Kedvenc kávéházamban beszéltem meg a találkozót régen látott barátommal. Évek múltak már el legutolsó találkozásunk óta, de minap telefonozott, hogy sürgősen beszélni szeretne velem. Hamarosan meg is érkezett, pontos volt. A kávépincér ott termett mellettünk, s felvette a rendelésünket, egy kis idő elteltével két kiváló fekete mellett kezdődött érdekes beszélgetésünk.

Pár perc elteltével barátom elhallgatott, mélyen a szemembe nézett, s a világ legtermészetesebb mozdulatával a belső zsebébe nyúlt, s már ujjai között tartott egy csillogó aranyérmét. - Erről szeretném a véleményedet kikérni.  – Pénzre van szükségem,  s kíváncsi vagyok a véleményedre, s nem mint barátot, hanem mint régi tőzsdést kérdeznélek. Az érmét kezembe adta, amit megbűvölve bámultam, s régi iskolatársam szavait alig hallottam.

kruggerrand érme.jpg- Ez egy dél-afrikai Krugerrand érme, családi örökség. A legendás érme misztériuma az afrikai történelemből ered, 1967-ben kezdték a verését, azzal a céllal, hogy értékesítsék az országban bányászott aranyat. Elsőként tartalmazott pontosan 1 uncia színaranyat, befektetési érmének szánták, noha törvényes fizetőeszköz is volt. Utóbbinak praktikus oka volt: az USA-ban  a 60-as években minden aranyat be kellett szolgáltatni az államnak, kivéve a hivatalos pénzérméket. A Krugerrand varázsát az is növelte, hogy a 70-es, 80-as években az apartheid rendszer elleni embargó miatt a nyugati országok tiltották az érmék behozatalát. Az érme neve onnan ered, hogy előlapján Paul Kruger  (1825-1904) az angolok elleni búr ellenállás szimbolikus alakja, a Dél-Afrikai Köztársaság (Transvaal) elnöke látható. A hátlapot az ország egyik őshonos állata, a springbok-antilop motívuma díszíti. A Rand név hegyvonulatot, hegygerincet jelent, és a Witwatersrand-ra utal, arra az ásványkincsekben gazdag hegységre, amelyből állítólag a világon valaha kitermelt arany 40%-a származik…

Az érme pontos adatai:

 

össztömege: 33,930 g

ebből arany: 31,103 g

finomsága: 91,67% (22 karát)

átmérője: 32,77 mm

vastagsága: 2,84 mm

Így kezdődött éjszakába nyúló beszélgetésünk, aranyról, olajról, árutőzsdéről, s mindenek előtt arról, hogy miként is lettem árutőzsdei spekuláns. A rendszerváltozás után taxizni kezdtem, s amíg a droszton várakoztam, olvastam újságjaimat, a legkülönfélébb utasaimmal pedig beszélgettem hol politikáról, hol gazdaságról. Nemegyszer vittem brókereket, üzletembereket a Tőzsdepalotához, s mint sokan mások az aranyévekben én is megpróbáltam a részvényekkel spekulálni. Még akkor könnyű volt pénzt keresni részvényekkel!  A taxizás után egy szállítmányozási céget kezdtem el vezetni, s akkor szembesültem vele, hogy a gázolaj ára, hasonlóan a részvényekhez, erősen ingadozik, ami a vállalkozás költségeit hol drasztikusan megemelte, hol egy kis könnyebbséget hozott. S akkor jött az ötlet, hogy lefedezzem magam a túlzott áremelkedéssel szemben!  Az iraki háború megindulásakor úgy gondoltam, hogy az olaj ára emelkedni fog, s közvetve a finomított anyagoké is (gázolaj). Olajat vettem. Az olaj ára emelkedésnek is indult, ami magával húzta a benzin árát is, ami a cégem nyereségét apasztotta rendesen, de az árutőzsdei ügyletem ezt kellő mértékben kompenzálni tudta. A következő stáció akkor kezdődött spekuláns életemben, amikor rájöttem, hogy az árfolyam esésére is lehet spekulálni!  Valahogy így kezdődött, ami oda vezetett, hogy a válság kezdetén úgy döntöttem, hogy a vállalkozást felszámolom, de a tőzsdei spekulációim nem maradtak abban, sőt akkor kezdődtek igazán!

Manapság már rendszeresen halljuk a híradásokból, hogy a nemzetközi határidős piacokon drasztikusan emelkedett az adott termék vagy az alapanyag ára, beszámolnak az olaj és az arany aktuális kurzusáról.  A mai befektetőknek (spekulánsoknak) semmivel sem nehezebb búzát vagy kukoricát vásárolni Chicagóban, vagy a nyersolaj, arany ügyleteket lebonyolítani New Yorkban, mint a hazai részvényeket megvenni a Budapesti Értéktőzsdén. Az árupiacok alternatív befektetési formák az eddig megszokottak mellé, illetve helyett.  Az árupiaci termékekkel határidős piacokon, tőzsdéken lehet kereskedni, amelyeken bárki könnyen nyithat pozíciót, ha egy hazai befektetési szolgáltatónál számlát nyit, s rendelkezik a kellő fedezettel.

Kínában már 6000 évvel ezelőtt kötöttek határidős ügyleteket rizsre, Japánban a 17. században már írásos emlékek maradtak ilyen ügyletekről. A mai globális világban a világ tőkepiaci mozgásai Észak-Amerikában dőlnek el, a legfontosabb határidős árupiacok is szintén az óceán túloldalán találhatóak.

A legjelentősebb árutőzsdék:

CME – Chicago Mercantile Exchange: agrártermékek: húsok, tej, vaj

CBOT-Chicago Board of Trade: agrártermékek: búza, kukorica, szója,rizs, nemesfémek: arany,ezüst

NYMEX-New York Mercantile Exchange: energia: olaj, benzin, fűtőolaj, földgáz

ICE-Intercontinental Exchange: energia: olaj és feldolgozott termékek, szén, áram, emisszió

ICE, volt NYBOT: kávé, kakaó, narancslé, gyapot, cukor

LME: London Metal Exchange: ipari fémek: alumínium, réz, cink, ólom, ón, nikkel

 

Arany

Az emberiség történetében mindig kitüntetett szerepe volt az aranynak. A vagyon, a hatalom, a gazdaság  megtestesítője, amiért háborúkat indítottak, kalandorok vágtak neki az alaszkai hegyeknek, a kialakuló infláció elől menekítették aranyba az emberek a pénzüket, ékszereket készítenek belőle.  Bár sokan kételkednek már mostanság abban, hogy tartósan ilyen magas marad az arany árfolyama, illetve további növekedési potenciál van benne (jómagam is így gondolom), azért az mégiscsak elgondolkodtató, hogy jószerivel minden utcasarkon már arany lapkák és tömbök megvásárlására buzdítanak bennünket (2000-ben 250 dollár, jelenleg 1590 dollár egy uncia arany ára, a közelmúltban 1960 dolláron is jegyezték).  Ha engem kérdez valaki, én a Krugerrand eladásán egy pillanatot sem gondolkodnék…

Nézzünk egy példát arany határidős ügyletre:

minimális elmozdulás 10 cent unciánként, azaz 10 dollár kontraktusonként

Nyitás:  1 kontraktus  vétel 1530 dolláron

Zárás: 1 kontraktus eladás 1570 dolláron

Befizetett alapletét: 5200 dollár

Nyereség: 400 dollár

 

Olaj

oil.jpgAz olaj a világ legaktívabban kereskedett terméke. Árfolyamának világgazdaságra gyakorolt jelentős hatása miatt nincs hozzá hasonlítható fontosságú termék. Sok határidős piacon kereskednek nyersolajjal, ezek minősége, összetétele és ezért ára is eltér egymástól. A két legismertebb:   a Light Sweet Crude röviden Crude, míg Európában az északi-tengeri  Brent típus.

Nézzünk egy példát olaj határidős ügyletre:

Kereskedési név:   Light Sweet Oil

kereskedési egység:  1000 hordó (kb. 160 000 liter)

minimális elmozdulás 1 cent hordónként, azaz 10 dollár kontraktusonként

Nyitás:  1 kontraktus  vétel 90 dolláron

Zárás: 1 kontraktus eladás 95 dolláron

Befizetett alapletét: 4850 dollár

Nyereség: 5000 dollár

 

Mi mozgatja az árfolyamokat?

Kave.jpgLegegyszerűbben talán úgy mondhatnám el, hogy a piaci szereplők, a  kereslet  és a kínálati oldal változásai.  Az előttem heverő, félig elfogyasztott  kávé példájával szemléletesen  el lehet mondani (az arany – és olajpiaci híreket most nem taglalnám, hiszen a médiumok nem kis teret szentelnek nekik mostanság). Ha sokan hódolnak ennek a szenvedélynek, mehetnek magasabbra az árak, amennyiben  csökken a fizetőképes kereslet, csökkenhet az ára. Ez levezethető a világgazdaság  jövőbeni alakulásából, mélyül a válság, vagy esetlegesen a recesszió múlóban van.  Rövid távon miként alakul a befektetők megítélése, ezen dolgokról, mennyire nő a kereslete a kockázatosabb befektetési eszközosztályoknak (részvények, árupiaci termékek), milyen várakozások vannak a jegybankok fiskális és monetáris lépéseiről.  Az elmúlt években  az árupiaci termékek trendszerűen mozogtak együtt (emelkedtek), ezt árupiaci szuperciklusnak is nevezik.

 A kávénál maradva tudni kell, hogy két fő fajtája van: az arabica és a robusta. Az arabica típusú a jobb minőségű, de termesztése sokkal nagyobb körültekintést igényel. Természetéhez megfelelő körülményeket elsősorban 900 méternél magasabb trópusi területeken találhatunk, emellett fontos a megfelelő hőmérséklet és a csapadék mennyisége. Legnagyobb termesztők: Brazilia, Kolumbia, Mexikó. A robusta gyengébb minőségű, de igénytelenebb és ellenállóbb. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik (Vietnam, Indonézia, India a legnagyobb termesztők. Tehát beláthatjuk, hogy az árfolyamokat  kínálati oldalról elsősorban az időjárás és a különböző betegségek befolyásolják, keresleti oldalról a folyamatosan bővülő fejlődő országok fogyasztásával lehet számolni.  A  kávéval tőzsdén kereskedők pedig árgus szemekkel figyelik, hogy milyen gazdasági-politikai hírek érkeznek a termesztők országából: törzsi lázadások, az államok beavatkozása, sztrájkok…

A modern kori jockeyewingok a Budapesti Értéktőzsdén

A magyar tőzsdének sokan hátat fordítottak már, mert kevés a kereskedhető részvény, kevés a spekulációs lehetőség. Ez részben igaz csak, mert a részvényszekcióban bevezetett certifikátokkal, könnyen lehet kereskedni az olaj, földgáz, az ezüst,  arany  árfolyamára spekulálva. A bátrabbak, illetve nagyobb kockázattűrő képességgel rendelkezők ezt turbó termékekkel is megtehetik, ami a tőkeáttétel lehetőségét hordozza magában. (A certifikátokat forintért lehet megvásárolni, a vétel és eladói oldalról árjegyző gondoskodik, vagyis likvidnek mondhatóak, ami sok részvény esetében ugye már nem mondható el!)  A részvénybefektetéshez szokott börziánerek egy kis tájékozódás után felfedezhetik azt is, hogy shortos certifikátok is vannak, vagyis a nyersanyagok csökkenésére is lehet spekulálni!

Nézzünk egy példát: az WTI olaj árfolyamesésére szeretnék spekulálni a BÉT-en, certifikátokon keresztül.

Az olaj árfolyamát 98 USD-on jegyzik a nemzetközi árutőzsdéken. Amennyiben úgy határozok, hogy tőkeáttételes, short certifikátot vásárolok, és az olaj árfolyama 5 dollárral csökken, 1 millió forint befektetéssel teóriám helyessége esetén közel harminc  százalék hasznot seperhetek be! (400 db certifikátot vásárolok 2400 FT/darab áron, aminek értéke az ötszázalékos olajár esetén 3120 Ft-ra emelkedik)

Barátomnak hosszan beszéltem az árutőzsdei befektetések (spekulációk) szépségéről, ezernyi buktatójáról. Lelkére kötöttem, ha egyszer arra adná fejét, hogy felbuzdulva az általam mondottakon belevágna, akkor előtte megkeresi a megfelelő céget, kiválasztja számára megfelelő brókerét, aki majd részletesen tájékoztatja ezen piacok kockázatairól és mellékhatásairól. De előtte még sokat kell tanulnia, olvasni, mert nem könnyű a spekulánsok élete, de akit egyszer is megcsapott a virtuális parketten adható,vehető kávé, olaj, arany illata, az nehezen fog szabadulni tőle.

Tudod, a Krugerrand –érmék hátoldalán található spiringbok  (vándorantilop)  a Kalahári-térségben fordul elő, él belőle vagy egymillió. Sokan vannak, mint a tőzsdei spekulánsok, mégis nagyon nehéz elejteni, akár a tőzsdei profitot: hiába tudod, hogy hol találhatod, nehéz közelébe férkőzni, s eltalálni. Ha ez mégis  sikerül, különös, életre szóló élménnyel gazdagodhatunk. Szőrzetében a gerincvonalon a martól a fartükörig húzódik egy 8-10 cm hosszú, hófehér szőrökből álló, kinyitható, felmereszthető „párta”, amit csak izgalmi állapotban és haláltusájakor láthat a vadász. Ezen pillanatot, a végtelen szavannáknak  szóló utolsó üzenetet a vadászok levett kalappal tisztelik meg.  Valami hasonló tisztelet és alázatot kell mutatnunk az árutőzsdék iránt is, hogy profitvadászokból ne váljunk áldozattá.

 

(A kávéházi történet kitalált, de az árupiaci tőzsdék és termékek, a lehetséges profit és veszteség igencsak valóságosak lehetnek. Az árutőzsdéken leggyakrabban kereskedett termékek a következők: fémek, nemesfémek – arany, ezüst,platina, palládium, réz; energia: nyersolaj, WTI nyersolaj, brent olaj, gázolaj, fűtőolaj, földgáz, benzin, urals med olajfajta , egyéb: gyapot, élelmiszer: búza, kukorica, rizs, szójabab, szójaolaj, szójaliszt, zab, kávé,cukor, fehér cukor)

Megjelent a Gentlemen's Choice 2012./3. számában 

 

 

Szoták Attila

 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr654734760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vadista Szandál 2012.08.27. 15:03:00

Robusta a kávé típusa, nem robustRa.

prik 2012.08.28. 10:18:46

@Vadista Szandál: Köszönjük a jogos észrevételt, az elütést javítottuk. Tisztelettel, Ziegler Mátyás