Tell Vilmos és az alma

 2014.11.19. 08:36

A legendák szerint 707 éve ezen a napon lőtte le Tell Vilmos a fia fejéről azt az almát, amit a zsarnok Gessler tetetett oda büntetésből, mert Tell nem tisztelgett a helytartó kihelyezett kalapja előtt. Most is előtérbe kerültek a svájciak, a november 30-i népszavazás miatt. Itt a többi között arról dönthetnek, akarják-e, hogy a svájci jegybank a tartalék 20%-nak a terhére aranyat vásároljon,és ne adhassa el. Ha a választól így szavaznának,az nagyban megnehezíthetné az SNB mozgásterét az általa felállított 1,2-as EUR/CHF védelme érdekében. A svájci gazdasági élet prominensei, a kormány és az SNB is azt vallja, ez az intézkedés káros lenne a svájciaknak,az így is erős frank esetleges további erősödésével (amennyiben az SNB feladná az 1,2 védelmét) jelentősen romlanának a svájci mutatók, romlana az ország versenyképessége,hiszen jelenleg minden ország a „ki tudja jobban leértékelni a devizáját” játékot, amibe a svájciaknak is muszáj lesz, lenne beszállni. Mi történik? December elsején okosabbak lehetünk…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is szűk sávban mozog, a taktika szerintem egyelőre nem változott, 4.000 Ft alatt sávosan vásárolandó, ha emelkedés van,akkor pedig a profitot ízlés szerint el kell tenni.

MOL: Kicsit megmozdult az árfolyam, de persze ennél nagyobb emelkedésre vár mindenki. Továbbra is tartás, vétel.

Richter: Nagyobb portfóliókba sávosan vételre ajánlott.

Továbbra is tartsák a PannErgy és a Danubius papírjait. (Utóbbi kifejezetten jó jelentést tett közzé, ha eltekintünk a jelentős illikviditástól, az árfolyamnak felfelé kellene elmozdulnia, hiszen jócskán messze tanyázik a mostani kb. 7.000 Ft körüli könyv szerinti értéktől. Amennyiben a javuló eredmény tartós lenne, a könyv szerinti érték folyamatos emelkedése elgondolkodtathatja a nagytulajdonost a kivezetésről.)

Nemzetközi piacon érdemes figyelni a VW, a Daimler a Hyundai papírjait. Egy esetleges korrekcióban vételeket keressenek a papírokban.

A devizapiacon továbbra is az EUR/HUF longok vétele a javasolt a 306 Ft vagy alatti szinteken. Aki tud a sorok között olvasni, az azt is olvashatja miért jó ez az irány. Az EUR/CHF long továbbra is preferált, főleg ennyire közel az 1,2-as szinthez. Szerintem a svájci szavazók elvetik az aranytartalék növelését célzó kérdést.

Továbbra is izgalmakat keltenek a befektetőkben az OTP euró alapú kötvényei. Jó áron van az euró, máshol alacsonyak a kamatok, nincs mit csodálkozni azon, hogy minden kötvénybefektető ezeket a papírokat keresi. Keressék Önök is.

Az izomláz és egy alma legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr606915077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása