Bokros Lajos és Széll Kálmán

 2011.03.02. 08:32

Manapság a csomag, megszorítás és hasonló szavak avittak, ezért helyettük a reformok, tervek szavak használatosak. Miért van az, hogy a széljárásnak megfelelően emelünk fel valakit, vagy fúj messzire valakit a vihar, miközben a egy kicsit szélcsend van, és jobban a dolgok mélyére ásunk, ugyanoda lyukadunk ki?

Nézzük:
Bokros Lajost a „csomagja” tette „híressé-hírhedtté”. De mit is csinált? Szerepet játszott az ország gazdasági stabilitásának megteremtésében, elkezdte a szociális ellátórendszerek reformját, ( ha sikerül végigvinni, talán fényévekkel előrébb tartanánk) a felgyorsuló privatizáció bevételeit az államháztartás adósságainak törlesztésére használta fel. A hatalmas folyó fizetési mérleghiányt aktív árfolyam politikával fogta vissza, a csúszó leértékelés kiszámítható gazdasági környezetet teremtett. Természetesen a csomag bizonyos társadalmi csoportoknak fájdalmas volt, tüntetésekkel tiltakoztak ellene, viszont a nemzetközi pénzügyi intézmények és befektetők pozitívan fogadták.
Széll Kálmán:1875-78 között volt pénzügyminiszter. Erélyes és takarékos miniszter volt. Rendet teremtett az államháztartásban, az állami bevételeket hihetetlen magasságba emelte, a pénzügyi adminisztrációt reorganizálta. Az elődje által előkészített adóemelései megoldották a költségvetés 1870-es évekbeli válságát. A deficitet több mint a felére csökkentette. Ezek a stabilizáló adóemelések nem arattak nagy sikert Tisza Kálmánnál, nagyon keményen meg kellett küzdenie érte.


Tehát az, hogy valamit csomagnak vagy tervnek hívunk, játék a szavakkal. Figyelmükbe ajánlom Grétsy László, Anyanyelvünk játékai című könyvét. Természetesen mindenkinek az lenne a legjobb, ha sikerülne a megvalósítandó feladat, mert Petőfi Sándor Füstbe ment tervét hallgatni sokkal jobb, mint a valóságban átélni.


Nézzük a részvényterveket:
OTP: Az irány jó, de még messze az 5.000 Ft, és lehet hogy nem ma lesz ott, de beszállni csak ott szállnék be. A piac finoman szólva nem fogadta kitörő örömmel az indexált frankárfolyam tervét. De mit lehet tenni, manapság a virtuális számla a divat, szokjunk hozzá.

MOL: Száll az olaj a szélben, jó drága olaj, fáj nekem, mert érzem én, ha a kocsimba folyhat ! Továbbra sem venném, de akinek van realizálnám folyamatosan. Egy pozitívum van, akik még a MOL-ÖMV csata során ragadtak be, szállhatnak ki belőle.

Richter: Gyógyszertámogatás kontra molekula sztori ez itt a kérdés, válasszatok. Aki a molekulában bízik ezeken a szinteken belevehet.

Pannergy: Lesz itt még meleg. Vagy a levegő forrósodik fel, vagy a víz. Én a vízre szavazok. Nagy szekrény, nagy fiók, szekrény tetején Kostolany összes, és türelem.

Devizapiaci Bakugan-ok számára alakulnak az eur/huf és a dollár/huf longok. Továbbra is tartanám őket, illetve 217-220 Ft között chf/huf shortokat nyitnék.

Külföldi részvénypiacokon dollárban kitermelésben erős olajpapírt, euróban Hyundai részvényt vennék.

Ha euróért kötvényt venne, pénzét a szél OTP euró alapú kötvénybe repítse!

Az izomláz és egy szél(l)dzseki legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

Ziegler Mátyás - Győr
 

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr602703337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása