A hosszú hétvége előtt

 2014.10.22. 08:51

Azt nem tudom, hogy a hosszú hétvégén is ilyen csapadékos lesz-e az időjárás, mint a mai, de az biztos, sokan már az előttünk álló napok adta pihenés lehetőségére gondolnak,lélekben már a befizetett szállodákban képzelik magukat. Ennek megfelelően, ha lehetséges, a pozíciójukat érdemes a befektetőknek lezárni, mert külföldön kereskednek a hét hátralevő napjain is, és akár kellemetlen meglepetés is érheti a pihenésből hazatérő befektetőket a hétfői nyitásban. Persze akár az ellenkezője is igaz lehet, de aki önfeledten, gondtalanul szeretné tölteni a következő napokat, az pozíció nélkül vesse magát a hosszú hétvégébe.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Akinek sikerült az újabb körbe beszállni 3.950 Ft környékén, az 3% nyereséget nyugodtam elrakhat. legalább lesz miből fizetni az asszony masszázsát a wellness részlegben. :) Venni pedig megint 4.000 Ft alatt vegyenek bele, sávosan.

MOL: Itt eladni nincs lehetőség, viszont venni szerintem igen, valamint akinek van, az pedig tartsa továbbra is.

Richter: A gyógyszerpapír is kedvező beszállási szinten van, nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Mtelekom: Nemcsak az osztalék elmaradása, hanem a tervezett internetadó sem jelent sok jót a papír árfolyamának alakulására.

Tartsák továbbra is a PannErgy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacokon az elmúlt napokban jó beszálló mutatkozott 40 euró és alatta a Hyundai papírjaiban, kedvező hírek jöttek az Adidas-ról, és továbbra is figyelném,venném 150 euró környékén a VW papírjait.

A devizapiac sem alszik álmot csütörtökön,pénteken, úgyhogy csak azok nyissanak,tartsanak pozíciót,akik a következő két napban elérik saját gépükről ezt a piacot. Akik így tesznek, továbbra is a sávos EUR/HUF longokat keressék, és amint van rajta haszon, egy követő stoppal be is védhetik azt. Jó vétel lehet továbbra is az EUR/CHF long 1,21 alatti tartományban.

A kedvező euró árfolyam meghozhatja a kedvet a forint euróra cserélésére, illetve az OTP euró alapú kötvények vételére. Igaz Sanyi bácsi? :) Aki pedig nagyobb kockázattűrő képességgel rendelkezik, továbbra is figyelheti az ukrán illetve a venezuelai állampapírokat.

 

Az izomláz és egy esernyő legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést! A hosszú hétvégén pedig mindenkinek jó pihenést kívánok!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Az ölelés világnapja

 2014.10.15. 08:34

A mai napon van az ölelés világnapja. Ölelni jó, ölelni minden életkorban jó. Ahogy a kisgyerek boldogan öleli magához alvókáját, hogy nyugodt legyen az álma, amikor két szerelmes boldogan öleli át egymást, ahogy két idősebb ember bújik össze meghitt ölelésben. A legjobb, hogy ingyen van, nem kerül semmibe, és egy kedves ölelés nagy örömet tud adni az átöleltnek. A befektetők is szeretnek magukhoz ölelni jó befektetéseket, nyereséget, szép profitot. A mai napon próbáljanak egy kellemes, lágy ölelésre gondolni, mikor befektetéseket eszközölnek.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A bankpapír rendesen „öleli” a 4.000 Ft körüli szintet. Aki a múlt héten sikeresen venni tudott 4.000 Ft alatt, annak, ha elég 2% körüli nyereség, akkor oldja kötést, és a papír helyett a profitot ölelje át. A 4.000 Ft alatti szinteken továbbra is sávosan vételeket kereshetnek.

MOL: Itt is nagyon ragaszkodó a 12.000 Ft körüli szint. Véleményem nem változott, vegyék tartsák.

Richter: A 4.000 Ft alatti szinteken sávosan itt is érdemes vételeket keresgetni, főleg nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra is.

Tartsák továbbra is a PannErgy illetve a Danubius papírokat.

Azon befektetők, akik idáig tudták vagy kénytelenek voltak régi DAX shortaikat „ölelni”, azok 9.000 pontra tegyenek stop megbízást, ne engedjék fölé a pozíciójukat.

A nemzetközi piacon továbbra is érdemes lehet a Hyundai, az Adidas, a VW illetve a First Solar papírjait figyelni, a jelenlegi szinteken vásárolni belőlük egy csomaggal.

A devizapiacon folytathatják az óvatos EUR/HUF longok sávos vásárlását, de továbbra is spekulálhatnak az EUR/CHF longokra is. Meteorológiai vénával rendelkező befektetők továbbra is figyelhetik a kávé, a cukor és a kakaó árfolyamát, annak mozgását, pozíció felvétele gyanánt.

A jelenlegi kedvező euró árfolyam mellett érdemes lehet forintot euróra váltani és OTP euró alapú kötvényeket vásárolni belőle. Bátrabbak ukrán illetve venezuelai állampapírokkal is „ölelkezhetnek”.

Az izomláz és egy boldog ölelés legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Dow Jones, az index.

 2014.10.08. 09:08

1896-ban, 118 éve indult útjára a Dow Jones tőzsdeindex. Kezdetben 12 részvényárfolyamnak az átlagából számították ki. Az induló részvények közül egyedül a General Electric maradt meg továbbra is az indexben. Jelenleg 30 vállalat tartalmazza az indexet, és jóllehet a piac mozgását, összképét már több más index talán jobban mutatja, a Dow Jones megmaradt egy ikonikus indexnek, amire azért még mindig odafigyelnek a tőkepiaci szereplők.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Vételekkel továbbra is érdemes lehet várni, amennyiben 4.000 Ft alá esne, sávosan vásárolnám. A jelenlegi szinteken, ha van nyereséges papír, realizáljanak.

MOL: Továbbra is tartanám,venném. Úgy néz ki, a nagy ellenszélben is megindul az INA létszámcsökkentési,racionalizálási programja,ami szerintem jó hír a részvényeseknek.

Richter: Aki a múlt héten vett 3.850 Ft körül az 4.100 Ft környékén realizálhat, és esetleges negatív korrekcióban újra vásárolhat 3.850 Ft köryékén.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanám a portfóliókba a Danubius és a PannErgy részvényét. Aki Mtelekom részvényben osztalékra spekulált, az váljon meg tőle,mivel nem fog osztalékot fizetni a papír.

A nemzetközi piacon jó vétel lehet 42 euró környékén a Hyundai, 58 euró körül az Adidas, illetve érdemes lehet elkezdeni figyelni a VW részvényeit is a 155 euró magasságában.

A devizapiacokon továbbra is a sávos EUR/HUF longokat keressék, és ha van rajta nyereség, realizálják is. Kitartanék az EUR/CHF longok mellett is.

Aki az árupiacon is szeretne kockáztatni, az kövesse figyelemmel a kávé, a kakaó és a cukor árfolyamának mozgását.

Az elmúlt időszakhoz képest jó áron van az euró, aki portfóliót szeretne építeni kötvényeivel, most vegyen forintért eurót, és az eurón OTP euró alapú kötvényeket. Akinek meg lételeme az adrenalin fröccs, az továbbra is kacérkodhat ukrán állampapírokkal.

 

Az izomláz és egy tőzsdeindex legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A zene világnapja

 2014.10.01. 09:22

zene.jpg1975 óta, Yehudi Menuhin javaslatára, ezen a napon ünnepli a világ a zenét. A piac is ünnepre készül, hiszen a nagyzenekari fellépés a holnapi napon esedékes, mikor is Marió karmester vezetésével összeáll az ECB filharmonikusok zenekara. Az, hogy a műsor, amit előadnak, tetszeni fog-e a közönségnek, holnap délután elválik. A legnagyobb kérdés, hogy a darab végén vastaps vagy füttykoncert fog szólni. Hallgassák holnap Önök is…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Akinek sikerült 4,000 Ft alatt vásárolnia, az akár realizálhatja a gyors nyereséget. Lesz még szerintem újra 4,000 Ft alatt, ahol sávosan érdemes vásárolgatni.

MOL: Nagy változás továbbra sincs a papír háza táján. Venném,tartanám.

Richter: Ezen a 3,850 Ft körüli szinten nagyobb portfóliókba már vásárolnék belőle, és további esés esetén, sávosan növelném a csomagokat.

Aki eddig még nem vett PannErgyt, egy kis csomagot nyugodtan vehet. Jön a tél, de a meleg víz is jön rendesen. Tartsák a Danubius papírokat is.

A nemzetközi piacokon figyelném az Adidas, a VW, és a Hyundai papírjait.

A devizapiacon 310 Ft vagy alatta sávosan eur/huf longokat vásárolnék. De továbbra is venném,tartanám az eur/chf longokat is. Az eur/usd devizapárt csak a nagyon vájtfülűek „hallgassák”.

Egy piaci esés esetén jó beszállók lehetnek az OTP OPUS illetve perpet euró alapú kötvényeiben. Adrenalinfüggők pedig továbbra is próbálkozhatnak az ukrán állampapírokkal.

Az izomláz és egy zenei CD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A természet rejtett erői

 2014.09.24. 09:02

A mai napon halt meg 473 éve Paracelsus német orvos és tudós. Bejárta a világot, mindenütt a gyakorlati alkímia jeles képviselőit kereste fel. Érdeklődött az új gyógyítási módszerekről, de a „természet rejtett erőiről is”. Előadásait sokan hallgatták, a természet gyógyító erejét hangsúlyozta. Elítélte az értéktelen pirulákat,kenőcsöket, főzeteket egyebeket. Érdekes párhuzam, hogy a tőkepiacokon is az „értéktelen pirulák,kenőcsök egyebek „ hosszú távon nem hatnak, a piac természetes „gyógyító ereje” az, ami minden esetben működik. Persze ilyenkor a gyógyító erő ideje mindig a kérdéses. Jelenleg is lappang több olyan probléma a piacokon, amihez szükség van erre a természetes gyógyító erőre. ..

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Tegnap valószínűleg a raiffeisen profit warning-jára esett a papír árfolyama. Viszont az ott hallott nagyobb veszteség, akár az otp-re is igaz lehet, úgyhogy továbbra is kivárnék a vételekkel. Kis csomaggal 4.150-4.200 Ft körül, nagyobb csomagokkal sávosan 4.000 Ft alatt.

MOL: A papírral kapcsolatban továbbra is türelmes lennék, venném,tartanám.

Richter: Amennyiben sikerülne újra 4.000 Ft alá csúsznia, sávosan, nagyobb portfóliókba vásárolnám.

Tartanám a portfóliókba a PannErgy és a Danubius papírjait.

A mostanság futó,nem futó hazai részvényjegyzést a papírral kapcsolatos bizonytalanságok,jelentős kockázati tényezők miatt a kisbefektetők helyében inkább kihagynám.

A nemzetközi részvénypiacon figyelném az Adidas papírjait, a felröppent pletykák a cég átalakítással kapcsolatban pozitívan hathatnak a részvényárfolyamra. Nagy kérdés Alibaba elbírja-e a nagy kincset, vagy sok kihullik-e a zsákból?

A devizapiacon 310 Ft alatt sávosan EUR/HUF long pozíciókat vennék fel, valamint tartanám,venném az EUR/CHF longokat is.

A kötvénypiacon egy jelentősebb OTP esés jó beszállót teremthet újra az OTP OPUS kötvények vételére is. Emellett a többi euró alapú kötvény is jó befektetés lehet még mindig, főleg a hosszabb távon gondolkodó befektetők részére. Aki pedig bírja idegekkel, spekulálhat ukrán államkötvényekben is.

Az izomláz és alkímista kiskáté legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

stock-broker-s-school-magic-33606396.jpgA tőzsdepaloták világát a kívülállók számára titokzatosság lengi körül; a brókerek, mint a modern kor pénzügyi alkimistái pedig sokak számára érthetetlen szavakat, kifejezéseket használnak. A bróker- és pénzügyi szleng szavainak egy részének magjai jó talajba hullottak, mára már sokuk gyökeret vert nyelvünkben, terjesztik szakújságírók és a spekulánsok serege, míg mások a múlt homályába vesztek.

A tőzsdések hajlamosat túláradóan, színes képekkel illusztrálni mondanivalójukat, személyeket, eseményeket, jelenségeket illetnek elnevezésekkel, sokuk már évtizedes múltra tekint vissza. A fekete jelzőt a huszonkilences krízis után kiérdemelte az 1987-es hétfői lejtmenet, de ugyanezt a jelzőt használják például a hálaadást követő első péntekre is az USA-ban, ami a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Ugyan ekkor indul a Mikulás-rali is, az árfolyam emelkedés naptárhatásával indokolt jelensége, amit 1972-ben Yale Hirsch figyelt meg. A voodoo számvitel nehezítheti a döntést, de elég egy egyszerű boszirajzás is, hogy a síri piac, vagy piaci gírnyózás a múlté legyen. A kérdés még mindig nehézkes, hogy blue chipet vegyünk, vagy erősítsük az aranybogarak sorát, vagy beleszaladunk egy zombiba, ahelyett, hogy vettünk volna egy kis spidert, vagy csatlakoztunk volna az ingatlanpiaci fókákhoz.

Szlengszótár

gold_bug_1_1.jpgwoodoo számvitel: a gyorsjelentések, mérlegek sötét varázslata, azok manipulálása pl. az Enron botrány, boszirajzás: két, vagy három opciós, vagy határidős egyidejű lejárata, síri piac, gírnyózás – eseménytelen piac, az árfolyamok grafikonja sok életjelt nem mutat, blu chip – (a rulettben a legnagyobb címletű zseton volt, először az IBM részvényekre használták), később a likvid, legnagyobb forgalmú részvények gyűjtőneve, Gold bugs (aranybogár)- meggyőződéses aranyvásárló, zombi: a tök szélén álló társaság, döglött macska effektus – a sokat esett részvény is korrigál egy keveset, miként a magasról leeső macska is visszapattan a betonról, ha kellően magasról dobják le, kiszáradt a piac: az eladók és vevők teljes hiánya, Old lady – az angol jegybank, félelemindex – a piaci volatilitást leképező VIX-index , Daxli kutya – a német DAX Aktienindex, Super-Mario – Mario Dragi ECB-elnök, fekete hattyú – váratlan, megjósolhatatlan történések, scalper (skalpoló)- kicsi piaci változásokból hasznot húzó spekuláns, senki földje – az árfolyam egy neutrális tartományban mozog, spider – az SPDR S&P 500-at leképező ETF-je, guriga – ha a devizapiaci árfolyamnál, a tizedesvessző után két nulla van pl. eur/huf 310,00, akkor 310 guriga az árfolyam

A szleng meghatározása nem egységes, nehézségbe ütközik. „A szleng azon jelenségek egyike, melyeket mindenki felismer, de senki nem tud meghatározni”- hirdeti a szleng meghatározhatatlanságának mítoszát Paul Robertsnek a szlengkutatásban közhellyé vált szállóigéje. Az felismertető, hogy a szleng egy olyan csoportnyelv, mely olyan kis csoportokban születik, amelyben azonos foglalkozást űznek, vagy hasonló érdeklődésű körűek; erősíti az összetartozás érzését, ugyanakkor elkülönülnek használói a közösség többi tagjaitól. A hagyományos nyelvészeti értelmezés szerint e rövid életű szavak a kifejezések színességének fokozására, a nyomaték kedvért, a nyelvi játékból fakadnak. Esetünkben a szociológiai megközelítés is elgondolkodtató, amely szerint a szleng akkor kezdte el gazdagítani nyelvünket, amikor a különféle népek a vásárvárosok forgatagában találkoztak. A vásár és a tőzsde nem is áll oly messze egymástól.

A szociálpszichológiai szemüvegén keresztül nézve a szleng használatának okai: szellemesség és humor, megmutatni és bizonyítani, hogy „mások” vagyunk, újszerűek, szemléletesnek lenni, figyelmet lekötendő, sőt megdöbbentő vagy meghökkentőnek lenni, tömörnek, kifejezőnek lenni, a nyelv gazdagítása egy kis nyelvi játékkal.

A tőzsdei alkuszok nyelvi kifejezései a boldog békeidőkben még a tőzsdei parkettről, a kereskedési termekből alig-alig szivárogtak ki, vagy egyszerűen túl haladt felettük az idő. Egy csipetnyi azért maradt ránk a pesti kabaré világában, Gábor Andor kuplészövegeiben, amit Börzedalok címmel énekeltek: Strászenbán, Upor, Közúti hét kötéssel… A századelőn a tőzsdei szakírók még mennyire más nyelvet használtak, mi bűbáj van ódon szavaikban, stílusukban! Ha fellapozzunk egy májusi lapot 1904-ből, ezt olvashatjuk, Örülnek a tőzsde matadorjai cikkben: „Fényes ábrázattal lépik végig Dunaparti corsot tőzsdénk matadorjai. – Hát sikerült. – Még is csak sikerült lekarczolni a búza árát! Mily kéjes gyönyör elgondolni, hogy nem 9 ½ - 7 ¾ a papirbuza ára. Gyönyör párosulva haszonnal…”

Az idén százötven éves Budapesti Értéktőzsde egy hosszabb szünet után 1990-ben nyitotta újra kapuit, s rövid időn belül a színes zakók forgatagában több tucat részvénnyel kereskedtek már a brókerek. A kereskedelmi terem (parkett) forgatagában keveredtek a nemzetközi tőzsdei szleng szavai a brókerek honi szóalkotásaival. Az évtized derekáig a bika volt az úr a tőzsdén, egészen az orosz és távol-keleti válságig. A bika és medve hasonlat a tőzsde nyelvében már terminus technicus, azaz szakkifejezésnek tekinthető. Ezt nem tudnónk, hogy ki használta először, de valószínűleg az Egyesült Államokban született, s az 1920-as években is találkozni vele a tőzsdei ármozgásokkal foglalkozó elemzésekben. A nagy trendeket határozzák meg a kifejezéssel, mivel nevezett állatok támadási szokásaira utal, midőn a bika szarvaival felfelé bökdös, a medve pedig mancsával lefelé csap (emelkedő, vagy hosstrend- bikapiac, csökkenő, vagy baisse- medvepiac).

A pesti börziánerek pedig vásárolták a papírokat (régen minden részvény kinyomtatásra került), zsákolták a befektetők azokat, ütötték az offert, szputnyikoltak a részvények, esetenként tépték egészen addig, amíg fügét kapott, azaz felfüggesztésig, amelyre akkor került sor, amikor a napi árváltozás maximális értékéig emelkedett a kurzus. Az volt ám az aranykor! Az egyáltalán nem diszkrét báját a tőzsdének oly társaságok emelték, mint az Olaj (MOL) és Országos (OTP), a Grabó (Graboplast), a Ricsi (Richter), és a spekulánsok fő kedvencei a Zalacsecs, Zalaköcsög (Zalakerámia) és a Vegyi (TVK).

Az igazán dörzsölt tőzsdecápák pedig kimerészkedtek a határidős és deviza piac félelmetes vizeire, s adták vették a Dezsőt (USD), és Jenőt (JPY), kötötték a határidős BUX kontikat (kontraktusokat). A tőzsde nem játékszer, rendszerint azért előbújt a medve a barlangjából, s ekkor már a papírokkal kitömött spekik (spekulánsok) és Mari nénik (kisbefektetők) tanúi lehettek, miként öntik, locsolják a részvényeket, hüledezve konstatálhatták a freit (szabadesést), hogy pirosba borultak az árfolyamok, s ilyenkor elkelt volna bizony egy bádogesernyő. A legenda szerint 1929-ben a Wall Streeten a nagy krach idején, az október 24-i „fekete csütörtök” után a járókelőknek bádogesernyőre volt szükség, mert az árfolyamokkal karöltve öngyilkosok ugráltak ki az ablakokból, s strapabíró ernyőkre volt szükség. Azért ezt a legendát már sokan megcáfolták…

helikopter.jpgManapság a tőzsdések és a brókerek között a legnagyobb kérdés az, hogy a piacokon buborék van (a buborék kifejezést már egy XVIII. századi angol mű használta ebben az értelemben), vagy az instrumentumok egyáltalán nem túlárazottak, a válságnak végérvényesen vége. Jókora válság volt ez a mostani, hibába figyelmeztetett Dr. Végzet, vagyis Nouriel Roubini közgazdász még időben. Változás van készülőben, ugyanis a galamblelkű jegybankárok (Figyelő, 2014. 30. szám) hamarosan kamatemelésre kényszerülnek, s a tapírnak elkeresztelt tapering is már javában tart, vagyis a mennyiségi csökkentése a jegybanki értékpapír vásárlásoknak. Vége annak az időszaknak, amikor az előző amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke, helikopterről szórta a pénzt, s érdemelte ki a Helikopter Ben nevet.

Megfigyelhetjük, hogy a brókerszleng és gazdasági szakújságírás nyelvhasználata kölcsönösen átveszi egymás szóalkotásait, s az a mai kor információ technológiájának köszönhetően szélvész gyorsan tovaterjed. A brókerek világa már kitágult, szavaikat átveszi az internetes médiumok, blogok és fórumok; a tőzsde nemzetközi nyelve angol, ezért a nemzetközi szlenget átvesszük, vagy tükörfordítása használatos. Az internetes kereskedői platformok széles körben elterjedtek, ami csak gyorsította a tőzsdei szleng terjedését, főleg a fiatalabb korosztály körében. A deviza, vagy más néven forex piacon sokan próbálkoznak kereskedni, itt számos érdekes szlenget jegyezhetünk föl.

deviza.jpgA főbb devizák becenevei a következők: USD (Buck), EUR (Fiber), GBP (Cable, vagyis kábel, utalva arra, hogy a két kontinens között hajdanán az óceánok alatti kábelek hozták vitték a híreket az ó- és újvilág között), CHF (Swissy), CAD (Loonie), AUD (Aussie, kenguru), NZD (Kiwi).

„Miképen boltíves, pókhálós vén terem zugában álmodó középkori barát”, úgy dolgoznak elmélyülten az árfolyamok által rajzolt grafikonok fölé hajolva a technikai elemzők, hogy a múlt árfolyamváltozásából prognózist készítsenek az elkövetkezendőkről. Ők a chartisták, akik elemzési eszközeiknek elég hangzatos neveket adtak, s ezek inkább már tőzsdei szakszavak, mint szleng, de érdekes hangzásuk miatt érdemes kitérni rájuk, mert ilyenekkel találkozhatunk: gyémánt, akasztott ember, három fekete katona, csésze, aranykereszt, halálkereszt, kalapács, bikacsapda, medvecsapda.

Emelkedés, vagy csökkenés? Ez itt a kérdés! Öt éve volt a válság legsötétebb időszaka, azóta a bika az úr a tőzsdéken, de mi lesz, ha egyszer ez a trend megfordul, s a részvényárak hulló kések módjára esnek alá? A brókerszleng szerint hulló késekbe ne nyúlkálj!

(Sz.A., megjelent a Figyelő, 2014./33. számában)

Címkék: portfolioblogger

Hogyan szól a skót duda?

 2014.09.17. 09:32

Az a kép megvan, amikor a befektetők skót szoknyában hamburgert majszolnak, és egy svájci órán figyelik a hátralévő időd a szavazásig? Izgalmakkal teli hét következik a mai naptól. Egy FED ülés ma este, egy svájci jegybanki ülés illetve egy skót népszavazás holnap illetve egy S&P ország értékelés pénteken. Önmagában mindegyik egyedül is képes megmozgatni a piacokat, hát még így egy rakáson! Befektető legyen a talpán, aki a hétvégi irányt eltalálja! Viszont izgalmak azok biztos lesznek, úgyhogy csak óvatosan az agarakkal, kellő tisztelettel a piacokkal szemben, valamint megfelelő tartalék biztosításával vegyenek fel pozíciókat az elkövetkezendő napokban, főleg a devizapiacokon. Aztán tényleg várhatjuk, ki és hogyan szólaltatja meg azt a dudát…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A véleményem nem változott, emelkedésben eladó lennék,és várnék egy korrekciós hullámot, abban vásárolnék.

MOL: Picit megmozdult a papír, aminek gondolom nemcsak én örülök, hanem sok befektető is. Továbbra is bízom benne, venném, tartanám. Az első szint, ahol a legolcsóbb vételeket realizálnám a 13.000 Ft környéke.

Richter: Továbbra is figyelném, 4.000 Ft alatt nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnám.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanám a PannErgy és a Danubius papírjait.

A nemzetközi piacokon élénk figyelemmel kísérném az Alibaba tőzsdei bevezetését, spekulatív vételekkel rövidtávra talán beszállnék az első kereskedési nap. A VW papírokat is nézném 170 euró alatti szinteken jó lehetőségnek tűnik. Természetesen a csütörtöki skót népszavazás jelentős kilengéseket okozhat a piacokon.

A devizapiacon 314 Ft felett sávosan továbbra is EUR/HUF shortokat nyitnék, és amikor kicsit visszaerősödik a forint nyereséggel csuknám őket. Az EUR/CHF longokat továbbra is tartanám, venném abban bízva, hogy a svájci jegybank is lép valamit az ECB lazító politikája miatt.

Kötvényvásárlók pedig kísérjék figyelemmel az OTP euró alapú kötvényeit, jó beszálló reményében. Nagyon bátrak esetleg az euró vagy dolláralapú ukrán államkötvények felé is kacsintgathatnak.

Az izomláz és egy skót duda legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Azt, hogy a Tőzsdecápák című film a börzéről szól, aligha kell megmagyarázni, de az talán meglepőbb, hogy az Avatar, az Onedin család vagy akár a Star Trek is a legismertebb tőzsdei mechanizmusok logikája alapján épül fel. Olyannal, ahol a békénél és a tisztességnél mindig fontosabb a következő negyedéves jelentés.

startrek űrhajó.jpgAmennyiben nyitott szemmel nézzük a színes, szélesvásznú filmeket, tévés teleregényeket, akkor megannyi érdekes, kitalált, esetenként valós részvénytársaságon akad meg a szemünk, amelyek a cselekmények középpontjában állnak, avagy a történések hátterében bújnak meg, de szerepük mégis fontos, s a filmbeli hőseink a profit és a társaságok megszerzéséért mindenre képesek.

 James Cameron, aki most ünnepelte hatvanadik születésnapját (1954 augusztus 16.), 2009-ben mutatta be Avatar című sci-fijét. Ez a film volt a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje, s nem érdemtelenül hozott csillagászati, rekordbevételt készítőinek. A mozi 2154-ben játszódik, amikor az emberek már képesek csillagközi utazásra, ami a Föld problémáira lehet megoldás, hiszen a kék bolygó készleteit már felemésztették a végtelen háborúk, a túlnépesedés. Az emberek elhajóznak az Alfa-Centauri rendszerbe, s egy lakott holdján, a Pandorán az élet mellett egy igen értékes kristályt is felfedeznek, az unobtaniumot, melynek kibányászására egy bázist is építenek. A kitermelést egy RDA nevezetű részvénytársaság végzi egy zsoldoshadsereg védelme alatt. Az őslakos na’vik faluja, a magasba nyúló Otthonfa alatt van a legfontosabb unobtanium lelőhely, amit eleinte erőszak nélkül szeretne a bányatársaság megszerezni. Parker Selfidge, az RDA helyi ura a következő képen világítja meg a helyzetet a főhős Jakenek, melyből kiviláglik, hogy a részvénytársaságok működését bizony másfélszáz év múlva sem képzeljük gyökeresen másnak:

„Egy mészárlásnak híre menne, de van valami, amit a rossz sajtónál is jobban utálnak a részvényesek: és ez a rossz negyedéves jelentés.”

unobtanium.jpgUnobtanium – Az unobtainium egy angol-latin szójátékból alkotott fantázianév, amellyel nem létező, vagy nem elérhető, de értékes kémiai elemet, vagy anyagot illetnek. Az angol unobtainable (megszerezhetetlen) és a latin –ium szavak összetétele (Wikipédia). Amerikai mérnökök már az ötvenes évek óta használják a kifejezést nehezen elérhető, vagy előállítható, költséges anyagok szinonimájaként pl. a titánra használták a hidegháború idején, amikor a szovjetek szinte a teljes termelést uralták. Az Avatar unobtaniuma egy értékes, fémes, ezüstszürke kristály, amely szobahőmérsékleten is szupravezetőként viselkedik. Szupravezető tulajdonságai révén mágneses térben képes lebegni ( filmben ez többször látható, ill. a pandorai Halleluja-hegység lebegő hegyei). A kristály nyers állapotban 20 millió dollárt, míg feldolgozva 40 millió dollárt ér kilónként. A földön felhasználható: anyag-antianyag (energia előállításra), csillagközi és mélyűri utazásra, fénysebességet meghaladó kommunikációra, hiperchip előállítására.

Az Avatar története a film megjelenése után játszódik mintegy másfél száz évvel, de ha ennyi esztendőt visszafelé számolunk, akkor a vadnyugaton találnánk magunkat, ahol a fehér telepesek vívtak harcot az őslakos indiánokkal a földért, a vasút terjeszkedése okából. A XIX. század vad kapitalista időszakában játszódott a BBC televíziós sorozata, az Onedin család is, melynek középpontjában James Onedin kereskedelmi hajózási társasága volt. A magyar nézők a 70-es és 80-as években követhették figyelemmel, hogy a Charlotte Rhodes szkúner árbócára felhúzták a kék mezőben fehér O betűs Onedin- zászlót (bár a cikk szerzőjének ez csak évtizedek múlva derült ki, a fekete fehér Orion tévékészülék végett). A film Liverpoolban, az 1860-as években kezdődik, a trónon Viktória királynő, Anglia tengeri és gyarmattartó hatalma csúcsán, az óceán túloldalán kezdődik az amerikai polgárháború, a vitorlások mellett megjelennek a gőzös hajók a tengereken.

Főhősünk rendszeresen jár be a tőzsdére, s a kor szellemében részvénytársaságot alapít, az Onedin Gőzhajózási Rt.-t. A társaság megalapításakor megismerhetjük a szokásos társasági ceremóniákat, mint kibocsátási tájékoztató megjelenése, részvényesi közgyűlés, társasági elnök választása, s a további évadokban azt, hogy az irányítási jogokért miként küzd kapitányunk.

onedin2.jpgEgy emlékezetes epizódban Onedin és Frazer kapitány érdekfeszítő vetélkedésének lehetünk tanúi, miszerint kettőjük közül az veheti meg Mr. Mitchell teakereskedő 5000 db Onedin gőzhajózási részvényt, s ezzel döntő befolyásra tesz szert, akinek hajója gyorsabban megjárja Kínát, s hozza a frissen szüretelt tealeveleket. Útnak indul a két hajó: a Pandora és Osborne, az első Callon, az utóbbi Onedin zászló alatt. Máskor megismerhetjük a Brit-Mexikói Vasúttársaság részvényeinek jegyzésének előkészületeit, amelyről kiderült majd, hogy egy jól megtervezett csalás, mert a rossz terepviszonyok miatt kivitelezhetetlen a vasútprojekt. Onedin máskor Baines kapitányát győzködi és borzolja idegeit, hogy legyen részvényes az újonnan alapítandó Onedin Brazília Társaságban, mert az biztos jövő, de a vén tengeri medve nem áll kötélnek, nem villanyozza fel a lehetőség, mert nem ért az ilyen dolgokhoz, meg aztán pénze sincs részvényt venni. (Nem tudja, hogy kiváló befektetés lehet egy jól prosperáló részvénytársaság, csak hosszútávon tartani kell, s nem elkótyavetyélni, miként ezt elfelejtette a Simpson család (amerikai televíziós rajzfilmsorozat) Homerja is, mikor megbánja, hogy annak idején (2001 elején) eladta Apple részvényeit, hogy megvegyen egy bowling golyót.)

szörny rt.jpgA legkisebbeket egy egész részvénytársaság, a Szörny Rt. (eredeti cím Monsters Ins., 2001) animációs filmbeli, lámpaoltás után, a szekrényből előbújó szörny ijesztgették, hogy a gyerekek sikolyai szolgáltassák a város energiaellátásához szükséges energiát, de az energia-krízis megoldódik a film végére, mikor kiderül, hogy a gyerekek nevetése tízszer több erővel bír.

A XIX. századi Angliából térjünk haza a monarchiába Adam Clark útitársaként, aki azért érkezett, hogy a Lánchíd Részvénytársaság terveit megvalósítsa, hogy építsen hidat Pest és Buda között. A hídember gróf Széchenyinek ugyan volt 3% pakettja, de az elkészült hídon már nem kelhetett át. A reformkort és a virágzó monarchiát átfedi Jókai Mór hosszú pályafutása, amely alatt végig kísérte korának pénzügyi változásait. Tanúja volt a magyar pénzbálvány templomának, a tőzsde megnyitásának, a részvénytársaságok megalapításának, de több volt, mint krónikás, mert képviselőként parlament viták bankkérdéseinek is aktív részese volt, vezércikkeinek témája gyakran bankkérdés, vagy a valutaanként volt.

Fianctalentum nem vagyok vallotta magánemberként magáról, amit el is kell hinnünk, mert nem ismerte a pénz értékét, nem tudott vele bánni, saját csődjétől is veje mentette meg, aki kifizette sürgős váltóit, pénzét a kor szellemének megfelelően az Adria hajótársaságban és a Magyar Általános Takarékpénztárba fektette. Az értékről, a pénzről alkotott idilli látásmódját a – a pénz nélküli világot- Az aranyemberben a Senki-szigete, vagy a Fekete gyémántok Delej országa illusztrálja. „Tehát nincs börzeszédelgés” – ahogy fogalmazott.

fekete gyémántok.jpgA Fekete gyémántok romantikus regény (eredetileg Hogyan kell meggazdagodni címet viselte volna) a kis bányaüzem tisztességes igazgatója és a nagy részvénytársaság erkölcstelen vezetője közötti harcra épül (abban a században még a kőszenet és a gumit hívták fekete gyémántnak). Berend Iván egyszer arra riad, hogy a tárna felrobbant, a bányatüzet pedig lehetetlenség eloltani. A részvényesek ezért tönkremennek.

„A pokoli komédia még egyre tartott a börzén. A halálra ítélt papírok, a bondavári gyártelep s a bondavári vasút részvényei egyik kézből a másikba repültek. Most már a komikumig vitték a tragédiát, s kezdett humor vegyülni a szerencsétlenségbe. Ez a szó – Bondavár – csak arra való volt, hogy derültséget idézzen elő a börzeemberek között. Aki az utolsó részvényén nagy veszteséggel túladott, nevetett azon, aki megszerezte azt.” Tart ez mindaddig, amíg nem sikerül eloltani a bányatüzet, ekkor kiabálják a tőzsde karzatáról: „- Egy ember megfordította a hangulatot! „ A bondavári hőst 1938-ban Jávor Pál, 1976-ban Huszti Péter jelenítette mozgóképen.

bluestar.jpgMinden tőzsdefilm alfája és ómegája, az egykori tőzsdeügynök fiának a filmje a Tőzsdecápák (Oliver Stone, 1987). A nagyratörő New York-i bróker, Bud Fox egy bennfentes információval látja el példaképét, Gordon Gekkot, a tőzsde manipulátorát. Bud apja egy légitársaságnál dolgozik, a Bluestarnál, s az ifjú titán segít megszerezni a társaságot, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a társaságot felfejlesztik; persze a dörzsölt tőzsdecápának egészen más elképzelései vannak. Egy emlékezetes jelenetben, egy hírügynökségnek megy a titkos üzenet: „ A kék virág szereti a Bluestart”, amely ezt követően kedvező hírek látnak napvilágot a bennfentes vásárlások után…

ferengi.jpgA ferengik és a vagyongyűjtés szabályai: A ferengi fajra és kultúrára a profité s a kereskedelem iránti megszállottság jellemző, állandóan azon fáradoznak, hogy másokat csalással rászedjenek. Vallásuk is a kapitalizmus elvein alapszik, haláluk után az Isteni Kincstárba léphetnek be. Becsülik a hasonló vonásokat más fajokban is – a földi Wall Streetet a ferengi tisztelet övezi, gyakran zarándokolnak a Földre, a kereskedelem és üzlet „szent helyére”. A ferengi társadalom alapjai a Vagyongyűjtés szabályaiban jegyezték le (285 előírás) a i.e. 9. évezredben: A kapzsiság örök (10), Bármi, amit érdemes eladni, azt érdemes kétszer is eladni (12), A Galaxis gazdagjainak nagy része nem örökölte vagyonát, hanem ellopta (26), Sose vegyél meg olyat, amit el is lophatsz (60), A hatalom profit nélkül olyan, mint egy hajó hajtómű nélkül (62), Sose feküdj le a főnök feleségével, amíg nem fizettél neki (84).

aranypolgár.jpgA mozi nézőknek pedig eljött a Kánaán, a tőzsde (és a részvények) iránt érdeklődők szerencséjére filmek tucatjain izgulhattunk, a válság pedig még új műfajt is teremtett, a pénzügyi thrillert. Már nem csak egy családi részvénytársaság küzdelmeibe pillanthattunk bele (Ewing olajtársaság), hanem brókercégek (Krízispont), s olyan orson welles-es (Aranypolgár) karriertörténetekbe, mint a Facebook (Közösségi háló). A profithajsza mozis jelzőzászlói a messzeségbe kerültek, miként a Star Trek Spock parancsnoka is fogalmazott: az űr a legvégső határ, melynek végtelenét járta az Enterprise űrhajó is, amíg ferengi fosztogatók nem támadták meg négy évvel 2154 előtt.

(Sz. A. ,megjelent a Figyelő 2014/36 számában)

Címkék: portfolioblogger

Feszültségnövekedés

 2014.09.10. 08:56

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban” a forinthoz elég volt egy fázis. A „feszültségfelvétel” nem volt több 230-nál. Lassan nincs is olyan befektető, aki emlékszik rá, vagy csak emlékfoszlányok vannak róla. A mai helyzetben úgy néz ki, a megfelelő?! működéshez, a mindennapos feszültség megköveteli a három fázist. Az, hogy az elkövetkezendő időszakban a „villanyszerelők” bekötik-e a 320-at, az egész piac lélegzet visszafojtva várja. Csak nehogy egy „hatalmas áramütés” legyen belőle, mert az mindenkinek „égési sérüléseket” okozhat…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is inkább eladó lennék a jelenlegi szinteken, aztán pedig hasonló stratégiát követnék, mint a múltkori esésben. 4.150 Ft-nál beijeszteném a piacot egy kisebb csomag vételével, majd 4.000 Ft alatt piramisszerűen vásárolnám sávosan.

MOL: Az jó, hogy 12.000 Ft felett tud maradni. Továbbra is venném, tartanám.

Richter: Amennyiben 4.000 Ft alá tudna csúszni, nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnék belőle.

A remény hal meg utoljára, és a hit tartja életben. Ezek alapján továbbra is tartanám a PannErgy papírokat, vagy akinek nincs belőle (van olyan befektető? :)) az vehet egy kisebb csomagot.Van még meleg víz alattunk, és úgy néz ki a cég meg is találja. (Bár Magyarországon nem nehéz :)) Ugyanígy tartanám a Danubius papírokat is.

A nemzetközi részvénypiacon figyelném a VW papírjait,illetve aki szeret kockáztatni, spekulálhat a szeptember végi Alibaba tőzsdei bevezetésre is. (remélem kincset találnak és nem futnak össze a 40 rablóval)

A devizapiacon továbbra is az óvatos, sávos EUR/HUF shortokban gondolkodnék, kellő fedezett kíséretében. Nem hagynám figyelmen kívül az EUR/CHF longokat sem. Érdekes mozgásokat hozhat a font piacára is a skót népszavazás kimenetele.

Kötvénybefektetők pedig élénken figyeljék a piaci eséseket, egy jó OTP eurókötvény beszállási lehetőség reményében.

Az izomláz és egy fázisceruza legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

„Bogaras” tervező

 2014.09.03. 09:16

A mai napon született 139 éve Ferdinand Porsche mérnök, a Volkswagen Bogár tervezője. Gyakorlatilag egy dinasztia alapítója lett, hiszen fia Ferry volt a Porsche autók névadója, valamint a család leszármazottai még mindig jelentős érdekeltséggel bírnak a Volkswagen konszernben. Az általa tervezett autó minden idők legtovább gyártott kocsija, a gyártást 2003-ban szüntették be végleg Mexikóban. A II. világháború alatt hadi járműveket tervezett. Érdekesség, hogy a mostani orosz ukrán válság a Volkswagen csoportot is érintheti, egy esetleges autógyártók elleni orosz szankció esetén. Bízzunk benne, hogy az ukrán konfliktus nem szélesedik ki, és nem lesz szükség az autótervezők kreativitására háborús járművek tervezésére a XXI. században.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra sincs nagy mozgás a papírban. Felfelé nincs nagyon tér jelenleg szerintem egyrészt a devizahiteles sztori, illetve az ukrán események miatt, viszont adni se akarja egyelőre senki. Akinek nyereséges realizáljon, beszállni sávosan 4.000 Ft alatt szállnék be.

Mol: Az elmúlt napok hírei arra jók voltak, hogy a további esés lehetősége kicsit távolabbra kerüljön. Továbbra is venném, tartanám. Szerintem a Mol fog kijönni pozitív szaldóval az INA sztoriból, persze az egyenlet ismeretlen tényezője az idő.

Richter: Az ukrán konfliktus nem tesz jót neki, ennek ellenére a jelenlegi szinteken nagyobb portfóliókba vennék belőle egy csomaggal, ha tovább esne sávosan vásárolnám.

Érdekes mozgás volt megfigyelhető a tőzsdén szereplő árampapírokban, lehet hogy valaki egy állami felvásárlásra spekulál. Továbbra is tartanám a portfóliókba a PannErgy illetve a Danubius papírjait.

A nemzetközi piacokon egy esetleges nagyobb orosz-ukrán konfliktus esetén, egy nagyobb esést követően az orosz energiacégek papírjait figyelném. Bátor befektetők pedig figyeljék az Alibaba amerikai tőzsdére történő bevezetését szeptember közepén.

A devizapiacok szeme csütörtökön az ECB ülésére fognak figyelni, így aznap délután jelentős mozgás lehet a devizapiacokon, érdemes rá felkészülni. A jelenlegi árfolyamok mellett sávosan óvatos EUR/HUF shortokat nyitnék illetve tartanám, venném az EUR/CHF longokat. Az EUR/USD devizapár pedig csak „kardiológus engedélyével” kereskedjenek.

Egy esetleges negatív piaci korrekció esetén az eladott OTP euró alapú kötvényeket érdemes lehet visszavásárolni, illetve euró alapú kötvénybefektetések esetén befektetési lehetőségként számolni velük.

 

Az izomláz és egy VW Bogár makett legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!  

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A nyári uborka szezonja

 2014.08.27. 08:37

Bár az idő az őszt idézi, a naptár szerint még nyár van, de a piac szerint is. Alacsony forgalom mellett, senki sem csinál semmit. Még az MNB sem, aki tegnap már nem változtatott az irányadó kamaton. Bízzunk benne, az alapkezelők szeptemberi visszatérése mozgást hozhat a piacokra. Addig meg marad az uborka, salátában, szendvicsben, nyersen…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: A mostani kisebb emelkedést eladásra használnám fel, mert nehéz elhinni, hogy bármelyik bank is nyerhetne a devizahiteles perekben. Igaz-e Bástya elvtárs? 4.000 Ft alatt majd visszaszállhatnak.

Mol: A nyilatkozatháborúban nehéz igazságot tenni. Mindezek ellenére én venném, tartanám. Bármilyen végső megoldás emelkedést hoz(hat).

Richter: Ezen a 3900 Ft körüli vagy az alatti szinteken, nagyobb portfóliókba egy csomaggal már vennék belőle.

A nemzetközi részvénypiacon az elmúlt időszakban jelentősen csökkent VW részvényeit figyelném, venném.

A devizapiacon sincs mozgás, leszámítva a dollár réges-régen várt erősödését. Az eur/huf párban 314 Ft vagy felette nyitnék óvatos shortokat, valamint az eur/chf longokat venném még itt 1,21 alatt is.

Egy negatív hangulatú időszakban figyelnék az Otp euró alapú kötvényekre, aki eladta őket, jó áron akár majd vissza is vásárolhatja őket.

Akiknél a családban van gyerek, ott kereskedés helyett inkább az iskolakezdés előtti pár napot használják ki valami közös programra. A piac megvár mindenkit, de a suli jövő héten elkezdődik.

 

Az izomláz és egy kosár uborka legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

 

„… Nyár van, épp olyan meleg nyár van, Elfelejteni nem fogom. Látom lesben áll egy cápa, áldozatra várva, Szinte felfal a szemével, Hajajajj!”

Gondolom, sokan ismerik ezt a számot, amit egy népszerű zenekarunk énekelt régebben. Nagyon aktuális a dolog, hiszen tényleg nyár van, és az emberek nagy része, aki megengedheti magának, utazik, vagy utazni szeretne. Hogyan kapcsolódik ez össze a tőzsdével, és az értékpapírpiacokkal? Ezt szeretném majd bemutatni a cikk további részében.

De kezdjük az elejéről. Az utazás egyidős az emberiség történetével, csak minden korban mást jelentett. Hiszen már a Föld benépesedése is egyfajta utazás volt, vándorlás a kontinensek között. Az ősember jegyet váltott egy útra, és nem ment vissza az indulási helyére. Nyilván a technika fejlődése nagyban segítette az utazást, ezzel együtt a szabadidő kellemes eltöltését. Ugyanakkor ne feledjük, a modern korunkig nem volt ekkora igény a pihenésre, szinte nem is ismerték az emberek, főleg az alacsonyabb társadalmi osztályba tartozók. Pont ezért hallgatták hihetetlen figyelemmel és érdeklődéssel minden korban minden tájékán a világnak, a messzi utazók történeteit, meséit.

Mindezek ellenére megfigyelhettünk az elmúlt évszázadokban, ezredekben utazási típusokat, csak egy kicsit mást jelentettek, mint manapság. Hiszen régebben is voltak bevásárló utak (a magyarok kalandozása), csoportos társasutazás is létezett (rabszolgakereskedők hajói Afrikából az Újvilág felé) volt körutazás is (oszmán birodalom), létezett szakmai gyakorlattal egybekötött utazás (lásd Nagy Sándor) de voltak tanulmányutak is (Jelky András), és szerepelt hajóút is a repertoárban (vikingek). Nem szabad elfelejtkeznünk a vallási utakról (keresztes hadjáratok), és az extrém utazásokról sem. (Kolumbusz utazása)

Az sem új dolog, hogy már régebben is „katalógusok” segítségével „választhattak” úti célt az utazók. Persze még nem olyan szép, színes részletes prospektusok voltak, mint manapság. Inkább olyanok, mint szidoni Antipatrosz ie. 2 századi epigrammája, vagy Marco Polo visszaemlékezései, illetve Evlija Cselebi Szejátahnáme című munkája.

Már régen is nagyon fontos volt ezeknek, az amúgy értékes forrásoknak a megfelelő kezelése. Hiszen sokszor az író véleményét tükrözte, sokszor az írások túlzóak voltak, de mégis forrás szempontjából értékesnek mondhatóak.

Így vagyunk manapság is az utazásokkal. Sok-sok színes katalógus közül választhatnak az utazók, szinte lehetetlen feladatot vállalva, hogy sikerüljön jó, és minden tekintetben megfelelő utat találni. Nem mindegy viszont, hogy hol foglalnak utazást, illetve mivel utaznak. Sokszor, sokat lehetett hallani olyan irodákról, ahol be lehetett fizetni az utat, de elutazni nem lehetett. Ezért lényeges, hogy milyen utazási irodát választunk. Itt kapcsolódik be a tőzsde, hiszen az az utazási iroda, ami meg tudja méretni magát a piacon, az mindenképpen megfelelő biztonságot nyújthat. De befektetésként is jó lehet?

Nézzük, milyen utazási irodák találhatóak a tőzsdén. Egy német, két brit illetve egy svájci cég részvényei vásárolhatóak meg. A német a TUI AG( ticker: TUIGn:xetra), ami egy 1968-ban alapított vállalat, amit közepes méretű cégek hoztak létre. A világ egyik legnagyobb utazásszervezője, 3500 utazási irodával, 18 ország 79 utazásszervezője, 120-nál is több repülőgép és közel 300 szálloda áll a rendelkezésére a minél jobb kiszolgálás érdekében. Az elmúlt egy évben 8,78 és 14 euró között mozgott az árfolyam, a cikk írásakor 11,35 euró környékén tanyázik. Tehát az elmúlt évben jó befektetésnek tűnt a papír, hiszen akár 50%-os nyereség is megszerezhető volt a részvény vásárlásával.

A következő cég a TUI Travel Plc (ticker:TT:xlon), melyet a TUI AG és a First Choice hozott létre 2007-ben. Bár többször cáfolták azt a pletykát, hogy összeolvad német anyacégével, de idén úgy tűnik, elhárulnak az akadályok ez elöl. Az elmúlt évben 340 és 440 penny között mozgott az árfolyam, ami azt mutatja, nem csak utazni volt jó ezekkel a cégekkel,hanem a részvényét is érdemes volt birtokolni.

A következő cég, akinél nemcsak utazni lehet, hanem a részvényét birtokolni, a Thomas Cook Group Plc. (ticker:TCG: xlon) 2007-ben jött létre két cég egyesülésével. Ahogy figyelhetik az olvasók, a 2007-es év elég jelentős volt utazási cégek alakulása, összeolvadása szempontjából. 2011 novemberében a cég részvényei elvesztették az értékük 75%-át egy tervezett banki hitel megállapodás miatt. A részvény az elmúlt egy évben 123 és 180 penny között mozgott, bár hozzá kell tenni, az év második felében az árfolyam folyamatos csökkenést mutatott.

A negyedik cég, ami a tőzsdén található, a Kuoni Reisen (ticker:KUNN: xswx) amit 1906 –ban alapított a névadó Alfréd Kuoni. A svájci tőzsdén az elmúlt egy évben 308 és 416 CHF között ingadozott az árfolyama, de éven belül jelenleg a minimuma környékén.

Láthatjuk, nemcsak a szolgáltatások kiválasztása nehéz feladat egy utazás előtt, hanem ugyanilyen nehéz jól dönteni maguk az utazási irodák, mint befektetési lehetőségek között. Talán nem alaptalanul megállapíthatjuk, hogy a nagy utazási irodák annak a biztonságnak, hogy az általuk kínált szolgáltatást nagy valószínűséggel úgy és ott, valamint annyiért kapjuk meg, amennyiért meghirdetik, megfelelnek, de befektetési szempontból lehet, hogy van náluk izgalmasabb célpont is.

Sokan viszont az utazók közül már élve a technika adta lehetőségekkel, nem utazási irodánál, hanem különféle utazási platformokon kötik le utazásukhoz a szállást. Viszont ebben az esetben szükség van valami olyan megoldásra, ami eljuttat minket a szállásunkig, lehetőleg minél gyorsabban. A fejlődésnek köszönhetően ez már egyre többször a repülő is lehet, mint alternatív utazási forma. A következőben azt nézzük meg, hogy a repülőtársaságok, amellett, hogy mint az utazásban közreműködő szereplők, lehetnek-e potenciális befektetési célpontok-e is egyben az utazók számára?

A repülés iránti vágy is egyidős az emberiséggel. Elég, ha csak Ikarosz esetét vesszük figyelembe, vagy Leonardo mester találmányait nézzük. Leonardot is élénken foglalkoztatta a repülés, de természetesen az akkori technikai feltételek miatt várni kellett álma beteljesedésével. Köszönhetően a Wright testvéreknek, és a technika hihetetlen fejlődésének, korunkra elérhetővé vált sok-sok ember számára a repüléssel történő helyváltoztatás. Az viszont, hogy a nyaralások tervezésénél előtérbe került az időspórolás legnagyobb ajándéka, a repüléssel megtett utazás, az nagyban köszönhető annak, hogy a repülőtársaságok modelljei jelentősen átalakultak. A nagy nemzeti, hagyományos légitársaságok mellett megjelentek a „fapados” légitársaságok, melyek fenekestül forgatták fel a légi közlekedés addigi hagyományait.  A kiszolgálás minőségi irányától a hangsúly áttevődött a mennyiségi kiszolgálás felé. A hatékonyság növelése elengedhetetlenül fontos a fapados társaságoknak, ahol az alacsony ár (ami gyakorlatilag az ülést jelenti) mellett szinte minden szolgáltatásért fizetni kell. Viszont ezzel nagyon sok ember számára elérhetővé vált, hogy akár 1.000 Km-es távolságokat is néhány óra alatt megtegyenek, több időt hagyva a tényleges nyaralásra.

De nézzük ha a nyaraló, pihenésre vágyó befektető - míg felesége a divatlapokat olvasgatja a tengerparti homokon - szeretne valamelyik légitársaság részvényéből vásárolni megteheti-e, illetve a tőzsdén lévők közül melyikeket érdemes választania.

A tőzsdén is érdemes megkülönböztetni, milyen típusú légitársaság részvényeit szeretnénk megvásárolni. Szerepelnek a piacon hagyományos légitársaságok papírjai, illetve megvásárolhatók a „ fapados” cégek részvényei is. Azt látni kell, hogy ez az iparág nagyon tőkeigényes szegmens, sokkal gyakoribbak az esetleges vállalati csődök mint más iparágakban. Tehát ebben a szegmensben igen előrelátóan érdemes befektetni. Itt igaz lehet ami egy nagysikerű film klasszikus idézete takar: „ Csak egy maradhat!” Maximum itt a cégek szárnyát „vágják le” nem a fejüket.

De nézzük milyen cégek közül választhatnak a befektetők:

Kezdjük a hagyományos légitársaságokkal. Ezek közül az egyik, amivel érdekes lehet foglalkozni, az a Deutsche Lufthansa. (ticker : LHA: XETRA) Ő a hivatalos német nemzeti légitársaság, Európa legnagyobb légitársasága. 1962-ig állami tulajdonban volt, a részvényei kereskedését 1966-ban kezdték meg. A cég teljes privatizációja 1997-ben fejeződött be. A Star Alliance légiszövetség tagja. A részvényének az árfolyama az elmúlt évben 13 és 20 euró között mozgott, de jelenleg az éves minimuma környékén jár. Tehát elmondható, hogy bár éves szinten jelentősebb emelkedést nem tudott felmutatni, viszont év közben volt olyan alkalom, amikor több 10 %-os nyereség is elérhető volt a papírban.

A másik ilyen hagyományos szereplő az Air France-KLM (ticker: AF:xpar)légitársaság, amely a francia és a holland cég összeolvasásával jött létre. 2004-ben olvadt össze a két cég, és 2008-ban a bevételek szempontjából ő volt a legnagyobb légicég. A társaság a Sky Team légiszövetség tagja. A részvény árfolyama az elmúlt évben 6 és 12 euró között mozgott, jelenleg 8,5 euró környékén tanyázik. Hullámzó teljesítményt mutatott a papír árfolyama, de elmondható, lehetett nyereséget realizálni, ha valaki ezzel a papírral szeretett volna kereskedni.

Nézzünk most meg két emblematikus céget a fapadosak világából. Az elsőnek mindenképpen a Ryanair-t (tickr RYA: xlon)kell említeni, ami talán a fapados légitársaságok mintapéldánya. Az 1984-ben alapított kis légitársaság mára hihetetlen nagy fapados légitársasággá nőtte ki magát. Részvényeit 1997-ben vitték a tőzsdére. Van aki szereti, van aki nem, de azt el kell mondani, jól lovagolta meg a cég az emberek repülés iránti igényét, ahol a legfőbb szempont az A-ból B-be jutás lehetősége volt minél gyorsabban. A társaság részvényei az elmúlt évben 5,7 és 7,75 euró között mozogtak. Év közben volt alkalom szép nyereségre ebben a papírban is.

A másik ilyen emblematikus cég a fapados tőzsdei légitársaságok között az EasyJet ticker: EZJ:xlon). A cég 1995-ben alakult, tehát jó 10 évvel később mint a Ryanair. A részvényeket 2000-ben vezették be a tőzsdére. A tavalyi évben 1.200 és 1.800 penny között ingadozott, jelenleg a minimum érték közelében. Egy szép év közbeni felfutást, hasonló lejtmenet követte.

Egy gondolat erejéig érdemes megemlíteni a Wizz air-t is. Bár a cég jelenleg nincs a tőzsdén, de mivel meghatározó szereplője a légipiacnak, érdemes pár szót ejteni róla is. Idén felmerült, hogy a céget bevezetik a londoni tőzsdére, de nem is olyan régen elhalasztották a tranzakciót. Ezt követően olyan pletyka jelent meg, hogy az Air France érdeklődik a cég iránt. Az, hogy ez igaz-e vagy sem, az idő eldönti majd, viszont ha mégis tőzsdére megy, egy újabb szereplő jelenik meg a légitársaságok tőzsdei palettáján, amivel mindenképpen érdemes foglalkozni.

Ha emlékszünk még a cikk elején szereplő dalszövegre, akkor láthatjuk sok cápa áll lesben az ügyfelek és a befektetni szándékozók pénzéért az utazási piacon is. Nem könnyű dönteni, sem arról, hogy kivel és mivel utazzanak a nyaralni vágyók, de arról sem könnyű elhatározást tenni, hogy ha tetszett az utazási irdoda szolgáltatása, vagy a légitársasággal meg voltunk elégedve, megvegyük e a részvényét, jó befektetési lehetőséget fog-e nekünk nyújtani. Ahogy a nyaralás is akkor válik biztossá, amikor hazaérünk, és mesélünk róla, a befektetéseink is akkor válnak tutivá, ha realizáltuk őket.

Így nem marad más hátra, mint a színes katalógusok nézegetése, és vágyakozás egy szuper nyaralás, és egy szuper befektetés után. Addig szálljon magasra Anya fantáziája, növekedjen nagyra Apa pénztárcája!

 

Ziegler Mátyás

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE 2014/3. számában

Címkék: portfolioblogger

Hazafias Népfront

 2014.08.13. 08:50

A fiatalabbak talán nem is hallottak róla, az idősebbek még benne is lehettek, de egy biztos, ma 60 éve alapították a címben szereplő társadalmi szervezetet, ami aztán egészen 1990-ig működött. Tömegmozgalomként működött, a „szocialista nemzeti egységet” volt hivatva hirdetni. Megszűnésekor nem hullattak érte könnyeket. Persze a kötelező eggyüvé tartozás sohasem lehet tartós, ahogy a piacokon sem végleges az egy irányú mozgás, fordulat a mindig jön, csak az időpontja bizonytalan. Népek frontjából pedig manapság is van elég, amik hatnak is a tőkepiacokon rendesen mostanában…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az ugye megmondram túl nagyképűnek hangzik, inkább örülök annak, ha sokan az elmúlt hónapokban ki tudták várni, hogy nem vettek a papírból mert elhitték, hogy jöhet esés benne és akár 4.000 Ft alatt is vehetnek belőle. Sávosan veszegessék is piramisszerűen, de pénzük 10-20%-át tartogassák egy esetleges 3500 Ft alatti bevásárlásra. Pénteken eredmény, lehet nem csak az eső fog jobban rákezdeni…

Mol: Pihen a vezér, ki tudja meddig. Ha érdemei elismerése mellett más fontos pozíciót kapna esetleg illetve a balkáni fronton megegyezés születne, jelentősen emelkedhetne a papír árfolyama. Tartsák, vegyék.

Richter: Nagy portfóliókba venném, bár a rövid távú kockázatok nagyok, a papír az orosz válság után is talpra állt, most is fel fog tudni állni, bármi legyen keleten.

A nemzetközi részvények terén kivárást javasolnék. Aki dax shortjaival túlélte az elmúlt hónapokat (és miért ne lett volna ilyen), a 9000-es szint alá tegyen majd egy stoppot.

 

A devizapiacon aki a múlt heti eur/huf shortokat siketesen csukta, a héten újranyithatja őket sávosan, 314 vagy felette, de legyen pénz finanszírozni, vagy all time high-on hozzányitni esetleg. Tartsák, vegyék az eur/chf longokat is.

 

A devizakötvények piacán óvatosan el lehet kezdeni nézegetni visszavételre az Otp euró alapú kötvényeket.

Ne feledjék még tart a nyár, nem likvid a piac, csak szépen óvatosan dolgozgassanak benne. Ma van a balkezesek világnapja, ne „két balkézzel” nyúljanak a befektetésekhez.

Az izomláz és egy esőkabát legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Pénzpiaci capriccio

 2014.07.30. 10:21

jmonetajpg.jpg„Nincs-néncs-néndz-véndz-féndz-pénz. Így vezette le a „pénz” szó etimológiáját a híres histórikus, Lema’tr A magyar pénzhiány oknyomozó története című alapmű szerzője, Karinthy Frigyes szerint. A szó gyökerét a kitűnő filológus hosszas keresgélés után találta meg: magát a pénzt azonban ő se találta meg.”

Hogy a pénzt megtalálnánk, én sem ígérem, de az igen, hogy egy könnyed, érdekes nyári utazásra viszem Önöket; különféle pénzek elnevezések történeteit, a tőzsdepaloták állatságainak és titokzatos szlengjének rejtekébe pillantunk be.

A magyar „pénz” szó eredete egyelőre vitatott, talán a szláv eredetű (a cseh peníze vagy a lengyen pieniądz is hasonló hangzású), de az angol penny szó pence formájához is köze lehet. Ezek a hasonló nevek valószínűleg a pénzveréskor elhajló érmék tányérforma alakjára, illetve ennek nevére („serpenyő”: német Pfanne, angol pan) vezethető vissza, szláv közvetítéssel. Innen ered a Pfenning és penny név is.

A pénz szó görög megfelelője a nomiszma vagy numiszma, amely a nomizo, azaz „gondolni” és nomosz, azaz „törvény” szóból ered. Innen származik a „numizmatika” szó is. (A boldog békeidők neves numizmatikusa, Réthy László ékes példája annak, hogy a „pénzek világa” kapcsolódik az irodalomhoz, mivel kiváló nyelvérzékéről Lőwy Árpád néven publikált pajzán, trágár verseivel szerzett örök hírnevet.)

A rómaiak a pénz használatát is átvették a görögöktől, az első denariusokat i.e. 269-ben verték Rómában, az érmék hátoldalára Héra római megfelelőjének (Juno Moneta) a vezetéknevét, Moneta verték. Mivel más nyelvekben a pénz szó nem létezett, jobb híján „monetának” hívták az érméket. Innen eredetezhető a latin monetáris kifejezés, illetve sok nyelvben a mon- vagy man- kezdetű „pénz” jelentésű szó (pl. az angol money).

KR aranyforintja.jpgKezdjük a ma használt hivatalos fizetőeszközünk, a forint elnevezésének eredetével! A középkorban Magyarország aranytermelésben az első, ezüsttermelésben a második volt Európában, ennek ellenére Európa államaiban az ezüstöt tették pénzalappá, a kereskedelem fejletlensége miatt nem volt szükség aranypénzre. Az aranyat kincsként kezelve kivonták a forgalomból (háború, jutalmazás, egyházi adakozás, nászajándék funkciói voltak), ellenben a haszonra törekvő olasz és arab kereskedővárosok pénzpolitikája, és a kereskedéssel és hadizsákmánnyal sok arany áramlott Firenzébe, Genovába, Velencébe. Firenze verdéjében 1252-ben 3,5 gramm súlyú aranypénzt kezdtek verni „fiore d’oro” elnevezéssel, a város címerével, a liliommal (fiore), ami nemsokára mintaként szolgált a körmöcbányai verőmesternek, s 1325 -től liliomos mintával, a Florencia (Firenze) városnév hiteltartalmának továbbvitelével florin névvel verték. Tovább magyar közvetítéssel került, részint, mint érme, részint, mint verési minta (ekkor már Szt. László is szerepel raja). Ezzel a mintával verték Csehországban, Bécsben, Grazban, Linzben, Skandináviában „ungarsk gylden, Németalföldön „hungaarsche dukaat”, Felső-Italiában „ongaro” hitelnévvel készült. A lengyelek és oroszok csak a mintát vették át, a nevet nem, sok helyen az éremfeliratban valor hung (magyar érték szerint) hivatkozást. A német lovagrend formában, feliratban teljesen utánozta, az aranypénz neveként német nyelvterületen gulden (gold-arany) szót használták, a holland forint neve ma is gulden.

Hrvatska_kuna.pngA pénznevek eredete nagyon változatos, mielőtt tovább ugranánk, nézzük meg, mi mindenre vezethető vissza a különféle elnevezések. Személynévre visszavezethető: bolívár- Simón Bolivár, colón-Kolumbusz Kristóf, dukát-ducatus (lat.): hereceg, Napoleon d’or. Számnévre visszavezethető: 4: fillér-a Vierer német pénznévből; 10: denárius-a deni osztószámnévből, melynek jelentése tíz-tíz, tízesével, dénár, dinar, dénár; 100: cent, centime, 1000: mil, millim. Földrajzi névre visszavezethető: eruó-Európa, franc-francia, taler-Joachimsthal (a német Thalerből ered a magyar tallér, melynek jelentése: völgyi, ebből ered a tala, tolár, dollár elnevezés is), daalder-holland, dollar-angol. A pénz anyagára visszavezethető: arany: aureus-latin, gulden-holland, átvette a német is, zloty-lengyel, ezüst: rubel –egy darab ezüst, ló-hrivnya (lósörény), nyest-kuna, veksa-mókusbőr. Érdekeségként: a szabadkőművesek a pénzt, ércnek nevezték. Az éremképre visszavezethető pénznevek: virág: florin, fiorino, forint, címerpajzs: écu, escudo, scudo, korona: corona, Krone, koruna, dárda: kopek. Mennyiségnévre visszavezethető pénznevek: drachma-marék, márka-nemesfémekhez használt súlymérték, római font: libra, lira, livre, puond, Pfund. Tulajdonságra visszavezethető pénznevek: gourde-gordo (spanyol): vastag, nagy, jen, jüan-kerek, pengő-szép hangú (a pengő elnevezést hagyományosan az ezüstpénzek megnevezésére használták, mert az aranypénz ezzel szemben csengő, a réz kongó volt).

Mint olvashatják, nem fukarkodtam a hosszas felsorolás alkalmával, hogy honnan is eredetezhetőek a különféle pénzek elnevezései. A középkor alkonyán sokféle pénz vertek, az egyiket ugye sokszor át kellett válltani a másikra. Ezt a tevékenységet az itáliai pénzváltók végezték a piactérre kirakott padjaikon. Az olasz banca szó padot jelent, s germán közvetítéssel érkezett meg hozzánk (német Bank, francia banque, cseh banka) amely pénzintézetet jelent.

fuggerek.jpgA banki tevékenység pedig szárba szökkent, a kereskedő famíliák szép lassan bankházakat alapítottak, amely révén még hatalmasabbak, vagyonosobbak lettek, s nem egyszer országok, királyok, pápák függtek tőlük pl. Mediciek, Fuggerek. „A Fuggerek megérdemlik, hogy a kurtizánok fejedelmének nevezzék őket.”Felállították piaci standjukat, és amit megvásárolnak a pápától, azt később jóval drágában adják tovább, nem csak egyházi javadalmakat, hanem tartós kegyeket is; bullákat árulnak… írta Ulrich von Hutten.

A címerük után elnevezett – „őzes Fuggerek” bár először még csődbe mennek, de később monopolhelyzetbe kerülnek a kontinens ásványkincsei fölött (arany, ezüst, réz), s éves jövedelmük egyes államokét is meghaladta. S bár Jakob Fugger sohasem örvendett nagy népszerűségnek, Luther is számtalanszor ostorozta a kereskedő üzletpolitikáját, állítólagos kapzsisága miatt. Fukar kifejezésünk innen ered.

templomos.jpgA bankok fejlődésnek indultak, az átutalás és váltót például a Templomos Lovagrend terjesztette el, s a spekuláció és kereskedés igazi színtere, a tőzsdék is hamarosan megjelennek. Maga az elnevezés az 1300-as évek elején Brügében élő van der Burse patríciuscsalád nevéből ered, akiknek címerében egy erszény díszeleg. A Burse-k fogadót tartottak fen Brüge központjában, ahol az itáliai kereskedők találkoztak északi üzletfeleikkel, és ide telepítették váltóikat, a fogadóban élénk kereskedést folyt. Brüge szerepét később Antwerpen vette át, ahol a XVI. század elején már nemzetközi árutőzsde működött. Mások a börze szót a latin bursa szóból (a francia bourse, német Börse (pénztárca) származtatják. A magyar tőzsde szó a tőzsér szavunkból ered, akik marhakereskedők voltak (a tőzsdei állatvilágról majd később).

A tőzsdék világához elválaszthatatlanul kapcsolódó brókerek elnevezése is ugyanennyire vitatott. Az óholland brokere, aki dönt a kereskedésben, a francia brocour, a kisiparos, vagy abrokur, borkiskereskedő, csaposlegény, csapláros, vagy az ófrancia brochier, amely csapra ver verzió bármelyike lehetséges. Emlékeim szerint André Kostolany egyik művében a söröshordókat gurító csaposlegények mellet tette le a voksát, azt nem tudni, hogy a sör és a tulipánhagyma őrület előtti tisztelgés és emlékezés szerepet játszott-e ebben.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az új kor hajnalán már működtek a tőzsdék, s vonzották a kereskedőket, spekulánsokat. A latin speculari szó, megles, megfigyel jelentést takar, a specula őrtorony, leshely. A spekuláns szó jelentése tehát: töpreng, gondolkodik, mérlegel, tervez, üzérkedik, nyerészkedik.

A tőzsde szeszélyes, veszélyes üzem, könnyen megszédítheti a gyanútlant, bele lehet habarodni, nagy boldogságok és nagy csalódások színtere. Talán nem véletlenül az európai nyelvekben nőnemű szavak jelölik Die Börse, la bourse, la borsa, le bolsa (lásd, Krúdy: A tőzsde hölgyéhez). Akik tartózkodtak attól, hogy megmérettessék szerencséjüket és spekulációs készségüket a börzéken, azok munkájuk gyümölcséből, a fizetésből kellett boldogulniuk. De ahány náció, ezt annyi féle képen cselekedték. Az óhében nyelvben pénzt keresni annyit jelentett, „bérért elszegődni”, a régi Athénban így mondták: argürisz ktaomai, vagyis ezüstöt szerezni. Az angolszászok gyakorlatias emberek, ők a pénz csinálják, to make money. A franciák nyerik a pénz, gagner d’argent. a németek megszolgálják. Geld verdienen. Az oroszok, csehek, lengyelek megdolgoznak érte.

A magyaros keresik (sokszor, mint a kezdeti mottónkban – a szó gyökerét megtalálják, de magát a pénzt nem). „Tökéletesen jellemző kifejezések. A szegény magyart mintha látná az ember, hogyan keresi a pénzt, melyik bokorban találhatná meg; a jámbor németet, ahogy izzad, dolgozik kézzel-lábbal, míg megérdekli azt a pénzdarabot;a könnyűvérű franciát, ahogy kockáztat és nyer, ha akad egy másikra, aki veszít; míg a nehézvérű jenki ül egyhelyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt.” (Mikszáth K.)

A magyarok több ezer évvel ezelőtt, amikor még halászok, vadászok voltak, akkor a vadászok erdőt kerestek, azaz a vadászik igét így fejezték ki. A vad szó eredetileg erdőt jelentett. A keres, tehát vadászik ige egyik korábbi kifejezése. Magába szívta az ige a tárgyat: az erdőt és a vadat. Ha valaki sokat keresett, azaz vadászott, valószínűleg sok zsákmányra tett szert, nagy és sok volt a keresete.

A magyar nyelv szépségének egyik búvópatakja a régi gazdasági jellegű szavaink; a régi, ódon szavak, amelyek nem csak érdekesek, de az anyanyelvet szerető, a szavakat ízlelni tudó ember örömét is táplálja. Ezek a szavak mára értékké váltak, vidámítanak, álmélkodásra késztetnek, megmosolyogtatnak. Adócsikarás-mértéken túl kivetet adóra való kényszerítés, államtönk-államcsőd (Jókai), a pénz böcsének habzása-árfolyamváltozás, árszökkenés-tőzsdei papírok árfolyam-emelkedése (Toldi G.), nyerkém, haszonkémlő-spekuláns, pénzhajtár-pénzügyminiszter, pénzkupec-bankár, pénzt ápoló intézet-bank, tőkész-kapitalista, pénzcsűrnök,bankúr,pénzkereskedő-bankár.

Az, aki a pénz- és tőkepiacokon próbája meg a vadászatot, számtalan állati érdekességgel találkozhat. Már terminus technicus, azaz szakkifejezésnek tekinthető a bika és medve kifejezés a tőzsdén. A bika szarvával felfelé bökdös, nyomja magasba az árfolyamot, a medve pedig mancsával lefelé csapja azt. Ezen két állat a legmeghatározóbb a tőzsdék világában, jelképezve a felfelé (hausse, vagy bull időszak), illetve lefelé irányuló (besse, vagy bear) trendet, árfolyamváltozást. A nagy, piacbefolyásolással is bíró befektetőket tőzsdecápáknak nevezik, a kivételes képességű, hírű, de inkább hírhedt tőzsdést pl. Jordan Belfort a Walll Street farkasa ragadványnevet kapta. A többség, lemming módra, követi a tömeget, ami gyakran katasztrofális véget ér, miként a birkák is stratégia nélkül követik a többséget. Az elképzeléssel bíró, de a végsőkig kitartók, struccként viselkedve, nem vesznek tudomást a környezetről. Mások persze minden esetben csak az aranybefektetésben hisznek, őket Gold Bugs (aranybogár) névvel illetik.

gold_bug_1.jpgA részvények is kapnak állati jelzőket, miként az a társaság árfolyamképe is, aki jelentős esés után, némi korrekciót produkál, ami a döglött macska effektus, hiszen az is visszapattan, ha magasról dobják le. A csótányrészvények pedig arra a jelenségre utalnak, miszerint egy rossz hírt közlő vállalat, még tartogathat további rossz híreket, mivel a bogarak nem magányosan jelentkeznek. Az, hogy a tőzsdeguruk teljesítménye, vagy egy találomra kiválasztott részvénycsomag teljesítménye mennyire tér el, azt a vakmajom elmélet bizonyította. Egy majom szemét bekötötték és a kezébe dobónyilat adtak, s a Wall Street újság részvényeket felsoroló oldalára dobálta azt. Az így kiválasztott részvények pár hónapos időtávon jobb teljesítményt mutattak. A kamatemelések és kamatcsökkentések nagy hatással bírnak egyaránt a részvény és kötvény piacra is. A lazább, könnyítést támogatókat galamboknak, a szigor híveit héjáknak aposztrofálják. A kiszámíthatóan kiszámíthatatlan piacot pedig egyszer csak megrázza, egy nem várt, mindent felforgató esemény, egy fekete hattyú! Ez kész állatkert!

Népszerű állatregényeiről ismert Fekete István írta: „- Nem tudsz a gabonaárakról semmit, fiam? – Ez a tőzsde dolga, édesapám. Ott irányítják… - Tudom, fiam. Irányítják… Itt megveszi a Kaufmann, az eladja a városban a Braunnak, a Braun eladja a pesti Strasszernak, az eladja a malomnak. Sokan irányítják. Csak mi nem, akik a földet túrjuk…”

bluechip.jpgEzen sorok igazságtartalmán kár is törni a fejünket, a honi tőzsde 150 éves története során elég fejtörést okozott az a spekulánsoknak, hogy adjanak-e, vagy vegyenek, s éppen micsodát. Rőt aranyat, gyémántot (a karát, mint súlymérték a szentjánoskenyér magjának súlya volt), blue chippet (ami a agyforgalmú, likvid részvényeket jelenti, de eredetileg a rulett legnagyobb címletű, kék zsetonja bírta ezt az elnevezést), SPDR befektetési jegyet (spider-pók)? Sokszor csak csapong a nagy tőzsdecápa és a Mari néninek aposztrofált kisbefektetői is, miként Tóth Árpád Capricciojában is a Kövér úr agyában is kalandoznak a tőzsdetippek.

A tőzsdéhez közelálló brókerek, spekulánsok, bankárok szlengje számos érdekességeket tartogat számunkra. Ezen szavak és kifejezések egyfelől növelik a tőzsdét körülölelő misztikumot, ugyanakkor érdekesek is. A piaci termékeknek, eseményeknek, személyeknek meg van a „saját” neve. Ezen kifejezések az internet használatával még jobban elterjedtek, újjak tűnnek fel, a nemzetköziek terjednek el nálunk. 310 guriga! – mondja a bróker, ami nem jelent mást, minthogy a devizapár árfolyama (esetünkben euró/forint), 310 forint, és a tizedesvessző után két nulla található. A devizapiacon maradva a különféle devizáknak a ”ragadványnevei”: USD-Buck, EUR- Fiber, GBP-Kábel (az óceán alatti kábelen jöttek az újvilágból a hírek a citybe), CAD- Loonie, AUD-Aussie, NZD-Kiwi. Az árfolyamváltozások előrejelzésének egyik elterjedt módszere a technikai elemzés, amely érdekes elnevezésekkel gazdagítja a területet (kiváltképp a japán gyertyák): akasztott ember, kalapács, három fekete katona, bikacsapda, halálkereszt.

Az irodalmi és nyelvtani érdekességek, históriák körüllengik a bankvilágot és a tőzsde palotáit; az arannyal és szegénységgel, gazdagsággal, takarékossággal kapcsolatos szólásokból és közmondásokból is több százat találnónk. Mostani csapongásunkban, kalandozásunkban ezt csak részben érintettük. Az, hogy őszre a bikák, avagy a medvék uralják a piacokat, hogy a fiber, vagy a nyest jobb vétel-e nyaralásra, azon most ne is törjék a fejüket! Nyár van, a pihenés, kikapcsolódás ideje, a dunsztos üvegben pedig csak érlelődjön a kovászos uborka.

SzA.

Címkék: portfolioblogger

Piaci nihil

 2014.07.23. 08:59

Gyakorlatilag tombol a nyár a piacokon. Nem történik semmi piacfordító esemény. Itthon az MNB csatlakozott a keleti szél politikájához. Miután megnézték az összes farkas és nyuszika rajzfilmet, kiadták a jelszót: „ No, megállj csak!” Tegnapi csökkentésével véget ért (?!) ugyanis a kamatcsökkentő trend, és az MNB alapkamat 2,1%-on állt meg. Meglátjuk, a piac meddig hagyja itt. Aki teheti, kereskedés helyett továbbra is a nyaralást, pihenést válassza.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki már vett 4.150 Ft körül vagy alatta egy kört, az várjon, aki még nem vett, de egy kis csomagot akar, az vegyen, és utána várjon. Én pedig 4.000 Ft alá várom, onnan vásárolnék tovább sávosan, piramisszerűen, 3.800 Ft-ig. Viszont hagynék muníciót, ha esetleg tovább is esne. Ki tudja…

MOL: Július 25-én újabb forduló Mol-INA ügyben, megegyezés vagy elválás, nagy valószínűséggel ez a tárgyalás tétje. A részvényeseknek mindegy, csak legyen valami kézzel fogható momentum a bizonytalanság megszűnésére. Venném, tartanám továbbra is.

Richter: 4.000 Ft alatt nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnék belőle.

Mtelekom: Szép emelkedésen van túl. Aki vett belőle, egy követő stoppal védje be a profit egy részét.

A nemzetközi piacokon továbbra is kivárnék, esetleg egy esést követően vennék VW-t 180 euró alatt, valamint figyelném, venném az Adidas illetve 60 dollár körül a First Solar részvényeit.

A devizapiacon az óvatos dollár erősödését leszámítva (amit mindenki amúgy is várt már régóta) szintén nincs mozgás, itt is kivárnék. Ha valaki mégis mindenáron valamit csinálna, óvatos EUR/HUF longokat kereshet, illetve továbbra is vásárolgathatja hosszabb távra a stabil EUR/CHF longokat.

A devizakötvények világában bolyongók pedig figyelhetik, lesz-e további csökkenés az OTP euró kötvények árfolyamában, mert egy további esést követően újra jó beszállási pontok jönnek.

Az izomláz és egy esernyő naptej kombó legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Érdekes nap a mai. Ma van Argentína függetlenségének napja, de valószínűleg ma mindenki az esti vb-elődöntőben szereplő argentin csapatnak szurkol, és lehet-e nagyobb ajándék minden argentinnak, ha bejutnak a döntőbe? Nem nagyon. De érdekes, hogy a hónap végén lejáró argentin fizetési haladék sem borzolja a piaci kedélyeket, márpedig nagy kérdés, az argentinok, akarnak-e fizetni a „keselyűknek”. Mi van, ha csődöt jelent Argentína? A pályán tudjuk, mi lesz, a hollandok jutnának a döntőbe, de ha a piacon csődöt mondanak, akkor mi lesz? Milyen lesz az argentin marha? Ropogós vagy véres? A válasz nincs olyan Messi…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A jéghegy csúcsa már megvan, megvolt a 4.150 Ft körül. Kérdés, mekkora a jéghegy többi része. Én egy negatív piaci reakcióban várnám 4.000 Ft alá, ahol sávosan lehetne vásárolgatni.

MOL : Nincs nagy esemény,nincs nagy mozgás. Venném, tartanám, és bízom egy pozitív balkáni forgatókönyvben.

Richter: Eddig itt sem úgy alakul, ahogy én vártam, várom. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken kivárnék. Hosszabb távra csak 4.000 Ft alatt vennék, ha az elkövetkezendő időszakban lesz rá mód.

A nemzetközi részvénypiacon 180 euró alatt vennék VW részvényt, a német siker után bízom az Adidas papírokban, illetve Yingli Green részvényeket is vennék 3 dollár alatt.

A devizapiacon sincs nagy mozgás, én is a dollár erősödést várók táborát erősítem, ennek alapján venném,tartanám az usd/chf illetve az eur/chf longokat. A forint nem mutat jelentős mozgást, 305 Ft vagy alatta longot, 312-314 Ft környékén óvatos shortot nyitnék.

Aki realizált az elmúlt időszakban OTP euró kötvényeken nyereséget, figyeljen, ha jelentősebb esés lenne az OTP részvényekben, akkor a közvetetten vele eső kötvényárfolyamok esetén visszavásárolnám a kötvényeket. Mert jó a hozama még most is, de lehet, hogy egy kicsit még jobb lesz. Legyenek résen benne.

Az izomláz és egy argentin szakácskönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Léghajó

 2014.07.02. 08:57

A mai napon, 114 éve emelkedett fel először léghajó a levegőbe, a Boden-tó felett. Pályafutásának a repülőgépek gyors fejlődése, és a Hindenburg léghajó 1937-es katasztrófája vetett véget. A léghajóról eszembe jut a Bergendy együttes egy számának egyik részlete:”A léggömb, könnyű gázzal van tele, úgy mint néha egyik másikunk feje…” Kicsit ilyen érzésem van az elmúlt időszak devizahiteles mentőcsomag eseményeivel kapcsolatban is, valamint ilyen érzése lehet Mario Draghi-nak is a csütörtöki ECB ülés előtt. Nagy kérdés, hogy az eurót illetve a devizamentő léggömböt milyen gázzal töltik meg. Érdemes vigyázni, mert van olyan gáz, ami gyúlékony. Aztán abból nagy gáz lehet…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Remélem nem vettek még bele, és tudtak várni. Lassan talán bejön a várakozásom az esést illetően. A vásárlási szintek, ahol belevennék, először egy pici csomaggal 4150-en, aztán sávosan lefelé 4000, 3850, 3700 Ft azok a szintek ahol vennék még, ha leesne odáig. A türelem devizahiteles mentőcsomagot és olcsó OTP-t hozhat.

MOL: Továbbra is tartom a véleményem, hogy venném, tartanám. A nagy eladói csomag jó árat teremtett a vételhez. A MOL-INA sztori meg előbb-vagy utóbb megoldódik.

Richter: Nagyobb portfóliókba terveznék vele, de csak egy esés esetén, 4000 Ft alatti szinteken.

 

Akinek van, tartsa továbbra is a Danubius illetve a PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacon várnék csütörtökig, az ECB ülésig.

A devizapiacokon, aki egy követő stoppal sikeresen bevédte az eur/huf illetve az usd/huf longokat, lassan realizálhat, illetve 310 vagy 314 környékén óvatos shortokkal is megpróbálkozhat. A csütörtökre való spekulálás jó színtere az eur/chf illetve az usd/chf longoknak.

 

Aki régebben vásárolt OTP euró alapú kötvényeket, az esetleg realizálhatja a kellemes nagyságú profitot, és várjon. Aki eddig nem vett, elvileg még a jelenlegi hozamok is nagyon csábítóak, viszont lehet, hogy egy pici várakozással kedvezőbb hozamok is kialakulhatnak, ha az OTP jelentősebb esést szenved el.

A legfontosabb, ha az idén eddig jelentős hozamot sikerült elérniük, akkor inkább pihenéssel töltsék a nyarat, és a nyaralás után újult erővel tudják belevetni magukat a tőkepiac csábító bugyraiba.

Az izomláz és egy léggömb legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

Calypso

 2014.06.25. 09:55

A mai napon halt meg 17 évvel ezelőtt Jacques-Yves Cousteau. Talán a legismertebb tengerkutató volt. Nevéhez fűződik a könnyűbúvár légzőkészülék kifejlesztése is. Ismertsége nagyban köszönhető csodálatos természetfilmjeinek. A piacokon tombol a nyár, pezseg az unalom, miközben sokan azon gondolkodnak, mikor tekint meg a piac óceáni „mélységeket”. Továbbra is marad a foci meg a szamba…

 

Nézzük a piacokat:

 

Otp: Továbbra is inkább a csökkenést várom a papírban. Nagy kérdés, a devizahiteles megoldások miként hatnak majd a papírra. Várnék a vételekkel. Az MNB újabb kamatcsökkentése is inkább a bankok játékterét csökkenti. (Az alapkamat 2,3%-ra csökkent)

Mol: Kicsit mintha a horvátok is paráznának egy orosz medve INA-ba történő belépésétől, de akkor meg miért nem iparkodnak megegyezni a Mollal. Remélem, az INA emelkedése azért volt mert esetleg „valaki” veszi. Mert ugye, ha „valaki” 50%+1 szavazattal rendelkezne a cégben, akkor nincs miről beszélni az irányítási jogokkal kapcsolatban sem. Venném, tartanám az olajpapírt.

Richter: Kivárnék a vételekkel, viszont ha valami miatt 4,000 Ft alá csúszna egy csomagot már vennék belőle.

A nemzetközi részvénypiacokon kivárnék a pozíció felvételével, esetleg az európai gyógyszerpiacon néznék körül, melyek azok a cégek, akik potenciális felvásárlási célpontok lehetnek.

A devizapiacokon sincs nagy mozgás, pihennék itt is. Esetleg 303 Ft körül vennék eur/huf longokat, illetve továbbra is figyelném az eur/chf illetve az usd/chf párokban a long lehetőségeket.

 

Az otp euró alapú kötvényekben most inkább eladó lennék, realizálnám az elmúlt időszak szép nyereségét, és várnék egy kicsit, hátha egy esetleges piaci korrekcióban olcsóbban vissza lehet őket vásárolni.

 

Az izomláz és egy tengeri ismeretterjesztő DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Minden tekintetben izgalmas év az idei Brazíliában. Ahogy minden évben lenni szokott, év elején lezajlott a riói karnevál, de ezzel nem fejeződött be az idei évre a „tánc” a dél-amerikai országban. Amíg az év elején a szemek főleg a csípő tájékára tapadtak, addig nyáron kicsit lejjebb kerül a fókusz, és a lábak veszik át a főszerepet. Gondolom sok futballszerető tudja, de aki nem, annak eláruljuk, 2014. június 12-én kezdődik a huszadik labdarúgó világbajnokság. Aki olvassa a híradásokat, nyomon követi az eseményeket, az tudja, nem kevés gond kísérte az előkészületeket. Nehezen, talán az utolsó pillanatokra elkészülő stadionok, a hozzájuk kapcsolódó korrupció, az építések közbeni halálesetek, tüntetések az esemény ellen, mind-mind borzolták a helyi illetve a világ labdarúgást szeretők kedélyét, de egy biztos, amikor felhangzik az első bírói sípszó, akkor legalábbis a VB alatt a játék kapja a főszerepet. Hiszen ez az esemény az, ami a legnagyobb nézettséget produkálja a világban, megelőzve minden más sporteseményt, legyen az olimpia, vagy akár amerikai foci super bowl. Valószínűleg a tipp-mix irodák dörzsölik a tenyerüket, hiszen a játék játékot vonz, sokan kísértik a szerencséjüket azzal, hogy megpróbálják eltalálni a mérkőzések eredményeit, és ezáltal összekapcsolják a kellemeset a hasznossal, esetleg egy kis plusz jövedelemre szert téve a játék élvezete mellett.

Mivel ez a világ legnézettebb eseménye, nemcsak a szurkolók életében jelent sokat, ugyanolyan ünnep a marketing- és reklámszakemberek számára is. A nézettség azt is jelenti, hogy az itt megjelenő márkákat, termékeket annyian, és olyan sok helyről tekintik meg, hogy ez felér egy globális reklámkampánnyal. Nem véletlen, hogy a FIFA hihetetlen pénzek felett pozícionál, mert az esemény reklámértékével a nemzetközi labdarúgó szövetség prominensei is tisztában vannak. Ki is aknázzák, sokkal jobban, mint az aranyásók a közelmúlt aranylázaiban bármikor tehették. A másik oldalon ez súlyos dollármilliókba, milliárdokba kerül, viszont a globális márkáknak még ilyen áron is megéri jelen lenni. De tényleg megéri-e? Nyilván ennek a hozadéka kettős. Egyrészt a márkák olyan ismertségre tesznek szert, amit más módon valószínűleg még ennél is költségesebben, és nehezebben tudnának elérni. Másrészt pedig az, hogy megéri-e, azt mindenki saját maga is nyomon tudja követni. Hogyan? Elég ránézni az adott vállalat árfolyamára. Persze ez csak azoknál a cégeknél igaz, akik jelen vannak a tőzsdén, de a szponzorok jelentős része megtalálható a tőkepiacokon. Itt jön be a képbe az, hogy a futballszerető befektetők nemcsak egy jó szórakozásként tudják megélni az eseményt, hanem befektetési szempontok alapján is követhetik azt. Hogy lehetséges ez? Amelyik cégről azt gondolják, hogy egy ilyen nagy reklám pozitív hatással jár az eredményére, az kihasználható egyéni szintjen is, mégpedig azon egyszerű lehetőség által, hogy megveszik az adott cég részvényét, és bíznak benne, hogy a VB alatt, de főleg utána, az eredmények hatására a részvényárfolyam emelkedni fog. De tényleg így van ez? Erre próbáljuk keresni a választ a következőkben, megvizsgálva az előző (2010-es) VB szponzorait illetve árfolyamuk változását a VB idejétől az év végéig. Megnézzük azt is, hogy a mostani szponzorok hogyan állnak a piacokon, van-e bennük még fantázia?

A 2010-es VB szponzorai a következők voltak, akik megtalálhatók tőzsdén is: Continental, Hyundai, Coca-Cola, McDonald’s, Anheuser-Busch, Sony, Adidas, FirstRand,VISA. Érdekes volt az év pénzpiaci szempontból, hiszen a 2008-as pénzpiaci válságot követően, azt megfékezendő, a FED által elkezdett monetáris lazítás éreztette a hatását a pénzpiacokon, ez is segített (ahogy majd látjuk) abban, hogy a részvények árfolyamai emelkedjenek. Viszont a részvények emelkedésének nagysága eltérő volt, nagyon széles sávban szóródtak.

A legnagyobb emelkedést a Continental érte el (ticker CON:xetra), az árfolyam 2010. júliusában 42 euró volt, és az év végére 59 euróig emelkedett. (+40%) Persze ekkora hatása nem volt a szponzori tevékenységnek, de az mindenképpen megállapítható, az esemény segítette a vállalat ismertségét. Ahogyan azok a befektetők, akik „futballszerető” befektetőként vettek ilyen részvényt (is), azok a 2010-es évben nagyon jól jártak. Általánosságban elmondható, hogy mindig szükséges a befektetési döntés meghozatalakor valami fogódzó, miért éppen akkor, és miért éppen azt a részvényt vásároljuk meg. Itt a fogódzó a VB-n való szponzoráció lehetett. Az idei év hátralévő részében az adhat még lökést a részvénypiacoknak, ha az Európai Központi Bank is valamilyen monetáris lazítást bevet az erős euró ellen. Ha így lesz, akkor az adhat még egy löketet az európai részvénypiacoknak, valamint a cikkben szereplő részvényeknek is. Ha az idei évre tekintünk az abroncsgyártóban, a cikk írásakor 173 eurón áll a részvény, ami a tavalyi év zárásakor még csak 159 euró volt. Tehát már az idei évben is 8,8%-ot tudott emelkedni a részvény. Amennyiben a részvény mozgása az év második felében is pozitív marad, akár a 190 eurót is megcélozhatja, ami még innen is 10 % körüli hozamnak felel meg.

Érdekes megfigyelni a Hyundai (tickr:HYU:xetra) papírjainak mozgását is. Bár nálunk kevéssé elterjedt autómárka, a világ egyik legnagyobb konszernjévé nőtte ki magát a Hyundai/KIA vállalatcsoport. Elsősorban a tengerentúlon igen erős. 2010. júliusában 16 eurón lehetett a részvényéhez hozzájutni, ami az év végére 21,6 euróra emelkedett. (+35%) A 2014-es évet 42 euró környékén kezdte, jelenleg 46 eurón áll. Amennyiben jelentős negatív fordulat nem következik be a papír megítélésében, illetve a világ tőkepiacain, akkor akár 50 euró fölé is emelkedhet, azaz itt is lehet benne még 10 % körül pozitív mozgástér. Ha valamilyen negatív esemény miatt esne a papír árfolyama, 35 euró körül szintén jó vétel lehet beszállni a papírba.

Ha letették az autót, és a képernyőn néznek egy jó meccset, aki szereti, annak kezében ott az elmaradhatatlan sör. Melyik márkát válasszuk? Persze nagyon sokféle van, de igazi drukker az Anheuser- Busch (ticker:BUD:xnys) termékeit issza, és a részvényét veszi. J Néhány név az említett cég által forgalmazott sörök közül a teljesség igénye nélkül: Budweiser, Corona, Stella, Beck’s. 2010-ben is jó volt ezeket a söröket inni, és a részvényt venni. 2010. júliusában 49 dollár volt, ami az év végére 57 dollárra emelkedett. (+16%) Viszont 2014-ben 106 dollárról indult. tehát az elmúlt évek kellemes habzással teltek a papírban. Most 108 dolláron áll a részvény, de ha az idei év kicsit „aszályos” lesz, van esély arra, hogy a „hab tovább emelkedjen a korsókban”.

Ha ittak, enniük is kell. A McDonald’s (ticker:MCD:xnys) bár lehet, hogy nem a legegészségesebb, de finomnak finom. Valamint a 2008-as válságot követően az emberek inkább lemondtak a 100 dolláros éttermi kiruccanásokról, helyette bekaptak gyorsan egy hamburgert. 2010. júliusban 66 dollár környékén volt a cég részvénye, ami az év végére 76 dollárra tornázta fel magát. (+15%) Az idei évet 97 dolláron indította Roland bohóc, ami szűk 100 dollár jelenleg. Ha jól fogy a hambi év közben, itt is lehet még emelkedés, jó esetben 110 dollárig is akár.

Aki nem szereti a sört, és a hamburgerhez inni szeretne valamit, leggyakrabban mit is ihatna? Hát persze, hogy kólát. De nem mindegy, melyiket. Neymar biztosan a Coca-Cola (ticker:CCC3:xetra)-t ajánlaná. Ha másért nem, mert VB szponzor. 2010-ben a VB idején 25 euró volt a részvény árfolyama, ami az év végére közel 33 euróra emelkedett (+32%). Az év elején 29,6 euróról indított a papír, és jelenleg is ezen a szinten van. A cég nagy problémája, hogyan tudná tovább növelni az értékesítését, miközben az elmúlt években az emberek egyre egészségesebben próbálnak étkezni, és kerülik a cukros, szénsavas italokat. Nem nagyon megy a light vonal sem. Nagy kihívás cégnek, befektetőnek egyaránt a papír. Legnagyobb erénye, hogy folyamatos osztalékfizetéssel kényezteti a tulajdonosokat.

Ettünk, ittunk, de valahol, valamin nézni is kell a meccseket. Erre nyújt jó lehetőséget a SONY. (ticker:SON1:xetra) 2010-ben ő sem maradt ki a monetáris lazítás okozta árfolyam emelkedésből. júliusi árfolyama 20 euró volt, ezt az év végére 27 euróra tudta növelni. Viszont jelenleg csak 13 euró az árfolyama, ami az elmúlt időszak erős jen árfolyamának, valamint az műszaki cikkek piacán látható erős versenynek köszönhető, amiben a SONY kicsit lemaradt a többiekhez képest. Talán a VB szponzor részvények közül azon kevesek egyike, amit talán kihagynék a portfólió összeállításánál, amikor a vételről kellene dönteni.

Pucéran csak nem ülhet a szurkoló a tévé előtt! Öltözzön olyan mezbe, amit a vb-n kilenc csapat fog viselni. Adidast (ticker:ADS:xetra). Miért? Mert sokaknak jól áll a három csík. 2010-ben a papír 38 euró környékén tanyázott, decemberre a részvény értéke 48 euróra emelkedett. (+26%) Ebben közrejátszott-e az a tény, hogy a spanyol válogatott, aki megnyerte a dél-afrikai vb-t Adidasban játszott? Ezt nem tudni, de az biztos, hogy rengeteg Xavi, Iniesta vagy Torres mez elfogyott abban az évben. Idén 92 euróról startolt a részvény, jelenleg 75 euró környékén jár. A cég gondolom nagyon szeretne egy spanyol,német esetleg argentin győzelmet a torna végére. Aki ezekben a csapatokban hisz, a tipp-mix mellett tegye meg tétjeit az Adidas részvényeire. Amennyiben az év eleji árfolyam újra elérésre kerül, az közel 22%-os emelkedésnek felelne meg a mostani árfolyamhoz képest. Messi, Iniesta, Lahm, rajtatok a részvényesek szeme. J

Aki kártyával fizetett 2010-ben a vb ideje alatt, gondolom preferálta a VISA (ticker: V:xnys) részvényét. A papíron sajnos a gazdasági válság éreztette a hatását, hiszen az emberek visszafogták költéseiket, kártyájuk használatát. Ez akkor meg is látszott a kártyacég árfolyamán. Az egyedüli olyan papír volt a szponzorok között, akinek 2010-évben a VB után csökkent az árfolyama. A júliusi 72,8 dolláros értéke 70,3 dollárra csökkent az év végére. Ahogy azonban a gazdasági helyzet javult, úgy látszott javulás a VISA árfolyamában. 2014 év elején 221 dolláron járt a papír,ami most egy korrekciós hullámot követően 209 dollár környékén tanyázik. Ha újra emelkedésnek indul (ami az elmúlt hónapban már meg is indult a 200 dollár alatti szintekről) akkor esetleg a 220-230 dollár újra elérhető lehet. Tehát pozitív mozgás esetén még ebben a papírban is lehet tartalék.

2010-ben szponzor volt egy dél-afrikai pénzintézet is. Bár idén nem az, de az összehasonlítás kedvéért szót érdemel. A FirstRand árfolyama 1568 rand-ról 1951 rand-ra emelkedett 2010 év végére, ami 24%-os emelkedésnek felelt meg. Tehát még ezt a papírt is megérte megvenni a dél-afrikai vb ideje alatt.

Azért, hogy legyen valami, amivel megy a tv, szükség van áramra is. Ha környezettudatos a befektető, akkor ezt napelemekkel termeli meg. Ha focibarát, akkor ezt Yingli Green (ticker:YGE:xnyse) napelemekkel teszi. Az elmúlt időszakban a támogatások szűkülése, valamint a kínai és az amerikai cégek háborúja tartotta lázban a napelem piacot. Talán ez most kicsit oldódni fog, valamint az előrejelzések alapján a napelemek iránt erősödni fog a kereslet, így mindenképpen lehet fantázia a cég részvényeiben. A 2014-es évnek 5 dollárról indult neki, jelenleg 4,3 dollár környékén áll. Ha az idei évi 7 dollár körüli csúcsokat célozza meg valamelyik befektető, akkor több mint 50%-os potenciál lehet az árfolyamban. Eléri-e ezt a papír? Aki ezt várja, az nagyon reménykedik benne, hogy idén nagyon-nagyon napsütéses évünk lesz. J

 

Ahogy láttuk, a labdarúgó vb szponzorok széles termékpalettát fognak át a befektetési piacon. Sok ágazat közül lehet választani befektetést keresve. Ezzel összeköthetik a befektetők a futballszeretetüket, és befektetéseik portfólióját. Ha egy-egy papírt vásárolnak, úgy tudják szerencsés esetben maximalizálni a nyereségüket is, de maximalizálni a veszteséget is. Minél több papírt válogatnak bele a saját vb szponzor alapjukba, annál kiegyensúlyozottabb, biztosabb hozamot érhetnek el. Ne feledjék, az eurózónában és az USA-ban is 0% körüliek a kamatok, tehát a devizában befektetni szándékozók már éves 5-10%-os hozammal is jelentős nyereséget tudnak elérni, szemben a devizaszámlákon elérhető kamatokkal.

Én a jelenlegi árfolyamokat figyelembe véve, talán egy Adidas, Hyundai, Yingli Green, McDonald’s, Anheuser-Busch ötösfogatot állítanék össze vb szponzor befektetési portfólió gyanánt a cikkben szereplő részvények közül. Önök mit választanának?

Aztán egy Big Mac társaságában, Adidas mezben ülve egy Sony tv előtt, egy hideg Corona sört kortyolva, vagy egy Coca-Cola-t hörpintve nincs más dolguk, mint várni, hogy elkezdődjön a futballvilág legnagyobb ünnepe. Az, hogy ezen cégek részvényeit megvásárolva pénztárcája is ünnepelni fog-e? Ez a jövő zenéje. De a labda gömbölyű, így bármi megtörténhet…

Ziegler Mátyás

 

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE 2014./2 számában

 

Címkék: portfolioblogger

„Az orvosok gyógyszereket rendelnek, amelyekről keveset tudnak, betegségekre, amelyekről még kevesebbet tudnak, betegeiknek, akikről semmit sem tudnak.” (Voltaire)


biotech.jpgAz elmúlt pár száz évben, főleg az elmúlt évtizedekben az orvostudomány és gyógyszeripar szédületes tempóban fejlődött. Az emberek várható életének hossza megnövekedett, egykori félelmetes, gyógyíthatatlan betegségek tűntek el, de még most is számtalan betegséggel és kórral kell szembeszállnia a tudománynak és gyógyítóknak. Az elmúlt harminc évben egy új szektor, a biotechnológia került a középpontba, amelynek sikereiből a befektetők és spekulánsok is részesedhetnek, de a legnagyobb hasznot a betegek könyvelhetik el - sokan, nagyon keveset tudnak erről.
Az élet számos területéről halljuk vissza a biotechnológia kifejezést, legtöbbünknek mégis csak halovány elképzelése van arról, hogy valójában mit is jelent ez a kifejezés pontosan. Az emberek többsége, ha ezt a szót meghallja, jellemzően a génmódosított élelmiszerekre, a bioüzemanyagokra, vagy a klónozásra gondol, mert ezek kapják a legnagyobb publicitást a médiumokban. Ezen fiatal tudománynak azonban jóval többet köszönhet az emberiség, hiszen a gyógyítást forradalmasító gyógyszerektől kezdve, a veszélyes hulladékok feldolgozásán át, az alternatív üzemanyagokon kívül, a bűnügyi sorozatokban látható bűnözők elfogását segítő laboratóriumi munka mind ennek révén vállhatott valóra.

A biotechnológia számos tudományágat átfogó diszciplína, egyik definíciója szerint ez egy olyan eljárást, amikor élő szervezetek segítségével állítunk elő egy új terméket, vagy szolgáltatásokat. A biotechnológia kifejezést egy magyar tudós , Ereky Károly használta először 1919-ben. Több ezer éves múltra tekint vissza a sör- és borkészítés, ami tágan értelmezve biotechnológiai eljárás; az orvoslásban is már emberemlékezet óta használnak állati és növényi alapanyagokat a gyógyítás érdekében, mégis a modern biotechnológiát 1976-tól számítják, amikor a világ első biotech cégét, a Genetechet létrehozták az USA-ban. Első termékük az emberi inzulin, melynek milliók köszönhetik az életüket.


A biotechnológia (görögül): βίος, BIOS, "élet",angolul: biotechnology) élőlények segítségével végzett technológia. A biotechnológia a tudomány és technológia alkalmazása élő szervezeteken, azok részein, termékein vagy modelljein azzal a céllal, hogy megváltoztassunk élő vagy élettelen anyagokat tudás, termékek vagy szolgáltatások létrehozásáért. Új tulajdonságokkal rendelkező élőlények, vagy sejtek előállítását jelenti, főként molekuláris- és sejtbiológián alapuló technológiák alkalmazásával. (Wikipédia)


Piros, fehér, zöld, kék, barna


green.jpgA biotechnológia egy szerteágazó tudomány, több ágra osztják. A domináns szerep a piros biotechnológiának jut, ez az orvosi biotechnológia, a tudományterület kétharmadát adja ez az ágazat. A piros biotechnológiának a biotechnológiai eljárások segítségével előállított terápiás, illetve az ezen alapuló diagnosztikai módszereket nevezzük. Példaként említhetjük az őssejtterápiát (fő ígérete a szövetek generálása, illetve akár új szervek előállítása a betegek saját sejtjeiből), a génterápia (amikor a felnőtt betegek genetikai állományát módosítva megszüntetjük a betegség okát), vagy éppenséggel a proteomika, amikor a fehérjék élettani és a betegségekben betöltött szerepét vizsgálják. Mára már több mint kétszáz gyógyszert fejlesztettek ki az orvosi biotechnológia segítségével. A kutatásokat és fejlesztéseket számos vita kíséri: egyfelől betegek milliói várják a gyógyulást, másfelől ipari lobbik érdeke.

A felmerült morális kérdéseket XVI. Benedek pápa a következőképpen fogalmazta meg: „A biotechnológia és az orvostudomány által kínált lehetőségek gyakran nehéz helyzetbe hoznak bennünket, mert úgy tűnnek, mint a borotvaélet való táncolás”


Az ipari-környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó biotechnológiát hívják összefoglaló névvel fehér biotechnológiának. A kutatások itt élő sejteket, organizmusokat, enzimeket alkalmaznak különféle termékek előállítására és a folyamatok katalizálására. Ide tartozik a biomassza és a bioüzemanyag, de ide sorolhatóak a mosóporokban található enzimek is, a génmódosított mikroorganizmusok segítségével hatékonyan megtisztíthatóak a szennyezett területek, a veszélyes hulladékokat hatékonyan lehet ártalmatlanná tenni. Az új eljárások következtében, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az ipari biotechnológiai eljárásoknak köszönhetően tisztább eljárások kerültek kifejlesztésre, így kevesebb vizet és energiát használnak fel, s kevesebb nem kívánt melléktermék keletkezik.


Az egyik legnagyobb figyelmet az agrár,- vagy más néven zöld biotechnológia kapja. A fejlett régiók népességcsökkenése mellett a Föld lakossága évente mintegy nyolcvanmillióval nő, ezzel párhuzamosan a termőterületek mennyisége és minősége csökken, romlik. A zöld biotechnológia egyik célja az élelmiszerhiány leküzdése, a megnövekedett szükségletek kielégítése. Ezt olyan terményfajták kifejlesztésével kívánják elérni, amelyek magasabb terméshozamúak, az időjárási viszonyokat jól viselik, rezisztensek (hideg és szárazságtűrőek), a kórokozókkal szemben ellenállóak. A legújabb kutatások az emelt tápértékű fajták irányába fordultak. A legnagyobb ellenállás a zöld biotechnológiával szemben van, az eljárás védelmezői pedig azt állítják, hogy nem tesznek mást, mint a korábbi nemesítésekkel, csak gyorsabban és hatékonyan..


A biotechnológia további alkalmazási területeinek színkódokkal csoportosítva:
Kék biotechnológia: szennyvíztisztítás, tengeri biotechnológia. A sárga biotechnológia az élelmiszeripari és táplálkozástudományi biotechnológia. Szakértők szerint a II. világháború előtt Magyarország volt a biotechnológia fellegvára, hiszen először itt sikerült nagy mennyiségben ecetsavat előállítani. Szintén hazánk volt az első olyan ország, ahol ipari méretekben gyártottak B12 vitamint, illetve meghonosították a baktérium alapú enzimekkel segített sörgyártást. Barna biotechnológia a száraz, sivatagi életkörülményekkel kapcsolatos biotechnológiai alkalmazások. Fekete biotechnológia a bioterrorizmus és a biofegyverek biotechnológiája.


Gondolta volna?

Hazánkban a biotechnológiai cégek száma meghaladja a százat? Az amerikai tőzsdén 105 biotech céggel kereskedhetünk? Richter Gedeon idejében mintegy 300 ezer sertést tartottak Kőbányán, s a gyár argentin és ausztrál alapanyagot is használt? Emlékszik rá, hogy a Cavinton alapanyaga a boszorkányibolya (másnéven télizöld meténg), melyet őseink öszehúzó hatása miatt bőrbetegségek ellen is használtak, alkoholidjai pedig agyértágítóak? A Bibliában a Gileádból való balzsamok igen kelendőek voltak, gyógyhatásuk miatt. A Gilied nevű cég most állt elő olyan gyógyszerrel, ami a Hepatitis c (májgyulladás) ellen gyógyír. Egy kezelés még 70 ezer $-ba kerül, ami nem kevés, főleg úgy, hogy százmilliónyi beteg van a világon. A cég éves árbevételét megháromszorozta. Biodízel előállítása algából kísérlet is van? A világ 87 országában vannak fel nem tárt taposóaknák, s van olyan kísérlet, hogy egy genetikailag manipulált baktériumtörzs az aknák felett foszforeszkáló zöld fényt bocsásson ki? Gyógyszerész volt Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai, Tömörkény és Örkény István és vegyész Görgey tábornok?


Biotechnológia a tőzsdén

biotechnologie.jpg

Mostanság két „slágerágazat” került reflektorfénybe a tőzsdéken: az egyik a informatika, melynek zászlóshajói ilyen nevek fémjeleznek, minta Google, Facebook, Apple, a másik a biotechnológiai szektor. Az utóbbi öt nagy mogulja: Biogen Idec Inc. (BIIB:xnas), Amgen Inc.(AMGN:xnas), Gilead Sciences Inc. (NASDAQ:GILD), Celgene Corporation(NASDAQ: CELG). A gyógyszeripari részvényeket általában a defenzív papírok közzé, azon oknál fogva, hogy válságállóak (a tőzsdei és gazdasági ciklusok ellenére is mindig szükség van gyógyszerre), ezért az értékalapú befektetési portfóliókból nélkülözhetetlenek. A kisebb cégek között is szépen lehet csemegézni, pár nagyreményű kisebb cég, amely mögött nagy hedge fundok, vagy milliárdos befektetők állnak: Aveo Pharmaceuticals (AVEO), Synta Pharmaceuticals (SNTA), AcelRX Pharmaceuticals (ACRX),Ariad Pharmaceuticals (ARIA),  Infinity Pharmaceuticals (INFI)

A biotech cégek nem elhanyagolható kockázatot is hordoznak ugyanakkor magukban, lévén, hogy egy vállalat tőzsdei tündöklését és bukását nagyban meghatározza az, hogy új fejlesztésű gyógyszereik, molekuláik milyen hatékonysággal bírnak, az engedélyezési eljárások zöld, vagy piros jelzést adnak a forgalmazásnak. Azt tudni érdemes, hogy a kutatólaboratóriumokban több tízezer molekula közül kerül kiválasztásra és tesztelésre egy leendő gyógyszer. A folyamat hosszas, esetenként tíz-tizenöt esztendeig is eltarthat, és jelentős tőkére van ehhez. szükség Egy sikeres gyógyszer debütálása viszont óriási árbevételt eredményezhet. A hagyományos gyógyszeripar már régen összefonódott a biotechnológiai cégekkel, azokat felvásárolja, közös vállalatokat hoznak létre, s tudni érdemes, hogy a régi pharma cégek is rendelkeznek már biotech érdekeltséggel, kutatásokkal.


Ezt a folyamatot jól példázza a magyar Richter gyógyszeripari cég is. A hagyományos innovációs lehetőségek beszűkülése, az egyre jelentősebb generikus verseny, a globálisan megfigyelhető kedvezőtlen tendenciák miatt a hosszútávon gondolkodó vállalatok számára létkérdés az olyan területeken való jelenlét, melyek kitörési pontot jelenthetnek, mint a biotechnológia. 2007-ben stratégiai döntést hozott, hogy a Richter, hogy belép a biotechnológia területére, biotech K+F és gyártókapacitás létrehozásával. Egy közös vállalatot hozott létre a hamburgi székhelyű Helm AG-vel (amely a biotechnológia bakteriális ágára specializálódott). A Debrecenben megépült biotech beruházása révén, pontosan két éve kezdte meg a termelést.


richter.jpgRichter Gedeon gyógyszergyár 110 éves története akkor kezdődött, amikor a gyár névadója az üllői úti, Sashoz címzett patika üzleti jogát megvásárolta (a gyógyszertár a mai napig üzemel).Első sikereit az orgonaterápiában érte el Richter. Ez mit is jelent? Röviden, amikor egy hiányzó emberi szerv, vagy hiányosan működő szerv (lat. organum) termékeit kell kívülről bejuttatni a szervezetbe. Ám gyakorta megesik, hogy azt a szervezet valamilyen okból a beteg elvesztette (műtétileg eltávolították,vagy baleset miatt hányzik).Legismertebb eset, amikor valakinek a hasnyálmirigye nem működik kellő szinten, nem választja ki az inzulint. Régen ezt úgy oldották meg, hogy állati szervből nyerték ki a szert és adták be az embernek, vagy a későbbiekben sikerült előállítani szintetikus úton, s ez helyettesítette a hiányzó anyagot.

Richter gyára szédületes fejlődést produkált. 1902-ben már a mellékvesekéreg-hormon kivonatából adrenalint állít elő. (Előző évben izolálta csak egy tudós a mellékvese velőállományából az adrenalin hormont, amely egyszerre volt érszűkítő, vérnoymásemelő és vérzéscsillapító hatása.) Pár évvel később a Cserkesz úti gyárában szintetikus szabadalmak és organoterápiás szerek sokaságát állítja elő (példaként a legismertebbek: Insulin, Hyperol, Hydropirin, Kalmopyrin). 1912-ben növénykémiai szabadalma nyomán forgalomba kerül a gyapjas gyűszűvirág levelének tisztított változata (Adigan), hormonkészítményei a Hormogland termékcsalád neve alatt. Ezt annak felismerése tette lehetővé, hogy az állati belső elválasztású mirigyek jól használhatóak az emberi szervezetben. A gyógyszerüzem ezáltal egybefonódott a budapesti vágóhidakkal. A szarvasmarhák és juhok megszárított pajzsmirigyéből gyermekkori fejlődési zavarok ellen (törpenövés, szellemi fogyatékosság) bevehető szert állítottak elő stb. Alapanyagok között természetesen gyógynövények is voltak. A vállalat töretlenül fejlődött egészen a második világégésig. A zűrzavaros évek után a világ egyik vezető gyógyszeripari cégévé fejlődött, s ez a fejlődés a mai napig is tart. Richtert Gedeon gyáralapító érdemeit a mai napig becsülik a gyár dolgozói, a gyógyszerész szakma, tisztelegve érdemei előtt, az év történelmi üzletemberévé választották nem oly rég.


Azon befektetők, akik a biotech szektor részvényeibe szeretnének befektetni (spekulálni), csak az amerikai tőzsdéken jegyzett társaságokból találnak több mint százat. A legnagyobb cégek árfolyamgörbéjére tekintve exponenciális árfolyam-növekedést láthatunk, s ezért gyakran tőzsdei lufit is emlegetnek. Ennek ellenére tanulságos a közelmúltban megjelent, egyik legnagyobb társaság gyorsjelentése, amelyben az előző éves árbevételük megháromszorozódott…
A kisebb cégek között természetesen találhatunk olyanokat is, melyeknek árfolyama a tőzsdei bevezetés óta csökkent, árfolyama nem produkált semmi érdekeset. Igen, kell egy sztori, egy sikeres kutatás, hogy profit is legyen, amely nem ritkán az árfolyamok többszörösére is emelkedhet ilyenkor. Hasonlóan egy kis bányatársasághoz, aki az elnyert koncessziós területén példának okáért nagy mennyiségben talál aranyat, stratégiai fémet.

stock.jpgAzok, akik nem konkrét részvényekbe, hanem az egész biotechnológiai szektor emelkedésére szeretnének spekulálni, azok a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) közül választhatják a iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund-ot (IBB:xnas), vagy ennek inverzét, amely a szektor árfolyamesése esetén hoz profitot – ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology (BIB:xnas).


A biotechnológiai szektor jelentősége a világ gyógyszerpiacán töretlen, mind a tengerentúlon, mind az öreg kontinensen a forgalomba hozatali engedélyt kapott termékek, illetve új gyógyszerek, illetve a klinikai fejlesztésű témák mintegy egyharmada biotechnológiai eredetű. Ez a részesedés a jövőben csak növekedni fog. Nem túloznak azok a becslések sem, amelyek szerint 2016-ra a világ első tíz gyógyszere között 7 biotech eredetű lesz.
Dosis sola facit venenum. Bizonyos mértékben minden gyógyszer méreg, mondta Paracelsus. Ezért írásom lassan befejezem, s remélem érdekesnek találtatott; amennyiben befektetőként, spekulánsként további kérdései lennének, egy csésze macskagyökér tea mellett szívesen megválaszolom.

SzA

Címkék: portfolioblogger

Waterloo

 2014.06.18. 09:03

1815-ben a mai napon szenvedett vereséget I. Napóleon francia császár, és ezzel lezárult egy korszak, véget értek a napóleoni háborúk. Elkezdődött a labdarúgó világbajnokság, és mindjárt az elején eljöhet egy korszak vége, ha ma a spanyol „armada” vereséget szenved, akkor nagy valószínűséggel kiesik a csoportkörben. Kiderül este. Mint ahogy az is kérdés, a kúria döntését követően mikor jön el, és eljön-e a hazai bankok waterloo-ja, milyen döntés születik majd a devizahitelek kivezetésével, megszüntetésével kapcsolatban parlamenti szinten. A piacokon egyébként látszik, hogy mindenki a foci lázában ég, nem mozdul igazából semmi. Ez annak függvényében érdekes, hogy még tartanak a harcok Ukrajna keleti részén, puskaporos a helyzet Irakban, és akár egy jó kis csődeseménybe is belefuthat a világ Argentínában. Lehet, hogy nagyobb mozgásra csak a vb után számíthatunk…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A nagy devizahiteles bizonytalanság miatt továbbra is kivárnék a vételekkel, akinek még van nyereséges, realizáljon. Beszállás csak lejjebb, 4.150 körül egy kis csomaggal, aztán ha 4.000 Ft alá esne, ott kezdenék nagyobb csomagokban sávosan vásárolni.

MOL: Továbbra is róka fogta csuka ez a MOL-INA dolog, ami senkinek sem jó, főleg az árfolyamnak nem. Mivel a helyzetet előbb-utóbb rendezni kell, én továbbra is venném, tartanám.

Richter: Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatti szinteken vennék bele.

Mtelekom: Akik bíznak egy esetleges felvásárlásban, azok vegyék, akik meg nem hisznek benne, kerüljék el.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacokon jót tett a foci vb indulása a szponzori részvények közül a Hyundai illetve a Yingli Green papírjainak, az Adidas még egyelőre döcögősre vette a figurát. De persze egy esetleges argentin, spanyol vagy német végső győzelem sokat dobhat a mezeladásokon, és az árfolyamon.

A devizapiacok is kicsit nyári üzemmódra kapcsoltak. Akinek van még eur/huf illetve usd/huf longja, azok egy követő stop segítségével védjék be a profitot. 310 Ft illetve 230 Ft vagy feletti szinteken pedig óvatos shortokkal próbálkozhatnak. Továbbra is keressék 1,22 alatt, de még inkább 1,218 alatt az eur/chf longokat. Usd/chf párban egyelőre kivárnék, vételeket jelenleg csak 0,895 vagy alatta vásárolnék. Érdekes lehet 9 környékén az eur/sek long, vagy ha 9,08-9,1 környékére felmenne, ott pedig a short pozíció nyitása.

A OTP devizakötvények piacán továbbra is érdemes realizálni a régebbi vásárlások nyereségét, de azok se bánkódjanak, akiknek csak most került euró a kezükbe, ha ők most szeretnének ilyen papírt venni, akkor még mindig kedvező hozammal tudják megvásárolni, összehasonlítva más befektetéssel. Továbbra is win-win a szituáció.

Ha az idén sikerült eddig jó hozamot elérniük befektetéseikkel, akkor a nyarat pihenésre használják fel, irány valami izgalmas hazai vagy külföldi úti cél, legyen az akár tengerpart vagy egy kellemes hegyvidéki wellness-túra kombó. Egy a lényeg, ne görcsöljenek rá a piacokra, a lehetőség megtalálja majd Önöket.

Az izomláz és egy tv távirányító legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Jó bőr? Jó. Bőr.

 2014.06.11. 09:17

Copacabana, a Megváltó Krisztus szobra, csinos lányok, szamba. A laikusnak elsőre ez jut talán eszébe Brazíliából. A „szakértőknek” meg persze a foci. Holnap kezdődik a labdarúgó világbajnokság. Futball őrült férfiak feleségeinek, barátnőinek külön használati útmutatóval az elkövetkezendő hónapra. Ugyanilyen útmutató szükséges az elkövetkezendő időszakban a piacokra is, ahol szintén inkább a foci vb lesz a hangsúlyos. Talán olyan lesz a légkör, mint a régi olimpiai játékok idején, amikor is pihentek a fegyverek. Ha rendkívüli események nem történnek, akkor a hangsúly a pályákon lesz,nem a piacokon. Bár ki tudja? A labda gömbölyű, bármerre gurulhat…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Én továbbra is azt várnám, hogy elinduljon dél felé. Akinek van nyereséges, azt realizálhatja, akinek nincs most papírja,az inkább várjon, vagy sör perec kombó kíséretében nézze a meccseket. Venni csak jóval lejjebb vennék bele.

MOL: Bár talált jócskán olajat, mégis az INA ügy az ami még mindig tartja az árfolyamát. Továbbra is megy a szkander, de szerintem egy kompromisszumos megegyezés mindenkinek jobb lenne. Én venném tartanám, mert bízom az ész diadalában hosszabb távon.

Richter: Továbbra is kivárnék a vételekkel. Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatt vennék egy csomagot kezdésként.

Mtelekom: Aki szereti a felvásárlási sztorikat, van elég türelme, és főleg pénze, egy kisebb csomaggal beszállhat. Sohasem lehet tudni…

Tartanám a portfóliókba az eddig meglévő Danubius és PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is hozhatnak izgalmat a labdarúgó vb szponzorainak a részvényei, illetve külön bájt ad az esemény a nike- adidas vetélkedésnek a pályán és a részvények között egyaránt.

A devizapiacon 303 Ft vagy alatta továbbra is eur/huf longokat keresnék, és ha vannak ilyenek 305 Ft vagy felette követő stoppal bevédeném a profitot. 1,22 alatt eur/chf longokat is vásárolnék. Valamint figyelném az eur/sek párost 9 és 9,1 közötti sávban mozogva a felső szél környékéről shortot indítva.

A devizakötvények esetében még továbbra is fennáll a win-win szituáció. Régi vásárlók szép nyereséggel realizálhatnak, de új, euróhoz jutott befektetők is jó hozammal vehetnek ilyen kötvényeket a jelenlegi hozamesés közepette.

Az izomláz és egy foci vb menetrend legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Márió. De varázsló?

 2014.06.04. 08:54

 Már csak 1 napot kell aludni a hét, de talán a hónap legjobban várt eseményéig. Holnap lesz az ECB ülése, ahol dönthetnek arról, hogy egy kamatcsökkentés és/vagy pénznyomtatás segítségével próbáljanak beszállni a világ jegybankjainak ki tudja jobban gyengíteni a devizáját című játékába. Hiszen az euró jelenlegi ereje láthatóan nem tesz jót az euró zóna gazdaságainak. Pénteken pedig kiderül az is, csak pletyka vagy valóság Magyarország felminősítése (Persze mindennek megvan az ára. Még a felminősítésnek is. :) ). Úgyhogy öveket becsatolni, jelentős csapkolódás várható…

 

Nézzük a piacokat:

 

Otp: el kell ismerni, egyelőre nem arra megy a papír amerre én gondoltam. De ennek ellenére én inkább eladó lennék benne, realizálnék, és a vételekkel várnék. Túl sok a bizonytalanság, az ár meg elég magas, könnyű ezekről a szintekről beragadni.

Mol: Mivel én azt gondolom, hogy az INA sztori pozitív módon fog zárulni, továbbra is venném, tartanám.

Richter: Ma már osztalék szelvény nélkül forog. 4.000 Ft alatt, nagyobb portfólióba egy csomag óvatosan megvehető.

Mtelekom: Aki hisz az esetleges felvásárlási lehetőségben, kis csomaggal tarthat belőle. Ki tudja? Bármikor bejöhet.

Továbbra is megtartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

 

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is a foci vb szponzorait figyelném. De általánosságban igaz, hogy a holnapi nap jelentős mozgásokat generálhat, addig azért érdemes lehet kivárni a piacra lépéssel.

Ugyanez igaz a devizapiacokra is. Pozíció felvételekkel érdemes lehet csütörtök délutánig várni. Nagyobb kilengések az eur/usd illetve az usd/chf valamint az eur/chf párokban lehetségesek. A pénteki nap pedig a forintot mozgathatja meg.

 

A deviza kötvények piacán továbbra is mindenki jól járhat. Az otp kötvénytulajdonosok szép nyereséget realizálhatnak olyan papírokon, amit régebben vásároltak, viszont az új belépők is találhatnak kedvező hozamokat még most is, már befektetésekkel összehasonlítva.

 

Az izomláz és egy négylevelű lóhere legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Sell in May and go away

 2014.05.28. 09:08

 Az elkövetkezendő időszak nagy kérdése az, hogy az idei évre is igaz lesz-e a címben szereplő klasszikus tőzsdei mondás, vagy az egyéb körülmények felülírják ezt? Nem véletlenül született ez a tőzsdei bölcsesség hosszú évtizedek alatt, persze kivételek is mindig voltak. Az idei évi lehetséges kivétel az ECB-től függ, lép-e, és ha igen milyen mértékű lazításra szánja el magát? Azért érdemes szárazon tartani a puskaport, aztán június elején meglátjuk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: 28-ig még osztalékszelvénnyel forog. Akinek nyereséges,remélem az emelkedésben sávosan realizált. Vételek csak jóval lejjebb, vagy egy európai lazítás esetén „ha elindul a vonat”, akkor esetleg egy csomaggal beszállhatnak.

MOL: Már osztalék nélkül kereskednek vele. Olajat talált, az elnököt felmentették, elvileg a héten folytatódnak a tárgyalások MOL-INA ügyben. Venném, tartanám.

Richter: A jelenlegi árszintek mellett inkább realizálnék, venni csak 4.000 Ft alatt vennék belőle.

Továbbra is a befőttesüvegben tartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon az ECB döntéséig kivárnék a részvények vételével,esetleg a foci-vb papírjait ( jelenlegi árak mellett a yingli green-t és az adidas-t) figyelném.

A devizapiacon is kivárnék, egyedül az eur/huf longokat gyűjtögetném. Az eur/chf longokat 1,22 alatt preferálnám újra, valamint az usd/chf longokban is csak 0,89 alatti szinteken vennék újra.

A kötvények piacán még erőteljesebben nőtt a win-win pozíció. Az OTP euró alapú kötvények akár realizálhatóak is az árfolyam emelkedése révén annak, aki régebben vette, de aki még most szerezne venni, az is jó hozamot érhet el vele. (Hiszen a forint hozamok az MNB-nek is köszönhetően a mélyben vannak. Az alapkamat tegnap 2,4%-ra csökkent.) Hozamvadászok előre!

 

Az izomláz és egy tőzsdei barométer legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

FIFA évforduló

 2014.05.21. 09:05

110 éve, a mai napon alapították meg a nemzetközi labdarúgó szövetséget. Az eltelt idő alatt,egy hihetetlen nagy,erős,pénzügyileg hatalmas szervezetté nőtte ki magát. Az általa rendezett labdarúgó vb-k minden más eseményt megelőzve, a világ legnézettebb sporteseményévé váltak. Ne csodálkozzunk. A focihoz mindenki ért, ugyanúgy, mint a pénzpiacokhoz. Főleg utólag szokott előjönni sok megmondó ember, mit s hogyan kellett volna csinálni. Persze a szépség a pályán illetve a piacokon is az,hogy a téteket előre kell megtenni. Csütörtökön lényeges európai makrogazdasági adatok jelennek meg, tegyék meg a téteket. Long, short? Meglátjuk, de egy biztos, a labda gömbölyű!

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Át tudott menni a 4500-on, és pont a következő szintnél állt meg. Én továbbra is tartózkodnék tőle, inkább akinek van,sávosan realizáljon.

MOL: Át tudott jutni a 13.300-on. A bankpapírral szemben z olajpapírt inkább venném, ahogy eddig is vettem, tartottam volna. Jó esetben közel 1.000 Ft emelkedés lehet benne,meg ott az osztalék is.

Richter: Akvizíciós hírekre emelkedett, meg jót tett neki a keleti vihar csitulása. Kérdés, a vihar elől vagy felerősödik-e újra. A jelenlegi szinteken inkább realizálnék, mint vásárolnék belőle.

Továbbra is megtartanám a PannEgy és a Danubius papírokat, ha van valakinek.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném a foci vb szponzorokat, aki az elmúlt időszakban vett Hyundai-t, az akár realizálhat 50 euró körül, és vehet helyette VW-t, Adidas-t, vagy Yingli Green-t.

A devizapiacokon csütörtökig álmos hangulat várható, érdemes kivárni. A jelenlegi szintek körül, illetve alatta sávos eut/huf vétel vagy 220 Ft vagy alatta usd/huf vétellel lehet megpróbálkozni. Aki az elmúlt hetekben vett eur/chf és usd/chf longokat remélem kicsukta őket, üljenek a babérjaikon, meg a megkeresett pénzen,és majd egy korrekcióban újra keressék ezen longokat 1,22 alatt illetve 0,88 környékén.

Aki kötvényben szerezne devizát lekötni, igyekezzen, az OTP euró kötvények vásárlásával,mert a hozamok itt is egy síugró sáncon csúsznak. Lefelé.

Az izomláz és egy focilabda legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger