Foci és tőzsde

 2011.09.02. 14:13

Ma este Magyarország-Svédország válogatott mérkőzés a Puskás Ferenc stadionban (sokaknak még mindig Népstadion). Kishazánkban ugye mindenki ért a focihoz, tízmillió szövetségi kapitány és fociszakértő országa vagyunk. Hasonlóan a tőzsde-gazdasági események megítéléséhez, ahol mindenki tudja, tudta a tutit, csak pénzre nem tudta váltani soha az életében.
Kanyarodjunk vissza a focihoz, és a stadionhoz. A legendás mérkőzések arénájának betonkaréjait is utolérte a múló Idő, fogaival már-már használhatatlanná marva. Ledózerolják, s majd valamikor a távoli jövőben gyönyörűséges, modern stadion fog kinőni a helyén.

 
A focihoz ugye mindenki ért ezt már az elején leszögeztük; s mindenkinek van kötődése a labdarúgáshoz (jó magunk rúgtuk a bőrt a grundon, csemeténk kergeti a labdát valamely csapatban, vagy lelkes szurkolóként csak állunk a partvonal mentén, hogy fejen találjon minket a labda, esetleg ha a foci iránti szerelmünket nem árnyékolja be, ha sok ezer torok egyszerre emlegeti felmenőinket, játékvezetői vizsgával kacérkodunk), sokunknak van emléke a Népstadionhoz. Én valamikor középiskolásként jártam ott legelőszőr, csodálva a monumentális méreteket, az, hogy az írek elkalapáltak minket nem is számított, legutoljára szép emlékeim között a mostani tavasz magyar-holland mérkőzése és egy tavalyi Milán gálameccs szerepel. Igaz, hogy a karéjból nem sokat láttam, mert olyan távol volt a focipálya, de élmény volt szurkolni.
Hogy jön ez a tőzsdéhez? A labdarúgás sokakat szórakoztat, vannak nyereséges klubok, sőt tőzsdén is jegyeznek fociklubokat. A kockázat/haszon alapján nem gondolom, hogy a legjobb befektetések ezek, de ilyenek is vannak (lehetnek).


A tőzsdén a következő klubokkal találkozhatunk (a teljesség igénye nélkül):
Besiktas (BJKAS: ISTAMBUL
Tottenham Hotspur (TTNM: xlon)
Juventus (JUVE: xmil)
Borussia Dortmund (BVB.xetr
Olympique Lyon (OLG:EN xpar)
AS Roma (ASR.xmil)
Lazio (SSL:xmil


Látják, nem is annyira bonyolult a focit összeboronálni a tőzsdével. Arról még említést sem tettem, hogy a munkahelyem is kötődik egy focicsapathoz, nem is kicsit…Estére pedig Knézy Jenő legendás szavait tartsák észben, amikor az útmunkások mellett elautózva kiszólt a volán mögül: jó szurkolást!
 

Szoták Attila - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr273197767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása