A tizedes meg a többiek

 2012.01.18. 08:50

Tizenegy éve halt meg Sinkovits Imre, a mai nap rá emlékezünk. A XX. századi hazai színjátszás egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Munkáját számos díjjal ismerték el. 2000-ben megkapta a Nemzet Színésze kitüntető címet. Minden korosztály számára hagyott maradandót, emlékezni valót.

Sok szerepe közül talán a mindenki számára elsőként bevillanó a Tizedes meg a többiek című nagysikerű film főszerepe. A film a második világháború végén játszódik. Molnár Ferenc tizedes zászlóalja zsoldjával meglépve, célként a háború túlélését tűzi ki maga előtt. A helyzetekhez mindig alkalmazkodó ügyes hozzáállásával próbál kikerülni a folyamatosan rázúduló veszélyhelyzetekből. A filmben kivételes társakkal (a teljesség igénye nélkül: Major Tamás, Darvas Iván, Márkus László, Agárdy Gábor) alkottak az utókor számára is maradandót.

Milyen érdekes, hogy akár a honi, akár a nemzetközi gazdasági életet vizsgálva, érdekes hasonlóság fedezhető fel a filmmel. Mintha itthon (kormány kontra IMF), és külföldön (eurózóna válság kontra pénzügyi fegyelem) is mindenki meg akarná úszni a mostani gazdasági válságot és a valódi problémákkal történő szembenézés, valamint a fájdalmas,de hosszú távon hatásos döntések helyett a folyamatos trükkök, mahinációk segítségével várnák a csodát. Pedig a szív helyett inkább az ész segítségével kellene manapság a döntéseket meghozni. De a fiatalabb korosztály számára is ismerős lehet, hiszen a Hupikék Törpikék című rajzfilmben Törpapa Sinkovits Imre hangján szólalt meg. A való életben is törekedjünk arra, hogy Okoskák helyett Törpapák hozzanak felelősségteljes gazdasági döntéseket.

Nézzük a piacokat:

Törpilla (OTP):Ha tükörbe néz jelenleg szépnek látja magát, de kérdés, hogy Aprajafalva lakói meddig hagyják szépnek látni. Ha valakinek van, sávosan realizálnék. A biztos hozam jelenleg többet ér, mint a kicsit nagyobb, de bizonytalan. Venni 3.100 Ft vagy alatta venném, szintén sávosan.

Törperős (MOL): Jelenleg, már hosszú ideje őt érzem a legerősebb papírnak itthon. Ha valakinek van, 18.200 Ft körül érdemes realizálni, és ha valami szerencse folytán vagy Hókuszpóknak köszönhetően 16.200 Ft környékére visszaesne újra belevennék.

Hami (Richter): Mindig valami finomat főz ki. Reméljük a molekula sztori jó irányban halad, és a befektetők számára jó hírek fognak érkezni. Egy jelentősebb esés esetén, nagyobb portfólióba venném, tartanám.

Bányásztörp (Pannergy): Én továbbra is bízom a papírban, természetesen tudva azt, hogy ebben a papírban hosszú távon érdemes gondolkodni. Ha szabadságharcos akarnék lenni, akkor én biztos a hazai geotermikus energiába fektetnék be. Gondoljuk el, a 80-as években mindenkit államilag állítottak át olaj fűtésről gázra. Most miért ne lehetne államilag átállítani mindenkit megújuló energiára? Ha ez a lakosság nagy részénél megtörténne, akkor talán-talán meg lehetne húzogatni a medve bajszát. („Mert ugye az oroszok a spájzban, meg a konvektorban vannak”.)


A többi falulakó közül az EGIS, az FHB, a Danubius papírjait figyelném, ha nagyobb portfólióba keresnek hosszabb távra papírt.

Devizapiaci törpecápák továbbra is az EUR/CHF longokat keressék,illetve ha esetleg lesz még 315-320 Ft körül az euró (és miért ne lehetne) akkor ott EUR/HUF shortokat nyitnék.

Figyeljék, vegyék a magyar állampapírokat, főleg a hosszabb távúakat. Későbbiekben (hosszabb távon) az esetleges hozamesésben extraprofitra tehetnek szert.

Aki továbbra is az euróban bízik, OTP euró kötvényen kotlik. Olajbáróvá a MOL Magnóliájával válik !

Az izomláz és a Tizedes meg a többiek DVD legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!
 

 

Ziegler Mátyás - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr13572866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása