Tanulni, tanulni, tanulni !

 2015.04.22. 08:41

учиться и учиться. Tanulni és tanulni. Inkább így hangzott el az a híres mondat Lenin szájából, mint a címbeli legenda,ami mint később kiderült nem is tőle származik, hanem Sztálintól. De koncentráljunk Leninre. A mai napon született 145 éve. Az 1922-ben megalakult Szovjetunió első vezetője lett. Korai halála megakadályozta politikai pályájának kiteljesedését, és nagy kérdés, ha nem hal meg ilyen korán, merre haladt volna a világ szekere, esetlen Sztálin nélkül. A mondás annyiban megállja a helyét, hogy a piacokon is tanulni és tanulni mindig lehet, és kell is. Nincs egyforma emelkedés, nincs egyforma válság, mindig idomulni kell a befektetőknek a helyzethez. Valamint ne felejtsék el, ahogy a történelemben, a tőkepiacokon sincs mi lett volna ha….

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki az elmúlt időszakban tudott belőle venni, és megvan még neki, annak érdemes folyamatosan a profitot bevédeni követő stoppok segítségével.

MOL: Úgy néz ki egyelőre a 15.200 Ft erős neki, onnan megint visszapattant. Itt is ajánlott a profit bevédése a követő stop használatával. Örülök aki vett belőle, és tartotta.

Richter: Itt is kísérném az árfolyamot felfelé, ha van meglévő papír. A hosszú távú vételek a jóval alacsonyabb szintekről úgy néz ki szépen beértek.

A kisebb papírok közül továbbra is kitartanék a Danubius és a PannErgy mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon minden igen magasan van, ezért ott kivárnék. Meglévő papírokkal itt is bevédeném a profitot. Esetleg egy Wizz Air korrekcióban,amikor az árfolyam visszajön 1.400 penny környékére, belevennék.

Továbbra is gondolkodnék az olaj vételében, bár az elmúlt egy hónapban jelentősen emelkedett a 44 dolláros aljhoz képest. Akinek van, realizálhat is akár ezeken a szinteken, és 50 dollár vagy alatta újra sávosan beszállhat. (tőkeáttétel nélkül)

A devizapiacon továbbra is a 300 Ft alatti szinteken euró vételeket eszközölnék, 1:1 környékén továbbra is figyelném az EUR/CHF longokat (minden eddigi csalódás ellenére).

Az izomláz és egy Lenin szobor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kiskirályok

 2015.03.18. 11:31

694 éve ezen a napon halt meg Csák Máté, a III. András utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének tartományura. Mennyi idő telt el azóta, de mintha ez a „tartományúri” „kiskirályi” státusz mégsem veszett ki sem a köztudatból, sem a gazdasági,politikai életből. Nyilván a háborúkat már virtuális csatatereken vívják, de a „vérveszteségek” itt is óriásiak lehetnek. A mai napon a FED-re érdemes szegezni a piacon a szemeket, mit lépnek kamatfronton.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A jelenlegi árszinteken továbbra is inkább eladó lennék, vagy követő stopokkal védeném a meglévő profitot. Vételekkel kivárnék.

MOL: A meghirdetett kifizetni kívánt osztaléktömeg kb. 500 Ft –nyi osztalékot feltételez. Továbbra is venném, tartanám, az eső olajár ellenére.

Richter: 3.750 Ft vagy alatta sávosan vételeket keresnék benne.

Továbbra is tartanám a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon az osztalékfizetési időszak előtt továbbra is a magas osztalékkal kecsegtető részvényeket keresném.

A devizapiacon sávosan továbbra is az EUR/HUF longokat vásárolnám, és amennyiben nyereségesek, követő stop segítségével megvédeném a profit egy részét. Kicsit nagyobb kockázatot vállalók pedig figyelhetik az EUR/SEK longokat is 9,15 környékéről, vagy ennél az értéknél lejjebb.

A mostani olajáresés hosszabb távra jó beszállási lehetőséget biztosít. De továbbra is hosszabb távra gondolkodóknak javasolt, sávosan vásárolva, tőkeáttétel nélkül.

Aki az olcsón vásárolt eurót szeretné befektetni, azoknak továbbra is ajánlott az OTP (csókolom Sanyi bácsi, boldog születésnapot kívánunk!) euró kötvények vásárlása. Kedvező az elérhető hozam, még a jelenlegi árfolyamok mellett is.

Az izomláz és egy történelemkönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Chaplin

 2015.03.04. 08:55

A mai napon 40 éve ütötte lovaggá Erzsébet királynő Charlie Chaplin-t. A toprongyos csavargó emlékezetes figurájával örökre beírta magát a filmművészet halhatatlanjai körébe. Kicsit ilyen bizonytalan toprongyos csavargónak tűnik most a piac is, meg némának is, mert egyelőre nagyon irány nélküli az egész kereskedés. Lehet, hogy valamire vár a piac, és utána megszakad a némaság. Görög csőd, ukrán csőd, ECB pénznyomda? A lehetőségek szélesek, az idő eldönti, mi valósul meg belőle…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Pénteken eredmény. Aki spekulálni szeretne, az a pénzének 30-40%-át elköltheti 4.150 körül vagy alatta, a többivel várja meg az eredményt.

Mol: Továbbra is venném, tartanám. Nagy kiugrás sajnos csak az INA sztori lezárása után lehet, viszont osztalékra lehet spekulálni.

Richter: Továbbra isi azt gondolom, a 3.650 Ft vagy az alatti szinteken sávosan érdemes vásárolni belőle, főleg nagyobb portfóliókba.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a PannErgy és főleg a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon várják meg a holnapi EBC döntést. Viszont ettől függetlenül továbbra is a magas osztalékot fizető papírokkal szemeznék.

A devizapiacon remélem voltak, akik mertek bátrak lenni, és vásárolgattak EUR/HUF longokat. Akinek van nyereség rajta, egy követő stoppal mindenképpen védje be.

Továbbra is gondolkodhatnak az olajban ETF vásárlásával, hosszabb távra gondolkodva, nem tőkeáttétellel, hanem 1:1-es kockázattal.

Aki vásárolt olcsón eurót, az továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit. A pénznyomda jó hatással lesz a kötvények árfolyamára, ezért érdemes előtte bevásárolni, és később árfolyamnyereséggel eladni.

Az izomláz és a Kölyök című DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Török világutazó

 2015.02.25. 10:23

Ha már most van a török elnök látogatása hazánkban, akkor legyünk aktuálisak történeteinkben. A mai nap született 404 éve Evlija Cselebi török világutazó, történetíró . Sokfelé utazott, sok emberrel találkozott, élményeit Utazások Könyve című munkájában foglalta össze. Az internet előtti világban az emberek ilyenekből tájékozódhattak a tőlük távoli világokból. Manapság szerencsére, vagy sem az információ pillanatok alatt elér egyik befektetőtől a másikig. Ennek ellenére a híreket, információkat manapság is ki lehet színezni. A színes sokkal hihetőbb, még ha nem is igaz. Ugye milyen sokszor használnak rózsaszínt ehhez? Néha nézzék fehéren-feketén az eseményeket.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Milyen sokat jelent egy görög sajt fecni. Az eredményéig inkább profitot realizálnék, mint pozíciót építenék. Ha csökkenne, 4.150 Ft környékén elgondolkodnék, érdemes-e beszállni.

MOL: Az olajpapír tulajdonosok örömére egy kicsit megindult a részvény. Persze lényeges áttörésre mindenképp az INA sztori megoldása után számíthatunk, de legalább történik vele valami. Aki olcsón hozzájutott az esetleg a profit egy részét védje be stop megbízással. Aki magasabban vették, tartsák továbbra is.

Richter: Egyfelől sajnos, másfelől szerencsére felfelé indult el. Így olcsón jelenleg beszállni nem lehetett, viszont akinek van, örülhet az emelkedésnek. Aki nyerőben van, folyamatosan kövesse, védje a profitot,akinek pedig nincs, legyen résen egy esés esetére, vételi szándékkal.

Tartsák a Danubius és a PannErgy kispapírokat a portfóliójukban.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is kísérjék figyelemmel az magas osztalékhozammal bíró részvényeket.

A devizapiacon nincs nagy mozgás, jelenleg nehéz beszállót találni. Óvatos EUR/HUF longokat lehet érdemes keresni. Az árutőzsdei szekcióban továbbra is az olaj vételében gondolkodnék, tőkeáttétel nélkül ETF segítségével..

Jó áron van az euró, még jó áron vehető az OTP euró kötvény. Győzzék le a tavaszi fáradság első jeleit, keressék a magasabb hozam ismertető jegyeit.

Az izomláz és egy útikönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hamvazószerda

 2015.02.18. 09:06

A mai napra nem volt nehéz témát találni, hiszen adta magát. Ma van hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Ezen a napon a hívők homlokára keresztet rajzolnak az alábbi mondat kíséretében: „Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. A piacok is árgus szemmel figyelik, eljön e a nagyböjt a tőkepiacokon is? Lehetőség van rá, hiszen eddig még nincs megoldás a görög problémára, illetve elég recsegős a tűzszünet az ukránoknál is. Bármi is fog történni, egy biztos, az idei év mindenképpen sokkal intenzívebbnek ígérkezik befektetési szempontból mint a tavalyi volt. Ha az előbbi idézetet átfordítjuk a piacok nyelvére, akkor arra figyeljünk, hogy a piacnak mindig igaza van. Előbb vagy utóbb, de mindig. Legyen hitük a piacban…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Picit mintha túlhúzták volna, az elmúlt időszak „ígérvényeire”. Én korrekciót várnék benne, akinek van még régebbről „beragadt” papír, adja el, és próbálja meg olcsóbban visszavenni. Március elején érkezik az eredménye, érdekes lehet.

MOL: A fővezér megint népszerű, és „keresett” lett. Számottevő mozgást ez miatt nem várok a papírban. Nagy elmozdulás mindenképpen a horvát-magyar szappanopera lezárása után várható. Addig pedig bízhatunk egy jó osztalékban, mint a részvény hozadéka. Venném, tartanám, lezsíroznám.

Richter: Mint az NBA-ben, itt is van kelet-nyugat felhajtás, csak ez nem gála. 3.500 Ft vagy az alatti szinteken azért szerintem erősebb lehet a nyugati hatás. Ezen a szinten vagy alatta mindenképpen vennék akár hosszabb távra is.

Szépen mocorog a Danubius, tartanám továbbra is, ahogy a PannErgy papírokat sem szórnám el. Ha ezekből a papírokból nem a portfólió 100%-t töltötte meg, hanem csak mondjuk 10%-ot, akkor bőven marad pénz nagyobb papírokkal kereskedni.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is figyelném a Hyundai papírjait, 43 euró alatt sávosan vásárolnám. Valamint érdemes figyelniük a magas osztalékot fizető papírokat is. (pl. ENI, Total, Repsol, GDF Suez, Telefonica, Iberdrola, AXA, Allianz)

A devizapiacon nehéz pozíciót felvenni mostanság. Bizonytalan szinteken van az EUR/HUF is, bár ha választani kellene, egy picivel több esélyt adnék a gyengülésnek, ezért inkább longokat keresnék benn. Érdemes lehet figyelni az EUR/SEK longokat is.

Aki kötvényhozamokban nem szeretne „böjtölni”, annak még mindig OTP euró kötvényre kell rárepülni. Most viszonylag kedvező szinten áll az euró is.

Az izomláz és a hit legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A maga felé hajló kéz

 2015.02.11. 08:49

Az elmúlt napok meglepetése nem is az újabb állami bankvásárlás volt, hanem a bankadó tervezett csökkentése. Főleg annak tükrében, hogy az elmúlt időszakban többször is nyilatkoztak róla, hogy szükség van rá, mert a költségvetésnek szüksége van az ebből befolyó összegre stb. Mi változott azóta? Ne legyünk álszentek, nem kaptuk kölcsön egy hétvégére a 100 eurós klisét az ECB-től, tehát a kieső bankadó biztos hiányozni fog, vagyis gondolom nem fog, mert majd más módon nyilván kivetésre kerül, viszont az a kivetés nem fogja érinteni az egyre jobban terebélyesedő hazai tulajdonú bankrendszert. Mert adót senki sem fizet szívesen, ahogy látjuk. De nem mindenki tudja eltéríteni maga elől az adófizetés hógolyóját. Csak Az a kéz. De még ez sem számítana, ha bizakodhatnának az emberek, hogy így akár olcsóbb lehet a bankolás. A bizakodás ingyen van. Még…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: „Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg? Ki tudja hol áll meg, s kit hogyan talál meg?” Nagy meglepetés volt az OTP részvényeseknek az elmúlt pár nap. Aki sávosan vásárolt belőle az elmúlt időszakban, az biztosan keresett vele, még ha nem is a tetején adta el, hanem szintén sávosan szállt ki belőle. Azért azt érdemes végiggondolni, messze még 2016, még el sem fogadták a bankadó csökkentést, meg elég lőporos a világ. Úgyhogy az örömködés mellett nem árt azért az óvatosság is. Akinek volt még magasabbról beragadt pozíciója, most az is ki tud szállni belőle. Ezeken a mostani szinteken a vételekkel kivárnék.

MOL: A surranó pályán szépen komótosan emelkedget. Továbbra is venném,tartanám.

Richter: Nem volt szép az eredménye,nem lenne meglepő egy két célárfolyam csökkentés a közeljövőben. ha ez megtörténne, és egy kicsit lejjebb csúszna a papír,nagyobb portfóliókba sávosan,óvatosan csipegetném.

A kisebb papírok közül továbbra is legyen a bevásárló kosarakba egy kis Danubius és PannErgy.

A nemzetközi részvénypiacon 42 euró vagy alatta újra figyelnék a Hyundai papírjaira, sávos vételekkel.

Továbbra is jó gondolat lehet az olaj vétele, de csak úgy szálljanak bele, ha akár éves szinten is tudják tartani. Ezért még mindig csak a tőkeáttétel nélküli formát preferálnám, ETF (ETC) vásárlásával.

A svájci bicskával szétszabdalt devizapiacon 310 alatt sávosan továbbra is keressék az EUR/HUF longokat. Ha valaki még mer EUR/CHF pozícióban gondolkodni,az figyelje a devizapárt minden olyan esetben, amikor 1:1 alatt van az árfolyam, vételi szándékkal.

Az olcsó euró, a pénznyomtatás mind-mind az OTP euró kötvények irányába mutat. Ne csak ott mutasson szépen,hanem az Önök számláján is. Vegyék, tartsák, örüljenek a kedvező hozamnak.

Az izomláz és egy szent kép legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Mormota nap után

 2015.02.04. 10:39

Bár a héten hétfőn volt a mormota nap,azért ne feledkezzünk meg róla. Sajnos idén is azt jósolta, hogy még hat hétig tart a tél. A piacokon viszont mintha az olvadás jelei mutatkoznának, legalábbis az elmúlt napokban minden megint szépnek tűnik a börzéken. Most éppen nem aggódnak a görögök,oroszok,ukránok miatt. De tudjuk, a széljárás könnyen változhat,érdemes óvatosan kereskedni a továbbiakban is.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Ha át tud menni a 3850-en, akkor akár további emelkedés is jöhet benne. Én továbbra is óvatosan kereskednék benne, emelkedésben realizálnék,elvinném a profitot. Ha esőre fordulna, 3700 vagy alatta sávosan belevennék.

Mol: Most éppen nem akarnak pénzt kivenni az INA-ból. Nagy sakkjáték folyik a papírban. Tartanám,venném.

Richter: Aki olcsón, 3500 vagy alatta vett belőle, akár realizálhat is, bár hosszabb távra is jó lehet. Ízlés szerint cselekedjenek.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a Danubius és a PannErgy csomagokat.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is a nagyobb cégek papírjait keresném, főleg azokat, amelyek magas osztalékot szoktak fizetni.

A devizapiacon sávosan venném az eur/huf longokat.

Továbbra is érdemes vásárolni az olajat, sávosan, etf-ben, tőkeáttétel nélkül. Szerintem idén jó befektetés lehet az olaj a jelenlegi vagy ennél alacsonyabb szintekről.

Aki kötvényben gondolkodik, most kedvező áron vehet eurót, és szaladhat venni otp euró kötvényeket,mielőtt azok ára szalad el.

Az izomláz és az Idétlen időkig DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Klisécsere

 2015.01.28. 09:34

Valami hasonló történik a világban, mint amikor egy autógyárban új modellre állítják át a sorokat. A pénzügyi piacokon pedig az történik, hogy a 100 dolláros klisét kicserélik 100 eurós klisére. Hiszen a múlt héten bejelentett ECB döntés alapján az európai központi bank is „pénznyomtatásba” kezd. Az lesz-e az eredménye, mint a tengerentúlon? Egy masszív pénzpiaci rally? Jó kérdés, az idő fogja eldönteni, mennyire lesz hatásos ez a dolog az öreg kontinensen. Egy biztos, az elkövetkezendő időszak is sok izgalmat garantál a tőkepiacokon, ahol érdemes lesz kellő óvatossággal szemlélődni és kereskedni a piacon, és az SNB példájából okulva nem hinni senkinek és semminek.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Akinek sikerült olcsón venni belőle, az figyelheti a 3.850 és a 4.000 Ft körüli szinteket a profit realizálására. Esésben pedig 3.700 Ft alatt sávosan újra érdemes lehet vásárolni.

MOL:Továbbra is tartanám, venném, akik pedig inkább rövi távra gondolkodnak benne, a múlt heti olcsóbb papírokat 11.000 felett eladhatják.

Richter: Akik nagyobb portfólióba mertek belőle vásárolni, jól tették, ahogy múltkor beszéltünk róla, a gyógyszerekkel kapcsolatos jó hírek tompítani tudják a keleti hideg fuvallatot. Rövidtávon lehet cél a profitrealizálás, de hosszabb távra is van benne fantázia.

A kis papírok közül tartanám a Danubius papírokat. A TVK papírokat pedig tőzsdén adnám el, főleg akinek esetleg még magasabb bekerülési ára van, mint amennyiért most a Mol megvenné,mert így az esetleges veszteséget később a nyereséggel szembe tudja állítani.

A nemzetközi részvénypiacon pozitív hatása lehet a pénznyomtatásnak, ezért nagyobb, jó osztalékot fizető cégek részvényeit keresném.

A devizapiac a svájci daráló óta felbolydult méhkashoz hasonlít, az eddigieknél is óvatosabban kereskedjenek rajta. 310 Ft vagy alatta keressék az EUR/HUF longokat. Bár halmozottan veszélyes lett, de paritás alatt figyeljék az EUR/CHF párt is. Az EUR/USD pár pedig továbbra is a legnagyobbak játéka.

Az olaj hosszabb távra érdekes lehet, de a terméket körülölelő bizonytalanságok miatt csak ETF-ben (nem tőkeáttéttellel, és nem a határidős árupiacon) javasolnám a vételét, sávosan. Az idei évben lehet még fantázia az egyéb árupiaci eszközökben is (pl. búza, kávé)

Aki devizában szeretne megtakarítani, igyekezzen, mert jelenleg kedvező áron tud eurót vásárolni, valamint az európai pénznyomda valószínűleg megtalálja a kedvező hozammal kecsegtető euró kötvényeket is, mint az OTP euró kötvényei. Vegyék, vigyék raktározzák.

Az izomláz és egy Gazdálkodj okosan társasjáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

SNB után ECB előtt

 2015.01.21. 12:59

 Talán még most is mindenki a sebeit nyalogatja a múlt heti SNB megmozdulás óta, de sok idő nincs a nyüsszögésre, mert holnap az ECB tart ülést, ahol a befektetők a pénznyomtatás esetleges elindításával, és annak mértékével kapcsolatban várnak információkat. A mai napot szánják arra, hogy a holnapi várhatóan csapkolódó piacra tekintettel rendezzék át, készítsék fel pozíciójukat. Ahogy látszik, mostanság egyre több puskaport kell szárazon tartani.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten jó beszállási pontok adódtak a papírban, és ahogy múlt héten is írtam, a nyereséges csomagokat érdemes realizálni.

MOL: Itt is igaz az előbbi gondolat, aki jó áron tudott venni az olajpapírból és az eddigi nyereség elég neki, az mindenképpen realizáljon.

Richter: Itt is lehetett „olcsón” venni papírt. A gyógyszer részvény hosszabb távra is megmozgathatja a befektetők fantáziáját, de kérdés, ki mer most hosszabb távra tervezni?

A TVK felvásárlási ajánlata bátorítást adhat a Danubius tulajdonosoknak is. Továbbra is tartanám a papírt. Valamint kis csomaggal továbbra is spekiznék a PannErgy-ben.

A nemzetközi részvénypiacon kivárnék a csütörtöki ECB ülés előtt.

Akinek maradt forrása a devizapiacon az SNB radír után, az is várja meg a holnapi napot, hiszen heves árfolyammozgások is lehetnek. 320 feletti szinteken sávos EUR/HUF shortokat nyitnék. Próbáljanak meg akkor a zavarosban halászni.

Továbbra is gondolkodjanak azon, hogy egy kisebb csomaggal belespekuláljanak az olajba. Nem tőkeáttétellel, nem szorzósan, hanem egyszeres ETC segítségével. Nyilván ez a történet nem a rövidebb távú spekulációnak a talaja, de érdemes a portfólió egy kisebb szeletével hosszabb távra gondolkodni.

Enyhe a tél, erősödött a forint, OTP euró kötvényekre fedezetként euró megvásárolható most itt! De természetesen azoknak is ajánlott ezen kötvények vétele, akiknek már van eurójuk, és abban is szeretnének továbbra is megtakarítani.

Az izomláz és egy „kitörésgátló” legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Indulj el (egy úton)!

 2015.01.14. 10:46

A címben szereplő dal volt a Másfélmillió lépés Magyarországon nevű műsor főcímdala. A mai nap született a műsor megalkotója, rendezője, Rockenbauer Pál. Hónapokon keresztüli gyalogolás mellett bemutatták az ország településeit, népszokásait, érdekes embereket, kedvcsinálóként a hazai túrázáshoz. Szerintem sokunk gyermekkori (és felnőttkori) élménye volt a műsor, amihez hozzájárult még Sinkó László narrátor kellemes hangja is. Nagy kérdés, hogy idén merre kell elindulni a befektetőknek, hogy sikeresen megmásszák a piaci hegyeket, völgyeket és eljussanak az útjuk végéhez, a profithoz. Nyilván kinek-kinek egyenesebb vagy kacskaringósabb lesz az út, és lényeges ki milyen védőfelszereléssel indul útnak, de a legfontosabb az lenne, ha mindenki baj(veszteség) nélkül odaérne az útja végére. Jó piaci túrázást!

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is sávozik. Amennyiben tartósan nem töri le a 3.600 Ft-ot,addig itt érdemes belevenni, és egy emelkedés esetén elvinni a profitot. De tartsanak szárazon egy kis puskaport, esés esetére is.

MOL: Nagy változás nincs, vétel, tartás továbbra is.

Richter: Nagyobb portfóliókba továbbra is venném, sávosan, és lehet, hogy megvárnám, le tud-e esni 3.000 Ft környékére.

A TVK tulajdonosoknak érdemes lehet elfogadni a vételi ajánlatot, mivel a MOL nem szokott bőkezű leni az ilyen felajánlások során. Ennek apropóján továbbra is tartanám a Danubius papírokat, ugyanis ott is jöhet bármikor ilyen vételi ajánlat, hiszen a szállodaiparban is javul a környezet, ott is emelkedik a könyv szerinti érték.

A nemzetközi részvénypiacon döntő lesz az elkövetkezendő időszakban, hogy milyen döntés születik jövő héten az ECB ülésen a „pénznyomtatással” kapcsolatban.

Az olajban továbbra is van szerintem fantázia főleg hosszabb , éves távlatban gondolkodva, bár azt senki sem tudja hol lesz az alja, ezért nem határidős árupiacon vennék bele,hanem valamilyen ETF-ben (és lehetőleg ne szorzósbaJ), sávosan, hogy a kockázatot csökkentsék.

A devizapiacon óvatosan lehet játszani az EUR/HUF shortokkal, amint nyereség van rajta, érdemes csukni, vagy követő stoppal bevédeni. Az USD/HUF keményebb dió, mert a dollár erősödése jobban belengeti ezt a devizapárt, mint az előbbit. Ennek ellenére bátraké a szerencse. Kisnyugdíjasok továbbra is tartsák az EUR/CHF longokat.

Aki kötvény vonalon képzeli el a befektetését, és van eurója (és hogy örül neki J), az továbbra is felülhet az OTP euró kötvény vonatra. Van még huzat, van még erő, legyen Ön is kötvény Vevő!

Az izomláz és egy jó túrabakancs legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A mostani téma szomorú aktualitását az jelenti, hogy az elmúlt időszakban elég közel ért hozzánk egy helyi háborús konfliktus. Utoljára ennyire közel a délszláv konfliktus volt hozzánk, amikor szinte mindenki a saját bőrén érezte, milyen az, amikor a fegyverek szólnak. Bár keleti szomszédunkban a konfliktus talán távolságban picit messzebb van, viszont a lehetséges negatív hatások sokkal nagyobbak lehetnek egy, a jelenleginél sokkal jobban elmérgesedő helyzetben. Amikor a „józan ész?!” helyett a fegyverekre próbálják rábízni a helyzet megoldását, az nem sok jóval kecsegtet. Ezt láthattuk az elmúlt időszakban az arab tavasz esetében is, ahol igaz ugyan, hogy a gyűlölt diktátor(oka)t elzavarták, de a helyzet nem állt vissza a normális kerékvágásba, ahogy Irakban sem. Talán elég szemléletes Libanon példája, mivé lett a kelet Svájca a háborús konfliktusok hatására.

Nincs mit csodálkozni ezen. Amióta az ember megjelent a Földön, és tudatára ébredt, minden konfliktus megoldása előbb-vagy utóbb a fegyverek segítségével került lezárásra. Ha csak arra gondolunk, hogy az ősemberek világában a tűz mellett a leghasznosabb felszerelés a pattintott kőből készült lándzsa, illetve a kőbunkó (ez a dolog manapság sem ment ki a divatból, csak kicsit átalakult, tárgyból élőlénnyé :)) lehetett. Ha a Szentírást olvassák, ott is láthattuk milyen nagy hangsúly van egy alkalomhoz illő fegyver használatán, lásd Dávid és Góliát történetét. Valószínűleg jó megrendelő lehetett a maga korában Attila is. De jelentős kapacitásokat köthettek le a római légiók is a fegyver gyártók között. A későbbi korokban is meghatározóak voltak a fegyverek, nagy nyereségű piac lehetett annak idején a viking megrendelők részére „dolgozni”. Longos lehetett a fegyvergyártó piac a 100 éves háború, valamint a nagy földrajzi felfedezések korában. Sajnos azonban az igazi piaci rali a XX. században teljesedett ki, köszönhetően a két világháborúnak, illetve az az utáni időszak kisebb-nagyobb helyi konfliktusainak. A hidegháborús időszak kifejezetten „sikeres” volt fegyvergyártói szempontból, hiszen a két blokk szembenállása hihetetlen mértékben növelte a fegyverkezési versenyt, ezáltal a fegyvergyártó cégek megrendeléseit.

A fegyver gyártók esetében is megkülönböztethetünk „tőzsdei és tőzsdén kívüli” kereskedést. Ha a normál piacokat tekintjük, megállapíthatjuk, hogy a hivatalos kereskedelem a különböző országok saját hadseregének illetve országának védelmét ellátni hivatott vásárlások adják, legyen ez új harci fegyverek rendszeresítése, vagy a meglévő haditechnika elavulás miatti cseréje. Ez magában is nagyon nagy piac, de belegondolhatunk abba is, milyen lehet a fegyver gyártók „OTC” piaca. Sok sok film témája, amikor a fő- vagy mellékszereplők, sikátorok, sötét autók, vagy mulatóhelyek,szállodák eldugott szobáiban kötnek jól sikerült üzletet egymással, fegyverekben utazva. Nyilván a való életben nem minden teljesen így történik, de ezeknek a filmeknek nyilvánvalóan van valami csekélyke!? valóságalapjuk. Nem is szólva a tengerentúlról, ahol bizonyos paraméterek megvalósulása esetén bárki lőfegyverhez juthat, ezzel is növelve a fegyver gyártók profitját. Ami az egyik oldalon bánat, életre szóló veszteség, összeomlás, az a másik oldalon dollár milliárdokban mérhető profit, egy sajnos „végeláthatatlannak tűnő” profitcentrum. Nyilván a témának megvan az etikai vetülete, amivel a cikkben a téma megközelítése miatt nem foglalkozunk, viszont nézzük meg azt, hogy befektetőként, részvényesként eljut-e idáig a profit? Azt nézzük meg, hogy azok a fegyver gyártó cégek, akik tőzsdén vannak, jelenthetnek-e megfelelő befektetést a pénzüket részvényben fialtatni kívánó befektetők részére? Itt a befektetői csábítás persze nem terjedhet ki az ingyenes termékminta küldésére, de ez jól is van így, gondolom ezzel mindenki egyetért. Szemezgessünk a cégekből.

 

Nyilván rengeteg fegyver gyártó cég van a világon, viszont sok nem található meg a tőzsdén. Kinek ne mondana valamit például a Kalasnyikov, de hiába ismert a név, részvényesként nem tudunk profitálni belőle. Az idén 140.000 Kalasnyikovot értékesítettek, kétszer annyi fogyott, mint tavaly. De érdekesség például az Old Shatterhand puskájaként ismerős Henry karabély is. Karl May Xantus János amerikai tudósításait olvasta, róla mintázta az indiánok fehér barátját. Nem meglepő módon May regényében olyan puska szerepel, mint ami Xantus Jánosnak volt. Egy Henry karabély. A fegyvernek a prototípusa a tulajdonos nevét viselő győri múzeumban található. De ezt a fegyvert gyártó céget sem lehet megvásárolni, mert 2006-ban bezárt.

   De azért van olyan figyelmet keltő fegyver, ahol nem csak a terméket lehet megvenni, hanem a részvényét is. Mi jut eszükbe arról, hogy Magnum? Oké, túl tág a fogalom. De, amikor nem Tom Selleck és a piros Ferrari kattan be először? Na jó, és nem egy női nyelv, meg az olvadó jégkrém? Igen, helyben vagyunk. Ha jó helyen kapirgálnak, akkor Önöknek Smith and Wesson-ék Magnum-ja jut az eszükbe. Az első „magnum” 1935-ben került bemutatásra .357 SW Magnum típusjellel. A jelenlegi csúcs pedig most az a .500 Magnum.   November 26-án jelentették be, hogy a vállalat felvásárolja a Battenfeld Technologies Inc.-t, aki a vadászati kiegészítők iparágban kiemelkedő. Maga a Smith and Wesson (NASDAQ:SWHC) egy amerikai lőfegyvergyártó. 1852-ben alapították. Colt 1856 szabadalmának lejárata után elkezdték fejleszteni a kazettás revolvert. Sok vadnyugati filmben például ilyen revolverek voltak láthatóak. Az idei évben a papír árfolyama 9,3 és 16,6 dollár között ingadozott, jelenleg a minimuma környékén tanyázik.

A következő amerikai fegyvergyártó, amit érdemes megemlíteni, az a Lockheed Martin. (LMT:xnys) A cég 1995-ben jött létre a Lockheed és a Martin Marietta fúziójával. A vállalat a fegyvergyártás mellett érdekelt a biztonságvédelem területén is. A világ egyik legnagyobb védelmi vállalkozása. Gondolom,akik kicsit fogékonyak a témára, azok hallottak olyan szavakat, hogy Trident rakéta, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, C-130 Hercules. Ezeket mind ez a cég gyártja. Az idei évben a papír 150 és 190 dollár között mozgott, jelenleg az éves maximuma környékén található a részvény, ami közel 30%-os emelkedésnek felel meg.

Tomahawk, Stinger. Ismerős nevek minden tv-t néző számára. Híradók háborús beszámolóiból vagy háborús filmekből mindenki számára gondolom beugrik a név. Ezeket a termékeket is gyártja sok más mellett a Raytheon (RTN:xnys) nevű amerikai cég. Rakétavédelmi rendszerek, radarok, légiforgalom-írányítási rendszerek, rakéták mind megtalálhatóak a termékek között. 1922-ben alapították. Idén 90 és 107 dollár között mozgott a részvény, ami most is a maximuma környékén áll. Hát igen, sok a válsággóc jelenleg jól fogy a Stinger.

Mindenképpen érdemes megemlíteni ezen a listán a BAE System Plc-t (BA:xlon). A vállalat 1999-ben jött létre szintén fúzióval, mégpedig a British Aerospace és a Marconi Electronic System összeolvadásával. A fúzióval egy szintén világméretű multinacionális védelmi, biztonsági és űrhajózási cég jött létre. A jogelőd vállalat olyan repülőgépek gyártója volt, mint a Comet, vagy a Harrier. De a cég gyártja többi között az M2/M3 Bradley harcijármű családot, vagy az M1 13 páncélozott szállító harci járműveket is. Jelentős beszállítója a brit Honvédelmi Minisztériumnak. A cég jelentősebb részvényesei közé tartozik a BlackRock alap, a Templeton alap, valamint az Invesco Perpetual is. A papír idei évi mozgása 378 és 480 penny között történt, a mostani árfolyam az éves maximum közelében tartózkodik.

Safran (SAF:xpar). Magyarul sáfrány. Egy nagyon drága fűszer neve. Hogy kerül mégis ide ebbe a cikkbe? Úgy, hogy egy francia multinacionális repülő- és rakétamotorokat gyártó, illetve űrhajózási és védelmi elektronikai termékeket készítő vállalat is ezt a nevet viseli. Azon már meg sem lepődünk, hogy ez a cég is egy fúzióval alakult ki, mégpedig a két összefonódó cég a SNECMA és a SAGEM volt 2005-ben. A részvények 2014-ben 44 és 54 euró között mozogtak, a hektikusság volt a papír jellemzője, jelenleg éves csúcs környékén találjuk, azaz idén volt olyan jó beszálló pillanat,amit követően akár 20 % feletti hozamot is realizálhatott a szemfüles befektető.

Valószínűleg olyanok is hallották azokat a szavakat, hogy Mirage illetve Falcon, akik nem repülőgép fanatikusok. Na, többi között ezeket a repülőgépeket is gyártja a következő említésre méltó vállalat, a szintén francia Dassault Aviation (AVMD:par). 1929-ben alapították, polgári és katonai repülőgépgyártás a fő profilja. A részvény 915 és 1180 euró között szállt idén,most 1070 euró környékén szeli a kék eget. Ahogy látjuk itt is elérhető volt idén 15-20% körüli nyereség.

SAAB (SAABb:xome). Biztonság, megbízhatóság, állandóság. 1937 óta. Akkor alapították ezt a svéd repülőgép és gépkocsigyártó vállalatot. Az autógyártó részleget több részletben eladta a GM-nek, 1990-ben. Nekünk magyaroknak leginkább a Gripenek miatt ismerős,hiszen az orosz vadászgépek lecserélése után a cég vadászgépei védik a hazai, és nemcsak a hazai légteret. merre szállt a papír idén? A légmozgások 185 és 208 svéd korona között lengették, most is magasan tartják, 203 koronán. Az éves maximálisan elérhető hozam ebben a papírban 12% volt az idén. 0 százalékos svéd kamatszint mellett nem is rossz,ugye?

Katonai járműveket és rendszereket gyárt egy német vállalat a Rheinmetall AG(RHMG:xetr) is. Idén volt a vállalat 125 éves. Járműrendszerek, fegyverek és lőszerek, toronyrendszerek, fegyverállomások mind-mind a cég termékei. Idén a papír 31 és 55 euró között mozgott, a nehézségi erő jelenleg 35 euró környékén tartja.

A kiválasztott cégeket figyelve megállapíthatjuk, hogy a vállalatok nagy része jelentősen növelte részvényének árfolyamát, ami igazolja azt a tézist, hogy a fegyver jó üzlet. Persze nagyban befolyásolja egy-egy cég bevételét és ezzel a részvényének az árfolyamát egy zsíros állami megrendelés, vagy éppen annak elmaradása. Az is jellemző, hogy minden vállalat jelentősen támaszkodhat az adott országbeli kormány megrendelésére is. Viszont több nehézség is tornyosul a vállalatok elé. Ez pedig a haditechnikai titkok illetve a felszerelések értékesítésének tiltása meghatározott ügyfélkör számára. Hiszen sokan vannak, és még többen lennének, akik fizetőképes keresletet jelentenének a vállalatok számára, de ez olyan pont, ami nem a fizetőképességről szól, hanem a biztonságról. Nekik marad a „tőzsdén kívüli piac”, de az már egy másik cikk témája lehetne.

Mindent összevetve, érdemes lehet eljátszani a gondolattal, hogy a befektetésre szánt portfólió egy részét a fegyvergyártásban érdekelt cégek részvényeibe fektessék be. A választás viszont nem könnyű, mint ahogy a céltábla közepét sem olyan egyszerű eltalálni. Sok gyakorlás, és egy kis célzóvíz segíthet a dolgon. Utána már csak egy dologra kell figyelni, hogy amikor eladják a kiválasztott részvényt, és elégedetten hátradőlnek a fotelba, azt mondhassák: „Ez telitalálat volt!” Jó vadászatot!

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE magazin 2014./6. számában 

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

Vízkereszt után

 2015.01.07. 09:16

Vízkereszt után, egészen hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Bár ahogy az idei év indult, nagy kérdés kinek van kedve mulatozni, vidámkodni. Szakadó olajár, nagyon gyenge forint,eső piacok. Persze, megközelíthetjük a történetet a másik oldalról is, tekinthetjük a jelenlegi helyzetet akár jó beszállási lehetőségnek is. Az, hogy mi az igazság,nyilván idővel választ kapunk rá, a kérdés az, jól döntenek-e a beszállások tekintetében? Egy biztos, az idei év sem lesz sétagalopp. Kívánok mindenkinek sikeres új esztendőt!

Nézzük a piacokat:

Otp: Sávosan érdemes lehet vásárolni, és amint van nyereség, azt pedig egyből realizálni.

Mol:Az INA sztori mellé még az eső olaj sztori is párosul az olajpapírnál. Mindezek ellenére én továbbra is venném,tartanám.

Richter:A hideg keleti időjárást nyugati oldalról érkező melegség tompíthatja. Aki bízik az új gyógyszerek sikerében, nagyobb portfóliókba sávosan továbbra is tarthatja.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanék egy kevés Danubius-t és PannErgy-t.

A nemzetközi részvénypiacokon jelentős kihatással bírhat egy esetlegesen beinduló erős ECB pénzpumpa. Addig érdemes lehet kivárni,illetve érdemes lehet a magas osztalékkal kacérkodó papírokat gyűjtögetni.

Bármennyire is minden ellene szólhat, elkezdenék spekulálni az olaj emelkedésére. Az óvatosság elvét szem előtt tartva, sávosan és ETF-ben tenném.

A devizapiacon óvatosan, sávosan EUR/HUF shortokat keresnék, és ha nyereség van rajta, realizálnék, vagy követő stoppal bevédeném. Továbbra is kitartanék az EUR/CHF longok mellett.

Aki devizában szeretne megtakarítani, továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit.

Az izomláz és egy finom farsangi fánk legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Exkluzív interjú Nemere Istvánnal

ciber_bunozes.jpgGCh: - A mai titkosszolgálatoknak mi köze a gazdasághoz? Csupán vallási fanatikusokat, külföldi kémeket üldöznek? Mekkora az ipari kémkedés, a gazdasági hírszerzés aránya?

A mai kémszervezetek, titkosszolgálatok elsősorban gazdasági téren ügyködnek. A nagy szolgálatok - gondolok itt elsősorban a kínaiakra, amerikaiakra, oroszokra, franciákra és angolokra - tevékenységük nagyobb részében ipari titkokat védenek, ill. szereznek. Ma, amikor a hadászati szembenállás nem olyan éles, mint volt a hidegháború idején, gyakorlatilag egészen 1990-ig, előtérbe került az ipari kémkedés, ez most mindennél fontosabb. No persze a védekezés is. Százalékot, arányt persze nehéz lenne mondani, annál is inkább, mert ahány ország, annyiféle arány. A vallási fanatikusok és idegen kémek üldözése, olykor elfogása vagy megsemmisítése csak afféle hab a tortán, azt is mondhatjuk, hogy ez mára már csak mellékes tevékenység lett, olyan, mint a komoly hírek között a „kis színes”, a kétfejű borjú és az édes kis fókabébi (pekingi kiadásban pandabébi). Nincs jelentősége, csak akkor, ha igazán nagy antiterrorista akció történik, de ez ötévenként egyszer, ha van, és akkor is inkább nagyhatalmak szolgálatainál.

bond.jpegAzért hadd tegyek ehhez még valamit. Természetes, hogy a „nagyok”: KGB és utódai, CIA, Amal, Moszad és mások valóban hasznos munkát végeznek, addig a „kicsik” bizony sokszor csak ál-tevékenységükről híresek. Ki hallott már bármilyen komolyabb akcióról mondjuk a finn, a dán, a kanadai vagy az algériai titkosszolgálat részéről? De bizony még a nagyok is a legtöbbször inkább csak bajt kevernek, a saját államuknak okoznak gondot, erre számos példát mondhatnánk csak az utóbbi évtizedekből, a francia, az olasz, a német, stb. szolgálatok botrányos esetei közül. Mivel évtizedekig foglalkoztam velük és írtam róluk, nagyon lesújtó a véleményem a „kicsikről” – tevékenységük sokszor nulla, eredményeik nincsenek, viszont mivel évről évre meg kell szerezni a költségvetéstől a fennmaradást biztosító összegeket, hát kreálnak ügyeket, fontosnak mutatják magukat, de – ismétlem – a legtöbbször csak botrányt és visszaélést halmoznak. Néha már az is megfordult a fejemben, hogy a kis országoknak nem is kéne titkosszolgálat, hiszen azok úgyis használhatatlanok.

GCh: - Honnan nyerik az információkat?

Ezer helyről lehet szerezni infókat. Aki foglalkozik ezekkel a társaságokkal, azt egy csöppet sem lepte meg a Snowden-féle hírözön, legfeljebb azon csodálkozhatunk, hogy ez az egész miért nem történt meg már évekkel korábban? Igazából azt kell mondanom, nincs új a nap alatt, azaz ugyanaz történik, ami tíz meg húsz évvel ezelőtt, csak most még kifinomultabb eszközökkel és kiterjedtebb arányokban. Nyilvánvaló, hogy van kapcsolat az amerikai kézben lévő nagy internetes vállalkozások és a titkosszolgálatok között (az USA-ban csak a fontosabb szolgálatok száma jelenleg tizenkettő, és még vannak kevésbé fontosak is). Ez a kormány részéről önvédelem, és ez nem csak ürügy. Ma, amikor a terroristák és más rosszakaratú alakok és szervezetek nem postai úton leveleznek, és nem is gyakran telefonálnak, a védelemnek tudnia kell a támadók szándékairól – ősi dolog ez: ha valaki nem tudná, a legősibb mesterségek egyike éppen a kémeké, már a Bibliában is esik szó róluk.

Szóval az infót onnan veszik, ahol találják, és az lehet bármi. Ne csodálkozzon senki, hogy miközben ő a Facebook-on szerepel így vagy úgy, saját oldala van, baráti köre is elektronikusan felmérhető, de legfőképpen minden megnyilvánulása,  véleménye, szimpátiái (ideológiai, vallási és egyéb rokonszenvek) is szinte nyilvánosak, vagy kis utánjárással megszerezhetők, akkor őt is figyelhetik, vagy legalább megnézik olykor, mivel foglalkozik, kivel beszél és miről, kinek mit küld, és kitől mit kap. Az már csak technikai kérdés, hogy kitől mennyit szerezhetnek és annak milyen értéke van

GCh: - Lehallgatják, hogy mit telefonozunk, mit árulunk el magunkról, amikor mobilozunk, netezünk? A nagy kommunikációs cégek és a titkosszolgálatok kapcsolata (FB, Jahoo, Google).

Már nem lehet meglepetés senkinek, aki ezzel foglalkozik, de még annak sem, aki nem foglalkozik vele, csak figyelmesen él ebben a világban – hogy igenis mindent lehallgatnak, figyelnek, begyűjtenek. A legújabb hírek szerint Magyarországon is működik olyan kémprogram a hazai titkosszolgálatoknál, amellyel bármelyik állampolgár megfigyelhető, lehallgatható, sőt, ha van webkamerája, akkor, ami vizuális anyag azon átmegy, azt is ellophatják, tárolhatják, ellene felhasználhatják. Persze minden szolgálat azt állítja, hogy csak nagyon ritkán és indokolt esetben használják ezeket a kémprogramokat, és persze bírói rendeletre - miközben tudunk olyan esetekről, nálunk is, amikor bizonyítható volt például a telefonlehallgatás, de a bíróság erről nem tudott.

„Nyugodjunk bele”, már amennyire lehet, hogy minden eszközt felhasználnak mások ellen, és ha kell, mi ellenünk is. Iszonyatos mennyiségű anyag keletkezik minden huszonnégy órában csak a nagy kémszolgálatoknál is; annyi, amennyinek a végighallgatásához és -nézéséhez több száz évre lenne szükség. Ezért a felvett hanganyagokat például számítógépek elemzik a beléjük helyezett programok szerint: kulcsszavakat keresnek. Állandó kulcsszó pl. a bomba és tucatnyi hasonló, és több száz másik, amelyeket az aktuális helyzettől függően változtatnak, mikor éppen mit, kit keresnek, vagy milyen akcióról szeretnék elterelni a gyanút.

Minden, amit írunk, küldünk, mondunk, az felkerül ezekre az eszközökre. Lehallgatnak minden telefont, internetes vonalat, elolvasnak minden e-mailt és egyebet. Mivel ezen már nem lehet változtatni, egyetlen „nagyon titkos és hatásos” fegyverünk marad nekünk, nem-terroristáknak, nem-politizálóknak: nem szervezünk terrorista merényleteket, nem fúrjuk meg a nekünk ellenszenves politikai rendszereket, nem veszünk részt összeesküvésekben. Amit felsoroltam, az legyen a terroristák és politikai szervezkedők gondja.

Hírszerzés és védelem az üzleti életben, információbrókerek

A gazdasági hírszerzés, az üzleti hírszerzés, illetve az ipari kémkedés között különbséget kell tenni. A gazdasági hírszerzést a titkosszolgálatok állami megrendelésre végzik, gazdasági titkok megszerzésére irányul, amely hasznot nyújtanak, esetleg védelmet biztosítanak az adott országnak. Az üzleti hírszerzést a privát szférából rendelik, s a vállalatvezetést informálja, amelynek segítségével lehet megfelelő döntéseket hozni a piaci versenyszférában. Az ipari kémek titkos, konkrét információ megszerzésére törekednek. Az üzleti és az ipari kémkedés között vékony a határ.

Az elmúlt két évtizedben, hazánkban is elterjedt már a törvényes keretek között dolgozó üzleti hírszerzés, amely többek között hírelemzéssel, hírszerzéssel és elhárítással foglalkoznak. A titkosszolgálatokhoz hasonlóan, a civil hírszerzők is az információinak 80 százalékát sajtófigyelés útján szerzik meg. (A diplomáciai követségeken ez mindig is létezett, és most is létezik, ezen bizonyára nem lepődnek meg az Olvasók.) A 60-as években az IBM üzleti hírszerzői például jelentették a csúcsvezetőknek azt is, hogy egy garázsban  lelkes fiatalok számítógépet fabrikálnak; a cégvezetők ügyet sem vetettek az információra, az ifjú titánok meg csak szerelgettek tovább, akik között ott volt  Bill Gates nevű ifjú is… A szeptember 11.-e i terrortámadás után a cégek tucatja végzett kockázatelemzést, manapság a kyberbűnözés az egyik fő veszélyforrás. A belső védelemnek is jól kell működni, hiszen nem is oly régen történt, egy hazánkban működő multinacionális vállalatnál, hogy a nagytakarításkor az ilyenkor szokásosan ott lévő biztonsági szakember pornólapokat talált egy irodai szekrényben. A vizsgálat során feltárult, hogy egy vezető beosztású hölgyről leszbikus pornófelvételek jelentek meg. Az nyilvánvaló veszélyforrás a cég szempontjából, hiszen a ledér főnök ez által zsarolhatóvá vált, így kisebb kockázatú beosztásba kellett helyezni az alkalmazottat. (Emlékeznek még Dominique Stauss-Kahnra? Három éve még a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója volt, amikor napvilágra kerül szexbotránya.) A világ nagy gazdasági-politikai sakkjátszmájában nemegyszer tesznek föl és le figurákat, melynek nem kevés köze van a szexhez és/vagy a titkosszolgálatokhoz.

Mit tehet egy cég, ha információra van szüksége? Ennek a feladatnak az elvégzésére az információbrókereket kérhetik fel, akik hatékonyan és olcsón szállítják az infókat, amiket rendszereznek, megfelelő összefüggésbe hoznak. Az információbrókerek tevékenységei: verseny-, illetve versenytársfigyelés, trendfigyelés, piacfigyelés, iparjogvédelem, tudásmenedzsment stb. Egy régi, klasszikus példa ennek illusztrálására: a konkurens vállalkozás teherbejáratát figyelték napokig a megbízottak, szorgosan feljegyezték a rendszámokat, a felfestett logókat. Pár nap elteltével a teherautók tulajdonosai egy ajánlatot kaptak kézéhez szép brossurával, amelyben az üzleti vetélytárs harmadával kedvezőbb árait olvashatták.

GCh: - Olaj, fegyver, gyógyszeripar, high-tech. A legnagyobb és legbefolyásosabb szektorok körül törvényszerű, hogy feltűnnek a titkosszolgálatok? Mindig, minden titokban tud maradni?

Soha, semmi nem tud titokban maradni. Még – és főleg - az nem, amit a nagy szolgálatok őriznek. Mindig akad ellenérdekelt személy, olyan titokbirtokos, aki a maga hasznára vagy ideológiai okokból lelopja a titkot és elviszi másnak, vagy világgá kürtöli. Az említett iparágak telis tele vannak ipari kémkedéssel, ez átszövi az egészet, a védekezésre fordított összegek milliárdokra rúgnak, és éppen úgy elvesznek évről évre, mint ahogy hatalmas károk érik ezen iparágakat a belsőtolvajok és a külső tolvajok által.

GCh: - H1N1, H5N5, Ebola: mennyire veszélyesek a vírusok, kik profitálnak ebből, kell-e rettegnünk?

 Szerintem nem kell rettegnünk az Ebolától és a többi vírustól, még akkor sem, ha némelyik esetében komolyan felmerül a gyanú, hogy nem is volt vírus, csak a gyógyszergyárak az "ellenszeren” akartak meggazdagodni és ez olykor sikerült is nekik (H1N1, például, ez ki is derült). Értelemszerű, hogy a legbefolyásosabb szektorok körül nemcsak feltűnnek a titkosszolgálatok, hanem eleve beépülnek, benne vannak és ott is maradnak. Mondhatni, ez olyan természetes, mint hogy süt a nap, és fúj a szél.

 GCh: - Kell egy kis energia. Az atom- és olajipari érdekek. Magyarország orosz segítséggel épít majd atomerőművet, az orosz olaj- és gáz kulcsfontosságú hazánknak, de a horvát olajtársaságot kinek adja el a  Mol? Az olajtársaságunk az amerikai kormánnyal tárgyal, a háttérben ilyenkor lehet feladata a titkosszolgáknak is?

 top_secret.jpgHa ezekre a kérdésekre tudnék válaszolni, nem itt lennék (ha még egyáltalán lennék…). Minden komolyabb, főleg gazdasági jellegű tárgyalás esetében nagy szerepük van a titkosszolgálatoknak. Már csak azért is, hogy megakadályozzanak olyan eseteket, mint amikor a Pekingben tárgyaló Angela Merkel és kísérete összes laptopját „leszívták” a kínaiak, hogy aztán kedvező pozícióból tárgyalhassanak, hiszen már tudták, mit akarnak a németek, és meddig hajlandók elmenni az üzleti tárgyalások során… Ez nap mint nap megtörténhet, ha nem vigyáznak, és persze messze nem csak Kínában.

 A tőzsdei cégek és a szolgálatok

 A hírszerzés kulcsfontosságú az olaj- és energiaiparban, gyógyszeriparban, a bank- és pénzvilágban, a számítástechnikai iparban, a repülőgépiparban, valamint ágazattól függetlenül a kormányzati megrendelésekben érintett vállalatok körében. Ipari kémkedés, gazdasági hírszerzés és üzleti hírszerzés fontos szerepet játszhat a magyar MOL és a horvát INA olajvállat ügyében is. Az kizártnak tekinthetjük, hogy egy magyar stratégiai vállalat tevékenysége ne keltené fel más titkosszolgálatok figyelmét, ugyanakkor a hazai szolgálatoknak is van feladata ez ügyben, s tudják, hogy mitől kell megvédeni a hazai (részben állami tulajdonban lévő) olajvállalatot, illetve milyen információra van szükség ahhoz, hogy régiós pozícióját tartani tudja a MOL. A közelmúlt történéseiből (a MOL vezető és Hernádi ellen felhozott vádak, a Déli Áramlat építése, a részvénycsomag leendő értékesítése) fakadóan valószínűleg nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy több ország titkosszolgálata is figyel és figyel.

Egy éve a Cisco a bevételeinek 10 százalékos csökkenéséről számolt be, amit azzal magyarázott, hogy Ázsiában érezhetően megcsappant a termékei iránti kereslet, mivel a vevők attól tartanak, hogy a cég eszközeit az amerikai kormányzat és titkosszolgálatok kémkedésre használják. Ez nem kiragadott példa volt, mivel a Szilícium-völgy krémje nyilatkozatháborúba bocsátkozott ebben az időben, aminek az volt a tárgya, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NSA) a PRISM program keretében állítólag változatos formában és mélységben adtak széleskörű hozzáférést a kormányügynökségnek a rendszereiken tárolt és azokon átfolyó adatokhoz. Az érintett cégek között szerepelt az Apple, AOL, Google, Facebook, Microsoft. Nemcsak a nagy korporációk, de maga a tőzsde is középpontba kerülhet.Az amerikai tőzsde (Nasdaq) rendszerében ismeretlen hackerek törtek be 2010-ben, melynek ügyében hónapokig nyomozott a CIA és a NSA. A támadások során bevetett malware-t (rosszindulatú szoftverek összefoglaló neve) nem pusztán megfigyelésre, hanem a kereskedés megzavarásra tervezték. A hírszerzők szerint a malware egyértelműen egy kormány által finanszírozott csoport munkája lehetett.

GCh: -  Ipari kémkedés végigkíséri az emberiség történetét, de a Krupp művekkel újjításokat vezetnek be a századelőn. A hidegháborús  a COCOM- listától milyen út vezet a legújabb technológiák Kínába kerüléséig?

 A COCOM-listát a szabad államok hozták létre azért, hogy a Szovjetunió és a keleti blokk országai lehetőleg minél kevesebb magasan fejlett számítógépet és hozzájuk való programot kapjanak-vegyenek. Persze akkoriban éppenséggel a magyar ügynökök dolgoztak a legjobban (állítólag)… Moszkva számára. Amit hazahoztak, kicsiny alkatrészekként átcsempészve a határon, azt mind Moszkvában rakták össze. Ennek ellenére a szovjetek elveszítették a fegyverkezési és informatikai versenyt, egy atom-összecsapás esetén sokkal lassabban tudtak volna reagálni, márpedig egy ilyen háborúban a reakciók tíz-tizenöt perces késése is végzetes lehet.

Ma a legújabb technológia Kínába került, bármennyire is védik a nyugatiak, sőt mi is az értékeinket. Mint tudjuk, és mint kiderül a Bio- és infoháború c. könyvemből, az internetet a kínaiak arra is használják, hogy hatalmas erőkkel a nap huszonnégy órájában bombázzák az amerikai vállalatokat, kormányzati központokat, hadászati tervező intézeteket, és még ezer célpontot, és folyamatosan lopják ki a számukra fontos információt. De ezt a többiek is csinálják, rendszeresen éppen azok az országok, ahol diktatúra vannak, és amelyek számos területen késésben vannak a fejlett államokhoz képest.

Az ipari kémkedés története

A két legősibb mesterség egyike a kémkedés, egyidős az emberiséggel. Talán már akkor elkezdődött, amikor Prométheusz ellopta a tüzet az emberiség javára.  A kémkedés a túlélést biztosíthatta már egy hordának, ha meg tudta szerezni a kőpattintás, nyilak készítésének technikáját a szomszéd törzstől; az államalakulatok létrejöttével pedig az államilag szervezetkémkedés is kialakult. Sun-ce kínai hadvezér kr.e. 400-ban különböző ügynököt különböztetett meg: helyiek közül beszervezett, behatoló és kettős ügynök, dezinformáló és kettős ügynök (A háború művészete művének 13. fejezete: A kémek alkalmazása).

 A szervezett gazdasági kémkedés  Ceasar galliai hadjáratában valósult meg, ahol az ugynevezett specula-tores ügynökök az ellenséges területeken éltek, s feladatuk a társadalmi, gazdasági események és jellemzőinek gyűjtése volt. A VII- XII. század között az európai és arabus kémek a görögtűz titkának, illetve a damaszkuszi acél (kard) készítésének technológiájának megszerzésére törekedtek.

1551-ben a francia királyi pátens alapján Thesco Mutió bolognai nemesember engedélyt kapott arra, hogy az országban egyedül, tíz éven keresztül, velencei módra üveget készítsen.  Ez a pátens egyfelől megteremtette a szabadalom fogalmát, másrészt pedig ösztönzően hatott az ipari kémkedésre.  A XVIII. sz. -ban a porcelán titkáért folyó kémkedés volt izgalmas, mivel a kínaiak szigorúan őrizték a titkát (a kaolin hozzáadásával készített keménycserép). Egy francia jezsuita szerzetes birtokába jutott a titoknak, aminek következtében hamarosan Sѐvr-ben meg is indult a porcelán gyártása, amit Thomas Briand ellopott, s megkezdte a gyártást Angliában.  Ez a század indítja már el azt a folyamatot, melynek során az ipari kémkedést az európai államok hivatalos ösztönzésével folyik.  (Egy 1791-es francia törvény már nyíltan ösztönzött az ipari kémkedésre, mert aki külföldi ipari titkot vitt be az országba, ugyanolyan előnyöket tudhatott magának, mint aki saját szabadalmaztatott találmánnyal rendelkezett.) A XIX. században az ipari kémkedés már általános jelenséggé vált mind Európában, mind az Egyesült Államokban, de nem beszélhetünk az állami irányította gazdasági hírszerzésről, s ez a tevékenység még a katonai kémkedés keretein belül jelent meg. 

Alfred Krupp tevékenysége mind a gazdaságbiztonság, mind az ipari kémkedés területén mérföldkőnek számított.  A kezdetekben még ő is kémkedett, melynek során megszerezte a jó minőségű angol acélgyártás eljárásaira vonatkozó legfontosabb információkat.  Ő volt az első gyártulajdonos, aki ugyanakkor megteremtette a szervezett ipari kémelhárítást 1872-ben, 72 pontból álló iparbiztonsági szabályzata egyedülálló volt a maga nemében. Krupp a kémek elhárításában bevetette a röntgen-sugarakat, ugyanis a gyárlátogatókat belépéskor titokban röntgen-sugárzásnak tette ki, ami tönkretett minden fotó- és filmlemezt. A vállalat acélosan növekedett, mára egy 677 cég tartozik ellenőrzése alá. A második világháborúig a katonai hírszerzés felügyelete volt általános, mivel legfőbb veszélyforrásnak továbbra is a katonai agresszió számított, s az ellenség katonai technikájának kifürkészése és hadigazdasági teljesítőképességére irányult.  Ezt egyre jobban kiegészült a széles körű gazdasági információszerző és elemző folyamattal.

A háború után, a kétpólusú világrend bővelkedett a kém sztorikban: az amerikai atombomba titkát lopták el izraeli ügynökök, a keleti blokk a fejlett nyugati technika megszerzésére törekedett, az oroszok le tudták másolni a Concordot, a Lockhedd L-1011 –t, az amerikai űrsiklót…  A berlini fal lerombolása után már gazdasági háborúról beszélhetünk, melynek során a biztonsági kihívások és a gazdasági érdekek érvényesítése van a központban.

GCh: - Uri Geller politikusok árnyékában és új nyersanyaglelőhelyek felett. Parafenoménok a hírszerzésben, mit tudnak?

A parafenoménok a hírszerzésben nem játszanak és nem is játszhatnak nagyobb szerepet, mivel igen kevesen vannak, és azok teljesítménye is hullámzó. Ha minden egymilliomodik embernek lennének ilyen képességei, az USA háromszázvalahány emberrel már rég elérte volna céljait, hiszen ezek az egyének nem csak olaj- és ércmezőket tárhatnak fel a távolból. Mint Geller, de a maguk különös módján láthatatlanul bejuthatnak fontos védelmi vagy informatikai központokba, haditámaszpontokra is.  Kár, hogy egymilliárd ember közül egynek, ha van ilyen képessége.

 GCh: - Új technológiák, világszabadalmak a nagyhatalmak, multik gazdasági érdeke, titokzatos találmányok. Mi lehet a háttérben?

 Amiről kérdez, az legalább kétszáz éve így van, nincs semmi újság. Ha ma valakinek sikerülne kicsatolni az úgynevezett „nullponti” vagy „vákuum-energiát”, ami a körülöttünk lévő térből kinyerhető teljesen ingyen és korlátlan mennyiségben, az illető még be sem tudná jelenteni a szabadalmát, máris végeznének vele. Ennek ellenére szerintem 1) ez az enegria létezik, 2) valóban eljön a nap, amikor kicsatolható, megszerezhető lesz, és 3) mivel minden háztartás rendelkezhet vele, abszolút demokratikus energiaforrás lesz, ami azzal jár, hogy nem függünk majd sem az olajsejkektől, sem az orosz gázbáróktól, és másoktól sem. A világnak lesz energiája korlátozás nélkül! Óriási dolog lesz, csak persze ne feledjük, hogy a mostani államok, amelyek ebből élnek, iszonyatos nyomorba és káoszba fulladnak, végső kétségbeesésükben még atomfegyvereket is bevethetnek tehetetlen dühükben. Gondoljon csak bele: Oroszország, amely főbb vonásaiban ma is Szovjetunió, hetek alatt összeomlik, mert ma, akár csak egy latin-amerikai banánköztársaság, nyersanyagok exportjából él. Ha ez megszűnik, katasztrófa vár rá, de ez által talán ránk is.

 GCh: -  Az információ hatalom, de mi újság a dezinformációval?

A dezinformáció is hatalom. Régóta akarok erről könyvet írni, de nincs kiadó, amelyik a kiadásra vállalkozna. A dezinformáció több ezer éves története igen tanulságos, szintén az ősi időkig nyúlik vissza. Olykor többet ér valaki kezében, mint az információ, hiszen a dezinformáció, ha ügyesen használják, információvá válik - igaz, hamis információvá, de remekül használható. Ha az ellenfél mást tud, mint ami a való, és azt tőlünk tudja, azaz mi vezettük őt félre, máris nagy előnyre tettünk szert. Mondok egy példát: Napoleon a németek elleni egyik háborúban megtámadta és ostrom alá fogta Ulm várát. Mivel nem akart ott sok időt vesztegetni, a vár pedig keményen tartotta magát, hát egy közeli nyomdában nyomatott egy német újságot, pontos mását egy valódinak, csak éppen a vezércikk szólt arról, hogy a német csapatokat tönkreverték, nem tudják felszabadítani Ulmot. A lap egy (etlen létező) példányát becsempésztette a városba, mire a védők megadták magukat. Nem veszett el egyetlen emberélet sem, a nyomdász megkapta a bérét, és ennyi volt a befektetés egy dezinformációba.

 GCh: - Időutazó a tőzsdén? Miért  a titkosszolgálat érdeklődi, ha sokat nyer valaki?

A tőzsdei időutazó különös esetét magyarul én írtam meg a Veszélyben a kassza című könyvemben, amely a nagy pénzügyi krachokról és egyéb  érdekes eseményekről szól. Én el tudom képzelni a dolgot. Hiszen ha nekem - vagy önnek, önöknek - rendelkezésre állna egy időgép, amellyel előre és hátra lehet utazni az időben, vajon nem tennénk legalább egy kísérletet anyagi helyzetünk feljavítására, mondván, azzal senkinek sem ártunk, és talán idő-paradoxont sem generálunk? Elmennénk a jövő hét végére, kilesnénk, melyik számokat húzzák ki a lottón, aztán visszajönnénk, megjátszanánk és nyernénk. A tőzsdei időutazó a jövőből jött vissza, egy ideig itt akart élni luxusban, és mivel ismerhette „X” év „Y” hónapján a tőzsde mozgásait, bekapcsolódhatott a pénzmozgásokba, és jókora összegeket nyerhetett, illetve, ha igaz a sztori, akkor valóban nyert is, és meggazdagodott. Ezek után nem kell mondanom: ha valaki rendszeresen nyer a tőzsdén, és mindig nyer, sohasem veszít, az igenis felhívja magára a szolgálatok figyelmét. Mert úgy sejtik-remélik, hogy az illető birtokában van valamilyen módszernek vagy eszköznek, vagy képességnek, amellyel ezt végrehajtja. Ilyenkor egyfelől dolgozik a természetes kíváncsiság, hogy ők is megismerjék a módszert, másfelől talán szeretnék megvédeni magát a rendszert és a többi játékost attól, hogy valaki ilyen „külső”, rendszeridegen módszerekkel vagy képességekkel forgassa fel a jól bevált rendet.

GCh: - Szélhámosok a bank és tőzsde világában gyakran feltűnnek. Milyen emlékezetes esetek történtek?

Szélhámosokról két könyvet is írtam. Nem mintha ez lenne a reklám helye, de akit tényleg érdekelnek ilyen esetek, bőven talál azokban a művekben. Általánosan azt mondhatom: mivel a bank és a tőzsde világában nagy pénzek mozognak, nem csoda, ha itt mindig, szinte naponta történnek érdekes esetek. Zsarolások,  lebukások, csalások, megvezetések, próbálkozások és sikerek. Ennek kicsiny árnyéka ránk is vetül, például amikor valakik jól átvernek sok egyszerű ügyfelet, netes levélben kérik az adataikat, és a megtévesztésig hasonló honlappal dolgoznak, mint az igazi bank(ok). Persze manapság az infók igen gyorsan repülnek, ezek a próbálkozások csak pár óráig élnek, de így is lehet sok pénzt keresni. No, meg olykor jó pár év börtönt is „kasszírozhat” a még oly ügyes elkövető.

 

Megjelent a Gentlemen's Choice decemberi számában

Szoták Attila

Címkék: portfolioblogger

Karácsony ünnepére

 2014.12.23. 21:25

Minden kedves "Mámoros" tőzsdézőnek, olvasónak áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Longolják a finom ünnepi menüt, és a nyugalmat, a békés,meghitt családi összejövetelt, és shortolják a bút,a gondokat,a problémákat!

 

Tőzsdemámor blog

Címkék: portfolióblogger

Medvepuszi

 2014.12.17. 09:15

20_o_medvepuszi6_northfoto_blikk_allo.jpgMikor már mindenki az unalmas karácsonyi ünnepi kereskedésre készült, az orosz medve akkora puszit adott a piacoknak, hogy szinte a kínai nagy fal adta a másikat. Nyilván ez a nagyok játéka, amit a kicsiknek a szélárnyékban kell, szabad végignézni. De az is igaz,amikor pánik van, az utcán mindenki tökig jár a „vérben”, na, akkor lehet jó pozíciókat elcsípni. Persze idegek, és jó adag anyagi muníció szükséges hozzá. Medvevadászatra fel!

 Nézzük a piacokat:

Otp: Régen látott mozgás, akár napon belüli játékra is jó. Mintha egy napra a régi piac köszönt volna vissza. Én továbbra is sávosan venném, nyereséges papírokat meg azonnal realizálni.

Mol: Belobbant az olaj is. Persze ilyen helyzetben ég minden. Egy biztos a pánikban nem eladni, venni kell. Ahogy szerintem az olajpapírt is.

Richter: A rubel nem tesz jót neki, és még finoman fogalmazunk. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken sávosan, nagy portfóliókba venném.

A nemzetközi részvénypiacon venném az Adidas papírjait, és ki csomaggal bepróbálkoznék az orosz energetikai papírokba.

A devizapicon akinek eur/huf longjai voltak, zárjanak, és fordíthatnak. Vegyék továbbra is z eur/chf longokat.

A piaci pánik kitűnő alkalom arra, hogy az elmúlt heteknél tapasztaltnál picit kedvezőbb hozam mellett sikerüljön hozzájutni az otp euró alapú kötvényeihez. Keressék, akár karácsonyi ajándéknak is. J

Az izomláz és egy csomag puszedli legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Dinamit

 2014.12.10. 09:54

A mai napon van Alfred Nobel halálának évfordulója. A mai napon adják át az általa alapított Nobel díjakat. Számos találmánya közül szerintem mindenkinek a dinamit jut először az eszébe. Nobel dinamitja volt az első, biztonságosan szállítható robbanóanyag. A piacon is mintha több dinamit lenne elhelyezve, nagy kérdés mikor,milyen pici szikra fogja aktiválni őket. Közeledik az év vége, csökkenni fog a forgalom,nő a volatilitás, óvatosan az új pozíciók nyitásával.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az elkövetkezendő időszakban esetlegesen tovább romló ukrán,orosz helyzet nypmás alá helyezheti a papírt. 4.000Ft alatt sávos,óvatos vétel, amennyiben pedig profit van rajta,egyből realizálni kell.

Mol: Bár itt is számíthat negatívumként az orosz helyzet az olcsó kőolajon keresztül,de a papír mozgásának kulcsa továbbra is az INA sztori megfelelő lezárása. Én továbbra is pozitív forgatókönyvben bízok,vegyék,tartsák.

Richter: Apapírt bizonyára érzékenyen érintené minden komolyabb keleti probléma.Ezért csak óvatosan vele,nagyobb portfóliókba 3.700Ft vagy alatta azért csipegetnék belőle.

A kisebb papírok közül tartsák továbbra ia a Pannergy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacon a nyereséges pozíciókat zárnám, újakat óvatosan nyitnék. Talán a jelenlegi árakon Adidast vennék, 60 euró alatt.

Akinek van eurója,és kötvényben gondolkozik,még mindig jó ajándék lehet a fa alá az OTP euró alapú kötvénye,vegyék vigyék. De akinek régebb óta megvan,és nagy nyereség van rajta,az pedig akár realizálhatjanazt.Igazi win-win helyzet továbbra is.

 

Az izomláz és a dupla dinamit dvd legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Gondolom, sok embernek megvan Bruce Willis-szel az Ötödik elem című film, ahol Willis nem kisebb dologra vállalkozott, mint a világ megmentése. A filmnek ezzel a részével jelen cikkünkben nem foglalkoznánk, azt meghagyom a nézőknek, hanem ami ebben a filmben sokkal érdekesebb, a cikk témája szempontjából az ötödik elem, aki egyesíteni tudja a négy elemet (a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt), és megvédi a bolygót a gonosz erőtől. Bár a film Luc Besson jóvoltából könnyed hangvételű,és a szinkronnak köszönhetően igen élvezhető limonádéra sikeredett, a valóságban a négy elem egyesítése korántsem ennyire komikus,valamint nagyon is valóságos a védelmük a sötét erőktől.

Ha belegondolunk, hogy a jelenlegi erőforrások döntő többségét a fosszilis energiák lévén nyerjük, ne csodálkozzunk azon, hogy mindenki keresi annak a lehetőségét, hogy ezeket a véges készletű, viszonylag koncentráltan elhelyezkedő energiaforrásokat valami olyan helyettesítő lehetőséggel váltsák ki, ami mindenki számára elérhető, és nagy mennyiségben hozzáférhető,valamint folyamatosan termelődik. Mert a jelenlegi erőforrások, ameddig rendelkezésre állnak,mondhatni korlátlanul elérhetőek. Hiszen egy szénnel, olajjal, gázzal, vagy urambocsá atomenergiával működő erőmű folyamatosan tud energiát termelni. Viszont a mennyiség véges, felhasználásuk nem javítja a Föld ökoszisztémáját.

A 40-es korosztály még élénken emlékezhet Mel Gibson Mad Max című filmjeire, ami egy kicsit utópisztikus jövőben játszódik, ahol hatalmas harc folyik az erőforrásokért. Több mint 30 évvel a film forgatása után már nem is tűnik annyira utópisztikusnak, habár egyelőre még nem tartunk a filmbeli szintnél, de sajnos az irány arrafelé mutat, hacsak nem változik meg az energia kinyerése, mert úgy néz ki az energia felhasználás az inkább nő, mintsem csökkenne. Bár a harmadik filmben, mint láthattuk, már megjelenik az alternatív energia, a biomassza formájában, Tina Turner filmbéli „birtokán”.

.

Viszont az energia illetve annak felhasználása nem csak a „jövő” emberét foglalkoztatja, hanem foglalkoztatta az embert az ősidőktől fogva. Ahogy az ember „megszelidítette” a tüzet, azon gondolkozott, hogyan tudja megtartani,hiszen az első tüzek felhasználása igen viszonylagos volt, gondoljunk csak arra, hogy egy-egy villámcsapás után jött először létre. Az energia jó hatással járt az étkezési kultúra fejlődésére (sült hús), valamint jelentősen növelte őseink komfortérzetét is. (melegedés a tűz mellett)

 

De térjünk vissza a cikk eleji gondolathoz, a négy elemhez. Ha alternatív energialehetőségekben gondolkodunk, e négy elem igénybevétele alkalmas lehet arra, hogy belőlük energiát nyerjünk. A tűz (a napenergia), a víz (vízierőművek), föld (geotermikus energia) és a levegő (szélerőművek) mind-mind alkalmas arra, hogy belőle energia legyen kinyerhető. Mind a négy energiára igaz, hogy korlátlan mértékben elérhető, gyakorlatilag nincs koncentrálva egy szűk réteg számára. A legnagyobb megoldásra váró probléma, ennek az energiának a tárolása, valamint annak az áthidalása, hogy ezeknek az energiáknak az elérése ciklikus, nem folyamatos. Hiszen a legnagyobb gond, hogy amikor sötét van, akkor nics termelés a napenergia által, ha nem fúj a szél, akkor a szélerőmű sem termel, egy esetleges ingadozó vízszint esetén a vízi erőművel is lehetnek gondok termelés esetén. Egyedül a geotermikus energia tekinthető állandónak, viszont leszámítva egy vízerőmű megépítését, a másik három energiához képest a geotermikus energia kívánja a legnagyobb kezdeti befektetést.

Ma már saját otthonunkban is elérhető ezeknek a megvalósítása, viszont arányaiban a bekerülési költségek jelenleg még egy átlagos háztartás anyagi szintjét meghaladják. Manapság ez úgy néz ki, sokan rokonszenveznek ezekkel az energianyerési lehetőségekkel, de nem engedhetik meg maguknak, kevesen vannak olyanok, akik szeretnék és meg is engedhetik maguknak, illetve jelentős sajnos azoknak is az aránya akik megengedhetnék maguknak, csak nem érdekli őket a dolog.

Tehát, mi csináljanak azok, akik szeretnének profitálni az alternatív energiákból, de saját környezetükben, mikro szinten nincs erre lehetőségük? Vásárolhatnak alternatív energiával foglalkozó, vagy ahhoz kapcsolódó cégek részvényeiből. Magára az egész szektorra igaz, hogy mivel az elterjedésének elsősorban anyagi akadályai vannak, (most azon összeesküvés elméletekkel, miszerint a fosszilis energiában utazók szándékosan „gáncsolják” ezeknek az energiáknak az elterjedését, nem foglalkozunk) az egész alternatív energia iparra nagy kihatással bír, ha egyes országok éppen jelentős támogatással segítik elterjedésüket, vagy éppen ezeket a támogatásokat csökkentik. Ezek a támogatások sokfélék lehetnek. Megjelenhetnek a beruházásokhoz kapcsolódóan, a rendszerek kiépítésének támogatásában, de megjelenhet a rendszerek által termelt energia átvételi árának premizálása formájában is. Mindezek a dolgok időnként, akár pozitív, akár negatív formában jelentősen kihatnak az ebben az iparágban utazó cégek részvényei árfolyamára. Nylván az is hat ezekre a cégekre, ha a technikai fejlődés segítségével az általuk előállított termékek árát csökkenteni tudják, mert nagyon ár érzékeny iparágról van szó.

Mivel nagyon sok ilyen cég van a piacon,illetve a tőzsdéken, a teljes bemutatásra, idő és helyszűke miatt természetesen nem vállalkozhatunk,viszont megpróbáltam mazsolázni a cégek közül, megpróbálva bemutatni egy-egy jelentősebb szereplőjét a piacnak.

Kezdjük először talán a hazai piaccal. Itthon egy olyan cég van a tőzsdén, aki a cikkben szereplő kategóriába tartozik, a PannErgy. A műanyagipari Pannonplast-ból alakult át idővel a geotermikus energiára koncentráló PannErgy-vé. Egy kisebb geotermikus erőmű megvalósítása után (Szentlőrinc), az első nagyobb erőmű Miskolcon került megvalósításra, ezt követte a győri projekt. A cég legnagyobb problémája a részvény gyenge likviditása, valamint az átláthatatlan vállalati, tulajdonosi szerkezet. Befektetés szempontjából sajnos csak arra jó, hogy egy nagyobb portfóliót színezzen, az alternatív energiák iránt elkötelezett befektetők részére. A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt évben 277 Ft és 415 Ft között mozgott, jelenleg a cikk írásakor 317 Ft környékén található. Én személy szerint szeretem az alternatív energia befektetéseket, ezért kis mennyiséggel nagyobb portfóliókba, tartós befektetési számlára ajánlanám, az íze végett.

A Pannergy-hez hasonló cég, aki maga valósítja meg a geotermikus projekteket nincs nagyon. Van egy cég, aki ott van a geotermikus piacon (is), viszont nála az a jellemző, hogy olyan területeket vásárol fel, ahol viszonylag kedvező, vékony a földkéreg,így kedvezőbb fúrási lehetőségek rejlenek a föld mélyében, és ezt adja bérbe. Ez a cég az Alterra Power (TSX:AXY), ami a Magma Energy Corp. és a Plutonic Power Corp. egyesülésével jött létre 2011-ben. A vállalat, mind a négy elem által megvalósítandó energiagyártásban részt vesz. Kiterjedt feltárási és fejlesztési projektjei illetve képzett nemzetközi szakmai gárda támogatja a növekedési terveit. A torontói tőzsdén forgó cég az elmúlt évben 0,27 és 0,37 CAD között mozgott, jelenleg 0,33 CAD-on áll, tehát közel éves maximumához. Elon Musk kapcsán érdemes említést tenni a SolarCity (SCTY:xnas) nevű cégről. Musk ,aki a többi között a Tesla autók kapcsán is a befektetők előtt van, segített a vállalatnak az indulásban (amit 2006-ban a Rive testvérek alapítottak, akiknek unokatestvére Musk),valamint a cég elnöke is. 2007 óta Kalifornia vezető lakossági napenergia szolgáltatója, de nemcsak a lakossági piaccal foglalkozik. A cég részvénye a NASDAQ-on forog, az elmúlt 52 hétben 42,38 USD és 88.35 USD között ingadozott, jelenleg 52 USD körül mozog. Hosszabb távú, kockázatokat kedvelő és helyén kezelő befektetők számára ajánlott.

A következő cég, amiről érdemes említést tenni, az a First Solar. (FSLR:xnas) 1999-ben alapították, az egyik legnagyobb amerikai szolár vállalat. Világszerte 8 GW kapacitást épített ki megalakulása óta. Az elmúlt évben 40 dollár és 73 dollár között mozgott, jelenleg 57 dollár környékén mozog. Ez a papír 50 dollár környékén szintén érdekes lehet, nagyobb portfóliókba, hosszabb távra.

Érdekes lehet a befektetők számára a SolarWorld (SWVK:xetra), ami egy német cég. 1988-ban alapította az elődjét Frank Asbeck, majd 1998-ban a tevékenység átkerült az akkor alapított SolarWorld AG-be. Erre a cégre is igaz, mind mindegyik megújuló cégre, hogy jelentősen kihat rá az éppen aktuális támogatási rendszer, ami az elmúlt időszakban mindenhol, így Németországban is csökkent. A részvények több részvény átalakítás nyomán az elmúlt évben 50 euró és 10 euró között mozogtak, jelenleg 13 euró környékén tanyáznak. Befektetési szempontból a cég részvényei elég szörnyűen muzsikáltak tavaly. Nagyon spekulatív papír, ennek megfelelően viszonylag kis összeggel érdemes vásárolni a portfólión belül.

Nézzünk akkor egy kínai gyártót. Jellemző a piacra, hogy az európai és amerikai gyártók a kínai gyártókat okolja problémáikért, azt állítva, hogy a kínai versenytársak burkolt formában állami támogatások segítségével tudják többi versenytársuknál olcsóbban adni a termékeiket. Ezért megpróbálják a kínai gyártóktól védővámokkal távol tartani a saját piacaikat. De sokszor még a védővámokkal is olcsóbbak a kínaiak, valamint ők is meg tudják tenni, hogy áthelyezik a gyártást, kikerülve így a vámokat. A Yingli Green 1998-ban alakult meg, 2003-ban kezdett modulgyártással foglalkozni.2007 júniusában vezették be a new-yorki tőzsdére (YGE:xnys) a részvényeket. Manapság egy kiegyensúlyozott, vertikálisan integrált 2450 MW termelési kapacitással rendelkezik. A FIFA kiemelt szponzora. Az elmúlt évben 8 dollár és 2,5 dollár között mozgott. Jelenleg 2,8 dolláron kereskednek vele.

Üljünk fel egy szellőre és nézzünk szét a szélerőművek között. Aki utazott már az M1-es autópályán, vagy járt annak folytatásában, Ausztriában, rengeteg „szélpörgővel” találkozott már. Szomszédunknál már nagyon régóta, nálunk a közelmúltban kezdett elterjedni ez az energiatermelési módszer. (volt is rá nagy igény, amikor kiírták a szélerőmű létesítési pályázatokat). Bár a piaci verseny jelentősen csökkentette részesedését, de sokak számára ezen a piacon továbbra is a Vestas az etalon. Ez a dán cég 1945-ben alakult. Kezdetben sok mindennel foglalkozott, 1968-ban lépett a szélturbina piacra, és 1989 óta csak ezzel foglalkozik. 2003-ban összeolvadt a NEG Micon gyártóval, hogy Vestas Wind System (VWS:xetr) néven a világ legnagyobb szélturbina gyártója legyen. Aki repülővel érkezik Dániába, a tengerben is láthat ilyen turbinákat. A részvény az elmúlt évben 18 és 40 euró között ingadozott, jelenleg 27 euró környékén tanyázik. Megújuló energia szektorba fektető befektetőknek „kötelező elem” a portfóliójukban, természetesen a beszállási pont jó megválasztása mellett.

A következő szélturbinákkal foglalkozó cég a Nordex (NDX1:xetra), amelyet bár 1985-ben Dániában alapítottak, központja Hamburgban található. A cég jelenleg 1,5MW és 2,%MW névleges teljesítményű turbinákat gyárt, és értékesíti szerte a világban. az elmúlt egy évben 10 euró és 17 euró között ingadozott az árfolyam, jelenleg picit 14 euró alatt tartózkodik.

Érdemes még megemlíteni az Iberdrola-t. Ez egy spanyol állami multinacionális áramszolgáltató. 2001-ben a kapitalizáció alapján a legnagyobb spanyol energetikai csoporttá vált. Maga a vállalat jelenlegi formájában 1992-ben jött létre több cég egyesülésével. Az előd vállalatokat az 1900-as végek elején alapították. Jelentős vízierőmű kapacitásokkal is rendelkezik, de a portfóliójában atomerőmű is található. A cég megújuló energiával foglalkozó leányvállalata az Iberdrola Renovables 2011-ig volt tőzsdén, azóta az anyacég magába integrálta. Így csak az anyacég vásárolható meg a tőzsdén. Az elmúlt évben 4,2 és 5,75 euró között mozgott a papír, és jelenleg is a maximuma környékén tanyázik. (nem hiába idén elég cudar volt az időjárás, pöröghettek a szélkerekekJ)

Ha megnézzük a cégek mozgását, láthatjuk, hogy befektetésként sem olyan egyszerű ez a megújuló piac, mint ahogy az általuk termelt energia folyamatosságának biztosítása sem az. Ez az iparág, ahogy már korábban is említettem, jelentős mértékben ki van szolgáltatva a különböző támogatásoknak, ami pozitív és negatív értelemben is továbbgyűrűzik a részvények árfolyamába. Ennek ellenére, mivel a Föld szempontjából a jövő mindenképpen a megújuló energiaforrások előállításának, használatának növelése, ezért bízhatunk abba, a megújuló energiával foglalkozó cégek részvényei hosszú távon jó befektetésként funkcionálnak, a technikai fejlődéseknek köszönhetően akár támogatások nélkül is. Persze igaz az is, hogy még egy darabig a befektetésre szolgáló portfóliójuk kisebb szeletét fogják a befektetők ebbe az iparágba fektetni.

A cél, hogy bolygónk fenntartható fejlődésének biztosítását végezzük el mi emberek, ne kényszerüljünk rá segítséget kérni az „Ötödik elemtől”!

 

 

 

 Ziegler Mátyás

 

Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában

Címkék: portfolioblogger

Döntsd a tőkét…

 2014.12.03. 08:53

77 éve a mai napon halt meg József Attila. A magyar költészet legkiemelkedőbb alakjainak egyike. Éppen csak átlépte 30-as éveit, mikor földi pályafutása véget ért, de költészete örökre itt maradt az utókor számára. Műveit szeretik vagy sem az olvasók, egy vitathatatlan, kivételes képességű költő volt. Ha műveit végignézzük, a mostani piaci viszonyok valahogy a Favágó című versét juttatja eszembe, abból is a következő részletet: „ Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz, ne szisszenj minden kis szilánkhoz! Ha odasujtsz körül a sorshoz, az úri pusztaság rikoltoz- a széles fejsze mosolyog.”

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: 4.000 Ft alatt sávosan érdemes vásárolni, viszont a megkeresett profitot is érdemes azonnal elvinni. Ha esetleg a 3.900 Ft elesik, további esés jöhet. Azért tartsanak szárazon egy kis puskaport későbbre is.

MOL: A papírt szerintem továbbra is venni,tartani kell. A háttér homályosnak tűnik, de valahogy az alvó vulkán effektust juttatja az eszembe. Kérdés,mikor tör ki?

Richter: Bár az orosz,ukrán helyzet, főleg a devizák alakulása nem fest valami jól,de bízzanak benne, hogy keletről nyugatra helyeződik,helyeződhet át szép lassan a túlsúly. 3.700 Ft vagy alatta sávos vételekkel érdemes próbálkozni, nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra TBSZ számlára is.

A kisebb papírok közül én továbbra is kitartanék a PannErgy és a Danubius mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon érdemes óvatosan figyelni a piacokat. A tengerentúl az esetleges kamatemelési várakozások erősödése okozhat hosszabb távon kellemetlenségeket, az európai piacokon az ECB esetleges újabb lépései határozhatják meg az elkövetkezendő időszak irányét.

A devizapiacon az év vége felé tartva, 305 Ft vagy alatta érdemes lehet eur/huf longokat vásárolni. Ugye Önök is ilyeneket olvasnak ki a verssorok között? Mivel a svájci népszavazás a várakozásnak megfelelően nem dúlta fel az 1,2-as határ védelmének fegyvertárát az SNB részére, továbbra is türelmesen vásárolják, tartsák az eur/chf longokat. Aki még nem jutott az űrbe, de szeretné átélni a (pénztárca) súlytalanság érzetét, próbálkozhat a rubel devizapárokkal.

Az alacsony kamatok és egy „magyar nábob” ajánlása szinte felér egy lottóötössel. Ez látszik is az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mindenki „AZT” akarja. :) Akarják Önök is.

Az izomláz és egy József Attila verseskötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kórház a város alatt

 2014.12.01. 11:54

Brókerbarangolás a Sziklakórházhban, befektetési lehetőségek az egészségügyi iparágba

Sziklakórház

sziklakórház bejárat.jpgA Budapesten kirándulók sokszor nem is sejtik, midőn a Budai Várban sétálnak és gyönyörködnek a csodálatos panorámában, hogy lábuk alatt igazi kincs rejtőzik. Több kilométeres barlangjárat felett lépkednek! A Sziklakórház egyike a legérdekesebb és a maga nemében páratlan történelmi emlékhelyének, ahol egy valóságos időutazáson vehetünk részt, megidézve a vérzivataros időket, az eszement hidegháborús korszakot. A Sziklakórház létezéséről is sokáig nem tudhattak sokan, titkos objektum volt, pár éve még csak annak, hogy fogadja a kíváncsi érdeklődőket.

A budai Várhegy mésztufa pincéi a történelem során számtalanszor biztosítottak menedéket szükség idején. A barlangrendszer feltárása az 1930-as években Kadic Ottokár nevéhez fűződik. Az első világháborút követően folyt a felkészülés, ha újabb vész törne ki, s ennek jegyében a barlangrendszerben került kialakításra a „K” jelű légoltalmi riasztóközpont. 1939-től a hosszasan tekergő barlangrendszert megerősítették, óvóhelyi céllal átalakították, hiszen az ország kormányzati negyede is a Várban volt. Szendy Károly, Budapest akkori polgármestere rendelte el a létesítmény kiépítését, erre a célra 360 000 pengőt tartalékoltak. A Don-kanyarbeli összeomlás követően Budapest légitámadására való felkészülése is szükségessé vált, ezért a szükségkórház felgyorsított építését elrendelték. Eredetileg hatvan férőhelyesre tervezték, három kórteremmel, műtővel, a kor legmodernebb eszközeinek és technológiáinak felhasználásával (röntgen). műtő.jpg

Múzeumi érdekességek: Az Evita forgatásához  a Morpheus névre hallgató altatógépet kölcsönözték, mert még működőképes és szükségük volt egy korabeli altatógépre. 2mp-re látható is a filmben.
A röntgent állítólag csak 1x használták, amikor az itt lakó karbantartó (hidegháborús időszak) eltörte a kisujját és megkérte a barátját a Szent János körházból, hogy segítsen neki megröntgenezni. A II. vh-ban is volt itt röntgen mert nagyon jól felszerelt kórháznak számított amikor megépült, de a most látható gép az 50-es évek végén került ide.
A háborúban itt született gyerekek számáról nincsenek adataink, azt tudjuk, hogy '56-ban legalább hat kisfiú és 1 kislány született itt. A 'kislányt' ismerjük is, ő azóta Németországban él és ő 2008-as múzeumi megnyitó napján  a múzeum látogatója volt.

A hivatalos megnyitó 1944. február 23-volt, igazgatónak dr. Kovács István egyetemi adjunktust nevezték ki. (A megnyitón jelen volt a később ápolónőként ott dolgozó özv. Horty Istvánné, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona.) A nemesi családok hölgy tagjait a Vöröskereszt részesítette ápolónői képzésben, három főrendi „Ilona” (özv. Horthyné, Ilona, gr. Széchényi Ilona, gr. Andrássy Ilona) teljesített a kórházban számos nővér mellett.

kórterem.jpgA leg emberpróbálóbb időszak Budapest ostroma volt, 44 karácsonyára a német csapatok elvágták a kórházat anyaintézményétől, a Szent János Kórháztól, ahonnan a főtt ételt, eszközöket szállították. 2-300 betege zsúfoltak már össze, ennek többszöröse volt a járó beteg. A mindennapi étel, a víz hiánya, a közel negyvenfokos meleg, az elviselhetetlen szagok embert próbáló körülményekhez vezettek. Az ott dolgozó orvosok és ápolók, a Vöröskereszt képviselője, Friedrich Born, aki menleveleket állított ki a rászorulóknak, helytállása és embersége a mai napig példaként szolgál.

A háborút követően Vírus Oltóanyagtermelő Intézet működött a Sziklakórházban 1945-49 között, majd a kommunista diktatúrában LOSK 0101/1 kóddal jelölt titkos objektummá vált, melynek során a kórtermek kiépítése, a gépészeti fejlesztések folytatódtak. A kórház az 1956-os forradalom idején újból megnyitotta kapuit. A hidegháborús időkben 1958-62 közötti fejlesztések lehetővé tették, hogy egy vegyi vagy atomtámadás esetén is betegeket tudjon fogadni. Az őrült elmék felett, akik gombafelhőkről vizionáltak elsodorta hála Istennek a történelem, de a légókórház és atombunker titkos minősítése egészen 2002-ig megmaradt.

Most, a látogatók világháborús életképeket láthatnak, egy korabeli felszerelt kórházban s egy atombiztos bunkerben lépdelhetnek, ahol a nagyobb termek között zegzugos folyosók, korhű plakátok és mindennapi tárgyak láttán borzongás jár át mindenkit. A közelmúlt történelmébe borzong bele, tudván, hogy oly helyen állunk, ahol éltek, meghaltak, túléltek borzalmas időket. (A Sziklakórház Atombunker Múzeum honlapja: www.sziklakorhaz.eu)

A felszínre kiérve néma csönd, lassan visszatérünk a mindennapi életünkbe, s barangoló brókerként csak napok múltán jutnak eszembe kapcsolódó dolgok. Egy kirándulás, amihez áttételesen kötődik a téma, ez nem is oly egyszerű. Kórház, egészségügy, vállalatok, akik segítségével az orvosok hippokratészi esküjüknek eleget téve szolgálnak, gyógyítanak minket.

Befektetés az egészségügybe

Ha valaki a részvények világából szeretne profitálni, de nem szeretne túlzott kockázatot vállalni, az választhatja a menedék részvényeket (stock haven). Ezek a papírok olyan szektorbeli vállalatok részvényei, amelyeket kevésbé érzékenyen érint egy gazdasági visszaesés (energia és bankszektor). Mivel a fogyasztás és a mindennapi élet alappilléreit képviselik, őket korlátosan érinti a vásárlóerő csökkenése.

Amennyiben az egészségügyre gondolunk, elsőként a gyógyszeripar ugrik be a befektetőknek, de az iparág ettől sokkal szélesebb palettájú, hiszen a gyógyítás és megelőzéshez nélkülözhetetlenek a kórházak, egészségbiztosítók, patikák, a korszerű és hatékony orvosi diagnosztikai eszközök, a mindennapi eszközök, nem beszélve a klinikai laboratóriumok eszközigényéről.

Az érdeklődőknek tudniuk kell, hogy a tőzsdén kereskedett iparág részvényeinek döntő hányadát a tengerentúlon kell keresnünk, ezért szubjektív válogatásomban is nagyobb hangsúlyt kapnak az amerikai befektetési célpontok (több tucat részvényt és befektetési alapot találunk, amit a new yorki tőzsdén jegyeznek), ennek ellenére barangolásunkat kezdjük Európában. Az egészségügyi szektort azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert az emberek átlagos élethossza nő, a hosszú élettel együtt járnak a krónikus betegségek, a világ öregedő lakosságának egészségügyi ellátása növekvő költséget jelent, az iparág termékei iránt nő a kereslet.

Potenciális célpontok

A Philips és Siemens cégek neve ismerősen cseng mindenkinek. Az előbbi társaság a közelmúltban jelentette be, hogy két nagy üzletága külön vállalatként, külön egységként folytatja, szétválik a világítástechnikai üzletág, s leválasztják a konszerről a háztartási kisgép és gyógyászati berendezések üzletágakat. A társaság alapjait még 1891-ben tette le a Philips család, a századfordulón már a világ egyik legnagyobb izzógyártói közzé tartozott, de az első világégés idején már létrehozta első kutatólaboratóriumát, és elkezdte bevezetni az első innovációit a röntgen és a rádiótechnológia területén. 1918-ban a Phiips már bemutatott egy orvosi röntgencsövet. A logójukban szereplő hullámok a rádióhullámokat, a csillagok az esti égboltot jelzik, amelyen keresztül a rádióhullámok utaznak.

A Siemens globális vállalatcsoport története 165 éves. (Mára a világban megtermelt minden 5. megawattot Siemens technológia állítja elő, két óránként ad be szabadalmi kérelmet, Európa autógyárainak 80%-ban az automatizálás és hajtástechnikai rendszerét ők szállítják, 6400 általuk gyártott szélerőmű működik a világon.) Az egészségügyben is megkerülhetetlenek. Siemens Egészségügyi Szektor a világ egyik legnagyobb egészségügyi szállítója, és vezető szerepet tölt be az orvosi képalkotásban, a labordiagnosztikában, a kórházi informatikában, valamint a hallókészülékek terén. A társaság szerteágazó üzletágaiból fakadóan, ezen társaságban való részesedésünk több, mint egy egészségügyi befektetés, nem úgy, mint a szintén német Fresenius Medical Care társaság esetén, aki a világ legnagyobb dialízis termékeket gyártó és dialízis szolgáltató cége. (Ma a világon több mint 2,5 millió beteg szenved krónikus veseelégtelenségben és szorul vesepótló kezelésre.) A Fresenius 3250 dialízis központot számláló nemzetközi hálózatán keresztül a cég világszerte 270.000 beteg kezelését végzi, de termékeit a dialízisre szoruló betegek egyharmada használja. 2012 –ben ünnepelte a vállalatcsoport fennállásának 100. évfordulóját, s ebben az évben az 500.00. dializáló berendezés gyártását is elérték. A Fresenius SE Vz is világszerte működő egészségügyi csoport. Dialízishez, a páciensek kórházi vagy otthoni ápolásához gyárt és nyújt különféle termékeket, szolgáltatásokat: gyárt diagnosztizáló rendszereket és felszerelést, infúziót, transzfúziót, dialízist, vérelkülönítőt és plazmát, valamint hemofilter forgalmaz, továbbá készít szilárd és folyékony gyógyszereket, tápanyag folyadékot. (Ez a hosszas felsorolás jól megvilágítja, hogy mi mindenre van szükség a gyógyszergyárak piruláin kívül.) A bécsi tőzsdén is találunk egy szektortársat, a Intercell társaságát, aki a fertőző megbetegedések elleni immunoterápiás termékek fejlesztésre specializálódott.

Vessük pillantásunkat Amerikára!

healthcare-620x310.jpg1941-ben alakult a Stryker Corporation. A második világháború már javában folyt a öreg kontinensen, ennek velejárója, hogy kielégíthetetlen kereslet mutatkozott az orvosi eszközökre. A cég fő profilja az orvostechnológiai eszközökön belül a helyreállító szegmens termékei: ortopédiai rekonstrukciós implantátumok, csípő és térd ízületi protézisek, a gerinc implantátumok, beleértve a nyaki és csigolya sérülések eszközeit. Kissé bizarrnak gondolhatnák, de a második világégésben számtalan katona szenvedett végtagi sérüléseket, lépett aknára, s sajnálatosan e sérülések a mai korban is előfordulhatnak közúti- és munkahelyi balesetekben, arról nem is beszélve,hogy az elmúlt hetven évben is számtalan helyi konfliktus, háború, vérengzés szedte áldozatát. Az innovációk következtében mára már olyan mű végtagok kerülnek forgalomba, hogy azzal teljes életet is tudnak élni a sérültek, mászhatják meg a világ legmagasabb hegyét, vehetnek részt futóversenyen, akár az olimpián is…

McKesson. A hagyományos gyógyszerek és eszközök, egészségügyi és szépségápolási termékek mellett információtechnológiai szolgáltatásokat is nyújt, mint a stratégiai menedzsment szoftverek. A vállalatok életében tudjuk, hogy milyen fontos a könyvvitel, számvitel, a vállalatirányítási szoftverek milyen mértékben terjedtek el. Az egészségügyben is nélkülözhetetlenek ezek az alkalmazások, elég csak abba bele gondolni, hogy milyen nagyfokú szervezettséget igényel a betegek ellátásának megszervezése, a paciensek és orvosok irányítása, a szükséges eszközök, felszerelések, vérkészítmények, donorok irányítása. Ezen logisztikai feladatok koordinálásához nélkülözhetetlenek ezek a szoftverek. A hétköznapi működés esetén is jó szervezettséget igényel ez a munka, egy esetleges tömegszerencsétlenség, tömegbaleset, járványveszély esetén az összehangolt munka és szervezettség kulcsfontosságúvá válhat.

Az Express Scripts gyógyszertár ellátás menedzsmentre fókuszál elsősorban. Ami magába foglalja a gyógyszer kereskedelmi hálózat feladatait, ezen belül a gyógyszerek szállításához kapcsolódó szerevezést, a kiskereskedelmi gyógyszertári adminisztrációt. A termékek felhasználói között a patikákon túl, egészségbiztosítók, betegellátási szervezetek, a munkaadók, szakszervezetek által szponzorált juttatási programok is találhatóak.

A Termo Fisher Scientific elemző műszerek, berendezések, reagensek és fogyóeszközök, szoftverek és szolgáltatások gyártója, diagnosztikai és laboratóriumi termékeket és szolgáltatásokat nyújt, melyek felhasználói biotechnológiai, tudományos, kormányzati, környezetvédelmi és egyéb kutatási és ipari piacok, klinikai laboratóriumok. A Boston Scientific is orvosi készülékeket és berendezéseket gyárt, többek között kardiológiai termékeket (katéterrel irányított ultrahang képalkotó alkalmazások, szívritmus szabályozó eszközök,pacemaker rendszerek. A z Abbot Laboratories neve ismerősen csenghet, szintén egy régi vállalatról van szó (1888-ban alakult). A generikus gyógyszerei mellet diagnosztikai szegmense a gyógyszer terápiás monitoring, genom-alapú vizsgálatokat, vércukor és vércukorszintmérő rendszereket, tesztcsíkokat is nyújt vevőinek. A teljes termékpalettát szinte képtelenség is bemutatni.

Járványok, Ebola

kolera2.jpgEgy járvány elterjedése mindig hatással volt a gazdaságra, a tőzsde szempontjából pedig óriási emelkedések és áresések is előfordultak. A középkori nagy pestisjárvány Európa lakosságát megtizedelte, a XIX. századi kolerajárvány pedig egyik oka volt az akkori tőzsdekrachnak (1873). Pár éve a H1N1 vírus terjedése borzolta a kedélyeket és váltott ki heves reakciókat, most az Ebolától voltak hangosak a médiumok.

Kizárólag tőzsdei szemszögből nézve, megállapíthatjuk, hogy ennek a járványnak voltak nyertesei és vesztesei (itt ne feledkezzünk meg arról, hogy közel tízezren betegedtek meg, s a betegek mintegy fele sajnálatosan bele is halt a járványba, a gyógyszerfejlesztőket pedig nem jogtalanul vádolták azzal, hogy az 1976-ban azonosított vírus ellenszerét még nem fejlesztették ki, mivel kellő profitot nem reméltek tőle), kellő helyzetfelismeréssel a spekulánsok ezt ki is használhatták. A nyertesek az érintett gyógyszercégek és védőfelszerelést gyártók voltak, a vesztes oldalon a légitársaságok, továbbá az árupiacokon a Nyugat-Afrikához kötődő rész, főként a kakaóbab export. Mivel a fertőzés levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem terjedt, eddig korlátos volt a fertőzött területek száma. Hogy a globális világ és a szenzációhajhász sajtó mi szerepet játszik ebben a szomorú történetben, az egy külön misét megérne…

Maradva az Ebolánál és a tőzsdénél, láthattuk, hogy némely érintett cég árfolyama akár három, négyszeresére is felugrott, de a globális tőkepiacokon nagy hatással nem voltak. A gyógyszer gyártók között a Tekmira, a Chimerix, Ibio, BioCrysté, Newlink Genetics, Sarepta árfolyama reagált heves emelkedéssel, hogy ez mennyire lesz tartós, pár hónap múlva majd megláthatjuk.

Bár Karinthy azt írta, hogy „Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni”, de egészségség nélkül sokkal nehezebb. Ha pedig befektetésekről van szó, akkor nyugodt álmunkról, boldogságunkról talán az egészségiparban pihenő megtakarításunk gondoskodhat. És ne feledjék: ha a Sziklakórházban még nem jártak, látogassanak el oda! Nem fognak csalódni!

 

 

sza.

(Megjelent a Gentlemen's Choice 2014/5. számában)

Címkék: portfolioblogger

Mikulás ralira várva

 2014.11.26. 10:34

Hihetetlen, de lassan megint eltelik egy év. A gyerekek ebben az időszakban már a Mikulást várják. A piaci szereplők is. Hiszen a tőzsdei legendárium szerint ilyentájt szokott lenni az ún. Mikulás rali. Persze nem minden évben, de valahogy ez vésődött be az emberekbe. Az idei évben, főleg a nyugati piacokon ezt a legendát erősítheti az ECB „pénznyomtatása”. Lesz-e, vagy sem, nehéz megmondani, egy viszont biztos, a befektetőknek érdemes józannak maradni ilyenkor is, és az év vége felé inkább a pozíciók leépítésével érdemes bíbelődni, mintsem új, nagy pozíciók felvételével foglalkozni. Ne feledjék, év végén a likviditás lecsökken, a volatilitás megnő. Fontos, hogy ne a szájuk nőjjön meg a befektetőknek, amikor lebiggyed a szomorúságtól, hanem a mosolyuk.

Nézzük a piacokat:

 OTP: Sávozik továbbra is a papír. 3.950 Ft vagy alatta sávos vétel, amennyiben a megvett részvényeken profit képződik, akkor pedig realizáljanak.

MOL: Érdekes olvasni, amikor a horvát miniszterelnök mennyire másabb hangvételben nyilatkozik a MOL-INA dologgal kapcsolatban, mint a horvát gazdasági miniszter. Mi lenne, ha a tárgyalásokon is a miniszterelnök venne részt?   Továbbra is tartsák, vegyék, közel lehet a végkifejlet.

Richter:Nagyobb portfóliókba továbbra is érdemes vele kacérkodni 3700 Ft alatti tartományokban,sávosan, akár hosszabb távra is.

Tartanám továbbra is a meglévő Danubius és Pannergy papírokat.

 A nemzetközi piacokon emelkedésnek indultak a papírok. Akinek van Hyundai, Daimler illetve VW papírja, az a profit bevédése mellett figyelje meddig emelkednek ezek a részvények.

A devizapiacokon továbbra is jó vétel lehet az EUR/HUF long (a december 30-i napra mindenki készüljön fel extrapénzzel a vásárlási lehetőségre J). Szerintem nem lesz sikeres a svájci népszavazás,ezért továbbra is bátran tarthatják, vehetik az EUR/CHF longokat is.

Aki a kedvező euró árfolyam mellett,lecserélésre szánja el a forintját, annak még most sem késő az OTP euró kötvények vételével kacérkodni.

Az izomláz és egy csizmatisztító legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Tell Vilmos és az alma

 2014.11.19. 08:36

A legendák szerint 707 éve ezen a napon lőtte le Tell Vilmos a fia fejéről azt az almát, amit a zsarnok Gessler tetetett oda büntetésből, mert Tell nem tisztelgett a helytartó kihelyezett kalapja előtt. Most is előtérbe kerültek a svájciak, a november 30-i népszavazás miatt. Itt a többi között arról dönthetnek, akarják-e, hogy a svájci jegybank a tartalék 20%-nak a terhére aranyat vásároljon,és ne adhassa el. Ha a választól így szavaznának,az nagyban megnehezíthetné az SNB mozgásterét az általa felállított 1,2-as EUR/CHF védelme érdekében. A svájci gazdasági élet prominensei, a kormány és az SNB is azt vallja, ez az intézkedés káros lenne a svájciaknak,az így is erős frank esetleges további erősödésével (amennyiben az SNB feladná az 1,2 védelmét) jelentősen romlanának a svájci mutatók, romlana az ország versenyképessége,hiszen jelenleg minden ország a „ki tudja jobban leértékelni a devizáját” játékot, amibe a svájciaknak is muszáj lesz, lenne beszállni. Mi történik? December elsején okosabbak lehetünk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is szűk sávban mozog, a taktika szerintem egyelőre nem változott, 4.000 Ft alatt sávosan vásárolandó, ha emelkedés van,akkor pedig a profitot ízlés szerint el kell tenni.

MOL: Kicsit megmozdult az árfolyam, de persze ennél nagyobb emelkedésre vár mindenki. Továbbra is tartás, vétel.

Richter: Nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Továbbra is tartsák a PannErgy és a Danubius papírjait. (Utóbbi kifejezetten jó jelentést tett közzé, ha eltekintünk a jelentős illikviditástól, az árfolyamnak felfelé kellene elmozdulnia, hiszen jócskán messze tanyázik a mostani kb. 7.000 Ft körüli könyv szerinti értéktől. Amennyiben a javuló eredmény tartós lenne, a könyv szerinti érték folyamatos emelkedése elgondolkodtathatja a nagytulajdonost a kivezetésről.)

Nemzetközi piacon érdemes figyelni a VW, a Daimler a Hyundai papírjait. Egy esetleges korrekcióban vételeket keressenek a papírokban.

A devizapiacon továbbra is az EUR/HUF longok vétele a javasolt a 306 Ft vagy alatti szinteken. Aki tud a sorok között olvasni, az azt is olvashatja miért jó ez az irány. Az EUR/CHF long továbbra is preferált, főleg ennyire közel az 1,2-as szinthez. Szerintem a svájci szavazók elvetik az aranytartalék növelését célzó kérdést.

Továbbra is izgalmakat keltenek a befektetőkben az OTP euró alapú kötvényei. Jó áron van az euró, máshol alacsonyak a kamatok, nincs mit csodálkozni azon, hogy minden kötvénybefektető ezeket a papírokat keresi. Keressék Önök is.

Az izomláz és egy alma legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hitel, Hittel, Hidd el!

 2014.11.12. 09:21

Kezd formálódni a devizahiteles csomag forintosítása. Mit tudunk? 2015 februárban számolnak el a bankok a tisztességtelennek nyilvánított feltételekkel. Legkorábban ugyanebben az időpillanatban történhet meg először a devizahitelek forintosítása. (Az euróhitelek elszámoló ára 308,97 Ft, míg a frankhiteleké 256,47 Ft) Bevezetésre kerül a fair kamatozás is. Ennyi biztos van most, a többi még bizonytalan. Százalékok már zubognak a levegőből, de konkrét számok, kinek mennyi lesz ezután a fennmaradó tartozása,illetve mennyi havi törlesztő részletet kell fizetni, senki nem tudja. Egy biztos, a forintosítás után a törlesztő összegek nagysága befixálódik, és így nincsenek kitéve az ügyfelek az esetleges negatív árfolyamváltozásnak. De a pozitív árfolyamváltozásból sem tudnak profitálni többet. Viszont ezek után mit tippelnek, jövőre merre fog mozogni inkább a forint? Elő a fantáziával…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten megont lehetett egy körre felülni az OTp körhintán. Aki 4.000 Ft alatt belevett legalább egy csomaggal,az már realizálhatott is minimum egy évi állampapír hozamot, akár egy nap alatt. Pénteken gyorsjelentés,addig lehet, hogy érdemes kivárni a vételekkel, az esetleges profitot pedig eltenni. Vétel továbbra is 4.000 Ft alatt,sávosan.

MOL: Változás nincs,maximum annyi, hogy picit erősödni tudott az árfolyam. Az áttörésre még várni kell. Viszont az ajánlás továbbra is tartás,vétel.

Richter: Az elmúlt nap végére jelentősen csökkent az árfolyama. Ennek ellenére nagyobb portfóliókba, sávosan 3.700 Ft alatt mindenképpen érdekes lehet.

Továbbra is tartanám a PannErgy és a Danubius pozíciókat. Előbbit a sikeres fúrások illetve projektek reményében, utóbbit a várható jó eredmény miatt.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném 60 euró alatt az Adidas papírjait, 50 dollár közelében kacérkodnék a First Solar papírokkal, valamint 45 euró felett bevédeném az eddigi profitot a Hyundai papírjain. Érdekes lehet 60 euró alatt a Daimler részvénye is.

A devizapiacon 307 Ft vagy alatta sávosan keresném az EUR/HUF longokat, 310 Ft környékén pedig shortokat nyitnék ugyancsak sávosan. Minél jobban megközelíti az EUR/CHF az 1,2-at, annál nagyobb az esélye egy SNB intervenciónak. Szerintem a svájciak bölcsen elutasítják november 30-án az aranytartalék emelését célzó javaslatot a népszavazáson.

Az EUR/HUF árfolyam jelenleg kedvező, ez meg is látszik a kötvényesek rohamán az OTP euró kötvényekkel kapcsolatban. Mintha ingyen adnák, pedig nem. Aki euróban gondolkodik, vegyen bele. (Sanyi bácsi ajánlásával :) )

Az izomláz és egy hitel kalkulátor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

"Aranyeső a szép kis házra..."

 2014.11.05. 08:48

Ahogy a piacon mindenki várta, körülbelül 1.000 milliárd forintba fáj az ügyfelekkel történő elszámolás a bankoknak, ahogy a tegnap megjelent MNB iránymutatás ezt tartalmazza. A forint árfolyamának „védelmére” az MNB 9 milliárd eurót biztosít a bankok számára. Az, hogy az egész procedúra végleges lezárása miként fog ténylegesen hatni a forintra,nehéz most megmondani, viszont most mindenki erre az 1.000 milliárdra gyúr,mint a fogyasztás felpörgetője. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy azért sok esetben olyan pénzt „kapnak vissza” az ügyfelek ami nincs is,hiszen majd a fennálló tartozásból írják vissza, így a devizahitelesnek talán annyi könnyebbsége lesz, hogy a „századik” állását le tudja adni, mert csökken a törlesztő részlete. Személy szerint kicsit szkeptikus vagyok a „visszaadott pénz” fogyasztásnövelő hatásával kapcsolatban,mert inkább aki „pénzhez jut”, az talán a fogyasztás helyett megtakarítani fog. De az, hogy mi történik, természetesen a jövő zenéje, viszont mindenki „dúdolni” fogja…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is az általam jónak gondolt stratégia 4.000 Ft alatti sávos vételeket jelent, emelkedésben pedig sávos profitrealizálást jelent.

MOL: A közelgő jelentés mozgathatja meg talán rövid távon az árfolyamot,az is inkább akkor, ha a vártnál jobb adatok jönnek ki. Lefelé a mozgás szerintem erősen korlátos lehet. Tartás, vétel továbbra is.

Richter: A gyorsjelentés itt jobban kimozdíthatja az árfolyamot. Amennyiben jelentősen csökkenne, akkor sávosan nagyobb portfóliókba, akár hosszabb távra vásároljanak bele.

A Danubius és a PannErgy papírjait tartanám portfólió színezőként, főleg olyanoknak, akik nagyobb pénzkészletekkel rendelkeznek, és elfér egy kisebb csomag ezekből a papírokból.

A nemzetközi piacokon,aki vett az elmúlt hetekben 160 euró alatt VW papírokat, a nyereséget egy követő stoppal védje be. Ugyanez igaz a 40 euró vagy az alatti Hyundai vételekre is. Az Adidas pedig holnap jelent, akkor várható vele kapcsolatban jelentősebb árfolyammozgás.

A devizapiacon 310 Ft vagy felette óvatos shortok nyithatóak sávosan az EUR/HUF párban, 250 Ft környékén esetleg a USD/HUF pár is óvatos shortokra lehet jó. Továbbra is van fantázia az EUR/CHF longokban, főleg amikor jobban megközelíti az árfolyam az 1,2 környékét. Ennek a szintnek az SNB általi elengedését a jelenlegi piaci körülmények között nem hiszem. (sőt valamiféle jegybanki beavatkozást inkább el tudnék képzelni a frank gyengítése érdekében)

Kötvénybefektetők továbbra is keressék a jó áron megvehető eurót,majd ezt követően az OTP euró alapú kötvényeket.

Az izomláz és egy pénzes erszény legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

börzedalok.jpgAz elmúlt századelő pesti tőzsdei hangulatát, a tőzsdei parkett történéseinek hatását a pesti kispolgár mindennapjaira minden szociológiai, történeti leírásnál jobban mutatják a korabeli kabarék kuplészövegei. A pesti kabaré virágkora a XX század első éveiben kezdődött és az első világháborúig tartott. A párizsi mintára elszaporodott, zömmel a Nagymező utca környékén nyíló szórakozóhelyek (az első a Bonbonniére nevet viselte) az elsősorban a VI., VII. kerületben lakó, jelentős részben zsidó vallású kispolgárság esti célpontjai voltak (ahogyan a nappali a kávéház), konferansziéval, sikamlós, áthallásos, de mindig aktuális dalokkal és persze az elmaradhatatlan női zenekarral, tánckarral, a ma konzumlány kategóriába sorolható hölgyekkel körítve.


börzedalok2.jpgA kabarédalok közül kevés maradt az utókorra, sokat le sem jegyeztek, ezért is számít kuriózumnak az a kis kötet – Börzedalok címmel –, amelyet a kanyargós pályát befutó Gábor Andor(1) jelentetett meg, valószínűleg 1914-ben. A mára szinte fellelhetetlen könyvecske(2) Gábor Andor tíz versére írt
kabarédalt tartalmaz (kottákkal együtt), amelyek 1910 körül keletkeztek és váltak rövid időre népszerűvé. A verseket korabeli helyesírással közöljük.

 

A börze


Upor(3) mellett áll a börze, melytől eddig Isten őrze,

De mert ottan szörnyű hossz van, ott vagyok most jóban, rosszban,

S bár ez ellen több lap írt, vásárlom a papírt.

 


Most nem látok semmi bút itt, minden ember vesz közútit.(4)

Az megy úgy föl első sorban, mint a kára-gyöngy a borban.

Beadot egy kis mutyit, én is veszek közutyit.

 


Embertársam, most ne késs el, végy közútit hét kötéssel,(5)

S egy végső erőlködéssel, végy közútit nyolc kötéssel.

Megérdemled a dutyit, ha nem veszel közútit.

 


Ott, egy hosszú nagy teremben, bömböl, bömböl százhúsz ember.

Bömböl, ordít rémes módon, magyarul, ha nem csalódom.

Straszenbán, ünd Strászenbán(6), ez ma itt az őrület csupán.

Ach, ach, ach, jej, de szép a börzefach!

 


Ebben még szép hosszok lesznek, vesznek, vesznek, vesznek, vesznek

Bettelhejmék és a Vejszék(7), s nem hajítják el a fejszét.

Krausz Simon, ünd Krausz Simon(8)! Ő is vett, tehát nagyon finom!

Ach, ach, ach, szebb ő, mint a perzsa sah!

 


Azután egy szép nap zordul, a közúti visszafordul,

Én ezt akkor veszem észre, ha a hossz már fordul besszre.

Strászenbán!... jaj, közúti: holtra gázol, ez már most tuti.

Ach, ach, ach, itt a pestis, itt a krach.

 


Új vizeken


Gondoltam magamba, talán nem babona. Az értéktőzsdénél talán jobb a gabona.

Én oda átmentem, és örültem annak, hogy ott sem püspökök, ott is zsidók vannak.

Gabonán hízottak, mind olyan kerekek, rozsról pattant fiúk és zabigyerekek.

No de nem is csoda, ha kövérek lesznek, csak repcepogácsát és csalamádét esznek.

Hej, búza, búza, rozs, ez az élet jaj, de nagyon takaros, takaros.

 


Mi volna essetleg, ha tudni akarnám, mi a fenét jelent az: tavaszi takarmány?

Bizonyosan paplan, mert a dunyha téli, értéktőzsdés eszem eztet úgy ítéli.

Azt is megkérdeztem egyik barátomtól, mért mond tengerit, ha kükericát gondolt?

És ha tengeri a kükorica -féle , mért nem mondja, hogy ne tengerizzek vélett

Hej, búza, búza rozs, ez az élet jaj, de nagyon zavaros, zavaros...

 


Nem látott ilyet se Adria, se Kárpát, vettem tíz órakor három vagon árpát.

Tizenegy órakor ott kint az eső csepergett, s attól az én pénzem elúszott, lepergett.

Hallottál már ilyet, Vereckei Árpád, még mielőtt láttam volna azt az árpát.

A pénzem s az árpám úgy vesztek ott kárba, csakis a szememen maradt egy szem árpa.

Hej, búza, búza, rozs! Mért nem gázol el engem a villamos, villamos...


Mélázás a börzén
Hel, mostan puszta igazán a puszta, a sok bessz a börzét ide-oda zúzta.

Egy-két izraelita halaványan lézeng, se ih nem, se ih geb, mely az ég felé zeng.

Alig látni egy-két céget, mind elúszott vagy leégett.

Régesrég megszüntek lenni, s odalent már nem fáj semmi!

Valahol a börze mellett, hacacáré, hacacáré hacacáré...

 


Dehogy is megyek már én föl a börzére, csak itt az Uporban folyik az orrom vére.

Minek is nézzem meg, hogy a kurzus jó-e, úgy lelóg a fejem, mint egy konfiisló.

Tudja a jó mindenható, mi van azon sírnivaló, hogy a börzés ott delelget.

 


Nincs már itt egy ügynök, akibe még szusz van.Egy egész délelőtt

csak harmadfél slussz van, azt is, hogy valahogy ne menjen széjjel,

nem írással kötik, hanem drótkötéllel. S bármely óráján a napnak

Újabb mennykövek lecsapnak. Most egy levél, mely a cáré,

Hacacáré, hacacáré, hacacáré...

 


A börze Koriolánja
Most hogy vége a szezonnak, a börzések elosonnak,

Ki erre, ki arra ballag. Legtöbb nekimegy a falnak,

Sokan mennek Siófokra, s más külföldi városokra,

Sokan mennek ide Gödre, de legtöbben mennek csődbe.

Sokan csak Hidegkút-Gyönkre, de legtöbben mennek tönkre.

 


Mert kedélyállapotom rom, s besszek fekszik meg a gyomrom,

És van egy jól ápolt csúzom, én is tőled búcsúzom.

Én is elmék messze-mesze, ahová nem jár a Presse,

Ahová nem jár a Llojd(9) sem, és nem küldenek messzendzser-bojt sem.

De mielőtt még elmennék, füvet ennék, boldog lennék,

Megátkozlak sok csúfságért, hóhérom, te Szabadság tér! Hóhérom, te Szabadság tér!

 


Boruljon be az ég rajtad! Villamos menjen át rajtad!

Jólét sohase vessen föl, Krausz Simon ne keressen föl.

Rajtad százhúsz hordár álljon, és köpőcsészét ne találjon

Dadák ott ne üljenek le, palotáid dűljenek le!

Vetkezzél ki szép zöldedből, zsidók nőjenek földedből.

Annyi zsidó, ahány rád fér, Isten verjen, Szabadság tér! Isten verjen, Szabadság tér!

 


1 Gábor Andor (1884–1953): újságíró, kuplészerző, kritikus, később kommunista irodalmár. Fiatalon a Roland-ének fordítója, az Egyenlőség és a Hét munkatársa, Ady környezetéhez tartozott. 1918-ban a Nemzeti Tanács, a Tanácsköztársaság alatt a művelődésügyi népbiztosság munkatársa. 1919 után emigráns Bécsben és Berlinben, 1933-tól a Szovjetunióban. 1945 után a Ludas Matyi főszerkesztője, Kossuth-díjat kapott.
2 Erbé–Nádor–Szirmai: Börzedalok. Gábor Andor versei, Magyari Lajos műsora. Nádor Kálmán kiadása, Budapest 1915. 27. p.
3 Upor kávéház a Szabadság téren, a tőzsde épületében működött, főleg a börziánerek látogatták.
4 Közúti: Budapesti Közúti Vaspálya Társaság. 1865-ben alapított közlekedési rt., előbb a pesti lóvasút, majd 1886-tól a villamoshálózat egyik kiépítője, az egyik legnagyobb forgalmú részvény (1910-ben 153 millió aranykorona kapitalizációval) a tőzsdén.
5 Kötés: közútiból 5 darab volt egy kötés, ez 1910-ben kb. 3800 korona volt.
6 Strassenbahn: Budapester Strassenbahn-Gesellschaft: a Közúti német neve.
7 Bettelheim Mór (1876–1931): ismert magánbankár a század első évtizedeiben. Weiss Fülöp (1859–1942): ebben az időben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója, később elnöke, mindketten évtizedekig tagjai a tőzsdetanácsnak.
8 Krausz Simon (1876–1938): bankár és tőzsdespekuláns. 1900-tól a Bettelheim Mórral közösen alapított bankház, majd az Angol-Magyar Bank vezérigazgatója, 1916-tól 1926-ig az IBUSZ elnöke. Élete végén csődbe ment.
9 Die Presse: bécsi napilap, Pester Lloyd: budapesti német nyelvű gazdasági napilap, mindkettő közölte a tőzsdei árfolyamokat.

 

Az összeállítás Korányi G. Tamás: Sztellázs-ügylet ultimóra művéből, a Budapesti Értéktőzsde jubileumi kiadványából (2014) származik

 

Címkék: portfolioblogger

77308_hotel-doboz01.jpgGondolom sok gyerekes szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. A saját gyerekeim is imádják, de gondolom, sok családban nagyon szeretik a gyerekek. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igen lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát. Viszont az is számít, mire meg tudja venni azt a szállodát, legyen még lehetősége bejáratot (lépcsőt) is szerezni hozzá, hogy amikor a többi játékos belelép abba a kockába, akkor a mi hotelünkben „szálljon meg” 1-6 éjszakára, és nekünk fizessen, ne a „konkurenciának”. Terület, épület, lépcső vásárlása, majd a hotel „menedzselése”, a szállásdíj beszedése. Mint a valóságban. Ahogy az is valós, hogy néha az a játékos, aki pénzszűkében van, megpróbálja elmismásolni a fizetést. Ugye ilyen is előfordult már az életben is néha szállodai körökben?  

“ Messziről fénylik a Hotel Menthol, Ott pompázik a tengerparton, Amerről a zöld színű reklámszöveg Tündöklő fénye kiveri a szemed…” Ahogy a jól ismert sláger is mutatja, az életben még inkább lényeges ez a pompa és ragyogás, mint a játékban. Bár a játék is szembesít “sok-sok konkurenssel” de valahogy az életben ez még inkább kidomborodik. Hiszen nagyon kevés az a hely a világon, ahol egyes szállodák konkurensek nélkül tudnak működni. Ahogy a játék menete során, előbb-utóbb a táblán is megjelennek a konkurens hotelek, ugyanígy van ez az életben is. Abban sincs nagy eltérés a játék és az élet között, hogy nagyon érdemes megnézni,melyik szállodát választjuk. Mert sok minden megtörténhet egy hotelben,egy hotellel. Lehet akár egészségügyi zárlat (Vesztegzár a Grand Hotelben).waczak.jpgUgyanakkor gondolom, senki sem olyan típusú szállásra vágyik, mint a Bates Motel. De Basil Waczak szállójába is beletörne egy-két ügyfélnek a “bicskája”. Abban is biztos vagyok, hogy páran elég érdekesen éreznék magukat Tarantino Mon Signor szállodájának „négy szobája egyikében”.

Ahogy láttuk az előbbiekben, már a játékban sem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szállodát. Most nézzünk körül a való életben, hogy a hatalmas hotelkapacitásból, ami kétségtelenül együtt hullámzik az emberiséggel, legyen szó üzleti úttal kapcsolatos szállodai igényről, vagy egy napsütötte tengerparti nyaraláshoz szükséges és lényeges kellékéről. Azt szeretném előre leszögezni, a válogatás valamelyest szubjektív, mert a hatalmas kínálat bemutatására értelemszerűen a jelenlegi cikk nem alkalmas, azt viszont lehetővé teszi, hogy egy két érdekes hotelláncot esetleg közelebb hozzak, mint lehetséges alternatívát a befektetést keresőknek.

Tozsdesztori-Danubius-Hotels-reszveny.jpgA hazai piacon egy olyan hotel részvény található,ami a befektetők számára megvásárolható. Az, hogy ezt érdemes-e meglépni, döntse el mindenki maga. Az itthon megvásárolható papír a Danubius részvénye. A céget állami vállalatként alapították 1972-ben. Már mint részvénytársaság, 1992-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az évek során a papírok szépen lassan egy meghatározó tulajdonos kezébe vándoroltak. A cég terjeszkedésének köszönhetően talán Európa egyetlen olyan társasága, ahol a tevékenység fő vonulata a gyógyturizmus, annak ellenére, hogy rendelkezik városi szállodákkal is. Magyarországon kívül a régiónkban több országban is, ésl Londonban is rendelkeznek hotelekkel (Danubius Hotel Regents Park).

A részvény eddigi maximuma 11.000 Ft volt, még 2007-ben, az eddigi minimumot pedig 2012-ben produkálta 2.150 Ft-tal. Jelenleg, a cikk írásának idején a papír 5.200 Ft környékén cserél gazdát a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A társaság könyv szerinti értéke jelenleg 6.300 Ft környékén van, tehát magasabban,mint a jelenlegi piaci ár. Ha csak ezt nézzük, jó befektetés, viszont ne feledkezzünk meg az alacsony közkézhányadról, mert a részvények döntő hányada egy kézben van. Pont ez az egyik spekulatív dolog a papírban, mert egy esetleges tőzsdei kivezetés esetén (nem számolva esetleges számviteli, illetve egyéb legális piaci trükközéssel) a nagytulajdonosnak a könyv szerinti értéket kellene kifizetni a kisbefektetők részére. Nem teljes befektetendő pénzzel, de kisebb csomaggal érdemes lehet spekulálni a papírral.

bass intercontinental.jpgHa küldöldre kalandozunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a legnagyobb szállodaipari csoport a világon 2004 óta az InterContinental Hotels Group (IHG:xlon). A története 1777-ig nyúlik vissza, amikor is William Bass létrehozta sörgyárát. Az, hogy a világ legnagyobb hotellánca lett, köszönhető volt úttörő embereknek és az új ötletek megvalósításának. Megjegyzem, Budapesten is találhatunk és akár megszállhatunk Hotel InterContinental szállodában. A csoporthoz tartozó márkák közé tartozik többi között a Holiday Inn, a CROWN PLAZA, a hotel INDIGO, vagy a CANDLEWOOD suites. Az elmúlt egy évben 2.000 penny és 2.600 penny között mozgott, jelenleg 2.422 penny az értéke. Nem tűnik rossz befektetésnek.

waldorf astoria.jpgWaldorf Astoria.Gondolom sok embernek ismerős, valószínűleg a cikk olvasói közül többen jártak is már ott. A luxus szinonímájaként is ismert a neve. Ilyen és ehhez hasonló szállodák tarkítják a következő szállodalánc portfólióját. Ha hozzáteszem a Paris Hilton nevet, akkor nem kell messzire menni, hogy kitalálják, melyik ez a szállodalánc. Paris kisasszony hitetetlen nagy reklámot jelent a vállalatnak, még ha legtöbbször kéretlen is. De a gazdagoknak, a bulvár és a pompa kell. Akinek a waldorf névről először a saláta jut az eszébe és nem a hotel, az sem jár messze az igazságtól, hiszen a hotel megnyitásakor szolgálták fel először. Rájöttek,melyik láncról van szó? Gondolom, nem volt nehéz. Igen, eltalálták ez a Hilton. Amit eredetileg Conrad Hilton alapított 1919-ben. Olyan brand-ek tartoznak ide, mint a CONRAD, a CURIO, HOMEWOOD SUITES, Hampton. Először 1970-ben került a tőzsdére. 2007-ben a Blackstone kockázati tőkealap megvásárolta a céget az alapító Hilton családtól, majd ki is vezették a tőzsdéről, ahová 2013-ban tért vissza újra. (HLT:xnys) 21,5 dolláron indult újra a kereskedése, és az eddigi maximuma 25,7 dollár környékén volt a közelmúlt kereskedési időszakában. Aki bízott benne, hogy a luxus jól fizet, nem csalódott, a részvény jól fialt minden tulajdonosának az elmúlt időszakban.  

mariott.jpgA következő hotellánc is megtalálható Magyarországon is, hiszen Marriott Hotel is van Budapesten. Ezt a szállodaláncot 1927-ben alapította John Willard Marriott valamint a felesége Alice. Az első szálloda 1957-ben nyitotta meg kapuit. Maga a Marriott International 1993-ban alakult, amikor a Marriott Corporation két vállalatra vált szét. Olyan szállodamárkák találhatók a csoportban, mint a Ritz-Carlton, Bvlgari Hotels and Resorts, Marriott Hotels and Resorts. Az elmúlt évben a tőzsdei kereskedésben a részvények (MAR:xnas) 44 dollár és 72 dollár között mozogtak. Úgy néz ki, ez a részvény is jó befektetés volt az elmúlt időszakban.

Nézzünk egy európai láncot akkor. Ez pedig az Accor. 1967-ben alapította Paul Dubrule és Gérard Pélisson a SIEH csoporton keresztül. Székhelye Párizsban van.

A csoport az alacsony, közepes és a luxus kategóriában is rendelkezik szállodákkal. Olyan ismert hotelmárkák találhatóak a csoport tagjai között, mint a Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure, Ibis ,Etap, Motel 6 vagy a Forma-1 Accor. A lánc tagjai közül sok szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (AC:xpar) az elmúlt évben 27 és 39 euró között mozgott, jelenleg 36 euró körül áll.

Nem talált megfelelő szállodát? Sírás helyett mondd Hyatt. Félretéve a szóviccet, nézzük következő hotelláncunkat. A Hyatt szállodaláncot két magánszemély alapította, Robert von Dehn és Jack Dyer Crouch ,majd néhány év múlva von Dehn eladta a részesedését Jay Pritzkernek. Így került a Pritzker család a szállodaláncba. Fia Thomas a Hyatt Hotels Corporation Igazgatósági Elnöke. 2009 novembere óta van a tőzsdén (H:xnys) és az elmúlt évben 43 és 63 dollár között mozgott, jelenleg is éves maximuma környékén tartózkodik.

jacob astor.jpgA következő cég a Starwood Hotels and Resorts. A vállalat 1980 ban alakult, de az elődje 1969-ben jött létre eredetileg egy ingatlan befektetési cégként Starwood Capital néven. Különböző neves márkák találhatók s csopotrtban, mint a Sheraton, a St. Regis (nevét a St. Regis Hotelről kapta a márka, amit John Jacob Astor IV építtetett 1904-ben, és aki a Titanic fedélzetén halt meg 1912-ben. De a 30-as években a szálloda főcsaposa készítette a Bloody Mary koktélt először.), W Hotel Westin, Le Meridien (ami szintén megtalálható Magyarországon) A részvény (HOT:xnys) az elmúlt évben 65 és 84 dollár között mozgott, és most is a 84 dollár környékén tanyázik.

Megfigyelve a fent nevezett hotelek részvényeinek árfolyamait megállapíthatjuk, hogy a hotel nem csak társasjátéknak kiváló, hanem részvénybefektetésnek is. Miért? Talán azért, mert az elmúlt időszakban, főleg az USA-ban, de a Távol-Keleten is, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt évek pozitív befektetői hangulatnak köszönhetően. Ez pedig kihat a gazdagok életmódjára is az által, hogy szívesen keresik a luxust, ezen belül a luxushotelek szolgáltatásait, szobáit. Ez viszont azzal járt, hogy a luxushotelek nagyon jól teljesítettek, és ez meglátszik a részvényeik árfolyamán is.

Úgyhogy aki teheti, a Hotel játékkal társasozzon, aki megteheti, hotel részvényekkel játszadozzon!

 

Ziegler Mátyás,

megjelent a Gentlemen's Choice 2014/4. számában

Címkék: portfolioblogger