Pipázók nemzetközi napja

 2013.02.20. 08:42

A mai nap tartják a pipázók nemzetközi napját. Mostani rohanó világunkba már kicsit avitt az a kép, ahogy a kandalló mellett egy hintaszékben, egy pohár bort kortyolgatva pipázgat az ember. De mi az, ami mégis aktuálissá teszi a mai napot? A leglényegesebb dolog. A dohány. Mert dohány az kell. A pipázáshoz is. Meg „dohány” kell a piacok számára is. A nagy „dohánytermesztők” rendesen nyomják a piacra a „dohányt”, de az is kérdés a piaci alapanyagból ki mennyit égetett el az elmúlt időszakban. Valami „csoda” folytán az eurozóna perifériás országai mintha erős dohányosok lennének. Az elkövetkezendő időszakban az lesz a kérdés, az MNB elnökválasztás kapcsán, valamint az amerikai költségvetési „szakadékkal” kapcsolatban kinek milyen minőségű és mennyiségű dohány jut. Akinek meg nem jut dohány, mit és mennyit szív…

 

Nézzük a piacokat:

 

Bruyer (OTP): A forgalomba kerülő pipák többsége bruyergyökérből készül. Ahogy a piaci forgalom nagy részét is az OTP adja. Meg kell mondanom, alábecsültem a papírral kapcsolatos gondolataimat, mert ebbe a pipába jó erős dohányt tettek. De ne feledjék, minden dohány leég valamikor. Hogy itt ez 4.900 Ft vagy 5.000 Ft lesz nehéz megmondani, egy biztos nem vennék. Inkább folyamatosan realizálnék, ha még valakinek van mit, vagy eladnék régi beragadt papírokat.

 

Tajtékpipa (Meerschaum) (MOL): A meerschaum egy ásványi anyag, nagyra becsülik jó formázhatóságát. A régi jól bejáratott tajtékpipákat különleges színük miatt nagyra értékelik. Ahogy az olajpapírt is. Ha 17.200 Ft körül lehetne venni, egy csomagot vegyenek belőle. Esésben pedig 17.000 Ft alatt vegyenek még belőle. „Nem fogják megszívní”…

 

Korsótök pipa (Richter) Ez a fajta pipa régóta kedvelt, de elkészítése munkaigényes, és drága. Mint a mi gyógyszerpapírunk. Ezért is fordult meg a fejekben a tizedelés ötlete, ami köztünk szólva inkább pszichológiai mint gazdasági művelet lenne. Remélem, 35.000 Ft alatti szinteken is vettek már belőle. Esésben sávosan venni, ha esetleg 33.500 Ft-ig esne ott is vennék. Felfelé meg sávosan adnám, ne menjen füstbe a profit.

 

Vízipipa (PannErgy): Hát ebbe a pipába most nem gyümölcslevet, tejet,meg mézet adtak, hanem tömbekit, ezt a száraz ízetlen dohányt. Minden ellenére tartanám, megvárnám a miskolci projekt elkészültét, ami a hírek szerint március vége. Aztán kiderül, hogy bódít-e a pipa, vagy csak megszivat…

 

Nemzetközi kispipások továbbra is a Hyundai-t figyeljék 22,5 euró körül. Ha itt tudnak venni, meg lehet vele a dohányra való.

 

Devizapiaci „dohányosok” továbbra is óvatosan 290-291 Ft körül nyithatnak egy csomag EUR/HUF longot, 214 Ft körül USD/HUF longot. Ha a svájci „dohány” (EUR/CHF) vehető 1,22 vagy alatta,vegyék. Az EUR/USD meg nem biztos, hogy a megfelelő dohány a kispipákba, mert sok kell belőle, és könnyen „leég”.

 

Ha jó minőségű „dohányt” akar szívni, OTP euró kötvényt kell venni! Ha rá akar érezni az aromára, költse euróját a MOL Magnóliájára!

 

Az izomláz és egy jó minőségű pipa legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr55093506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása