Az egyik legismertebb hazai tőzsdespekuláns, André Kostolany előtt tisztelgünk születésnapján. Anekdotái, írásai és a tőzsdén szerzett vagyona a spekulánsok halhatatlanjai közé emelte. Egyik legtöbbet idézet hasonlata a Fifi-elv.

„Az árfolyamok viselkedése a kutyát sétáltató emberhez hasonlít. A kutya össze-vissza rohangál gazdája körül séta közben. Néha előre szalad, néha pedig lemarad. De alapvetően követi gazdáját. Így van ez a részvények esetében is. Az árfolyamok néha meglódulnak, máskor pedig zuhannak, de alapvetően a cég valódi teljesítménye körül mozognak.”

Keressük, kutatjuk a biztos stratégiákat, elvégre pénzt szeretnénk keresni a tőzsdén, lehetőleg minél többet, minél kevesebb kockázattal. A jó öreg Kosto Fifi-elve mennyire használható?

Az egyszerűség és közérthetőség kedvéért, gyermekkorom egyik kedvenc mesehősét hívom segítségül. Jöjjön akkor Frakk, a macskák réme és Károly bácsi!

Frakk, a magyar vizsla: a részvény. Károly bácsi pedig a cég valódi teljesítménye, a valós fundamentumok megtestesítője. Ha kicsit horizont felé fordítjuk tekintetünket, jóakarattal azt is mondhatjuk, hogy az egész gazdaság megtestesítője Károly bácsi. Miért is? Sokszor találkozunk azzal az érveléssel, hogy a gazdaság és a tőzsdei árfolyammozgások kéz a kézben járnak. A gazdasági folyamatok alakulását a részvényárak mozgása fél-egy évvel megelőzik.

Ez a megközelítés kicsit sántít és sokszor tévútra vihet minket nem vitatom, fogadjuk el, hogy hosszútávon az árfolyamokban tükröződnek a fundamentumok. Egy jól teljesítő részvény (magas nyereség, vonzó osztalékpolitika, kedvező jövőbeni kilátások) árfolyama is stabil, növekedést mutat. Egy veszteséges, átláthatatlan működésű, nyereséget nem termelő, osztalékot nem fizető, a csőd felé közeledő cég részvényének a birtoklása csak veszteséget hoz a befektetőnek, spekulánsnak.

Végül is ilyen egyszerű. Ilyen egyszerű?

Mivel nem a farok csóválja a kutyát, kezdjük Károly bácsival. Azt kell megmondani róla, hogy most milyen irányba halad? Most kezdte a kutyasétáltatást, vagy visszafelé jő már belőle? Ezt vizsgálja számtalan elemző, minisztérium, pénzügyi világszervezet, tanács, bank, gittegylet. Sok tanulás után, nagy koponyájú munkatársak készítenek prognózist, hogy a jelenlegi információk alapján megszülessen erősen szubjektív (sic) vélekedésük! Ezek a vélemények feltevéseken alapulnak, ami rossz esetben még önmagának is ellentmond, jó esetben csak más elemzőknek. Gondoljunk csak arra a polémiára, hogy a gazdasági válságból való kilábalás az abc mely betűjére hasonlít (U,V,W), fog hasonlítani. Akkor spekulánsként tegyük meg tétjeinket, kinek van igaza.

A jó öreg Frakkocska a gazditól most távolodik, vagy közeledik? A részvény túlértékelt, vagy alulértékelt? Az elemzőknek ezen a csonton is rágódniuk kell. A kétismeretlenes egyenletünkhöz most már igazán odacsaphatunk egy harmadikat: történetesen milyen hosszú a póráz? Ha jól kalibráltuk a gazdi és a kutya mozgását, mikor mondjuk, hogy nagyon előre szaladt már a jámbor négylábú? A chartista kutyaütőknek sokkal egyszerűbb. Ők a vonalak, alakzatok, indikátorok sűrűjében, a részvények és a gazdaság rejtett csillagrendszerét nem kell megfejteniük. De ne felejtsük el, hogy az is egy szubjektív megközelítési mód!

A Cicavízióban, akarom mondani a Tőzsdevízióban minden nap adásba kerül, Szerénke (fehér macska) és Lukrécia (fekete macska). Ők a jó és a rossz hírek a tőzsdén. (Az árfolyam emelkedést és árfolyam csökkenését kiváltó hírek.) Őket még nagyobb titokzatosság és rejtélyesség övezi, mint az előző szereplőket. Már pusztán említésük, a róluk szóló pletykák képesek letéríteni Frakkot a séta útvonaláról, esetenként még Károly bácsit is móresre tanítják. Mivel nagyon is önálló jellemmel bírnak, nagyon nehéz kiigazodni rajtuk. Nagyon heves reakciókat válthatnak ki. (Lelki szemeink előtt képzeljük el, hogy puszta megjelenésük Frakkot annyira felizgatják, hogy elkezdi kergetni őket, s Károly bácsi a levegőben repül a kapaszkodva a pórázba. Közben fülünkbe cseng a Hammond orgonán játszott aláfestő, szédületes zene.) Máskor semmi reakció! (Lásd egyiptomi macskák). Másszor tök ellentétes reakció. A színen megjelenő Szerénke letaszítja az árfolyamokat, Lukréciának meg örülnek, repül az árfolyam.

A macskák viselkedését övezi a legnagyobb rejtély. Jómagam is sokszor elgondolkozom rajtuk, van úgy, hogy már délutánara megváltoztatom a véleményemet róluk. Sokat nézem a Tőzsdevíziót, valószínűleg ez az oka, ez nem mindig jó; túl sok az információ a kétlábúakról, a négylábúakról, s hogy ezek közül mi az információ és mi a dezinformáció nem lehet eldönteni. Sejtésem lassan alakot ölt: Irma néni! Remélem nem ő áll minden mögött, ő küldi pörölve, nyájasan mind Frakkot, mind Károly bácsit oda, ahová éppen kedve tartja. Csak ki ne derüljön róla, hogy valami szabadkőműves, illuminátus összeesküvő, mert akkor a jó öreg Kostolanyinak sem lesz még igaza…

Szoták Attila - Győr

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr762649046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giliane 2011.04.22. 19:50:55

Ez nagyon tanulságos.Innen már csak az elemzőkön és a spekulánsokon múlik hogy merre tendál a tőzsde.
süti beállítások módosítása