Káosz. Káosz? Káosz!

 2012.05.23. 09:38

 

A mai napon ünnepli születésnapját Edward Norton Lorenz matematikus, meteorológus, a káoszelmélet egyik megalkotója. A káoszelmélet egyik jelentős eredménye, hogy kimutatta, az egyszerű néhány állapotjelzővel leírható determinisztikus rendszerek is mutatnak összetett, megjósolhatatlan viselkedést. Alkalmazzák például a Naprendszerrel kapcsolatban. Henri Poincaré dolgozata óta ismert, hogy nem bizonyítható a Naprendszer mozgásának stabilitása. Nagyon hosszú távon nem előre jelezhető tetszőleges pontossággal a bolygók mozgása. Hát így vagyunk most mi is éppen. A Naprendszer az eurózóna, a bolygók pedig az eurózóna tagállamok. Most éppen egy üstökös hatolt be a Naprendszerbe (Papademosz volt kormányfő nyilatkozta, hogy vizsgálják az euró zóna elhagyásának lehetőségét. Viszont azt is elmondta, hogy ez katasztrofális következményekkel járna mind Görögország, mind az eurózóna számára.) Június 17-ig, vagyis a megismételt görög választásokig számíthatunk még ilyen piacot elérő lökéshullámokra. Ez része szerintem a verbális kampánynak, ami a görög szavazók meggyőzését szolgálja, hogy fogadják el a megszorításokat, az ország stabilizálásért cserébe.
Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy rosszul működő kupleráj lenne most göröghon. A Madam kicsit meg van szédülve, nem küldi el a lányokat egészségügyi vizsgálatra, nem cserélik ki az ágyneműhuzatot, koszos a mosdóvíz, a vendégek sem tisztálkodnak, ennek ellenére mindenki dugni akar. Káosz van. Rend lesz? Ezt még senki nem tudja. Kész Káosz!
 
Nézzük a piacokat:
 
OTP: Itt annyira nincs káosz, elég egyszerű az OTP viselkedése mostanság. Jó hírre tépik, rossz hírre öntik. A befektetőknek csak egy dologra kell figyelni, ha a beszállásuk után van legalább 3-5 % profit, azt érdemes azonnal realizálni, mert másnapra, harmadnapra elolvadhat. Hosszú távú játékosoknak (van jelenleg ilyen?:)) 3.300 Ft alatt mindenképpen ajánlanám, 100 Ft az osztalék, amit a jövő hét szerdáján OTP tulajdonosok fognak kapni. De esernyő legyen Önöknél!
 
MOL: Bár esni ő is tud, de nem annyira volatilis, mint az OTP. 15.700-16.200 Ft közötti szinten én mindenképpen vételeket keresnék. Rövidtávon cél az osztalék bezsákolása, (460 Ft/részvény), távolabbra tekintve 18.000 Ft,illetve ha felszáll a füst, talán előtűnik a 20.000 Ft-os csúcs is.
 
Richter: Jól tartja magát, nagyobb portfóliókba továbbra is tartanám, venném, amikor egy-egy esős napnak köszönhetően a kis forgalom hatására nagyobb esés lenne az árfolyamában.
 
Pannergy: Továbbra is azt gondolom, hogy ha lesz nagy, működő projekt (mondjuk a miskolci) akkor jelentős emelkedést produkálhat a papír árfolyama. Addig is venném, tartanám lezsírozva a polcon az Kosto könyvek mellett.
 
Nemzetközi részvénypiacon venném a Hyundai részvényeit 22,5 euró körül, illetve 20,8 euró közelében. 25 euró körül meg realizálhatnak. Ne feledjék a VW potenciális jelölt 115-120 euró környékén.
 
Devizapiaci törpecápák tartsák továbbra is az 1,2 körüli EUR/CHF longokat, illetve 300 Ft körül nyithatnak még egy csomag EUR/HUF shortot. Ne feledjük, előbb vagy utóbb lesz IMF megállapodás.( önként és dalolva vagy a piac által kikényszerítve, de lesz. Ma van még egy évforduló, Magyarország ezen a napon felvette a népszövetségi kölcsönt, 1923. május 23-án. Érdekesség, hogy Anglia elérte, hogy a jóvátétel helyett, a gazdaság stabilizálására lehessen használni. Eltelt 90 év és nem jutottunk sokkal előbbre. Elgondolkodtató.)
 
Az euró nem fog megszűnni, a kedvező hozamot érdemes eltenni, a pénzét meg OTP euró kötvénybe betenni! Olaj is lesz még egy darabig, kedvező a hozam is, ha van elég eurója Ön a MOL Magnólia kötvényre pályázik!
 
Az izomláz és egy barométer legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!
 
 
Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr254533255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TTakács Jenő 2012.05.25. 01:26:49

Tisztelt Zeigler Mátyás! Őn mint általam nagyra becsült szerkesztő és tökéletes beletrafáló :) véleményére lennék kiváncsi az eu -dolcsi fordulópontjára. tisztelettel Takács Jenő

TTakács Jenő 2012.05.30. 20:57:33

@TTakács Jenő: Nagyon köszönöm a választ!!!
süti beállítások módosítása