is veszek közutyit.

 


Embertársam, most ne késs el, végy közútit hét kötéssel,(5)

S egy végső erőlködéssel, végy közútit nyolc kötéssel.

Megérdemled a dutyit, ha nem veszel közútit.

 


Ott, egy hosszú nagy teremben, bömböl, bömböl százhúsz ember.

Bömböl, ordít rémes módon, magyarul, ha nem csalódom.

Straszenbán, ünd Strászenbán(6), ez ma itt az őrület csupán.

Ach, ach, ach, jej, de szép a börzefach!

 


Ebben még szép hosszok lesznek, vesznek, vesznek, vesznek, vesznek

Bettelhejmék és a Vejszék(7), s nem hajítják el a fejszét.

Krausz Simon, ünd Krausz Simon(8)! Ő is vett, tehát nagyon finom!

Ach, ach, ach, szebb ő, mint a perzsa sah!

 


Azután egy szép nap zordul, a közúti visszafordul,

Én ezt akkor veszem észre, ha a hossz már fordul besszre.

Strászenbán!... jaj, közúti: holtra gázol, ez már most tuti.

Ach, ach, ach, itt a pestis, itt a krach.

 


Új vizeken


Gondoltam magamba, talán nem babona. Az értéktőzsdénél talán jobb a gabona.

Én oda átmentem, és örültem annak, hogy ott sem püspökök, ott is zsidók vannak.

Gabonán hízottak, mind olyan kerekek, rozsról pattant fiúk és zabigyerekek.

No de nem is csoda, ha kövérek lesznek, csak repcepogácsát és csalamádét esznek.

Hej, búza, búza, rozs, ez az élet jaj, de nagyon takaros, takaros.

 


Mi volna essetleg, ha tudni akarnám, mi a fenét jelent az: tavaszi takarmány?

Bizonyosan paplan, mert a dunyha téli, értéktőzsdés eszem eztet úgy ítéli.

Azt is megkérdeztem egyik barátomtól, mért mond tengerit, ha kükericát gondolt?

És ha tengeri a kükorica -féle , mért nem mondja, hogy ne tengerizzek vélett

Hej, búza, búza rozs, ez az élet jaj, de nagyon zavaros, zavaros...

 


Nem látott ilyet se Adria, se Kárpát, vettem tíz órakor három vagon árpát.

Tizenegy órakor ott kint az eső csepergett, s attól az én pénzem elúszott, lepergett.

Hallottál már ilyet, Vereckei Árpád, még mielőtt láttam volna azt az árpát.

A pénzem s az árpám úgy vesztek ott kárba, csakis a szememen maradt egy szem árpa.

Hej, búza, búza, rozs! Mért nem gázol el engem a villamos, villamos...


Mélázás a börzén
Hel, mostan puszta igazán a puszta, a sok bessz a börzét ide-oda zúzta.

Egy-két izraelita halaványan lézeng, se ih nem, se ih geb, mely az ég felé zeng.

Alig látni egy-két céget, mind elúszott vagy leégett.

Régesrég megszüntek lenni, s odalent már nem fáj semmi!

Valahol a börze mellett, hacacáré, hacacáré hacacáré...

 


Dehogy is megyek már én föl a börzére, csak itt az Uporban folyik az orrom vére.

Minek is nézzem meg, hogy a kurzus jó-e, úgy lelóg a fejem, mint egy konfiisló.

Tudja a jó mindenható, mi van azon sírnivaló, hogy a börzés ott delelget.

 


Nincs már itt egy ügynök, akibe még szusz van.Egy egész délelőtt

csak harmadfél slussz van, azt is, hogy valahogy ne menjen széjjel,

nem írással kötik, hanem drótkötéllel. S bármely óráján a napnak

Újabb mennykövek lecsapnak. Most egy levél, mely a cáré,

Hacacáré, hacacáré, hacacáré...

 


A börze Koriolánja
Most hogy vége a szezonnak, a börzések elosonnak,

Ki erre, ki arra ballag. Legtöbb nekimegy a falnak,

Sokan mennek Siófokra, s más külföldi városokra,

Sokan mennek ide Gödre, de legtöbben mennek csődbe.

Sokan csak Hidegkút-Gyönkre, de legtöbben mennek tönkre.

 


Mert kedélyállapotom rom, s besszek fekszik meg a gyomrom,

És van egy jól ápolt csúzom, én is tőled búcsúzom.

Én is elmék messze-mesze, ahová nem jár a Presse,

Ahová nem jár a Llojd(9) sem, és nem küldenek messzendzser-bojt sem.

De mielőtt még elmennék, füvet ennék, boldog lennék,

Megátkozlak sok csúfságért, hóhérom, te Szabadság tér! Hóhérom, te Szabadság tér!

 


Boruljon be az ég rajtad! Villamos menjen át rajtad!

Jólét sohase vessen föl, Krausz Simon ne keressen föl.

Rajtad százhúsz hordár álljon, és köpőcsészét ne találjon

Dadák ott ne üljenek le, palotáid dűljenek le!

Vetkezzél ki szép zöldedből, zsidók nőjenek földedből.

Annyi zsidó, ahány rád fér, Isten verjen, Szabadság tér! Isten verjen, Szabadság tér!

 


1 Gábor Andor (1884–1953): újságíró, kuplészerző, kritikus, később kommunista irodalmár. Fiatalon a Roland-ének fordítója, az Egyenlőség és a Hét munkatársa, Ady környezetéhez tartozott. 1918-ban a Nemzeti Tanács, a Tanácsköztársaság alatt a művelődésügyi népbiztosság munkatársa. 1919 után emigráns Bécsben és Berlinben, 1933-tól a Szovjetunióban. 1945 után a Ludas Matyi főszerkesztője, Kossuth-díjat kapott.
2 Erbé–Nádor–Szirmai: Börzedalok. Gábor Andor versei, Magyari Lajos műsora. Nádor Kálmán kiadása, Budapest 1915. 27. p.
3 Upor kávéház a Szabadság téren, a tőzsde épületében működött, főleg a börziánerek látogatták.
4 Közúti: Budapesti Közúti Vaspálya Társaság. 1865-ben alapított közlekedési rt., előbb a pesti lóvasút, majd 1886-tól a villamoshálózat egyik kiépítője, az egyik legnagyobb forgalmú részvény (1910-ben 153 millió aranykorona kapitalizációval) a tőzsdén.
5 Kötés: közútiból 5 darab volt egy kötés, ez 1910-ben kb. 3800 korona volt.
6 Strassenbahn: Budapester Strassenbahn-Gesellschaft: a Közúti német neve.
7 Bettelheim Mór (1876–1931): ismert magánbankár a század első évtizedeiben. Weiss Fülöp (1859–1942): ebben az időben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója, később elnöke, mindketten évtizedekig tagjai a tőzsdetanácsnak.
8 Krausz Simon (1876–1938): bankár és tőzsdespekuláns. 1900-tól a Bettelheim Mórral közösen alapított bankház, majd az Angol-Magyar Bank vezérigazgatója, 1916-tól 1926-ig az IBUSZ elnöke. Élete végén csődbe ment.
9 Die Presse: bécsi napilap, Pester Lloyd: budapesti német nyelvű gazdasági napilap, mindkettő közölte a tőzsdei árfolyamokat.

 

Az összeállítás Korányi G. Tamás: Sztellázs-ügylet ultimóra művéből, a Budapesti Értéktőzsde jubileumi kiadványából (2014) származik

 

Címkék: portfolioblogger

77308_hotel-doboz01.jpgGondolom sok gyerekes szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. A saját gyerekeim is imádják, de gondolom, sok családban nagyon szeretik a gyerekek. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igen lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát. Viszont az is számít, mire meg tudja venni azt a szállodát, legyen még lehetősége bejáratot (lépcsőt) is szerezni hozzá, hogy amikor a többi játékos belelép abba a kockába, akkor a mi hotelünkben „szálljon meg” 1-6 éjszakára, és nekünk fizessen, ne a „konkurenciának”. Terület, épület, lépcső vásárlása, majd a hotel „menedzselése”, a szállásdíj beszedése. Mint a valóságban. Ahogy az is valós, hogy néha az a játékos, aki pénzszűkében van, megpróbálja elmismásolni a fizetést. Ugye ilyen is előfordult már az életben is néha szállodai körökben?  

“ Messziről fénylik a Hotel Menthol, Ott pompázik a tengerparton, Amerről a zöld színű reklámszöveg Tündöklő fénye kiveri a szemed…” Ahogy a jól ismert sláger is mutatja, az életben még inkább lényeges ez a pompa és ragyogás, mint a játékban. Bár a játék is szembesít “sok-sok konkurenssel” de valahogy az életben ez még inkább kidomborodik. Hiszen nagyon kevés az a hely a világon, ahol egyes szállodák konkurensek nélkül tudnak működni. Ahogy a játék menete során, előbb-utóbb a táblán is megjelennek a konkurens hotelek, ugyanígy van ez az életben is. Abban sincs nagy eltérés a játék és az élet között, hogy nagyon érdemes megnézni,melyik szállodát választjuk. Mert sok minden megtörténhet egy hotelben,egy hotellel. Lehet akár egészségügyi zárlat (Vesztegzár a Grand Hotelben).waczak.jpgUgyanakkor gondolom, senki sem olyan típusú szállásra vágyik, mint a Bates Motel. De Basil Waczak szállójába is beletörne egy-két ügyfélnek a “bicskája”. Abban is biztos vagyok, hogy páran elég érdekesen éreznék magukat Tarantino Mon Signor szállodájának „négy szobája egyikében”.

Ahogy láttuk az előbbiekben, már a játékban sem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szállodát. Most nézzünk körül a való életben, hogy a hatalmas hotelkapacitásból, ami kétségtelenül együtt hullámzik az emberiséggel, legyen szó üzleti úttal kapcsolatos szállodai igényről, vagy egy napsütötte tengerparti nyaraláshoz szükséges és lényeges kellékéről. Azt szeretném előre leszögezni, a válogatás valamelyest szubjektív, mert a hatalmas kínálat bemutatására értelemszerűen a jelenlegi cikk nem alkalmas, azt viszont lehetővé teszi, hogy egy két érdekes hotelláncot esetleg közelebb hozzak, mint lehetséges alternatívát a befektetést keresőknek.

Tozsdesztori-Danubius-Hotels-reszveny.jpgA hazai piacon egy olyan hotel részvény található,ami a befektetők számára megvásárolható. Az, hogy ezt érdemes-e meglépni, döntse el mindenki maga. Az itthon megvásárolható papír a Danubius részvénye. A céget állami vállalatként alapították 1972-ben. Már mint részvénytársaság, 1992-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az évek során a papírok szépen lassan egy meghatározó tulajdonos kezébe vándoroltak. A cég terjeszkedésének köszönhetően talán Európa egyetlen olyan társasága, ahol a tevékenység fő vonulata a gyógyturizmus, annak ellenére, hogy rendelkezik városi szállodákkal is. Magyarországon kívül a régiónkban több országban is, ésl Londonban is rendelkeznek hotelekkel (Danubius Hotel Regents Park).

A részvény eddigi maximuma 11.000 Ft volt, még 2007-ben, az eddigi minimumot pedig 2012-ben produkálta 2.150 Ft-tal. Jelenleg, a cikk írásának idején a papír 5.200 Ft környékén cserél gazdát a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A társaság könyv szerinti értéke jelenleg 6.300 Ft környékén van, tehát magasabban,mint a jelenlegi piaci ár. Ha csak ezt nézzük, jó befektetés, viszont ne feledkezzünk meg az alacsony közkézhányadról, mert a részvények döntő hányada egy kézben van. Pont ez az egyik spekulatív dolog a papírban, mert egy esetleges tőzsdei kivezetés esetén (nem számolva esetleges számviteli, illetve egyéb legális piaci trükközéssel) a nagytulajdonosnak a könyv szerinti értéket kellene kifizetni a kisbefektetők részére. Nem teljes befektetendő pénzzel, de kisebb csomaggal érdemes lehet spekulálni a papírral.

bass intercontinental.jpgHa küldöldre kalandozunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a legnagyobb szállodaipari csoport a világon 2004 óta az InterContinental Hotels Group (IHG:xlon). A története 1777-ig nyúlik vissza, amikor is William Bass létrehozta sörgyárát. Az, hogy a világ legnagyobb hotellánca lett, köszönhető volt úttörő embereknek és az új ötletek megvalósításának. Megjegyzem, Budapesten is találhatunk és akár megszállhatunk Hotel InterContinental szállodában. A csoporthoz tartozó márkák közé tartozik többi között a Holiday Inn, a CROWN PLAZA, a hotel INDIGO, vagy a CANDLEWOOD suites. Az elmúlt egy évben 2.000 penny és 2.600 penny között mozgott, jelenleg 2.422 penny az értéke. Nem tűnik rossz befektetésnek.

waldorf astoria.jpgWaldorf Astoria.Gondolom sok embernek ismerős, valószínűleg a cikk olvasói közül többen jártak is már ott. A luxus szinonímájaként is ismert a neve. Ilyen és ehhez hasonló szállodák tarkítják a következő szállodalánc portfólióját. Ha hozzáteszem a Paris Hilton nevet, akkor nem kell messzire menni, hogy kitalálják, melyik ez a szállodalánc. Paris kisasszony hitetetlen nagy reklámot jelent a vállalatnak, még ha legtöbbször kéretlen is. De a gazdagoknak, a bulvár és a pompa kell. Akinek a waldorf névről először a saláta jut az eszébe és nem a hotel, az sem jár messze az igazságtól, hiszen a hotel megnyitásakor szolgálták fel először. Rájöttek,melyik láncról van szó? Gondolom, nem volt nehéz. Igen, eltalálták ez a Hilton. Amit eredetileg Conrad Hilton alapított 1919-ben. Olyan brand-ek tartoznak ide, mint a CONRAD, a CURIO, HOMEWOOD SUITES, Hampton. Először 1970-ben került a tőzsdére. 2007-ben a Blackstone kockázati tőkealap megvásárolta a céget az alapító Hilton családtól, majd ki is vezették a tőzsdéről, ahová 2013-ban tért vissza újra. (HLT:xnys) 21,5 dolláron indult újra a kereskedése, és az eddigi maximuma 25,7 dollár környékén volt a közelmúlt kereskedési időszakában. Aki bízott benne, hogy a luxus jól fizet, nem csalódott, a részvény jól fialt minden tulajdonosának az elmúlt időszakban.  

mariott.jpgA következő hotellánc is megtalálható Magyarországon is, hiszen Marriott Hotel is van Budapesten. Ezt a szállodaláncot 1927-ben alapította John Willard Marriott valamint a felesége Alice. Az első szálloda 1957-ben nyitotta meg kapuit. Maga a Marriott International 1993-ban alakult, amikor a Marriott Corporation két vállalatra vált szét. Olyan szállodamárkák találhatók a csoportban, mint a Ritz-Carlton, Bvlgari Hotels and Resorts, Marriott Hotels and Resorts. Az elmúlt évben a tőzsdei kereskedésben a részvények (MAR:xnas) 44 dollár és 72 dollár között mozogtak. Úgy néz ki, ez a részvény is jó befektetés volt az elmúlt időszakban.

Nézzünk egy európai láncot akkor. Ez pedig az Accor. 1967-ben alapította Paul Dubrule és Gérard Pélisson a SIEH csoporton keresztül. Székhelye Párizsban van.

A csoport az alacsony, közepes és a luxus kategóriában is rendelkezik szállodákkal. Olyan ismert hotelmárkák találhatóak a csoport tagjai között, mint a Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure, Ibis ,Etap, Motel 6 vagy a Forma-1 Accor. A lánc tagjai közül sok szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (AC:xpar) az elmúlt évben 27 és 39 euró között mozgott, jelenleg 36 euró körül áll.

Nem talált megfelelő szállodát? Sírás helyett mondd Hyatt. Félretéve a szóviccet, nézzük következő hotelláncunkat. A Hyatt szállodaláncot két magánszemély alapította, Robert von Dehn és Jack Dyer Crouch ,majd néhány év múlva von Dehn eladta a részesedését Jay Pritzkernek. Így került a Pritzker család a szállodaláncba. Fia Thomas a Hyatt Hotels Corporation Igazgatósági Elnöke. 2009 novembere óta van a tőzsdén (H:xnys) és az elmúlt évben 43 és 63 dollár között mozgott, jelenleg is éves maximuma környékén tartózkodik.

jacob astor.jpgA következő cég a Starwood Hotels and Resorts. A vállalat 1980 ban alakult, de az elődje 1969-ben jött létre eredetileg egy ingatlan befektetési cégként Starwood Capital néven. Különböző neves márkák találhatók s csopotrtban, mint a Sheraton, a St. Regis (nevét a St. Regis Hotelről kapta a márka, amit John Jacob Astor IV építtetett 1904-ben, és aki a Titanic fedélzetén halt meg 1912-ben. De a 30-as években a szálloda főcsaposa készítette a Bloody Mary koktélt először.), W Hotel Westin, Le Meridien (ami szintén megtalálható Magyarországon) A részvény (HOT:xnys) az elmúlt évben 65 és 84 dollár között mozgott, és most is a 84 dollár környékén tanyázik.

Megfigyelve a fent nevezett hotelek részvényeinek árfolyamait megállapíthatjuk, hogy a hotel nem csak társasjátéknak kiváló, hanem részvénybefektetésnek is. Miért? Talán azért, mert az elmúlt időszakban, főleg az USA-ban, de a Távol-Keleten is, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt évek pozitív befektetői hangulatnak köszönhetően. Ez pedig kihat a gazdagok életmódjára is az által, hogy szívesen keresik a luxust, ezen belül a luxushotelek szolgáltatásait, szobáit. Ez viszont azzal járt, hogy a luxushotelek nagyon jól teljesítettek, és ez meglátszik a részvényeik árfolyamán is.

Úgyhogy aki teheti, a Hotel játékkal társasozzon, aki megteheti, hotel részvényekkel játszadozzon!

 

Ziegler Mátyás,

megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4. számában

Címkék: portfolioblogger

Trónok harca

 2014.10.29. 14:45

A szórakoztató- és játékipar királyai

Írásom ajánlom Sz.B.-nak.

tronok_harca_logo.jpgA Westeros földrészen a Hét Királyság királya a Vastrón birtokosa, s uralja a birodalmat a Trónok harca televíziós sorozatban. Családok emelkednek föl, vagy vállnak kegyvesztetté, s nézők milliója várja a következő évad kezdetét, hogy követhesse a Stark-ház és a Lannister-ház történetét. A film- és szórakoztatóiparban is számos óriás harcát, szövetségét láthatjuk, nemegyszer kebelezi be az egyik a másikat, kötnek szövetséget, vagy tűnik fel egy ismeretlen ifjú harcos az online játékipar földjéről.

A régvolt időkben a gyerekek játékszere a fa építőkocka, a labda, a maci és hajas baba volt, a kert végében épített menedékben bújhattak meg az indiánok, biciklivel fedezték fel a környéket. A technika fejlődésével jöhetett csak a diavetítő, hogy a szoba félhomályában, a falra vetített képen egy mese varázsolja el a legkisebbeket. Jó esetben ezek a játékok még mindig kéznél vannak, de a mai kor (fogyasztói társadalom) gyermekeinek szobájában műanyag játékok sokasága áll tornyokban, zenélő és interaktív kacatokkal egyetemben, a mozgókép élménye más tableteken és multiplex mozikban adatik meg, s idővel a megkapott mobiltelefonra is játékokat töltenek le. A játék öröme nincs korhoz kötve, manapság a felnőttek jelentős része is játszik; épít várakat stratégiai játékokkal, épít tőzsdei légvárakat, tölt le okos telefonjára unaloműző applikációkat, a közösségi oldalak játékaira regisztrál.

A film-, és szórakoztató-, és játékipar jelentős részesedést hasít ki magának a tőkepiacokon. Egy játékboltba betérve, egy családi film megtekintésekor, vagy a nappaliban, a játékkonzolon játszott foci mind-mind egy multinacionális média vagy játékóriást gazdagít. A teljesség igénye nélkül járjuk körbe ezt az iparágat, s befektetőként (spekulánsként) vegyük górcső alá, hogy a tőzsdei kereskedés szempontjából milyen társaságokkal kereskedhetünk. Korántsem kell nagyítóval (górcsővel) keresgélni a célpontokat. „Aki nem figyel, hallani sem fog.” (Trónok harca)

A tűz és jég dala

tronok_harca_1_3776_1.jpgA nyáron a filmipar a 21th Century Fox (FOX:xnas) ajánlatától volt hangos a pénzügyi sajtó, mikor ajánlatott tett a Time Warner (TWX:xnys) médiakonszern részvényeinek megvásárlására. A Fox-tulajdonosa 80 milliárd dolláros ajánlatát a Time Warner-birodalom visszautasította. A Fox a társaság kis szeletét szemelte ki, nevezetesen a HBO-t, amely olyan prémiumsorozatokat gyárt, minta Trónok harca, A törvény nevében, Szilíciumvölgy. Ennek a televíziós üzletágnak bár kevesebb előfizetője van, mint a streamingszolgáltató Netflixnek (NFLX:xnas), mégis több pénz termel. (Az év egyik meglepetése volt a Netflix szárnyalása, a tervezett európai terjeszkedése még érdekességekkel szolgálhat, annak ellenére, hogy szektortársaihoz képest is túlárazott, de Carl Icahn-nel ellentétes pozíciót felvenni több mint merész...) A Trónok harca legutolsó évadjának nyitánya 17 millió nézőt vonzott a készülékek elé. A Warner Bros filmstúdió és a HBO sikereinek következtében már az első negyedévben 6,8 milliárd dollár volt a bevétele a Time Warnernek.

 Film- és játékipari érdekességek

  • A Nintendo céget 1889-ben alapították, eredetileg kézzel készített ún. hanafuda kártyák gyártására. Mára 453 millió játékgépet és közel 2,2 milliárd játékprogramot adott el
  • Minden idők 100 legjobb videojátéka között van a Tetris, ami az első Szovjetunióból exportált játék volt, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa, Alekszej Pazsitnov fejlesztette.
  • 1997 –ben egy teherhajóról 62 konténer zuhant a vízbe, az egyik konténerben 4,3 millió darab Lego-darabkával, amiket a mai napig hordja a víz a partra, köztük számos tengerrel kapcsolatos szetteknek darabjaival (búvárfelszerelés, szigonypuska)
  • A brit lottónyertesek 20%-a költene játékszobára (X-boksz, Playstation stb.)
  • Richard Allen Garriott játékfejlesztő (City of Heroes, Ultima sorozat) vagyonát nagy részét áldozta egy űrutazásra, hogy gyerekkori álmát megvalósítsa
  • Obi-Want alakító Sir Alec Guinness olyan megállapodást kötött George Lucassal, hogy a bevételek két százaléka őt illeti meg, így milliomossá vált. Darth Vader (James Earl Jones) másként döntött, mert kellett a pénz rezsire..
  • A játékipar rekordjait külön Guiness-rekordok könyvben gyűjtik össze
  • A legnagyobb filmes bevételt az Avatar produkálta 2,7 milliárd dollárral. A Disney klasszikus első darabját, Hófehérke és a hét törpét, 1937-ben mutatták be, hetvenhét év alatt 416 millió dollárt hozott a készítőknek, ez jelenértékben számolva 6,89 milliárd dollár!
  • Frostmourne_1hand_version_by_Redecorator.jpgA Warcraft világában szereplő mágikus kard, a gonosz, léleklopó penge a Frostmourne alapján készített replikáért egy árverésen 20 ezer dollárt fizetett egy rajongó

 

 

Amerikát hat nagy médiacége van, azok birtokolják a legfontosabb film gyártókat (Fox, Paramount, Sony, NBC, Time Warner, Walt Disney (DIS:xnys)), leányvállalataik filmstúdiók, reklámozással, zenével, újságkiadással, divattal és játék-iparral foglalkoznak. A szerteágazó érdekeltséget látva, nem is oly meglepő, hogy egy film megjelenését már jó előre beharangozzák a médiumok, működik a marketing gépezet, a filmek a mozivásznak után, filmcsatornáknál kötnek ki, hamarosan megjelennek a témát felölelő számítógépes és konzolos játékok, a boltokat elárasztják a hősök és mesefiguráival díszített pólók, táskák, tolltartók, a műanyag, fröccsöntött szereplők.

Háború: filmipar vs. játékipar

A hollywoodi kasszasikerek árnyékában egy érdekes háború bontakozott ki: a filmipar és a játékpiac vívja ezt a küzdelmet. Ennek oka az egyre jobban fejlődő videojátékoknak köszönhetően. Pont egy éve volt egy érdekes ütközet, amikor megjelent a Grand Theft Autó (GTA5) legújabb, ötödik része. A gengszterjáték az első napon, világszerte közel 800 millió dollárt hozott. Nem mindennapi játék, hiszen a fejlesztés költségei elérték a 250 millió dollárt, a bevezetés promotálása a megjelenés előtt már két évvel elkezdődött. Hogy legyen viszonyítási alapunk, tudnunk kell, hogy a legdrágább film, a Karib-tenger kalózait volt drágább megcsinálni, az Avatar 237, a Titanic 200 millióba került. A GTA5 első napi 3,6 millió eladott példány mára elérte a 25 milliót, így összesen 500 millió dollár bevételt hozott. A játék gyártója Take-Two Interactives, s a napokban fog megjelenni a GTA következő sorozata!

A játék elég nagy üzlet, gondolhatjuk már az előző példából is, a legfrissebb kimutatások szerint a játékipar már túlszárnyalta Hollywoodot, és ez még csak a kezdet, hiszen a mobiljáték-piac előtt óriási lehetőség van. Az online játék-értékesítési és forgalmazás 2016-ra 53 milliárd dollár forgalmat fog produkálni előrejelzések szerint. Ha a játékokkal kapcsolatos egyesüléseket, beolvasztásokat, felvásárlásokat nézzük 2014-ben, annak 9 milliárd dolláros forgalma is óriási, a tavalyi év kétszerese (pl. Facebbok 2md dollárt adott a Oculus Riftért, az Amazon közel egymilliárdot a Twitch-ért, a Microsoft az Xbox One konzolok értékesítésének növelése végett a népszerű Minecraft játékok gyártóját, a Mojangra pályázik cirka kétmilliárdért.

bawsaq tőzsde.jpgAz LCN tőzsde manipulálásának legendája, avagy hogyan keressünk 100 millió dollárt?

A GTA5 nagy kérdése, hogy hogyan kereshetünk sok pénzt a játékban? A játékban van lehetőség tőzsdézni, nem is akárhogyan! A játékban van két kitalált tőzsde (Bawsaq és az LCN), ahol részvényekkel kereskedhetünk. A való életben természetesen illegális és büntetendő, de itt kedvünkre manipulálhatjuk az árfolyamokat, taszíthatjuk mélybe az árfolyamot, hogy ezután olcsón felvásároljuk a papírjait (pl. keresztbe teszünk a Redwood cigarettagyárnak, a riválisa, a Debonaire hatalmasat fog ugrani). A lerobbant bróker nevezetű küldetésben egy brókert vehetünk fel autónkba, aki fontos találkozóra siet; ha elvisszük a reptérre, akkor szerény 100 dollárt kapunk a feladatért, de a bróker megajándékoz minket egy tuti tőzse-tippel, amivel egy vagyont lehet kaszálni… Mindez a játék világában ilyen könnyen megy, de ha a valóságban (és főleg törvényesen) szeretnék haszonra szert tenni, akkor a játékfejlesztők részvényei lehetnek érdekesek, de itt már valós összegekről és kockázatokkal találjuk magukat szembe.

Tőzsdén forgó játékfejlesztők, játékgyártók:

Activison Blizzard (ATVI: xnas), Games Workshop (GAW: xlon), Rovi (ROVI:xnas), Elektronic Arts (EA: xnas), Konami (KNM: xnys), Take Two Intact.SFTW (TTWO.xnas), Ubisoft (UBIP:xpar), Nintendo (NTDOY:xnas). Miként a körbefutó kisvasút szerelvénye is visszatér a kezdőállomásra, mi is kanyarodjunk vissza a hagyományos játékok gyártóihoz. A világ legnagyobb játék gyártóinak neve bizonyára ismerősen cseng, a japánokét leszámítva. A trón birtokosa a dán LEGO, őt követi az amerikai Mattel (MAT:xnas), legismertebb márkái, hogy jobban be tudja azonosítani a kedves olvasó a Thomas and Friends, Barbie (55 éve annak, hogy Ruth Handler ötlete alapján piacra dobták a lánya után Barbie névre keresztelt figurát), Disney, Matchbox, American Girl, Max Steel, Polly Pockets, Fisher Price. A legnagyobb öt játékgyártó közé tartozik a japán Namco-Bandai (7832:JP) és Takara-Tomy (7867:JP), és a szintén amerikai Hasbro (HAS:xnas), amelynek ismert termékei a Monopoly, Twister, Star Wars, Transformers, My Little Pony, Cluedo.

A LEGO mai napig családi birtokban van (ezért tőzsdén nem tudjuk megvenni részvényeit). A legendás alpító Ole Kirk Kristiansen volt, aki billundi műhelyében 30-as évek nehéz idején kényszerűségből és hobbiból kezdett fa gyerekjátékokat faragni. Fia futtatta fel a társaságot, midőn 1958-ban kifejlesztette a műanyagöntéssel előállított univerzális illesztési mechanizmusokat. A Lego a dán Leg Godt – Játsz jót! kifejezés rövidítése. A társaság központja a mai napig Billundiban van (a város lakosságának fele dolgozik a gyárnak), a cég kölcsönök és tőkepiacra lépés nélkül hódította el a játékgyártók egyik trónját.

Királyi házak (játékgyártók, médiavállalatok, játékfejlesztők) kincstára az első fél évben

tronok-harca-game-of-thrones-antique-map-i20749.jpgA legmesésebb eredményeket, a játékipar nagy királyi házához tartozó Disney szolgáltatja. Az első fél évben a kaliforniai médiavállalat 12,5 milliárd bevétel mellett 2,25 milliárd adózott eredményt ért el, köszönhetően a Jégvarázsnak és az Amerikai Kapitány 2. részének, most ősszel pedig az új Star Wars –sorozat tűnik reménykeltőnek a mozijegy eladások tekintetében . A számítógépes és online játékokkal ellentétben. egy jó mesefilm évekig, évtizedekig hozza a profitot; elég csak a mára klasszikussá vált Hófehérke, Bambi, Oroszlánkirály opusokra gondolnunk.

A LEGO az év első felében hagyta le a rivális Mattelt az összesített bevételek tekintetében, ami 11,5 milliárd dán korona volt, a nettó nyereség 2,7 milliárd dán korona. A siker kulcsa egyrészt a kiváló üzleti modell, másrészt az idén megjelent Lego-film (Lego-kaland), amely eddig 468 millió dollárt hozott. A tengerentúli gyártók küszködnek, a Mattel a hanyatló Barbie és Fisher-Price eladások végett, de a Hasbro erősen visszaeső társasjáték eladásait is csak szépíteni tudta a Transformers és My Pretty Ponies értékesítései. A Mattel árbevétele 1,06 milliárd dollár, adózott eredménye 28,3 millió dollár volt, a Hasbro árbevétele a második negyedévben 829 millió dollár, a nettó nyeresége 33,47 millió dollárt tett ki.

Játszani is engedd… mobilon, konzolon, felhőben

A trendeket figyelve mind kézzelfoghatóbbá válik az, hogy a jövőben az online játékok előretörése növekedni fog. Az okostelefonok és tabletek robbanásszerű elterjedésével, a közösségi oldalak töretlen népszerűségének következtében. A játékipar e kis királyi házai gyorsan jönnek, látnak, győznek. Elég csak arra gondolni, hogy a Facebook legnépszerűbb alkalmazására, a Farm Vill -re (Zynga-ZNGA:xnas) gondolnunk, amellyel havonta 250 millió játékos kertészkedik, s ennek az irdatlan tömegnek fele játékfüggő, felük hajlandó is fizetni az alapvetően ingyenes játékban bizonyos előnyökért, kiegészítőkért. A tavalyi évben a mobil gaming szegmens árbevétele 12.3 milliárd dollár volt, három év múlva ennek dupláját várják, így a növekedés négyszer akkorára várható, mint a hagyományos PC-s, konzolos, social cégekkel kiegészített teljes játékipar.

Hasonló sikereket produkált Candy Crush Saga (King Digital Enternainment- KING:xnys), a Bejeweled Blitz. Egy sikeres játék tömegeket vonz, talán még a tőzsdére is bevezetésre kerülhet fejlesztője, miként azt tervezi a finn Rovio, aki az Angry Birds megalkotója, aki a mostanra már hagyományos termékkapcsolással is pénzhez jut a plüss állatok révén, de készülnek a az egész estés rajzfilmek is. Egy sikeres játék parkettra lépése nem jár egyenesen a részvényárak emelkedésével, sőt..

Talán a kedves olvasók között is akad, aki várta, hogy mikor fog beérni a sárgarépa, szeretett volna örökbe fogadni egy fekete bárányt, locsolgatta levendula kertjét virtuális farmján. Előre jelzések szerint két év múlva a teljes játékipar negyedét fogják uralni a mobiltelefonok és tabletek. Friss statisztikák szerint nagyjából 375 millió ember játszik a közösségi hálókon De kik is a játékosok? Egy amerikai tanulmány szerint egy átlagos felhasználó 37 éves, az ötvenes korosztály adja a játékosok 29 százalékát, s meglepő, hogy a felnőtt nők aránya (37%) magasabb, mint a 18 év alatti fiúké (13%). Bár az adatok Amerikára vonatkoznak, de máshol is hasonló arányokat találnánk. A játékipar nagykorúvá vált.

wall2.jpgA legenda szerint Építő Brandon, a Stark ház mitikus ősatyja építette a Falat, hogy megvédje a birodalmat, az ott szolgáló Éjjeli Őrség katonáival a Trónok harcában. A játék- és szórakoztató ipari befektetéseknél a tisztelt Olvasónak is szüksége van védelemre, mert óriási ármozgásokat láthattunk a részvénypiacon, ez különösen az új bevezetésekkor szembetűnő. „A játék a lényeg” – mondta Gordon Gekko, de egy tőzsdei spekulációknál mindig fel kell készülni a váratlan, elképzelhetetlen eseményekre is, ugyanis „közeleg a tél”, bármikor lefagyhatnak, eshetnek is az árfolyamok.

 

SzA

Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4 száma

Címkék: portfolioblogger

A FED árnyékában

 2014.10.29. 13:58

Fed-flag-shadows-s1.reutersmedia.net_.jpegA mai napon egy hosszú sorozat érhet véget. Ha minden igaz, a FED felhagy a pénznyomdával. A piac ezt várja,ebben továbbra sincs változás. A kérdés továbbra is az, hogy mikor következik el az első kamatemelés. Ha megtörténik majd, az jelentősen megmozgathatja a tőkepiacokat. De ez még talán a jövő zenéje…

 

Nézzük a piacokat:

 Otp: Továbbra is azt a szisztémát követném, hogy 4.000 Ft alatt sávosan venném, ha sikerül, akkor pedig valamekkora nyereséggel realizálnám is a ételeket.

Mol: Bár a nagytulajdonos kiszállása fogja az árfolyamot, és a horvátok is tovább kötözködnek, ennek ellenére tartanám,venném.

Richter: Sok minden jött egyszerre össze a papírnak, ami nem tesz jót az árfolyamnak, de nagyobb portfóliókba már sávosan vásárolgatnám.

Tartanám továbbra is a Danubiust és a PannErgyt.

A nemzetközi részvénypiacon,ha a múlt héten 40euró vagy alatta vettek Hyundai papírokat, 45euró felett akár el is adhatják őket. Továbbra is figyelhetik az Adidas és a VW részvényeit is.

A devizapiacon 309-310 Ft körül eladhatják az olcsóbban vett eur/huf longokat, és e szint felett óvatos shortokat nyithatnak, 307Ft vagy alatta pedig újra longokban gondolkozzanak. Még mindig vegyék,tartsák az eur/chf longokat is.

Akinek sikerül(t) venni eurót, az továbbra is gondolkodhat Otp euró alapú kötvényekben. Valamint ne felejtkezzenek meg róla, hogy már csak két hónapjuk van, hogy esetleg 2014-es TBSZ számlát tudjanak nyitni.

Az izomláz és egy ködvágó legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

A hosszú hétvége előtt

 2014.10.22. 08:51

Azt nem tudom, hogy a hosszú hétvégén is ilyen csapadékos lesz-e az időjárás, mint a mai, de az biztos, sokan már az előttünk álló napok adta pihenés lehetőségére gondolnak,lélekben már a befizetett szállodákban képzelik magukat. Ennek megfelelően, ha lehetséges, a pozíciójukat érdemes a befektetőknek lezárni, mert külföldön kereskednek a hét hátralevő napjain is, és akár kellemetlen meglepetés is érheti a pihenésből hazatérő befektetőket a hétfői nyitásban. Persze akár az ellenkezője is igaz lehet, de aki önfeledten, gondtalanul szeretné tölteni a következő napokat, az pozíció nélkül vesse magát a hosszú hétvégébe.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Akinek sikerült az újabb körbe beszállni 3.950 Ft környékén, az 3% nyereséget nyugodtam elrakhat. legalább lesz miből fizetni az asszony masszázsát a wellness részlegben. :) Venni pedig megint 4.000 Ft alatt vegyenek bele, sávosan.

MOL: Itt eladni nincs lehetőség, viszont venni szerintem igen, valamint akinek van, az pedig tartsa továbbra is.

Richter: A gyógyszerpapír is kedvező beszállási szinten van, nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Mtelekom: Nemcsak az osztalék elmaradása, hanem a tervezett internetadó sem jelent sok jót a papír árfolyamának alakulására.

Tartsák továbbra is a PannErgy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacokon az elmúlt napokban jó beszálló mutatkozott 40 euró és alatta a Hyundai papírjaiban, kedvező hírek jöttek az Adidas-ról, és továbbra is figyelném,venném 150 euró környékén a VW papírjait.

A devizapiac sem alszik álmot csütörtökön,pénteken, úgyhogy csak azok nyissanak,tartsanak pozíciót,akik a következő két napban elérik saját gépükről ezt a piacot. Akik így tesznek, továbbra is a sávos EUR/HUF longokat keressék, és amint van rajta haszon, egy követő stoppal be is védhetik azt. Jó vétel lehet továbbra is az EUR/CHF long 1,21 alatti tartományban.

A kedvező euró árfolyam meghozhatja a kedvet a forint euróra cserélésére, illetve az OTP euró alapú kötvények vételére. Igaz Sanyi bácsi? :) Aki pedig nagyobb kockázattűrő képességgel rendelkezik, továbbra is figyelheti az ukrán illetve a venezuelai állampapírokat.

 

Az izomláz és egy esernyő legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést! A hosszú hétvégén pedig mindenkinek jó pihenést kívánok!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Az ölelés világnapja

 2014.10.15. 08:34

A mai napon van az ölelés világnapja. Ölelni jó, ölelni minden életkorban jó. Ahogy a kisgyerek boldogan öleli magához alvókáját, hogy nyugodt legyen az álma, amikor két szerelmes boldogan öleli át egymást, ahogy két idősebb ember bújik össze meghitt ölelésben. A legjobb, hogy ingyen van, nem kerül semmibe, és egy kedves ölelés nagy örömet tud adni az átöleltnek. A befektetők is szeretnek magukhoz ölelni jó befektetéseket, nyereséget, szép profitot. A mai napon próbáljanak egy kellemes, lágy ölelésre gondolni, mikor befektetéseket eszközölnek.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A bankpapír rendesen „öleli” a 4.000 Ft körüli szintet. Aki a múlt héten sikeresen venni tudott 4.000 Ft alatt, annak, ha elég 2% körüli nyereség, akkor oldja kötést, és a papír helyett a profitot ölelje át. A 4.000 Ft alatti szinteken továbbra is sávosan vételeket kereshetnek.

MOL: Itt is nagyon ragaszkodó a 12.000 Ft körüli szint. Véleményem nem változott, vegyék tartsák.

Richter: A 4.000 Ft alatti szinteken sávosan itt is érdemes vételeket keresgetni, főleg nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra is.

Tartsák továbbra is a PannErgy illetve a Danubius papírokat.

Azon befektetők, akik idáig tudták vagy kénytelenek voltak régi DAX shortaikat „ölelni”, azok 9.000 pontra tegyenek stop megbízást, ne engedjék fölé a pozíciójukat.

A nemzetközi piacon továbbra is érdemes lehet a Hyundai, az Adidas, a VW illetve a First Solar papírjait figyelni, a jelenlegi szinteken vásárolni belőlük egy csomaggal.

A devizapiacon folytathatják az óvatos EUR/HUF longok sávos vásárlását, de továbbra is spekulálhatnak az EUR/CHF longokra is. Meteorológiai vénával rendelkező befektetők továbbra is figyelhetik a kávé, a cukor és a kakaó árfolyamát, annak mozgását, pozíció felvétele gyanánt.

A jelenlegi kedvező euró árfolyam mellett érdemes lehet forintot euróra váltani és OTP euró alapú kötvényeket vásárolni belőle. Bátrabbak ukrán illetve venezuelai állampapírokkal is „ölelkezhetnek”.

Az izomláz és egy boldog ölelés legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Dow Jones, az index.

 2014.10.08. 09:08

1896-ban, 118 éve indult útjára a Dow Jones tőzsdeindex. Kezdetben 12 részvényárfolyamnak az átlagából számították ki. Az induló részvények közül egyedül a General Electric maradt meg továbbra is az indexben. Jelenleg 30 vállalat tartalmazza az indexet, és jóllehet a piac mozgását, összképét már több más index talán jobban mutatja, a Dow Jones megmaradt egy ikonikus indexnek, amire azért még mindig odafigyelnek a tőkepiaci szereplők.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Vételekkel továbbra is érdemes lehet várni, amennyiben 4.000 Ft alá esne, sávosan vásárolnám. A jelenlegi szinteken, ha van nyereséges papír, realizáljanak.

MOL: Továbbra is tartanám,venném. Úgy néz ki, a nagy ellenszélben is megindul az INA létszámcsökkentési,racionalizálási programja,ami szerintem jó hír a részvényeseknek.

Richter: Aki a múlt héten vett 3.850 Ft körül az 4.100 Ft környékén realizálhat, és esetleges negatív korrekcióban újra vásárolhat 3.850 Ft köryékén.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanám a portfóliókba a Danubius és a PannErgy részvényét. Aki Mtelekom részvényben osztalékra spekulált, az váljon meg tőle,mivel nem fog osztalékot fizetni a papír.

A nemzetközi piacon jó vétel lehet 42 euró környékén a Hyundai, 58 euró körül az Adidas, illetve érdemes lehet elkezdeni figyelni a VW részvényeit is a 155 euró magasságában.

A devizapiacokon továbbra is a sávos EUR/HUF longokat keressék, és ha van rajta nyereség, realizálják is. Kitartanék az EUR/CHF longok mellett is.

Aki az árupiacon is szeretne kockáztatni, az kövesse figyelemmel a kávé, a kakaó és a cukor árfolyamának mozgását.

Az elmúlt időszakhoz képest jó áron van az euró, aki portfóliót szeretne építeni kötvényeivel, most vegyen forintért eurót, és az eurón OTP euró alapú kötvényeket. Akinek meg lételeme az adrenalin fröccs, az továbbra is kacérkodhat ukrán állampapírokkal.

 

Az izomláz és egy tőzsdeindex legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A zene világnapja

 2014.10.01. 09:22

zene.jpg1975 óta, Yehudi Menuhin javaslatára, ezen a napon ünnepli a világ a zenét. A piac is ünnepre készül, hiszen a nagyzenekari fellépés a holnapi napon esedékes, mikor is Marió karmester vezetésével összeáll az ECB filharmonikusok zenekara. Az, hogy a műsor, amit előadnak, tetszeni fog-e a közönségnek, holnap délután elválik. A legnagyobb kérdés, hogy a darab végén vastaps vagy füttykoncert fog szólni. Hallgassák holnap Önök is…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Akinek sikerült 4,000 Ft alatt vásárolnia, az akár realizálhatja a gyors nyereséget. Lesz még szerintem újra 4,000 Ft alatt, ahol sávosan érdemes vásárolgatni.

MOL: Nagy változás továbbra sincs a papír háza táján. Venném,tartanám.

Richter: Ezen a 3,850 Ft körüli szinten nagyobb portfóliókba már vásárolnék belőle, és további esés esetén, sávosan növelném a csomagokat.

Aki eddig még nem vett PannErgyt, egy kis csomagot nyugodtan vehet. Jön a tél, de a meleg víz is jön rendesen. Tartsák a Danubius papírokat is.

A nemzetközi piacokon figyelném az Adidas, a VW, és a Hyundai papírjait.

A devizapiacon 310 Ft vagy alatta sávosan eur/huf longokat vásárolnék. De továbbra is venném,tartanám az eur/chf longokat is. Az eur/usd devizapárt csak a nagyon vájtfülűek „hallgassák”.

Egy piaci esés esetén jó beszállók lehetnek az OTP OPUS illetve perpet euró alapú kötvényeiben. Adrenalinfüggők pedig továbbra is próbálkozhatnak az ukrán állampapírokkal.

Az izomláz és egy zenei CD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A természet rejtett erői

 2014.09.24. 09:02

A mai napon halt meg 473 éve Paracelsus német orvos és tudós. Bejárta a világot, mindenütt a gyakorlati alkímia jeles képviselőit kereste fel. Érdeklődött az új gyógyítási módszerekről, de a „természet rejtett erőiről is”. Előadásait sokan hallgatták, a természet gyógyító erejét hangsúlyozta. Elítélte az értéktelen pirulákat,kenőcsöket, főzeteket egyebeket. Érdekes párhuzam, hogy a tőkepiacokon is az „értéktelen pirulák,kenőcsök egyebek „ hosszú távon nem hatnak, a piac természetes „gyógyító ereje” az, ami minden esetben működik. Persze ilyenkor a gyógyító erő ideje mindig a kérdéses. Jelenleg is lappang több olyan probléma a piacokon, amihez szükség van erre a természetes gyógyító erőre. ..

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Tegnap valószínűleg a raiffeisen profit warning-jára esett a papír árfolyama. Viszont az ott hallott nagyobb veszteség, akár az otp-re is igaz lehet, úgyhogy továbbra is kivárnék a vételekkel. Kis csomaggal 4.150-4.200 Ft körül, nagyobb csomagokkal sávosan 4.000 Ft alatt.

MOL: A papírral kapcsolatban továbbra is türelmes lennék, venném,tartanám.

Richter: Amennyiben sikerülne újra 4.000 Ft alá csúsznia, sávosan, nagyobb portfóliókba vásárolnám.

Tartanám a portfóliókba a PannErgy és a Danubius papírjait.

A mostanság futó,nem futó hazai részvényjegyzést a papírral kapcsolatos bizonytalanságok,jelentős kockázati tényezők miatt a kisbefektetők helyében inkább kihagynám.

A nemzetközi részvénypiacon figyelném az Adidas papírjait, a felröppent pletykák a cég átalakítással kapcsolatban pozitívan hathatnak a részvényárfolyamra. Nagy kérdés Alibaba elbírja-e a nagy kincset, vagy sok kihullik-e a zsákból?

A devizapiacon 310 Ft alatt sávosan EUR/HUF long pozíciókat vennék fel, valamint tartanám,venném az EUR/CHF longokat is.

A kötvénypiacon egy jelentősebb OTP esés jó beszállót teremthet újra az OTP OPUS kötvények vételére is. Emellett a többi euró alapú kötvény is jó befektetés lehet még mindig, főleg a hosszabb távon gondolkodó befektetők részére. Aki pedig bírja idegekkel, spekulálhat ukrán államkötvényekben is.

Az izomláz és alkímista kiskáté legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

stock-broker-s-school-magic-33606396.jpgA tőzsdepaloták világát a kívülállók számára titokzatosság lengi körül; a brókerek, mint a modern kor pénzügyi alkimistái pedig sokak számára érthetetlen szavakat, kifejezéseket használnak. A bróker- és pénzügyi szleng szavainak egy részének magjai jó talajba hullottak, mára már sokuk gyökeret vert nyelvünkben, terjesztik szakújságírók és a spekulánsok serege, míg mások a múlt homályába vesztek.

A tőzsdések hajlamosat túláradóan, színes képekkel illusztrálni mondanivalójukat, személyeket, eseményeket, jelenségeket illetnek elnevezésekkel, sokuk már évtizedes múltra tekint vissza. A fekete jelzőt a huszonkilences krízis után kiérdemelte az 1987-es hétfői lejtmenet, de ugyanezt a jelzőt használják például a hálaadást követő első péntekre is az USA-ban, ami a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Ugyan ekkor indul a Mikulás-rali is, az árfolyam emelkedés naptárhatásával indokolt jelensége, amit 1972-ben Yale Hirsch figyelt meg. A voodoo számvitel nehezítheti a döntést, de elég egy egyszerű boszirajzás is, hogy a síri piac, vagy piaci gírnyózás a múlté legyen. A kérdés még mindig nehézkes, hogy blue chipet vegyünk, vagy erősítsük az aranybogarak sorát, vagy beleszaladunk egy zombiba, ahelyett, hogy vettünk volna egy kis spidert, vagy csatlakoztunk volna az ingatlanpiaci fókákhoz.

Szlengszótár

gold_bug_1_1.jpgwoodoo számvitel: a gyorsjelentések, mérlegek sötét varázslata, azok manipulálása pl. az Enron botrány, boszirajzás: két, vagy három opciós, vagy határidős egyidejű lejárata, síri piac, gírnyózás – eseménytelen piac, az árfolyamok grafikonja sok életjelt nem mutat, blu chip – (a rulettben a legnagyobb címletű zseton volt, először az IBM részvényekre használták), később a likvid, legnagyobb forgalmú részvények gyűjtőneve, Gold bugs (aranybogár)- meggyőződéses aranyvásárló, zombi: a tök szélén álló társaság, döglött macska effektus – a sokat esett részvény is korrigál egy keveset, miként a magasról leeső macska is visszapattan a betonról, ha kellően magasról dobják le, kiszáradt a piac: az eladók és vevők teljes hiánya, Old lady – az angol jegybank, félelemindex – a piaci volatilitást leképező VIX-index , Daxli kutya – a német DAX Aktienindex, Super-Mario – Mario Dragi ECB-elnök, fekete hattyú – váratlan, megjósolhatatlan történések, scalper (skalpoló)- kicsi piaci változásokból hasznot húzó spekuláns, senki földje – az árfolyam egy neutrális tartományban mozog, spider – az SPDR S&P 500-at leképező ETF-je, guriga – ha a devizapiaci árfolyamnál, a tizedesvessző után két nulla van pl. eur/huf 310,00, akkor 310 guriga az árfolyam

A szleng meghatározása nem egységes, nehézségbe ütközik. „A szleng azon jelenségek egyike, melyeket mindenki felismer, de senki nem tud meghatározni”- hirdeti a szleng meghatározhatatlanságának mítoszát Paul Robertsnek a szlengkutatásban közhellyé vált szállóigéje. Az felismertető, hogy a szleng egy olyan csoportnyelv, mely olyan kis csoportokban születik, amelyben azonos foglalkozást űznek, vagy hasonló érdeklődésű körűek; erősíti az összetartozás érzését, ugyanakkor elkülönülnek használói a közösség többi tagjaitól. A hagyományos nyelvészeti értelmezés szerint e rövid életű szavak a kifejezések színességének fokozására, a nyomaték kedvért, a nyelvi játékból fakadnak. Esetünkben a szociológiai megközelítés is elgondolkodtató, amely szerint a szleng akkor kezdte el gazdagítani nyelvünket, amikor a különféle népek a vásárvárosok forgatagában találkoztak. A vásár és a tőzsde nem is áll oly messze egymástól.

A szociálpszichológiai szemüvegén keresztül nézve a szleng használatának okai: szellemesség és humor, megmutatni és bizonyítani, hogy „mások” vagyunk, újszerűek, szemléletesnek lenni, figyelmet lekötendő, sőt megdöbbentő vagy meghökkentőnek lenni, tömörnek, kifejezőnek lenni, a nyelv gazdagítása egy kis nyelvi játékkal.

A tőzsdei alkuszok nyelvi kifejezései a boldog békeidőkben még a tőzsdei parkettről, a kereskedési termekből alig-alig szivárogtak ki, vagy egyszerűen túl haladt felettük az idő. Egy csipetnyi azért maradt ránk a pesti kabaré világában, Gábor Andor kuplészövegeiben, amit Börzedalok címmel énekeltek: Strászenbán, Upor, Közúti hét kötéssel… A századelőn a tőzsdei szakírók még mennyire más nyelvet használtak, mi bűbáj van ódon szavaikban, stílusukban! Ha fellapozzunk egy májusi lapot 1904-ből, ezt olvashatjuk, Örülnek a tőzsde matadorjai cikkben: „Fényes ábrázattal lépik végig Dunaparti corsot tőzsdénk matadorjai. – Hát sikerült. – Még is csak sikerült lekarczolni a búza árát! Mily kéjes gyönyör elgondolni, hogy nem 9 ½ - 7 ¾ a papirbuza ára. Gyönyör párosulva haszonnal…”

Az idén százötven éves Budapesti Értéktőzsde egy hosszabb szünet után 1990-ben nyitotta újra kapuit, s rövid időn belül a színes zakók forgatagában több tucat részvénnyel kereskedtek már a brókerek. A kereskedelmi terem (parkett) forgatagában keveredtek a nemzetközi tőzsdei szleng szavai a brókerek honi szóalkotásaival. Az évtized derekáig a bika volt az úr a tőzsdén, egészen az orosz és távol-keleti válságig. A bika és medve hasonlat a tőzsde nyelvében már terminus technicus, azaz szakkifejezésnek tekinthető. Ezt nem tudnónk, hogy ki használta először, de valószínűleg az Egyesült Államokban született, s az 1920-as években is találkozni vele a tőzsdei ármozgásokkal foglalkozó elemzésekben. A nagy trendeket határozzák meg a kifejezéssel, mivel nevezett állatok támadási szokásaira utal, midőn a bika szarvaival felfelé bökdös, a medve pedig mancsával lefelé csap (emelkedő, vagy hosstrend- bikapiac, csökkenő, vagy baisse- medvepiac).

A pesti börziánerek pedig vásárolták a papírokat (régen minden részvény kinyomtatásra került), zsákolták a befektetők azokat, ütötték az offert, szputnyikoltak a részvények, esetenként tépték egészen addig, amíg fügét kapott, azaz felfüggesztésig, amelyre akkor került sor, amikor a napi árváltozás maximális értékéig emelkedett a kurzus. Az volt ám az aranykor! Az egyáltalán nem diszkrét báját a tőzsdének oly társaságok emelték, mint az Olaj (MOL) és Országos (OTP), a Grabó (Graboplast), a Ricsi (Richter), és a spekulánsok fő kedvencei a Zalacsecs, Zalaköcsög (Zalakerámia) és a Vegyi (TVK).

Az igazán dörzsölt tőzsdecápák pedig kimerészkedtek a határidős és deviza piac félelmetes vizeire, s adták vették a Dezsőt (USD), és Jenőt (JPY), kötötték a határidős BUX kontikat (kontraktusokat). A tőzsde nem játékszer, rendszerint azért előbújt a medve a barlangjából, s ekkor már a papírokkal kitömött spekik (spekulánsok) és Mari nénik (kisbefektetők) tanúi lehettek, miként öntik, locsolják a részvényeket, hüledezve konstatálhatták a freit (szabadesést), hogy pirosba borultak az árfolyamok, s ilyenkor elkelt volna bizony egy bádogesernyő. A legenda szerint 1929-ben a Wall Streeten a nagy krach idején, az október 24-i „fekete csütörtök” után a járókelőknek bádogesernyőre volt szükség, mert az árfolyamokkal karöltve öngyilkosok ugráltak ki az ablakokból, s strapabíró ernyőkre volt szükség. Azért ezt a legendát már sokan megcáfolták…

helikopter.jpgManapság a tőzsdések és a brókerek között a legnagyobb kérdés az, hogy a piacokon buborék van (a buborék kifejezést már egy XVIII. századi angol mű használta ebben az értelemben), vagy az instrumentumok egyáltalán nem túlárazottak, a válságnak végérvényesen vége. Jókora válság volt ez a mostani, hibába figyelmeztetett Dr. Végzet, vagyis Nouriel Roubini közgazdász még időben. Változás van készülőben, ugyanis a galamblelkű jegybankárok (Figyelő, 2014. 30. szám) hamarosan kamatemelésre kényszerülnek, s a tapírnak elkeresztelt tapering is már javában tart, vagyis a mennyiségi csökkentése a jegybanki értékpapír vásárlásoknak. Vége annak az időszaknak, amikor az előző amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke, helikopterről szórta a pénzt, s érdemelte ki a Helikopter Ben nevet.

Megfigyelhetjük, hogy a brókerszleng és gazdasági szakújságírás nyelvhasználata kölcsönösen átveszi egymás szóalkotásait, s az a mai kor információ technológiájának köszönhetően szélvész gyorsan tovaterjed. A brókerek világa már kitágult, szavaikat átveszi az internetes médiumok, blogok és fórumok; a tőzsde nemzetközi nyelve angol, ezért a nemzetközi szlenget átvesszük, vagy tükörfordítása használatos. Az internetes kereskedői platformok széles körben elterjedtek, ami csak gyorsította a tőzsdei szleng terjedését, főleg a fiatalabb korosztály körében. A deviza, vagy más néven forex piacon sokan próbálkoznak kereskedni, itt számos érdekes szlenget jegyezhetünk föl.

deviza.jpgA főbb devizák becenevei a következők: USD (Buck), EUR (Fiber), GBP (Cable, vagyis kábel, utalva arra, hogy a két kontinens között hajdanán az óceánok alatti kábelek hozták vitték a híreket az ó- és újvilág között), CHF (Swissy), CAD (Loonie), AUD (Aussie, kenguru), NZD (Kiwi).

„Miképen boltíves, pókhálós vén terem zugában álmodó középkori barát”, úgy dolgoznak elmélyülten az árfolyamok által rajzolt grafikonok fölé hajolva a technikai elemzők, hogy a múlt árfolyamváltozásából prognózist készítsenek az elkövetkezendőkről. Ők a chartisták, akik elemzési eszközeiknek elég hangzatos neveket adtak, s ezek inkább már tőzsdei szakszavak, mint szleng, de érdekes hangzásuk miatt érdemes kitérni rájuk, mert ilyenekkel találkozhatunk: gyémánt, akasztott ember, három fekete katona, csésze, aranykereszt, halálkereszt, kalapács, bikacsapda, medvecsapda.

Emelkedés, vagy csökkenés? Ez itt a kérdés! Öt éve volt a válság legsötétebb időszaka, azóta a bika az úr a tőzsdéken, de mi lesz, ha egyszer ez a trend megfordul, s a részvényárak hulló kések módjára esnek alá? A brókerszleng szerint hulló késekbe ne nyúlkálj!

(Sz.A., megjelent a Figyelő, 2014./33. számában)

Címkék: portfolioblogger

Hogyan szól a skót duda?

 2014.09.17. 09:32

Az a kép megvan, amikor a befektetők skót szoknyában hamburgert majszolnak, és egy svájci órán figyelik a hátralévő időd a szavazásig? Izgalmakkal teli hét következik a mai naptól. Egy FED ülés ma este, egy svájci jegybanki ülés illetve egy skót népszavazás holnap illetve egy S&P ország értékelés pénteken. Önmagában mindegyik egyedül is képes megmozgatni a piacokat, hát még így egy rakáson! Befektető legyen a talpán, aki a hétvégi irányt eltalálja! Viszont izgalmak azok biztos lesznek, úgyhogy csak óvatosan az agarakkal, kellő tisztelettel a piacokkal szemben, valamint megfelelő tartalék biztosításával vegyenek fel pozíciókat az elkövetkezendő napokban, főleg a devizapiacokon. Aztán tényleg várhatjuk, ki és hogyan szólaltatja meg azt a dudát…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A véleményem nem változott, emelkedésben eladó lennék,és várnék egy korrekciós hullámot, abban vásárolnék.

MOL: Picit megmozdult a papír, aminek gondolom nemcsak én örülök, hanem sok befektető is. Továbbra is bízom benne, venném, tartanám. Az első szint, ahol a legolcsóbb vételeket realizálnám a 13.000 Ft környéke.

Richter: Továbbra is figyelném, 4.000 Ft alatt nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnám.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanám a PannErgy és a Danubius papírjait.

A nemzetközi piacokon élénk figyelemmel kísérném az Alibaba tőzsdei bevezetését, spekulatív vételekkel rövidtávra talán beszállnék az első kereskedési nap. A VW papírokat is nézném 170 euró alatti szinteken jó lehetőségnek tűnik. Természetesen a csütörtöki skót népszavazás jelentős kilengéseket okozhat a piacokon.

A devizapiacon 314 Ft felett sávosan továbbra is EUR/HUF shortokat nyitnék, és amikor kicsit visszaerősödik a forint nyereséggel csuknám őket. Az EUR/CHF longokat továbbra is tartanám, venném abban bízva, hogy a svájci jegybank is lép valamit az ECB lazító politikája miatt.

Kötvényvásárlók pedig kísérjék figyelemmel az OTP euró alapú kötvényeit, jó beszálló reményében. Nagyon bátrak esetleg az euró vagy dolláralapú ukrán államkötvények felé is kacsintgathatnak.

Az izomláz és egy skót duda legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Azt, hogy a Tőzsdecápák című film a börzéről szól, aligha kell megmagyarázni, de az talán meglepőbb, hogy az Avatar, az Onedin család vagy akár a Star Trek is a legismertebb tőzsdei mechanizmusok logikája alapján épül fel. Olyannal, ahol a békénél és a tisztességnél mindig fontosabb a következő negyedéves jelentés.

startrek űrhajó.jpgAmennyiben nyitott szemmel nézzük a színes, szélesvásznú filmeket, tévés teleregényeket, akkor megannyi érdekes, kitalált, esetenként valós részvénytársaságon akad meg a szemünk, amelyek a cselekmények középpontjában állnak, avagy a történések hátterében bújnak meg, de szerepük mégis fontos, s a filmbeli hőseink a profit és a társaságok megszerzéséért mindenre képesek.

 James Cameron, aki most ünnepelte hatvanadik születésnapját (1954 augusztus 16.), 2009-ben mutatta be Avatar című sci-fijét. Ez a film volt a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje, s nem érdemtelenül hozott csillagászati, rekordbevételt készítőinek. A mozi 2154-ben játszódik, amikor az emberek már képesek csillagközi utazásra, ami a Föld problémáira lehet megoldás, hiszen a kék bolygó készleteit már felemésztették a végtelen háborúk, a túlnépesedés. Az emberek elhajóznak az Alfa-Centauri rendszerbe, s egy lakott holdján, a Pandorán az élet mellett egy igen értékes kristályt is felfedeznek, az unobtaniumot, melynek kibányászására egy bázist is építenek. A kitermelést egy RDA nevezetű részvénytársaság végzi egy zsoldoshadsereg védelme alatt. Az őslakos na’vik faluja, a magasba nyúló Otthonfa alatt van a legfontosabb unobtanium lelőhely, amit eleinte erőszak nélkül szeretne a bányatársaság megszerezni. Parker Selfidge, az RDA helyi ura a következő képen világítja meg a helyzetet a főhős Jakenek, melyből kiviláglik, hogy a részvénytársaságok működését bizony másfélszáz év múlva sem képzeljük gyökeresen másnak:

„Egy mészárlásnak híre menne, de van valami, amit a rossz sajtónál is jobban utálnak a részvényesek: és ez a rossz negyedéves jelentés.”

unobtanium.jpgUnobtanium – Az unobtainium egy angol-latin szójátékból alkotott fantázianév, amellyel nem létező, vagy nem elérhető, de értékes kémiai elemet, vagy anyagot illetnek. Az angol unobtainable (megszerezhetetlen) és a latin –ium szavak összetétele (Wikipédia). Amerikai mérnökök már az ötvenes évek óta használják a kifejezést nehezen elérhető, vagy előállítható, költséges anyagok szinonimájaként pl. a titánra használták a hidegháború idején, amikor a szovjetek szinte a teljes termelést uralták. Az Avatar unobtaniuma egy értékes, fémes, ezüstszürke kristály, amely szobahőmérsékleten is szupravezetőként viselkedik. Szupravezető tulajdonságai révén mágneses térben képes lebegni ( filmben ez többször látható, ill. a pandorai Halleluja-hegység lebegő hegyei). A kristály nyers állapotban 20 millió dollárt, míg feldolgozva 40 millió dollárt ér kilónként. A földön felhasználható: anyag-antianyag (energia előállításra), csillagközi és mélyűri utazásra, fénysebességet meghaladó kommunikációra, hiperchip előállítására.

Az Avatar története a film megjelenése után játszódik mintegy másfél száz évvel, de ha ennyi esztendőt visszafelé számolunk, akkor a vadnyugaton találnánk magunkat, ahol a fehér telepesek vívtak harcot az őslakos indiánokkal a földért, a vasút terjeszkedése okából. A XIX. század vad kapitalista időszakában játszódott a BBC televíziós sorozata, az Onedin család is, melynek középpontjában James Onedin kereskedelmi hajózási társasága volt. A magyar nézők a 70-es és 80-as években követhették figyelemmel, hogy a Charlotte Rhodes szkúner árbócára felhúzták a kék mezőben fehér O betűs Onedin- zászlót (bár a cikk szerzőjének ez csak évtizedek múlva derült ki, a fekete fehér Orion tévékészülék végett). A film Liverpoolban, az 1860-as években kezdődik, a trónon Viktória királynő, Anglia tengeri és gyarmattartó hatalma csúcsán, az óceán túloldalán kezdődik az amerikai polgárháború, a vitorlások mellett megjelennek a gőzös hajók a tengereken.

Főhősünk rendszeresen jár be a tőzsdére, s a kor szellemében részvénytársaságot alapít, az Onedin Gőzhajózási Rt.-t. A társaság megalapításakor megismerhetjük a szokásos társasági ceremóniákat, mint kibocsátási tájékoztató megjelenése, részvényesi közgyűlés, társasági elnök választása, s a további évadokban azt, hogy az irányítási jogokért miként küzd kapitányunk.

onedin2.jpgEgy emlékezetes epizódban Onedin és Frazer kapitány érdekfeszítő vetélkedésének lehetünk tanúi, miszerint kettőjük közül az veheti meg Mr. Mitchell teakereskedő 5000 db Onedin gőzhajózási részvényt, s ezzel döntő befolyásra tesz szert, akinek hajója gyorsabban megjárja Kínát, s hozza a frissen szüretelt tealeveleket. Útnak indul a két hajó: a Pandora és Osborne, az első Callon, az utóbbi Onedin zászló alatt. Máskor megismerhetjük a Brit-Mexikói Vasúttársaság részvényeinek jegyzésének előkészületeit, amelyről kiderült majd, hogy egy jól megtervezett csalás, mert a rossz terepviszonyok miatt kivitelezhetetlen a vasútprojekt. Onedin máskor Baines kapitányát győzködi és borzolja idegeit, hogy legyen részvényes az újonnan alapítandó Onedin Brazília Társaságban, mert az biztos jövő, de a vén tengeri medve nem áll kötélnek, nem villanyozza fel a lehetőség, mert nem ért az ilyen dolgokhoz, meg aztán pénze sincs részvényt venni. (Nem tudja, hogy kiváló befektetés lehet egy jól prosperáló részvénytársaság, csak hosszútávon tartani kell, s nem elkótyavetyélni, miként ezt elfelejtette a Simpson család (amerikai televíziós rajzfilmsorozat) Homerja is, mikor megbánja, hogy annak idején (2001 elején) eladta Apple részvényeit, hogy megvegyen egy bowling golyót.)

szörny rt.jpgA legkisebbeket egy egész részvénytársaság, a Szörny Rt. (eredeti cím Monsters Ins., 2001) animációs filmbeli, lámpaoltás után, a szekrényből előbújó szörny ijesztgették, hogy a gyerekek sikolyai szolgáltassák a város energiaellátásához szükséges energiát, de az energia-krízis megoldódik a film végére, mikor kiderül, hogy a gyerekek nevetése tízszer több erővel bír.

A XIX. századi Angliából térjünk haza a monarchiába Adam Clark útitársaként, aki azért érkezett, hogy a Lánchíd Részvénytársaság terveit megvalósítsa, hogy építsen hidat Pest és Buda között. A hídember gróf Széchenyinek ugyan volt 3% pakettja, de az elkészült hídon már nem kelhetett át. A reformkort és a virágzó monarchiát átfedi Jókai Mór hosszú pályafutása, amely alatt végig kísérte korának pénzügyi változásait. Tanúja volt a magyar pénzbálvány templomának, a tőzsde megnyitásának, a részvénytársaságok megalapításának, de több volt, mint krónikás, mert képviselőként parlament viták bankkérdéseinek is aktív részese volt, vezércikkeinek témája gyakran bankkérdés, vagy a valutaanként volt.

Fianctalentum nem vagyok vallotta magánemberként magáról, amit el is kell hinnünk, mert nem ismerte a pénz értékét, nem tudott vele bánni, saját csődjétől is veje mentette meg, aki kifizette sürgős váltóit, pénzét a kor szellemének megfelelően az Adria hajótársaságban és a Magyar Általános Takarékpénztárba fektette. Az értékről, a pénzről alkotott idilli látásmódját a – a pénz nélküli világot- Az aranyemberben a Senki-szigete, vagy a Fekete gyémántok Delej országa illusztrálja. „Tehát nincs börzeszédelgés” – ahogy fogalmazott.

fekete gyémántok.jpgA Fekete gyémántok romantikus regény (eredetileg Hogyan kell meggazdagodni címet viselte volna) a kis bányaüzem tisztességes igazgatója és a nagy részvénytársaság erkölcstelen vezetője közötti harcra épül (abban a században még a kőszenet és a gumit hívták fekete gyémántnak). Berend Iván egyszer arra riad, hogy a tárna felrobbant, a bányatüzet pedig lehetetlenség eloltani. A részvényesek ezért tönkremennek.

„A pokoli komédia még egyre tartott a börzén. A halálra ítélt papírok, a bondavári gyártelep s a bondavári vasút részvényei egyik kézből a másikba repültek. Most már a komikumig vitték a tragédiát, s kezdett humor vegyülni a szerencsétlenségbe. Ez a szó – Bondavár – csak arra való volt, hogy derültséget idézzen elő a börzeemberek között. Aki az utolsó részvényén nagy veszteséggel túladott, nevetett azon, aki megszerezte azt.” Tart ez mindaddig, amíg nem sikerül eloltani a bányatüzet, ekkor kiabálják a tőzsde karzatáról: „- Egy ember megfordította a hangulatot! „ A bondavári hőst 1938-ban Jávor Pál, 1976-ban Huszti Péter jelenítette mozgóképen.

bluestar.jpgMinden tőzsdefilm alfája és ómegája, az egykori tőzsdeügynök fiának a filmje a Tőzsdecápák (Oliver Stone, 1987). A nagyratörő New York-i bróker, Bud Fox egy bennfentes információval látja el példaképét, Gordon Gekkot, a tőzsde manipulátorát. Bud apja egy légitársaságnál dolgozik, a Bluestarnál, s az ifjú titán segít megszerezni a társaságot, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a társaságot felfejlesztik; persze a dörzsölt tőzsdecápának egészen más elképzelései vannak. Egy emlékezetes jelenetben, egy hírügynökségnek megy a titkos üzenet: „ A kék virág szereti a Bluestart”, amely ezt követően kedvező hírek látnak napvilágot a bennfentes vásárlások után…

ferengi.jpgA ferengik és a vagyongyűjtés szabályai: A ferengi fajra és kultúrára a profité s a kereskedelem iránti megszállottság jellemző, állandóan azon fáradoznak, hogy másokat csalással rászedjenek. Vallásuk is a kapitalizmus elvein alapszik, haláluk után az Isteni Kincstárba léphetnek be. Becsülik a hasonló vonásokat más fajokban is – a földi Wall Streetet a ferengi tisztelet övezi, gyakran zarándokolnak a Földre, a kereskedelem és üzlet „szent helyére”. A ferengi társadalom alapjai a Vagyongyűjtés szabályaiban jegyezték le (285 előírás) a i.e. 9. évezredben: A kapzsiság örök (10), Bármi, amit érdemes eladni, azt érdemes kétszer is eladni (12), A Galaxis gazdagjainak nagy része nem örökölte vagyonát, hanem ellopta (26), Sose vegyél meg olyat, amit el is lophatsz (60), A hatalom profit nélkül olyan, mint egy hajó hajtómű nélkül (62), Sose feküdj le a főnök feleségével, amíg nem fizettél neki (84).

aranypolgár.jpgA mozi nézőknek pedig eljött a Kánaán, a tőzsde (és a részvények) iránt érdeklődők szerencséjére filmek tucatjain izgulhattunk, a válság pedig még új műfajt is teremtett, a pénzügyi thrillert. Már nem csak egy családi részvénytársaság küzdelmeibe pillanthattunk bele (Ewing olajtársaság), hanem brókercégek (Krízispont), s olyan orson welles-es (Aranypolgár) karriertörténetekbe, mint a Facebook (Közösségi háló). A profithajsza mozis jelzőzászlói a messzeségbe kerültek, miként a Star Trek Spock parancsnoka is fogalmazott: az űr a legvégső határ, melynek végtelenét járta az Enterprise űrhajó is, amíg ferengi fosztogatók nem támadták meg négy évvel 2154 előtt.

(Sz. A. ,megjelent a Figyelő 2014/36 számában)

Címkék: portfolioblogger

Feszültségnövekedés

 2014.09.10. 08:56

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban” a forinthoz elég volt egy fázis. A „feszültségfelvétel” nem volt több 230-nál. Lassan nincs is olyan befektető, aki emlékszik rá, vagy csak emlékfoszlányok vannak róla. A mai helyzetben úgy néz ki, a megfelelő?! működéshez, a mindennapos feszültség megköveteli a három fázist. Az, hogy az elkövetkezendő időszakban a „villanyszerelők” bekötik-e a 320-at, az egész piac lélegzet visszafojtva várja. Csak nehogy egy „hatalmas áramütés” legyen belőle, mert az mindenkinek „égési sérüléseket” okozhat…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is inkább eladó lennék a jelenlegi szinteken, aztán pedig hasonló stratégiát követnék, mint a múltkori esésben. 4.150 Ft-nál beijeszteném a piacot egy kisebb csomag vételével, majd 4.000 Ft alatt piramisszerűen vásárolnám sávosan.

MOL: Az jó, hogy 12.000 Ft felett tud maradni. Továbbra is venném, tartanám.

Richter: Amennyiben 4.000 Ft alá tudna csúszni, nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnék belőle.

A remény hal meg utoljára, és a hit tartja életben. Ezek alapján továbbra is tartanám a PannErgy papírokat, vagy akinek nincs belőle (van olyan befektető? :)) az vehet egy kisebb csomagot.Van még meleg víz alattunk, és úgy néz ki a cég meg is találja. (Bár Magyarországon nem nehéz :)) Ugyanígy tartanám a Danubius papírokat is.

A nemzetközi részvénypiacon figyelném a VW papírjait,illetve aki szeret kockáztatni, spekulálhat a szeptember végi Alibaba tőzsdei bevezetésre is. (remélem kincset találnak és nem futnak össze a 40 rablóval)

A devizapiacon továbbra is az óvatos, sávos EUR/HUF shortokban gondolkodnék, kellő fedezett kíséretében. Nem hagynám figyelmen kívül az EUR/CHF longokat sem. Érdekes mozgásokat hozhat a font piacára is a skót népszavazás kimenetele.

Kötvénybefektetők pedig élénken figyeljék a piaci eséseket, egy jó OTP eurókötvény beszállási lehetőség reményében.

Az izomláz és egy fázisceruza legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

„Bogaras” tervező

 2014.09.03. 09:16

A mai napon született 139 éve Ferdinand Porsche mérnök, a Volkswagen Bogár tervezője. Gyakorlatilag egy dinasztia alapítója lett, hiszen fia Ferry volt a Porsche autók névadója, valamint a család leszármazottai még mindig jelentős érdekeltséggel bírnak a Volkswagen konszernben. Az általa tervezett autó minden idők legtovább gyártott kocsija, a gyártást 2003-ban szüntették be végleg Mexikóban. A II. világháború alatt hadi járműveket tervezett. Érdekesség, hogy a mostani orosz ukrán válság a Volkswagen csoportot is érintheti, egy esetleges autógyártók elleni orosz szankció esetén. Bízzunk benne, hogy az ukrán konfliktus nem szélesedik ki, és nem lesz szükség az autótervezők kreativitására háborús járművek tervezésére a XXI. században.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra sincs nagy mozgás a papírban. Felfelé nincs nagyon tér jelenleg szerintem egyrészt a devizahiteles sztori, illetve az ukrán események miatt, viszont adni se akarja egyelőre senki. Akinek nyereséges realizáljon, beszállni sávosan 4.000 Ft alatt szállnék be.

Mol: Az elmúlt napok hírei arra jók voltak, hogy a további esés lehetősége kicsit távolabbra kerüljön. Továbbra is venném, tartanám. Szerintem a Mol fog kijönni pozitív szaldóval az INA sztoriból, persze az egyenlet ismeretlen tényezője az idő.

Richter: Az ukrán konfliktus nem tesz jót neki, ennek ellenére a jelenlegi szinteken nagyobb portfóliókba vennék belőle egy csomaggal, ha tovább esne sávosan vásárolnám.

Érdekes mozgás volt megfigyelhető a tőzsdén szereplő árampapírokban, lehet hogy valaki egy állami felvásárlásra spekulál. Továbbra is tartanám a portfóliókba a PannErgy illetve a Danubius papírjait.

A nemzetközi piacokon egy esetleges nagyobb orosz-ukrán konfliktus esetén, egy nagyobb esést követően az orosz energiacégek papírjait figyelném. Bátor befektetők pedig figyeljék az Alibaba amerikai tőzsdére történő bevezetését szeptember közepén.

A devizapiacok szeme csütörtökön az ECB ülésére fognak figyelni, így aznap délután jelentős mozgás lehet a devizapiacokon, érdemes rá felkészülni. A jelenlegi árfolyamok mellett sávosan óvatos EUR/HUF shortokat nyitnék illetve tartanám, venném az EUR/CHF longokat. Az EUR/USD devizapár pedig csak „kardiológus engedélyével” kereskedjenek.

Egy esetleges negatív piaci korrekció esetén az eladott OTP euró alapú kötvényeket érdemes lehet visszavásárolni, illetve euró alapú kötvénybefektetések esetén befektetési lehetőségként számolni velük.

 

Az izomláz és egy VW Bogár makett legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!  

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A nyári uborka szezonja

 2014.08.27. 08:37

Bár az idő az őszt idézi, a naptár szerint még nyár van, de a piac szerint is. Alacsony forgalom mellett, senki sem csinál semmit. Még az MNB sem, aki tegnap már nem változtatott az irányadó kamaton. Bízzunk benne, az alapkezelők szeptemberi visszatérése mozgást hozhat a piacokra. Addig meg marad az uborka, salátában, szendvicsben, nyersen…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: A mostani kisebb emelkedést eladásra használnám fel, mert nehéz elhinni, hogy bármelyik bank is nyerhetne a devizahiteles perekben. Igaz-e Bástya elvtárs? 4.000 Ft alatt majd visszaszállhatnak.

Mol: A nyilatkozatháborúban nehéz igazságot tenni. Mindezek ellenére én venném, tartanám. Bármilyen végső megoldás emelkedést hoz(hat).

Richter: Ezen a 3900 Ft körüli vagy az alatti szinteken, nagyobb portfóliókba egy csomaggal már vennék belőle.

A nemzetközi részvénypiacon az elmúlt időszakban jelentősen csökkent VW részvényeit figyelném, venném.

A devizapiacon sincs mozgás, leszámítva a dollár réges-régen várt erősödését. Az eur/huf párban 314 Ft vagy felette nyitnék óvatos shortokat, valamint az eur/chf longokat venném még itt 1,21 alatt is.

Egy negatív hangulatú időszakban figyelnék az Otp euró alapú kötvényekre, aki eladta őket, jó áron akár majd vissza is vásárolhatja őket.

Akiknél a családban van gyerek, ott kereskedés helyett inkább az iskolakezdés előtti pár napot használják ki valami közös programra. A piac megvár mindenkit, de a suli jövő héten elkezdődik.

 

Az izomláz és egy kosár uborka legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

 

„… Nyár van, épp olyan meleg nyár van, Elfelejteni nem fogom. Látom lesben áll egy cápa, áldozatra várva, Szinte felfal a szemével, Hajajajj!”

Gondolom, sokan ismerik ezt a számot, amit egy népszerű zenekarunk énekelt régebben. Nagyon aktuális a dolog, hiszen tényleg nyár van, és az emberek nagy része, aki megengedheti magának, utazik, vagy utazni szeretne. Hogyan kapcsolódik ez össze a tőzsdével, és az értékpapírpiacokkal? Ezt szeretném majd bemutatni a cikk további részében.

De kezdjük az elejéről. Az utazás egyidős az emberiség történetével, csak minden korban mást jelentett. Hiszen már a Föld benépesedése is egyfajta utazás volt, vándorlás a kontinensek között. Az ősember jegyet váltott egy útra, és nem ment vissza az indulási helyére. Nyilván a technika fejlődése nagyban segítette az utazást, ezzel együtt a szabadidő kellemes eltöltését. Ugyanakkor ne feledjük, a modern korunkig nem volt ekkora igény a pihenésre, szinte nem is ismerték az emberek, főleg az alacsonyabb társadalmi osztályba tartozók. Pont ezért hallgatták hihetetlen figyelemmel és érdeklődéssel minden korban minden tájékán a világnak, a messzi utazók történeteit, meséit.

Mindezek ellenére megfigyelhettünk az elmúlt évszázadokban, ezredekben utazási típusokat, csak egy kicsit mást jelentettek, mint manapság. Hiszen régebben is voltak bevásárló utak (a magyarok kalandozása), csoportos társasutazás is létezett (rabszolgakereskedők hajói Afrikából az Újvilág felé) volt körutazás is (oszmán birodalom), létezett szakmai gyakorlattal egybekötött utazás (lásd Nagy Sándor) de voltak tanulmányutak is (Jelky András), és szerepelt hajóút is a repertoárban (vikingek). Nem szabad elfelejtkeznünk a vallási utakról (keresztes hadjáratok), és az extrém utazásokról sem. (Kolumbusz utazása)

Az sem új dolog, hogy már régebben is „katalógusok” segítségével „választhattak” úti célt az utazók. Persze még nem olyan szép, színes részletes prospektusok voltak, mint manapság. Inkább olyanok, mint szidoni Antipatrosz ie. 2 századi epigrammája, vagy Marco Polo visszaemlékezései, illetve Evlija Cselebi Szejátahnáme című munkája.

Már régen is nagyon fontos volt ezeknek, az amúgy értékes forrásoknak a megfelelő kezelése. Hiszen sokszor az író véleményét tükrözte, sokszor az írások túlzóak voltak, de mégis forrás szempontjából értékesnek mondhatóak.

Így vagyunk manapság is az utazásokkal. Sok-sok színes katalógus közül választhatnak az utazók, szinte lehetetlen feladatot vállalva, hogy sikerüljön jó, és minden tekintetben megfelelő utat találni. Nem mindegy viszont, hogy hol foglalnak utazást, illetve mivel utaznak. Sokszor, sokat lehetett hallani olyan irodákról, ahol be lehetett fizetni az utat, de elutazni nem lehetett. Ezért lényeges, hogy milyen utazási irodát választunk. Itt kapcsolódik be a tőzsde, hiszen az az utazási iroda, ami meg tudja méretni magát a piacon, az mindenképpen megfelelő biztonságot nyújthat. De befektetésként is jó lehet?

Nézzük, milyen utazási irodák találhatóak a tőzsdén. Egy német, két brit illetve egy svájci cég részvényei vásárolhatóak meg. A német a TUI AG( ticker: TUIGn:xetra), ami egy 1968-ban alapított vállalat, amit közepes méretű cégek hoztak létre. A világ egyik legnagyobb utazásszervezője, 3500 utazási irodával, 18 ország 79 utazásszervezője, 120-nál is több repülőgép és közel 300 szálloda áll a rendelkezésére a minél jobb kiszolgálás érdekében. Az elmúlt egy évben 8,78 és 14 euró között mozgott az árfolyam, a cikk írásakor 11,35 euró környékén tanyázik. Tehát az elmúlt évben jó befektetésnek tűnt a papír, hiszen akár 50%-os nyereség is megszerezhető volt a részvény vásárlásával.

A következő cég a TUI Travel Plc (ticker:TT:xlon), melyet a TUI AG és a First Choice hozott létre 2007-ben. Bár többször cáfolták azt a pletykát, hogy összeolvad német anyacégével, de idén úgy tűnik, elhárulnak az akadályok ez elöl. Az elmúlt évben 340 és 440 penny között mozgott az árfolyam, ami azt mutatja, nem csak utazni volt jó ezekkel a cégekkel,hanem a részvényét is érdemes volt birtokolni.

A következő cég, akinél nemcsak utazni lehet, hanem a részvényét birtokolni, a Thomas Cook Group Plc. (ticker:TCG: xlon) 2007-ben jött létre két cég egyesülésével. Ahogy figyelhetik az olvasók, a 2007-es év elég jelentős volt utazási cégek alakulása, összeolvadása szempontjából. 2011 novemberében a cég részvényei elvesztették az értékük 75%-át egy tervezett banki hitel megállapodás miatt. A részvény az elmúlt egy évben 123 és 180 penny között mozgott, bár hozzá kell tenni, az év második felében az árfolyam folyamatos csökkenést mutatott.

A negyedik cég, ami a tőzsdén található, a Kuoni Reisen (ticker:KUNN: xswx) amit 1906 –ban alapított a névadó Alfréd Kuoni. A svájci tőzsdén az elmúlt egy évben 308 és 416 CHF között ingadozott az árfolyama, de éven belül jelenleg a minimuma környékén.

Láthatjuk, nemcsak a szolgáltatások kiválasztása nehéz feladat egy utazás előtt, hanem ugyanilyen nehéz jól dönteni maguk az utazási irodák, mint befektetési lehetőségek között. Talán nem alaptalanul megállapíthatjuk, hogy a nagy utazási irodák annak a biztonságnak, hogy az általuk kínált szolgáltatást nagy valószínűséggel úgy és ott, valamint annyiért kapjuk meg, amennyiért meghirdetik, megfelelnek, de befektetési szempontból lehet, hogy van náluk izgalmasabb célpont is.

Sokan viszont az utazók közül már élve a technika adta lehetőségekkel, nem utazási irodánál, hanem különféle utazási platformokon kötik le utazásukhoz a szállást. Viszont ebben az esetben szükség van valami olyan megoldásra, ami eljuttat minket a szállásunkig, lehetőleg minél gyorsabban. A fejlődésnek köszönhetően ez már egyre többször a repülő is lehet, mint alternatív utazási forma. A következőben azt nézzük meg, hogy a repülőtársaságok, amellett, hogy mint az utazásban közreműködő szereplők, lehetnek-e potenciális befektetési célpontok-e is egyben az utazók számára?

A repülés iránti vágy is egyidős az emberiséggel. Elég, ha csak Ikarosz esetét vesszük figyelembe, vagy Leonardo mester találmányait nézzük. Leonardot is élénken foglalkoztatta a repülés, de természetesen az akkori technikai feltételek miatt várni kellett álma beteljesedésével. Köszönhetően a Wright testvéreknek, és a technika hihetetlen fejlődésének, korunkra elérhetővé vált sok-sok ember számára a repüléssel történő helyváltoztatás. Az viszont, hogy a nyaralások tervezésénél előtérbe került az időspórolás legnagyobb ajándéka, a repüléssel megtett utazás, az nagyban köszönhető annak, hogy a repülőtársaságok modelljei jelentősen átalakultak. A nagy nemzeti, hagyományos légitársaságok mellett megjelentek a „fapados” légitársaságok, melyek fenekestül forgatták fel a légi közlekedés addigi hagyományait.  A kiszolgálás minőségi irányától a hangsúly áttevődött a mennyiségi kiszolgálás felé. A hatékonyság növelése elengedhetetlenül fontos a fapados társaságoknak, ahol az alacsony ár (ami gyakorlatilag az ülést jelenti) mellett szinte minden szolgáltatásért fizetni kell. Viszont ezzel nagyon sok ember számára elérhetővé vált, hogy akár 1.000 Km-es távolságokat is néhány óra alatt megtegyenek, több időt hagyva a tényleges nyaralásra.

De nézzük ha a nyaraló, pihenésre vágyó befektető - míg felesége a divatlapokat olvasgatja a tengerparti homokon - szeretne valamelyik légitársaság részvényéből vásárolni megteheti-e, illetve a tőzsdén lévők közül melyikeket érdemes választania.

A tőzsdén is érdemes megkülönböztetni, milyen típusú légitársaság részvényeit szeretnénk megvásárolni. Szerepelnek a piacon hagyományos légitársaságok papírjai, illetve megvásárolhatók a „ fapados” cégek részvényei is. Azt látni kell, hogy ez az iparág nagyon tőkeigényes szegmens, sokkal gyakoribbak az esetleges vállalati csődök mint más iparágakban. Tehát ebben a szegmensben igen előrelátóan érdemes befektetni. Itt igaz lehet ami egy nagysikerű film klasszikus idézete takar: „ Csak egy maradhat!” Maximum itt a cégek szárnyát „vágják le” nem a fejüket.

De nézzük milyen cégek közül választhatnak a befektetők:

Kezdjük a hagyományos légitársaságokkal. Ezek közül az egyik, amivel érdekes lehet foglalkozni, az a Deutsche Lufthansa. (ticker : LHA: XETRA) Ő a hivatalos német nemzeti légitársaság, Európa legnagyobb légitársasága. 1962-ig állami tulajdonban volt, a részvényei kereskedését 1966-ban kezdték meg. A cég teljes privatizációja 1997-ben fejeződött be. A Star Alliance légiszövetség tagja. A részvényének az árfolyama az elmúlt évben 13 és 20 euró között mozgott, de jelenleg az éves minimuma környékén jár. Tehát elmondható, hogy bár éves szinten jelentősebb emelkedést nem tudott felmutatni, viszont év közben volt olyan alkalom, amikor több 10 %-os nyereség is elérhető volt a papírban.

A másik ilyen hagyományos szereplő az Air France-KLM (ticker: AF:xpar)légitársaság, amely a francia és a holland cég összeolvasásával jött létre. 2004-ben olvadt össze a két cég, és 2008-ban a bevételek szempontjából ő volt a legnagyobb légicég. A társaság a Sky Team légiszövetség tagja. A részvény árfolyama az elmúlt évben 6 és 12 euró között mozgott, jelenleg 8,5 euró környékén tanyázik. Hullámzó teljesítményt mutatott a papír árfolyama, de elmondható, lehetett nyereséget realizálni, ha valaki ezzel a papírral szeretett volna kereskedni.

Nézzünk most meg két emblematikus céget a fapadosak világából. Az elsőnek mindenképpen a Ryanair-t (tickr RYA: xlon)kell említeni, ami talán a fapados légitársaságok mintapéldánya. Az 1984-ben alapított kis légitársaság mára hihetetlen nagy fapados légitársasággá nőtte ki magát. Részvényeit 1997-ben vitték a tőzsdére. Van aki szereti, van aki nem, de azt el kell mondani, jól lovagolta meg a cég az emberek repülés iránti igényét, ahol a legfőbb szempont az A-ból B-be jutás lehetősége volt minél gyorsabban. A társaság részvényei az elmúlt évben 5,7 és 7,75 euró között mozogtak. Év közben volt alkalom szép nyereségre ebben a papírban is.

A másik ilyen emblematikus cég a fapados tőzsdei légitársaságok között az EasyJet ticker: EZJ:xlon). A cég 1995-ben alakult, tehát jó 10 évvel később mint a Ryanair. A részvényeket 2000-ben vezették be a tőzsdére. A tavalyi évben 1.200 és 1.800 penny között ingadozott, jelenleg a minimum érték közelében. Egy szép év közbeni felfutást, hasonló lejtmenet követte.

Egy gondolat erejéig érdemes megemlíteni a Wizz air-t is. Bár a cég jelenleg nincs a tőzsdén, de mivel meghatározó szereplője a légipiacnak, érdemes pár szót ejteni róla is. Idén felmerült, hogy a céget bevezetik a londoni tőzsdére, de nem is olyan régen elhalasztották a tranzakciót. Ezt követően olyan pletyka jelent meg, hogy az Air France érdeklődik a cég iránt. Az, hogy ez igaz-e vagy sem, az idő eldönti majd, viszont ha mégis tőzsdére megy, egy újabb szereplő jelenik meg a légitársaságok tőzsdei palettáján, amivel mindenképpen érdemes foglalkozni.

Ha emlékszünk még a cikk elején szereplő dalszövegre, akkor láthatjuk sok cápa áll lesben az ügyfelek és a befektetni szándékozók pénzéért az utazási piacon is. Nem könnyű dönteni, sem arról, hogy kivel és mivel utazzanak a nyaralni vágyók, de arról sem könnyű elhatározást tenni, hogy ha tetszett az utazási irdoda szolgáltatása, vagy a légitársasággal meg voltunk elégedve, megvegyük e a részvényét, jó befektetési lehetőséget fog-e nekünk nyújtani. Ahogy a nyaralás is akkor válik biztossá, amikor hazaérünk, és mesélünk róla, a befektetéseink is akkor válnak tutivá, ha realizáltuk őket.

Így nem marad más hátra, mint a színes katalógusok nézegetése, és vágyakozás egy szuper nyaralás, és egy szuper befektetés után. Addig szálljon magasra Anya fantáziája, növekedjen nagyra Apa pénztárcája!

 

Ziegler Mátyás

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE 2014/3. számában

Címkék: portfolioblogger