Szent György napja

 2014.04.23. 08:45

Ma emlékeznek meg Szent György halálának napjáról. Római kori katona volt, valamint keresztény mártír. A legenda szerint megölt egy sárkányt, ami miatt páncélban és dárdájával egy sárkányt megölő ifjúnak ábrázolták leggyakrabban. A keresztények üldözése miatt szembefordult a császárral, ezért börtönbe vetették. De hitét a kínzások sem tudták megtörni,ezért kivégezték 303-ban. A tőkepiacokon is szükség van ilyen sárkányölő „szentekre”, akik a „hit” alapján döntenek és nem kicsinyes anyagi érdekek miatt. Az euró zónában jelenleg a defláció sárkánya fenyeget, ennek „ledöfésére” lenne szükség hithű lovagokra. A tengerentúlon pedig a „tapírsárkány” borzolhatja hosszabb távon a lovagokat, akiknek így kevesebb összeg juthat új fegyverekre. Bízzunk benne, hogy lovagjaink páncélja kellően hőálló, nem távol-keleti hamisítvány…

Nézzük a piacokat:

OTP: Az árfolyam emelkedésével párhuzamosan realizálnám a nyereséges pozíciókat, és egy esetleges esésben újra vásárolnék belőle sávosan. Bátrabbak 4.200 Ft körül, óvatosabbak ennél lejjebb 4.150 Ft vagy alatta kezdhetnek vásárolni. Viszont az ukrán események negatív változása jelentős árfolyamkilengést okozhat még.

MOL: A kedvező osztalék, az esetleges MOL-INA megegyezés (pislákoló)reménye mind az irányba mutat, hogy a jelenlegi szinteken (13.000 Ft alatt) vételeket érdemes eszközölni,illetve a meglévő papírokat érdemes tartani.

Richter: 3.800 Ft vagy alatta sávos vételeket lehet érdemes keresni, 3.900 Ft felett pedig a nyereséges papírokat eladnám, elvinném a profitot.

Tartsák továbbra is a Danubius és a PannErgy papírokat. Akinek pedig van még FHB papírja, egy esetleges 1.000 Ft környéki emelkedésben adja el őket.

A nemzetközi piacokon továbbra is a vb szponzorok papírjait figyelném, a jelenlegi szinteken továbbra is a Yingli Green valamint az Adidas papírjaiból vásárolnék, 95 dollár környékén érdekes lehet a McDonald’s is valamint egy korrekció esetén 40 -42 euró környékén a Hyundai papírja is. Akik szeretnek spekulálni különböző pletykákra, azoknak érdemes lehet figyelni az AstraZeneca papírjait egy esetleges Pfizer által történő felvásárlás esetére spekulálva.

A devizapiaci sárkányölők 306 Ft vagy alatta óvatosan gyűjtögethetik továbbra is az EUR/HUF longokat, valamint 220 Ft vagy alatta az USD/HUF longokat is. 1,22 alatt továbbra is érdemes lehet vásárolni az EUR/CHF „kisnyugdíjas” longokat és 0,88 alatt pedig vehetnek USD/CHF long pozíciókat is. Akik pedig az előző körben vettek ezen szint alatt, 0,885 felett nyereséggel akár ki is csukhatják őket.

Akik devizában óvatosabb befektetésre vágynak, még mindig kedvező hozammal vehetnek bele az OTP euró alapú kötvényeibe, hosszabb távra jó lehetőség lehet a dollár alapú magyar államkötvények gyűjtögetése, akiknek végtelen a dárdák száma, megpróbálkozhatnak a venezuelai kötvény „leterítésével” is.

Az izomláz és egy római mondákról szóló könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Lövöldözős játék élőben

 2014.04.16. 08:51

Az elmúlt napok tőkepiaci hangulatát ismét az ukrán-orosz események mozgatják. Az egész olyan érzést kelt, mintha az orosz vezető megunta volna a lövöldözős videojátékokat, és úgy gondolta, sokkal izgalmasabb a játék élőben. Ezzel csak az a baj, hogy itt nem indul újra a játék, ha elfogyott a játékos összes élete. Plusz a „játék” nemcsak a játékos, hanem az összes szereplő mentális illetve gazdasági szférájára kihat. Nem pozitívan. Csak nehogy egy globális piaci game over kerekedjen ki a történetből…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Lassan a bátrak a jelenlegi szint környékén (4.200 Ft körül,alatt) egy csomagot óvatosan vásárolhatnak, főleg, ha 4.350-4.500 Ft környékén voltak nyereségrealizáló eladások. Aztán, ha a piaci körülményeknek köszönhetően újra a 4.000 Ft vagy az alá esne, a múltkori technikával esésben sávosan vásároljanak bele, és pozitív korrekciók esetén pedig realizálják a csomagokon elért nyereséget.

MOL: Továbbra is olyan érzése van az embernek, mintha a horvát békülékenyebbnek tűnő hangnem egy esetleges kompromisszumos megegyezésnek ágyazna meg a kommunikációban. Remélem. Továbbra is venném, tartanám. Jó osztalékot fog fizetni, és az esetleges pozitív MOL-INA végkifejlet is emelkedést fog generálni.

Richter: Nagyobb portfóliókba a jelenlegi szintektől (3.800 Ft) lefelé sávosan vásárolnám. Majd itt is pozitív korrekció esetén realizálnám a nyereséget.

Továbbra is a befőttesüvegben tartanám a Danubius és a PannErgy papírjait.

A nemzetközi piacokon, akinek DAX shortja van, tartsa még, ha 9.000 pont alá beesne, egy követő stoppal ne engedjék vissza a pozíciójukat 9.000 pont fölé. A nemzetközi részvények közül érdemes lehet egy csomagot venni a 2014-es vb szponzorok közül a Yingli Green-ből, az Adidasból, valamint egy negatív korrekció esetén 95 dollár körül a McDonald’s-ból.

Devizapiaci „lövöldözős” játékosok követő stoppal bebiztosíthatják a nyereség egy részét az EUR/HUF illetve az USD/HUF longokban, 310 felett pedig óvatos EUR/HUF shortokat nyithatnak. Továbbra is venném 1,22 alatt az EUR/CHF longokat illetve még mindig van fantázia az USD/CHF longokban is 0,88 illetve alatta. Az EUR/USD párban csak a nagyon gyakorlott játékosok „lövöldözzenek”.

Akik óvatosabb befektetésre vágynak, és azt is inkább devizában tennék meg, továbbra is figyeljék az OTP euró alapú kötvényeit, a dolláros magyar állampapírokat. Akik a kötvényekben is kicsivel nagyobb izgalomra vágynak, azoknak pedig ott vannak a venezuelai állampapírok.

Az izomláz és egy videojáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

3D nyomtatás

 2014.04.09. 09:05

Manapság nagy divat 3D-ben nyomtatni. Azt mondják ez a jövő. Lehet. Persze még elég drága. De a 3D nyomtatás jelenleg a tőkepiacokat tartja lázban. Mert sok mindent lehet 3D-ben nyomtatni, viszont a legizgalmasabb pénzt nyomtatni (persze olyat, amit más is elfogad, nem csak a gazdálkodj okosan társas). Ezt csinálta eddig a FED, és mintha valami ilyenre készülne az ECB is. Hűti-fűti ezzel kapcsolatban a piacokat, viszont ha a jelenlegi helyzet marad az eurózónában (alacsony infláció, esetleges deflációs veszély, emellett erős euró) akkor az ECB-nek is lépnie kell. Az, hogy mekkora méretű nyomtatót helyeznek, ha helyeznek üzembe, még senki nem tudja, de minél nagyobb, annál nagyobb hatása lehet rövidtávon a piacokra. Úgyhogy, nyomtatásra fel…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Mivel a politikai környezet, és talán a piacokhoz való hozzáállás nem változik, továbbra is a múltbeli dolgok alapján érdemes kereskedni. A jelenlegi szinteken realizálnék, és amennyiben visszaesne 4.000 Ft környékére vagy alá, akkor kezdenék sávos vételekbe. Persze a hírekben pletykaként szereplő esetleges MKB felvásárlás a későbbiekben hozhat izgalmakat a papírban.

MOL: Tegnap lehetett az a hírt olvasni, hogy mintha stratégiát váltanának a horvátok és kompromisszumos megoldásban gondolkodnak INA ügyben a MOL-lal. Ha ez így lenne, az mindenképpen pozitív hatással lehetne a papír árfolyamára. Akinek van tartsa továbbra is, akinek meg nincs szerintem vegyen bele. „Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak, emelkedés következik!”

Richter: Nagyobb portfóliókba 4.000 Ft alatt óvatosan, sávosan érdemes lehet vásárolni belőle. Persze egy a jelenleginél negatívabb ukrán-orosz probléma kihathat a papír árfolyamára. Nem pozitívan.

FHB: Továbbra is kiszállnék belőle 1.000 Ft körül.

A Danubius és a PannErgy pakkokat tartanám.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelném a foci vb szponzorait. A jelenlegi árszinteken a Yingli Green illetve az Adidas papírjaiból vásárolnék is, valamint 95-96 dollár körül lecsapnék egy kis McDonald’s-ra is. Tartsák a DAX shortokat is, ha 9.000 alá menne valamikor, egy követő stoppal nem engedném vissza 9.000 fölé.

Devizapiaci „pénznyomtatók” sávosan építhetik az EUR/HUF long pozíciókat illetve 220 Ft körül vagy alatta óvatos, sávos USD/HUF longokat is „nyomtathatnak”. Ha valaki az ECB pénznyomtatásra spekulál,kifejezetten jó lehet az USD/CHF longok gyűjtögetése 0,885 alatt sávosan. Továbbra is aktuális az EUR/CHF longok vétele,tartása 1,22 alatt. Az EUR/USD devizapárt meg hagyják meg az ipari „nyomtatóknak”.

Továbbra is kísérjék figyelemmel az OTP euró alapú kötvényeit olyan megtakarítások elhelyezésére, amit euróban szeretnének eszközölni. „Kardiológus által nem kezelt” befektetők akár a jövőre lejáró venezuelai államkötvénybe is befektethetnek kis csomaggal. Hosszabb távra, TBSz számlára „nyugdíjelőtakarékossági „ szándékkal érdemes lehet a dolláros magyar állampapírokat vásárolni.

Az izomláz és egy nyomtatott könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolióblogger

Spekulációk hete

 2014.04.02. 08:35

Ezen a héten több dolog miatt is spekulációs lehetőség mutatkozik a befektetők számára. Egyrészt csütörtökön tart kamatdöntő ülést az ECB, ahol a befektetők esetleges monetáris lazítással kapcsolatos spekulációik miatt vehetnek fel különböző piaci pozíciókat. Sokan arra számítanak, hogy valamilyen euró gyengítő döntést hoznak az ülésen. Vasárnap pedig nálunk tartanak országgyűlési választásokat. A politikai részébe nem mennék bele, ugyanakkor a befektetők természetesen gondolkodhatnak a választási eredmények hétfői piaci hatásaira, akár a részvény-, akár a devizapiacon. Tőkepiaci tippmix, tétre, helyre,befutóra…

 

Nézzük a piacokat:

Általánosságban elmondható, hogy inkább készpénzben ülnék, és megvárnám a hétvégi eseményeket.

OTP: Új pozíciókat nem vennék fel, ha van nyereséges papír,akkor eladnám, és az eredményt realizálnám.

MOL: A nyereséges csomagokat eladnám, a többit viszont tartanám, kivárnék vele.

Richter: A nyereséges csomagoktól itt is megválnék.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy papírjait. Az FHB papírokból, amennyiben megközelíti az 1.000 Ft-ot, kiszállnék.

A nemzetközi részvénypiacokon egyre jobban figyelemmel kísérném a közelgő 2014-es labdarúgó vb szponzorainak papírjait. Amennyiben szeretnének ilyen vb portfóliót készíteni, akkor a jelenlegi szinteken óvatosan vásárolnék már a Yingli Green papírjaiból, esetleg egy kisebb csomagot vennék az Adidasból is.

Devizapiaci „speki sneciknek” érdemes lehet a jelenlegi 310 Ft alatti szinteken sávosan az EUR/HUF longokat keresni, esetleg 220 Ft felé közeledve vásárolni az USD/HUF longokból is. Továbbra is venném, tartanám a „kisnyugdíjas” EUR/CHF longokat 1,22 alatt illetve a csütörtöki ECB ülésre spekulálva figyelhetik, vásárolhatják sávosan az USD/CHF longokat is a jelenlegi 0,883-as szinten vagy alatta.

A devizában megtakarítók féltő tekintetüket továbbra is tartsák az OTP euró alapú kötvényein, de gondolkodhatnak a dolláros magyar állampapírok vásárlásában is, ezek főleg hosszabb távra, TBSZ számlára tűnnek jó befektetésnek. „Vídia” keménységű befektetők pedig akár a jövőre lejáró venezuelai euró alapú kötvény „boldog-alvásmentes” tulajdonosai is lehetnek.

 

Az izomláz és egy Soros György könyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A „fogyó hold” canyon-ja

 2014.03.26. 08:47

Tegnap újra csökkentette az MNB a jegybanki alapkamatot, ami most 2,6%. Az indoklás pedig olyan ködös, hiszen azt írják, hogy még látnak teret további kamatvágásra, de ha a nemzetközi helyzet fokozódik, megállnak. (A Hold sem nő, meg egyre szűkül a canyon is, amiben lovagolnak Indiana Jones után szabadon.) Erre varrjon gombot a befektető. Szintén érkeztek hírek az ECB háza tájáról, ahol egyre inkább körvonalazódni látszik, vagy annak látszó nyilatkozatok látnak napvilágot, hogy esetleg az európai központi bank is rászánhatja magát erősebb monetáris lazításra. Ennek igazából a dollárerősödésre váró (vágyó) spekulánsok tömege örülne nagyon. Az, hogy így lesz-e, kiderül a következő ECB kamatdöntő ülésen…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A stratégia továbbra is az lehet a papírban, hogy negatív piaci mozgások közepette az esésben sávosan (3.850 Ft-tól lefelé) bele lehet (kell ?!) venni és egy-két korrekciós napon pedig a nyereséges pozícióknak a fenekére kell verni. Valamint maradjon mindenképpen valamennyi puskapor mindig szárazon.

MOL: Az árfolyam szerintem továbbra is az „Adria” foglya, akiknek van, tartsák továbbra is, akiknek nincs szerintem vásároljanak bele, és tegyék félre az INA sztori végkifejletéig.

Richter: Hektikusan mozog, hasonló stratégia követhető benne, mint az OTP-ben.

FHB: Amennyiben megközelíti az 1.000 Ft-ot, továbbra is kiszállást javasolnék belőle.

Akiknek van Danubius és PannErgy csomag, továbbra is tartsák meg azokat.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is tartanám a Dax shortokat, figyelném a labdarúgó vb szponzorainak részvényeit, és „nagy” spekiknek érdemes lehet óvatosan figyelniük a közösségi cégek részvényeire, azt vizslatva, mikor durran ki a lufi bennük.

Devizapiaci csillagászok a jelenlegi szinteken óvatos EUR/HUF longokat kereshetnek, és közben morfondírozhatnak azon,” mennyi pénzt kell kitargoncázni és elégetni a kazánban”, hogy ilyen meleg legyen a forint. Az EUR/CHF párban továbbra is 1,22 alatt longokat keressenek, illetve egy erőteljesebb dollárerősödés esetén még jobban pöröghet az USD/CHF long, úgyhogy 0,88 alatt mindenki itt is a longokat keresheti pénzének megfelelő nagyságban, kitettségben. Az EUR/USD-t pedig hagyján meg a Hubble teleszkópot kezelőknek.

A csökkenő forint kamatot miatt továbbra is kiemelten érdemes figyelni euróban megtakarítani szándékozóknak az OTP euró kötvényeit. Valamint érdemes hosszú távú „nyugdíj előtakarékosságként” a magyar dolláros államkötvények felé kacsingatni.

Az izomláz és egy Indiana Jones DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

FED-re várva

 2014.03.19. 09:26

Mivel egyelőre a krími helyzet nem terjedt tovább a félsziget határain kívülre, ezért a piacokat rövidtávon újra a gazdasági folyamatok kötik le. Minden szem a mai FED döntésre figyel, lesz-e valami változás a tapírral kapcsolatban, vagy megy minden a maga útján, ahogy azt eltervezték. Érdekes lehet, ha az esetleges későbbi amerikai kamatemeléssel kapcsolatban nyilatkozni fog a testület. Este minden kiderül…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki a múlt héten sávosan belevett a papírokba, jól tette, most ebben a pozitív korrekcióban nyereséget realizálva ki is szállhatnak a papírból, és várhatnak egy kicsit, merre indul tovább a részvény.

MOL: „DEA” pakett nem lesz a Molé, ennek ellenére továbbra is venném, tartanám, mert véleményem szerint orosz cég nem fog tudni beszállni az INA-ba, így a horvátoknak a MOL-lal kell egyezkedni,megegyezni.

Richter: Itt is igaz az, amit az OTP-vel kapcsolatban gondoltam. Aki az esésben sikeresen bevásárolt, az most az emelkedés közepette nyereséggel realizálhatja a tranzakcióit.

FHB: Ha esetleg megint megközelíti az 1.000 Ft-ot, akkor, aki eddig nem adta el, eladhatja. Rövidtávon jelentősebb emelkedés egyelőre nem látható.

A meglévő PannErgy és Danubius pakkokat továbbra is tartanám.

A nemzetközi részvénypiacon a 2014-es labdarúgó vb szponzorait figyelném, és aki 9000 pont alatt nem tudta, vagy nem akarta még kicsukni a DAX shortjait, az tartsa a következő lejtmenetig.

A devizapiacon tevékenykedők, akik bátrak voltak, és a múlt héten nyitottak 313-314 környékén shortokat, azok most nyereséggel kicsukhatják, vagy egy követő stoppal bevédhetik nyereségük egy részét. Ha a jövő keddi MNB ülés előtt 310 Ft alá esne, óvatos longokat nyitnék. A „kisnyugdíjas” EUR/CHF longok továbbra is ajánlottak, ugyan úgy mint az USD/CHF longok. Az EUR/USD párban este akár jelentősebb mozgás várható, azt inkább kerüljék el.

Aki euróját a kötvénypiacon helyezné el, továbbra is kísérje kiemelt figyelemmel az OTP euró kötvényeit (Csókolom Sanyi bácsi! Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Önnek minden OPUS kötvénytulajdonos nevében :) ), hosszabb távú dolláros befektetők pedig kedvező hozammal képezhetnek „önkéntes nyugdíjalapot” a magyar dolláros államkötvényekkel.

 

Az izomláz és egy Gazdálkodj Okosan társasjáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Bunkócska

 2014.03.12. 08:42

„Hej te bunkócska te drága, hej te eleven fa gircses-görcsös ága, Te drága…! Segíts most!” Talán erre a bunkócskára lehet várni, hogy megoldódjon a krími helyzet, és kicsit oldódjon a geopolitikai feszültség a közelünkben. Bár szerencsére a fegyverek helyett egyelőre száj karate megy, de nem tudni, meddig bírják az idegek. A szankciók minden fél számára problémát okoz(hat)nak. Bár a probléma megoldása még nem látszik, bízzunk benne, hogy a népek okos vezetői kitalálnak valamit. Talán egy-egy kupica (üveg?) vodka mellett könnyebben menne az egyezkedés…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is az esésekben sávosan belevennék, és amikor van egy pozitív korrekció, a nyereséges csomagokat realizálnám is. Annyi puskaport azért hagyjanak, ha esetleg 3.300 Ft környékére is lenézne, ott is tudjanak vásárolni.

MOL: „DEA” versenyben van még a MOL. Nyilván megtervezték, ha esetleg nyernek, honnan teremtik elő a vételárat, még akkor is, ha az INA sztori nem oldódik meg. Én továbbra is venném, tartanám a papírt.

Richter: Talán már egy kicsit túleste magát, úgyhogy nagyobb portfóliókban mindenképpen vásárolnék belőle, és ahogy az OTP-nél is gondoltam, itt is a nyereséges csomagokat érdemes realizálni.

Tartanám továbbra is a Danubius és a PannErgy részvényeket.

A nemzetközi piacon, bár még lehet, hogy néha még lélegeztető gépre is szükség van, de már tud „saját tüdővel is lélegezni” a DAX short. Még tartsanak ki „egy kicsit”. Szép lassan, de biztosan haladunk a foci vb felé, így ne veszítsék továbbra sem szem elől a vb szponzorok részvényeit.

A devizapiaci „bunkócska forgatók” figyeljék az EUR/HUF shortokat. Nagyobb portfóliókba 313-314 Ft körül is nyithatnak shortokat, viszont figyeljenek rá, ha az euró áttöri ezt a szintet, akkor lehetséges a 317-320 Ft-os szintek elérése is első körben. Maradjon muníció erre a szintre is, valamint az esetleges finanszírozásra is. Az USD/HUF shortok pedig 230 Ft vagy felette mutathatnak szép képet magukról. Továbbra is keresném a „kisnyugdíjasok” EUR/CHF illetve USD/CHF longjait. Az EUR/USD-t pedig hagyják meg a nagyobb „bunkócskáknak”.

Akinek jelenleg is rendelkezésre áll euró, és kedvező feltételekkel szeretné befektetni, továbbra is keressék az OTP euró alapú kötvényeit.

Az izomláz és egy orosz népdalgyűjtemény CD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

zsebeskép.jpgÍgy szólt Bicska Maxi Brecht Koldusoperájának végén a közönséghez : "Hölgyeim és Uraim. Egy hanyatló társadalmi réteg hanyatló képviselőjét látják most maguk előtt. Minket, egyszerű polgári kézműveseket, akik csak feszítővassal dolgozunk a kiskereskedők páncélszekrényein, elnyelnek a bankok mögött álló nagyvállalkozók. Mi egy tolvajkulcs egy részvényhez képest? Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?

A szélhámosok, csalók különös vonzalmat éreznek a pénz iránt. Mások kifosztására, megkopasztására leleményesebbnél leleményesebb trükkök garmadáját találták ki. Némely furmányos találmány új köntösben újra és újra megjelenik, itt sincs új a nap alatt. A bankok és ügyfeleik rendszerint áldozatok a kifinomult módszerek által, de a bankok sem csak áldozatok, sőt! Amennyiben a bankok követnek el tisztességtelen dolgokat – mert ők sem teljesen szeplőtelenek- azt jóval finomabb szóval illetik: árfolyam manipuláció, megtévesztés…

„Nem Pesten történt, amit hallotok, Ott ily regényes dolgok nem történnek.” A cikk írásakor felmerült az a kérdés, hogy magyar példákról írjak-e? Egyfelől a nemzetközi példák bőven szolgáltatnak témát, másfelől a mostanság tapasztalható bankellenesség szócsöve nem kívánok lenni. André Kosztolany, a neves tőzsdei spekuláns az vallotta, ha gourmanként finom ételekre vágyik Párizsba utazik, ha operát szeretne hallgatni, akkor meg sem áll németföldig, ha üzletről van szó, akkor pedig irány Amerika!

Az elmúlt század fordulóján, Joseph Weitl, akire a „Sárga Kölyök” nevet ragasztottak szélhámos ismerősei, nem vesződött ormótlan bankrablással, illetve nem volt annyi tőkéje, hogy bankot alapítson. Terve valahol középúton volt a kettő között. Amikor Indiana államban a Muncie településen a Nemzeti Kereskedelmi Bank megszüntette fióktelepét, ő lelkes és lefizetett segítőivel másnap be is költözött a helyére, hogy ott egy új bank kínálja szolgáltatásait. Egy kisebb hírverés után elterjesztette, hogy az új kereskedelmi bank várja a megszűnt intézmény régi ügyfeleit, változatlan helyen, de nagyobb betéti kamatokkal. Az ügyféltér tele volt az újdonsült kliensekkel, s a lefizetett statisztákkal. A Sárga Kölyök egyszerűen a pénztári pultban fogadta a befizetéseket. A legendás svindler két kisebb, bizonyítható vétségért töltött csak el rövidebb időt a rácsok között, száz éves korában távozott az élők sorából.

Az elmúlt hónapokban számos bank tevékenységéről lebbent föl a fátyol egy rövid időre, hogy manipulálták az árfolyamokat. A manipuláció nem szép dolog, ne kerteljünk, egyenesen törvénybe ütköző, mégis a bankóriások peren kívüli egyezséggel és tetemes bírsággal megúszták. A sor elég hosszú, hogy minek az árfolyamát térítették el: a londoni bankközi kamatlábat, az olaj, az arany árfolyamát, deviza keresztárfolyamokat…Ergo: amivel kereskednek, minden olyan dolgot, amihez egy számot lehet rendelni. Az egyik legtöbbet emlegetett bank az amerikai J.P. Morgan, (a világ nagy vezető bankházai is rendre szerepet vállaltak ebben sajnálatos módon) amely a tengeren túli kontinens egyik leghatalmasabbika. Története, eljárása nem egyedi, ez a kiragadott példa azért jól szemlélteti a világ nagy bankházait.

John Pierpont Morgan (1837-1913) 1860-ban alapította bankját. Az időzítés szerencsés, a polgárháborúval kapcsolatos kereskedelmi ügyletekbe azonnal bekapcsolódik, a győztes Észak ipari vállalatai mellett más bankok is az ellenőrzése alá kerülnek, a század végére kevés olyan terület van a new yorki tőzsdén, amivel ne állna kapcsolatban. Részt vesz a fontos vasútvonalak építésében, s amikor a vasúti részvények pánikszerű összeomlása bekövetkezik, ő felvásárolja a csődbekerült társaságokat, és hat nagy társasággá osztja őket. A tranzakció 10 milliárd dollárba kerül, s 1040 társaságot vásárol föl. Pár évvel később a csőd közelébe tartó bankrendszer megmentője már, amin nem mellékesen keres is (50 millió dollárért vásárol föl 1 milliárdnyi részvénypakkot). Nemzetközi befektetései között emlékezetes az angol White Star Line hajótársaság megszerzése. Nem az ügylet volumene miatt, hanem ez azért érdekes, mert ez a társaság gyártotta a Titanicot. A tragikus első úton való részvétet pár nappal az indulás előtt Morgan lemondta. Bankja a huszadik századi bankválságai, tőzsdekrachjai között jól lavírozott, az elmúlt évek sok milliárd dolláros gigantikus büntetései sem jelentettek jéghegyet az üzletmenet szempontjából.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, hogy ez a pénzügyi gólem mi mindenért kapott bírságot. 2005-2007 között elsőrangúnak minősített kötvényeket bocsátottak ki, nem elsőrendű (subprime) és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével. Olyan értékpapírokat adtak el a válság előtt a befektetőknek, amelyek bedőlésére játszott.

A JP Morgan húsz éven át volt a Bernard Madoff Investment Securities LLC elsőszámú bankja. Miközben a brit hatóságoknak megküldte aggodalmait Madoff tevékenységéről, hazájában ezt elfelejtette. Ki Bernard Madoff? A világtörténelem legnagyobb piramisépítője: 65 milliárd dolláros pénzügyi piramiscsalás megalkotója.

tolvajok.jpgA piramis módszer az egyik legelterjedtebb módszer. Emlékeznek rá, amikor hazánkban a rendszerváltozás hajnalán először jelent meg? Postai csekken kellett feladni a pénz egy ismeretlennek, s várták az égből jövő meggazdagodást. Ha volumenében nem is a legnagyobb, de a legtöbb embert építő piramist Albániában építették. Az országba tévedő világjáró, ha nem is Enver Hodzsa szülőházára és a végtelen betonbunkereket kívánja megtekinteni, számos érdekes látnivalót találhat a lenyűgöző tengerpart mellett: Artemis tiszteletére felállított kolostorrom, az „ezer ablakok” városának nevezett Berat, ókori romok, iszlám és katolikus műemlékek sokasága. Artemisz a Hold és a vadászat szűzi istennője volt. A gátlástalan játékszervezők egy egész országot vadásztak le Albániában! A kilencvenes években közel félmillió albán dolgozott külhonban, s utalta haza szerény apanázsát az otthon maradottaknak. Havi 40-50%-os hozamot ígértek, aminek eredményeként 1997-ig 1,2 milliárd dollárt fektettek be, ami feletébb magas szám egy hárommilliós lakosú országban. A médiumok csak fokozták az őrületet, amikor a főszervezők a politikussal paroláztak. A maradék hezitálók sem maradtak szüzek, csatlakoztak a meggazdagodni vágyókhoz. Az embereket könnyebb volt hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket.

A végjáték tragikus lett: az ország kétharmad ment csődbe a játék következtében, az emberek az utcán követelték jussukat és az igazságot. Szükségállapotot vezettek be, a zavargásokban kétezren veszítették életüket. A nemzetközi szervezetek hétezer kéksisakost küldtek a rend helyreállítására, s a Világbank programja kellett ahhoz, hogy az ország talpra tudjon állni.

Piramisjátékokat azóta is szerveznek rendületlenül, nincs oly év, hogy egy kettőre ne kerülne a híradásokba, főként úgy, hogy az Internet lényegesen megkönnyítette az elkövetők dolgát. Minden ilyen szisztémán alapuló módszer Ponzi köpönyegéből bújt ki. Ki is volt Charles Ponzi? Elmesélem.

1907-ben Montreálban segédpénztárosként kezdte kétes karrierjét a Banco Zarossi intézménynél. A bank a szokásos kamat kétszeresét fizette az olasz bevándorlóknak. A bank kétes ingatlanügyeit a befektetők pénzéből finanszírozták, a csőd elkerülhetetlen volt. Zarossi, a főnök külföldre távozott, az apa nélkül maradt családot Ponzi támogatta, náluk is lakott. A nagy dobás előtt még „hősünknek” pár évet még a rács mögött kellett töltenie, csekkhamisítás és embercsempészet miatt. A fenomenális ötlet a szabadul után levél formájában jött Spanyolországból. Egy Itáliába postázandó levelet kellett feladnia, ami tartalmazott egy nemzetközi válasz postaszelvényt, ami fedezi a külföldről érkezett levélre küldött válasz postaköltségét. (A külföldi ország postai tarifái alapján volt ez meghatározva, de átváltható volt a fogadó országban érvényes tarifák szerint.) Ez egy egyszerű arbitrázs: a két ország közötti postai díjszabásban értékkülönbség volt, főként azért, mert a háború után a líra elértéktelenedett. Az itáliai válaszkuponokkal az USA-ban névértéknél értékesebb bélyegekhez lehetett jutni. A nyereség 400% - terjesztette ő maga és az ügynökei hada, s 45 napra 50%-os hozamot garantált cége, a Securities Exchange Company. (A sztori alapja igaz is volt elvileg, de ne feledjük, hogy az igazság és a féligazság között akkora a különbség, mint villanyégő és a cserebogár között.)

A kuncsaftok tömött sorokban jöttek, a pénzügyi zseninek kikiáltott Ponzihoz, s emígyen 10 millió dollár vándorolt hozzá. A vég kezdetét az jelentette, amikor egy elemzés megdöbbentő dolgokra jutott: saját maga egy huncut centet se fektetett üzletébe, illetve befektetési alapjában 160 millió postai válaszkuponnak kellene lennie, miközben a postai hatóság arról adott tájékoztatást, hogy mindösszesen 27 ezer volt forgalomban. A példa nélküli csalásnak 17 ezer áldozata volt, 4 millió dollár volt kimutatható. Mivel nem volt amerikai állampolgár, így kitoloncolták, hogy hazájában töltse le jól megérdemelt büntetését. A Vulcania utasszállító hajóra bevándorlási tisztek kísérték, néhányan még a csomagját is cipelték. A börtönévek után emlékiratai megjelentetésének finanszírozására részvényeket bocsátott ki, száz darab 20 dolláros részvényt. A terjesztést 100 %-os jutalékkal kívánta ismerőseinek honorálni- kutyából nem lesz szalonna, gondolnónk. A könyv kiadása nem sikerült, nem volt miből kifizetni a nyomdát, ezért az összes példányt bezúzták, s csak egyetlen géppel írt történet maradt meg, amit a történések hazájába, a kongresszusi könyvtárban őriznek. Élete Dél-Amerikában ért véget, egy szeretetotthonban.

filmszalag.jpg

filmszalag.jpg

filmszalag.jpg

 

 

Szélhámosok széles vásznon

A megfilmesített történetek a tőzsde világából egyfajta csalóka, torz képet festenek a valóságról, másfelől nagyon is valóságosak. A legutóbbi Scorsese mozi, A Wall Street farkasának (2014) is alaptörténete megtörtént. Jordan Belfort nem középiskolás fokon űzte a megtévesztés, a manipuláció és egyéb más köztörvényes tőzsdei ténykedését. A szédületes karrier előtt hússal kereskedett, házalt, ott kamatoztatta kivételes rábeszélő képességét. A pénz szaga egy brókercégnél csapta meg, ahol sok időt nem tölthetett, mert a 87-es tőzsdekrach egy rövid időre eltérítette a tőzsdei parkettől, ugyanis a cég csődbe ment. Egy kis cégnél azonban hamar elemére talált; centes részvényeket sózott rá a gyanútlan kuncsaftokra, olyan társaságok részvényeit, amelyek csak álmodhattak komoly tőzsdei szereplésről. A jutalék viszont 50% volt! Ezért bizony a meggyőzés minden fegyvernemét be is vetették a brókerek. Megalapította saját cégét, a Stratton Oakmontot, ahol tökélyre fejlesztette az értéktelen részvények eladását a gyanútlan áldozatoknak. Az árfolyamok mesterséges felpumpálása, bennfentes kereskedelem, tőzsdei csalás egészítette ki az ősi, de annál kifizetődőbb módszert. 110 millió kárt okozott, de egy vádalkunak köszönhetően 22 hónap börtönnel megúszta. Az értéktelen részvényekből légvárat építettek, s a tőzsdei légvár építése ugye akkor kifizetődő, ha az alapjai lerakásánál szorgoskodunk. Csakhogy ez is illegális.

Egy másik történetben egy magát tehetségesnek valló fiatalember az 1762-benalapított Barings Bankot vitte egymaga csődbe. A szingapúri tőzsdén kötött határidős ügyleteket, anélkül, hogy a felettesei ténylegesen tudták volna a spekuláció kimenetelét, a cég kontójára. A történet 1,4 milliárd dollár veszteséggel zárult. A királynő bankjának is nevezett társaságot ezek után az ING vette meg jelképes 1£-ért. A filmet Csődtömeg (1999) címmel vetítették a mozik.

Hasonló történetek manapság is előfordulnak, hogy a felelőtlen alkalmazottak kenyéradójuk tőkéjét veszítik el. Ha ezek a tranzakciók jól végződnek, akkor gigantikus bónuszok kerülnek kiosztásra, ha nem, akkor a bűnbak az elkövető. Mert nagy veszteségeket ugye el lehet titkolni a mai kor és vállalatirányítási rendszerekben…A Londoni Bálna néven elhíresült JPM kereskedő nemrég 6 milliárd dollár veszteséget hozott össze ügyleteivel, amiért bankját az ellenőrzés hiányosságai miatt meg is bírságolta a felügyelet. A legutóbbi válságban a Société Générale brókerét fülelték le, engedély nélküli ügyletekért: ott 5 milliárd dollár kár volt. Öt év börtön és a kár megtérítése lett a következménye.

A Brókerarcok (2000) film pedig az üzletkötők gátlástalanságát, a megtévesztés és becsapás iskolapéldája. Igazi amerikai film, de volt már rá precedens, hogy a filmből elesett módszereket a magyar pénzügyi életbe ültették át. Végül a tőzsdefilmek klasszikusa 1987-ből (Oliver Stones rendezésében, Michael Douglas, Charlie Sheen felejthetetlen alakításával): a Tőzsdecápák. Az ezen témában született filmek alfája és omegája, minden túlzás nélkül; ezt minden tőzsdés-bankár rongyossá nézte már VHS kiadásban is. A film nem mostani, a mobiltelefonok még aktatáskányiak, a kereskedő előtt lévő monitorok is még monokromok voltak. A tőzsdecápát csak egy dolog érdekli: a siker, s tudja, hogy minden megvásárolható. Még az információi is, az emberek is. Fejből idézik sokan a szállóigévé vált mondatokat a film szereplőitől: - a pénz nem alszik, - a mohóság jó, - a legértékesebb, amit ismerek, az az információ. A manipuláció és megtévesztés iskolapéldája a film, de az igazságnak győznie kell, s a főhősöknek el kell nyernie méltó büntetését, legalább is a hollywoodi filmes opusokban.

 A svindlerek hada a javunkat akarja. Szó szerint. Számtalan módszerrel próbálják meg tőrbe csalni, megrövidíteni a befektetőket. Az igazi nagypályás dolgokat azért bankok, szép üvegpalotáiban követték el, részvénytársasági köntösbe bújtatták a nagy átveréseket.

Jó tanáccsal miként is szolgálhatnék? Egyszerűen hallgassanak a józan eszükre, kérjék ki más emberek véleményét, ha szükséges. Egy biztos: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, rendszerint nem is az. Így, pár érdekes történtből okulván, vadászatra fel! Irány a hozamvadászat és a biztonságos helyek becserkészése, mert a pénzünkkel valamit mégiscsak kezdeni kell, s közben áldozzunk is Artemisz istennőnek, hogy vadászból ne űzött vad legyen!

Sz.A.

Címkék: portfolioblogger

No, megállj csak…

 2014.03.05. 08:50

Valahol Oroszországban egy Elvtárs megérdemelt pihenését töltötte tévéje előtt, ahol párhuzamosan nézte kedvenc rajzfilmjét, és az ukrán eseményeket. Elaludt. Egyszer csak egy kiáltásra riadt fel álmából. „…Nu pagagyi!” A rémület után kitörölte az álmot a szeméből, ránézett a tv-re, ahol már csak az ukrán események mentek. Aztán megkezdődött az orosz „hadgyakorlat”. A viccet félretéve, az elmúlt napokban intenzív mozgás jellemezte a piacokat, ami talán egy kicsit szolidabbá vált mostanára. De felkészülhetünk arra, hogy ilyen intenzív mozgások bármikor lehetnek a tőzsdéken. Maradjon száraz puskapor is a lőszerraktárban. Ma hamvazószerda is van. Tanulság lehet mindenkinek, politikai és gazdasági játékosnak egyaránt a következő mondat: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. Remélem, mindenki szem előtt tartja ezt…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Hektikus mozgásokat tapasztaltunk a papírban az ukrán események miatt. Remélem sávosan vásároltak belőle, és ezeket a sávos vásárlásokat, legalábbis egy részét már nyereséggel realizálni is lehetett. Továbbra is, ha nyereséges pozíciójuk van, vigyék el a profitot, nagy esésben pedig sávosan vegyenek bele.

MOL: Talán köszönetet lehet mondani az ukránoknak, akik miatt valószínűleg az orosz medve nem tudja magához ölelni az INA-t, így a horvátoknak (bár most éppen hallani amerikai irányt) szerintem nem marad más hátra, mint megegyezni a MOL-lal. Talán ez lenne mindenkinek a legjobb. Meglátjuk. Vegyék,tartsák továbbra is.

Richter: 3.850 Ft vagy alatta továbbra is jó belépési lehetőség lehet, főleg nagyobb portfóliókba.

FHB: 1.000 Ft környékén én mind a régebbi, mind az új vételeket realizálnám.

Nemzetközi részvénypiacokon, ha még áll a DAX shortjuk, és tudják, tartsák továbbra is, valamint figyeljék a 2014-es VB szponzorok részvényeit is, közeledik a brazil világbajnokság.

Devizapiaci nyuszik, ne ijedjenek meg a farkastól, főleg akkor, ha óvatosan dolgoznak az EUR/HUF párban. Ha esetleg 310 Ft alá esne, 307-308 Ft körül longokat nyithatnak, 313-314 Ft körül óvatos shortokat építhetnek ki, felfelé sávosan. USD/HUF párban 230 Ft körül kezdhetnek shortol(gat)ni. Az EUR/CHF illetve az USD/CHF párokban továbbra is a „kisnyugdíjas” longokat keresném. Az EUR/USD devizapár meg maradjon meg a medvék, farkasok számára.

A kötvények piacán az elmúlt napokban jó lehetőség mutatkozott az OTP euró kötvények vásárlására, eladott csomagok visszavételére. Aki eurójával kötvényben gondolkodik, továbbra is ajánlott ilyen típusú kötvények vásárlása, valamint „nyugdíjelőtakarékosság” keretében érdemes lehet a 2041-es dolláros magyar államkötvény gyűjtögetése.

Az izomláz és egy No megállj csak DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Nyomorultak

 2014.02.26. 08:47

212 éve a mai napon született Victor Hugo francia költő, regény-és drámaíró. Sok műve közül mindenkinek beugrik, ha a Nyomorultakra vagy a párizsi Notre-Dame-ra gondol. A címbeli mű akár a mostani helyzetre is ráillik, akár itthon, akár külföldön nézünk szét. A műben a főhős, szabadulása után megpróbál jó útra térni, de őszinte igyekezete ellenére is a meg nem bocsátó társadalom akadályozásába botlik. Itthon is, és külföldön is a múltbelinél eltérőbb válságkezelésre volt szükség, (vagy eddig eltérő stratégiá(ka)t próbáltak bevetni). A jövő dönti el, hogy a piac milyen konklúziót von le ezekből a „válságkezelő” utakból. Bízzunk benne, hogy jó irányba haladnak a dolgok, mert különben nem csak a regényben lesznek nyomorultak…

Nézzük a piacokat:

OTP: Továbbra is sávozik a piac. 4.150 Ft alatt vennék egy csomagot, ha tovább esne, vásárolnám még, ha pedig a vételek nyereséggel eladhatók,meg is válnék tőle.

MOL: Vegyes eredményre, homályos jövőképre inkább eladói volt tegnap a piaca. Ennek ellenére én továbbra is azt gondolom, az árfolyam rövid távú emelkedését az INA projekt ilyen-olyan, de fix lezárása jelenti. Tartsák, esetleg vegyenek még belőle, ha van muníció.

Richter: A 3.850 Ft alatti szinteken már vásárolnék egy csomagot, nagyobb portfóliókba mindenképpen. Ha tovább csúszik lefelé, 3.750 Ft körül vennék még belőle.

FHB: Akinek van, 1.000 Ft körül realizálnám, akár régi beragadt, akár új nyereséges vétel.

A Danubius és a PannErgy papírokat továbbra is melengetném a portfólióban.

A nemzetközi részvénypiacon egyelőre nem látszik fordulat, de aki tudja finanszírozni DAX shortjait, az tegye ezt továbbra is, vagy éljen a stop-loss megbízással. Közben figyeljék a 2014-es labdarúgó VB szponzorok részvényeit.

Devizapiaci „nyomorultak” nehéz helyzetben vannak, nem nagyon mozdul a piac, de remélem a múlt heti shortokat sikerült nyereséggel kicsukni. 306-307 Ft körül EUR/HUF longokat kereshetnek, ha pedig megint 312-314 Ft környékére gyengülne a forint, nyissanak óvatosan shortokat. Az USD/HUF párban 230 Ft körül lehet érdemes shortokat keresni. Továbbra is venném, tartanám az EUR/CHF longokat, valamint 0,89 alatt érdekes lehet az USD/CHF long is. Az EUR/USD devizapárt meg hagyják meg a piacot „felügyelőknek”.

Akinek van eurója, és viszonylag alacsony kockázatú befektetést keres, továbbra is nyitott a lehetőség az OTP euró kötvények világába. Még mindig win-win a pozíció, mind az új vásárlók, mind az eddigi kötvénytulajdonosok elégedettek lehetnek a vételekkel, vagy az esetleges eladásokkal. Dolláros „nyugdíj előtakarékoskodók” pedig a 2041-es dolláros magyar államkötvényt gyűjtögethetik „öregkorukra.” (fő az optimizmus:))

Az izomláz és egy Victor Hugo regény legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A kismalac és a farkasok

 2014.02.19. 08:38

Tegnap tovább csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot az MNB monetáris tanácsa, ami jelenleg 2,7%. Az indoklásban azért talán már árnyaltabban fogalmaznak az esetleges további kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. A helyzet kulcsa, mennyire egységesen kezelik a feltörekvő piacokat a nagy pénzügyi szereplők, mert ha egyben (ahogy eddig is általában ezt láttuk) akkor hiába tűnünk jobbnak a környező országoknál (hogy tényleg így van-e mindenki ítélje meg saját maga) egy piaci turbulencia esetén ez senkit nem érdekel. A tegnapi kamatcsökkentésről jutott az eszembe a címbeli diafilm, gondolom sokak gyerekkori kedvence, ahol a kismalac legyőzi a farkasokat. Egy dolgot érdemes a helyén kezelni, a meséből nem mindig lesz valóság. Sajnos a piacon sokszor a kismalac végzi forró vízzel a nyakában…

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is sávkereskedésnek tűnik a papír mozgása. 4.150 Ft vagy alatta vegyenek bele egy csomaggal, és egy emelkedést követően profitot realizálva adják is el. Legyen szárazon a puskapor egy esetleges nagyobb esésre is.

MOL: Gyenge eredményt várnak tőle, de szerintem ez sem fogja jelentősen befolyásolni az árfolyamot. Az INA sztori lezárása lesz árfolyammozgató hatású, mindegy milyen kimenetellel végződik, csak legyen vége. Utána szerintem emelkedni fog a papír, mert nem lesz több bizonytalansági tényező rövidtávon.

Richter: Bár a nagy rali kifulladt az elmúlt időszakban, de 4.000 Ft alatt, olyan 3.850 Ft környékén megint jó beszálló lehet szerintem a papírba, főleg nagyobb portfóliókba.

FHB: Az elmúlt időszak legnagyobb pozitívuma, hogy sok beragadt „kisbüfi” ki tudott szállni a papírból. Persze voltak gondolom olyanok is,akik szép nyereséget realizáltak,vagy ha eddig nem tették, egy stop-loss megbízással védjék be a profit egy részét. A fák sehol sem nőnek az égig…

Továbbra is tartanám a „hídfőállásokat” a Danubius és a PannErgy papírjaiban.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra se kapcsolják le a lélegeztető gépről a DAX shortjaikat. Az egyedi részvények közül továbbra is a 2014-es labdarúgó VB szponzorainak papírjait követném.

A devizapiaci kismalacok az EUR/HUF devizapárban 308Ft és 314 Ft között dagonyázhatnak (egyelőre), míg az USD/HUF párban ugyanerre 225 Ft és 232 Ft között van lehetőség. Továbbra is vegyék, tartsák az EUR/CHF longokat, míg az EUR/USD devizapárt hagyják meg a piaci ordas farkasoknak.

Csökkenő kamatkörnyezetben még mindig win-win pozíciók találhatók az OTP euró kötvények piacán. Régi játékosok szép profitot realizálhatnak, új versenyzők még kellemes hozamok mellett tudják napról-napra dráguló eurójukat befektetni.

Az izomláz és egy diavetítő legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Téli? Olimpia

 2014.02.12. 09:06

Gondolom minden sportszerető ezekben a napokban nem elsősorban a kereskedéssel foglalkozik, hanem ha teheti, az olimpiát nézi. Bár kicsit olybá tűnik Szocsiban téli olimpiát rendezni olyan, mint Katarban nyári labdarúgó világbajnokságot szervezni, a lényeg, hogy van, megrendezték. Az, hogy „picit” többe került, mint ahogy eltervezték, az hogy a szervezés egy „pici” kívánnivalót hagy maga után? Valahogy a Tanú című film „magyar narancs” jelenete jut eszembe erről: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.” Így lehetnek vele az oroszok is: „kicsit meleg van, kicsit olvad a hó,de téli olimpia van.” A piac is inkább az olimpiát figyeli, enyhe csapkodástól eltekintve, nincs határozott irány.  Ebben a sávozásban kis pénzek óvatosan elhozhatóak,de figyeljenek arra,ha megmozdul a piac valamelyik irányba,legyenek résen. Mindegy milyen formában (hó,jég,olvadt folyadék), de a víz hosszú távon áztató hatású. Ne Önök ázzanak el…

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Bár most a fánk korszak van, ez a devizahiteles dolog nyúlik, mint a rétestészta.  Továbbra is minden olyan pillanatban, amikor a pozíciókon van profit, realizáljanak. 4.150 Ft környékén meg megint vehetnek egy csomagot.

MOL: A hírekben erősödik az a vélekedés,hogy a MOL kiszáll az INA-ból.  Így lesz-e nem tudni, de egy biztos, bármilyen biztos megoldás rövid távon emelkedést fog okozni szerintem az olajpapír árfolyamában. Tartsák,akinek meg nincs még vegyen bele.

Richter: „ A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát,gyógyszerészét.” Most éppen azt élik át a befektetők, amikor a mellékhatások kerülnek szem elé. Nagy emelkedés után,jelentős korrekción van túl a gyógyszerpapír, 3.900 Ft alatt azért nagyobb csomagokba mindenképpen vásárolnék.

FHB: Pletykák mozgatják, a legnagyobb pozitívum a papírban, hogy régebbről beragadt pozíciók sávosan eladhatóvá válnak. Nemhiába ilyen enyhe az idei tél,kiolvadnak még a rossz pozik is.

Továbbra is tartsák a pozícióikat a Danubius és a PannErgy részvényeiben.

A nemzetközi piacokon továbbra is hagyják a lélegeztetőkészüléken a DAX shortokat. Kövessék figyelemmel továbbra is a 2014-es VB szponzorok papírjait.

Devizapiaci síelők szlalomozhatnak az EUR/HUF párban 307 és 314 Ft között. „Kisnyugdíjas” síelők pedig továbbra is az EUR/CHF longokban suhanjanak.

Akiknek euró megtakarításai kiolvadtak az elmúlt időszak ónos esője alól, még továbbra is vásárolhatják az OTP euró alapú kötvényeit. De azoknak is jó lehetőségek adódnak,akik régebben vásárolták és esetleg jelentősebb profittal rendelkeznek.

 

Az izomláz és egy télifagyi legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!  

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Föltámadott a tenger

 2014.02.05. 08:46

Sok embernek csengnek a fülébe (remélem) a régebbi tanulmányai során megtanult szép sorok. Egy helyen átírtam egy szót jellemezve a jelenlegi piaci helyzetet: „Föltámadott a tenger, A „spekulánsok” tengere; Ijesztve eget-földet,Szilaj hullámokat vet Rémítő ereje.” Mert mi történt az elmúlt időszakban? Semmi. Vagyis sok minden. A semmi arra vonatkozik, hogy csak előre tudott dolgok történtek, hiszen a FED szépen lassan elkezdte kivonni a hihetetlen mennyiségű ingyen pénzt a piacról. Azt az ingyen pénzt, ami kényelmessé tette az országokat, meg úgymond mindenkit és az égbe emelt minden befektetési terméket az elmúlt időszakban. Pedig nagyon igaz, hogy „a fák sohasem nőnek az égig”, csak a növekedésük idejének hossza nem tudott. A spekulánsok pedig nem csináltak mást, mint amit az állatvilágban tesznek a gyengékkel, őket vadásszák le legelőször. A spekulánsok nem okozói a dolgoknak, csak maximum kihasználják az adandó lehetőségeket. Aki azt mondja, nem kell velük foglalkozni,homokba dugja a fejét, mert „Azért a víz az úr!”

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Újra jó beszállók látszanak a bankpapír rajongóknak., a 4.250 Ft alatti szinteken sávosan érdemes vételeket keresni, és nyereséggel ki is szállni belőle.

 

MOL: Ha el is adná a MOL az INA-t, szerintem rövidtávon az is pozitív reakciókat válthatna ki a piaci szereplőkből, hiszen megszűnne a bizonytalanság, a kapott pénz pedig befektethető más projektekbe,esetleg egy jelentősebb osztalék is fizethető belőle. Vegyék, tartsák a papírt.

 

Richter: Bár az elemzői várakozásoktól elmaradt az eredménye,és ez miatt a már elkezdődött csökkenés folytatódhat tovább,de lényeges lesz a reggeli sajtótájékoztató. Egy nagyobb esésben vételeket keresnék nagyobb portfóliók számára.

 

Továbbra is tartanám a meglévő Danubius illetve PannErgy papírokat.

 

A nemzetközi részvénypiacokon remélem, vannak még túlélő DAX shortosok. Ha megvannak, tartsák még a pozíciókat. A 2014-es vb szponzorok közül a jelenlegi szinteken vennék Hyundai papírokat, valamint belevennék egy csomaggal az Adidas illetve a McDonald’s részvényeibe.

 

Azok a devizapiaci törpecápák, akik sávosan megshortolták az EUR/HUF devizapárt, a mostani „konszolidációban” szépen sávosan realizálhatnak is. Amennyiben valami csoda folytán 303 Ft vagy alá esne, sávosan longokat keresnék. Ha pedig újra fordul a kocka, felfelé újra sávosan megshortolnám. A jelenlegi szinteken továbbra is vásárolnám az EUR/CHF longokat, illetve 1,47 alatti szinteken aGBP/CHF devizapárban is longokat keresnék.

 

Továbbra is jó pozíció alakítható ki az OTP euró kötvények piacán mind a vevők, mind az eladók számára. Vegyék számításba portfóliójuk átalakításakor.

 

Az izomláz és egy Petőfi verseskötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

"Vörös" félhold

 2014.01.29. 08:56

Tegnap este újra kiderült, hogy Svájcon kívül, aki, amíg van brazil őserdő, annyi frankot nyomtat amennyit akar, hogy megvédje a devizáját (persze neki könnyű ,mert neki a frank erősödést kell megállítani,míg másoknak a devizájuk gyengülését,amit nem lehet megoldani pénznyomtatással), az azt megtámadó spekulánsoktól, más ország jegybankjainak (kivéve a FED) előbb-utóbb fejet kell hajtani a devizájukat megtámadó spekulánsok előtt. Ahogy az állatvilágban, a pénzügyi vadonban is a csoportosan vadászó „vadállatok” a leggyengébb célállatot támadják meg, és szinte 100 %, hogy el is ejtik. Mert mi történt Törökországban, amíg a jegybank kamatot nem emelt? Fűtötte a kazánt, de nem volt fűtőértéke a papírnak. (Az intervenciókkal sok pénzt „égetett el” a jegybank.) Kérdés, ennyi elég volt-e, hogy megnyugodjanak a kedélyek (délelőtt mindenképpen pozitív korrekció várható) vagy csak félidő van a török : spekuláns meccsen? Az idő megmutatja a választ. Ne feledjük a ma este is tartogat izgalmakat, hiszen Amerikában is felFEDik a kártyákat…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

 

OTP: Aki az elmúlt héten illetve az elmúlt napokban az esésben olcsón ( 4.300 Ft vagy alatta) hozzájutott, egy pozitív korrekcióban nyereséget realizálva adja is el őket.

 

MOL: A bizonytalanság a legrosszabb a papír számára. Szerintem INA ügyben a pletykára eladni, hírre venni effektus fog bekövetkezni,mindegy mi lesz a csata vége. Továbbra is tartsák, vegyék.

 

Richter: Aki szeretne az eredményre spekulálni, az 4.650Ft vagy alatta vegyen bele. Aki szerencsésen a jelenlegi ár felett eladta, vagy vegye vissza vagy vegyen helyette olajpapírt.

 

A kisebb papírok közül nyugodtan aludhatnak Danubius illetve PannErgy tulajdonosként, persze ha nem a portfóliójuk 100 % ebben a két papírban van.

 

A nemzetközi piacokon továbbra is tartanám a DAX shortokat, akinek még van muníciója, meg idegrendszere hozzá. (ne feledjék, stop-loss is van a világon) A részvények közül továbbra is a 2014-es világbajnokság papírjait figyelném, követném. A papírok közül a Hyundai illetve az ADIDAS papírjai lehetnek a jelenlegi árszinteken egy kezdő csomaggal jó vételek.

 

A devizapiaci bazárosok a jól benyitott (304 Ft vagy felette) EUR/HUF shortok zárásában gondolkodhatnak, illetve a 300 Ft-ot közelítve óvatos longokban is spekulálhatnak. Az USD/HUF továbbra is 223-225 Ft között a shortok nyitására alkalmas, akinek van ilyen, az 220 Ft közelben realizálhat, 220 Ft alatt pedig óvatosan longokat is nyithatnak. Az EUR/CHF továbbra is 1,23 alatt vételere ajánlott, valamint 1,47 vagy az alatti GBP/CHF árfolyamok esetén is a longokat keressék. Mivel ma a FED lengetheti be a piacokat, tartózkodjanak az EUR/USD ringlispil szédítő hatásától.

 

Az OTP euró alapú kötvények tekintetében továbbra is fennáll a win-win effektus, a jelenlegi helyzet mind a korábbi vételek realizálására is alkalmas, de a friss belépők sem késtek le a kedvező hozamokról.

 

Az izomláz és egy adag törökméz legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kamat? Le van vágva!

 2014.01.22. 09:07

A mostani időszak a disznóvágások időszaka. Valószínűleg a monetáris tanács tagjai is részt vettek ilyeneken az elmúlt időszakban, mert nagyon belejöttek ebbe a foglalkozásba. Saját malacukkal „Kamatkával” kapcsolatban sem „ismertek” kegyelmet. Levágták. Az, hogy ez a „vágási időszak” meddig tart, mindenki csak találgat róla, most 2,85%-on áll. Megfejtéséig még több kupica szíverősítő lefolyik a torkokon. Ehhez a találgatáshoz szép adalékot adnak Weöres Sándor (akinek ma van halálának 25-dik évfordulója) egyik versének szép sorai: „ Bóbita, Bóbita játszik, szárnyat igéz a malacra, Ráül, igér neki csókot, Röpteti és kikacagja…”

 

 

Nézzük a piacokat:

 

 

OTP: Az emelkedést továbbra is profitrealizálásra használnám ki. Aki bátor vegyen helyette MOL-t, aki óvatosabb, várjon, és egy korrekcióban olcsóbban szálljon vissza a bankpapírba.

 

MOL: Szerintem nem rázza meg a cseh áram, úgyhogy nem fog papír kikerülni a piacra. Venném, tartanám, az árfolyamot a MOL-INA patthelyzet tartja. De mindegy, jó vagy kevésé pozitív lesz a vége, szerintem az árfolyam felfelé fog elindulni. Hiszen a bizonytalanság a legrosszabb.

 

Richter: Itt is inkább profitrealizáló lennék, és cserélném olajpapírra.

 

Továbbra is játékban lennék egy kisebb csomaggal a Danubius illetve a PannErgy részvényeiben.

 

A nemzetközi piacokon továbbra is kivárnék, tartanám a DAX shortokat. (kockázatkerülők használják a stop-loss megbízást a veszteség limitálására). A 2014-es labdarúgó világbajnokság szponzorainak részvényeit továbbra is figyelemmel kísérném, a jelenlegi árszintek mellett (40 euró alatt) lassan vennék egy csomagot a Hyundai részvényeiből.

 

A devizapiaci böllérek 304 Ft körül egy kupica EUR/HUF shortot bevállalhatnak, aztán tölthetnek még egyet-egyet 307 Ft illetve esetleg 310 Ft környékén. Az USD/HUF kolbász short 225 Ft vagy felette válhat „kerítéssé”. A töpörtyűkészítők 1,23 alatt továbbra is süthetik az EUR/CHF longokat, illetve 1,47 körül vagy alatta a GPB/CHF longokat. Az EUR/USD kemény présben van, hagyják a profi préssajt készítőkre.

 

AZ OTP euró kötvények tulajdonosai örülhetnek igazán a kamatcsökkentésnek, hiszen tovább hajtja felfelé az árfolyamokat, ami az OPUS kötvények esetén 85% körül van. A nagy kérdés, lesz-e idő előtti visszahívás?  De akinek még nincs az se bánkódjon, még mindig win-win a pozíció ezekben a kötvényekben, hiszen a jelenlegi árfolyamok mellett is találni kedvező hozamú beszállásokat.

 

Az izomláz és egy Weöres Sándor kötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A hét legnagyobb tőkepiaci üzlete kivételesen nem tőzsdei, hanem OTC ügylet volt. A tőzsdén kívüli piacon 2 kontraktus reaktor longot vásárolt egy hazai „befektető.” Nem csoda hogy bátran bele mert nyúlni a piacba,mert kedvező konstrukciót kapott a finanszírozásra. Az elmúlt időszakban került piacra egy újnak nem új, csak eddig nálunk nem  használt pénzügyi termék, és hirtelen hihetetlen népszerűségre tett szert. Remélem, nem fújnak újabb hitelpiaci buborékot ezzel az eladói hitellel.  Még tart az év eleji portfólió átrendeződés, megspékelve egy amerikai gyorsjelentési szezonnal, kilátásba helyezve további MNB kamatcsökkentéssel. Élvezzék a téli tavaszt, befektetési döntéseiket érdemes jegelni. Ha egyszer lesz mivel…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Tartom továbbra is azt a véleményt, hogy akinek van nyereséges papírja, realizáljon. Belevenni továbbra is csak lejjebb vennék bele, 4.250 Ft illetve sávosan alatta.

 

MOL: Tartanám, venném, ha még van valakinek befektetni valója. Szerintem mindegy mi lesz az INA sztori vége, csak legyen vége. Még a negatív hír is lehet jó, ha megszűnik a bizonytalanság, ha meg jó a sztori vége, még jobban csúszhat az olajpapír ára felfelé.

 

Richter: Szerintem nem mostanság vásárolják fel a papírt. Nyereséget realizálnék, átcserélném olajpapírra.

 

Tartanám, kis csomagban továbbra is venném a Danubius illetve a PannErgy papírjait. Kérdés, lesz-e valamiből az áramszolgáltatóknak osztalékot fizetni, ha igen, az ÉMÁSZ és az ELMÜ is jó lehet osztalékspekulációra, szigorúan kisebb csomaggal.

 

Bár még továbbra sem látszik a fény az alagút végén a DAX shortok számára, de én azt gondolom, van kijárata ennek a barlangnak, csak azt nem tudni milyen hosszú. Aki biztonságra törekszik benne, használjon stop-loss megbízást a veszteség csökkentésére.

 

Továbbra is figyelném a 2014-es labdarúgó világbajnokság szponzorainak részvényeit, egy esetleges piaci korrekció esetén vásárolnék belőlük.

 

Devizapiaci atom antiknak érdemes gondolkodni azon, sávot vált-e a forint? Ha igen, akkor 300 Ft alatt inkább a longokat keressék, míg a shortokkal sajnos érdemes várni, minimum a 305-307 Ft-os sávig. Az USD/HUF párban 216-217 Ft körül kezdhetnek sávosan longokat keresni. Ha nem változik semmi, akkor az EUR/CHF párban is a tavalyi technika ajánlott, 1,23 alatt longok keresése vásárlása lehet célravezető. 1,45 vagy alatta tartós tej mellett vásárolhatják a GBP/CHF longokat is.

 

Kedvező helyzet alakult ki az általam is rendszeresen javasolt euró alapú kötvények piacán. Akik régebben vásárolták, jó profittal akár realizálhatnak is, de későn ébredők is még jó hozammal vásárolhatnak bele a papírokba, win-win. Valamint nem Rodolfó kezét kell figyelni, mi történik a papírokkal, hanem a Sanyi bácsiét.

 

 

Az izomláz és egy Moliére kötet legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Fagykapitány

 2014.01.08. 08:50

Lefagyott minden. A piac is, meg Amerika is. A lakosság közel harmadát érintő ítéletidő rövid távon negatívan hathat az amerikai gazdaságra. De maga a piac is kicsit fagyott állapotban van, miközben mi a téli tavaszban lubickolunk. Valószínűleg a nagy alapok még nem kezdték meg szokásos év eleji portfólió átrendezésüket. A legnagyobb hír, hogy Janet Yellen megválasztásával először került nő a FED élére, és így Angela Merkel valamint Christine Lagarde mellett a harmadik hölgy, akinek kezében hihetetlen hatalom összpontosul. Amíg lehet, használják ki ezt a gyönyörű időt nálunk, kereskedni ráérnek, ha elindul a piac…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Mivel mindenki nem vehet 1 euróért bankot, Önöknek be kell érniük 4.100 Ft vagy az alatti vásárlásokkal. Ha valaki az óévben vett, és 4.300 Ft vagy felette nyereséggel el tudja adni, realizáljon.

 

MOL: Továbbra is venném, tartanám, csak megszelídítik a háborgó Adriát olajvitézeink.

 

Richter: Ha a dolgozói részvényeladás kicsit lejjebb nyomná az árát, 4.150 Ft körül vennék belőle.

 

Továbbra is tartanám a Danubius illetve a PannErgy csomagokat.

 

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is kivárnék, tartanám a dax shortokat. (óvatosság elvét szem előtt tartva, használják a stop-loss megbízást). Valamint elkezdeném figyelni, követni a 2014-es labdarúgó világbajnokság szponzorainak részvényeit. Egy esetleges korrekcióban vételeket keresnék bennük.

 

A devizapiacon ha 300 Ft alatt rendelkeznek EUR/HUF longokkal, lassan realizálhatnak, és 303 Ft körül illetve felette óvatos shortokat nyithatnak sávosan, egy esetleges forint gyengüléskor. USD/HUF longosok, ha nyereséges szintén realizálhatnak, itt 225 Ft vagy felette lehet érdemes shortokat nyitni. A devizanyugdíjasoknak jól indul az év, mind az EUR/CHF valamint a GBP/CHF longok nyereségesek, akiknek ez a szint elég nyereséget hozott, realizálhatnak, aztán egy frank erősödést követően újra visszaszállhatnak. Az EUR/USD továbbra is nehezített pálya, hagyják meg a profiknak, meg a szerencsevadászoknak.

 

Az euró alapú vállalati kötvényeket mindig ajánlani szoktam, ezt teszem most is. Az alacsony kamatkörnyezetben nagyon jól jártak, akik devizában szerették volna tartani a pénzüket, és eddig is vásároltak ilyet, de talán még azoknak sem késő, akik most vennének OTP euró alapú kötvényeket, bár a hozamok itt is süllyedésnek indultak. A Magnólia kötvény tulajdonosok pedig közel a névértékhez elgondolkodhatnak papírjaik OTP kötvényekre történő cseréjén.

 

Az izomláz az idén is legyen Önökkel a gombok nyomogatásakor, de ne feledjék, hosszú még az év, csak óvatosan!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

B.Ú.É.K

 2013.12.31. 22:58

 

Egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónak!

 

Tőzsdemámor.blog.hu

Címkék: portfolioblogger

Karácsony

 2013.12.25. 08:32

Minden kedves olvasónak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kíván a Tőzsdemámor blog! Longolják meg a halászlevet, a töltött káposztát, a bejglit, a mákos gubát és shortolják meg a bút,a szomorúságot, a bánatot, és a túlzott alkoholfogyasztást! Bár az ünnepek alatt bizonyos tőzsdéken ilyenkor is van kereskedés, valamint a devizapiac is kinyit olykor-olykor, ha tehetik inkább kikapcsolt állapotban tartsák a gépeiket! Az izomláz és egy csodálatosan feldíszített fenyőfa legyen Önökkel!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kiskarácsony, Nagykarácsony?

 2013.12.18. 09:03

Ma este ismét minden szem a tengerentúlra szegeződik. A mai FED ülést követően már okosabbak leszünk, elindul-e a tapír vagy sem? Ennek megfelelően alakulhat az elkövetkezendő pár kereskedési nap. Akinek van pozíciója, az amúgy is izgatottan figyeli a piacot, akinek meg nincs, ne ma vásároljon bele a dolgokba. Este kiderül kisült-e már a kalácsunk…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: A csatát megnyerte, de ahogy olvassuk, messze a háború vége. Úgy néz ki, hogy egyelőre a 4.100 Ft és a 4.500 Ft közötti sávban ingadozik. 4.300 Ft vagy alatta inkább vevő, 4.400 Ft és felette inkább az eladói pozíciókat keresném. Jó téli hullámlovaglást.

 

MOL: 14.000 Ft vagy alatta továbbra is vételi oldalon állnék, míg a nyereséges pozíciókat ízlés szerint realizálnám, vagy ha 14.850 Ft vagy fölé érne, bebiztosítanám az olcsóbb papírok nyereségét az idei évre.

 

Richter: A nyereséges papírokat továbbra is eladnám, és átforgatnám olajpapírba.

 

A kisebb papírok körül tartanám, venném a Danubius és a PannErgy részvényeit, egy kis csomag erejéig.

 

A nemzetközi piacokon az esetleg meglévő DAX shortokat továbbra is tartanám, ha feszes a pozíció, használhatják a stop-loss megbízást, kisebb csomag esetében pedig választhatják a kivárás-finanszírozás kombót. A „múlt már törlődött” É-Koreában, a jövő még bizonytalan, ezért továbbra is utánajárnék a D-Koreai tőzsde potenciális „egyesítésnyertes” papírjainak. „Édes álom…”

 

Továbbra is igaz, mivel év vége van, kicsi a likviditás, hektikus a piac, kevés kereskedési nap van, figyeljenek erre, és óvatosan kereskedjenek.

 

A nemzetközi devizapiacokon a 300 Ft felett nyitott EUR/HUF shortokat realizálhatják, ha visszaugrik 300 Ft fölé, esetleg újra lehet nyitni őket, 297 Ft vagy alatta óvatosan longokat kereshetnek. Az USD/HUF longokat tartsák, ha tudnak, 217 Ft vagy alatta vegyenek még belőle, 222 Ft vagy felette, illetve nyereséges pozíciók esetén, ahol elég a nyereség megválhatnak tőle, és shortokat kereshetnek. Továbbra is vevő lennek 1,23 alatt az EUR/CHG longokban. Minél lejjebb, annál jobb. Óvatosan a GBP/CHF longokat is vásárolnám. Az egész devizapiacra igaz, szerda este jelentős kilengésekre lehet számítani.

 

A karácsonyfa alatt szépen mutat, ha eurójából OTP euró kötvény „ajándékot” adhat! Fekete dísz is látszik a fán, ne sokat gondolkodjon a MOL Magnólián!

 

Köszönöm egész évi kitartó brókerszem olvasásukat, remélem minél több hasznos információt sikerült szerezniük az olvasóknak! Amelyik elképzelés esetleg nem sikerült, abból a tanulságok levonásra kerülnek, javító szándékkal a jövő esztendőre. Áldott, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet mindenkinek!

 

Az izomláz és egy boldog karácsonyi készülődés legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Nemzetközi Hegy nap

 2013.12.11. 08:52

10 éve ünneplik ezt a mai napon. Célja, hogy ismerjék fel az emberek, a hegyek milyen szerepet játszanak az életünkben. Ez igaz a „piaci hegyekre” is. Az elmúlt időszakban a piacok a legmagasabb hegyeket is meghódították, magasan a felhők felett. (persze ehhez szükség volt a FED hatalmas oxigénpalackjára is) Viszont most a csúcsokon, a tejszerű ködben nem nagyon látszik a továbbhaladás iránya. Óvatosan kell közlekedni, mert egy rossz mozdulat, és könnyen leeshet a hegymászó a hegyről. Nem véletlenül óvatoskodik mindenki manapság a „piaci hegyeken”. Önök is nézzenek jól a lábuk elé, mert nem csak a fák, a hegyek sem nőnek az égig…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP:    Hétfőn érkezik a Kúria várva várt állásfoglalása. Dupla vagy semmi a papír. Egy biztos az OTP bármit túlél, csak a túléléshez tartozó árfolyam bizonytalan olykor. 4.100-4.150 Ft körül azért vennék még egy csomagot, és várnék, mi történik.

 

MOL:  A hírek szerint folytatódnak talán a tárgyalások MOL-INA ügyben, miközben túlzott deficiteljárás elébe néz Horvátország. Talán nem most futnának neki egy nagyobb pénzköltési hullámnak. Én továbbra is a megegyezésben bízom, ezért tartanám, venném az olajpapírt.

 

Richter: A nyereséges papírokat realizálnám az ünnepek előtt, és vennék belőle olajpapírt.

 

Továbbra is tartanám a Danubius illetve a PannErgy részvényeket, akinek nincs, kis csomaggal belespekulálnék.

 

A nemzetközi részvénypiacon továbbra sem vennék részvényeket, kivárnék, valamint tartanám (finanszíroznám) a DAX shortokat, bármennyire is nem úgy tűnik, azt gondolom, ha kis csomaggal ül valaki benne, a finanszírozással nem lehet gond, és lesz piaci korrekció is (talán) :). Persze aki kisebb munícióval rendelkezik, ne felejtse el, mindig rendelkezésre áll a stop-loss lehetőség, korlátok közé szorítva az esetleges veszteséget.

 

 Esetleg jobban belemerülnék a dél-koreai piacba, milyen részvények lehetnének nyertesek egy északi nyitásban.

 

A devizapiaci szaloncukor vásárlók óvatosan továbbra is figyelhetik az EUR/HUF shortokat 303 Ft vagy felette sávosan, míg az USD/HUF párban 218 Ft alatt, 216 Ft-ig inkább longban, 224 Ft vagy felette pedig inkább short pozíciókban gondolkodhatnak. Jó beszálló lehet a jelenlegi EUR/CHF szint long pozíciók vételére, valamint adrenalin növelésére a nyugdíjas szekcióban a GBP/CHF long pozíciók felvétele. Az EUR/USD párt meg hagyják meg a fagytündérnek, mert mindegy merre vennének fel pozíciót benne, úgyis az arcukra fagyna pillanatok alatt a mosoly.

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy decemberben lecsökken a forgalom, megnő a volatilitás, ennek megfelelően kereskedjenek. Nyereséges pozíciókat inkább realizáljanak, új pozíciókat a piac minden szegmensében óvatosan vegyenek fel.

 

Akinek a hideg ellenére eurója meleg, abból egy adagot nyugodtan OTP euró kötvénybe tehet! Ne hagyja hogy feketén lássa a holnapot, lovagolja meg a lehetőséget, amit a MOL Magnóliája adhat(ott)!

 

Az izomláz és egy jó meleg bakancs legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Bányásznap

 2013.12.04. 08:50

Ma van Szent Borbála, a bányászok védőszentjének a neve napja. Magyarországon a hagyományok szerint az ő napjához kötődött az ünnep. Bár a bányászat a régmúlt időkhöz képest jelentősen visszaesett hazánkban, viszont másfajta bányászat továbbra is él, működik. Ez pedig a hozamok bányászata. Ugyanolyan nehéz művelet, mint régen még gépek nélkül. De mint anno az arany után bányászóknak, a piacon bányászóknak sem számít semmi, hogy elérjék céljukat, a minél magasabb hozamot. A „bányászás” során sokan „elhullanak”, kevesebbeknek adatik meg a „siker”, de a piaci bánya csak olyan, hogy mindig lesznek újak, akik dacolnak minden veszéllyel, és leereszkednek a „mélybe”. Viszont egy dolog mindenkinek kijár(t), akár „régi” akár „fiatal” bányász, hogy úgy köszönjenek egymásnak: „Jó szerencsét !” Szükség is van rá…

 

Nézzük a piacokat:

 

 

OTP: A vélemény nem változott. Egy kis csomagot 4.350 Ft körül vegyenek, legyen mivel „játszani”, de nagyobb vásárlásokat 4.150 Ft vagy alatta eszközölnék.

 

MOL: Bár a legnagyobb jó hír, az INA sztori pozitív rendezése még nem jött ki, de ennek ellenére inkább jó hírek jönnek az olajpapír felől. Minden látszat ellenére tartanám, venném. Előbb-utóbb rendeződik a balkáni olajbányászok csatája.

 

Richter: A nyereséges papírokat továbbra is eladnám, realizálnám a nyereséget, és vennék belőle MOL-t.

 

Kis csomaggal továbbra is spekulálnék a Danubius és a PannErgy részvényeiben.

 

A nemzetközi részvénypiacokon a decemberre való tekintettel nem nyitnék friss pozíciókat, tartanám a DAX shortokat.

 

A devizapiacon 302-303 Ft vagy felette sávosan nyitnám az EUR/HUF shortokat, illetve ha van nyereséges USD/HUF long, azokat is realizálnám, és 225 Ft vagy felette sávosan ebben a párban is shortokat keresnék. Továbbra is van fantázia az EUR/CHF longokban 1,23 alatt. Az EUR/USD devizapárt meg továbbra is kerülném, mint a virgács a jó gyerekek csizmáját.

 

Általánosságban elmondható, és érdemes figyelembe venni, hogy ebben a hónapban viszonylag kevesebb a kereskedési nap, a közelgő ünnepek miatt kis forgalmú piacokra lehet számítani. Ezért inkább, amennyiben lehetséges lezárnám a nyereséges pozíciókat, és a lehetőségekhez mérten viszonylag kevés nyitott pozícióval várnám az ünnepeket.

 

Aki szeretné euróját fagymentesíteni, annak OTP euró kötvénybe kellene betenni! Drágán, fényesen csillog a folyékony arany, de ha iparkodik, MOL Magnólia jó áron talán Önnek is marad!

 

Az izomláz és egy bányászlámpa legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Vér-adók

 2013.11.27. 09:06

Ma van a véradók napja Magyarországon. Régebben is nagyon fontos volt azoknak az önkénteseknek a jótékony hozzáállása, akik önzetlenül segítettek, és vért adtak. Manapság még inkább szükséges, hogy aki szeretne és alkalmas rá, adjon vért. Sohasem lehet tudni, kinek mikor lesz szüksége rá. Ebből soha sincs elég készlet. Sajnos. Egy hely van, ahol nem annyira örülnek, ha az ember a vérét adja. A tőkepiacokon. Egyelőre nincs is szükség rá, mert a FED eddig megkönyörült a piacokon. (a héten amúgy is hálaadás lesz vagy miJ) De ne legyenek illúzióink, egyszer a piac kér majd a befektetőktől valamit. Aki nem figyel, annak a vérét veszik. De az fájni fog…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki nem tud nélküle élni és 4.350 Ft vagy alatta vett, tegye el, ha tovább esne 4.200 Ft vagy alatta vegyenek még egy csomagot. Ha felfelé mozdulna, 4.500 Ft körül meg realizáljanak.

 

MOL: Tegnap rendesen helybenhagyták a nap végén. Továbbra is azt gondolom, ahogy az INA sztoriban a MOL részére kedvező elmozdulás tapasztalható, jelentős emelkedés lehet benne. Addig viszont ki kell tartani, meg a papírt is tartani. (a MOL tegnap este nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál)

 

Richter: A tegnapi nap után én realizálnám ezen a szinten a nyereséget, akinek van a papírból, és átforgatnám a pénzt az olajpapírba.

 

Kisebb csomaggal továbbra is spekuláns lennék a Danubius és a PannErgy papírjaiban. Hosszabb távra, ha sikerül 700Ft vagy alatta venni, vásárolnék egy kisebb pakk kárpótlási jegyet is.

 

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is a fák (nem)nőnek az égig projektre figyelnék. (Ki) tartanék a DAX shortokban, egyedi részvény sztorikat eltekintve kerülném a részvényeket, esetleg szűk stoppal érdemes lehet megshortolni a Facebook papírjait. A hét végén a tengerentúlon a Hálaadást ünneplik, nagyon nagy elmozdulás nem várható a piacokban. 

 

A devizapiacon 300 Ft körül lecsuknám az EUR/HUF longokat, és nyitnék óvatosan shortot. USD/HUF longokban várnék még 225 Ft-ig a longok zárásával (előbb-utóbb elér odáig), és ha sikerül, ez a szint felett pedig megfordítanám a pozíciókat. Az EUR/CHF longok továbbra is jók lehetnek 1,23 alatt, valamint érdekes lehet a GBP/CHF long is hosszabb távra 1,47 környékén.

 

Megérkezett a hideg a kamatok is lefagytak, ha euróját melegen akarja tartani, OTP euró kötvényt kell vásárolni! Fűtési szezonban melegíthet a fekete arany, nem árt ilyenkor, ha eurójára egy kis MOL Magnóliát takar!

 

Az izomláz és egy adag pulyka legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Ifjú Zenebarátok Világnapja

 2013.11.20. 09:13

Ma van az ifjú zenebarátok Világnapja. 45 éve ünneplik ezt a napot. Csöndes napon ünneplik, hiszen amolyan két előadás közötti szünet van a piacokon, a „hangszerek” éppen pihennek. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen lassan egy hónap és itt a karácsony. A jelenlegi helyzetben általánosságban elmondható, ilyenkor arra érdemes felkészülni, hogy az ünnepek közeledtével a pozíciók minél nagyobb mértékben leépítésre kerüljenek és békés ünnepek után jövőre új lendülettel mehet az üzletelés tovább. Persze a tőkepiac attól szép, hogy ezt az év végi idillt pillanatok alatt szertefoszlathatja egy-egy rossz hír…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP. Nincs nagy mozgás a papírban, felfelé nincs erő, lefelé meg nincs hír. Akinek nyereséges, adja el, akinek meg nincs papírja, várjon, vételeket csak 4.350 Ft körül (kis csomaggal) vagy alatta eszközölnék.

 

MOL: Itt sem szól az üstdob. Amíg az INA-s sztoriban nincs elmozdulás, addig jelentősebb mozgás a papírban sem lesz. Én továbbra is megegyezés párti vagyok, ebből következően ezeken a szinteken venném, tartanám a papírt.

 

Richter: Nagyon jól tartja magát. Ha esésben 4.250 Ft környékén lehetne venni belőle, nagyobb portfóliókba építsük be.

 

Továbbra is a portfóliókban tartanám a Danubius illetve a PannErgy csomagokat. Nagyon bátraknak nagyon bizonytalan időtávra spekulációs céllal, és ennek megfelelő mennyiséggel 700 Ft alatti szinteken a kárpótlási jegy is okozhat izgalmakat.

 

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is, bár nem ez látszik, kisebb csomaggal (ki)tartanék a DAX shortokban. A részvényekkel inkább kivárnék,kivéve az esetleges egyedi részvénysztorikat.

 

A devizapiaci ifjú zenészek 295 Ft vagy alatta EUR/HUF illetve 217-218 Ft körül USD/HUF longokat keressenek, valamint 1,23 alatt továbbra is az EUR/CHF longokra hangolják hangszereiket.

 

Ha eurójával sokáig akar szép muzsikát játszani, Önnek OTP euró kötvénnyel kell a húrokat pengetni ! Aki hangszerben sem fél a feketétől, vegyen a MOL Magnólia kötvényéből !

 

Az izomláz és egy zenei CD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A helikopter

 2013.11.13. 08:40

1907-ben a mai napon szállt fel az első helikopter Normandiában. Az első elképzelés egy emberszállító helikopterről (mily meglepő) Leonardo da Vinciben fogalmazódott meg. A jelenben is van egy helikopter, amit mindenki lélegzetvisszafojtva figyel, nap mint nap. Harmadszor szállt fel, és már elég régóta a levegőben köröz, és szórja a pénzt, ami aláhull a porba. A kérdés manapság az, meddig tud a levegőben tartózkodni, mikor és hogyan fog leszállni. Szép csendes, lassú leszállása lesz-e vagy leszállás közben turbulenciába keveredik, és esetleg valami katasztrófa történik leszállás közben? A választ biztosan megkapjuk, csak még várni kell rá egy kicsit…

 

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki múlt héten olvasta soraimat, és megvált a papírtól, jól tette. Holnap jön ki a negyedéves eredménye, nagyon nagy pozitív meglepetést nem várnék. Ha valaki nem tud OTP nélkül élni, 4.500 Ft vagy alatta vegyen (vissza) egy csomagot, de hagyja szárazon a puskapor nagyobbik részét.

 

MOL: Az olajpapír pénteken jelent. Valószínűleg nincs olyan információ a negyedéves jelentésben, ami el tudná terelni a figyelmet a „balkáni csatáról”. Továbbra is azt gondolom, mindenkinek az a legjobb (még hős vezérünknek is), ha sikerül megegyezniük. Persze biztos van az az ár, amiért érdemes lenne megválni az INA-tól, de arra meg végképp nem lenne a horvátoknak pénze. Esésben továbbra is venném, tartanám.

 

Richter: Akinek van, tartsa, akinek nincs, esésben vegyen bele egy kisebb csomaggal.

 

Továbbra is tartanék a portfóliókban a Danubius és s PannErgy papírjaiból.

 

Nemzetközi részvénypiacon maradnék az óvatos Dax shortoknál. A részvényekkel, kivéve az egyedi részvénysztorikat (aki két hete a cikk nyomán adott TESLA shortot, gratuláció jár érte, a jelenlegi árfolyamon szép nyereség van rajta, lehet realizálni, vagy követő stoppal bevédeni a profitot), kivárnék.

 

Devizapiaci törpecápák az EUR/HUF longok nyereségét követő stoppal megvédhetik, valamint az USD/HUF longok is lassan beérnek. 300 Ft felett eurót, 225 felett dollárt lehetne óvatosan kis csomaggal shortolni, és további forint gyengülés esetén sávosan további pozíciókat nyitni. 1,23 alatt továbbra is figyeljék a „kisnyugdíjasok” játékát, az EUR/CHF longokat. Az EUR/USD-t pedig hagyják békén, mint télen a kinti medencét.

 

Aki továbbra is kötvényt keres eurójával, ne habozzon az OTP euró kötvények vásárlásával! Hiába jön a tél, a fekete arany továbbra is szépen ragyog, jól teszi ha egy kis eurót Mol Magnóliába pakol!

 

Az izomláz és egy helikoptermodell legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger