Mit hoz az ősz a tőzsdéken?

 2012.10.02. 16:52

„Október. Egyike ama hónapoknak, amikor különösen veszélyes a tőzsdén spekulálni. A többi ilyen hónap: július, január, szeptember, április, november, május, március, június, december, augusztus és február.” (Mark Twain)

A tőzsdei befektetők, spekulánsok ezen híressé váló mondat igazságtartalmát már megtapasztalhatták. Négy esztendeje, 2008 őszén a Lehman Brothers csődje után érdekes fordulatot vettek a világ pénz- és tőkepiacai: a jelentős mértékű árfolyamesések és óriási árfolyam emelkedések sorozata kezdődött. Az elmúlt évek különös figyelmet érdemlő történései középpontjában ellenben nem a tőzsdei társaságok teljesítményei, hanem a jegybankok válságot megoldó intézkedései kerültek. Az elmúlt napokban az Európai Központi Bank és az amerikai Fed is újabb kötvényvásárlási programot indított, amire jó néhány befektető már egész nyáron várt. (A jó híreket a német alkotmánybíróság kedvező döntése az európai válságkezelő alapról, illetve a japán jegybank kötvényvásárlási programja toldotta meg.) A kezdeti hezitálás után a tőzsdei árfolyamok emelkedéssel reagáltak.

A jegybanki beavatkozások hatásáról megoszlanak a vélemények. A pesszimista tábor csak időnyerésének tartja, a hatékonyságukat a megelőző programok hatásait figyelembe véve eléggé kétségesnek: a hitelezés nem bővült, mert egyfelől a beruházások nem nőnek, a vállalatok forrásbevonásának költségei magasak (a hitelező bankok kockázatelutasítása miatt), a fogyasztás nem lendült föl, a foglalkoztatottságot emiatt érdemben nem javult.

Az optimisták ellenben elmondhatják, hogy a jegybanki kötvényvásárlások és az alacsonyan tartott kamatszintek révén a nagy összeomlás elkerülhető volt, annak ellenére, hogy a növekedési kilátások gyengék. Európa, a „betegeskedő” öreg hölgy mediterán országait ez idáig sikeresen kormányozták ki a csőd közeli állapotból, gondolván itt a görög adósságleírásra, a spanyol magas kötvényhozamok leszorítására, ami az ország finanszírozhatóságának volt egyik kulcsa. Az európai közösség bankrendszerének mélyreható átalakítása, a közös bankfelügyelet, a közösen kibocsátott eurókötvények, mind a kilábalást segítő intézkedések. Összefoglalva: a jegybankok mindent meg fognak tenni, hogy a jelenlegi rendszer működjön, s ne egy mérhetetlen, kezelhetetlen válság terebélyesedjen el.

Mit hozhat az ősz? A legjobb stratégák, elemzők sem tudják megmondani, hogy a jegybanki lépések következtében mai napig tartó eufória meddig fog tartani. Az lehet pár nap, pár hét, hónapok is. Egy biztos: a médiumok címoldalát hamarosan új főcímekkel töltik majd meg: a növekedés feletti aggodalom, a kínai lassulás, az amerikai elnökválasztás (az új elnök gazdaságpolitikája a centrumban), az amerikai adósságplafon mértéke, s azt miként kívánják kezelni.

Annak megfelelően, hogy az optimisták, vagy a pesszimisták álláspontján vagyunk, alakíthatjuk portfóliónkat. (Azt sose gondoljuk, hogy minden piaci szereplő ugyanazon állásponton van..) Az optimisták a feltörekvő piacok (idesoroljuk Magyarországot is) több év múlva lejáró állampapírjaiból vásároljanak, illetve magas hozamú, de stabil fundamentumokkal rendelkező vállalati kötvényekből (OTP, Mol, Richter), bankrészvényeket, árupiaci termékeket (olaj, búza). A mérsékelten pesszimistáknak az akciós bankbetétek, állampapírok nyújtanak menedéket, a pesszimisták pedig shortolhatják (árfolyam esésére való spekuláció) a tőzsdeindexeket, vállalatok részvényeit, a nyersanyagokat. Azok, akik a Budapesti Értéktőzsde befektetési kínálatát szűkösnek találják, azoknak a világ egyik vezető tőzsdéjén való kereskedést, a frankfurti tőzsdei bőséges termékkínálatát tudom javasolni (hatvanezer elérhető instrumentum).

Hogy melyik álláspont, stratégia fog győzni, azt nem lehet megmondani. Egyedül egy biztos: amit a neves amerikai író is jól megérzett; egy hónap sincs a naptárban, amikor játszi könnyedséggel tőzsdézhetünk.

megjelent a Miskolci Koktél magazin 2012. októberi számában

 

Szoták Attila

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr624816082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neomodel 2012.10.03. 09:53:46

Mostan akkor mit hoz az ősz a tőzsdéken, kedves semmitmondó bloggerpajtásom??
süti beállítások módosítása