Azt mondják, hogy a tőzsde 90% pszichológia. A tőzsdei írások 90%-a akkor miért nem pszichológiai jellegűek?

Bevállalja? című kötetben a beszélgetéseket egy-egy idézet előzi meg. Belemagyarázás nélkül a tőzsdére, tőzsdékre is igaz, megszívlelendő lehet. Egy párkapcsolatban a másik megismerése nem könnyű. A spekuláns és a Piac Nagyúr között is van egy érdekes kapcsolat, egy örökös harc. Annyi különbséggel, hogy a nőket százszor könnyebb kiismerni, mint magát a Piacot.

1.    "Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt."
Ezt talán nem is kell magyarázni...
2.      "Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz... "
Gyakran beleszerelmesedünk egy részvénybe, még akkor is, ha már régen nem lehet vele keresni, kereskedni. A gagyipapír szekcíió még mindig sokakat vonz...
3.     " Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget. "
A spekuláns szamárlétrát végig kell járni. Részvények, napi ügylet, határidős ügylet, forex...Lépcsőfokokat lehet kihagyni, de a tapasztalatok hiánya miatt nagy árat fizethetünk.
4.     " A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!"
A döntés mindig nálad van. Lehet hibáztatni a brókert, a piacot, az elemzőket, a rossz netet, lemerült telefont. Legtöbbször azonban mi vagyunk a hibásak: akár brókerek, akár spekulánsok vagyunk. Klasszikus, amikor a brókert felhívja a spekuláns egy nagy emelkedés utá: akartalak, hívni, de nem hívtál vissza...
5.      "Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?"
Az önző tőzsdés csak saját elképzelésével foglalkozik, szentül hisz benne. A lehetséges ellenérveket nem veszi figyelembe, saját tézisében szentül hisz, tévedhetetlennek tartja magát. Mindent saját álláspontja alátámasztására tud csak használni.
6.      "Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket. "
Adódik a kérdés: a tőzsdén miér van sok vesztesre szükség? Miért tartozik ön is közzé?
7.      "Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra! "
A teljes döntésképtelenség és koncepciók nélkülisége végett keresik a támasz. A támaszok a tőzsdén sajnos nem varázslók. A gazdagok top 100-as listáján sem brókerek és elemzők tolonganak. Külön tanulmányt érdemelne a tőzsdei csordaszellem, illtve a chártistákat képző gyorstalpaló tanfolyamok, akik a bölcsek kövének bírtokában kezdenek el kereskedni.
8.      "Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd."
Ha önmagát nem ismeri, és nem fogadja el valaki, miként szeretné az egyik legbonyolultabb emberi alkotást, a tőzsdét megismerni, elfogadni? Kiismerni sohasem lehet...
9.     " A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!"
A függés a tőzsdén az, amikor legyőzhetetlen késztetést érez a spekuláns, kényszeredett kereskedés fűti. Venni, vagy eladni. A türelmes várakozást nem ismeri. Pedig sokkal kifizetődőbb ez a harmadik út.
10. "A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?"
 
 Szoták Attila - Győr
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr122459265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása