Hazafias Népfront

 2014.08.13. 08:50

A fiatalabbak talán nem is hallottak róla, az idősebbek még benne is lehettek, de egy biztos, ma 60 éve alapították a címben szereplő társadalmi szervezetet, ami aztán egészen 1990-ig működött. Tömegmozgalomként működött, a „szocialista nemzeti egységet” volt hivatva hirdetni. Megszűnésekor nem hullattak érte könnyeket. Persze a kötelező eggyüvé tartozás sohasem lehet tartós, ahogy a piacokon sem végleges az egy irányú mozgás, fordulat a mindig jön, csak az időpontja bizonytalan. Népek frontjából pedig manapság is van elég, amik hatnak is a tőkepiacokon rendesen mostanában…

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az ugye megmondram túl nagyképűnek hangzik, inkább örülök annak, ha sokan az elmúlt hónapokban ki tudták várni, hogy nem vettek a papírból mert elhitték, hogy jöhet esés benne és akár 4.000 Ft alatt is vehetnek belőle. Sávosan veszegessék is piramisszerűen, de pénzük 10-20%-át tartogassák egy esetleges 3500 Ft alatti bevásárlásra. Pénteken eredmény, lehet nem csak az eső fog jobban rákezdeni…

Mol: Pihen a vezér, ki tudja meddig. Ha érdemei elismerése mellett más fontos pozíciót kapna esetleg illetve a balkáni fronton megegyezés születne, jelentősen emelkedhetne a papír árfolyama. Tartsák, vegyék.

Richter: Nagy portfóliókba venném, bár a rövid távú kockázatok nagyok, a papír az orosz válság után is talpra állt, most is fel fog tudni állni, bármi legyen keleten.

A nemzetközi részvények terén kivárást javasolnék. Aki dax shortjaival túlélte az elmúlt hónapokat (és miért ne lett volna ilyen), a 9000-es szint alá tegyen majd egy stoppot.

 

A devizapiacon aki a múlt heti eur/huf shortokat siketesen csukta, a héten újranyithatja őket sávosan, 314 vagy felette, de legyen pénz finanszírozni, vagy all time high-on hozzányitni esetleg. Tartsák, vegyék az eur/chf longokat is.

 

A devizakötvények piacán óvatosan el lehet kezdeni nézegetni visszavételre az Otp euró alapú kötvényeket.

Ne feledjék még tart a nyár, nem likvid a piac, csak szépen óvatosan dolgozgassanak benne. Ma van a balkezesek világnapja, ne „két balkézzel” nyúljanak a befektetésekhez.

Az izomláz és egy esőkabát legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Pénzpiaci capriccio

 2014.07.30. 10:21

jmonetajpg.jpg„Nincs-néncs-néndz-véndz-féndz-pénz. Így vezette le a „pénz” szó etimológiáját a híres histórikus, Lema’tr A magyar pénzhiány oknyomozó története című alapmű szerzője, Karinthy Frigyes szerint. A szó gyökerét a kitűnő filológus hosszas keresgélés után találta meg: magát a pénzt azonban ő se találta meg.”

Hogy a pénzt megtalálnánk, én sem ígérem, de az igen, hogy egy könnyed, érdekes nyári utazásra viszem Önöket; különféle pénzek elnevezések történeteit, a tőzsdepaloták állatságainak és titokzatos szlengjének rejtekébe pillantunk be.

A magyar „pénz” szó eredete egyelőre vitatott, talán a szláv eredetű (a cseh peníze vagy a lengyen pieniądz is hasonló hangzású), de az angol penny szó pence formájához is köze lehet. Ezek a hasonló nevek valószínűleg a pénzveréskor elhajló érmék tányérforma alakjára, illetve ennek nevére („serpenyő”: német Pfanne, angol pan) vezethető vissza, szláv közvetítéssel. Innen ered a Pfenning és penny név is.

A pénz szó görög megfelelője a nomiszma vagy numiszma, amely a nomizo, azaz „gondolni” és nomosz, azaz „törvény” szóból ered. Innen származik a „numizmatika” szó is. (A boldog békeidők neves numizmatikusa, Réthy László ékes példája annak, hogy a „pénzek világa” kapcsolódik az irodalomhoz, mivel kiváló nyelvérzékéről Lőwy Árpád néven publikált pajzán, trágár verseivel szerzett örök hírnevet.)

A rómaiak a pénz használatát is átvették a görögöktől, az első denariusokat i.e. 269-ben verték Rómában, az érmék hátoldalára Héra római megfelelőjének (Juno Moneta) a vezetéknevét, Moneta verték. Mivel más nyelvekben a pénz szó nem létezett, jobb híján „monetának” hívták az érméket. Innen eredetezhető a latin monetáris kifejezés, illetve sok nyelvben a mon- vagy man- kezdetű „pénz” jelentésű szó (pl. az angol money).

KR aranyforintja.jpgKezdjük a ma használt hivatalos fizetőeszközünk, a forint elnevezésének eredetével! A középkorban Magyarország aranytermelésben az első, ezüsttermelésben a második volt Európában, ennek ellenére Európa államaiban az ezüstöt tették pénzalappá, a kereskedelem fejletlensége miatt nem volt szükség aranypénzre. Az aranyat kincsként kezelve kivonták a forgalomból (háború, jutalmazás, egyházi adakozás, nászajándék funkciói voltak), ellenben a haszonra törekvő olasz és arab kereskedővárosok pénzpolitikája, és a kereskedéssel és hadizsákmánnyal sok arany áramlott Firenzébe, Genovába, Velencébe. Firenze verdéjében 1252-ben 3,5 gramm súlyú aranypénzt kezdtek verni „fiore d’oro” elnevezéssel, a város címerével, a liliommal (fiore), ami nemsokára mintaként szolgált a körmöcbányai verőmesternek, s 1325 -től liliomos mintával, a Florencia (Firenze) városnév hiteltartalmának továbbvitelével florin névvel verték. Tovább magyar közvetítéssel került, részint, mint érme, részint, mint verési minta (ekkor már Szt. László is szerepel raja). Ezzel a mintával verték Csehországban, Bécsben, Grazban, Linzben, Skandináviában „ungarsk gylden, Németalföldön „hungaarsche dukaat”, Felső-Italiában „ongaro” hitelnévvel készült. A lengyelek és oroszok csak a mintát vették át, a nevet nem, sok helyen az éremfeliratban valor hung (magyar érték szerint) hivatkozást. A német lovagrend formában, feliratban teljesen utánozta, az aranypénz neveként német nyelvterületen gulden (gold-arany) szót használták, a holland forint neve ma is gulden.

Hrvatska_kuna.pngA pénznevek eredete nagyon változatos, mielőtt tovább ugranánk, nézzük meg, mi mindenre vezethető vissza a különféle elnevezések. Személynévre visszavezethető: bolívár- Simón Bolivár, colón-Kolumbusz Kristóf, dukát-ducatus (lat.): hereceg, Napoleon d’or. Számnévre visszavezethető: 4: fillér-a Vierer német pénznévből; 10: denárius-a deni osztószámnévből, melynek jelentése tíz-tíz, tízesével, dénár, dinar, dénár; 100: cent, centime, 1000: mil, millim. Földrajzi névre visszavezethető: eruó-Európa, franc-francia, taler-Joachimsthal (a német Thalerből ered a magyar tallér, melynek jelentése: völgyi, ebből ered a tala, tolár, dollár elnevezés is), daalder-holland, dollar-angol. A pénz anyagára visszavezethető: arany: aureus-latin, gulden-holland, átvette a német is, zloty-lengyel, ezüst: rubel –egy darab ezüst, ló-hrivnya (lósörény), nyest-kuna, veksa-mókusbőr. Érdekeségként: a szabadkőművesek a pénzt, ércnek nevezték. Az éremképre visszavezethető pénznevek: virág: florin, fiorino, forint, címerpajzs: écu, escudo, scudo, korona: corona, Krone, koruna, dárda: kopek. Mennyiségnévre visszavezethető pénznevek: drachma-marék, márka-nemesfémekhez használt súlymérték, római font: libra, lira, livre, puond, Pfund. Tulajdonságra visszavezethető pénznevek: gourde-gordo (spanyol): vastag, nagy, jen, jüan-kerek, pengő-szép hangú (a pengő elnevezést hagyományosan az ezüstpénzek megnevezésére használták, mert az aranypénz ezzel szemben csengő, a réz kongó volt).

Mint olvashatják, nem fukarkodtam a hosszas felsorolás alkalmával, hogy honnan is eredetezhetőek a különféle pénzek elnevezései. A középkor alkonyán sokféle pénz vertek, az egyiket ugye sokszor át kellett válltani a másikra. Ezt a tevékenységet az itáliai pénzváltók végezték a piactérre kirakott padjaikon. Az olasz banca szó padot jelent, s germán közvetítéssel érkezett meg hozzánk (német Bank, francia banque, cseh banka) amely pénzintézetet jelent.

fuggerek.jpgA banki tevékenység pedig szárba szökkent, a kereskedő famíliák szép lassan bankházakat alapítottak, amely révén még hatalmasabbak, vagyonosobbak lettek, s nem egyszer országok, királyok, pápák függtek tőlük pl. Mediciek, Fuggerek. „A Fuggerek megérdemlik, hogy a kurtizánok fejedelmének nevezzék őket.”Felállították piaci standjukat, és amit megvásárolnak a pápától, azt később jóval drágában adják tovább, nem csak egyházi javadalmakat, hanem tartós kegyeket is; bullákat árulnak… írta Ulrich von Hutten.

A címerük után elnevezett – „őzes Fuggerek” bár először még csődbe mennek, de később monopolhelyzetbe kerülnek a kontinens ásványkincsei fölött (arany, ezüst, réz), s éves jövedelmük egyes államokét is meghaladta. S bár Jakob Fugger sohasem örvendett nagy népszerűségnek, Luther is számtalanszor ostorozta a kereskedő üzletpolitikáját, állítólagos kapzsisága miatt. Fukar kifejezésünk innen ered.

templomos.jpgA bankok fejlődésnek indultak, az átutalás és váltót például a Templomos Lovagrend terjesztette el, s a spekuláció és kereskedés igazi színtere, a tőzsdék is hamarosan megjelennek. Maga az elnevezés az 1300-as évek elején Brügében élő van der Burse patríciuscsalád nevéből ered, akiknek címerében egy erszény díszeleg. A Burse-k fogadót tartottak fen Brüge központjában, ahol az itáliai kereskedők találkoztak északi üzletfeleikkel, és ide telepítették váltóikat, a fogadóban élénk kereskedést folyt. Brüge szerepét később Antwerpen vette át, ahol a XVI. század elején már nemzetközi árutőzsde működött. Mások a börze szót a latin bursa szóból (a francia bourse, német Börse (pénztárca) származtatják. A magyar tőzsde szó a tőzsér szavunkból ered, akik marhakereskedők voltak (a tőzsdei állatvilágról majd később).

A tőzsdék világához elválaszthatatlanul kapcsolódó brókerek elnevezése is ugyanennyire vitatott. Az óholland brokere, aki dönt a kereskedésben, a francia brocour, a kisiparos, vagy abrokur, borkiskereskedő, csaposlegény, csapláros, vagy az ófrancia brochier, amely csapra ver verzió bármelyike lehetséges. Emlékeim szerint André Kostolany egyik művében a söröshordókat gurító csaposlegények mellet tette le a voksát, azt nem tudni, hogy a sör és a tulipánhagyma őrület előtti tisztelgés és emlékezés szerepet játszott-e ebben.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az új kor hajnalán már működtek a tőzsdék, s vonzották a kereskedőket, spekulánsokat. A latin speculari szó, megles, megfigyel jelentést takar, a specula őrtorony, leshely. A spekuláns szó jelentése tehát: töpreng, gondolkodik, mérlegel, tervez, üzérkedik, nyerészkedik.

A tőzsde szeszélyes, veszélyes üzem, könnyen megszédítheti a gyanútlant, bele lehet habarodni, nagy boldogságok és nagy csalódások színtere. Talán nem véletlenül az európai nyelvekben nőnemű szavak jelölik Die Börse, la bourse, la borsa, le bolsa (lásd, Krúdy: A tőzsde hölgyéhez). Akik tartózkodtak attól, hogy megmérettessék szerencséjüket és spekulációs készségüket a börzéken, azok munkájuk gyümölcséből, a fizetésből kellett boldogulniuk. De ahány náció, ezt annyi féle képen cselekedték. Az óhében nyelvben pénzt keresni annyit jelentett, „bérért elszegődni”, a régi Athénban így mondták: argürisz ktaomai, vagyis ezüstöt szerezni. Az angolszászok gyakorlatias emberek, ők a pénz csinálják, to make money. A franciák nyerik a pénz, gagner d’argent. a németek megszolgálják. Geld verdienen. Az oroszok, csehek, lengyelek megdolgoznak érte.

A magyaros keresik (sokszor, mint a kezdeti mottónkban – a szó gyökerét megtalálják, de magát a pénzt nem). „Tökéletesen jellemző kifejezések. A szegény magyart mintha látná az ember, hogyan keresi a pénzt, melyik bokorban találhatná meg; a jámbor németet, ahogy izzad, dolgozik kézzel-lábbal, míg megérdekli azt a pénzdarabot;a könnyűvérű franciát, ahogy kockáztat és nyer, ha akad egy másikra, aki veszít; míg a nehézvérű jenki ül egyhelyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt.” (Mikszáth K.)

A magyarok több ezer évvel ezelőtt, amikor még halászok, vadászok voltak, akkor a vadászok erdőt kerestek, azaz a vadászik igét így fejezték ki. A vad szó eredetileg erdőt jelentett. A keres, tehát vadászik ige egyik korábbi kifejezése. Magába szívta az ige a tárgyat: az erdőt és a vadat. Ha valaki sokat keresett, azaz vadászott, valószínűleg sok zsákmányra tett szert, nagy és sok volt a keresete.

A magyar nyelv szépségének egyik búvópatakja a régi gazdasági jellegű szavaink; a régi, ódon szavak, amelyek nem csak érdekesek, de az anyanyelvet szerető, a szavakat ízlelni tudó ember örömét is táplálja. Ezek a szavak mára értékké váltak, vidámítanak, álmélkodásra késztetnek, megmosolyogtatnak. Adócsikarás-mértéken túl kivetet adóra való kényszerítés, államtönk-államcsőd (Jókai), a pénz böcsének habzása-árfolyamváltozás, árszökkenés-tőzsdei papírok árfolyam-emelkedése (Toldi G.), nyerkém, haszonkémlő-spekuláns, pénzhajtár-pénzügyminiszter, pénzkupec-bankár, pénzt ápoló intézet-bank, tőkész-kapitalista, pénzcsűrnök,bankúr,pénzkereskedő-bankár.

Az, aki a pénz- és tőkepiacokon próbája meg a vadászatot, számtalan állati érdekességgel találkozhat. Már terminus technicus, azaz szakkifejezésnek tekinthető a bika és medve kifejezés a tőzsdén. A bika szarvával felfelé bökdös, nyomja magasba az árfolyamot, a medve pedig mancsával lefelé csapja azt. Ezen két állat a legmeghatározóbb a tőzsdék világában, jelképezve a felfelé (hausse, vagy bull időszak), illetve lefelé irányuló (besse, vagy bear) trendet, árfolyamváltozást. A nagy, piacbefolyásolással is bíró befektetőket tőzsdecápáknak nevezik, a kivételes képességű, hírű, de inkább hírhedt tőzsdést pl. Jordan Belfort a Walll Street farkasa ragadványnevet kapta. A többség, lemming módra, követi a tömeget, ami gyakran katasztrofális véget ér, miként a birkák is stratégia nélkül követik a többséget. Az elképzeléssel bíró, de a végsőkig kitartók, struccként viselkedve, nem vesznek tudomást a környezetről. Mások persze minden esetben csak az aranybefektetésben hisznek, őket Gold Bugs (aranybogár) névvel illetik.

gold_bug_1.jpgA részvények is kapnak állati jelzőket, miként az a társaság árfolyamképe is, aki jelentős esés után, némi korrekciót produkál, ami a döglött macska effektus, hiszen az is visszapattan, ha magasról dobják le. A csótányrészvények pedig arra a jelenségre utalnak, miszerint egy rossz hírt közlő vállalat, még tartogathat további rossz híreket, mivel a bogarak nem magányosan jelentkeznek. Az, hogy a tőzsdeguruk teljesítménye, vagy egy találomra kiválasztott részvénycsomag teljesítménye mennyire tér el, azt a vakmajom elmélet bizonyította. Egy majom szemét bekötötték és a kezébe dobónyilat adtak, s a Wall Street újság részvényeket felsoroló oldalára dobálta azt. Az így kiválasztott részvények pár hónapos időtávon jobb teljesítményt mutattak. A kamatemelések és kamatcsökkentések nagy hatással bírnak egyaránt a részvény és kötvény piacra is. A lazább, könnyítést támogatókat galamboknak, a szigor híveit héjáknak aposztrofálják. A kiszámíthatóan kiszámíthatatlan piacot pedig egyszer csak megrázza, egy nem várt, mindent felforgató esemény, egy fekete hattyú! Ez kész állatkert!

Népszerű állatregényeiről ismert Fekete István írta: „- Nem tudsz a gabonaárakról semmit, fiam? – Ez a tőzsde dolga, édesapám. Ott irányítják… - Tudom, fiam. Irányítják… Itt megveszi a Kaufmann, az eladja a városban a Braunnak, a Braun eladja a pesti Strasszernak, az eladja a malomnak. Sokan irányítják. Csak mi nem, akik a földet túrjuk…”

bluechip.jpgEzen sorok igazságtartalmán kár is törni a fejünket, a honi tőzsde 150 éves története során elég fejtörést okozott az a spekulánsoknak, hogy adjanak-e, vagy vegyenek, s éppen micsodát. Rőt aranyat, gyémántot (a karát, mint súlymérték a szentjánoskenyér magjának súlya volt), blue chippet (ami a agyforgalmú, likvid részvényeket jelenti, de eredetileg a rulett legnagyobb címletű, kék zsetonja bírta ezt az elnevezést), SPDR befektetési jegyet (spider-pók)? Sokszor csak csapong a nagy tőzsdecápa és a Mari néninek aposztrofált kisbefektetői is, miként Tóth Árpád Capricciojában is a Kövér úr agyában is kalandoznak a tőzsdetippek.

A tőzsdéhez közelálló brókerek, spekulánsok, bankárok szlengje számos érdekességeket tartogat számunkra. Ezen szavak és kifejezések egyfelől növelik a tőzsdét körülölelő misztikumot, ugyanakkor érdekesek is. A piaci termékeknek, eseményeknek, személyeknek meg van a „saját” neve. Ezen kifejezések az internet használatával még jobban elterjedtek, újjak tűnnek fel, a nemzetköziek terjednek el nálunk. 310 guriga! – mondja a bróker, ami nem jelent mást, minthogy a devizapár árfolyama (esetünkben euró/forint), 310 forint, és a tizedesvessző után két nulla található. A devizapiacon maradva a különféle devizáknak a ”ragadványnevei”: USD-Buck, EUR- Fiber, GBP-Kábel (az óceán alatti kábelen jöttek az újvilágból a hírek a citybe), CAD- Loonie, AUD-Aussie, NZD-Kiwi. Az árfolyamváltozások előrejelzésének egyik elterjedt módszere a technikai elemzés, amely érdekes elnevezésekkel gazdagítja a területet (kiváltképp a japán gyertyák): akasztott ember, kalapács, három fekete katona, bikacsapda, halálkereszt.

Az irodalmi és nyelvtani érdekességek, históriák körüllengik a bankvilágot és a tőzsde palotáit; az arannyal és szegénységgel, gazdagsággal, takarékossággal kapcsolatos szólásokból és közmondásokból is több százat találnónk. Mostani csapongásunkban, kalandozásunkban ezt csak részben érintettük. Az, hogy őszre a bikák, avagy a medvék uralják a piacokat, hogy a fiber, vagy a nyest jobb vétel-e nyaralásra, azon most ne is törjék a fejüket! Nyár van, a pihenés, kikapcsolódás ideje, a dunsztos üvegben pedig csak érlelődjön a kovászos uborka.

SzA.

Címkék: portfolioblogger

Piaci nihil

 2014.07.23. 08:59

Gyakorlatilag tombol a nyár a piacokon. Nem történik semmi piacfordító esemény. Itthon az MNB csatlakozott a keleti szél politikájához. Miután megnézték az összes farkas és nyuszika rajzfilmet, kiadták a jelszót: „ No, megállj csak!” Tegnapi csökkentésével véget ért (?!) ugyanis a kamatcsökkentő trend, és az MNB alapkamat 2,1%-on állt meg. Meglátjuk, a piac meddig hagyja itt. Aki teheti, kereskedés helyett továbbra is a nyaralást, pihenést válassza.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki már vett 4.150 Ft körül vagy alatta egy kört, az várjon, aki még nem vett, de egy kis csomagot akar, az vegyen, és utána várjon. Én pedig 4.000 Ft alá várom, onnan vásárolnék tovább sávosan, piramisszerűen, 3.800 Ft-ig. Viszont hagynék muníciót, ha esetleg tovább is esne. Ki tudja…

MOL: Július 25-én újabb forduló Mol-INA ügyben, megegyezés vagy elválás, nagy valószínűséggel ez a tárgyalás tétje. A részvényeseknek mindegy, csak legyen valami kézzel fogható momentum a bizonytalanság megszűnésére. Venném, tartanám továbbra is.

Richter: 4.000 Ft alatt nagyobb portfóliókba sávosan vásárolnék belőle.

Mtelekom: Szép emelkedésen van túl. Aki vett belőle, egy követő stoppal védje be a profit egy részét.

A nemzetközi piacokon továbbra is kivárnék, esetleg egy esést követően vennék VW-t 180 euró alatt, valamint figyelném, venném az Adidas illetve 60 dollár körül a First Solar részvényeit.

A devizapiacon az óvatos dollár erősödését leszámítva (amit mindenki amúgy is várt már régóta) szintén nincs mozgás, itt is kivárnék. Ha valaki mégis mindenáron valamit csinálna, óvatos EUR/HUF longokat kereshet, illetve továbbra is vásárolgathatja hosszabb távra a stabil EUR/CHF longokat.

A devizakötvények világában bolyongók pedig figyelhetik, lesz-e további csökkenés az OTP euró kötvények árfolyamában, mert egy további esést követően újra jó beszállási pontok jönnek.

Az izomláz és egy esernyő naptej kombó legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Érdekes nap a mai. Ma van Argentína függetlenségének napja, de valószínűleg ma mindenki az esti vb-elődöntőben szereplő argentin csapatnak szurkol, és lehet-e nagyobb ajándék minden argentinnak, ha bejutnak a döntőbe? Nem nagyon. De érdekes, hogy a hónap végén lejáró argentin fizetési haladék sem borzolja a piaci kedélyeket, márpedig nagy kérdés, az argentinok, akarnak-e fizetni a „keselyűknek”. Mi van, ha csődöt jelent Argentína? A pályán tudjuk, mi lesz, a hollandok jutnának a döntőbe, de ha a piacon csődöt mondanak, akkor mi lesz? Milyen lesz az argentin marha? Ropogós vagy véres? A válasz nincs olyan Messi…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A jéghegy csúcsa már megvan, megvolt a 4.150 Ft körül. Kérdés, mekkora a jéghegy többi része. Én egy negatív piaci reakcióban várnám 4.000 Ft alá, ahol sávosan lehetne vásárolgatni.

MOL : Nincs nagy esemény,nincs nagy mozgás. Venném, tartanám, és bízom egy pozitív balkáni forgatókönyvben.

Richter: Eddig itt sem úgy alakul, ahogy én vártam, várom. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken kivárnék. Hosszabb távra csak 4.000 Ft alatt vennék, ha az elkövetkezendő időszakban lesz rá mód.

A nemzetközi részvénypiacon 180 euró alatt vennék VW részvényt, a német siker után bízom az Adidas papírokban, illetve Yingli Green részvényeket is vennék 3 dollár alatt.

A devizapiacon sincs nagy mozgás, én is a dollár erősödést várók táborát erősítem, ennek alapján venném,tartanám az usd/chf illetve az eur/chf longokat. A forint nem mutat jelentős mozgást, 305 Ft vagy alatta longot, 312-314 Ft környékén óvatos shortot nyitnék.

Aki realizált az elmúlt időszakban OTP euró kötvényeken nyereséget, figyeljen, ha jelentősebb esés lenne az OTP részvényekben, akkor a közvetetten vele eső kötvényárfolyamok esetén visszavásárolnám a kötvényeket. Mert jó a hozama még most is, de lehet, hogy egy kicsit még jobb lesz. Legyenek résen benne.

Az izomláz és egy argentin szakácskönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Léghajó

 2014.07.02. 08:57

A mai napon, 114 éve emelkedett fel először léghajó a levegőbe, a Boden-tó felett. Pályafutásának a repülőgépek gyors fejlődése, és a Hindenburg léghajó 1937-es katasztrófája vetett véget. A léghajóról eszembe jut a Bergendy együttes egy számának egyik részlete:”A léggömb, könnyű gázzal van tele, úgy mint néha egyik másikunk feje…” Kicsit ilyen érzésem van az elmúlt időszak devizahiteles mentőcsomag eseményeivel kapcsolatban is, valamint ilyen érzése lehet Mario Draghi-nak is a csütörtöki ECB ülés előtt. Nagy kérdés, hogy az eurót illetve a devizamentő léggömböt milyen gázzal töltik meg. Érdemes vigyázni, mert van olyan gáz, ami gyúlékony. Aztán abból nagy gáz lehet…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Remélem nem vettek még bele, és tudtak várni. Lassan talán bejön a várakozásom az esést illetően. A vásárlási szintek, ahol belevennék, először egy pici csomaggal 4150-en, aztán sávosan lefelé 4000, 3850, 3700 Ft azok a szintek ahol vennék még, ha leesne odáig. A türelem devizahiteles mentőcsomagot és olcsó OTP-t hozhat.

MOL: Továbbra is tartom a véleményem, hogy venném, tartanám. A nagy eladói csomag jó árat teremtett a vételhez. A MOL-INA sztori meg előbb-vagy utóbb megoldódik.

Richter: Nagyobb portfóliókba terveznék vele, de csak egy esés esetén, 4000 Ft alatti szinteken.

 

Akinek van, tartsa továbbra is a Danubius illetve a PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacon várnék csütörtökig, az ECB ülésig.

A devizapiacokon, aki egy követő stoppal sikeresen bevédte az eur/huf illetve az usd/huf longokat, lassan realizálhat, illetve 310 vagy 314 környékén óvatos shortokkal is megpróbálkozhat. A csütörtökre való spekulálás jó színtere az eur/chf illetve az usd/chf longoknak.

 

Aki régebben vásárolt OTP euró alapú kötvényeket, az esetleg realizálhatja a kellemes nagyságú profitot, és várjon. Aki eddig nem vett, elvileg még a jelenlegi hozamok is nagyon csábítóak, viszont lehet, hogy egy pici várakozással kedvezőbb hozamok is kialakulhatnak, ha az OTP jelentősebb esést szenved el.

A legfontosabb, ha az idén eddig jelentős hozamot sikerült elérniük, akkor inkább pihenéssel töltsék a nyarat, és a nyaralás után újult erővel tudják belevetni magukat a tőkepiac csábító bugyraiba.

Az izomláz és egy léggömb legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

Calypso

 2014.06.25. 09:55

A mai napon halt meg 17 évvel ezelőtt Jacques-Yves Cousteau. Talán a legismertebb tengerkutató volt. Nevéhez fűződik a könnyűbúvár légzőkészülék kifejlesztése is. Ismertsége nagyban köszönhető csodálatos természetfilmjeinek. A piacokon tombol a nyár, pezseg az unalom, miközben sokan azon gondolkodnak, mikor tekint meg a piac óceáni „mélységeket”. Továbbra is marad a foci meg a szamba…

 

Nézzük a piacokat:

 

Otp: Továbbra is inkább a csökkenést várom a papírban. Nagy kérdés, a devizahiteles megoldások miként hatnak majd a papírra. Várnék a vételekkel. Az MNB újabb kamatcsökkentése is inkább a bankok játékterét csökkenti. (Az alapkamat 2,3%-ra csökkent)

Mol: Kicsit mintha a horvátok is paráznának egy orosz medve INA-ba történő belépésétől, de akkor meg miért nem iparkodnak megegyezni a Mollal. Remélem, az INA emelkedése azért volt mert esetleg „valaki” veszi. Mert ugye, ha „valaki” 50%+1 szavazattal rendelkezne a cégben, akkor nincs miről beszélni az irányítási jogokkal kapcsolatban sem. Venném, tartanám az olajpapírt.

Richter: Kivárnék a vételekkel, viszont ha valami miatt 4,000 Ft alá csúszna egy csomagot már vennék belőle.

A nemzetközi részvénypiacokon kivárnék a pozíció felvételével, esetleg az európai gyógyszerpiacon néznék körül, melyek azok a cégek, akik potenciális felvásárlási célpontok lehetnek.

A devizapiacokon sincs nagy mozgás, pihennék itt is. Esetleg 303 Ft körül vennék eur/huf longokat, illetve továbbra is figyelném az eur/chf illetve az usd/chf párokban a long lehetőségeket.

 

Az otp euró alapú kötvényekben most inkább eladó lennék, realizálnám az elmúlt időszak szép nyereségét, és várnék egy kicsit, hátha egy esetleges piaci korrekcióban olcsóbban vissza lehet őket vásárolni.

 

Az izomláz és egy tengeri ismeretterjesztő DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Minden tekintetben izgalmas év az idei Brazíliában. Ahogy minden évben lenni szokott, év elején lezajlott a riói karnevál, de ezzel nem fejeződött be az idei évre a „tánc” a dél-amerikai országban. Amíg az év elején a szemek főleg a csípő tájékára tapadtak, addig nyáron kicsit lejjebb kerül a fókusz, és a lábak veszik át a főszerepet. Gondolom sok futballszerető tudja, de aki nem, annak eláruljuk, 2014. június 12-én kezdődik a huszadik labdarúgó világbajnokság. Aki olvassa a híradásokat, nyomon követi az eseményeket, az tudja, nem kevés gond kísérte az előkészületeket. Nehezen, talán az utolsó pillanatokra elkészülő stadionok, a hozzájuk kapcsolódó korrupció, az építések közbeni halálesetek, tüntetések az esemény ellen, mind-mind borzolták a helyi illetve a világ labdarúgást szeretők kedélyét, de egy biztos, amikor felhangzik az első bírói sípszó, akkor legalábbis a VB alatt a játék kapja a főszerepet. Hiszen ez az esemény az, ami a legnagyobb nézettséget produkálja a világban, megelőzve minden más sporteseményt, legyen az olimpia, vagy akár amerikai foci super bowl. Valószínűleg a tipp-mix irodák dörzsölik a tenyerüket, hiszen a játék játékot vonz, sokan kísértik a szerencséjüket azzal, hogy megpróbálják eltalálni a mérkőzések eredményeit, és ezáltal összekapcsolják a kellemeset a hasznossal, esetleg egy kis plusz jövedelemre szert téve a játék élvezete mellett.

Mivel ez a világ legnézettebb eseménye, nemcsak a szurkolók életében jelent sokat, ugyanolyan ünnep a marketing- és reklámszakemberek számára is. A nézettség azt is jelenti, hogy az itt megjelenő márkákat, termékeket annyian, és olyan sok helyről tekintik meg, hogy ez felér egy globális reklámkampánnyal. Nem véletlen, hogy a FIFA hihetetlen pénzek felett pozícionál, mert az esemény reklámértékével a nemzetközi labdarúgó szövetség prominensei is tisztában vannak. Ki is aknázzák, sokkal jobban, mint az aranyásók a közelmúlt aranylázaiban bármikor tehették. A másik oldalon ez súlyos dollármilliókba, milliárdokba kerül, viszont a globális márkáknak még ilyen áron is megéri jelen lenni. De tényleg megéri-e? Nyilván ennek a hozadéka kettős. Egyrészt a márkák olyan ismertségre tesznek szert, amit más módon valószínűleg még ennél is költségesebben, és nehezebben tudnának elérni. Másrészt pedig az, hogy megéri-e, azt mindenki saját maga is nyomon tudja követni. Hogyan? Elég ránézni az adott vállalat árfolyamára. Persze ez csak azoknál a cégeknél igaz, akik jelen vannak a tőzsdén, de a szponzorok jelentős része megtalálható a tőkepiacokon. Itt jön be a képbe az, hogy a futballszerető befektetők nemcsak egy jó szórakozásként tudják megélni az eseményt, hanem befektetési szempontok alapján is követhetik azt. Hogy lehetséges ez? Amelyik cégről azt gondolják, hogy egy ilyen nagy reklám pozitív hatással jár az eredményére, az kihasználható egyéni szintjen is, mégpedig azon egyszerű lehetőség által, hogy megveszik az adott cég részvényét, és bíznak benne, hogy a VB alatt, de főleg utána, az eredmények hatására a részvényárfolyam emelkedni fog. De tényleg így van ez? Erre próbáljuk keresni a választ a következőkben, megvizsgálva az előző (2010-es) VB szponzorait illetve árfolyamuk változását a VB idejétől az év végéig. Megnézzük azt is, hogy a mostani szponzorok hogyan állnak a piacokon, van-e bennük még fantázia?

A 2010-es VB szponzorai a következők voltak, akik megtalálhatók tőzsdén is: Continental, Hyundai, Coca-Cola, McDonald’s, Anheuser-Busch, Sony, Adidas, FirstRand,VISA. Érdekes volt az év pénzpiaci szempontból, hiszen a 2008-as pénzpiaci válságot követően, azt megfékezendő, a FED által elkezdett monetáris lazítás éreztette a hatását a pénzpiacokon, ez is segített (ahogy majd látjuk) abban, hogy a részvények árfolyamai emelkedjenek. Viszont a részvények emelkedésének nagysága eltérő volt, nagyon széles sávban szóródtak.

A legnagyobb emelkedést a Continental érte el (ticker CON:xetra), az árfolyam 2010. júliusában 42 euró volt, és az év végére 59 euróig emelkedett. (+40%) Persze ekkora hatása nem volt a szponzori tevékenységnek, de az mindenképpen megállapítható, az esemény segítette a vállalat ismertségét. Ahogyan azok a befektetők, akik „futballszerető” befektetőként vettek ilyen részvényt (is), azok a 2010-es évben nagyon jól jártak. Általánosságban elmondható, hogy mindig szükséges a befektetési döntés meghozatalakor valami fogódzó, miért éppen akkor, és miért éppen azt a részvényt vásároljuk meg. Itt a fogódzó a VB-n való szponzoráció lehetett. Az idei év hátralévő részében az adhat még lökést a részvénypiacoknak, ha az Európai Központi Bank is valamilyen monetáris lazítást bevet az erős euró ellen. Ha így lesz, akkor az adhat még egy löketet az európai részvénypiacoknak, valamint a cikkben szereplő részvényeknek is. Ha az idei évre tekintünk az abroncsgyártóban, a cikk írásakor 173 eurón áll a részvény, ami a tavalyi év zárásakor még csak 159 euró volt. Tehát már az idei évben is 8,8%-ot tudott emelkedni a részvény. Amennyiben a részvény mozgása az év második felében is pozitív marad, akár a 190 eurót is megcélozhatja, ami még innen is 10 % körüli hozamnak felel meg.

Érdekes megfigyelni a Hyundai (tickr:HYU:xetra) papírjainak mozgását is. Bár nálunk kevéssé elterjedt autómárka, a világ egyik legnagyobb konszernjévé nőtte ki magát a Hyundai/KIA vállalatcsoport. Elsősorban a tengerentúlon igen erős. 2010. júliusában 16 eurón lehetett a részvényéhez hozzájutni, ami az év végére 21,6 euróra emelkedett. (+35%) A 2014-es évet 42 euró környékén kezdte, jelenleg 46 eurón áll. Amennyiben jelentős negatív fordulat nem következik be a papír megítélésében, illetve a világ tőkepiacain, akkor akár 50 euró fölé is emelkedhet, azaz itt is lehet benne még 10 % körül pozitív mozgástér. Ha valamilyen negatív esemény miatt esne a papír árfolyama, 35 euró körül szintén jó vétel lehet beszállni a papírba.

Ha letették az autót, és a képernyőn néznek egy jó meccset, aki szereti, annak kezében ott az elmaradhatatlan sör. Melyik márkát válasszuk? Persze nagyon sokféle van, de igazi drukker az Anheuser- Busch (ticker:BUD:xnys) termékeit issza, és a részvényét veszi. J Néhány név az említett cég által forgalmazott sörök közül a teljesség igénye nélkül: Budweiser, Corona, Stella, Beck’s. 2010-ben is jó volt ezeket a söröket inni, és a részvényt venni. 2010. júliusában 49 dollár volt, ami az év végére 57 dollárra emelkedett. (+16%) Viszont 2014-ben 106 dollárról indult. tehát az elmúlt évek kellemes habzással teltek a papírban. Most 108 dolláron áll a részvény, de ha az idei év kicsit „aszályos” lesz, van esély arra, hogy a „hab tovább emelkedjen a korsókban”.

Ha ittak, enniük is kell. A McDonald’s (ticker:MCD:xnys) bár lehet, hogy nem a legegészségesebb, de finomnak finom. Valamint a 2008-as válságot követően az emberek inkább lemondtak a 100 dolláros éttermi kiruccanásokról, helyette bekaptak gyorsan egy hamburgert. 2010. júliusban 66 dollár környékén volt a cég részvénye, ami az év végére 76 dollárra tornázta fel magát. (+15%) Az idei évet 97 dolláron indította Roland bohóc, ami szűk 100 dollár jelenleg. Ha jól fogy a hambi év közben, itt is lehet még emelkedés, jó esetben 110 dollárig is akár.

Aki nem szereti a sört, és a hamburgerhez inni szeretne valamit, leggyakrabban mit is ihatna? Hát persze, hogy kólát. De nem mindegy, melyiket. Neymar biztosan a Coca-Cola (ticker:CCC3:xetra)-t ajánlaná. Ha másért nem, mert VB szponzor. 2010-ben a VB idején 25 euró volt a részvény árfolyama, ami az év végére közel 33 euróra emelkedett (+32%). Az év elején 29,6 euróról indított a papír, és jelenleg is ezen a szinten van. A cég nagy problémája, hogyan tudná tovább növelni az értékesítését, miközben az elmúlt években az emberek egyre egészségesebben próbálnak étkezni, és kerülik a cukros, szénsavas italokat. Nem nagyon megy a light vonal sem. Nagy kihívás cégnek, befektetőnek egyaránt a papír. Legnagyobb erénye, hogy folyamatos osztalékfizetéssel kényezteti a tulajdonosokat.

Ettünk, ittunk, de valahol, valamin nézni is kell a meccseket. Erre nyújt jó lehetőséget a SONY. (ticker:SON1:xetra) 2010-ben ő sem maradt ki a monetáris lazítás okozta árfolyam emelkedésből. júliusi árfolyama 20 euró volt, ezt az év végére 27 euróra tudta növelni. Viszont jelenleg csak 13 euró az árfolyama, ami az elmúlt időszak erős jen árfolyamának, valamint az műszaki cikkek piacán látható erős versenynek köszönhető, amiben a SONY kicsit lemaradt a többiekhez képest. Talán a VB szponzor részvények közül azon kevesek egyike, amit talán kihagynék a portfólió összeállításánál, amikor a vételről kellene dönteni.

Pucéran csak nem ülhet a szurkoló a tévé előtt! Öltözzön olyan mezbe, amit a vb-n kilenc csapat fog viselni. Adidast (ticker:ADS:xetra). Miért? Mert sokaknak jól áll a három csík. 2010-ben a papír 38 euró környékén tanyázott, decemberre a részvény értéke 48 euróra emelkedett. (+26%) Ebben közrejátszott-e az a tény, hogy a spanyol válogatott, aki megnyerte a dél-afrikai vb-t Adidasban játszott? Ezt nem tudni, de az biztos, hogy rengeteg Xavi, Iniesta vagy Torres mez elfogyott abban az évben. Idén 92 euróról startolt a részvény, jelenleg 75 euró környékén jár. A cég gondolom nagyon szeretne egy spanyol,német esetleg argentin győzelmet a torna végére. Aki ezekben a csapatokban hisz, a tipp-mix mellett tegye meg tétjeit az Adidas részvényeire. Amennyiben az év eleji árfolyam újra elérésre kerül, az közel 22%-os emelkedésnek felelne meg a mostani árfolyamhoz képest. Messi, Iniesta, Lahm, rajtatok a részvényesek szeme. J

Aki kártyával fizetett 2010-ben a vb ideje alatt, gondolom preferálta a VISA (ticker: V:xnys) részvényét. A papíron sajnos a gazdasági válság éreztette a hatását, hiszen az emberek visszafogták költéseiket, kártyájuk használatát. Ez akkor meg is látszott a kártyacég árfolyamán. Az egyedüli olyan papír volt a szponzorok között, akinek 2010-évben a VB után csökkent az árfolyama. A júliusi 72,8 dolláros értéke 70,3 dollárra csökkent az év végére. Ahogy azonban a gazdasági helyzet javult, úgy látszott javulás a VISA árfolyamában. 2014 év elején 221 dolláron járt a papír,ami most egy korrekciós hullámot követően 209 dollár környékén tanyázik. Ha újra emelkedésnek indul (ami az elmúlt hónapban már meg is indult a 200 dollár alatti szintekről) akkor esetleg a 220-230 dollár újra elérhető lehet. Tehát pozitív mozgás esetén még ebben a papírban is lehet tartalék.

2010-ben szponzor volt egy dél-afrikai pénzintézet is. Bár idén nem az, de az összehasonlítás kedvéért szót érdemel. A FirstRand árfolyama 1568 rand-ról 1951 rand-ra emelkedett 2010 év végére, ami 24%-os emelkedésnek felelt meg. Tehát még ezt a papírt is megérte megvenni a dél-afrikai vb ideje alatt.

Azért, hogy legyen valami, amivel megy a tv, szükség van áramra is. Ha környezettudatos a befektető, akkor ezt napelemekkel termeli meg. Ha focibarát, akkor ezt Yingli Green (ticker:YGE:xnyse) napelemekkel teszi. Az elmúlt időszakban a támogatások szűkülése, valamint a kínai és az amerikai cégek háborúja tartotta lázban a napelem piacot. Talán ez most kicsit oldódni fog, valamint az előrejelzések alapján a napelemek iránt erősödni fog a kereslet, így mindenképpen lehet fantázia a cég részvényeiben. A 2014-es évnek 5 dollárról indult neki, jelenleg 4,3 dollár környékén áll. Ha az idei évi 7 dollár körüli csúcsokat célozza meg valamelyik befektető, akkor több mint 50%-os potenciál lehet az árfolyamban. Eléri-e ezt a papír? Aki ezt várja, az nagyon reménykedik benne, hogy idén nagyon-nagyon napsütéses évünk lesz. J

 

Ahogy láttuk, a labdarúgó vb szponzorok széles termékpalettát fognak át a befektetési piacon. Sok ágazat közül lehet választani befektetést keresve. Ezzel összeköthetik a befektetők a futballszeretetüket, és befektetéseik portfólióját. Ha egy-egy papírt vásárolnak, úgy tudják szerencsés esetben maximalizálni a nyereségüket is, de maximalizálni a veszteséget is. Minél több papírt válogatnak bele a saját vb szponzor alapjukba, annál kiegyensúlyozottabb, biztosabb hozamot érhetnek el. Ne feledjék, az eurózónában és az USA-ban is 0% körüliek a kamatok, tehát a devizában befektetni szándékozók már éves 5-10%-os hozammal is jelentős nyereséget tudnak elérni, szemben a devizaszámlákon elérhető kamatokkal.

Én a jelenlegi árfolyamokat figyelembe véve, talán egy Adidas, Hyundai, Yingli Green, McDonald’s, Anheuser-Busch ötösfogatot állítanék össze vb szponzor befektetési portfólió gyanánt a cikkben szereplő részvények közül. Önök mit választanának?

Aztán egy Big Mac társaságában, Adidas mezben ülve egy Sony tv előtt, egy hideg Corona sört kortyolva, vagy egy Coca-Cola-t hörpintve nincs más dolguk, mint várni, hogy elkezdődjön a futballvilág legnagyobb ünnepe. Az, hogy ezen cégek részvényeit megvásárolva pénztárcája is ünnepelni fog-e? Ez a jövő zenéje. De a labda gömbölyű, így bármi megtörténhet…

Ziegler Mátyás

 

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE 2014./2 számában

 

Címkék: portfolioblogger

„Az orvosok gyógyszereket rendelnek, amelyekről keveset tudnak, betegségekre, amelyekről még kevesebbet tudnak, betegeiknek, akikről semmit sem tudnak.” (Voltaire)


biotech.jpgAz elmúlt pár száz évben, főleg az elmúlt évtizedekben az orvostudomány és gyógyszeripar szédületes tempóban fejlődött. Az emberek várható életének hossza megnövekedett, egykori félelmetes, gyógyíthatatlan betegségek tűntek el, de még most is számtalan betegséggel és kórral kell szembeszállnia a tudománynak és gyógyítóknak. Az elmúlt harminc évben egy új szektor, a biotechnológia került a középpontba, amelynek sikereiből a befektetők és spekulánsok is részesedhetnek, de a legnagyobb hasznot a betegek könyvelhetik el - sokan, nagyon keveset tudnak erről.
Az élet számos területéről halljuk vissza a biotechnológia kifejezést, legtöbbünknek mégis csak halovány elképzelése van arról, hogy valójában mit is jelent ez a kifejezés pontosan. Az emberek többsége, ha ezt a szót meghallja, jellemzően a génmódosított élelmiszerekre, a bioüzemanyagokra, vagy a klónozásra gondol, mert ezek kapják a legnagyobb publicitást a médiumokban. Ezen fiatal tudománynak azonban jóval többet köszönhet az emberiség, hiszen a gyógyítást forradalmasító gyógyszerektől kezdve, a veszélyes hulladékok feldolgozásán át, az alternatív üzemanyagokon kívül, a bűnügyi sorozatokban látható bűnözők elfogását segítő laboratóriumi munka mind ennek révén vállhatott valóra.

A biotechnológia számos tudományágat átfogó diszciplína, egyik definíciója szerint ez egy olyan eljárást, amikor élő szervezetek segítségével állítunk elő egy új terméket, vagy szolgáltatásokat. A biotechnológia kifejezést egy magyar tudós , Ereky Károly használta először 1919-ben. Több ezer éves múltra tekint vissza a sör- és borkészítés, ami tágan értelmezve biotechnológiai eljárás; az orvoslásban is már emberemlékezet óta használnak állati és növényi alapanyagokat a gyógyítás érdekében, mégis a modern biotechnológiát 1976-tól számítják, amikor a világ első biotech cégét, a Genetechet létrehozták az USA-ban. Első termékük az emberi inzulin, melynek milliók köszönhetik az életüket.


A biotechnológia (görögül): βίος, BIOS, "élet",angolul: biotechnology) élőlények segítségével végzett technológia. A biotechnológia a tudomány és technológia alkalmazása élő szervezeteken, azok részein, termékein vagy modelljein azzal a céllal, hogy megváltoztassunk élő vagy élettelen anyagokat tudás, termékek vagy szolgáltatások létrehozásáért. Új tulajdonságokkal rendelkező élőlények, vagy sejtek előállítását jelenti, főként molekuláris- és sejtbiológián alapuló technológiák alkalmazásával. (Wikipédia)


Piros, fehér, zöld, kék, barna


green.jpgA biotechnológia egy szerteágazó tudomány, több ágra osztják. A domináns szerep a piros biotechnológiának jut, ez az orvosi biotechnológia, a tudományterület kétharmadát adja ez az ágazat. A piros biotechnológiának a biotechnológiai eljárások segítségével előállított terápiás, illetve az ezen alapuló diagnosztikai módszereket nevezzük. Példaként említhetjük az őssejtterápiát (fő ígérete a szövetek generálása, illetve akár új szervek előállítása a betegek saját sejtjeiből), a génterápia (amikor a felnőtt betegek genetikai állományát módosítva megszüntetjük a betegség okát), vagy éppenséggel a proteomika, amikor a fehérjék élettani és a betegségekben betöltött szerepét vizsgálják. Mára már több mint kétszáz gyógyszert fejlesztettek ki az orvosi biotechnológia segítségével. A kutatásokat és fejlesztéseket számos vita kíséri: egyfelől betegek milliói várják a gyógyulást, másfelől ipari lobbik érdeke.

A felmerült morális kérdéseket XVI. Benedek pápa a következőképpen fogalmazta meg: „A biotechnológia és az orvostudomány által kínált lehetőségek gyakran nehéz helyzetbe hoznak bennünket, mert úgy tűnnek, mint a borotvaélet való táncolás”


Az ipari-környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó biotechnológiát hívják összefoglaló névvel fehér biotechnológiának. A kutatások itt élő sejteket, organizmusokat, enzimeket alkalmaznak különféle termékek előállítására és a folyamatok katalizálására. Ide tartozik a biomassza és a bioüzemanyag, de ide sorolhatóak a mosóporokban található enzimek is, a génmódosított mikroorganizmusok segítségével hatékonyan megtisztíthatóak a szennyezett területek, a veszélyes hulladékokat hatékonyan lehet ártalmatlanná tenni. Az új eljárások következtében, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az ipari biotechnológiai eljárásoknak köszönhetően tisztább eljárások kerültek kifejlesztésre, így kevesebb vizet és energiát használnak fel, s kevesebb nem kívánt melléktermék keletkezik.


Az egyik legnagyobb figyelmet az agrár,- vagy más néven zöld biotechnológia kapja. A fejlett régiók népességcsökkenése mellett a Föld lakossága évente mintegy nyolcvanmillióval nő, ezzel párhuzamosan a termőterületek mennyisége és minősége csökken, romlik. A zöld biotechnológia egyik célja az élelmiszerhiány leküzdése, a megnövekedett szükségletek kielégítése. Ezt olyan terményfajták kifejlesztésével kívánják elérni, amelyek magasabb terméshozamúak, az időjárási viszonyokat jól viselik, rezisztensek (hideg és szárazságtűrőek), a kórokozókkal szemben ellenállóak. A legújabb kutatások az emelt tápértékű fajták irányába fordultak. A legnagyobb ellenállás a zöld biotechnológiával szemben van, az eljárás védelmezői pedig azt állítják, hogy nem tesznek mást, mint a korábbi nemesítésekkel, csak gyorsabban és hatékonyan..


A biotechnológia további alkalmazási területeinek színkódokkal csoportosítva:
Kék biotechnológia: szennyvíztisztítás, tengeri biotechnológia. A sárga biotechnológia az élelmiszeripari és táplálkozástudományi biotechnológia. Szakértők szerint a II. világháború előtt Magyarország volt a biotechnológia fellegvára, hiszen először itt sikerült nagy mennyiségben ecetsavat előállítani. Szintén hazánk volt az első olyan ország, ahol ipari méretekben gyártottak B12 vitamint, illetve meghonosították a baktérium alapú enzimekkel segített sörgyártást. Barna biotechnológia a száraz, sivatagi életkörülményekkel kapcsolatos biotechnológiai alkalmazások. Fekete biotechnológia a bioterrorizmus és a biofegyverek biotechnológiája.


Gondolta volna?

Hazánkban a biotechnológiai cégek száma meghaladja a százat? Az amerikai tőzsdén 105 biotech céggel kereskedhetünk? Richter Gedeon idejében mintegy 300 ezer sertést tartottak Kőbányán, s a gyár argentin és ausztrál alapanyagot is használt? Emlékszik rá, hogy a Cavinton alapanyaga a boszorkányibolya (másnéven télizöld meténg), melyet őseink öszehúzó hatása miatt bőrbetegségek ellen is használtak, alkoholidjai pedig agyértágítóak? A Bibliában a Gileádból való balzsamok igen kelendőek voltak, gyógyhatásuk miatt. A Gilied nevű cég most állt elő olyan gyógyszerrel, ami a Hepatitis c (májgyulladás) ellen gyógyír. Egy kezelés még 70 ezer $-ba kerül, ami nem kevés, főleg úgy, hogy százmilliónyi beteg van a világon. A cég éves árbevételét megháromszorozta. Biodízel előállítása algából kísérlet is van? A világ 87 országában vannak fel nem tárt taposóaknák, s van olyan kísérlet, hogy egy genetikailag manipulált baktériumtörzs az aknák felett foszforeszkáló zöld fényt bocsásson ki? Gyógyszerész volt Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai, Tömörkény és Örkény István és vegyész Görgey tábornok?


Biotechnológia a tőzsdén

biotechnologie.jpg

Mostanság két „slágerágazat” került reflektorfénybe a tőzsdéken: az egyik a informatika, melynek zászlóshajói ilyen nevek fémjeleznek, minta Google, Facebook, Apple, a másik a biotechnológiai szektor. Az utóbbi öt nagy mogulja: Biogen Idec Inc. (BIIB:xnas), Amgen Inc.(AMGN:xnas), Gilead Sciences Inc. (NASDAQ:GILD), Celgene Corporation(NASDAQ: CELG). A gyógyszeripari részvényeket általában a defenzív papírok közzé, azon oknál fogva, hogy válságállóak (a tőzsdei és gazdasági ciklusok ellenére is mindig szükség van gyógyszerre), ezért az értékalapú befektetési portfóliókból nélkülözhetetlenek. A kisebb cégek között is szépen lehet csemegézni, pár nagyreményű kisebb cég, amely mögött nagy hedge fundok, vagy milliárdos befektetők állnak: Aveo Pharmaceuticals (AVEO), Synta Pharmaceuticals (SNTA), AcelRX Pharmaceuticals (ACRX),Ariad Pharmaceuticals (ARIA),  Infinity Pharmaceuticals (INFI)

A biotech cégek nem elhanyagolható kockázatot is hordoznak ugyanakkor magukban, lévén, hogy egy vállalat tőzsdei tündöklését és bukását nagyban meghatározza az, hogy új fejlesztésű gyógyszereik, molekuláik milyen hatékonysággal bírnak, az engedélyezési eljárások zöld, vagy piros jelzést adnak a forgalmazásnak. Azt tudni érdemes, hogy a kutatólaboratóriumokban több tízezer molekula közül kerül kiválasztásra és tesztelésre egy leendő gyógyszer. A folyamat hosszas, esetenként tíz-tizenöt esztendeig is eltarthat, és jelentős tőkére van ehhez. szükség Egy sikeres gyógyszer debütálása viszont óriási árbevételt eredményezhet. A hagyományos gyógyszeripar már régen összefonódott a biotechnológiai cégekkel, azokat felvásárolja, közös vállalatokat hoznak létre, s tudni érdemes, hogy a régi pharma cégek is rendelkeznek már biotech érdekeltséggel, kutatásokkal.


Ezt a folyamatot jól példázza a magyar Richter gyógyszeripari cég is. A hagyományos innovációs lehetőségek beszűkülése, az egyre jelentősebb generikus verseny, a globálisan megfigyelhető kedvezőtlen tendenciák miatt a hosszútávon gondolkodó vállalatok számára létkérdés az olyan területeken való jelenlét, melyek kitörési pontot jelenthetnek, mint a biotechnológia. 2007-ben stratégiai döntést hozott, hogy a Richter, hogy belép a biotechnológia területére, biotech K+F és gyártókapacitás létrehozásával. Egy közös vállalatot hozott létre a hamburgi székhelyű Helm AG-vel (amely a biotechnológia bakteriális ágára specializálódott). A Debrecenben megépült biotech beruházása révén, pontosan két éve kezdte meg a termelést.


richter.jpgRichter Gedeon gyógyszergyár 110 éves története akkor kezdődött, amikor a gyár névadója az üllői úti, Sashoz címzett patika üzleti jogát megvásárolta (a gyógyszertár a mai napig üzemel).Első sikereit az orgonaterápiában érte el Richter. Ez mit is jelent? Röviden, amikor egy hiányzó emberi szerv, vagy hiányosan működő szerv (lat. organum) termékeit kell kívülről bejuttatni a szervezetbe. Ám gyakorta megesik, hogy azt a szervezet valamilyen okból a beteg elvesztette (műtétileg eltávolították,vagy baleset miatt hányzik).Legismertebb eset, amikor valakinek a hasnyálmirigye nem működik kellő szinten, nem választja ki az inzulint. Régen ezt úgy oldották meg, hogy állati szervből nyerték ki a szert és adták be az embernek, vagy a későbbiekben sikerült előállítani szintetikus úton, s ez helyettesítette a hiányzó anyagot.

Richter gyára szédületes fejlődést produkált. 1902-ben már a mellékvesekéreg-hormon kivonatából adrenalint állít elő. (Előző évben izolálta csak egy tudós a mellékvese velőállományából az adrenalin hormont, amely egyszerre volt érszűkítő, vérnoymásemelő és vérzéscsillapító hatása.) Pár évvel később a Cserkesz úti gyárában szintetikus szabadalmak és organoterápiás szerek sokaságát állítja elő (példaként a legismertebbek: Insulin, Hyperol, Hydropirin, Kalmopyrin). 1912-ben növénykémiai szabadalma nyomán forgalomba kerül a gyapjas gyűszűvirág levelének tisztított változata (Adigan), hormonkészítményei a Hormogland termékcsalád neve alatt. Ezt annak felismerése tette lehetővé, hogy az állati belső elválasztású mirigyek jól használhatóak az emberi szervezetben. A gyógyszerüzem ezáltal egybefonódott a budapesti vágóhidakkal. A szarvasmarhák és juhok megszárított pajzsmirigyéből gyermekkori fejlődési zavarok ellen (törpenövés, szellemi fogyatékosság) bevehető szert állítottak elő stb. Alapanyagok között természetesen gyógynövények is voltak. A vállalat töretlenül fejlődött egészen a második világégésig. A zűrzavaros évek után a világ egyik vezető gyógyszeripari cégévé fejlődött, s ez a fejlődés a mai napig is tart. Richtert Gedeon gyáralapító érdemeit a mai napig becsülik a gyár dolgozói, a gyógyszerész szakma, tisztelegve érdemei előtt, az év történelmi üzletemberévé választották nem oly rég.


Azon befektetők, akik a biotech szektor részvényeibe szeretnének befektetni (spekulálni), csak az amerikai tőzsdéken jegyzett társaságokból találnak több mint százat. A legnagyobb cégek árfolyamgörbéjére tekintve exponenciális árfolyam-növekedést láthatunk, s ezért gyakran tőzsdei lufit is emlegetnek. Ennek ellenére tanulságos a közelmúltban megjelent, egyik legnagyobb társaság gyorsjelentése, amelyben az előző éves árbevételük megháromszorozódott…
A kisebb cégek között természetesen találhatunk olyanokat is, melyeknek árfolyama a tőzsdei bevezetés óta csökkent, árfolyama nem produkált semmi érdekeset. Igen, kell egy sztori, egy sikeres kutatás, hogy profit is legyen, amely nem ritkán az árfolyamok többszörösére is emelkedhet ilyenkor. Hasonlóan egy kis bányatársasághoz, aki az elnyert koncessziós területén példának okáért nagy mennyiségben talál aranyat, stratégiai fémet.

stock.jpgAzok, akik nem konkrét részvényekbe, hanem az egész biotechnológiai szektor emelkedésére szeretnének spekulálni, azok a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) közül választhatják a iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund-ot (IBB:xnas), vagy ennek inverzét, amely a szektor árfolyamesése esetén hoz profitot – ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology (BIB:xnas).


A biotechnológiai szektor jelentősége a világ gyógyszerpiacán töretlen, mind a tengerentúlon, mind az öreg kontinensen a forgalomba hozatali engedélyt kapott termékek, illetve új gyógyszerek, illetve a klinikai fejlesztésű témák mintegy egyharmada biotechnológiai eredetű. Ez a részesedés a jövőben csak növekedni fog. Nem túloznak azok a becslések sem, amelyek szerint 2016-ra a világ első tíz gyógyszere között 7 biotech eredetű lesz.
Dosis sola facit venenum. Bizonyos mértékben minden gyógyszer méreg, mondta Paracelsus. Ezért írásom lassan befejezem, s remélem érdekesnek találtatott; amennyiben befektetőként, spekulánsként további kérdései lennének, egy csésze macskagyökér tea mellett szívesen megválaszolom.

SzA

Címkék: portfolioblogger

Waterloo

 2014.06.18. 09:03

1815-ben a mai napon szenvedett vereséget I. Napóleon francia császár, és ezzel lezárult egy korszak, véget értek a napóleoni háborúk. Elkezdődött a labdarúgó világbajnokság, és mindjárt az elején eljöhet egy korszak vége, ha ma a spanyol „armada” vereséget szenved, akkor nagy valószínűséggel kiesik a csoportkörben. Kiderül este. Mint ahogy az is kérdés, a kúria döntését követően mikor jön el, és eljön-e a hazai bankok waterloo-ja, milyen döntés születik majd a devizahitelek kivezetésével, megszüntetésével kapcsolatban parlamenti szinten. A piacokon egyébként látszik, hogy mindenki a foci lázában ég, nem mozdul igazából semmi. Ez annak függvényében érdekes, hogy még tartanak a harcok Ukrajna keleti részén, puskaporos a helyzet Irakban, és akár egy jó kis csődeseménybe is belefuthat a világ Argentínában. Lehet, hogy nagyobb mozgásra csak a vb után számíthatunk…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A nagy devizahiteles bizonytalanság miatt továbbra is kivárnék a vételekkel, akinek még van nyereséges, realizáljon. Beszállás csak lejjebb, 4.150 körül egy kis csomaggal, aztán ha 4.000 Ft alá esne, ott kezdenék nagyobb csomagokban sávosan vásárolni.

MOL: Továbbra is róka fogta csuka ez a MOL-INA dolog, ami senkinek sem jó, főleg az árfolyamnak nem. Mivel a helyzetet előbb-utóbb rendezni kell, én továbbra is venném, tartanám.

Richter: Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatti szinteken vennék bele.

Mtelekom: Akik bíznak egy esetleges felvásárlásban, azok vegyék, akik meg nem hisznek benne, kerüljék el.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacokon jót tett a foci vb indulása a szponzori részvények közül a Hyundai illetve a Yingli Green papírjainak, az Adidas még egyelőre döcögősre vette a figurát. De persze egy esetleges argentin, spanyol vagy német végső győzelem sokat dobhat a mezeladásokon, és az árfolyamon.

A devizapiacok is kicsit nyári üzemmódra kapcsoltak. Akinek van még eur/huf illetve usd/huf longja, azok egy követő stop segítségével védjék be a profitot. 310 Ft illetve 230 Ft vagy feletti szinteken pedig óvatos shortokkal próbálkozhatnak. Továbbra is keressék 1,22 alatt, de még inkább 1,218 alatt az eur/chf longokat. Usd/chf párban egyelőre kivárnék, vételeket jelenleg csak 0,895 vagy alatta vásárolnék. Érdekes lehet 9 környékén az eur/sek long, vagy ha 9,08-9,1 környékére felmenne, ott pedig a short pozíció nyitása.

A OTP devizakötvények piacán továbbra is érdemes realizálni a régebbi vásárlások nyereségét, de azok se bánkódjanak, akiknek csak most került euró a kezükbe, ha ők most szeretnének ilyen papírt venni, akkor még mindig kedvező hozammal tudják megvásárolni, összehasonlítva más befektetéssel. Továbbra is win-win a szituáció.

Ha az idén sikerült eddig jó hozamot elérniük befektetéseikkel, akkor a nyarat pihenésre használják fel, irány valami izgalmas hazai vagy külföldi úti cél, legyen az akár tengerpart vagy egy kellemes hegyvidéki wellness-túra kombó. Egy a lényeg, ne görcsöljenek rá a piacokra, a lehetőség megtalálja majd Önöket.

Az izomláz és egy tv távirányító legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Jó bőr? Jó. Bőr.

 2014.06.11. 09:17

Copacabana, a Megváltó Krisztus szobra, csinos lányok, szamba. A laikusnak elsőre ez jut talán eszébe Brazíliából. A „szakértőknek” meg persze a foci. Holnap kezdődik a labdarúgó világbajnokság. Futball őrült férfiak feleségeinek, barátnőinek külön használati útmutatóval az elkövetkezendő hónapra. Ugyanilyen útmutató szükséges az elkövetkezendő időszakban a piacokra is, ahol szintén inkább a foci vb lesz a hangsúlyos. Talán olyan lesz a légkör, mint a régi olimpiai játékok idején, amikor is pihentek a fegyverek. Ha rendkívüli események nem történnek, akkor a hangsúly a pályákon lesz,nem a piacokon. Bár ki tudja? A labda gömbölyű, bármerre gurulhat…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Én továbbra is azt várnám, hogy elinduljon dél felé. Akinek van nyereséges, azt realizálhatja, akinek nincs most papírja,az inkább várjon, vagy sör perec kombó kíséretében nézze a meccseket. Venni csak jóval lejjebb vennék bele.

MOL: Bár talált jócskán olajat, mégis az INA ügy az ami még mindig tartja az árfolyamát. Továbbra is megy a szkander, de szerintem egy kompromisszumos megegyezés mindenkinek jobb lenne. Én venném tartanám, mert bízom az ész diadalában hosszabb távon.

Richter: Továbbra is kivárnék a vételekkel. Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatt vennék egy csomagot kezdésként.

Mtelekom: Aki szereti a felvásárlási sztorikat, van elég türelme, és főleg pénze, egy kisebb csomaggal beszállhat. Sohasem lehet tudni…

Tartanám a portfóliókba az eddig meglévő Danubius és PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is hozhatnak izgalmat a labdarúgó vb szponzorainak a részvényei, illetve külön bájt ad az esemény a nike- adidas vetélkedésnek a pályán és a részvények között egyaránt.

A devizapiacon 303 Ft vagy alatta továbbra is eur/huf longokat keresnék, és ha vannak ilyenek 305 Ft vagy felette követő stoppal bevédeném a profitot. 1,22 alatt eur/chf longokat is vásárolnék. Valamint figyelném az eur/sek párost 9 és 9,1 közötti sávban mozogva a felső szél környékéről shortot indítva.

A devizakötvények esetében még továbbra is fennáll a win-win szituáció. Régi vásárlók szép nyereséggel realizálhatnak, de új, euróhoz jutott befektetők is jó hozammal vehetnek ilyen kötvényeket a jelenlegi hozamesés közepette.

Az izomláz és egy foci vb menetrend legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Márió. De varázsló?

 2014.06.04. 08:54

 Már csak 1 napot kell aludni a hét, de talán a hónap legjobban várt eseményéig. Holnap lesz az ECB ülése, ahol dönthetnek arról, hogy egy kamatcsökkentés és/vagy pénznyomtatás segítségével próbáljanak beszállni a világ jegybankjainak ki tudja jobban gyengíteni a devizáját című játékába. Hiszen az euró jelenlegi ereje láthatóan nem tesz jót az euró zóna gazdaságainak. Pénteken pedig kiderül az is, csak pletyka vagy valóság Magyarország felminősítése (Persze mindennek megvan az ára. Még a felminősítésnek is. :) ). Úgyhogy öveket becsatolni, jelentős csapkolódás várható…

 

Nézzük a piacokat:

 

Otp: el kell ismerni, egyelőre nem arra megy a papír amerre én gondoltam. De ennek ellenére én inkább eladó lennék benne, realizálnék, és a vételekkel várnék. Túl sok a bizonytalanság, az ár meg elég magas, könnyű ezekről a szintekről beragadni.

Mol: Mivel én azt gondolom, hogy az INA sztori pozitív módon fog zárulni, továbbra is venném, tartanám.

Richter: Ma már osztalék szelvény nélkül forog. 4.000 Ft alatt, nagyobb portfólióba egy csomag óvatosan megvehető.

Mtelekom: Aki hisz az esetleges felvásárlási lehetőségben, kis csomaggal tarthat belőle. Ki tudja? Bármikor bejöhet.

Továbbra is megtartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

 

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is a foci vb szponzorait figyelném. De általánosságban igaz, hogy a holnapi nap jelentős mozgásokat generálhat, addig azért érdemes lehet kivárni a piacra lépéssel.

Ugyanez igaz a devizapiacokra is. Pozíció felvételekkel érdemes lehet csütörtök délutánig várni. Nagyobb kilengések az eur/usd illetve az usd/chf valamint az eur/chf párokban lehetségesek. A pénteki nap pedig a forintot mozgathatja meg.

 

A deviza kötvények piacán továbbra is mindenki jól járhat. Az otp kötvénytulajdonosok szép nyereséget realizálhatnak olyan papírokon, amit régebben vásároltak, viszont az új belépők is találhatnak kedvező hozamokat még most is, már befektetésekkel összehasonlítva.

 

Az izomláz és egy négylevelű lóhere legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Sell in May and go away

 2014.05.28. 09:08

 Az elkövetkezendő időszak nagy kérdése az, hogy az idei évre is igaz lesz-e a címben szereplő klasszikus tőzsdei mondás, vagy az egyéb körülmények felülírják ezt? Nem véletlenül született ez a tőzsdei bölcsesség hosszú évtizedek alatt, persze kivételek is mindig voltak. Az idei évi lehetséges kivétel az ECB-től függ, lép-e, és ha igen milyen mértékű lazításra szánja el magát? Azért érdemes szárazon tartani a puskaport, aztán június elején meglátjuk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: 28-ig még osztalékszelvénnyel forog. Akinek nyereséges,remélem az emelkedésben sávosan realizált. Vételek csak jóval lejjebb, vagy egy európai lazítás esetén „ha elindul a vonat”, akkor esetleg egy csomaggal beszállhatnak.

MOL: Már osztalék nélkül kereskednek vele. Olajat talált, az elnököt felmentették, elvileg a héten folytatódnak a tárgyalások MOL-INA ügyben. Venném, tartanám.

Richter: A jelenlegi árszintek mellett inkább realizálnék, venni csak 4.000 Ft alatt vennék belőle.

Továbbra is a befőttesüvegben tartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon az ECB döntéséig kivárnék a részvények vételével,esetleg a foci-vb papírjait ( jelenlegi árak mellett a yingli green-t és az adidas-t) figyelném.

A devizapiacon is kivárnék, egyedül az eur/huf longokat gyűjtögetném. Az eur/chf longokat 1,22 alatt preferálnám újra, valamint az usd/chf longokban is csak 0,89 alatti szinteken vennék újra.

A kötvények piacán még erőteljesebben nőtt a win-win pozíció. Az OTP euró alapú kötvények akár realizálhatóak is az árfolyam emelkedése révén annak, aki régebben vette, de aki még most szerezne venni, az is jó hozamot érhet el vele. (Hiszen a forint hozamok az MNB-nek is köszönhetően a mélyben vannak. Az alapkamat tegnap 2,4%-ra csökkent.) Hozamvadászok előre!

 

Az izomláz és egy tőzsdei barométer legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

FIFA évforduló

 2014.05.21. 09:05

110 éve, a mai napon alapították meg a nemzetközi labdarúgó szövetséget. Az eltelt idő alatt,egy hihetetlen nagy,erős,pénzügyileg hatalmas szervezetté nőtte ki magát. Az általa rendezett labdarúgó vb-k minden más eseményt megelőzve, a világ legnézettebb sporteseményévé váltak. Ne csodálkozzunk. A focihoz mindenki ért, ugyanúgy, mint a pénzpiacokhoz. Főleg utólag szokott előjönni sok megmondó ember, mit s hogyan kellett volna csinálni. Persze a szépség a pályán illetve a piacokon is az,hogy a téteket előre kell megtenni. Csütörtökön lényeges európai makrogazdasági adatok jelennek meg, tegyék meg a téteket. Long, short? Meglátjuk, de egy biztos, a labda gömbölyű!

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Át tudott menni a 4500-on, és pont a következő szintnél állt meg. Én továbbra is tartózkodnék tőle, inkább akinek van,sávosan realizáljon.

MOL: Át tudott jutni a 13.300-on. A bankpapírral szemben z olajpapírt inkább venném, ahogy eddig is vettem, tartottam volna. Jó esetben közel 1.000 Ft emelkedés lehet benne,meg ott az osztalék is.

Richter: Akvizíciós hírekre emelkedett, meg jót tett neki a keleti vihar csitulása. Kérdés, a vihar elől vagy felerősödik-e újra. A jelenlegi szinteken inkább realizálnék, mint vásárolnék belőle.

Továbbra is megtartanám a PannEgy és a Danubius papírokat, ha van valakinek.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném a foci vb szponzorokat, aki az elmúlt időszakban vett Hyundai-t, az akár realizálhat 50 euró körül, és vehet helyette VW-t, Adidas-t, vagy Yingli Green-t.

A devizapiacokon csütörtökig álmos hangulat várható, érdemes kivárni. A jelenlegi szintek körül, illetve alatta sávos eut/huf vétel vagy 220 Ft vagy alatta usd/huf vétellel lehet megpróbálkozni. Aki az elmúlt hetekben vett eur/chf és usd/chf longokat remélem kicsukta őket, üljenek a babérjaikon, meg a megkeresett pénzen,és majd egy korrekcióban újra keressék ezen longokat 1,22 alatt illetve 0,88 környékén.

Aki kötvényben szerezne devizát lekötni, igyekezzen, az OTP euró kötvények vásárlásával,mert a hozamok itt is egy síugró sáncon csúsznak. Lefelé.

Az izomláz és egy focilabda legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kutyaszorítóban

 2014.05.14. 10:04

53 éve a mai napon született Tim Roth színész. Több nagysikerű film szereplőjeként találkozhattak vele. Sok embernek ismerős lehet a Ponyvaregényből, a Négy szobából, vagy akár a címben szereplő filmből. Mondhatni, Tarantino fedezte fel, de nagy sikerrel alakított szerepeket később más rendezőkkel is. Manapság az ECB elnöke érezheti magát kutyaszorítóban, mert igen erős nyomás nehezedik rá azért, hogy valamilyen monetáris lazítással gyengítse az eurót.Verbális intervenció volt is a múlt héten,kérdés meddig tart ki az euró gyengülése.Továbbra is izgalmas időszaknak nézünk elébe...

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A 4500 Ft megint megfogta, akinek volt nyereséges papírja,remélem realizált az elmúlt napokban. Pénteken jön ki az eredménye, esés esetén 4.200Ft vagy alatta egy csomag vételt óvatosan megpróbálhatnak.

MOL: Továbbra is venném, tartanám. Osztalék fordulónap május 26.-a, valamint talán előbb-utóbb a MOL-INA dolog is rendeződik.

Richter: A jelenlegi árszinteken realizálnék, 3.800Ft vagy alatta meg belevennék.

FHB: Elindult az 1.000 Ft irányába,ott realizálhat,akinek (még) van.

Továbbra is tartamám a Danubius és a PannErgy papírokat.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is kiemelten figyelném a foci-vb szponzorainak részvényeit. A hyundai, az Adidas, aYingli részvényeiben volt is mozgás az elmúlt időszakban, figyeljenek rájuk. Ezeken kÍvül talán még a VW papírokat nézegetném,venném.

A devizapiacokon továbbra is óvatosan építeném az EUR/HUF longokat, illetve az USD/HUF longokat is. Remélem sikerült realizálni a nyereséget az EUR/CHF de méginkább az USD/CHF longokon. Ha igen kicsit pihenjenek meg,aztán 1.218 illetve 0,88 körül, alatta újra visszaszállhatnak. Az EUR/USD párt meg óvatosan kezeljék,ne kerüljenek benne kutyaszorítóba.

 

A kötvénpiacon továbbra is keressék az OTP euró alapú kötvényeit. (Mások is keresik J) Hosszabb távra, nagyobb portfóliókba ajánlott a dolláros magyar állampapírok gyűjtögetése. Adrenalin fröccsnek meg ott az euró alapú venezuelai kötvény.

Az izomláz és a Kutyaszorítóban című DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Mesék az Ezeregyéjszakáról

 2014.05.07. 08:37

A mai napon ünnepli születésnapját Kovács István színművész. Sok szerepben ismerhetik,és szerették, szeretik a nézők színpadon és a filmvásznon egyaránt. Van akinek Kárpáthy Zoltánként marad meg örökre, van, akinek pedig Bornemissza Gergelyként ugrik be az arca először. De ismerősként hathat a Pogány Madonna, vagy akár a Szomszédok szerepeiben is. Emellett a színházi deszkákon is maradandót alkotott. Abban a szerencsés korban szerepelt sokat, amikor még a televízió is sok tv-filmet forgatott. A címbeli is egy ilyen tévéjáték, ahol Szindbád alakítója volt. A piacok is jelenleg ilyen ezeregy éjszaka állapotában vannak. Mintha egyelőre senki nem venne tudomást az orosz-ukrán konfliktusról, szerencsére vagy pont ellenkezőleg, nincs kihatással a piacokra. A baj csak az, ha valami drasztikusabb dolog fog történni, akkor sokkal erőteljesebben fog szólni, mint most a fegyverek Kelet-Ukrajnában. A hét eseményét megint az ECB fogja szolgáltatni csütörtökön, nagy kérdés, hogy sikerül-e a piacoknak bármiféle monetáris lazítást kierőszakolni az európai jegybanktól, akik főleg az euró erősítésén keresztül próbálnak meg nyomást gyakorolni. Összejön, mint a mesében? Meglátjuk…

Nézzük a piacokat:

OTP: Egyelőre nem nagyon változott a kotta. Aki 4.200 Ft vagy alatta vásárolt, az most 4.300 Ft vagy felette elviheti a nyereséget. Aztán egy korrekcióban 4.200 Ft alatt újra visszaszállhat egy csomaggal.

MOL: Továbbra is bíznék a MOL-INA kompromisszumos megoldásban, ezért továbbra is venném, tartanám. Az osztalék sem kevés, azért is érdemes spekulálni.

Richter: Ma közölte jelentését, ami az elemzői várakozásoknál kicsit kedvezőbb lett. Ez generálhat pozitív árfolyammozgást, ebben az esetben érdemes a nyereséges papírokat realizálni. A 9-kor kezdődő sajtótájékoztató hozhat még jelentősebb kilengéseket a papírban.

FHB: Amennyiben valamikor meg tudná közelíteni az 1.000 Ft-ot, kilépnék belőle, ha van még valakinek.

Tartsák továbbra is a Danubius és a PannErgy papírokat.

A nemzetközi piacokon továbbra is labdarúgó világbajnokság szponzorainak papírjait figyelném, venném a Yingli, az Adidas (a gyengébb eredmény ellenére is) és a Hyundai (május 16-án jelent) papírjait a jelenlegi szinteken.

A devizapiacokon 307 Ft alatt sávosan vásárolnám az EUR/HUF csomagokat, 220 Ft vagy alatta óvatosan vehetnek USD/HUF longokat is. Továbbra is keresném az EUR/CHF illetve az USD/CHF longokat is. Az EUR/USD párral óvatos lennék, csütörtökön erőteljes kilengések várhatóak benne az ECB döntését követően.

A kötvénypiacokon még mindig elérhető, kedvező hozamokkal csábítanak az OTP euró alapú kötvényei, illetve hosszabb távú megtakarítók figyelmüket a dolláros magyar állampapírok felé is fordíthatják. Nagy kockázati tűrőképességgel rendelkező befektetők figyelhetik a jövőre lejáró eurós venezuelai állampapírt is.

Az izomláz és egy Kovács István főszereplésével készült film DVD-je legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

A hosszú hétvége margójára

 2014.04.30. 08:57

Most következik az év leghosszabb, 4 napos hétvégéje. De ehhez az szükséges,hogy a befektetők lehetőségükhöz mérten lezárjanak minden nyitott pozíciót, és nyugodtan tudják átadni magukat a megérdemelt pihenésnek. Miért? Mert csak nálunk lesz zárva mindkét hétköznap a piac, a főbb tőkepiaci központokban vígan kereskednek, munkával ünneplik a munka ünnepét. Ma európai inflációs adat, este FED ülés, amiknek az eredménye illetve a kommentárja okozhat nagyobb kilengéseket a hét hátralévő részére. Úgyhogy vagy csukják le a pozíciójukat, vagy mindenképpen olyan szállást nézzenek, ahol elérhető a kereskedéshez elengedhetetlen wifi. Wellness-re fel, és lehetőleg a szaunában izzadjanak, ne a piacon!

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Aki a múlt héten türelmes volt, 4.200 Ft vagy alatta vehetett a bankpapír részvényéből, és ezeket a hosszú hétvége előtt nyereséggel el is tudja adni. tegyék is meg, aztán ha úgy alakul 4.200 Ft alatt majd jövő héten visszaszállhatnak.

MOL: Az osztalék fordulónapja május 26.,tehát ezen a napon kell tulajdonosnak lenni,aki szeretne Mol osztalékot kapni. Talán a jövő héten sikerül a MOL-INA dologban újra tárgyalóasztalhoz ülni. Reméljük a legjobbakat. Tartsák, illetve 13.000 Ft alatt vegyenek még belőle.

Richter: Itt is volt lehetőség 3.800 Ft vagy alatta vásárolni a papírból, itt is érvényes az, ha nyereséggel el tudják adni, realizáljanak.

FHB: Amennyiben 1.000 Ft közelébe érnek,ekörül váljanak meg tőle.

Továbbra is elférnek a portfóliókban a Danubius és a PannErgy papírok.

 

A nemzetközi piacokon ideje óvatosan vásárolgatni a foci vb szponzorainak papírjaiból. A jelenlegi árszinteken, portfóliókba a Yingli, az Adidas, valamint a Hyundai papírjai lehetnek érdekesek. A brazil stadionépítő cégek papírjait pedig hanyagolják. :)

A devizapiacokon remélem a hosszú hétvége előtt sikerül kicsukniuk a múlt héten vásárolt EUR/CHF illetve az USD/CHF longokat. Ha igen, akkor 1,218 illetve 0,88 vagy alatta vegyék őket vissza. Amennyiben az EUR/HUF 307 Ft környékére érne sávosan longokat vásárolhatnak, aki pedig bátor volt és 310 Ft környékén shortot nyitott, egy követő-stoppal védje be a profitot.

Akik devizájukat szintén wellness-ezni szeretnék küldeni, nekik még mindig érdemes OTP euró kötvényekre költeni! Akinek dollárja van elkölteni való, annak a dolláros magyar államkötvény lehet a befutó! Aki valami egzotikumra vágyik, az venezuelai kötvényre vadászik!

 

Az izomláz és egy szállodai voucher legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Szent György napja

 2014.04.23. 08:45

Ma emlékeznek meg Szent György halálának napjáról. Római kori katona volt, valamint keresztény mártír. A legenda szerint megölt egy sárkányt, ami miatt páncélban és dárdájával egy sárkányt megölő ifjúnak ábrázolták leggyakrabban. A keresztények üldözése miatt szembefordult a császárral, ezért börtönbe vetették. De hitét a kínzások sem tudták megtörni,ezért kivégezték 303-ban. A tőkepiacokon is szükség van ilyen sárkányölő „szentekre”, akik a „hit” alapján döntenek és nem kicsinyes anyagi érdekek miatt. Az euró zónában jelenleg a defláció sárkánya fenyeget, ennek „ledöfésére” lenne szükség hithű lovagokra. A tengerentúlon pedig a „tapírsárkány” borzolhatja hosszabb távon a lovagokat, akiknek így kevesebb összeg juthat új fegyverekre. Bízzunk benne, hogy lovagjaink páncélja kellően hőálló, nem távol-keleti hamisítvány…

Nézzük a piacokat:

OTP: Az árfolyam emelkedésével párhuzamosan realizálnám a nyereséges pozíciókat, és egy esetleges esésben újra vásárolnék belőle sávosan. Bátrabbak 4.200 Ft körül, óvatosabbak ennél lejjebb 4.150 Ft vagy alatta kezdhetnek vásárolni. Viszont az ukrán események negatív változása jelentős árfolyamkilengést okozhat még.

MOL: A kedvező osztalék, az esetleges MOL-INA megegyezés (pislákoló)reménye mind az irányba mutat, hogy a jelenlegi szinteken (13.000 Ft alatt) vételeket érdemes eszközölni,illetve a meglévő papírokat érdemes tartani.

Richter: 3.800 Ft vagy alatta sávos vételeket lehet érdemes keresni, 3.900 Ft felett pedig a nyereséges papírokat eladnám, elvinném a profitot.

Tartsák továbbra is a Danubius és a PannErgy papírokat. Akinek pedig van még FHB papírja, egy esetleges 1.000 Ft környéki emelkedésben adja el őket.

A nemzetközi piacokon továbbra is a vb szponzorok papírjait figyelném, a jelenlegi szinteken továbbra is a Yingli Green valamint az Adidas papírjaiból vásárolnék, 95 dollár környékén érdekes lehet a McDonald’s is valamint egy korrekció esetén 40 -42 euró környékén a Hyundai papírja is. Akik szeretnek spekulálni különböző pletykákra, azoknak érdemes lehet figyelni az AstraZeneca papírjait egy esetleges Pfizer által történő felvásárlás esetére spekulálva.

A devizapiaci sárkányölők 306 Ft vagy alatta óvatosan gyűjtögethetik továbbra is az EUR/HUF longokat, valamint 220 Ft vagy alatta az USD/HUF longokat is. 1,22 alatt továbbra is érdemes lehet vásárolni az EUR/CHF „kisnyugdíjas” longokat és 0,88 alatt pedig vehetnek USD/CHF long pozíciókat is. Akik pedig az előző körben vettek ezen szint alatt, 0,885 felett nyereséggel akár ki is csukhatják őket.

Akik devizában óvatosabb befektetésre vágynak, még mindig kedvező hozammal vehetnek bele az OTP euró alapú kötvényeibe, hosszabb távra jó lehetőség lehet a dollár alapú magyar államkötvények gyűjtögetése, akiknek végtelen a dárdák száma, megpróbálkozhatnak a venezuelai kötvény „leterítésével” is.

Az izomláz és egy római mondákról szóló könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Lövöldözős játék élőben

 2014.04.16. 08:51

Az elmúlt napok tőkepiaci hangulatát ismét az ukrán-orosz események mozgatják. Az egész olyan érzést kelt, mintha az orosz vezető megunta volna a lövöldözős videojátékokat, és úgy gondolta, sokkal izgalmasabb a játék élőben. Ezzel csak az a baj, hogy itt nem indul újra a játék, ha elfogyott a játékos összes élete. Plusz a „játék” nemcsak a játékos, hanem az összes szereplő mentális illetve gazdasági szférájára kihat. Nem pozitívan. Csak nehogy egy globális piaci game over kerekedjen ki a történetből…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Lassan a bátrak a jelenlegi szint környékén (4.200 Ft körül,alatt) egy csomagot óvatosan vásárolhatnak, főleg, ha 4.350-4.500 Ft környékén voltak nyereségrealizáló eladások. Aztán, ha a piaci körülményeknek köszönhetően újra a 4.000 Ft vagy az alá esne, a múltkori technikával esésben sávosan vásároljanak bele, és pozitív korrekciók esetén pedig realizálják a csomagokon elért nyereséget.

MOL: Továbbra is olyan érzése van az embernek, mintha a horvát békülékenyebbnek tűnő hangnem egy esetleges kompromisszumos megegyezésnek ágyazna meg a kommunikációban. Remélem. Továbbra is venném, tartanám. Jó osztalékot fog fizetni, és az esetleges pozitív MOL-INA végkifejlet is emelkedést fog generálni.

Richter: Nagyobb portfóliókba a jelenlegi szintektől (3.800 Ft) lefelé sávosan vásárolnám. Majd itt is pozitív korrekció esetén realizálnám a nyereséget.

Továbbra is a befőttesüvegben tartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

A nemzetközi piacokon, akinek DAX shortja van, tartsa még, ha 9.000 pont alá beesne, egy követő stoppal ne engedjék vissza a pozíciójukat 9.000 pont fölé. A nemzetközi részvények közül érdemes lehet egy csomagot venni a 2014-es vb szponzorok közül a Yingli Green-ből, az Adidasból, valamint egy negatív korrekció esetén 95 dollár körül a McDonald’s-ból.

Devizapiaci „lövöldözős” játékosok követő stoppal bebiztosíthatják a nyereség egy részét az EUR/HUF illetve az USD/HUF longokban, 310 felett pedig óvatos EUR/HUF shortokat nyithatnak. Továbbra is venném 1,22 alatt az EUR/CHF longokat illetve még mindig van fantázia az USD/CHF longokban is 0,88 illetve alatta. Az EUR/USD párban csak a nagyon gyakorlott játékosok „lövöldözzenek”.

Akik óvatosabb befektetésre vágynak, és azt is inkább devizában tennék meg, továbbra is figyeljék az OTP euró alapú kötvényeit, a dolláros magyar állampapírokat. Akik a kötvényekben is kicsivel nagyobb izgalomra vágynak, azoknak pedig ott vannak a venezuelai állampapírok.

Az izomláz és egy videojáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

3D nyomtatás

 2014.04.09. 09:05

Manapság nagy divat 3D-ben nyomtatni. Azt mondják ez a jövő. Lehet. Persze még elég drága. De a 3D nyomtatás jelenleg a tőkepiacokat tartja lázban. Mert sok mindent lehet 3D-ben nyomtatni, viszont a legizgalmasabb pénzt nyomtatni (persze olyat, amit más is elfogad, nem csak a gazdálkodj okosan társas). Ezt csinálta eddig a FED, és mintha valami ilyenre készülne az ECB is. Hűti-fűti ezzel kapcsolatban a piacokat, viszont ha a jelenlegi helyzet marad az eurózónában (alacsony infláció, esetleges deflációs veszély, emellett erős euró) akkor az ECB-nek is lépnie kell. Az, hogy mekkora méretű nyomtatót helyeznek, ha helyeznek üzembe, még senki nem tudja, de minél nagyobb, annál nagyobb hatása lehet rövidtávon a piacokra. Úgyhogy, nyomtatásra fel…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Mivel a politikai környezet, és talán a piacokhoz való hozzáállás nem változik, továbbra is a múltbeli dolgok alapján érdemes kereskedni. A jelenlegi szinteken realizálnék, és amennyiben visszaesne 4.000 Ft környékére vagy alá, akkor kezdenék sávos vételekbe. Persze a hírekben pletykaként szereplő esetleges MKB felvásárlás a későbbiekben hozhat izgalmakat a papírban.

MOL: Tegnap lehetett az a hírt olvasni, hogy mintha stratégiát váltanának a horvátok és kompromisszumos megoldásban gondolkodnak INA ügyben a MOL-lal. Ha ez így lenne, az mindenképpen pozitív hatással lehetne a papír árfolyamára. Akinek van tartsa továbbra is, akinek meg nincs szerintem vegyen bele. „Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak, emelkedés következik!”

Richter: Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatt óvatosan, sávosan érdemes lehet vásárolni belőle. Persze egy a jelenleginél negatívabb ukrán-orosz probléma kihathat a papír árfolyamára. Nem pozitívan.

FHB: Továbbra is kiszállnék belőle 1.000 Ft körül.

A Danubius és a PannErgy pakkokat tartanám.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném a foci vb szponzorait. A jelenlegi árszinteken a Yingli Green illetve az Adidas papírjaiból vásárolnék is, valamint 95-96 dollár körül lecsapnék egy kis McDonald’s-ra is. Tartsák a DAX shortokat is, ha 9.000 alá menne valamikor, egy követő stoppal nem engedném vissza 9.000 fölé.

Devizapiaci „pénznyomtatók” sávosan építhetik az EUR/HUF long pozíciókat illetve 220 Ft körül vagy alatta óvatos, sávos USD/HUF longokat is „nyomtathatnak”. Ha valaki az ECB pénznyomtatásra spekulál,kifejezetten jó lehet az USD/CHF longok gyűjtögetése 0,885 alatt sávosan. Továbbra is aktuális az EUR/CHF longok vétele,tartása 1,22 alatt. Az EUR/USD devizapárt meg hagyják meg az ipari „nyomtatóknak”.

Továbbra is kísérjék figyelemmel az OTP euró alapú kötvényeit olyan megtakarítások elhelyezésére, amit euróban szeretnének eszközölni. „Kardiológus által nem kezelt” befektetők akár a jövőre lejáró venezuelai államkötvénybe is befektethetnek kis csomaggal. Hosszabb távra, TBSz számlára „nyugdíjelőtakarékossági „ szándékkal érdemes lehet a dolláros magyar állampapírokat vásárolni.

Az izomláz és egy nyomtatott könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Spekulációk hete

 2014.04.02. 08:35

Ezen a héten több dolog miatt is spekulációs lehetőség mutatkozik a befektetők számára. Egyrészt csütörtökön tart kamatdöntő ülést az ECB, ahol a befektetők esetleges monetáris lazítással kapcsolatos spekulációik miatt vehetnek fel különböző piaci pozíciókat. Sokan arra számítanak, hogy valamilyen euró gyengítő döntést hoznak az ülésen. Vasárnap pedig nálunk tartanak országgyűlési választásokat. A politikai részébe nem mennék bele, ugyanakkor a befektetők természetesen gondolkodhatnak a választási eredmények hétfői piaci hatásaira, akár a részvény-, akár a devizapiacon. Tőkepiaci tippmix, tétre, helyre,befutóra…

 

Nézzük a piacokat:

Általánosságban elmondható, hogy inkább készpénzben ülnék, és megvárnám a hétvégi eseményeket.

OTP: Új pozíciókat nem vennék fel, ha van nyereséges papír,akkor eladnám, és az eredményt realizálnám.

MOL: A nyereséges csomagokat eladnám, a többit viszont tartanám, kivárnék vele.

Richter: A nyereséges csomagoktól itt is megválnék.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy papírjait. Az FHB papírokból, amennyiben megközelíti az 1.000 Ft-ot, kiszállnék.

A nemzetközi részvénypiacokon egyre jobban figyelemmel kísérném a közelgő 2014-es labdarúgó vb szponzorainak papírjait. Amennyiben szeretnének ilyen vb portfóliót készíteni, akkor a jelenlegi szinteken óvatosan vásárolnék már a Yingli Green papírjaiból, esetleg egy kisebb csomagot vennék az Adidasból is.

Devizapiaci „speki sneciknek” érdemes lehet a jelenlegi 310 Ft alatti szinteken sávosan az EUR/HUF longokat keresni, esetleg 220 Ft felé közeledve vásárolni az USD/HUF longokból is. Továbbra is venném, tartanám a „kisnyugdíjas” EUR/CHF longokat 1,22 alatt illetve a csütörtöki ECB ülésre spekulálva figyelhetik, vásárolhatják sávosan az USD/CHF longokat is a jelenlegi 0,883-as szinten vagy alatta.

A devizában megtakarítók féltő tekintetüket továbbra is tartsák az OTP euró alapú kötvényein, de gondolkodhatnak a dolláros magyar állampapírok vásárlásában is, ezek főleg hosszabb távra, TBSZ számlára tűnnek jó befektetésnek. „Vídia” keménységű befektetők pedig akár a jövőre lejáró venezuelai euró alapú kötvény „boldog-alvásmentes” tulajdonosai is lehetnek.

 

Az izomláz és egy Soros György könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A „fogyó hold” canyon-ja

 2014.03.26. 08:47

Tegnap újra csökkentette az MNB a jegybanki alapkamatot, ami most 2,6%. Az indoklás pedig olyan ködös, hiszen azt írják, hogy még látnak teret további kamatvágásra, de ha a nemzetközi helyzet fokozódik, megállnak. (A Hold sem nő, meg egyre szűkül a canyon is, amiben lovagolnak Indiana Jones után szabadon.) Erre varrjon gombot a befektető. Szintén érkeztek hírek az ECB háza tájáról, ahol egyre inkább körvonalazódni látszik, vagy annak látszó nyilatkozatok látnak napvilágot, hogy esetleg az európai központi bank is rászánhatja magát erősebb monetáris lazításra. Ennek igazából a dollárerősödésre váró (vágyó) spekulánsok tömege örülne nagyon. Az, hogy így lesz-e, kiderül a következő ECB kamatdöntő ülésen…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A stratégia továbbra is az lehet a papírban, hogy negatív piaci mozgások közepette az esésben sávosan (3.850 Ft-tól lefelé) bele lehet (kell ?!) venni és egy-két korrekciós napon pedig a nyereséges pozícióknak a fenekére kell verni. Valamint maradjon mindenképpen valamennyi puskapor mindig szárazon.

MOL: Az árfolyam szerintem továbbra is az „Adria” foglya, akiknek van, tartsák továbbra is, akiknek nincs szerintem vásároljanak bele, és tegyék félre az INA sztori végkifejletéig.

Richter: Hektikusan mozog, hasonló stratégia követhető benne, mint az OTP-ben.

FHB: Amennyiben megközelíti az 1.000 Ft-ot, továbbra is kiszállást javasolnék belőle.

Akiknek van Danubius és PannErgy csomag, továbbra is tartsák meg azokat.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is tartanám a Dax shortokat, figyelném a labdarúgó vb szponzorainak részvényeit, és „nagy” spekiknek érdemes lehet óvatosan figyelniük a közösségi cégek részvényeire, azt vizslatva, mikor durran ki a lufi bennük.

Devizapiaci csillagászok a jelenlegi szinteken óvatos EUR/HUF longokat kereshetnek, és közben morfondírozhatnak azon,” mennyi pénzt kell kitargoncázni és elégetni a kazánban”, hogy ilyen meleg legyen a forint. Az EUR/CHF párban továbbra is 1,22 alatt longokat keressenek, illetve egy erőteljesebb dollárerősödés esetén még jobban pöröghet az USD/CHF long, úgyhogy 0,88 alatt mindenki itt is a longokat keresheti pénzének megfelelő nagyságban, kitettségben. Az EUR/USD-t pedig hagyján meg a Hubble teleszkópot kezelőknek.

A csökkenő forint kamatot miatt továbbra is kiemelten érdemes figyelni euróban megtakarítani szándékozóknak az OTP euró kötvényeit. Valamint érdemes hosszú távú „nyugdíj előtakarékosságként” a magyar dolláros államkötvények felé kacsingatni.

Az izomláz és egy Indiana Jones DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

FED-re várva

 2014.03.19. 09:26

Mivel egyelőre a krími helyzet nem terjedt tovább a félsziget határain kívülre, ezért a piacokat rövidtávon újra a gazdasági folyamatok kötik le. Minden szem a mai FED döntésre figyel, lesz-e valami változás a tapírral kapcsolatban, vagy megy minden a maga útján, ahogy azt eltervezték. Érdekes lehet, ha az esetleges későbbi amerikai kamatemeléssel kapcsolatban nyilatkozni fog a testület. Este minden kiderül…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki a múlt héten sávosan belevett a papírokba, jól tette, most ebben a pozitív korrekcióban nyereséget realizálva ki is szállhatnak a papírból, és várhatnak egy kicsit, merre indul tovább a részvény.

MOL: „DEA” pakett nem lesz a Molé, ennek ellenére továbbra is venném, tartanám, mert véleményem szerint orosz cég nem fog tudni beszállni az INA-ba, így a horvátoknak a MOL-lal kell egyezkedni,megegyezni.

Richter: Itt is igaz az, amit az OTP-vel kapcsolatban gondoltam. Aki az esésben sikeresen bevásárolt, az most az emelkedés közepette nyereséggel realizálhatja a tranzakcióit.

FHB: Ha esetleg megint megközelíti az 1.000 Ft-ot, akkor, aki eddig nem adta el, eladhatja. Rövidtávon jelentősebb emelkedés egyelőre nem látható.

A meglévő PannErgy és Danubius pakkokat továbbra is tartanám.

A nemzetközi részvénypiacon a 2014-es labdarúgó vb szponzorait figyelném, és aki 9000 pont alatt nem tudta, vagy nem akarta még kicsukni a DAX shortjait, az tartsa a következő lejtmenetig.

A devizapiacon tevékenykedők, akik bátrak voltak, és a múlt héten nyitottak 313-314 környékén shortokat, azok most nyereséggel kicsukhatják, vagy egy követő stoppal bevédhetik nyereségük egy részét. Ha a jövő keddi MNB ülés előtt 310 Ft alá esne, óvatos longokat nyitnék. A „kisnyugdíjas” EUR/CHF longok továbbra is ajánlottak, ugyan úgy mint az USD/CHF longok. Az EUR/USD párban este akár jelentősebb mozgás várható, azt inkább kerüljék el.

Aki euróját a kötvénypiacon helyezné el, továbbra is kísérje kiemelt figyelemmel az OTP euró kötvényeit (Csókolom Sanyi bácsi! Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Önnek minden OPUS kötvénytulajdonos nevében :) ), hosszabb távú dolláros befektetők pedig kedvező hozammal képezhetnek „önkéntes nyugdíjalapot” a magyar dolláros államkötvényekkel.

 

Az izomláz és egy Gazdálkodj Okosan társasjáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Bunkócska

 2014.03.12. 08:42

„Hej te bunkócska te drága, hej te eleven fa gircses-görcsös ága, Te drága…! Segíts most!” Talán erre a bunkócskára lehet várni, hogy megoldódjon a krími helyzet, és kicsit oldódjon a geopolitikai feszültség a közelünkben. Bár szerencsére a fegyverek helyett egyelőre száj karate megy, de nem tudni, meddig bírják az idegek. A szankciók minden fél számára problémát okoz(hat)nak. Bár a probléma megoldása még nem látszik, bízzunk benne, hogy a népek okos vezetői kitalálnak valamit. Talán egy-egy kupica (üveg?) vodka mellett könnyebben menne az egyezkedés…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is az esésekben sávosan belevennék, és amikor van egy pozitív korrekció, a nyereséges csomagokat realizálnám is. Annyi puskaport azért hagyjanak, ha esetleg 3.300 Ft környékére is lenézne, ott is tudjanak vásárolni.

MOL: „DEA” versenyben van még a MOL. Nyilván megtervezték, ha esetleg nyernek, honnan teremtik elő a vételárat, még akkor is, ha az INA sztori nem oldódik meg. Én továbbra is venném, tartanám a papírt.

Richter: Talán már egy kicsit túleste magát, úgyhogy nagyobb portfóliókban mindenképpen vásárolnék belőle, és ahogy az OTP-nél is gondoltam, itt is a nyereséges csomagokat érdemes realizálni.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy részvényeket.

A nemzetközi piacon, bár még lehet, hogy néha még lélegeztető gépre is szükség van, de már tud „saját tüdővel is lélegezni” a DAX short. Még tartsanak ki „egy kicsit”. Szép lassan, de biztosan haladunk a foci vb felé, így ne veszítsék továbbra sem szem elől a vb szponzorok részvényeit.

A devizapiaci „bunkócska forgatók” figyeljék az EUR/HUF shortokat. Nagyobb portfóliókba 313-314 Ft körül is nyithatnak shortokat, viszont figyeljenek rá, ha az euró áttöri ezt a szintet, akkor lehetséges a 317-320 Ft-os szintek elérése is első körben. Maradjon muníció erre a szintre is, valamint az esetleges finanszírozásra is. Az USD/HUF shortok pedig 230 Ft vagy felette mutathatnak szép képet magukról. Továbbra is keresném a „kisnyugdíjasok” EUR/CHF illetve USD/CHF longjait. Az EUR/USD-t pedig hagyják meg a nagyobb „bunkócskáknak”.

Akinek jelenleg is rendelkezésre áll euró, és kedvező feltételekkel szeretné befektetni, továbbra is keressék az OTP euró alapú kötvényeit.

Az izomláz és egy orosz népdalgyűjtemény CD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

zsebeskép.jpgÍgy szólt Bicska Maxi Brecht Koldusoperájának végén a közönséghez : "Hölgyeim és Uraim. Egy hanyatló társadalmi réteg hanyatló képviselőjét látják most maguk előtt. Minket, egyszerű polgári kézműveseket, akik csak feszítővassal dolgozunk a kiskereskedők páncélszekrényein, elnyelnek a bankok mögött álló nagyvállalkozók. Mi egy tolvajkulcs egy részvényhez képest? Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?

A szélhámosok, csalók különös vonzalmat éreznek a pénz iránt. Mások kifosztására, megkopasztására leleményesebbnél leleményesebb trükkök garmadáját találták ki. Némely furmányos találmány új köntösben újra és újra megjelenik, itt sincs új a nap alatt. A bankok és ügyfeleik rendszerint áldozatok a kifinomult módszerek által, de a bankok sem csak áldozatok, sőt! Amennyiben a bankok követnek el tisztességtelen dolgokat – mert ők sem teljesen szeplőtelenek- azt jóval finomabb szóval illetik: árfolyam manipuláció, megtévesztés…

„Nem Pesten történt, amit hallotok, Ott ily regényes dolgok nem történnek.” A cikk írásakor felmerült az a kérdés, hogy magyar példákról írjak-e? Egyfelől a nemzetközi példák bőven szolgáltatnak témát, másfelől a mostanság tapasztalható bankellenesség szócsöve nem kívánok lenni. André Kosztolany, a neves tőzsdei spekuláns az vallotta, ha gourmanként finom ételekre vágyik Párizsba utazik, ha operát szeretne hallgatni, akkor meg sem áll németföldig, ha üzletről van szó, akkor pedig irány Amerika!

Az elmúlt század fordulóján, Joseph Weitl, akire a „Sárga Kölyök” nevet ragasztottak szélhámos ismerősei, nem vesződött ormótlan bankrablással, illetve nem volt annyi tőkéje, hogy bankot alapítson. Terve valahol középúton volt a kettő között. Amikor Indiana államban a Muncie településen a Nemzeti Kereskedelmi Bank megszüntette fióktelepét, ő lelkes és lefizetett segítőivel másnap be is költözött a helyére, hogy ott egy új bank kínálja szolgáltatásait. Egy kisebb hírverés után elterjesztette, hogy az új kereskedelmi bank várja a megszűnt intézmény régi ügyfeleit, változatlan helyen, de nagyobb betéti kamatokkal. Az ügyféltér tele volt az újdonsült kliensekkel, s a lefizetett statisztákkal. A Sárga Kölyök egyszerűen a pénztári pultban fogadta a befizetéseket. A legendás svindler két kisebb, bizonyítható vétségért töltött csak el rövidebb időt a rácsok között, száz éves korában távozott az élők sorából.

Az elmúlt hónapokban számos bank tevékenységéről lebbent föl a fátyol egy rövid időre, hogy manipulálták az árfolyamokat. A manipuláció nem szép dolog, ne kerteljünk, egyenesen törvénybe ütköző, mégis a bankóriások peren kívüli egyezséggel és tetemes bírsággal megúszták. A sor elég hosszú, hogy minek az árfolyamát térítették el: a londoni bankközi kamatlábat, az olaj, az arany árfolyamát, deviza keresztárfolyamokat…Ergo: amivel kereskednek, minden olyan dolgot, amihez egy számot lehet rendelni. Az egyik legtöbbet emlegetett bank az amerikai J.P. Morgan, (a világ nagy vezető bankházai is rendre szerepet vállaltak ebben sajnálatos módon) amely a tengeren túli kontinens egyik leghatalmasabbika. Története, eljárása nem egyedi, ez a kiragadott példa azért jól szemlélteti a világ nagy bankházait.

John Pierpont Morgan (1837-1913) 1860-ban alapította bankját. Az időzítés szerencsés, a polgárháborúval kapcsolatos kereskedelmi ügyletekbe azonnal bekapcsolódik, a győztes Észak ipari vállalatai mellett más bankok is az ellenőrzése alá kerülnek, a század végére kevés olyan terület van a new yorki tőzsdén, amivel ne állna kapcsolatban. Részt vesz a fontos vasútvonalak építésében, s amikor a vasúti részvények pánikszerű összeomlása bekövetkezik, ő felvásárolja a csődbekerült társaságokat, és hat nagy társasággá osztja őket. A tranzakció 10 milliárd dollárba kerül, s 1040 társaságot vásárol föl. Pár évvel később a csőd közelébe tartó bankrendszer megmentője már, amin nem mellékesen keres is (50 millió dollárért vásárol föl 1 milliárdnyi részvénypakkot). Nemzetközi befektetései között emlékezetes az angol White Star Line hajótársaság megszerzése. Nem az ügylet volumene miatt, hanem ez azért érdekes, mert ez a társaság gyártotta a Titanicot. A tragikus első úton való részvétet pár nappal az indulás előtt Morgan lemondta. Bankja a huszadik századi bankválságai, tőzsdekrachjai között jól lavírozott, az elmúlt évek sok milliárd dolláros gigantikus büntetései sem jelentettek jéghegyet az üzletmenet szempontjából.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, hogy ez a pénzügyi gólem mi mindenért kapott bírságot. 2005-2007 között elsőrangúnak minősített kötvényeket bocsátottak ki, nem elsőrendű (subprime) és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével. Olyan értékpapírokat adtak el a válság előtt a befektetőknek, amelyek bedőlésére játszott.

A JP Morgan húsz éven át volt a Bernard Madoff Investment Securities LLC elsőszámú bankja. Miközben a brit hatóságoknak megküldte aggodalmait Madoff tevékenységéről, hazájában ezt elfelejtette. Ki Bernard Madoff? A világtörténelem legnagyobb piramisépítője: 65 milliárd dolláros pénzügyi piramiscsalás megalkotója.

tolvajok.jpgA piramis módszer az egyik legelterjedtebb módszer. Emlékeznek rá, amikor hazánkban a rendszerváltozás hajnalán először jelent meg? Postai csekken kellett feladni a pénz egy ismeretlennek, s várták az égből jövő meggazdagodást. Ha volumenében nem is a legnagyobb, de a legtöbb embert építő piramist Albániában építették. Az országba tévedő világjáró, ha nem is Enver Hodzsa szülőházára és a végtelen betonbunkereket kívánja megtekinteni, számos érdekes látnivalót találhat a lenyűgöző tengerpart mellett: Artemis tiszteletére felállított kolostorrom, az „ezer ablakok” városának nevezett Berat, ókori romok, iszlám és katolikus műemlékek sokasága. Artemisz a Hold és a vadászat szűzi istennője volt. A gátlástalan játékszervezők egy egész országot vadásztak le Albániában! A kilencvenes években közel félmillió albán dolgozott külhonban, s utalta haza szerény apanázsát az otthon maradottaknak. Havi 40-50%-os hozamot ígértek, aminek eredményeként 1997-ig 1,2 milliárd dollárt fektettek be, ami feletébb magas szám egy hárommilliós lakosú országban. A médiumok csak fokozták az őrületet, amikor a főszervezők a politikussal paroláztak. A maradék hezitálók sem maradtak szüzek, csatlakoztak a meggazdagodni vágyókhoz. Az embereket könnyebb volt hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket.

A végjáték tragikus lett: az ország kétharmad ment csődbe a játék következtében, az emberek az utcán követelték jussukat és az igazságot. Szükségállapotot vezettek be, a zavargásokban kétezren veszítették életüket. A nemzetközi szervezetek hétezer kéksisakost küldtek a rend helyreállítására, s a Világbank programja kellett ahhoz, hogy az ország talpra tudjon állni.

Piramisjátékokat azóta is szerveznek rendületlenül, nincs oly év, hogy egy kettőre ne kerülne a híradásokba, főként úgy, hogy az Internet lényegesen megkönnyítette az elkövetők dolgát. Minden ilyen szisztémán alapuló módszer Ponzi köpönyegéből bújt ki. Ki is volt Charles Ponzi? Elmesélem.

1907-ben Montreálban segédpénztárosként kezdte kétes karrierjét a Banco Zarossi intézménynél. A bank a szokásos kamat kétszeresét fizette az olasz bevándorlóknak. A bank kétes ingatlanügyeit a befektetők pénzéből finanszírozták, a csőd elkerülhetetlen volt. Zarossi, a főnök külföldre távozott, az apa nélkül maradt családot Ponzi támogatta, náluk is lakott. A nagy dobás előtt még „hősünknek” pár évet még a rács mögött kellett töltenie, csekkhamisítás és embercsempészet miatt. A fenomenális ötlet a szabadul után levél formájában jött Spanyolországból. Egy Itáliába postázandó levelet kellett feladnia, ami tartalmazott egy nemzetközi válasz postaszelvényt, ami fedezi a külföldről érkezett levélre küldött válasz postaköltségét. (A külföldi ország postai tarifái alapján volt ez meghatározva, de átváltható volt a fogadó országban érvényes tarifák szerint.) Ez egy egyszerű arbitrázs: a két ország közötti postai díjszabásban értékkülönbség volt, főként azért, mert a háború után a líra elértéktelenedett. Az itáliai válaszkuponokkal az USA-ban névértéknél értékesebb bélyegekhez lehetett jutni. A nyereség 400% - terjesztette ő maga és az ügynökei hada, s 45 napra 50%-os hozamot garantált cége, a Securities Exchange Company. (A sztori alapja igaz is volt elvileg, de ne feledjük, hogy az igazság és a féligazság között akkora a különbség, mint villanyégő és a cserebogár között.)

A kuncsaftok tömött sorokban jöttek, a pénzügyi zseninek kikiáltott Ponzihoz, s emígyen 10 millió dollár vándorolt hozzá. A vég kezdetét az jelentette, amikor egy elemzés megdöbbentő dolgokra jutott: saját maga egy huncut centet se fektetett üzletébe, illetve befektetési alapjában 160 millió postai válaszkuponnak kellene lennie, miközben a postai hatóság arról adott tájékoztatást, hogy mindösszesen 27 ezer volt forgalomban. A példa nélküli csalásnak 17 ezer áldozata volt, 4 millió dollár volt kimutatható. Mivel nem volt amerikai állampolgár, így kitoloncolták, hogy hazájában töltse le jól megérdemelt büntetését. A Vulcania utasszállító hajóra bevándorlási tisztek kísérték, néhányan még a csomagját is cipelték. A börtönévek után emlékiratai megjelentetésének finanszírozására részvényeket bocsátott ki, száz darab 20 dolláros részvényt. A terjesztést 100 %-os jutalékkal kívánta ismerőseinek honorálni- kutyából nem lesz szalonna, gondolnónk. A könyv kiadása nem sikerült, nem volt miből kifizetni a nyomdát, ezért az összes példányt bezúzták, s csak egyetlen géppel írt történet maradt meg, amit a történések hazájába, a kongresszusi könyvtárban őriznek. Élete Dél-Amerikában ért véget, egy szeretetotthonban.

filmszalag.jpg

filmszalag.jpg

filmszalag.jpg

 

 

Szélhámosok széles vásznon

A megfilmesített történetek a tőzsde világából egyfajta csalóka, torz képet festenek a valóságról, másfelől nagyon is valóságosak. A legutóbbi Scorsese mozi, A Wall Street farkasának (2014) is alaptörténete megtörtént. Jordan Belfort nem középiskolás fokon űzte a megtévesztés, a manipuláció és egyéb más köztörvényes tőzsdei ténykedését. A szédületes karrier előtt hússal kereskedett, házalt, ott kamatoztatta kivételes rábeszélő képességét. A pénz szaga egy brókercégnél csapta meg, ahol sok időt nem tölthetett, mert a 87-es tőzsdekrach egy rövid időre eltérítette a tőzsdei parkettől, ugyanis a cég csődbe ment. Egy kis cégnél azonban hamar elemére talált; centes részvényeket sózott rá a gyanútlan kuncsaftokra, olyan társaságok részvényeit, amelyek csak álmodhattak komoly tőzsdei szereplésről. A jutalék viszont 50% volt! Ezért bizony a meggyőzés minden fegyvernemét be is vetették a brókerek. Megalapította saját cégét, a Stratton Oakmontot, ahol tökélyre fejlesztette az értéktelen részvények eladását a gyanútlan áldozatoknak. Az árfolyamok mesterséges felpumpálása, bennfentes kereskedelem, tőzsdei csalás egészítette ki az ősi, de annál kifizetődőbb módszert. 110 millió kárt okozott, de egy vádalkunak köszönhetően 22 hónap börtönnel megúszta. Az értéktelen részvényekből légvárat építettek, s a tőzsdei légvár építése ugye akkor kifizetődő, ha az alapjai lerakásánál szorgoskodunk. Csakhogy ez is illegális.

Egy másik történetben egy magát tehetségesnek valló fiatalember az 1762-benalapított Barings Bankot vitte egymaga csődbe. A szingapúri tőzsdén kötött határidős ügyleteket, anélkül, hogy a felettesei ténylegesen tudták volna a spekuláció kimenetelét, a cég kontójára. A történet 1,4 milliárd dollár veszteséggel zárult. A királynő bankjának is nevezett társaságot ezek után az ING vette meg jelképes 1£-ért. A filmet Csődtömeg (1999) címmel vetítették a mozik.

Hasonló történetek manapság is előfordulnak, hogy a felelőtlen alkalmazottak kenyéradójuk tőkéjét veszítik el. Ha ezek a tranzakciók jól végződnek, akkor gigantikus bónuszok kerülnek kiosztásra, ha nem, akkor a bűnbak az elkövető. Mert nagy veszteségeket ugye el lehet titkolni a mai kor és vállalatirányítási rendszerekben…A Londoni Bálna néven elhíresült JPM kereskedő nemrég 6 milliárd dollár veszteséget hozott össze ügyleteivel, amiért bankját az ellenőrzés hiányosságai miatt meg is bírságolta a felügyelet. A legutóbbi válságban a Société Générale brókerét fülelték le, engedély nélküli ügyletekért: ott 5 milliárd dollár kár volt. Öt év börtön és a kár megtérítése lett a következménye.

A Brókerarcok (2000) film pedig az üzletkötők gátlástalanságát, a megtévesztés és becsapás iskolapéldája. Igazi amerikai film, de volt már rá precedens, hogy a filmből elesett módszereket a magyar pénzügyi életbe ültették át. Végül a tőzsdefilmek klasszikusa 1987-ből (Oliver Stones rendezésében, Michael Douglas, Charlie Sheen felejthetetlen alakításával): a Tőzsdecápák. Az ezen témában született filmek alfája és omegája, minden túlzás nélkül; ezt minden tőzsdés-bankár rongyossá nézte már VHS kiadásban is. A film nem mostani, a mobiltelefonok még aktatáskányiak, a kereskedő előtt lévő monitorok is még monokromok voltak. A tőzsdecápát csak egy dolog érdekli: a siker, s tudja, hogy minden megvásárolható. Még az információi is, az emberek is. Fejből idézik sokan a szállóigévé vált mondatokat a film szereplőitől: - a pénz nem alszik, - a mohóság jó, - a legértékesebb, amit ismerek, az az információ. A manipuláció és megtévesztés iskolapéldája a film, de az igazságnak győznie kell, s a főhősöknek el kell nyernie méltó büntetését, legalább is a hollywoodi filmes opusokban.

 A svindlerek hada a javunkat akarja. Szó szerint. Számtalan módszerrel próbálják meg tőrbe csalni, megrövidíteni a befektetőket. Az igazi nagypályás dolgokat azért bankok, szép üvegpalotáiban követték el, részvénytársasági köntösbe bújtatták a nagy átveréseket.

Jó tanáccsal miként is szolgálhatnék? Egyszerűen hallgassanak a józan eszükre, kérjék ki más emberek véleményét, ha szükséges. Egy biztos: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, rendszerint nem is az. Így, pár érdekes történtből okulván, vadászatra fel! Irány a hozamvadászat és a biztonságos helyek becserkészése, mert a pénzünkkel valamit mégiscsak kezdeni kell, s közben áldozzunk is Artemisz istennőnek, hogy vadászból ne űzött vad legyen!

Sz.A.

Címkék: portfolioblogger

No, megállj csak…

 2014.03.05. 08:50

Valahol Oroszországban egy Elvtárs megérdemelt pihenését töltötte tévéje előtt, ahol párhuzamosan nézte kedvenc rajzfilmjét, és az ukrán eseményeket. Elaludt. Egyszer csak egy kiáltásra riadt fel álmából. „…Nu pagagyi!” A rémület után kitörölte az álmot a szeméből, ránézett a tv-re, ahol már csak az ukrán események mentek. Aztán megkezdődött az orosz „hadgyakorlat”. A viccet félretéve, az elmúlt napokban intenzív mozgás jellemezte a piacokat, ami talán egy kicsit szolidabbá vált mostanára. De felkészülhetünk arra, hogy ilyen intenzív mozgások bármikor lehetnek a tőzsdéken. Maradjon száraz puskapor is a lőszerraktárban. Ma hamvazószerda is van. Tanulság lehet mindenkinek, politikai és gazdasági játékosnak egyaránt a következő mondat: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. Remélem, mindenki szem előtt tartja ezt…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Hektikus mozgásokat tapasztaltunk a papírban az ukrán események miatt. Remélem sávosan vásároltak belőle, és ezeket a sávos vásárlásokat, legalábbis egy részét már nyereséggel realizálni is lehetett. Továbbra is, ha nyereséges pozíciójuk van, vigyék el a profitot, nagy esésben pedig sávosan vegyenek bele.

MOL: Talán köszönetet lehet mondani az ukránoknak, akik miatt valószínűleg az orosz medve nem tudja magához ölelni az INA-t, így a horvátoknak (bár most éppen hallani amerikai irányt) szerintem nem marad más hátra, mint megegyezni a MOL-lal. Talán ez lenne mindenkinek a legjobb. Meglátjuk. Vegyék,tartsák továbbra is.

Richter: 3.850 Ft vagy alatta továbbra is jó belépési lehetőség lehet, főleg nagyobb portfóliókba.

FHB: 1.000 Ft környékén én mind a régebbi, mind az új vételeket realizálnám.

Nemzetközi részvénypiacokon, ha még áll a DAX shortjuk, és tudják, tartsák továbbra is, valamint figyeljék a 2014-es VB szponzorok részvényeit is, közeledik a brazil világbajnokság.

Devizapiaci nyuszik, ne ijedjenek meg a farkastól, főleg akkor, ha óvatosan dolgoznak az EUR/HUF párban. Ha esetleg 310 Ft alá esne, 307-308 Ft körül longokat nyithatnak, 313-314 Ft körül óvatos shortokat építhetnek ki, felfelé sávosan. USD/HUF párban 230 Ft körül kezdhetnek shortol(gat)ni. Az EUR/CHF illetve az USD/CHF párokban továbbra is a „kisnyugdíjas” longokat keresném. Az EUR/USD devizapár meg maradjon meg a medvék, farkasok számára.

A kötvények piacán az elmúlt napokban jó lehetőség mutatkozott az OTP euró kötvények vásárlására, eladott csomagok visszavételére. Aki eurójával kötvényben gondolkodik, továbbra is ajánlott ilyen típusú kötvények vásárlása, valamint „nyugdíjelőtakarékosság” keretében érdemes lehet a 2041-es dolláros magyar államkötvény gyűjtögetése.

Az izomláz és egy No megállj csak DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger