E=mc(négyzet)

 2012.03.14. 09:52

 

E=mc2
A mai napon van Albert Einstein születésnapja, rá emlékezünk. Gyakorlatilag az egész világ a 20.század legnagyobb tudósának tartja. Nevéhez fűződik a relativitáselmélet, 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. Ha vele kapcsolatban senkinek nem jut semmi az eszébe, a címben szereplő egyenlettel már mindenki találkozott valahol életében. Egy dolog viszont biztos vele kapcsolatban, felfedezése szállóigévé vált, hiszen ki ne használta volna ezeket a szavakat: „Minden relatív!” Milyen igaz, ha megnézzük a mostani pénzpiaci helyzetet, akkor is ez a mondat valósul meg. „Jó világ van a piacokon”, hiszen a tengerentúli indexek csúcsokon vannak a Nasdaq 11 éve nem állt ilyen magasan, mint most, viszont ez a jó világ elsősorban a számolatlanul nyomtatott pénznek köszönhető. Annak a pénznek, ami sajnos a legfontosabb helyekre, a gazdaság azon szereplőihez nem jut el, akik fel tudnák pörgetni a gazdaságot. Így nem marad(t) más, mint hogy a bankok gazdálkodj okosan!-t játszhatnak az „ingyen pénzzel”. A tegnapi Magyarországot elmarasztaló brüsszeli döntés is „relatív”, hiszen nem esett csorba a brüsszeli döntéshozó apparátus mechanizmusán, nem történt meglepetés, viszont Magyarországnak is van ideje és lehetősége a büntetés életbe lépésének megakadályozására. Pont, mint a mesében, amikor az okos lány hozott is ajándékot, meg nem is.
 
A piacokkal kapcsolatban a négynapos ünnep előtt szerintem az óvatosság az irányadó, mivel csütörtökön, pénteken nyitva lesznek a világ tőzsdéi és hétfőn nagy kilengésekre lehet számítani akár pozitív akár negatív irányban. Ezért aki jelenleg nincs pozícióban, az maradjon is úgy, aki pedig tartja pozícióit, azon gondolkodhat el, ha van rajta nyereség, érdemes elvinni a biztos pénzt. Ne ma vegyenek fel újabb pozíciókat. A hazai piacokon az ünnepek miatt amúgy is a mai napon futnak ki a márciusi határidők, ami szintén jelentősebben befolyásolhatja a mai kereskedést.
 
A nagy bizonytalanságban egy biztos kapaszkodó van csak, az pedig a devizapiacok törpe atomerőművei számára az eur/chf long. Holnap SNB kamatdöntő ülés, ahol nem is a kamat a lényeg, hanem a jegybanki kommentár. Mivel az 1,2-as határ „relatív„ kőbe vésett, egy longot érdemes tartani a portfólióban.
 
A hosszú hétvégére mindenkinek jó pihenést kívánok! Az izomláz és egy kokárda legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!
 

 Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr174315938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása