Mozgalmas ősz áll mögöttünk. A jegybankok töretlen elkötelezettsége a világ megmentése tekintetében már mögöttünk van, és az amerikai elnökválasztást kísérő bizonytalanság már a múlté. A heves piaci reakciók közepette a spekulánsok tőkéje rosszabb esetben fogyott, mint az ablakunk alatt terpeszkedő platánfa lombkoronája, midőn egyre fagyosabb reggel virradt. Jó esetben egy kis nyereséget söpörhettek be a befektetők. Az év hátra lévő észében sokakat foglalkoztat, hogy a fránya statisztikai sorokat bújva sokszor történt már emelkedés (Santa Claus emelkedés), s ennek mi az esélye ezen az éven? A statisztikákkal szemben azért legyünk szkeptikusak, főleg a tőzsdén. (A hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika.- Mark Twain). Ez nem kötelező érvényű ajánlat a tőzsdére nézve, hogy törvényszerű az emelkedés év végén..

A jómagam véleménye az, hogy emelkedésre lehet spekulálni, de szigorúan napon belül. Miért? Az elmúlt két hónap ajándék volt minden tőzsdésnek, lehetőség a profit megszerzésére, de valami már megváltozott... A hírek és chártok bűvöletében meglepőbb már csak az lenne, ha a görög téma jegelése (Jövőre nem akarok többet költeni, mint a jövedelmem, még ha ehhez kölcsön is kell kérnem. –M.T.)

, az amerikai költségvetési szakadék időleges rendezése ellenére sem nőne meg az étvágy a kockázatos eszközök iránt, vagyis folytatódna a lassú lemorzsolódás, esetenként szép nagy napos piros gyertyákkal tarkítva.

Ma reggel ezt így gondolom. A short pozíciók nyitását, tartását látom kifizetődőnek.

A nemzetközi indexek shortolását favorizálom. Az egyedi indexek esetében nagyobb a kockázati faktor.

És a magyar piac? Szépséges Mol eredmény ma, a nagytestvér OTP se fog véleményem szerint csalódást okozni. Ezen örömömben mégsem javasolnám most ezen két részvény vásárlását. Amennyiben van raktáron, kisöpörném. A devizapiacon a forintunk begyengülésére számítok, illetve további dollár erősödésre (eruóval szemben). A nyersanyagok piacán pedig az olaj és arany lejtmenetére.

Stratégia? Emelkedésben adni...Kinek a kivárás (tudom, nehéz nem csinálni semmit...). Shortolni? Csak erős idegzetűeknek, s azoknak javasolt, akik már próbálták. Long? Azok akik mindig hittek a csodában, hívták azt Télapónak, Mikulásnak vagy mostanság Szent Miklósnak. Ha mégis költeni akarsz, mit vásárolj? (Vegyél földet. Már nem gyártják. –M.T.)

Jó kereskedést!

Tóth-Szoták Attila

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr744906643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.11.14. 13:04:07

Szerintem az EURUSD 1,2950 felett fog karácsonyozni. De ne legyen igazam :)
süti beállítások módosítása