A kód neve: SRI

 2015.08.04. 12:04

Interjú Faluvégi Balázzsal, a Blue Morpho Investments befektetési vezetőjével:

azurlepke.jpg

Miként fogalmaznád meg az SRI esszenciáját annak, aki nem ismeri?

Az SRI jelentése: Környezet- és Társadalomtudatos Befektetés. Az angol megfelelő a Socially Responsible Investing ugyan nem utal közvetlenül a környezettudatosságra, de a szakmai tartalom egyértelműen jelzi, hogy ennek a szerepe is megkerülhetetlen. Ennek a befektetési filozófiának a lényege az, hogy a befektető nemcsak azt vizsgálja, az általa a portfólióba helyezett eszközöknek milyen a hozam-kockázat összefüggése, hanem azt is, hogy azoknak milyen társadalmi és környezeti hatásai vannak. A leginkább látványos példa erre az, hogy egy olajtársaság részvényei helyett a befektető egy olyan vállalat papírjait választja ki, amelyik szélturbinák gyártásával vagy üzemeltetésével foglalkoznak.

Sokan attól félnek, hogy ha társadalmi szempontokat is figyelembe vesznek, annak a hozamok látják a kárát. Számos tanulmány és adat bizonyítja, hogy ez nemhogy nem igaz, de sokszor éppen az ellenkezője e helyzet. Persze nagyon sok múlik a részleteken, de az egyértelmű, hogy az SRI legkevesebb versenyképes más hasonló piacokat megcélzó stratégiákkal. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy azok a befektetők, akik látják, hogy pénzük nem destruktív jelleggel működik, magasabb elégedettséget is érezhetnek.

 Jómagad mikor találkoztál vele, s mi az ami megfogott benne?

Befektetési területtel 1997 óta foglalkozom, de az SRI csak az utóbbi években került bele komolyabb szinten a szakmai látóterembe. Mint mindenkit, engem sem hagytak hidegen a társadalmi és környezeti problémák, de úgy gondoltam, hogy ezeket nem a pénzügyi piacoknak, vállalatoknak és pláne nem a befektetőknek kell megoldaniuk.

Az évek alatt azonban folyamatosan észlelnem kellett elemzői oldalról is azt a rengeteg etikátlanságot, ami súlyos problémákhoz vezetett világszerte. Ha a pénzügyi területen – ahol jobban beleláttam - ehhez hasonlót tapasztaltam, akkor azt is észleltem, hogy ennek közép- és hosszútávon magára az adott vállalatra is negatív hatása van. Ez senkinek sem jó, és egy adott vállalat már csak tevékenysége révén is akarva-akaratlanul kihat a társadalomra és a környezetre. Ezt nem lehet csak kívülről, például jogszabályokkal befolyásolni. Komplett tájakat átalakítani, hogy több olajhoz jussunk, miközben már van megfelelő alternatíva, helytelen és káros. Azzal semmit sem segítünk a fő probléma megoldásában, ha az olajpapírok osztalékaiból akár egy árvaházat támogatunk. A legtöbbet éppen a befektetők tehetik, ha nem adnak pénzt ezeknek a cégeknek, sem kötvény- sem részvényvásárlás formájában, így kevesebb pénzük lesz beruházni, vagy csak magasabb tőkeköltség mellett tehetik ezt meg, ami tovább rontja a versenyképességüket, illetve javítja azokat, akik hasznos tevékenységet folytatnak, ezzel előttük megnyitva a terepet.

Bő három éve jutottam el oda, hogy mindezekkel szakmai oldalon is érdemes, sőt: kötelességem foglalkozni, így a befektetési területen belül ebben az alszegmensben is elkezdtem képezni magam egy amerikai szervezetnél letettem egy ezzel kapcsolatos vizsgát, csatlakoztam egy szakmai közösséghez, konferenciákra kezdtem el járni, rengeteg szakirodalmat olvastam, majd egy idő után az SRI-vel kapcsolatos szempontokat fokozatosan integráltam az elemzési folyamatba, illetve a befektetési döntésekbe. Hivatalosan idén január 1-től már csak SRI alapon döntök, de természetesen, ha valami a szűrőn átmegy, akkor az összes többi befektetés szakmai szempontot is alkalmazom.

 Miként esett a választás a  Blue Morpho-ra?

Pár évvel ezelőtt jártam Costa Rica-ban, amelyik egy a mai trendektől egészen eltérő fejlődési utat választott. Ahelyett, hogy az olcsó munkaerőre építve agresszív iparosításba kezdtek volna, vagy a hosszú tengerpartokat teleépítették volna hatalmas szállodakomplexumokkal, azt mondták, hogy nem az ész nélküli gyors pénzszerzés a lényeg, és ehelyett megvizsgálták, hogy mivel lehet valóban boldogabbá tenni a helyi lakosokat és az ide látogatókat egyaránt. Nem vágták ki a fákat, inkább a területek nagy részét nemzeti parkokká nyilvánították és kihasználva páratlan természeti adottságaikat, az ökoturizmusra koncentráltak. Ebben van ugyan marketing is, de valós tartalom egyaránt és meg kellett kötni az ehhez szükséges kompromisszumokat. Az infrastruktúra helyenként eléggé visszafogott, autópályák szinte egyáltalán nincsenek, de a természet érintetlenségét sikerült a legtöbb helyen megőrizniük, miközben gazdasági oldalon is sokat fejlődtek. Nem is beszélve arról, hogy a megújuló energia felhasználásának aránya kimagasló Costa Rica-ban. Idén az első negyedévben például csak ilyen módon termelt árammal tudták ellátni az egész országot az első negyedévben – ehhez persze az időjárás szerencsés alakulására is szükség volt. Összességében az ország igazi követendő példa és inspiráció SRI befektetők számára is, mert bebizonyították, hogy a társadalmi-környezeti hasznosság, illetve a gazdasági felemelkedés nem áll ellentétben egymással, sőt: intelligens és hosszú távú tervezés mellett erősítik egymást. Costa Rica-ból egyébként az egyik legszebb emlékem az volt, amikor megpróbáltam lefotózni az Azúrlepkét, angol nevén Blue Morpho-t, mindig elillant előlem, vagy összecsukta a káprázatosan szép kék szárnyait. Aztán egyszer csak figyelmeztettek, hogy rászállt a vállamra. Évekkel később, az SRI szolgáltatásunk elindításakor ez az emlék és az ott látott hozzáállás tiszteleteként neveztem el a cégemet az Azúrlepkéről.

 Járnál elektromos autóval, laknál talán ökoházban?

Jelenleg is egy hibrid autóval járok, de nagyon komolyan gondolkoztam az elmúlt hónapokban azon, hogy akár egy teljesen elektromos meghajtású járműre cserélem ezt le. Jó néhány lehetőséget megvizsgáltam, még a Blog-unk, Facebook oldalunk követők véleményét is kikértem. Egyelőre nagyon úgy fest, hogy ha valaki csak városi-, elővárosi közlekedésre használ autót, akkor mára a prémiumkategóriában már van versenyképes alternatíva a belső égésű motorokkal szemben. Sajnos az esetemben nem ez a helyzet, nagyon sokszor kell hosszabb, töltőállomástól messze eső utakra mennem, így egyelőre valószínűleg a hibrid, esetleg plug-in hibrid a megoldás. A másik kérdésre válaszolva is igen, a válaszom, régóta tervezem, hogy egy rönkházban fogok lakni, még ha most is olyan helyen élek, ahol a beépített anyagok és a szigetelés magas energiahatékonyságot valósít meg.

 Hazánkban a tájékozott befektetők, a kulturális kreatívokon túl csak a vagyonosabb honfitársaink kiváltsága az SRI befektetés, vagy bárki számára hozzáférhető? (Miként?)

Bárki számára hozzáférhető, a különbség csak annyi, hogy a vagyonosabb befektetők esetén mind SRI szempontból, mind az eredményeket tekintve magasabb minőség érthető el. Ha valaki még nem tud megfizetni egy tanácsadót, vagy a befektetendő tőkéje nem éri el azt a szintet, hogy egyedi portfóliókezelést kapjon, akkor nemzetközi befektetési alap a megoldás. Több hazai bankon és befektetési szolgáltatón keresztül is elérhetőek ilyen alapok. A legjobbak azok, ahol nemcsak egy-egy alap van „mutatóban”, kipiálva az SRI elérhetőséget, hanem amelyeknél az alapkezelő deklaráltan csak ilyen módon hozza meg a döntéseket. Példaként tudom említeni a Calvert, vagy a Domini alapcsaládokat. Még jobb, ha valaki egyedi portfólió-kezelés vagy tanácsadás segítségével a saját maga által kialakított portfóliót alakítja ki, ez persze inkább nyolc számjegyű összegtől érhető el általában.

 A tőzsde 90%-a pszichológia, a befektetési döntések és befektetői magatartások lelki háttere sem lebecsülendő. Ennek ellenére e terület mégis kevés publicitást kap. Miként vélekedsz erről?

Nagyon sok függ attól, hogy kinek milyen céljai vannak. Ha valaki kellő időtávon, reális elképzelések mellett közelít a pénzügyi piacokhoz, akkor sokkal kevésbé van kitéve a piaci pszichológia szeszélyeinek. Ha rövidtávon gondolkozik valaki, vagy így kereskedik, akkor viszont alapvető, hogy kiismerje a piacok lélektanát. Erről valóban nagyon kevés szó esik. A legtöbb újságcikk és elemzés mindenáron a fundamentumokkal és aktuális hírekkel akar megmagyarázni minden egyes kis mozgást, pedig a legtöbb esetben a piac saját törvényei érvényesülnek. Ennek egyik látványos megnyilvánulása a régi tőzsdés bölcsesség, „buy on the rumor, sell on the news”, vagyis amikor például egy pozitív hírre eséssel reagálnak a piacok, mert azt már korábban – akár egy pletyka hatására – beárazták, és amikor a várt esemény bekövetkezett, a profitot realizálandó már mindenki inkább elad. Még fontosabb megérteni a reflexitás jelentőségét, vagyis hogy nemcsak a fundamentumok hatnak a piacokra, hanem a jelenség fordítva is működik: a piaci események visszahatnak a fundamentumokra, például amikor a rossz hangulat miatt elmarad egy részvénykibocsátás, és az adott vállalat nem jut friss tőkéhez. Egy befektetőnek alapvetően két lehetősége van, hogy ezekre a folyamatokra reagálni tudjon. Vagy elméleti és gyakorlati úton elsajátítja a technikai elemzést, ennek is a valóban megbízható részét, vagy igyekszik hosszabb távon gondolkozni és tanácsadóval, vagyonkezelővel együtt dolgozni, persze nem árt, ha a szakember ezen a területen is otthonosan mozog.

 A hazai SRI alapok száma sajnálatosan egy kezdeti felívelő periódus után inkább csökken. A külföldi tapasztalatok miben térnek el?

Igazi, összetett SRI alap sosem volt még Magyarországon. Ennek ellenére több tematikus befektetési alap elindult, de két ok miatt az ezekben kezelt összvagyon a felfutást követően visszaesett. Egyrészt a 2008-2009-es válság inkább a kockázatkerülés felé terelte a befektetőket. Másrészt az alapok egy része egy alapkezelőhöz kötődött, amelyik rengeteg tőkegarantált, zárt futamidejű terméket dobott a piacra. Ezek pár év – jellemzően öt – után lejártak, és az általános tendenciák miatt több más hasonló alappal nem indultak el újra.

A külföldi tapasztalatok sokkal jobbak a hazainál, ami az előrébb tartó pénzügyi kultúra, a felelősségvállalás magasabb szerepe, és a jövedelem arányaiban kalkulált megtakarítások magasabb szintje miatt alakulhatott így. Mind az Egyesült Államokban, mind Európában ezermilliárdos nagyságrendű az SRI alapon kezelt összeg, a negatív szűrés (vagyis a kifejezetten káros tevékenységű cégeket kizáró filozófia) alapján kezelt vagyon aránya helyenként már az 50%-ot is átlépte. Látványos példa a széntermelők ágazata, ahol a komoly nyugdíjalapok sorban jelentik be, hogy minden pénzüket kivonják innen. Ide tartozik a Guardian angol újság alapja, vagy a világ második legnagyobb állami nyugdíjalapja, amely Norvégiához tartozik.

Történelmi mélységekben az alapkamatok, a hozamvadászat javában folyik. Egy SRI befektetés hozama és egy „hagyományos” portfólió hozama milyen hasonlóságot, különbséget mutat?

Alapvetően a részvénypiaci hozamok és az ehhez tartozó kockázatok azok, amiket egy átlagos és egyéb szinten nem túl válogatós SRI befektetőnek figyelembe kell venni. Elsöprő mennyiségű adat és tanulmányok százai bizonyítják, hogy ha valaki Társadalom- és Környezettudatos befektetési döntést hoz, attól nem kell semmilyen hátrányt a hozamban, vagy akár a hozam-kockázat összefüggésben elszenvednie. Sőt, a többség érezhető hozamelőnyt is kimutat, amit alátámaszt a józan megfontolás is, hogy a feltörekvő, tiszta és igazságosabb világra való törekvés olyan technológiákat hoznak el, amelyek az üzleti eredményekben is megmutatkoznak. Nem mellesleg az említett alacsony hozamszintek miatt is érdemes inkább a rövid- és középtávon ingadozó, de hosszabb távon eddig mindig magasabb hozamú részvénypiacok felé fordulni, ami értelemszerűen az SRI-nek is a fő terepe."

 Köszönjük az interjú Faluvégi Balázsnak és Blue Morpho-nak, amely a környezeti és társadalmi szempontból is hasznot termelő befektetések szakértője, az első és egyetlen olyan vállalat Magyarországon, amely kizárólag ezzel a területtel foglalkozik."

 

szotaka

Címkék: arcképcsarnok portfolioblogger befektetői

A pénznek nincs szaga?

 2015.08.03. 08:52

sri2.jpgVespasianus császár, aki a nyilvános vécék megadóztatása miatt kételkedő tanácsadónak azt mondta: „pecunia non olet”, azaz a pénznek nincs szaga. A hagyományos befektetők csupán a hozamot, és az ehhez kapcsolódó kockázatokat vizsgálják. Gordon Gekko, a legendás filmbeli tőzsdecápa ismerős szavai ekképpen szóltak: „ a mohóság jó”, illetve,” ha barátot akarsz, tarts kutyát”. Erkölcsi megfontolásokról tehát szó sincs. Manapság mind gyakrabban hallani a fenntartható fejlődésről, a vállalatok etikus viselkedéséről, a társadalmi felelősségvállalásról, ami a pénzügyi piacokat sem hagyta érintetlenül.

Értelem és érzelem

A befektetők vagyontervezésük során önmaguk és gyermekeik jövőt szeretnék jobbá, kényelmesebbé, élhetőbbé tenni. Minél fejlettem egy társadalom, annál fejlettebb a bankrendszere és a pénzügyi kultúra, s egyre nagyobb teret hódítanak az erkölcsi megfontolások. Ez mit jelent a gyakorlatban? Egyre elfogadhatatlanabb az, ha kiderül, hogy a gyermekek dolgoztatásával, kizsákmányolásával készül egy termék, állatkísérleteket, esetenként még emberi embriókkal folyó kísérleteket használnak egy termékfejlesztés során, ha az alkalmazott technológia környezet szennyező, nem támogatnak olyan cégeket, amelyek pornográfiával, szerencsejátékkal, fegyvergyártással foglalkoznak.

etica16_2809136_306781.jpgEzeket egyre többen nem tudják elfogadni, s a befektetők erkölcsi nézetei a befektetéseik terén is megmutatkozik. A fenti logika alapján, hogy gyermekeink és saját jövőnket szeretnék jobbá tenni, nehéz összeegyeztetni azzal, ha közben a Földet tönkretesszük, nem becsüljük meg. Új trend bontakozik ki a tehetős, igazán gazdagok körében (akik, vagyonukat képesek a környezet megóvására, a szegények egészségügyi ellátására, oktatására költeni), befektetéseik során is felveszik a palettára az etikus befektetéseket. Mind többen vannak azok is, akik a környezet és embertársaik iránt éreznek felelősséget, s érzelmi alapon döntenek befektetéseikről, az úgynevezett társadalmi felelős befektetések (Socially Responsible Investments – SRI) a hagyományos pénzügyi célok mellett társadalmi, környezeti, etikai megfontolásokat is figyelembe vesznek.

Már több száz éves az a nézet, hogy olyan üzleti vállalkozásba fektessünk, amelynek másokra nézve kedvezőtlen hatásai nincsenek. A vallási gyökereket már a bibliában szerepelnek, az 1700-as években John Wesley, a metodizmus alapítója arról prédikált, hogy el kell kerülni azokat az iparágakat, amelyek az egészségre károsak, illetve a „bűnös” vállalatokat, melyek például fegyvert gyártanak vagy alkoholt. Már 1928-ban indítottak kifejezetten keresztényeknek szánt alapot Amerikában, amely nem fektetett alkohol, dohány vagy szerencsejátékba, de igazi lendület az alapot terjedésének a vietnámi háború után kezdődött, 1971-ben alakult az első igazi etikus befektetési alap, a Pax World Fun. A 90-es évek adtak igazán nagy lendületet, melynek során a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, a megújuló (zöld) energia kapott központi szerepet.

Etikus befektetési stratégiák

A portfoliók kialakításánál több irányvonal lehetséges. Negatív szűrés: olyan társaságok nem kerülhetnek az etikus befektetési alapok portfóliójába, melyek ártalmasak lehetnek az egyén, a közösségi vagy a környezet szintjén. Kizáró iparágak: a dohányipar, hadiipar, vagy az alkohollal, szerencsejátékkal, felnőtt szórakoztatással foglalkozó társaságok. Tőkekivonás: azok az alapok, melyek nem etikusan kezdték, de egy megtisztuláson mentek keresztül, a társadalom számára káros tevékenységet folytató vállalatok kikerülnek a portfólióból. Pozitív befektetések tudatos keresése: amikor arra törekednek, hogy olyan vállalkozásba invesztáljanak, amely tiszteletben tartja a munkavállalói és emberi jogokat, erősen környezettudatosak. Fő irányvonal az egészségüggyel, oktatással és környezetvédelemmel foglalkozó, ill. a 3. világ segítésén fáradozó vállalatok, ide tartoznak az öko-alapok, melyek a zöld technológiát képviselik, főképp a megújuló energia és energiahatékonyság területéről. Részvényesi érdekérvényesítés: a befektetési alapok vezetői aktív szerepet vállalnak a birtokol vállalat életében, egyfajta befektetői nyomás helyeződik a vállalatvezetésre.

Egy kis matek

wil25389_cut0101_large.pngA közgazdászok a hasznosság két típusát különböztetik meg, a döntés hasznosságát, és az élmény hasznosságát. Az etikus befektetéseknek van egy élmény hasznossága is. Fontos kérdés, hogy az etikus alapok hozama miként viszonyul a nem etikusokhoz képest, mivel a befektetési filozófia miatt olyan szektorokról kell lemondani, minta dohány-, nukleáris energia vagy a bányaipar, s ezen ágazatok jó teljesítménye esetén a többi alaphoz képest hátrányba kerülhetnek. Másfelől, mivel kevesebb eszköz segítségével nem tudunk tökéletes piaci portfóliót előállítani, több egyedi kockázattal kell számolni. Egyáltalán a társaságok mekkora hányada felel meg az elvárásoknak?

Az utóbbival kezdve elmondható példaként, hogy a KLD 400 Social részvényindex kosarában szereplő 400 vállalat közül 250 cég a S&P 500 indexben is megtalálható. Vagyis, nem is oly nehéz válogatni. Mivel indexeket gyártanak, a teljesítmények is jól összehasonlíthatóak, ilyen index még a Dow Jones Sustainability World Index is. Ha az etikus indexeket vetjük össze a hagyományos indexekkel, akkor láthatjuk az elmúlt 20 év alapján a hozamkülönbözet, a kezdeti 1 dolláros befektetés etikus alapba 5, míg hagyományosba csupán 4 dollárt kapunk.

Nyugaton a helyzet

sri1.jpgAz etikus alapokba a válság előtt már 25,1 billió dollárt fektettek, ami a teljes befektetett eszközállomány 11%-a, ami azt jelenti, hogy minden 9 befektetett dollárból 1 etikus módon van elhelyezve. Az alapok minősítésével foglalkozó Morningstar ötös skálán osztályozza a befektetési alapok múltbeli teljesítményét a szektortársaival összevetve, amelyet a kockázattal és díjakkal korrigálnak. Skálájukon 10% kap ötcsillagos minősítést, 1999re a SRI alapok 19%-a nyerte el ezt a legkiválóbb minősítést.

Érdekességek

Norvég mintás esetek: a norvég állami nyugdíjalap 1990-től az állami olajbevételekből képez nyugdíjalapot. 2009 végére 457 milliárd USD pénzügyi eszközzel rendelkezett, ami a világ eszközeinek 1%-a! A kormányzat 2004 végén egy bizottságot rendelt a portfolió-kezelők mellé, melynek feladata az etikus irányelvek biztosítása az alap befektetési politikájában. Ezen okból 2005-től kezdődően 8 milliárd USD dollár értékben számoltak fel befektetéseket, döntően dohánygyártással, fegyvergyártással és nukleáris energiával foglalkozó társaságokban. A sorozatos korrupciós botrányokba keveredett Siemens cég is ultimátumot kapott például. A hazai híradásokban az elmúlt évben ennek okán a Mol került, mikor a korrupciós vádak megfogalmazódtak a hazai olajtársaság vezetője ellen. A vádak amennyiben bebizonyosodnak, az jelentős eladási hullámot generáltak volna a részvény árfolyamában (Hernádi Zsolt egy rövid időre ezért még az Interpol körözési listáján is szerepelt).

vice_fund.jpgVonzó rosszfiúk: Mindig is voltak, akik a vespasianus-i elveket vallották, hogy az üzletet, befektetést ne vigyünk elveket, csak a profit számít, a pénznek nincs szaga. Létezik egy olyan alap, amely csak azokba az iparágakba fektet, amelyektől az etikusak távol maradnak. Az un. „Vice Fund” (nyersfordításban bűnös alap) kifejezetten dohány-, alkohol-, szerencsejáték- és hadiiparba fektet. A befektetési ideológia egyszerű, az emberiség emberemlékezet óta fogyasztja ezen iparágak termékeit, a háborúzni is mindig fognak és ezen iparágak stabil teljesítménnyel bírnak.

A Vatikán a második világháború után jelentős részvénypakettel rendelkezett. Volt köztük fegyvergyár, olyan gyógyszergyár, amely fogamzásgátlót gyártott, kozmetikai cég, amely állatkísérleteket folytatott. A bibliai tanítások és a befektetések ellentmondásba kerültek, aminek következtében ezen részvényeitől meg is vált a pápai állam. A Vallási Művek Intézete (IOR), más néven a Vatikáni Bank története során többször érte korrupciós vád, ill. hogy a maffia pénzét mossa tisztára…

Szentlélek és befektetés

A vallási oldalról nézve vannak katolikus, protestáns, zsidó és iszlám befektetési alapok. Az erkölcsi, felekezeti meggyőződés alapján is lehet befektetni, ami a kívülállók számára igazán érdekfeszítő. Ezen alapok nem fektetnek pornográfiába, szerencsejátékba, dohánygyárakba, abortusszal, embriókísérletekkel foglalkozó cégekbe, alkoholt előállító vállalatokba, magas kamatra kölcsönadó cégekbe (a fegyvergyártás megítélése nem egységes). Az iszlám alapok például kerülik a kötvényeket a kamatfizetés miatt, ami az iszlámban tilos, nem fektetnek disznóhúst feldolgozó cégekbe, a kamatszedésből élő cégekbe sem. Ezen elvek béklyója ellenére az alapok jól diverzifikáltak, az egyik vallási alap ezen okok ellenére a S&P 500 cégeiből 100 talált alkalmasnak a befektetésre, a katolikus Ave Maria alap 150 cégbe fektet a Russel 2000 cégeiből.

Az SRI alapok kerülik az olyan társaságokba való befektetést, amelyek környezetre nézve kockázatokat rejtenek, illetve a társaságok tisztségviselői a maguk alamizsnáját korrupció révén szerzik be. Ezen elveknek van pozitív hozadéka is, ugyanis jelentős árfolyamveszteség az elsődleges reakció. Példák: A British Petroleumot rekordbírság megfizetésére kötelezték a Mexikói –öbölben történt olajszennyeződés miatt, korrupciós vádak miatt esett jelentősen az Alsrom, Siemens, Smith&Wesson részvénye például – a botrányokkal járó árfolyamesések nem érintik az SRI alapokat. A nagy kék vízen túl az is megesett már, hogy a SEC (amerikai tőzsdefelügyelet) korrupciós vádakkal feljelentette a Magyar Telekomot.

A tisztességtelen, esetenként büntetőügyi következményekkel járó vállalati működés eklatáns példája, amikor szándékosan kozmetikázzák a beszámolókat, a könyvelést, vállalati eredményeket (az ezredfordulót követően óriási csalást követett el a WorldCom és Enron társaság), hasonló cselekedetek miatt indexre lehet kerülni az SRI alapoknál.

Érdekességként meg lehet említeni, hogy az etikus működést akár egy pénzintézet zászlajára is kiírhatják, ilyen az olasz Banca Etica, vagy a közösségi bankként pozícionált magyar Magnet Bank. A szép elveknek örülnek minden bizonnyal az erkölcsileg is megfontolt ügyfelek, befektetők, a kulturális kreatívok, de a gonosz kis ördög jegyezteti fel velem, hogy természetesen gazdaságilag rentábilis működésnek ez csak az egyik (még ha oly fontos) alappillére ez, mert a gyönyörű nevű portugál bank, a Banco Espirito Santo ennek okán sohasem került volna a fizetésképtelenség szélére, amit csak a szentlélek menthet meg.

Az SRI befektetésekről összegezve elmondhatjuk, hogy a befektetőknek a hozamot meghaladóan is nyújtanak többletet, s az irántuk való igény is mind jobban növekszik. A Financial Times szerint az SRI befektetési alapok eszközértéke világszerte már most eléri a befektetési alapok eszközértékének 25-30, Európában pedig 15 százalékát, és a tendencia növekszik. Ennek ellenére az sajnálatos tény, hogy hazánkban mindösszesen pár ilyen alap létezik. Ennek ellenére morális szempontok alapján összeállogatott portfólió kialakítása egy tanácsadó részéről nem az ördögtől való, s lehetetlen.

 

szotaka

megjelent a Gentlemen's Choice 2015/3. számában

Címkék: portfolioblogger

A kínai tőzsdei hullámvasútja végett a rózsaszín szemüveg kiment a divatból. Egyik nap a zöld, majd a piros a legutolsó divat. Kedves olvasónk bizonyára tudja, hogy a kínaiak nemcsak nagy szerencsejátékosok (a Baring Bank Nick Nilsonjának 88888-ös számlája rémlik?), de az árfolyam emelkedés színe a piros, a csökkenésé pedig a zöld. Azért a brókereket se irigyeljük, hiszen a  90 millió kisbefektetőt amikor pánik esetén telefonál üzletkötőjének: - Lee vagyok, mi újság? Szegény alkusznak beugrik melyik ügyfele van a drót másik végén?

Azt pedig a tanult chartisták régóta mondogatják, hogy egy kép beszédesebb, mint...

 k6.jpg

k1.jpg

k11.jpg

k12.jpg

k13.jpg

k14.jpg

k2.jpg

k4.jpg

k3.jpg

k23.jpg

 

k20.jpg

k5.jpg

k7.jpg

A statisztikák arról vallanak, hogy a képes újságunk jobban fogy, mint a szöveges írásaink. A rejtély megfejtője a szerkesztőségben átvehet egy Sportszeletet.

Jó kereskedést!

szotaka

Címkék: portfolioblogger

mona-lisa-artist-19047772.jpgA pénz keresi a helyét. Valamikor azt a dunsztos üvegben találja meg, máskor bankba vándorol, ne adj'Isten offshore paradicsomokban landol, mindenesetre, ha csak a befektetések szemszögből vizsgálódunk, akkor a klasszikus bankbetét, állampapír, kötvény- és részvénypiacok között nem könnyű az eligazodás. Alapvető tézis a mai időkben, hogy a biztonságosnak mondott eszközökben nulla százalék közeli hozamok vannak (esetenként még negatív hozam is lehetséges!), a magasabb hozam reményben pedig magasabb kockázatot kell vállalni. Bizonyos esetekben, a befektetni kívánt összeg nagyságától függően, szóba jöhet az ingatlanpiaci befektetés, a klasszikusnak mondható aranybefektetés. Van azonban egy érdekes terület, ami módfelett speciális és izgalmas is ugyanakkor, igaz nagyon kevesek számára: ez a műkincsekbe való befektetés.

A műtárgyak piaca nagyon széleskörű. A médiumok harsányan tudósítanak arról, ha rekordáron kelt egy impresszionista alkotás, előkerült a feledés homályából egy régi klasszikus darab, ha egy arabus csillagászati összeget fizetett egy Faberget tojásért, a hollywoodi híresség gyűjteményéről nem is beszélve. A festmények a legismertebb műtárgyak, de kedvünkre válogathatunk más művészeti produktumok között is: régi könyvek, plakátok, papírrégiségek, érmék és plakettek, fegyverek, porcelánok, bútorok, szobrok és kisplasztikák, hangszerek, bélyegek, szőnyegek, fényképek, autó matuzsálemek, üvegtárgyak, ékszerek, borok.

Műkincsvadászok

mukincsvadaszok.jpg

1943-ban a szövetséges haderők műkincsvédelmi programot indítottak. Céljuk, hogy az amerikai hadsereg által bányákban és kastélyokban megtalált német műkincslerakatókat katalogizálják és visszajutassák. Ez volt a Műkincsvadászok című mozi alaptörténete George Clooney, Matt Damon, Bill Murray főszereplésével. Megállapíthatjuk, hogy a hódítások, háborúk, helyi konfliktusok sohasem kedveztek a műalkotásoknak. Esztelen pusztítás, szabadrablás kísérte a művészeti alkotások történetét. Hazánkban vitték a németek, majd megmentették a vörösök – maguknak. Nincs ez másként a XXI. században sem: Szíria, Afganisztán, Irak, Kairó. Fosztogatnak a fegyveres csapatok, pusztítják a történelmi értékeket, lopják a felbecsülhetetlen értékeket. A maguk szakállára, vagy titkos ügynökök, dúsgazdag megrendelők jól megszervezett akciójaként – sohasem fogjuk megtudni. A történelem ismétli önmagát: a hódítók kincsei mindig kikötöttek valamely kincstárban, miként a Louvre, a Pergamon Múzeum, a londoni British Múzeum is bővelkedik bennük.

A közelmúltban készített a Business Insider egy rangsort a hollywoodi műgyűjtők listájáról. A csillagászati összegeken túl inkább az az érdekesség, hogy hírességek vagyonuk hány százalékát tartják műkincsekben. 1. David Geffen filmmágnás műkincsekben 2,3 milliárd dollár (teljes vagyon 7 milliárd usd), 2. George Lucas 600 millió (6,4 millárdból), 3. Amon Milchan producer 600 millió, 4. Steven Spielberg 240 millió dollár, 5. Jack Nicholson 100 millió, 10. Leonardo DiCaprio 10 millió dollárral.

A mai műkincsvadászok aukciós házak rendezvényeire járhatnak. A két legnevesebb ház a Sotheby’s (1744-ben alapítva), és a Christie’s (1766). Mária Terézia 1773-ban látta el kézjegyével az Első Magyar Királyi Zálogház alapító okiratát, ennek a vállalatnak a jogfolytonos utódja a BÁV Rt., mely az ezredforduló környékén, a tőzsdén is szerepelt. A közvetett műtárgypiaci befektetéseket több tucat nemzetközi befektetési alap segíti, de érdekességként az is megemlítendő, hogy a neves Sotheby’s részvényei is forognak a tőzsdén, ha magából a kereskedőcégből szeretnénk részesedni.

Az új idők szelét a privátbankárok is érzékelték, s az alternatív befektetések négy újszerű csoportjárt is ajánlják már ügyfeleiknek: az arany, ezüst, bor, műkincs kvartetet (silver, wine, art, gold, vagyis SWAG). Az iparág pedig megalkotta a nélkülözhetetlen indexeit, mint az egyik legelterjedtebb műtárgy index, a Mei Moses indexet, amely 2000 óta jelentősen felülteljesítette az S&P 500 részvényindexet. monroe.gif

Szintén 10 százalék feletti átlagos emelkedést mutatott a háború utáni alkotások indexe, miközben az impresszionista művek közel 6,5 százalékot drágultak évente átlagosan a Mei Moses index szerint. Az elmúlt évtizedben a legkisebb kockázatot képviselő nagy klasszikusok művei hoztak a legkevesebbet, évi 0,7 százalékot átlagban. Az indexek mellett egyre nagyobb teret kapnak a műkincs alapok is, melyek a műtárgyak széles spektrumát fedik le, a klasszikus műkincsekbe fektető alapok mellett találni köztük borra, karórákra, drágakövekre, művész fotókra és ékszerekre specializálódott alapokat is. Jelenleg közel félszáz alap működik már (ennek fele Kínában!), s évente jó tucatnyi új alap indítását jelentik be.

Egy befektetési döntés meghozatalakor mérlegelni kell, kivált igaz ez, ha a műtárgyak piaca felé kezdünk közeledni. Először vegyük sorba, hogy mily előnyös és hátrányos dolgokat kell számításba venni. A jó szemmel kiválasztott műtárgyak értékállóak, a bolygók szerencsés konstellációja esetén az alkotó ázsiója úgy megnövekedhet, hogy műve többszörösét is érheti. Természetesen ez idő függvénye, de már most érdemes leszögezni, hogy ez nem rövid távú befektetés, több év, esetleg évtized is az időhorizontja. Amennyiben tőkénk, vagyonunk nagysága lehetővé teszi a diverzifikációt, vagyis a kockázatok porlasztását, hogy több befektetési eszközt is megvásároljunk, akkor pár százalékát a vagyontömegnek meg lehet kockáztatni a műkincsekbe. Már kellő hírnévvel bíró alkotó munkáját, vagy ritkaságnak számító alkotás esetén nem kell attól tartani, hogy eladási szándékunk esetén nem találunk vevőt. Létezik közvetett befektetési mód is. A fejlett tőkepiacokon vannak már speciális, műtárgyba fektető befektetési alapok is. Az alapnak módjában áll olyan műtárgyakat is megszerezni, amit magánemberként nem biztos, hogy megtehetünk (több millió dolláros ár végett).

Végül, de nem utolsó sorban a befektető könnyen válhat gyűjtővé, ami számos ismeret megszerzésére ösztönzi, a választott témakör amatőr szakértőjévé válhat, s máris részese egy oly kulturális, művészeti közegnek, ami, ha anyagilag nem is egyöntetű haszon, szellemi kincsek tekintetében valódi gazdagság.

art-investment-21.jpgA hátrányok között legelőre kívánkozik, hogy azzal tisztában kell lennünk, hogy a műkincsek kétharmada bizony magánforgalomban cserél gazdát. Ez nem ellenőrzött piac, az eladók és vevők szűkös köre bizony korlátos likviditásról beszélhetünk csak, vagyis gyorsan nehéz lehet (legalábbis az általunk elfogadható összegért) lebonyolítani az adásvételt. A szervezett piacok, az aukciók, kiállítással egybekötött vásárok pedig meghatározott szabályok szerint szerveződnek. A legnagyobb aukciók tavasszal és ősszel vannak, az azokon történő tranzakciókat komoly költségek terhelik. Az utóbbi években rohamosan terjednek az online aukciós házak, ez talán orvosolni tudja ezt a szezonalitást. Újabb flastrom lehet az a beszerzési módszer a költségeink kordában tartására, ha közvetlenül az alkotóktól vásárolunk. Mivel ez a befektetés kimondottan hosszú távra szól, az elérhető hozam, a nyereség megtévesztő lehet. Egy kis matek: hiába emelkedett kedvenc képem ára huszonöt százalékot, négy-öt év alatt, az éves átlagos hozamom nem több mint 5 %. És még nem számoltam a járulékos díjakkal az eladásnál.

További problémát jelenthet, ha a műtárgy kiemelkedően értékes, akkor annak tárolása, őrzése, állagmegóvása jelent állandó költséget. Otthoni tárolásnál számolni kell azzal, hogy egy kisebb gyűjtemény is helyigénnyel bír. A lakás paramétereit és hangulatát kell összhangba hozni a tárgyainkkal. A beszerzésnél előforduló kockázat lehet, hogy egy hamisítványt sóznak ránk, ezért a szakértői segítségtől nem tekinthetünk el (remélve, hogy megbízhatóan szakért).  Azt tudnunk kell, hogy a befektetések e szegmensét sem hagyja érintetlenül a világgazdaság nagy ciklusai, a gazdasági fellendülések és recessziók árapálya. A válság időszakában bizony ez a piac is ugyanúgy megsínyli, csökken a forgalom és az értéknövekedés, jó hosszban pedig semmi sem drága, s az elkövetkező napban még drágább.

aukcio.jpegA nagy dilemmát okozhat, hogy klasszikus darabokba fektessünk, vagy a sokak számára érthetetlennek tűnő, egészen más esztétikai élményt nyújtó kortárs művekbe. Az igazi mesterművek leütési árai csillagászati, ennek ellenére az elemzések megosztottak, hogy értéküket (befektetésként), vagy elérhető hozam szempontjából ezen alkotásokba való befektetés a legjobb-e.

Kortárs művek felfedezése természetesen a leggyümölcsözőbb befektetés, ha birtokunkba tudhatjuk. Tragikomikus epizódok is előfordulnak kortársalkotásokkal. Paul Branca installációja környezetvédelmi kérdések hívta volna fel a galériába látogatókat, a New York-i művész gyűrött újságpapírból és kartonból készült alkotásával – a takarítónő azt hitte, hogy szemét…

In vino veritas

varga_aranymetszes.jpgMinden olyan befektetési céllal tartott eszköz, amely nem sorolható a tradicionális pénzügyi eszközök közé (nem részvény, kötvény vagy pénzügyi termék), alternatív befektetési eszköznek minősül. Ennek egyik szegmense a gyűjthető eszközök piaca. Ezen tárgyaknak nincs, vagy csekély a használati értékük, de pénzben nem mérhető hozamokat is nyújtanak, amelyek származhatnak a tulajdonos társadalmi státuszából, agy esztétikai élvezetből. Borok esetében csak néhány éri el a befektetői kategóriát, főként a bordeau-i, burgundi, portói, néhány olasz, argentin, ausztrál, chilei és kaliforniai pincék borai érik el ezt a minőséget. Volumen és érték alapján a két legnagyobb szegmens a festmények és a borok. A válság előtt a globális műtárgypiac hozzávetőlegesen 50 milliárd dollár volt, ebből a minőségi borpiac hozzávetőlegesen 3 milliárd dollár.

livex.jpgSokakat talán így már nem is lep meg az a tény, hogy a boroknak is „gyártottak” tőzsdeindexeket, a Bloomberg a borok több indexét is közli. A két legismertebb borindex a Liv-ex 50 és a Liv-ex 500 (London International Vinters Exchange). A Liv-ex Fine Wine 50 Index: a legkiválóbb minőségi borokat tartalmazza. Kizárólag a bordeau-i első osztályú 8first growth) 63 borokat tarlalmazza a HautBrion, a Lafite Rothschild, a Latour, a Margaux és a Mantan Rothschild borházaktól. Csak az utolsó 10 évjáratból fizikailag is elérhető (palackozott) borokat tartalmazza. A Liv-ex 500 indexbe tartalmát tekintve az egész minőségi borpiac ármozgását hivatott követni. Minden gyakran kereskedett bor belefér az indexbe, a bordeau-i borok mellett, burgundi, rhone-i, champagn-i, portói, olasz és néhány újvilági bor is beletartozik az index összetevőibe.

A befektetési alapok igen széles palettáján boralapok is megtalálhatóak. Ilyen a 2007-ben útjára indíott Noble Crus alap, amely több mint 11 millió eurós forrást kezel, s kiváló teljesítményt nyújtott, de negatív példa is akad, minta Vintage Wine Fund, amelynek volt olyan éve, hogy a tőkéjének egyharmadát elveszítette. A két alap között volt egy lényegi eltérés, amíg a Noble leginkább régebbi és bordeau-i borokba fektetett, addig a másiknál nem volt ilyen specializáció….

A borok alternatív befektetési eszközként biztonságos menedéknek bizonyulhatnak recessziós időkben, mivel mind rövid, mind hosszútávon alacsony a korreláció (együttmozgás) a részvénypiacokkal. Ugyanezen okból fakadóan a borok diverzifikálós szerepe a portfóliókban indokolt lehet.

Amennyiben pénztárcája engedi kedves olvasó, s a privát tanácsadója sem beszéli le róla, akkor kalandra fel! A következő egy évet töltse azzal, hogy a létező szakirodalmat elolvassa, eljár aukciókra, kiállításokra (nem csak az elmét, de a szemet is trenírozni kell), szakértőkkel (galeristákkal, múzelógusokkal, művészettörténészekkel) jó kapcsolatot alakít ki. Valahogy így tanácsolják a szakmabeliek. Addig is csupán csak kedvtelésből nem tilos beleszerelmesedni egy dedikált József Attila kötetbe, vásárolni egy szabadságharcos tiszti szablyát, egy kortárs festő képe, ha megtetszik, kerüljön a nappali falára.

 

szotaka

megjelent a Gentlemen's Choice 2015/2. számában

Címkék: portfolioblogger

Egy-egy karikatúra sokszor jobban megfogalmazza a lényeget, mint száz közgazdász és elemző. A pénz- és tőkepiacok megint történelmet írnak. Válogatott képeink egyaránt szólnak a képekhez (chartokhoz) szoktatott szemeknek, illetve azoknak, akik a hellén eposzról már annyit olvastak, hogy inkább csak képekre vágynak.

In medias res

g12.jpg

 

g15.jpg

g19.jpeg

g20.jpeg

g21.jpg

g16.png

 

g17.jpg

g11.jpeg

g3.jpeg

g4.jpg

g5.jpg

g6.jpg

g7.jpg

g9.jpg

 

grexit2.jpg

greece.png

grexit.jpg

g18.jpg

g2.jpg

g8.jpg

 

Én azt gondolom, hogy várnak ránk meglepetések még, jómagam szurkolok is a jó öreg helléneknek. Hogy Varoufakis, aki  játékelmélet-szakértő számításai fognak-e bejönni, vagy esetleg a deux et machina-ban bíznak, nem tudom.

szotaka

Címkék: portfolioblogger

Fehér egerek és emberek

 2015.06.30. 08:55

sales_coach.jpgA befektetési alapok értékesítésének is vannak kulisszatitkai. Egy piaci mondás szerint kétféle munkatárs próbálja eladni a befektetési jegyeket. Az a befektetési tanácsadó, aki követi a szakma írott és íratlan szabályait, és az ügyfél igényeihez igazodó javaslatokkal áll elő. Illetve az az "értékesítő" mentalitású saleses, aki leginkább saját jutalékára figyel.

"Azt hiszem, az ember rossz szokásai közt a legszívósabb az, hogy szeret tanácsot adni." (John Steinbeck)

A befektetési alapokat alapvetően több csatornán keresztül vásárolhatjuk meg. Ha nem az induláskor, jegyzéskor vásárolhatunk, akkor azt egy bankban bármikor megtehetjük (a zárt alapok kissé bonyolultabbak), befektetési szolgáltatók termékpalettáján is szerepelnek, illetve egyre elterjedtebbek a tőzsdére bevezetett befektetési alapok.

A bankokban univerzális tanácsadókkal, specialistákkal, privátbankárokkal találkozhatunk. Felkészültségük és jártasságuk a befektetések világában ennek megfelelően eléggé különböző. Az egyszeri ügyfél „doboztermékekkel” találkozik, amit csak le kell venni a polcról, illetve előzékenyen eladnak nekünk. A buktatók abból származhatnak, ha nem az ügyfél igényeihez igazodik a befektetési alap, vagy annak típusa. A tanácsadói beszélgetésnek ki kell térnie arra, hogy mekkora összegről, milyen időtávról van szó, mekkora a kockázatvállaló hajlandósága a kliensnek. Ez alapján lehet alapot ajánlani, de némelykor a kockázatok porlasztása végett több alapba történő befektetés lehet az ildomos. Az alacsony tőke nagy mozgásteret nem biztosít. Mit szúrhat el a későbbiekben egy alap tulajdonosa?

Szegényes hozamok idején

A mostani hozamszegény környezet következménye az, hogy a befektetők önként kezdték el keresni a magasabb hozam lehetőségét. Azért egy kis ráhatás sohasem árt a bank oldaláról nézve, hiszen magasabb marzs van az alapok értékesítésén. Ezt segítendő, a piaci igényekhez igazodóan gyártanak alapokat, ha szükséges. Elég csak visszagondolni arra, amikor a zöld, alternatív befektetések élték reneszánszukat, most, amikor az olajár jár hullámvasúton, vagy újra felfedezik a kínai, indiai, afrikai térséget. S megy is a dobozba, eladható..

Az eladásnál számos kis trükkel lehet apellálni. Az egyik a klasszikus a „fehér egér”: ami olyan alternatíva, mely kevésbé jó, mint a többi. Ha a részvény, ill. alapba történő befektetés a cél, akkor mellette fel lehet hozni alternatívának a banki betétet (sok kamat nincs), vagy egy eruóban jegyzett vállalati kötvényt (pl. OTP Opus, ami 100e euró névértékű). A banki betét ugye alacsony, a másik hiába tűnik jónak, az egyedi részvényekhez nem ért, marad a befektetési alap. Itt bankbetét a klasszikus fehér egér.

Az utóbbi években a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a befektetések piacából. Szinte nincs is olyan piaci szegmens, amire ne gyártottak volna ilyen alapokat. Akiket internetes kereskedési felületükön már találkoztak ilyennel, azok a bőség zavarával szembesülhettek. Arra a tényre, hogy némely alap nagyon speciális, nem minden esetben hívják fel figyelmünket. Ilyen lehet a tőkeáttételes ETF, ami az alaptermék változását többszörösen követi le, illetve az inverz alapok, ami azt jelenti, hogy árfolyamesésre játszanak. Kellő tapasztalat, kockázatvállalási attitűd, és alapos ismeretek és stratégia nélkül, ne vágjanak bele. Hiába csak egy kattintás az egész… Attól, hogy az internetes kereskedői felületre irányított bankunk, tanácsadónk, attól még ráülhetünk a kezünkre, sok tranzakciót és tranzakciós költséget spórolhatunk.

Az őszinteség vonzó

Egy hiteles, jó értékesítő még azt is megteheti, hogy őszintén bevallja, hogy személy szerint neki jobb (bonus, jutalék etc.) a befektetési alap, de mégis inkább egy letéti jegyet, jelzáloglevelet ajánl. A hitelességet nagyban növeli, ha érdekeinkkel ellentétes tanácsot adunk, szavahihetőbbé válunk, az ügyfél jobban megbízik bennük, és szakértelmünkben, s lehet terelni a befektetési alapok felé az ügyfelet.. . Egy másik módszer alapján legyenek az alternatívák a következők: befektetési alap, részvény, kötvény, állampapír. A tanácsadó kérdéseivel próbálja felmérni az ügyfél igényeit, s annak megfelelő szolgáltatás kínálni, de nézzük csak a kérdések hatalmát!   

Széles körben legyen elérhető az interneten keresztül a vásárlás során? Akár veszteség nélkül is ki lehessen szállni belőle? Az árfolyam-ingadozások ne legyen túlságosan vehemensek? Kiválóan lehessen a befektetést diverzifikálni, a kockázatokat csökkenteni. Ezen kérdéssor alapján hamar elvérzik az állampapír, mert a különböző lejáratok, sorozatok kevés tagja kerül a listára. Kötvényből sem mindig lehet könnyen kiszállni, a részvények árfolyam-ingadozása köztudott. Maradt a befektetési alap. Ha másképp teszem fel a kérdéseket, egyet kicserélek: rövid időn belül veszteség nélkül fölszámolható-e? Árfolyam-ingadozások ne legyenek nagyon, illetve teljes állami garancia vonatkozzon rá, akkor a nyerő választás az állampapír.

A legnagyobb baklövést a nem megfelelő alap választásával és a múltbeli hozamok alapján történő választás esetén lehetséges. Az ügyfélnek kellő információval kell bírnia az alap befektetési politikájával, hogy milyen eszközökbe fektet, milyen benchmarkot követ. Itt a kockázat és az elvárt hozam kéz a kézben jár. Egy nem befektetőhöz igazított alap mind a hozamokban, mind a konstrukcióban, mind a tanácsadó személyében megingást okozhat.

A grafikonoknak se dőljünk be! A rövidtávon elért eredmények szemrevalóak, de a választáskor ez nem lehet fő szempont. A múltbeli hozamok esetén nagyobb jelentősége van az évek során elért teljesítménynek, az indulás óta elért hozamnak, az alapkezelő személyes kompetenciájának, az alapkezelők szakmai műhelyének ismertségének és elismertségének.

Mostanság a biztonság és megbízhatóság nagy kincs (botrányok sorozata). A döntési alternatíváknál, ha bedobnak egy factoidot (egy olyan tényt (fact), amelyre nincs bizonyíték, noha akként beszélnek róla) például „tudja milyenek a brókerek mostanság”. Ekkor a botrányba nem keveredett, tisztességes piaci szereplők, besározásával próbál saját magának előnyt kovácsolni az értékesítő.

Cinkos, aki néma

Az alapok vásárlásakor a döntés melletti és elleni érvekkel is tisztában (kellene) lenni. Az ellenérvek elhanyagolása, meg nem említése, jelentőségük lekicsinylése is egy ósdi trükk. Az alapos befektetőtől elvárható lenne, hogy az alap Kezelési szabályzatát, Tájékoztatóját, Rövidített tájékoztatóját ismerje, a jelentéseket (éves jelentés, féléves jelentés, havi jelentés) nyomon kövesse. Ez sajnos nem általános, a kapcsolattartóra hagyatkoznak. Ez nem bűn, rosszabb annál: ez hiba.

A befektetési világa az elmúlt évtizedben hatalmasat növekedett, már megkerülhetetlenek, ha a személyes megtakarításról, öngondoskodásról, befektetésről van szó. Ugyanakkor szakértelmet, kellő tájékozottságot is igényel. A szerencsésebb helyzetben azok vannak, akiknek személyes tanácsadójuk, privátbankár áll rendelkezésére.

 

szotaka

(megjelent a Figyelő 25. számában)

Címkék: portfolioblogger

grexit.jpgBár nem történt semmi meglepő a görög tragikomédiában, azért az ember optimista része várt valami csodát, hogy ne így induljon a hét ahogy indult. Nem elég, hogy manapság még a megszokottnál is olcsóbbak a tunéziai nyaralások, de még így sem kell senkinek, most még a jó kis hellén homok és sziget is elérhetetlenné válhat. Egyfelől a héten nem nyitnak ki a görög bankok, így aki jelenleg Görögországba utazik nyaralni, annak a ruhásbőrönd mellé egy pénzes cekkert is magával kell vinnie, hogy ne érje meglepetés egy lazának tűnő bankkártyás fizetést követően, vagy előtte, amikor mindenhol véletlenül az only cash feliratba fut(hat) majd bele egy tavernába.

A legfőbb kérdés nem is az, hogy hogyan jutottak el idáig, hanem, hogy mi lesz ezután. Lesz-e drachma, vagy sem, és ha igen, esetleg megdönti-e a pengő eddig megdönthetetlennek hitt elértéktelenedését? Erre talán még várni kell, de maga a drachma újbóli megjelenése kézzelfogható közelségbe került. Ma még senki sem látja, hová fut ki ez az egész sztori, de a számunkra érdeke kérés, milyen kereskedést folytassunk a jelenlegi helyzetben. Nyilván a forint idegesen reagálja le az eseményeket, ahogy azt ma reggel is láthattuk. Egy nagyobb gyengülésbe érdemes mindenképpen beleadni, és profit esetén egy követő stoppal bevédeni azt, és figyelni a további mozgásokat. A részvénypiacon egy-egy nagyobb esést érdemes megvenni, és a korrekciós emelkedő hullámot meg ki lehet használni realizálásra. Hiszen sem az OTP sem a MOL vagy akár a Richter sem rendelkezik görög kitettséggel, ami a piaci turbulenciát követően kihatással lenne rájuk. Hiszen a repülőgépek közül sem zuhan le a gépek döntő többsége, mert turbulenciába kerültek.Kijönnek belőle és repülnek tovább. Valami hasonló várható a részvénypiacokon. Ne feledjük, az előző görög válság leglényegesebb motívuma, hogy banki szintről országszintre emelkedett a kockázat, és a jelenlegi para elsősorban a görög bankokra vonatkozik, az eurózóna bankjai kevéssé érintettek a görög finanszírozásban, mint évekkel ezelőtt.

grexit2.jpgTehát egyelőre a portfóliójuk 50-60% -val esésben vételeket kereshetnek illetve egy nagyobb forintgyengülés esetén shortot nyithatnak, de a pénz egy része maradjon meg száraz puskapor gyanánt. Hiszen a piac attól szép, hogy kiszámíthatatlan, fő az óvatosság!

Profit esetén meg marad nyaralási célnak a Balaton (mert nekünk ez a Riviéra, meg talán kevéssé veszélyes mint a földközi-tengeri. Mert mindenütt jó, de biztos az itthon. 

Címkék: portfolioblogger

Tőzsdeünnep

 2015.06.22. 18:50

Ha már tőzsdével foglalkozik kis blogunk, és a blog neve is viseli, azt gondoltam, pár gondolatot írunk róla. Teszem ezt annak ellenére, és annak tudatában, hogy az elmúlt napokban a csapból is a tőzsde 25 éves évfordulója folyt. Bár örömteli, de egyben érdekes is ez, hiszen a dolgos hétköznapokban mintha nem annyira piacbarát módon állnának hozzá "nagyjaink" ehhez az iparághoz. Ünnepek előtt és után csak "gaz" spekulánsok és brókerek maradnak. Pedig az alapfeltevés az, hogy a tőkepiacokon mindenki azonos eséllyel indul harcba a megszerzendő profitért. Hisz itt mindenki ugyanazt a grafikont látja, és abból próbál meg következtetéseket levonni a jövőre nézve. Ez akkor is így van, ha időnként itthon és külföldön történnek bróker- és bankcsődök, válságok, valamint egyéb piacbefolyásoló dolgok. De nagy általánosságban a befektetési piac olyan hatalmas, hogy tartósan, és ez itt a lényeg, tartósan senki nem képes befolyásolni. Ebben rejlik az egyik nagy csodája. A másik pedig abban, hogy kevés ennél szabályozottabb és transzparensebb iparág létezik. Itt a "mutyiknak" sokkal kisebb a szerepe,és minden látszat ellenére a lehetősége, mint egyéb helyeken. Itt is igaz,amit Hevesi Tamás "Névtelen Nulla" korszakában énekelt: " Mindent megteszek, hogy én legyek az első..." De ugye a tőzsdén nem egy emberből választják ki, kié legyen a csíkos napernyő...

Címkék: portfolioblogger

Tozsdesztori-Danubius-Hotels-reszveny.jpgA mai nap tőzsdezárás utáni híre, hogy nagytulajdonosa önkéntes, 8.000 Ft-os vételi ajánlatot tett a Danubius még nem a tulajdonában lévő részvényeire, és 90%-ot elérő befolyás esetén kivezeti a papírokat a BÉT-ről. Ezzel az egyik leghosszabb felvásárlási spekuláció érhet véget. Teszem hozzá, összességében sikeresen.

Persze ne hallgassuk el, hosszú út vezetett el idáig. Hiszen ne feledjük, a Lehman testvérek keltette válság előttbis már elindult ez a fajta spekuláció a papírral kapcsolatban, amit jól mutatott a közel 10.000 Ft-os árfolyam is. Majd a válság alatt az árfolyam elveszítette értékének kétharmadát, és ha volt olyan szerencsés, aki akkortájt vett bele, az 3.000 Ft környékén is hozzájuthatott a részvényekhez. Sok évvel ezelőtt a nagytulajdonos tett már egy önkéntes vételi ajánlatot, mégpedig 5.825 Ft-on.

danub.pngAkkor nem járt vele nagy sikerrel. A jelenlegi helyzet viszont más.Jól látszik, a tulaj tanult az előzőekből. Ez a mostani ár, azt gondolom, mindenki számára egy megfelelő kompromisszum. Hozzáteszem régebben volt a papírral kapcsolatos elemzések között olyan, ahol ennél még magasabb árfolyamot adtak meg reális értéknek. Lehet ebben is valami, de ugye mindig minden annyit ér, amennyiért éppen el lehet adni. Aki erre a felvásárlásra spekulált, és kitartott a papír mellett jóban-rosszban, az most emelt fővel veheti a kalapját, és check-out Danubius! Személy szerint különösen örülök ennek a pozitív végkifejletnek, mert én végig hittem valami hasonló befejezésben, hiszen akik rendszeresen olvassák a blogot, azok hétről hétre meggyőződhettek ennek a tanúbizonyságáról. Azt is el kell azonban ismerni, hogy a papír méretéből,tulajdonosi összetételéből adódólag sohasem volt alkalmas arra, hogy all-in-t mondjanak a papírra. De jól is van ez így, bátraké és kitartóké a szerencse! De miért pont most kerül rá sor? Valószínűleg hasonló okok miatt, mint a TVK felvásárláaénál, a MOL részéről. A Danubius eredménye is folyamatosan javul, a könyv szerinti érték is emelkedésnek indult, és nagy valószínűséggel még emelkedni is fog. Ne feledjék, a Danubius szállodák a cég saját tulajdonában vannak, az ingatlanpiac valamelyest megmozdult hazánkban is, valamint az elmúlt években több szállodaipari felvásárlás is történt a világban, emelkedő árazás mellett. Összességében ezzel az üzlettel mindenki jól jár, ez most megint egy win-win üzlet. Úgyhogy,hajrá emberek, irány a részvények felajánlása. Aztán pedig egy jól megérdemelt hullámfürdő a Gellért-ben!

danubius_kicsengettek.jpg

Az izomláz legyen továbbra is Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

Tanulni, tanulni, tanulni !

 2015.04.22. 08:41

учиться и учиться. Tanulni és tanulni. Inkább így hangzott el az a híres mondat Lenin szájából, mint a címbeli legenda,ami mint később kiderült nem is tőle származik, hanem Sztálintól. De koncentráljunk Leninre. A mai napon született 145 éve. Az 1922-ben megalakult Szovjetunió első vezetője lett. Korai halála megakadályozta politikai pályájának kiteljesedését, és nagy kérdés, ha nem hal meg ilyen korán, merre haladt volna a világ szekere, esetlen Sztálin nélkül. A mondás annyiban megállja a helyét, hogy a piacokon is tanulni és tanulni mindig lehet, és kell is. Nincs egyforma emelkedés, nincs egyforma válság, mindig idomulni kell a befektetőknek a helyzethez. Valamint ne felejtsék el, ahogy a történelemben, a tőkepiacokon sincs mi lett volna ha….

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Aki az elmúlt időszakban tudott belőle venni, és megvan még neki, annak érdemes folyamatosan a profitot bevédeni követő stoppok segítségével.

MOL: Úgy néz ki egyelőre a 15.200 Ft erős neki, onnan megint visszapattant. Itt is ajánlott a profit bevédése a követő stop használatával. Örülök aki vett belőle, és tartotta.

Richter: Itt is kísérném az árfolyamot felfelé, ha van meglévő papír. A hosszú távú vételek a jóval alacsonyabb szintekről úgy néz ki szépen beértek.

A kisebb papírok közül továbbra is kitartanék a Danubius és a PannErgy mellett.

A nemzetközi részvénypiacokon minden igen magasan van, ezért ott kivárnék. Meglévő papírokkal itt is bevédeném a profitot. Esetleg egy Wizz Air korrekcióban,amikor az árfolyam visszajön 1.400 penny környékére, belevennék.

Továbbra is gondolkodnék az olaj vételében, bár az elmúlt egy hónapban jelentősen emelkedett a 44 dolláros aljhoz képest. Akinek van, realizálhat is akár ezeken a szinteken, és 50 dollár vagy alatta újra sávosan beszállhat. (tőkeáttétel nélkül)

A devizapiacon továbbra is a 300 Ft alatti szinteken euró vételeket eszközölnék, 1:1 környékén továbbra is figyelném az EUR/CHF longokat (minden eddigi csalódás ellenére).

Az izomláz és egy Lenin szobor legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Kiskirályok

 2015.03.18. 11:31

694 éve ezen a napon halt meg Csák Máté, a III. András utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének tartományura. Mennyi idő telt el azóta, de mintha ez a „tartományúri” „kiskirályi” státusz mégsem veszett ki sem a köztudatból, sem a gazdasági,politikai életből. Nyilván a háborúkat már virtuális csatatereken vívják, de a „vérveszteségek” itt is óriásiak lehetnek. A mai napon a FED-re érdemes szegezni a piacon a szemeket, mit lépnek kamatfronton.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: A jelenlegi árszinteken továbbra is inkább eladó lennék, vagy követő stopokkal védeném a meglévő profitot. Vételekkel kivárnék.

MOL: A meghirdetett kifizetni kívánt osztaléktömeg kb. 500 Ft –nyi osztalékot feltételez. Továbbra is venném, tartanám, az eső olajár ellenére.

Richter: 3.750 Ft vagy alatta sávosan vételeket keresnék benne.

Továbbra is tartanám a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon az osztalékfizetési időszak előtt továbbra is a magas osztalékkal kecsegtető részvényeket keresném.

A devizapiacon sávosan továbbra is az EUR/HUF longokat vásárolnám, és amennyiben nyereségesek, követő stop segítségével megvédeném a profit egy részét. Kicsit nagyobb kockázatot vállalók pedig figyelhetik az EUR/SEK longokat is 9,15 környékéről, vagy ennél az értéknél lejjebb.

A mostani olajáresés hosszabb távra jó beszállási lehetőséget biztosít. De továbbra is hosszabb távra gondolkodóknak javasolt, sávosan vásárolva, tőkeáttétel nélkül.

Aki az olcsón vásárolt eurót szeretné befektetni, azoknak továbbra is ajánlott az OTP (csókolom Sanyi bácsi, boldog születésnapot kívánunk!) euró kötvények vásárlása. Kedvező az elérhető hozam, még a jelenlegi árfolyamok mellett is.

Az izomláz és egy történelemkönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Chaplin

 2015.03.04. 08:55

A mai napon 40 éve ütötte lovaggá Erzsébet királynő Charlie Chaplin-t. A toprongyos csavargó emlékezetes figurájával örökre beírta magát a filmművészet halhatatlanjai körébe. Kicsit ilyen bizonytalan toprongyos csavargónak tűnik most a piac is, meg némának is, mert egyelőre nagyon irány nélküli az egész kereskedés. Lehet, hogy valamire vár a piac, és utána megszakad a némaság. Görög csőd, ukrán csőd, ECB pénznyomda? A lehetőségek szélesek, az idő eldönti, mi valósul meg belőle…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Pénteken eredmény. Aki spekulálni szeretne, az a pénzének 30-40%-át elköltheti 4.150 körül vagy alatta, a többivel várja meg az eredményt.

Mol: Továbbra is venném, tartanám. Nagy kiugrás sajnos csak az INA sztori lezárása után lehet, viszont osztalékra lehet spekulálni.

Richter: Továbbra isi azt gondolom, a 3.650 Ft vagy az alatti szinteken sávosan érdemes vásárolni belőle, főleg nagyobb portfóliókba.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a PannErgy és főleg a Danubius papírjait.

A nemzetközi részvénypiacon várják meg a holnapi EBC döntést. Viszont ettől függetlenül továbbra is a magas osztalékot fizető papírokkal szemeznék.

A devizapiacon remélem voltak, akik mertek bátrak lenni, és vásárolgattak EUR/HUF longokat. Akinek van nyereség rajta, egy követő stoppal mindenképpen védje be.

Továbbra is gondolkodhatnak az olajban ETF vásárlásával, hosszabb távra gondolkodva, nem tőkeáttétellel, hanem 1:1-es kockázattal.

Aki vásárolt olcsón eurót, az továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit. A pénznyomda jó hatással lesz a kötvények árfolyamára, ezért érdemes előtte bevásárolni, és később árfolyamnyereséggel eladni.

Az izomláz és a Kölyök című DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Török világutazó

 2015.02.25. 10:23

Ha már most van a török elnök látogatása hazánkban, akkor legyünk aktuálisak történeteinkben. A mai nap született 404 éve Evlija Cselebi török világutazó, történetíró . Sokfelé utazott, sok emberrel találkozott, élményeit Utazások Könyve című munkájában foglalta össze. Az internet előtti világban az emberek ilyenekből tájékozódhattak a tőlük távoli világokból. Manapság szerencsére, vagy sem az információ pillanatok alatt elér egyik befektetőtől a másikig. Ennek ellenére a híreket, információkat manapság is ki lehet színezni. A színes sokkal hihetőbb, még ha nem is igaz. Ugye milyen sokszor használnak rózsaszínt ehhez? Néha nézzék fehéren-feketén az eseményeket.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Milyen sokat jelent egy görög sajt fecni. Az eredményéig inkább profitot realizálnék, mint pozíciót építenék. Ha csökkenne, 4.150 Ft környékén elgondolkodnék, érdemes-e beszállni.

MOL: Az olajpapír tulajdonosok örömére egy kicsit megindult a részvény. Persze lényeges áttörésre mindenképp az INA sztori megoldása után számíthatunk, de legalább történik vele valami. Aki olcsón hozzájutott az esetleg a profit egy részét védje be stop megbízással. Aki magasabban vették, tartsák továbbra is.

Richter: Egyfelől sajnos, másfelől szerencsére felfelé indult el. Így olcsón jelenleg beszállni nem lehetett, viszont akinek van, örülhet az emelkedésnek. Aki nyerőben van, folyamatosan kövesse, védje a profitot,akinek pedig nincs, legyen résen egy esés esetére, vételi szándékkal.

Tartsák a Danubius és a PannErgy kispapírokat a portfóliójukban.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is kísérjék figyelemmel az magas osztalékhozammal bíró részvényeket.

A devizapiacon nincs nagy mozgás, jelenleg nehéz beszállót találni. Óvatos EUR/HUF longokat lehet érdemes keresni. Az árutőzsdei szekcióban továbbra is az olaj vételében gondolkodnék, tőkeáttétel nélkül ETF segítségével..

Jó áron van az euró, még jó áron vehető az OTP euró kötvény. Győzzék le a tavaszi fáradság első jeleit, keressék a magasabb hozam ismertető jegyeit.

Az izomláz és egy útikönyv legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Hamvazószerda

 2015.02.18. 09:06

A mai napra nem volt nehéz témát találni, hiszen adta magát. Ma van hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Ezen a napon a hívők homlokára keresztet rajzolnak az alábbi mondat kíséretében: „Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. A piacok is árgus szemmel figyelik, eljön e a nagyböjt a tőkepiacokon is? Lehetőség van rá, hiszen eddig még nincs megoldás a görög problémára, illetve elég recsegős a tűzszünet az ukránoknál is. Bármi is fog történni, egy biztos, az idei év mindenképpen sokkal intenzívebbnek ígérkezik befektetési szempontból mint a tavalyi volt. Ha az előbbi idézetet átfordítjuk a piacok nyelvére, akkor arra figyeljünk, hogy a piacnak mindig igaza van. Előbb vagy utóbb, de mindig. Legyen hitük a piacban…

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Picit mintha túlhúzták volna, az elmúlt időszak „ígérvényeire”. Én korrekciót várnék benne, akinek van még régebbről „beragadt” papír, adja el, és próbálja meg olcsóbban visszavenni. Március elején érkezik az eredménye, érdekes lehet.

MOL: A fővezér megint népszerű, és „keresett” lett. Számottevő mozgást ez miatt nem várok a papírban. Nagy elmozdulás mindenképpen a horvát-magyar szappanopera lezárása után várható. Addig pedig bízhatunk egy jó osztalékban, mint a részvény hozadéka. Venném, tartanám, lezsíroznám.

Richter: Mint az NBA-ben, itt is van kelet-nyugat felhajtás, csak ez nem gála. 3.500 Ft vagy az alatti szinteken azért szerintem erősebb lehet a nyugati hatás. Ezen a szinten vagy alatta mindenképpen vennék akár hosszabb távra is.

Szépen mocorog a Danubius, tartanám továbbra is, ahogy a PannErgy papírokat sem szórnám el. Ha ezekből a papírokból nem a portfólió 100%-t töltötte meg, hanem csak mondjuk 10%-ot, akkor bőven marad pénz nagyobb papírokkal kereskedni.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is figyelném a Hyundai papírjait, 43 euró alatt sávosan vásárolnám. Valamint érdemes figyelniük a magas osztalékot fizető papírokat is. (pl. ENI, Total, Repsol, GDF Suez, Telefonica, Iberdrola, AXA, Allianz)

A devizapiacon nehéz pozíciót felvenni mostanság. Bizonytalan szinteken van az EUR/HUF is, bár ha választani kellene, egy picivel több esélyt adnék a gyengülésnek, ezért inkább longokat keresnék benn. Érdemes lehet figyelni az EUR/SEK longokat is.

Aki kötvényhozamokban nem szeretne „böjtölni”, annak még mindig OTP euró kötvényre kell rárepülni. Most viszonylag kedvező szinten áll az euró is.

Az izomláz és a hit legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A maga felé hajló kéz

 2015.02.11. 08:49

Az elmúlt napok meglepetése nem is az újabb állami bankvásárlás volt, hanem a bankadó tervezett csökkentése. Főleg annak tükrében, hogy az elmúlt időszakban többször is nyilatkoztak róla, hogy szükség van rá, mert a költségvetésnek szüksége van az ebből befolyó összegre stb. Mi változott azóta? Ne legyünk álszentek, nem kaptuk kölcsön egy hétvégére a 100 eurós klisét az ECB-től, tehát a kieső bankadó biztos hiányozni fog, vagyis gondolom nem fog, mert majd más módon nyilván kivetésre kerül, viszont az a kivetés nem fogja érinteni az egyre jobban terebélyesedő hazai tulajdonú bankrendszert. Mert adót senki sem fizet szívesen, ahogy látjuk. De nem mindenki tudja eltéríteni maga elől az adófizetés hógolyóját. Csak Az a kéz. De még ez sem számítana, ha bizakodhatnának az emberek, hogy így akár olcsóbb lehet a bankolás. A bizakodás ingyen van. Még…

 

Nézzük a piacokat:

OTP: „Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg? Ki tudja hol áll meg, s kit hogyan talál meg?” Nagy meglepetés volt az OTP részvényeseknek az elmúlt pár nap. Aki sávosan vásárolt belőle az elmúlt időszakban, az biztosan keresett vele, még ha nem is a tetején adta el, hanem szintén sávosan szállt ki belőle. Azért azt érdemes végiggondolni, messze még 2016, még el sem fogadták a bankadó csökkentést, meg elég lőporos a világ. Úgyhogy az örömködés mellett nem árt azért az óvatosság is. Akinek volt még magasabbról beragadt pozíciója, most az is ki tud szállni belőle. Ezeken a mostani szinteken a vételekkel kivárnék.

MOL: A surranó pályán szépen komótosan emelkedget. Továbbra is venném,tartanám.

Richter: Nem volt szép az eredménye,nem lenne meglepő egy két célárfolyam csökkentés a közeljövőben. ha ez megtörténne, és egy kicsit lejjebb csúszna a papír,nagyobb portfóliókba sávosan,óvatosan csipegetném.

A kisebb papírok közül továbbra is legyen a bevásárló kosarakba egy kis Danubius és PannErgy.

A nemzetközi részvénypiacon 42 euró vagy alatta újra figyelnék a Hyundai papírjaira, sávos vételekkel.

Továbbra is jó gondolat lehet az olaj vétele, de csak úgy szálljanak bele, ha akár éves szinten is tudják tartani. Ezért még mindig csak a tőkeáttétel nélküli formát preferálnám, ETF (ETC) vásárlásával.

A svájci bicskával szétszabdalt devizapiacon 310 alatt sávosan továbbra is keressék az EUR/HUF longokat. Ha valaki még mer EUR/CHF pozícióban gondolkodni,az figyelje a devizapárt minden olyan esetben, amikor 1:1 alatt van az árfolyam, vételi szándékkal.

Az olcsó euró, a pénznyomtatás mind-mind az OTP euró kötvények irányába mutat. Ne csak ott mutasson szépen,hanem az Önök számláján is. Vegyék, tartsák, örüljenek a kedvező hozamnak.

Az izomláz és egy szent kép legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Mormota nap után

 2015.02.04. 10:39

Bár a héten hétfőn volt a mormota nap,azért ne feledkezzünk meg róla. Sajnos idén is azt jósolta, hogy még hat hétig tart a tél. A piacokon viszont mintha az olvadás jelei mutatkoznának, legalábbis az elmúlt napokban minden megint szépnek tűnik a börzéken. Most éppen nem aggódnak a görögök,oroszok,ukránok miatt. De tudjuk, a széljárás könnyen változhat,érdemes óvatosan kereskedni a továbbiakban is.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Ha át tud menni a 3850-en, akkor akár további emelkedés is jöhet benne. Én továbbra is óvatosan kereskednék benne, emelkedésben realizálnék,elvinném a profitot. Ha esőre fordulna, 3700 vagy alatta sávosan belevennék.

Mol: Most éppen nem akarnak pénzt kivenni az INA-ból. Nagy sakkjáték folyik a papírban. Tartanám,venném.

Richter: Aki olcsón, 3500 vagy alatta vett belőle, akár realizálhat is, bár hosszabb távra is jó lehet. Ízlés szerint cselekedjenek.

Továbbra is tartsák a kisebb papírok közül a Danubius és a PannErgy csomagokat.

A nemzetközi részvénypiacon továbbra is a nagyobb cégek papírjait keresném, főleg azokat, amelyek magas osztalékot szoktak fizetni.

A devizapiacon sávosan venném az eur/huf longokat.

Továbbra is érdemes vásárolni az olajat, sávosan, etf-ben, tőkeáttétel nélkül. Szerintem idén jó befektetés lehet az olaj a jelenlegi vagy ennél alacsonyabb szintekről.

Aki kötvényben gondolkodik, most kedvező áron vehet eurót, és szaladhat venni otp euró kötvényeket,mielőtt azok ára szalad el.

Az izomláz és az Idétlen időkig DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Klisécsere

 2015.01.28. 09:34

Valami hasonló történik a világban, mint amikor egy autógyárban új modellre állítják át a sorokat. A pénzügyi piacokon pedig az történik, hogy a 100 dolláros klisét kicserélik 100 eurós klisére. Hiszen a múlt héten bejelentett ECB döntés alapján az európai központi bank is „pénznyomtatásba” kezd. Az lesz-e az eredménye, mint a tengerentúlon? Egy masszív pénzpiaci rally? Jó kérdés, az idő fogja eldönteni, mennyire lesz hatásos ez a dolog az öreg kontinensen. Egy biztos, az elkövetkezendő időszak is sok izgalmat garantál a tőkepiacokon, ahol érdemes lesz kellő óvatossággal szemlélődni és kereskedni a piacon, és az SNB példájából okulva nem hinni senkinek és semminek.

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Akinek sikerült olcsón venni belőle, az figyelheti a 3.850 és a 4.000 Ft körüli szinteket a profit realizálására. Esésben pedig 3.700 Ft alatt sávosan újra érdemes lehet vásárolni.

MOL:Továbbra is tartanám, venném, akik pedig inkább rövi távra gondolkodnak benne, a múlt heti olcsóbb papírokat 11.000 felett eladhatják.

Richter: Akik nagyobb portfólióba mertek belőle vásárolni, jól tették, ahogy múltkor beszéltünk róla, a gyógyszerekkel kapcsolatos jó hírek tompítani tudják a keleti hideg fuvallatot. Rövidtávon lehet cél a profitrealizálás, de hosszabb távra is van benne fantázia.

A kis papírok közül tartanám a Danubius papírokat. A TVK papírokat pedig tőzsdén adnám el, főleg akinek esetleg még magasabb bekerülési ára van, mint amennyiért most a Mol megvenné,mert így az esetleges veszteséget később a nyereséggel szembe tudja állítani.

A nemzetközi részvénypiacon pozitív hatása lehet a pénznyomtatásnak, ezért nagyobb, jó osztalékot fizető cégek részvényeit keresném.

A devizapiac a svájci daráló óta felbolydult méhkashoz hasonlít, az eddigieknél is óvatosabban kereskedjenek rajta. 310 Ft vagy alatta keressék az EUR/HUF longokat. Bár halmozottan veszélyes lett, de paritás alatt figyeljék az EUR/CHF párt is. Az EUR/USD pár pedig továbbra is a legnagyobbak játéka.

Az olaj hosszabb távra érdekes lehet, de a terméket körülölelő bizonytalanságok miatt csak ETF-ben (nem tőkeáttéttellel, és nem a határidős árupiacon) javasolnám a vételét, sávosan. Az idei évben lehet még fantázia az egyéb árupiaci eszközökben is (pl. búza, kávé)

Aki devizában szeretne megtakarítani, igyekezzen, mert jelenleg kedvező áron tud eurót vásárolni, valamint az európai pénznyomda valószínűleg megtalálja a kedvező hozammal kecsegtető euró kötvényeket is, mint az OTP euró kötvényei. Vegyék, vigyék raktározzák.

Az izomláz és egy Gazdálkodj okosan társasjáték legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

SNB után ECB előtt

 2015.01.21. 12:59

 Talán még most is mindenki a sebeit nyalogatja a múlt heti SNB megmozdulás óta, de sok idő nincs a nyüsszögésre, mert holnap az ECB tart ülést, ahol a befektetők a pénznyomtatás esetleges elindításával, és annak mértékével kapcsolatban várnak információkat. A mai napot szánják arra, hogy a holnapi várhatóan csapkolódó piacra tekintettel rendezzék át, készítsék fel pozíciójukat. Ahogy látszik, mostanság egyre több puskaport kell szárazon tartani.

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Az elmúlt héten jó beszállási pontok adódtak a papírban, és ahogy múlt héten is írtam, a nyereséges csomagokat érdemes realizálni.

MOL: Itt is igaz az előbbi gondolat, aki jó áron tudott venni az olajpapírból és az eddigi nyereség elég neki, az mindenképpen realizáljon.

Richter: Itt is lehetett „olcsón” venni papírt. A gyógyszer részvény hosszabb távra is megmozgathatja a befektetők fantáziáját, de kérdés, ki mer most hosszabb távra tervezni?

A TVK felvásárlási ajánlata bátorítást adhat a Danubius tulajdonosoknak is. Továbbra is tartanám a papírt. Valamint kis csomaggal továbbra is spekiznék a PannErgy-ben.

A nemzetközi részvénypiacon kivárnék a csütörtöki ECB ülés előtt.

Akinek maradt forrása a devizapiacon az SNB radír után, az is várja meg a holnapi napot, hiszen heves árfolyammozgások is lehetnek. 320 feletti szinteken sávos EUR/HUF shortokat nyitnék. Próbáljanak meg akkor a zavarosban halászni.

Továbbra is gondolkodjanak azon, hogy egy kisebb csomaggal belespekuláljanak az olajba. Nem tőkeáttétellel, nem szorzósan, hanem egyszeres ETC segítségével. Nyilván ez a történet nem a rövidebb távú spekulációnak a talaja, de érdemes a portfólió egy kisebb szeletével hosszabb távra gondolkodni.

Enyhe a tél, erősödött a forint, OTP euró kötvényekre fedezetként euró megvásárolható most itt! De természetesen azoknak is ajánlott ezen kötvények vétele, akiknek már van eurójuk, és abban is szeretnének továbbra is megtakarítani.

Az izomláz és egy „kitörésgátló” legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Indulj el (egy úton)!

 2015.01.14. 10:46

A címben szereplő dal volt a Másfélmillió lépés Magyarországon nevű műsor főcímdala. A mai nap született a műsor megalkotója, rendezője, Rockenbauer Pál. Hónapokon keresztüli gyalogolás mellett bemutatták az ország településeit, népszokásait, érdekes embereket, kedvcsinálóként a hazai túrázáshoz. Szerintem sokunk gyermekkori (és felnőttkori) élménye volt a műsor, amihez hozzájárult még Sinkó László narrátor kellemes hangja is. Nagy kérdés, hogy idén merre kell elindulni a befektetőknek, hogy sikeresen megmásszák a piaci hegyeket, völgyeket és eljussanak az útjuk végéhez, a profithoz. Nyilván kinek-kinek egyenesebb vagy kacskaringósabb lesz az út, és lényeges ki milyen védőfelszereléssel indul útnak, de a legfontosabb az lenne, ha mindenki baj(veszteség) nélkül odaérne az útja végére. Jó piaci túrázást!

 

Nézzük a piacokat:

 

OTP: Továbbra is sávozik. Amennyiben tartósan nem töri le a 3.600 Ft-ot,addig itt érdemes belevenni, és egy emelkedés esetén elvinni a profitot. De tartsanak szárazon egy kis puskaport, esés esetére is.

MOL: Nagy változás nincs, vétel, tartás továbbra is.

Richter: Nagyobb portfóliókba továbbra is venném, sávosan, és lehet, hogy megvárnám, le tud-e esni 3.000 Ft környékére.

A TVK tulajdonosoknak érdemes lehet elfogadni a vételi ajánlatot, mivel a MOL nem szokott bőkezű leni az ilyen felajánlások során. Ennek apropóján továbbra is tartanám a Danubius papírokat, ugyanis ott is jöhet bármikor ilyen vételi ajánlat, hiszen a szállodaiparban is javul a környezet, ott is emelkedik a könyv szerinti érték.

A nemzetközi részvénypiacon döntő lesz az elkövetkezendő időszakban, hogy milyen döntés születik jövő héten az ECB ülésen a „pénznyomtatással” kapcsolatban.

Az olajban továbbra is van szerintem fantázia főleg hosszabb , éves távlatban gondolkodva, bár azt senki sem tudja hol lesz az alja, ezért nem határidős árupiacon vennék bele,hanem valamilyen ETF-ben (és lehetőleg ne szorzósbaJ), sávosan, hogy a kockázatot csökkentsék.

A devizapiacon óvatosan lehet játszani az EUR/HUF shortokkal, amint nyereség van rajta, érdemes csukni, vagy követő stoppal bevédeni. Az USD/HUF keményebb dió, mert a dollár erősödése jobban belengeti ezt a devizapárt, mint az előbbit. Ennek ellenére bátraké a szerencse. Kisnyugdíjasok továbbra is tartsák az EUR/CHF longokat.

Aki kötvény vonalon képzeli el a befektetését, és van eurója (és hogy örül neki J), az továbbra is felülhet az OTP euró kötvény vonatra. Van még huzat, van még erő, legyen Ön is kötvény Vevő!

Az izomláz és egy jó túrabakancs legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A mostani téma szomorú aktualitását az jelenti, hogy az elmúlt időszakban elég közel ért hozzánk egy helyi háborús konfliktus. Utoljára ennyire közel a délszláv konfliktus volt hozzánk, amikor szinte mindenki a saját bőrén érezte, milyen az, amikor a fegyverek szólnak. Bár keleti szomszédunkban a konfliktus talán távolságban picit messzebb van, viszont a lehetséges negatív hatások sokkal nagyobbak lehetnek egy, a jelenleginél sokkal jobban elmérgesedő helyzetben. Amikor a „józan ész?!” helyett a fegyverekre próbálják rábízni a helyzet megoldását, az nem sok jóval kecsegtet. Ezt láthattuk az elmúlt időszakban az arab tavasz esetében is, ahol igaz ugyan, hogy a gyűlölt diktátor(oka)t elzavarták, de a helyzet nem állt vissza a normális kerékvágásba, ahogy Irakban sem. Talán elég szemléletes Libanon példája, mivé lett a kelet Svájca a háborús konfliktusok hatására.

Nincs mit csodálkozni ezen. Amióta az ember megjelent a Földön, és tudatára ébredt, minden konfliktus megoldása előbb-vagy utóbb a fegyverek segítségével került lezárásra. Ha csak arra gondolunk, hogy az ősemberek világában a tűz mellett a leghasznosabb felszerelés a pattintott kőből készült lándzsa, illetve a kőbunkó (ez a dolog manapság sem ment ki a divatból, csak kicsit átalakult, tárgyból élőlénnyé :)) lehetett. Ha a Szentírást olvassák, ott is láthattuk milyen nagy hangsúly van egy alkalomhoz illő fegyver használatán, lásd Dávid és Góliát történetét. Valószínűleg jó megrendelő lehetett a maga korában Attila is. De jelentős kapacitásokat köthettek le a római légiók is a fegyver gyártók között. A későbbi korokban is meghatározóak voltak a fegyverek, nagy nyereségű piac lehetett annak idején a viking megrendelők részére „dolgozni”. Longos lehetett a fegyvergyártó piac a 100 éves háború, valamint a nagy földrajzi felfedezések korában. Sajnos azonban az igazi piaci rali a XX. században teljesedett ki, köszönhetően a két világháborúnak, illetve az az utáni időszak kisebb-nagyobb helyi konfliktusainak. A hidegháborús időszak kifejezetten „sikeres” volt fegyvergyártói szempontból, hiszen a két blokk szembenállása hihetetlen mértékben növelte a fegyverkezési versenyt, ezáltal a fegyvergyártó cégek megrendeléseit.

A fegyver gyártók esetében is megkülönböztethetünk „tőzsdei és tőzsdén kívüli” kereskedést. Ha a normál piacokat tekintjük, megállapíthatjuk, hogy a hivatalos kereskedelem a különböző országok saját hadseregének illetve országának védelmét ellátni hivatott vásárlások adják, legyen ez új harci fegyverek rendszeresítése, vagy a meglévő haditechnika elavulás miatti cseréje. Ez magában is nagyon nagy piac, de belegondolhatunk abba is, milyen lehet a fegyver gyártók „OTC” piaca. Sok sok film témája, amikor a fő- vagy mellékszereplők, sikátorok, sötét autók, vagy mulatóhelyek,szállodák eldugott szobáiban kötnek jól sikerült üzletet egymással, fegyverekben utazva. Nyilván a való életben nem minden teljesen így történik, de ezeknek a filmeknek nyilvánvalóan van valami csekélyke!? valóságalapjuk. Nem is szólva a tengerentúlról, ahol bizonyos paraméterek megvalósulása esetén bárki lőfegyverhez juthat, ezzel is növelve a fegyver gyártók profitját. Ami az egyik oldalon bánat, életre szóló veszteség, összeomlás, az a másik oldalon dollár milliárdokban mérhető profit, egy sajnos „végeláthatatlannak tűnő” profitcentrum. Nyilván a témának megvan az etikai vetülete, amivel a cikkben a téma megközelítése miatt nem foglalkozunk, viszont nézzük meg azt, hogy befektetőként, részvényesként eljut-e idáig a profit? Azt nézzük meg, hogy azok a fegyver gyártó cégek, akik tőzsdén vannak, jelenthetnek-e megfelelő befektetést a pénzüket részvényben fialtatni kívánó befektetők részére? Itt a befektetői csábítás persze nem terjedhet ki az ingyenes termékminta küldésére, de ez jól is van így, gondolom ezzel mindenki egyetért. Szemezgessünk a cégekből.

 

Nyilván rengeteg fegyver gyártó cég van a világon, viszont sok nem található meg a tőzsdén. Kinek ne mondana valamit például a Kalasnyikov, de hiába ismert a név, részvényesként nem tudunk profitálni belőle. Az idén 140.000 Kalasnyikovot értékesítettek, kétszer annyi fogyott, mint tavaly. De érdekesség például az Old Shatterhand puskájaként ismerős Henry karabély is. Karl May Xantus János amerikai tudósításait olvasta, róla mintázta az indiánok fehér barátját. Nem meglepő módon May regényében olyan puska szerepel, mint ami Xantus Jánosnak volt. Egy Henry karabély. A fegyvernek a prototípusa a tulajdonos nevét viselő győri múzeumban található. De ezt a fegyvert gyártó céget sem lehet megvásárolni, mert 2006-ban bezárt.

   De azért van olyan figyelmet keltő fegyver, ahol nem csak a terméket lehet megvenni, hanem a részvényét is. Mi jut eszükbe arról, hogy Magnum? Oké, túl tág a fogalom. De, amikor nem Tom Selleck és a piros Ferrari kattan be először? Na jó, és nem egy női nyelv, meg az olvadó jégkrém? Igen, helyben vagyunk. Ha jó helyen kapirgálnak, akkor Önöknek Smith and Wesson-ék Magnum-ja jut az eszükbe. Az első „magnum” 1935-ben került bemutatásra .357 SW Magnum típusjellel. A jelenlegi csúcs pedig most az a .500 Magnum.   November 26-án jelentették be, hogy a vállalat felvásárolja a Battenfeld Technologies Inc.-t, aki a vadászati kiegészítők iparágban kiemelkedő. Maga a Smith and Wesson (NASDAQ:SWHC) egy amerikai lőfegyvergyártó. 1852-ben alapították. Colt 1856 szabadalmának lejárata után elkezdték fejleszteni a kazettás revolvert. Sok vadnyugati filmben például ilyen revolverek voltak láthatóak. Az idei évben a papír árfolyama 9,3 és 16,6 dollár között ingadozott, jelenleg a minimuma környékén tanyázik.

A következő amerikai fegyvergyártó, amit érdemes megemlíteni, az a Lockheed Martin. (LMT:xnys) A cég 1995-ben jött létre a Lockheed és a Martin Marietta fúziójával. A vállalat a fegyvergyártás mellett érdekelt a biztonságvédelem területén is. A világ egyik legnagyobb védelmi vállalkozása. Gondolom,akik kicsit fogékonyak a témára, azok hallottak olyan szavakat, hogy Trident rakéta, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, C-130 Hercules. Ezeket mind ez a cég gyártja. Az idei évben a papír 150 és 190 dollár között mozgott, jelenleg az éves maximuma környékén található a részvény, ami közel 30%-os emelkedésnek felel meg.

Tomahawk, Stinger. Ismerős nevek minden tv-t néző számára. Híradók háborús beszámolóiból vagy háborús filmekből mindenki számára gondolom beugrik a név. Ezeket a termékeket is gyártja sok más mellett a Raytheon (RTN:xnys) nevű amerikai cég. Rakétavédelmi rendszerek, radarok, légiforgalom-írányítási rendszerek, rakéták mind megtalálhatóak a termékek között. 1922-ben alapították. Idén 90 és 107 dollár között mozgott a részvény, ami most is a maximuma környékén áll. Hát igen, sok a válsággóc jelenleg jól fogy a Stinger.

Mindenképpen érdemes megemlíteni ezen a listán a BAE System Plc-t (BA:xlon). A vállalat 1999-ben jött létre szintén fúzióval, mégpedig a British Aerospace és a Marconi Electronic System összeolvadásával. A fúzióval egy szintén világméretű multinacionális védelmi, biztonsági és űrhajózási cég jött létre. A jogelőd vállalat olyan repülőgépek gyártója volt, mint a Comet, vagy a Harrier. De a cég gyártja többi között az M2/M3 Bradley harcijármű családot, vagy az M1 13 páncélozott szállító harci járműveket is. Jelentős beszállítója a brit Honvédelmi Minisztériumnak. A cég jelentősebb részvényesei közé tartozik a BlackRock alap, a Templeton alap, valamint az Invesco Perpetual is. A papír idei évi mozgása 378 és 480 penny között történt, a mostani árfolyam az éves maximum közelében tartózkodik.

Safran (SAF:xpar). Magyarul sáfrány. Egy nagyon drága fűszer neve. Hogy kerül mégis ide ebbe a cikkbe? Úgy, hogy egy francia multinacionális repülő- és rakétamotorokat gyártó, illetve űrhajózási és védelmi elektronikai termékeket készítő vállalat is ezt a nevet viseli. Azon már meg sem lepődünk, hogy ez a cég is egy fúzióval alakult ki, mégpedig a két összefonódó cég a SNECMA és a SAGEM volt 2005-ben. A részvények 2014-ben 44 és 54 euró között mozogtak, a hektikusság volt a papír jellemzője, jelenleg éves csúcs környékén találjuk, azaz idén volt olyan jó beszálló pillanat,amit követően akár 20 % feletti hozamot is realizálhatott a szemfüles befektető.

Valószínűleg olyanok is hallották azokat a szavakat, hogy Mirage illetve Falcon, akik nem repülőgép fanatikusok. Na, többi között ezeket a repülőgépeket is gyártja a következő említésre méltó vállalat, a szintén francia Dassault Aviation (AVMD:par). 1929-ben alapították, polgári és katonai repülőgépgyártás a fő profilja. A részvény 915 és 1180 euró között szállt idén,most 1070 euró környékén szeli a kék eget. Ahogy látjuk itt is elérhető volt idén 15-20% körüli nyereség.

SAAB (SAABb:xome). Biztonság, megbízhatóság, állandóság. 1937 óta. Akkor alapították ezt a svéd repülőgép és gépkocsigyártó vállalatot. Az autógyártó részleget több részletben eladta a GM-nek, 1990-ben. Nekünk magyaroknak leginkább a Gripenek miatt ismerős,hiszen az orosz vadászgépek lecserélése után a cég vadászgépei védik a hazai, és nemcsak a hazai légteret. merre szállt a papír idén? A légmozgások 185 és 208 svéd korona között lengették, most is magasan tartják, 203 koronán. Az éves maximálisan elérhető hozam ebben a papírban 12% volt az idén. 0 százalékos svéd kamatszint mellett nem is rossz,ugye?

Katonai járműveket és rendszereket gyárt egy német vállalat a Rheinmetall AG(RHMG:xetr) is. Idén volt a vállalat 125 éves. Járműrendszerek, fegyverek és lőszerek, toronyrendszerek, fegyverállomások mind-mind a cég termékei. Idén a papír 31 és 55 euró között mozgott, a nehézségi erő jelenleg 35 euró környékén tartja.

A kiválasztott cégeket figyelve megállapíthatjuk, hogy a vállalatok nagy része jelentősen növelte részvényének árfolyamát, ami igazolja azt a tézist, hogy a fegyver jó üzlet. Persze nagyban befolyásolja egy-egy cég bevételét és ezzel a részvényének az árfolyamát egy zsíros állami megrendelés, vagy éppen annak elmaradása. Az is jellemző, hogy minden vállalat jelentősen támaszkodhat az adott országbeli kormány megrendelésére is. Viszont több nehézség is tornyosul a vállalatok elé. Ez pedig a haditechnikai titkok illetve a felszerelések értékesítésének tiltása meghatározott ügyfélkör számára. Hiszen sokan vannak, és még többen lennének, akik fizetőképes keresletet jelentenének a vállalatok számára, de ez olyan pont, ami nem a fizetőképességről szól, hanem a biztonságról. Nekik marad a „tőzsdén kívüli piac”, de az már egy másik cikk témája lehetne.

Mindent összevetve, érdemes lehet eljátszani a gondolattal, hogy a befektetésre szánt portfólió egy részét a fegyvergyártásban érdekelt cégek részvényeibe fektessék be. A választás viszont nem könnyű, mint ahogy a céltábla közepét sem olyan egyszerű eltalálni. Sok gyakorlás, és egy kis célzóvíz segíthet a dolgon. Utána már csak egy dologra kell figyelni, hogy amikor eladják a kiválasztott részvényt, és elégedetten hátradőlnek a fotelba, azt mondhassák: „Ez telitalálat volt!” Jó vadászatot!

megjelent a GENTLEMEN'S CHOICE magazin 2014./6. számában 

 

Ziegler Mátyás

 

Címkék: portfolioblogger

Vízkereszt után

 2015.01.07. 09:16

Vízkereszt után, egészen hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Bár ahogy az idei év indult, nagy kérdés kinek van kedve mulatozni, vidámkodni. Szakadó olajár, nagyon gyenge forint,eső piacok. Persze, megközelíthetjük a történetet a másik oldalról is, tekinthetjük a jelenlegi helyzetet akár jó beszállási lehetőségnek is. Az, hogy mi az igazság,nyilván idővel választ kapunk rá, a kérdés az, jól döntenek-e a beszállások tekintetében? Egy biztos, az idei év sem lesz sétagalopp. Kívánok mindenkinek sikeres új esztendőt!

Nézzük a piacokat:

Otp: Sávosan érdemes lehet vásárolni, és amint van nyereség, azt pedig egyből realizálni.

Mol:Az INA sztori mellé még az eső olaj sztori is párosul az olajpapírnál. Mindezek ellenére én továbbra is venném,tartanám.

Richter:A hideg keleti időjárást nyugati oldalról érkező melegség tompíthatja. Aki bízik az új gyógyszerek sikerében, nagyobb portfóliókba sávosan továbbra is tarthatja.

A kisebb papírok közül továbbra is tartanék egy kevés Danubius-t és PannErgy-t.

A nemzetközi részvénypiacokon jelentős kihatással bírhat egy esetlegesen beinduló erős ECB pénzpumpa. Addig érdemes lehet kivárni,illetve érdemes lehet a magas osztalékkal kacérkodó papírokat gyűjtögetni.

Bármennyire is minden ellene szólhat, elkezdenék spekulálni az olaj emelkedésére. Az óvatosság elvét szem előtt tartva, sávosan és ETF-ben tenném.

A devizapiacon óvatosan, sávosan EUR/HUF shortokat keresnék, és ha nyereség van rajta, realizálnék, vagy követő stoppal bevédeném. Továbbra is kitartanék az EUR/CHF longok mellett.

Aki devizában szeretne megtakarítani, továbbra is keresse az OTP euró alapú kötvényeit.

Az izomláz és egy finom farsangi fánk legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Exkluzív interjú Nemere Istvánnal

ciber_bunozes.jpgGCh: - A mai titkosszolgálatoknak mi köze a gazdasághoz? Csupán vallási fanatikusokat, külföldi kémeket üldöznek? Mekkora az ipari kémkedés, a gazdasági hírszerzés aránya?

A mai kémszervezetek, titkosszolgálatok elsősorban gazdasági téren ügyködnek. A nagy szolgálatok - gondolok itt elsősorban a kínaiakra, amerikaiakra, oroszokra, franciákra és angolokra - tevékenységük nagyobb részében ipari titkokat védenek, ill. szereznek. Ma, amikor a hadászati szembenállás nem olyan éles, mint volt a hidegháború idején, gyakorlatilag egészen 1990-ig, előtérbe került az ipari kémkedés, ez most mindennél fontosabb. No persze a védekezés is. Százalékot, arányt persze nehéz lenne mondani, annál is inkább, mert ahány ország, annyiféle arány. A vallási fanatikusok és idegen kémek üldözése, olykor elfogása vagy megsemmisítése csak afféle hab a tortán, azt is mondhatjuk, hogy ez mára már csak mellékes tevékenység lett, olyan, mint a komoly hírek között a „kis színes”, a kétfejű borjú és az édes kis fókabébi (pekingi kiadásban pandabébi). Nincs jelentősége, csak akkor, ha igazán nagy antiterrorista akció történik, de ez ötévenként egyszer, ha van, és akkor is inkább nagyhatalmak szolgálatainál.

bond.jpegAzért hadd tegyek ehhez még valamit. Természetes, hogy a „nagyok”: KGB és utódai, CIA, Amal, Moszad és mások valóban hasznos munkát végeznek, addig a „kicsik” bizony sokszor csak ál-tevékenységükről híresek. Ki hallott már bármilyen komolyabb akcióról mondjuk a finn, a dán, a kanadai vagy az algériai titkosszolgálat részéről? De bizony még a nagyok is a legtöbbször inkább csak bajt kevernek, a saját államuknak okoznak gondot, erre számos példát mondhatnánk csak az utóbbi évtizedekből, a francia, az olasz, a német, stb. szolgálatok botrányos esetei közül. Mivel évtizedekig foglalkoztam velük és írtam róluk, nagyon lesújtó a véleményem a „kicsikről” – tevékenységük sokszor nulla, eredményeik nincsenek, viszont mivel évről évre meg kell szerezni a költségvetéstől a fennmaradást biztosító összegeket, hát kreálnak ügyeket, fontosnak mutatják magukat, de – ismétlem – a legtöbbször csak botrányt és visszaélést halmoznak. Néha már az is megfordult a fejemben, hogy a kis országoknak nem is kéne titkosszolgálat, hiszen azok úgyis használhatatlanok.

GCh: - Honnan nyerik az információkat?

Ezer helyről lehet szerezni infókat. Aki foglalkozik ezekkel a társaságokkal, azt egy csöppet sem lepte meg a Snowden-féle hírözön, legfeljebb azon csodálkozhatunk, hogy ez az egész miért nem történt meg már évekkel korábban? Igazából azt kell mondanom, nincs új a nap alatt, azaz ugyanaz történik, ami tíz meg húsz évvel ezelőtt, csak most még kifinomultabb eszközökkel és kiterjedtebb arányokban. Nyilvánvaló, hogy van kapcsolat az amerikai kézben lévő nagy internetes vállalkozások és a titkosszolgálatok között (az USA-ban csak a fontosabb szolgálatok száma jelenleg tizenkettő, és még vannak kevésbé fontosak is). Ez a kormány részéről önvédelem, és ez nem csak ürügy. Ma, amikor a terroristák és más rosszakaratú alakok és szervezetek nem postai úton leveleznek, és nem is gyakran telefonálnak, a védelemnek tudnia kell a támadók szándékairól – ősi dolog ez: ha valaki nem tudná, a legősibb mesterségek egyike éppen a kémeké, már a Bibliában is esik szó róluk.

Szóval az infót onnan veszik, ahol találják, és az lehet bármi. Ne csodálkozzon senki, hogy miközben ő a Facebook-on szerepel így vagy úgy, saját oldala van, baráti köre is elektronikusan felmérhető, de legfőképpen minden megnyilvánulása,  véleménye, szimpátiái (ideológiai, vallási és egyéb rokonszenvek) is szinte nyilvánosak, vagy kis utánjárással megszerezhetők, akkor őt is figyelhetik, vagy legalább megnézik olykor, mivel foglalkozik, kivel beszél és miről, kinek mit küld, és kitől mit kap. Az már csak technikai kérdés, hogy kitől mennyit szerezhetnek és annak milyen értéke van

GCh: - Lehallgatják, hogy mit telefonozunk, mit árulunk el magunkról, amikor mobilozunk, netezünk? A nagy kommunikációs cégek és a titkosszolgálatok kapcsolata (FB, Jahoo, Google).

Már nem lehet meglepetés senkinek, aki ezzel foglalkozik, de még annak sem, aki nem foglalkozik vele, csak figyelmesen él ebben a világban – hogy igenis mindent lehallgatnak, figyelnek, begyűjtenek. A legújabb hírek szerint Magyarországon is működik olyan kémprogram a hazai titkosszolgálatoknál, amellyel bármelyik állampolgár megfigyelhető, lehallgatható, sőt, ha van webkamerája, akkor, ami vizuális anyag azon átmegy, azt is ellophatják, tárolhatják, ellene felhasználhatják. Persze minden szolgálat azt állítja, hogy csak nagyon ritkán és indokolt esetben használják ezeket a kémprogramokat, és persze bírói rendeletre - miközben tudunk olyan esetekről, nálunk is, amikor bizonyítható volt például a telefonlehallgatás, de a bíróság erről nem tudott.

„Nyugodjunk bele”, már amennyire lehet, hogy minden eszközt felhasználnak mások ellen, és ha kell, mi ellenünk is. Iszonyatos mennyiségű anyag keletkezik minden huszonnégy órában csak a nagy kémszolgálatoknál is; annyi, amennyinek a végighallgatásához és -nézéséhez több száz évre lenne szükség. Ezért a felvett hanganyagokat például számítógépek elemzik a beléjük helyezett programok szerint: kulcsszavakat keresnek. Állandó kulcsszó pl. a bomba és tucatnyi hasonló, és több száz másik, amelyeket az aktuális helyzettől függően változtatnak, mikor éppen mit, kit keresnek, vagy milyen akcióról szeretnék elterelni a gyanút.

Minden, amit írunk, küldünk, mondunk, az felkerül ezekre az eszközökre. Lehallgatnak minden telefont, internetes vonalat, elolvasnak minden e-mailt és egyebet. Mivel ezen már nem lehet változtatni, egyetlen „nagyon titkos és hatásos” fegyverünk marad nekünk, nem-terroristáknak, nem-politizálóknak: nem szervezünk terrorista merényleteket, nem fúrjuk meg a nekünk ellenszenves politikai rendszereket, nem veszünk részt összeesküvésekben. Amit felsoroltam, az legyen a terroristák és politikai szervezkedők gondja.

Hírszerzés és védelem az üzleti életben, információbrókerek

A gazdasági hírszerzés, az üzleti hírszerzés, illetve az ipari kémkedés között különbséget kell tenni. A gazdasági hírszerzést a titkosszolgálatok állami megrendelésre végzik, gazdasági titkok megszerzésére irányul, amely hasznot nyújtanak, esetleg védelmet biztosítanak az adott országnak. Az üzleti hírszerzést a privát szférából rendelik, s a vállalatvezetést informálja, amelynek segítségével lehet megfelelő döntéseket hozni a piaci versenyszférában. Az ipari kémek titkos, konkrét információ megszerzésére törekednek. Az üzleti és az ipari kémkedés között vékony a határ.

Az elmúlt két évtizedben, hazánkban is elterjedt már a törvényes keretek között dolgozó üzleti hírszerzés, amely többek között hírelemzéssel, hírszerzéssel és elhárítással foglalkoznak. A titkosszolgálatokhoz hasonlóan, a civil hírszerzők is az információinak 80 százalékát sajtófigyelés útján szerzik meg. (A diplomáciai követségeken ez mindig is létezett, és most is létezik, ezen bizonyára nem lepődnek meg az Olvasók.) A 60-as években az IBM üzleti hírszerzői például jelentették a csúcsvezetőknek azt is, hogy egy garázsban  lelkes fiatalok számítógépet fabrikálnak; a cégvezetők ügyet sem vetettek az információra, az ifjú titánok meg csak szerelgettek tovább, akik között ott volt  Bill Gates nevű ifjú is… A szeptember 11.-e i terrortámadás után a cégek tucatja végzett kockázatelemzést, manapság a kyberbűnözés az egyik fő veszélyforrás. A belső védelemnek is jól kell működni, hiszen nem is oly régen történt, egy hazánkban működő multinacionális vállalatnál, hogy a nagytakarításkor az ilyenkor szokásosan ott lévő biztonsági szakember pornólapokat talált egy irodai szekrényben. A vizsgálat során feltárult, hogy egy vezető beosztású hölgyről leszbikus pornófelvételek jelentek meg. Az nyilvánvaló veszélyforrás a cég szempontjából, hiszen a ledér főnök ez által zsarolhatóvá vált, így kisebb kockázatú beosztásba kellett helyezni az alkalmazottat. (Emlékeznek még Dominique Stauss-Kahnra? Három éve még a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója volt, amikor napvilágra kerül szexbotránya.) A világ nagy gazdasági-politikai sakkjátszmájában nemegyszer tesznek föl és le figurákat, melynek nem kevés köze van a szexhez és/vagy a titkosszolgálatokhoz.

Mit tehet egy cég, ha információra van szüksége? Ennek a feladatnak az elvégzésére az információbrókereket kérhetik fel, akik hatékonyan és olcsón szállítják az infókat, amiket rendszereznek, megfelelő összefüggésbe hoznak. Az információbrókerek tevékenységei: verseny-, illetve versenytársfigyelés, trendfigyelés, piacfigyelés, iparjogvédelem, tudásmenedzsment stb. Egy régi, klasszikus példa ennek illusztrálására: a konkurens vállalkozás teherbejáratát figyelték napokig a megbízottak, szorgosan feljegyezték a rendszámokat, a felfestett logókat. Pár nap elteltével a teherautók tulajdonosai egy ajánlatot kaptak kézéhez szép brossurával, amelyben az üzleti vetélytárs harmadával kedvezőbb árait olvashatták.

GCh: - Olaj, fegyver, gyógyszeripar, high-tech. A legnagyobb és legbefolyásosabb szektorok körül törvényszerű, hogy feltűnnek a titkosszolgálatok? Mindig, minden titokban tud maradni?

Soha, semmi nem tud titokban maradni. Még – és főleg - az nem, amit a nagy szolgálatok őriznek. Mindig akad ellenérdekelt személy, olyan titokbirtokos, aki a maga hasznára vagy ideológiai okokból lelopja a titkot és elviszi másnak, vagy világgá kürtöli. Az említett iparágak telis tele vannak ipari kémkedéssel, ez átszövi az egészet, a védekezésre fordított összegek milliárdokra rúgnak, és éppen úgy elvesznek évről évre, mint ahogy hatalmas károk érik ezen iparágakat a belsőtolvajok és a külső tolvajok által.

GCh: - H1N1, H5N5, Ebola: mennyire veszélyesek a vírusok, kik profitálnak ebből, kell-e rettegnünk?

 Szerintem nem kell rettegnünk az Ebolától és a többi vírustól, még akkor sem, ha némelyik esetében komolyan felmerül a gyanú, hogy nem is volt vírus, csak a gyógyszergyárak az "ellenszeren” akartak meggazdagodni és ez olykor sikerült is nekik (H1N1, például, ez ki is derült). Értelemszerű, hogy a legbefolyásosabb szektorok körül nemcsak feltűnnek a titkosszolgálatok, hanem eleve beépülnek, benne vannak és ott is maradnak. Mondhatni, ez olyan természetes, mint hogy süt a nap, és fúj a szél.

 GCh: - Kell egy kis energia. Az atom- és olajipari érdekek. Magyarország orosz segítséggel épít majd atomerőművet, az orosz olaj- és gáz kulcsfontosságú hazánknak, de a horvát olajtársaságot kinek adja el a  Mol? Az olajtársaságunk az amerikai kormánnyal tárgyal, a háttérben ilyenkor lehet feladata a titkosszolgáknak is?

 top_secret.jpgHa ezekre a kérdésekre tudnék válaszolni, nem itt lennék (ha még egyáltalán lennék…). Minden komolyabb, főleg gazdasági jellegű tárgyalás esetében nagy szerepük van a titkosszolgálatoknak. Már csak azért is, hogy megakadályozzanak olyan eseteket, mint amikor a Pekingben tárgyaló Angela Merkel és kísérete összes laptopját „leszívták” a kínaiak, hogy aztán kedvező pozícióból tárgyalhassanak, hiszen már tudták, mit akarnak a németek, és meddig hajlandók elmenni az üzleti tárgyalások során… Ez nap mint nap megtörténhet, ha nem vigyáznak, és persze messze nem csak Kínában.

 A tőzsdei cégek és a szolgálatok

 A hírszerzés kulcsfontosságú az olaj- és energiaiparban, gyógyszeriparban, a bank- és pénzvilágban, a számítástechnikai iparban, a repülőgépiparban, valamint ágazattól függetlenül a kormányzati megrendelésekben érintett vállalatok körében. Ipari kémkedés, gazdasági hírszerzés és üzleti hírszerzés fontos szerepet játszhat a magyar MOL és a horvát INA olajvállat ügyében is. Az kizártnak tekinthetjük, hogy egy magyar stratégiai vállalat tevékenysége ne keltené fel más titkosszolgálatok figyelmét, ugyanakkor a hazai szolgálatoknak is van feladata ez ügyben, s tudják, hogy mitől kell megvédeni a hazai (részben állami tulajdonban lévő) olajvállalatot, illetve milyen információra van szükség ahhoz, hogy régiós pozícióját tartani tudja a MOL. A közelmúlt történéseiből (a MOL vezető és Hernádi ellen felhozott vádak, a Déli Áramlat építése, a részvénycsomag leendő értékesítése) fakadóan valószínűleg nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy több ország titkosszolgálata is figyel és figyel.

Egy éve a Cisco a bevételeinek 10 százalékos csökkenéséről számolt be, amit azzal magyarázott, hogy Ázsiában érezhetően megcsappant a termékei iránti kereslet, mivel a vevők attól tartanak, hogy a cég eszközeit az amerikai kormányzat és titkosszolgálatok kémkedésre használják. Ez nem kiragadott példa volt, mivel a Szilícium-völgy krémje nyilatkozatháborúba bocsátkozott ebben az időben, aminek az volt a tárgya, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NSA) a PRISM program keretében állítólag változatos formában és mélységben adtak széleskörű hozzáférést a kormányügynökségnek a rendszereiken tárolt és azokon átfolyó adatokhoz. Az érintett cégek között szerepelt az Apple, AOL, Google, Facebook, Microsoft. Nemcsak a nagy korporációk, de maga a tőzsde is középpontba kerülhet.Az amerikai tőzsde (Nasdaq) rendszerében ismeretlen hackerek törtek be 2010-ben, melynek ügyében hónapokig nyomozott a CIA és a NSA. A támadások során bevetett malware-t (rosszindulatú szoftverek összefoglaló neve) nem pusztán megfigyelésre, hanem a kereskedés megzavarásra tervezték. A hírszerzők szerint a malware egyértelműen egy kormány által finanszírozott csoport munkája lehetett.

GCh: -  Ipari kémkedés végigkíséri az emberiség történetét, de a Krupp művekkel újjításokat vezetnek be a századelőn. A hidegháborús  a COCOM- listától milyen út vezet a legújabb technológiák Kínába kerüléséig?

 A COCOM-listát a szabad államok hozták létre azért, hogy a Szovjetunió és a keleti blokk országai lehetőleg minél kevesebb magasan fejlett számítógépet és hozzájuk való programot kapjanak-vegyenek. Persze akkoriban éppenséggel a magyar ügynökök dolgoztak a legjobban (állítólag)… Moszkva számára. Amit hazahoztak, kicsiny alkatrészekként átcsempészve a határon, azt mind Moszkvában rakták össze. Ennek ellenére a szovjetek elveszítették a fegyverkezési és informatikai versenyt, egy atom-összecsapás esetén sokkal lassabban tudtak volna reagálni, márpedig egy ilyen háborúban a reakciók tíz-tizenöt perces késése is végzetes lehet.

Ma a legújabb technológia Kínába került, bármennyire is védik a nyugatiak, sőt mi is az értékeinket. Mint tudjuk, és mint kiderül a Bio- és infoháború c. könyvemből, az internetet a kínaiak arra is használják, hogy hatalmas erőkkel a nap huszonnégy órájában bombázzák az amerikai vállalatokat, kormányzati központokat, hadászati tervező intézeteket, és még ezer célpontot, és folyamatosan lopják ki a számukra fontos információt. De ezt a többiek is csinálják, rendszeresen éppen azok az országok, ahol diktatúra vannak, és amelyek számos területen késésben vannak a fejlett államokhoz képest.

Az ipari kémkedés története

A két legősibb mesterség egyike a kémkedés, egyidős az emberiséggel. Talán már akkor elkezdődött, amikor Prométheusz ellopta a tüzet az emberiség javára.  A kémkedés a túlélést biztosíthatta már egy hordának, ha meg tudta szerezni a kőpattintás, nyilak készítésének technikáját a szomszéd törzstől; az államalakulatok létrejöttével pedig az államilag szervezetkémkedés is kialakult. Sun-ce kínai hadvezér kr.e. 400-ban különböző ügynököt különböztetett meg: helyiek közül beszervezett, behatoló és kettős ügynök, dezinformáló és kettős ügynök (A háború művészete művének 13. fejezete: A kémek alkalmazása).

 A szervezett gazdasági kémkedés  Ceasar galliai hadjáratában valósult meg, ahol az ugynevezett specula-tores ügynökök az ellenséges területeken éltek, s feladatuk a társadalmi, gazdasági események és jellemzőinek gyűjtése volt. A VII- XII. század között az európai és arabus kémek a görögtűz titkának, illetve a damaszkuszi acél (kard) készítésének technológiájának megszerzésére törekedtek.

1551-ben a francia királyi pátens alapján Thesco Mutió bolognai nemesember engedélyt kapott arra, hogy az országban egyedül, tíz éven keresztül, velencei módra üveget készítsen.  Ez a pátens egyfelől megteremtette a szabadalom fogalmát, másrészt pedig ösztönzően hatott az ipari kémkedésre.  A XVIII. sz. -ban a porcelán titkáért folyó kémkedés volt izgalmas, mivel a kínaiak szigorúan őrizték a titkát (a kaolin hozzáadásával készített keménycserép). Egy francia jezsuita szerzetes birtokába jutott a titoknak, aminek következtében hamarosan Sѐvr-ben meg is indult a porcelán gyártása, amit Thomas Briand ellopott, s megkezdte a gyártást Angliában.  Ez a század indítja már el azt a folyamatot, melynek során az ipari kémkedést az európai államok hivatalos ösztönzésével folyik.  (Egy 1791-es francia törvény már nyíltan ösztönzött az ipari kémkedésre, mert aki külföldi ipari titkot vitt be az országba, ugyanolyan előnyöket tudhatott magának, mint aki saját szabadalmaztatott találmánnyal rendelkezett.) A XIX. században az ipari kémkedés már általános jelenséggé vált mind Európában, mind az Egyesült Államokban, de nem beszélhetünk az állami irányította gazdasági hírszerzésről, s ez a tevékenység még a katonai kémkedés keretein belül jelent meg. 

Alfred Krupp tevékenysége mind a gazdaságbiztonság, mind az ipari kémkedés területén mérföldkőnek számított.  A kezdetekben még ő is kémkedett, melynek során megszerezte a jó minőségű angol acélgyártás eljárásaira vonatkozó legfontosabb információkat.  Ő volt az első gyártulajdonos, aki ugyanakkor megteremtette a szervezett ipari kémelhárítást 1872-ben, 72 pontból álló iparbiztonsági szabályzata egyedülálló volt a maga nemében. Krupp a kémek elhárításában bevetette a röntgen-sugarakat, ugyanis a gyárlátogatókat belépéskor titokban röntgen-sugárzásnak tette ki, ami tönkretett minden fotó- és filmlemezt. A vállalat acélosan növekedett, mára egy 677 cég tartozik ellenőrzése alá. A második világháborúig a katonai hírszerzés felügyelete volt általános, mivel legfőbb veszélyforrásnak továbbra is a katonai agresszió számított, s az ellenség katonai technikájának kifürkészése és hadigazdasági teljesítőképességére irányult.  Ezt egyre jobban kiegészült a széles körű gazdasági információszerző és elemző folyamattal.

A háború után, a kétpólusú világrend bővelkedett a kém sztorikban: az amerikai atombomba titkát lopták el izraeli ügynökök, a keleti blokk a fejlett nyugati technika megszerzésére törekedett, az oroszok le tudták másolni a Concordot, a Lockhedd L-1011 –t, az amerikai űrsiklót…  A berlini fal lerombolása után már gazdasági háborúról beszélhetünk, melynek során a biztonsági kihívások és a gazdasági érdekek érvényesítése van a központban.

GCh: - Uri Geller politikusok árnyékában és új nyersanyaglelőhelyek felett. Parafenoménok a hírszerzésben, mit tudnak?

A parafenoménok a hírszerzésben nem játszanak és nem is játszhatnak nagyobb szerepet, mivel igen kevesen vannak, és azok teljesítménye is hullámzó. Ha minden egymilliomodik embernek lennének ilyen képességei, az USA háromszázvalahány emberrel már rég elérte volna céljait, hiszen ezek az egyének nem csak olaj- és ércmezőket tárhatnak fel a távolból. Mint Geller, de a maguk különös módján láthatatlanul bejuthatnak fontos védelmi vagy informatikai központokba, haditámaszpontokra is.  Kár, hogy egymilliárd ember közül egynek, ha van ilyen képessége.

 GCh: - Új technológiák, világszabadalmak a nagyhatalmak, multik gazdasági érdeke, titokzatos találmányok. Mi lehet a háttérben?

 Amiről kérdez, az legalább kétszáz éve így van, nincs semmi újság. Ha ma valakinek sikerülne kicsatolni az úgynevezett „nullponti” vagy „vákuum-energiát”, ami a körülöttünk lévő térből kinyerhető teljesen ingyen és korlátlan mennyiségben, az illető még be sem tudná jelenteni a szabadalmát, máris végeznének vele. Ennek ellenére szerintem 1) ez az enegria létezik, 2) valóban eljön a nap, amikor kicsatolható, megszerezhető lesz, és 3) mivel minden háztartás rendelkezhet vele, abszolút demokratikus energiaforrás lesz, ami azzal jár, hogy nem függünk majd sem az olajsejkektől, sem az orosz gázbáróktól, és másoktól sem. A világnak lesz energiája korlátozás nélkül! Óriási dolog lesz, csak persze ne feledjük, hogy a mostani államok, amelyek ebből élnek, iszonyatos nyomorba és káoszba fulladnak, végső kétségbeesésükben még atomfegyvereket is bevethetnek tehetetlen dühükben. Gondoljon csak bele: Oroszország, amely főbb vonásaiban ma is Szovjetunió, hetek alatt összeomlik, mert ma, akár csak egy latin-amerikai banánköztársaság, nyersanyagok exportjából él. Ha ez megszűnik, katasztrófa vár rá, de ez által talán ránk is.

 GCh: -  Az információ hatalom, de mi újság a dezinformációval?

A dezinformáció is hatalom. Régóta akarok erről könyvet írni, de nincs kiadó, amelyik a kiadásra vállalkozna. A dezinformáció több ezer éves története igen tanulságos, szintén az ősi időkig nyúlik vissza. Olykor többet ér valaki kezében, mint az információ, hiszen a dezinformáció, ha ügyesen használják, információvá válik - igaz, hamis információvá, de remekül használható. Ha az ellenfél mást tud, mint ami a való, és azt tőlünk tudja, azaz mi vezettük őt félre, máris nagy előnyre tettünk szert. Mondok egy példát: Napoleon a németek elleni egyik háborúban megtámadta és ostrom alá fogta Ulm várát. Mivel nem akart ott sok időt vesztegetni, a vár pedig keményen tartotta magát, hát egy közeli nyomdában nyomatott egy német újságot, pontos mását egy valódinak, csak éppen a vezércikk szólt arról, hogy a német csapatokat tönkreverték, nem tudják felszabadítani Ulmot. A lap egy (etlen létező) példányát becsempésztette a városba, mire a védők megadták magukat. Nem veszett el egyetlen emberélet sem, a nyomdász megkapta a bérét, és ennyi volt a befektetés egy dezinformációba.

 GCh: - Időutazó a tőzsdén? Miért  a titkosszolgálat érdeklődi, ha sokat nyer valaki?

A tőzsdei időutazó különös esetét magyarul én írtam meg a Veszélyben a kassza című könyvemben, amely a nagy pénzügyi krachokról és egyéb  érdekes eseményekről szól. Én el tudom képzelni a dolgot. Hiszen ha nekem - vagy önnek, önöknek - rendelkezésre állna egy időgép, amellyel előre és hátra lehet utazni az időben, vajon nem tennénk legalább egy kísérletet anyagi helyzetünk feljavítására, mondván, azzal senkinek sem ártunk, és talán idő-paradoxont sem generálunk? Elmennénk a jövő hét végére, kilesnénk, melyik számokat húzzák ki a lottón, aztán visszajönnénk, megjátszanánk és nyernénk. A tőzsdei időutazó a jövőből jött vissza, egy ideig itt akart élni luxusban, és mivel ismerhette „X” év „Y” hónapján a tőzsde mozgásait, bekapcsolódhatott a pénzmozgásokba, és jókora összegeket nyerhetett, illetve, ha igaz a sztori, akkor valóban nyert is, és meggazdagodott. Ezek után nem kell mondanom: ha valaki rendszeresen nyer a tőzsdén, és mindig nyer, sohasem veszít, az igenis felhívja magára a szolgálatok figyelmét. Mert úgy sejtik-remélik, hogy az illető birtokában van valamilyen módszernek vagy eszköznek, vagy képességnek, amellyel ezt végrehajtja. Ilyenkor egyfelől dolgozik a természetes kíváncsiság, hogy ők is megismerjék a módszert, másfelől talán szeretnék megvédeni magát a rendszert és a többi játékost attól, hogy valaki ilyen „külső”, rendszeridegen módszerekkel vagy képességekkel forgassa fel a jól bevált rendet.

GCh: - Szélhámosok a bank és tőzsde világában gyakran feltűnnek. Milyen emlékezetes esetek történtek?

Szélhámosokról két könyvet is írtam. Nem mintha ez lenne a reklám helye, de akit tényleg érdekelnek ilyen esetek, bőven talál azokban a művekben. Általánosan azt mondhatom: mivel a bank és a tőzsde világában nagy pénzek mozognak, nem csoda, ha itt mindig, szinte naponta történnek érdekes esetek. Zsarolások,  lebukások, csalások, megvezetések, próbálkozások és sikerek. Ennek kicsiny árnyéka ránk is vetül, például amikor valakik jól átvernek sok egyszerű ügyfelet, netes levélben kérik az adataikat, és a megtévesztésig hasonló honlappal dolgoznak, mint az igazi bank(ok). Persze manapság az infók igen gyorsan repülnek, ezek a próbálkozások csak pár óráig élnek, de így is lehet sok pénzt keresni. No, meg olykor jó pár év börtönt is „kasszírozhat” a még oly ügyes elkövető.

 

Megjelent a Gentlemen's Choice decemberi számában

Szoták Attila

Címkék: portfolioblogger

Karácsony ünnepére

 2014.12.23. 21:25

Minden kedves "Mámoros" tőzsdézőnek, olvasónak áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Longolják a finom ünnepi menüt, és a nyugalmat, a békés,meghitt családi összejövetelt, és shortolják a bút,a gondokat,a problémákat!

 

Tőzsdemámor blog

Címkék: portfolióblogger

Medvepuszi

 2014.12.17. 09:15

20_o_medvepuszi6_northfoto_blikk_allo.jpgMikor már mindenki az unalmas karácsonyi ünnepi kereskedésre készült, az orosz medve akkora puszit adott a piacoknak, hogy szinte a kínai nagy fal adta a másikat. Nyilván ez a nagyok játéka, amit a kicsiknek a szélárnyékban kell, szabad végignézni. De az is igaz,amikor pánik van, az utcán mindenki tökig jár a „vérben”, na, akkor lehet jó pozíciókat elcsípni. Persze idegek, és jó adag anyagi muníció szükséges hozzá. Medvevadászatra fel!

 Nézzük a piacokat:

Otp: Régen látott mozgás, akár napon belüli játékra is jó. Mintha egy napra a régi piac köszönt volna vissza. Én továbbra is sávosan venném, nyereséges papírokat meg azonnal realizálni.

Mol: Belobbant az olaj is. Persze ilyen helyzetben ég minden. Egy biztos a pánikban nem eladni, venni kell. Ahogy szerintem az olajpapírt is.

Richter: A rubel nem tesz jót neki, és még finoman fogalmazunk. Ennek ellenére a jelenlegi szinteken sávosan, nagy portfóliókba venném.

A nemzetközi részvénypiacon venném az Adidas papírjait, és ki csomaggal bepróbálkoznék az orosz energetikai papírokba.

A devizapicon akinek eur/huf longjai voltak, zárjanak, és fordíthatnak. Vegyék továbbra is z eur/chf longokat.

A piaci pánik kitűnő alkalom arra, hogy az elmúlt heteknél tapasztaltnál picit kedvezőbb hozam mellett sikerüljön hozzájutni az otp euró alapú kötvényeihez. Keressék, akár karácsonyi ajándéknak is. J

Az izomláz és egy csomag puszedli legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

Dinamit

 2014.12.10. 09:54

A mai napon van Alfred Nobel halálának évfordulója. A mai napon adják át az általa alapított Nobel díjakat. Számos találmánya közül szerintem mindenkinek a dinamit jut először az eszébe. Nobel dinamitja volt az első, biztonságosan szállítható robbanóanyag. A piacon is mintha több dinamit lenne elhelyezve, nagy kérdés mikor,milyen pici szikra fogja aktiválni őket. Közeledik az év vége, csökkenni fog a forgalom,nő a volatilitás, óvatosan az új pozíciók nyitásával.

 

Nézzük a piacokat:

Otp: Az elkövetkezendő időszakban esetlegesen tovább romló ukrán,orosz helyzet nypmás alá helyezheti a papírt. 4.000Ft alatt sávos,óvatos vétel, amennyiben pedig profit van rajta,egyből realizálni kell.

Mol: Bár itt is számíthat negatívumként az orosz helyzet az olcsó kőolajon keresztül,de a papír mozgásának kulcsa továbbra is az INA sztori megfelelő lezárása. Én továbbra is pozitív forgatókönyvben bízok,vegyék,tartsák.

Richter: Apapírt bizonyára érzékenyen érintené minden komolyabb keleti probléma.Ezért csak óvatosan vele,nagyobb portfóliókba 3.700Ft vagy alatta azért csipegetnék belőle.

A kisebb papírok közül tartsák továbbra ia a Pannergy és a Danubius papírokat.

A nemzetközi piacon a nyereséges pozíciókat zárnám, újakat óvatosan nyitnék. Talán a jelenlegi árakon Adidast vennék, 60 euró alatt.

Akinek van eurója,és kötvényben gondolkozik,még mindig jó ajándék lehet a fa alá az OTP euró alapú kötvénye,vegyék vigyék. De akinek régebb óta megvan,és nagy nyereség van rajta,az pedig akár realizálhatjanazt.Igazi win-win helyzet továbbra is.

 

Az izomláz és a dupla dinamit dvd legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

süti beállítások módosítása