Hihetetlen, hogy a pénzpiac mennyire odavan a retró zenéért. Újból és újból a közönség szavazatainak köszönhetően a "forex markets hungarian music top ten „ eladási listák élén tanyázik ez a szám. Rövid ideig volt az élen, és amikor elvesztette elsőségét, sokan azt gondolták, lehet hogy soha sem fogja visszaszerezni. De a „műértő közönség nem igy gondol(ja)ta. Addig-addig adták a telefonos szavazatokat (megbizásokat), amig a csúcsra ért a szám (és a chf/huf). Félő, hogy a visszatapsolásnak köszönhetően egy darabig nem csökken a népszerűsége. Bár ne feledjük, a közönségnek hihetetlen az ereje, amilyen könnyen az egekbe emel, olyan könnyen le is vet onnan. Ha a hellén hallgatók megoldák a problémákat, könnyen változhat a helyzet. Az, hogy ezzel a számmal mi fog történni, sajnos viszonylag hosszabb idő áll rendelkezésrek kitapasztalni.

Nem belerúgva a svájci frankos hitelesekbe (a devizahitelek árfolyamkockázatának szinével-visszájával már régebbi cikkünben foglalkoztunk), de sajnos a szám még egy dologra kiválóan alkalmas. A legnagyobb érdekessége a számnak, hogy jó terep középiskolai verselemzés gyakorlására is. Nézzük hogyan szól a verselemzés a piacok tekintetében:

„Cirkuszt a pénzért, a pálya ma is megtelt teljesen”
Sokan vettek fel „anno” chf hitelt, és nem néztek komolyabban utána, a hitel futamidejének 20-30 éve alatt hogyan változhatnak a fizetési kondiciók. Megtévesztette őket a cirkusz csillogása, annak látványvilága, ahol nem mindig azt látjuk, ami valójában történik.

„Élő plakátok hirdetik a versenyt”
Minden bank ott akart lenni, és ott is volt a modern ”húspiacon”, nem akartak lemaradni a jó profittal járó, kecsegtető versenyből.

„Valaki kiszáll, valaki elszáll”
Aki kicsit komolyabban utána számolt, és mérlegelte, mérlegelhette a lehetőségeket és a kockázatokat, minimum euró, de lehet hogy inkább forint hitelt vett igénybe.És nagyon sokan voltak, akik „elszálltak”, erőn felüli mértékben vállaltak fel hitelt.

„Valaki a pálya szélén hot-dogot és hideg sört kinál”
Ne felejtsük, mindig, minden környezetben „a bank mindent visz”, hiszen a hitelek jelzáloggal terheltek. És ez akkor is igy van, ha jelenleg a jelzálogjog klasszikus értelemben jelenleg nem teljesen müködik. De előbb-utóbb fog. És amilyen arányban a tankönyv szerint a bankok beszámitják a fedezetet, veszteni sem fognak rajta. Maximum nem egyből dobják a piacra, hanem akár kényszerként egy ingatlan portfoliót is létrehozhatnak, „modern bérpalotákként”, ahol nem xy háziúr csönget minden hónapban a lakbérért, hanem xy „bankháziúr”.

„Kétszázhúsz felett, észre sem veszed, és elhagyod a valóságot”
Bár a cikk irásakor még legalább öt forint volt a chf/huf abszolút csúcsig, de ezeken a szinteken a hiteleseknek szinte mindegy, hogy az árfolyan 215 forinton vagy 225 forinton áll. A nagyságrend már úgyis elhagyta a „valóságot” a számukra.


„Kétszázhúsz felett átértékeled magadban a világot „
Ha igy van, akkor a chf hitelesek azt számolják ki, mennyi az az idő, amig ugyanakkora hitelösszeg mellett, kevesebbet fizettek a chf hitel törlesztéseként, mintha forintban fizettek volna. Hiszen a döntésben nagy szerepe volt annak, hogy akkor a havi törtlesztőrészlet jóval kevesebb volt, mint a forintos hitel törlesztőrészlete.

„Kétszázhúsz felett senki sincs veled, közelebb kerül a távol”
És bárki bármit is mond, vagy tesz, a hitelt a hitelfelvevőnek kell visszafizetni, nem lesz senki ,aki visszafizeti helyette. A devizahiteleseket megmentő csomag pont közel hozza a távolt, mert aki igénybeveszi, lehet hogy a mentőidő utén hosszabb ideig fizeti a hitelt, mint eredetileg fizette volna.

„Kétszázhúsz felett, több már nem lehet a kerékbe zárt magányból”
Az egyedül maradásnál nem lehet semmi sem több. Elmarad a bank, aki most azt mondja: miért nem mérted fel jobban a lehetőségeidet, elmarad az állam, mentés csak tessék-lássék, de sajnos ez jogos is valahol, hiszen az állam is csak másnak a pénzéből (más adófizető befizetéseiből keletkezett, vagy más jogcimen befolyó egyéb bevételből) tudja megvalósitani a mentést.

„Cirkuszt a pénzért, a néző nem veszithet”
A néző az akit ezek a „rodolfói” trükkök elkábitanak, elkábithatnak, és úgy érzi nem veszitett, pedig mekkorát téved.

„Hajtűkanyarban minden kiderülhet”
Ha a kivánt hatást nem hozza meg a mentőcsomag, magával ránthatja a jelzálog- és az ingatlanpiacot is hosszú időre.

„Valaki kiszáll, valaki elszáll”
Lásd fentebb

„És az este bármilyen kiváncsi, már csak szétszórt álmokat talál”
Sikertelenség esetén a bank csak álmodozhat a hitel rövid távú megtérülésén, a hitelt felvevő a hitel visszafizetéséről, az állam pedig a rendbetett, felpörgetett gazdaságról.

Természetesen bizom abban, hogy a gazdaság az elkövetkezendő időszakban helyreáll, mert inkább ebben bizhatunk, mint abban, hogy más deviza is átveszi a menekülő szerepet a franktól, és akkor a mostani döntés jónak bizonyulhat, mert ha nem, akkor az irodalom mellett a történelem is előjöhet a középiskolai tanulmányokból, és a XV. Lajosnak tulajdonitott szállóige semmi jóval nem kecsegtet: „Utánunk a vizözön„!

Nem hangzik jól, ugye?
 

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr962945272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása