A természet rejtett erői

 2014.09.24. 09:02

A mai napon halt meg 473 éve Paracelsus német orvos és tudós. Bejárta a világot, mindenütt a gyakorlati alkímia jeles képviselőit kereste fel. Érdeklődött az új gyógyítási módszerekről, de a „természet rejtett erőiről is”. Előadásait sokan hallgatták, a természet gyógyító erejét hangsúlyozta. Elítélte az értéktelen pirulákat,kenőcsöket, főzeteket egyebeket. Érdekes párhuzam, hogy a tőkepiacokon is az „értéktelen pirulák,kenőcsök egyebek „ hosszú távon nem hatnak, a piac természetes „gyógyító ereje” az, ami minden esetben működik. Persze ilyenkor a gyógyító erő ideje mindig a kérdéses. Jelenleg is lappang több olyan probléma a piacokon, amihez szükség van erre a természetes gyógyító erőre. ..

 

Nézzük a piacokat:

OTP: Tegnap valószínűleg a raiffeisen profit warning-jára esett a papír árfolyama. Viszont az ott hallott nagyobb veszteség, akár az otp-re is igaz lehet, úgyhogy továbbra is kivárnék a vételekkel. Kis csomaggal 4.150-4.200 Ft körül, nagyobb csomagokkal sávosan 4.000 Ft alatt.

MOL: A papírral kapcsolatban továbbra is türelmes lennék, venném,tartanám.

Richter: Amennyiben sikerülne újra 4.000 Ft alá csúsznia, sávosan, nagyobb portfóliókba vásárolnám.

Tartanám a portfóliókba a PannErgy és a Danubius papírjait.

A mostanság futó,nem futó hazai részvényjegyzést a papírral kapcsolatos bizonytalanságok,jelentős kockázati tényezők miatt a kisbefektetők helyében inkább kihagynám.

A nemzetközi részvénypiacon figyelném az Adidas papírjait, a felröppent pletykák a cég átalakítással kapcsolatban pozitívan hathatnak a részvényárfolyamra. Nagy kérdés Alibaba elbírja-e a nagy kincset, vagy sok kihullik-e a zsákból?

A devizapiacon 310 Ft alatt sávosan EUR/HUF long pozíciókat vennék fel, valamint tartanám,venném az EUR/CHF longokat is.

A kötvénypiacon egy jelentősebb OTP esés jó beszállót teremthet újra az OTP OPUS kötvények vételére is. Emellett a többi euró alapú kötvény is jó befektetés lehet még mindig, főleg a hosszabb távon gondolkodó befektetők részére. Aki pedig bírja idegekkel, spekulálhat ukrán államkötvényekben is.

Az izomláz és alkímista kiskáté legyen Önökkel! Óvatos és sikeres kereskedést!

 

Ziegler Mátyás

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdemamor.blog.hu/api/trackback/id/tr976726489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziapo1 2014.11.12. 11:08:50

Fáradok, de nagyon...
Nincs értelme eldugott helyeken tájékozódnom sem, ahol, mint ti a természet erőiről címként írtok, de azt hiszitek, hogy a tőzsdében ezt értitek,
hogy a tőzsde érti a gazdaság természeti kényszereit,
hogy a gazdaság érti a természeti fizikai-kémiai-biológiai korlátait!
Pláne bármelyik szinten figyelembe vennék, és eleve beterveznék.

Leírom, mert piszokul egyszerű:
A természeti körülmények mindig korlátosak, és bármelyik tévút idővel áthághatatlan akadállyá válik.
A biológiai korlátok még törékenyebbek, és bizonyosan visszaütnek az értetlenül rabló hajlamú emberiségre!
A természetben a lényeg ugyanaz, mint a gazdaságban:
Az élettelenben a fizikai-kémiai- energetikai korlátok között a természet törvényei szerint mennek végbe a folyamatok, és az a folyamat erősödik, amelyiknek a többinél nagyobb az energetikai előnye nevezzük ezt "TERMÉSZETI PROFIT"-nak!
Az élővilágban a fajok sokaságából a konkurens fajok közül is a magasabb természeti profitra képesek szaporodnak el!
Az összes faj eredőben ELÉRHETŐ TERMÉSZETI PROFIT-ja az adott körülmények között a legmagasabbra állna be, ha teljesen véletlen folyamatok lennének! Csak idő kérdése!
Az emberiség (talán az értelem) létrejöttével ez fokozottá válhatna egy tudatos+tapasztalati módosításokkal ismerve a korlátokat.
Ehhez képest az értelmesnek látszó, de mohón rabló hajlamú kisded korában lévő emberiség,
megcsúfolva az értelem csíráit önmagában,
mindaddig rabolva pusztít, amíg valamilyen korlát katasztrófába nem sodorja a
gyakran vallásos téveszmékben megkövesedő és csak kezdetben korlátlannak látszó elképzeléseket!
Emiatt persze a véletlenszerű maximális természeti profithoz képest is rohamosan csökkenő eredményességűvé válik az emberi csoportok működése.
Ekkor a különbözet, mint ENERGETIKAI RÉS, mint TERMÉSZETI PROFIT RÉS kinyílva újabb és az emberiségre káros élőfajok elterjedését okozza!
Miközben az emberiség által elpocsékolt természeti profit egyre közeledik a korlátaihoz, majd elérve hirtelen zuhanni kényszerül,
az adott vallásos hiedelemből létrejött társadalom bukását okozva.
Minden elbukott nagy birodalom valami hasonlón ment keresztül.
Miközben:
Valódi értelemmel feltérképezhető a természeti profit bővítésének (maximumon fenntartásának) a körülmény rendszere,
és akár az összes-élő rendszerének eredő természeti profitjának gyorsabb növelése is végbemehetne ÚJABB ERŐFORRÁSOK BEKAPCSOLÁSÁVAL AZ ÉLŐVILÁG RENDSZERÉBE visszaesések nélkül is!
Mert a természeti korlátok mindig az adott technológiai keretek közötti maximumig engedik a fejlődést fenntarthatóan a teljes élővilágra értelmezve!
Ez pedig erkölcsi kényszerként működik, azaz a teljes ÉLŐRENDSZER TERMÉSZETI PROFITJA adott állapotában lehetséges MAXIMUM-ához képest a ténylegesen ELÉRT (vagy épp romló) TERMÉSZETI PROFIT-ja
az adott értelmi szintű társadalom erkölcsi mércéje. Ha ez javul-vagy romlik az mutatja az ERKÖLCSI VÁLTOZÁS irányát-mértékét!
Mert a TERMÉSZETI ERKÖLCSI KÉNYSZER lassú (a korlátokba ütközésig és azon túl tartó) folyamat, és pillanatnyi felismerhető értéke pedig a
TERMÉSZETI ERKÖLCSI AJÁNLÁS mindössze
A TERMÉSZETI ERKÖLCS ENNYI:
"Gazdagíts, hogy Gazdagodhass!"

sziapo1 2014.11.12. 12:28:47

A mail címetek talán hibás?
süti beállítások módosítása