A cinege cipője

 2012.02.08. 09:12

 

A mai napon van Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus halálának évfordulója. Ma rá emlékezünk. Pályáját versírással kezdte, írt felnőtt műveket, majd 1905-ben megismerkedett Pósa Lajossal, aki az érdeklődését az ifjúsági irodalom felé fordította. Ifjúsági művei, amelyeket gyermekkori élmények ihlettek, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Viszont a jelenlegi gazdasági helyzetet a címadó vers tükrözi nagyon szépen.
 
Vége van a nyárnak, Hűvös szelek járnak, Nagy bánata van a Cinege madárnak. Szeretne elmenni, Ő is útra kelni. De cipőt az árva Sehol se tud venni. Kapkod fűhöz-fához, Szalad a vargához, Fűzfahegyen lakó Varjú Varga Pálhoz. Azt mondja a varga, Nem ér ő most arra, Mert ő most a csizmát Nagy uraknak varrja. Darunak, gólyának, a bölömbikának, Kár, kár,kár, nem ilyen Akárki fiának ! Daru is, gólya is, A bölömbika is, Útra kelt azóta a búbos banka is. Csak a cinegének Szomorú az ének: Nincsen cipőcskéje Máig se szegénynek. Keresi, kutatja. Repül gallyrul gallyra: „Kis cipőt, kis cipőt!” Egyre csak azt hajtja. „
Mert ha behelyettesítenénk a szereplőket: Varjú Varga Pál (EU-IMF), Daru (Görögország), Gólya (Portugália), Bölömbika (Olaszország), Cinege (kitalálják?). Láthatjuk, hogy vannak nálunk sokkal nagyobb, fontosabb gazdasági szereplők, akik ugyanúgy cipőre várnak, és ahogy a versben, az életben is ők vannak előrébb a sorban nálunk. Mert bármennyire is keménykedünk, kicsi, nyitott gazdaság vagyunk, két fontos stratégiai cikkel, az képzett humánerőforrásunkkal, és az alattunk rejtőző vízzel.(hideggel, meleggel egyaránt) Több, mint kétezer éve államalapító szentünk is bölcsen meglátta a lehetőségeket, ami nem forgácsolja szét illetve le a magyarokat. Ennyi idő után is irány csak egy van. De az nem a keleti bazár. A majomkodást hagyjuk meg másnak. Nálunk, hogy maradjunk Móra Ferencnél: „Éljenek a Nyúl Bélák!”
 
Nézzük a piacokat:
 
OTP: Én továbbra is inkább profitrealizáló lennék, mint beszálló. Nekem kicsit, olyan „lemaradók megtépik a piacot” érzésem van, és én nem szeretem ezt. Jobb szárazon tartani a puskaport.
 
MOL: Hasonló érzések vannak az olajpapírral kapcsolatban is, itt is a 20.000 Ft körüli szinten profitot realizálnék, illetve a fél éve papírban ücsörgök nullásan is kiszállhatnak. Szerintem lesz még lehetőség olcsóbban venni.
 
Richter: Tipikusan pletykára venni, hírre eladni. Ezt játszotta el az eredményével. A molekula sztorit árgus szemmel figyelném, de a jelenlegi szinteken inkább kivárnék. Korrekció esetén vétel, nagyobb portfóliókba.
 
PannErgy: Kedves fan-ok, mindig érdeklődéssel olvasom késhegyig fajuló vitáikat a papír pár tíz forintos mozgásával kapcsolatban. Ez a papír nem OTP, itt nem a 100-200 forintos swing trade-t kell megfogni, arra energiát sem kell pazarolni. Ha valaki „beragadt” 900 Ft vagy felette ezeken a szinteken vegyen még egy csomaggal, és fogja rá a Nyuszira. A papírokat meg tegye bele egy Kosto könyvbe, és fel a polcra. „Idegbetegek” az olajban, vagy az eur/usd párban kereskedjenek, ne ebben. Ez a papír portfóliókba, hosszú távú játékosoknak való, nem teljes pénzzel. Naponta meg nem kell nézegetni, idegeskedni meg főleg nem kell vele. Nem holmi gyorsan kialvó „sztárocska”ez, ne feledjék, a föld mélye „korlátlanul” ontja a meleget. Lazuljanak, most a geotermikus padlófűtésen.
 
Nagyobb portfóliókba sztori papír még továbbra is a Danubius, az FHB, a Rába, a Fotex. Tudják, sok kicsi, sokra megy.
 
Devizapiaci cinegék télen továbbra is az EUR/CHF long magokat csipegessék. 290 Ft alatt meg találhatnak finom EUR/HUF long csemegét is, de csak óvatosan, nehogy elcsapják a begyüket.
 
Amelyik „jómadár” euró magokat szeret, annak az OTP euró kötvény jó csemege lehet! Ha ön pedig „fekete gólya”, az ön csemegéje a MOL Magnólia ! 
 
Az izomláz és egy Kincskereső Kisködmön legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr734077723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása